Напиши декларация, спаси депутат

Делян Добрев

© Надежда Чипева, Капитал

Делян ДобревЧетири дни - толкова бяха необходими, за да се стигне до развръзката в скандала около депутата от ГЕРБ Делян Добрев заради назначаването на негови приближени на ключови позиции в местната власт в избирателния му район Хасково от избрания по инициатива на партията кмет Добри Беливанов.


В неделя сутринта в телевизионния ефир Добрев ритуално обяви намерение да се оттегли от всички заемани постове - областен партиен лидер, депутат и председател на енергийната парламентарна комисия. Аргументът беше "за да не тежи на правителството", а според версията на депутата решението му било съобщено на лидера на ГЕРБ и премиер Бойко Борисов.


Мълчанието на Борисов през следващите дни и отказът му да заеме ясна позиция днес "за" или "против" отстраняването породи съмнения как точно са се развили събитията и доколко има разминаване между мнението му и позицията на заместника му Цветан Цветанов, който с жар защитава хасковския партиен лидер. Така или иначе тази сутрин парламентарната група на ГЕРБ в единен строй отбраняваше в залата Делян Добрев въпреки многократните му заявления, че иска да напусне, и го остави на депутатската банка едва ли не против волята му.


Всички като един
Сцената, в която политик хвърля оставка с обяснението за принципно съображение, но тя бива отхвърлена, вече е играна неведнъж в управлението на Борисов (с най-сериозни последствия се оказа случаят отпреди две години, когато премиерът разубеди тогавашния шеф на ВВС и настоящ президент Румен Радев да напусне поста си). Борисов също е подавал оставка като главен секретар заради яхтения скандал през 2003 г., но тогавашният министър-председател Симеон Сакскобургготски отказа да се лиши от услугите му.


Различното в този случай беше масираната кампания в защита на Добрев от местните организации на партията, които за два дни засипаха централата и медиите с декларации. Доколко има съвпадение между активността на структурите и демонстративната подкрепа за Добрев от отговорника за тях в партията - зам.-председателя Цветан Цветанов, може само да се гадае. Факт е обаче координираността в изявите на структурите и впечатляващите сходства в начина, по който изразяват позицията си.


Декларациите заваляха през няколко минути след 15 ч. на почивната и традиционно спокойна откъм новини неделя. Тон даде столичната организация, последвана в рамките на час от партийците в Разград, женската и младежката организация на ГЕРБ. До края на деня имаше вече 20 писма, а в понеделник се отчетоха още пет организации. Проверка на разпращаните от пресцентъра на партията съобщения и на сайта на ГЕРБ показва, че от позиции за Добрев са се въздържали само няколко структури в Северна България, като Видин, Монтана, Враца, Търговище и Плевен.


Подробен прочит на разпространените декларации пък показва, че освен по време текстовете имат впечатляващо сходство в структурата и изразните средства.


Увод: Той е млад, почтен, професионалист


Изходната точка е високата оценка за личните и професионалните качества на Делян Добрев. Надлежно се изброяват многобройните му длъжности през последните години - депутат, министър на икономиката, енергетиката и туризма в първия кабинет "Борисов", председател на енергийната комисия в настоящия и предишния парламент, като се акцентира на възрастта и професионализма му.


Съпартийците на Добрев от цялата страна го описват със сходни изрази: "добър и достоен човек, приятел, съмишленик, стойностен професионалист и политик, доказано честен и почтен човек, с безспорни качества и компетентност, морал и добросъвестност, доказал се политик, верен на каузата за стабилизиране на страната, един от младите и качествени хора в българската политика, с мъжко и достойно поведение, почтен, знаещ и можещ, чист достоен млад човек, доказан експерт и професионалист".


Подчертават се заслугите му за просперитета на община Хасково след четирите мандата на бившия кмет Георги Иванов и замяната му с издигнатия от ГЕРБ Добри Беливанов (макар миналата седмица партията да оттегли доверието си от Беливанов, което отключи скандала). Част от структурите, като русенската, изтъкват с благодарност помощта на Добрев и за други области в страната в качеството му на народен представител и бивш министър. На няколко пъти се подчертава ролята му на "основоположник" на програмите за саниране на жилищните сгради и за намаляване на административната тежест пред бизнеса.


Добри Беливанов също фигурира в текстовете, но като антагонист. Той е определян от структурите като "провален общински кмет" и "неподходящ човек", обвинен е в конформизъм, а издигането му е отчитано като основната грешка на Добрев. Почти същите думи използва и Цветан Цветанов на срещата за изясняване на казуса в Хасково в понеделник вечер: "Единственото нещо, от което се срамувам, е издигането на Добри Беливанов за кмет на Хасково, защото той е човек, подвластен на чужди интереси."


Изложение: БСП отстрелва най-силните


Основно място в декларациите е отредено на БСП като вдъхновител на несправедливите обвинения. Социалистите - независимо дали са пряко назовани или не, са обвинени в манипулации, спекулации, фалшификации и откровени лъжи. Текстовете показват афинитет към устойчиви словосъчетания като "активно мероприятие", "евтини сензации" и "политически интриги". От ГЕРБ подозират, че левицата прибягва до прийоми като "да отстреляме най-силните личности в нашия враг" и "очерняне" на най-перспективните опоненти и "жигосване" на успешните хора.


Част от организациите, като столичната, разширяват историческата перспектива, отбелязвайки, че става дума за "злото отляво, което вече близо век мъчи България". В Ловеч виждат в изявленията на БСП "агресивно поведение за дестабилизация на страната", а женската организация подчертава, че оставката "ще налее вода в мелницата на занимаващите се с подривна дейност леви партийни хакери". Вицепремиерът и лидер на НФСБ Валери Симеонов, който единствен от коалиционните партньори на ГЕРБ във властта, разпространи позиция за подкрепа, отправя нападки освен към БСП и лично към депутата Елена Йончева заради обвиненията й срещу Делян Добрев.


Заключение: Недейте, недейте


Почти без изключение в позициите се декларира подкрепа за депутата Делян Добрев. Ключовата дума, която очевидно трябва да засили убедителността на изявленията, е "категоричен": авторите изразяват "категорична и пълна подкрепа", застават "категорично зад Добрев", изразяват "категорично несъгласие" с оставката му и т.н.


В заключение има избор между два призива: или към Добрев - да се откаже от намеренията си и да остане, или към ръководството и народните представители - да не приемат оттеглянето му.


Тук-там декларациите излизат от очертания модел, като допълват разсъжденията си с философски цитати. ГЕРБ - София, залага на Едмънд Бърк: "Единственото нещо, от което се нуждае злото, за да триумфира, е добрите хора да не правят нищо." Същият цитат, но преразказан и без споменаване на автора, използват младежите от партията, които оповестиха позицията си половин час по-късно. Женската организация пък онагледява причините за "бруталните, зли, нагли политически действия на опозицията" с думите на Бъртранд Ръсел: "Едно от неприятните свойства на нашето време се състои в това, че тези, които изпитват увереност, са глупавите, а тези, които притежават въображение и мисъл, са изпълнени със съмнение и нерешителност" (най-често перифразиран у нас като "Проблемът на света е, че глупавите са самоуверени, а умните винаги се колебаят").


В телевизионно интервю във вторник зам.-председателят на Народното събрание Цвета Караянчева отрече да има координация в действията на местните организации: "Всичко случило се беше изключително спонтанно, защото не можем да оставим някой да очерня по този ужасен начин наш колега."


Подобна "спонтанност" се вписва напълно в духа на опорните точки, които определят публичните изяви и на управляващите, и опозицията през последните години (независимо в коя от двете роли са ГЕРБ и БСП, да не забравяме първия публичен скандал по темата - с изтеклите опорни точки на левицата срещу забраната за пушене на закрито).


Точно това, че "всичко случило се беше изключително спонтанно", т.е. този начин на мислене и това поведение са присъщи на депутати и активисти е лошата новина - при така очерталото се ниво на политическата класа изгледи за откъсване от папагалското повтаряне на клишета по зададена от някой властови център теза не само не се очертава, а е на път изцяло да подмени разговорите за каквато и да била политика.

Ключови думи към статията:

Коментари (61)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 4341 Неутрално

  В крайна сметка, спасеният има ли сестра?

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 2. 2 Профил на Големи яйца:)
  Големи яйца:)
  Рейтинг: 1139 Весело

  Баце поиска главата на Добрев защото се притесни за рейтинга. Но Цвъки не му я даде. И от негова гледна точка е правилно, тези които носят мед и суджук не трябва да бъдат жертвани. Това гласи точка 1 от алманаха на всеки партиен строител.

 3. 3 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 983 Весело

  Цитат от преди повече от 27 г.:
  "...Води ни партийо любима.."

 4. 4 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2310 Неутрално

  Без да се изследва каквато и да е стилистика, всяка подобна декларация няма как да не съдържа изброяване на положителни качества - малко като за умрял - добро или нищо и след като е добро, то текстовете няма как да не си приличат.
  Сутрунта слушах едни коментари и не мога да не се съглася с тях.
  Дали Добрев е сред най-добрите от ГЕРБ е спорно. но че не е най-лошия е сигурно, но това няма особено значение.
  По неприятното и дори страшно за ГЕРБ и всъщност за ББ и върхушката е, че този тип скандали станаха съпътстващи тяхното управление - дали не беше въпросния фас, дали предишния суджук, а сега и тима мечта на Добрев, факт е че има и вероятно ще продължи да има много мераклии да намажат от това че са на власт.
  Още по-лошото е, че повечето, да не кажа всички парламентарно представени, като че ли това е единствения им мотив, да се бутат във властта и това вече е много оппасно за всеки един от нас - така че и сега когато протестираме или се опитваме да вкараме в пътя даден политик и още повече когато гласуваме трябва да мислим, дълго и тъжно, а не да стискаме палци на "нашия" човек.
  А ако това на някой му се струва трудно и/или излишно...просто да си трае, и да прави това, което му нареждат началниците.

 5. 5 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1914 Весело

  това, че безмозъчния тръст грам не е мръднал от 'другарю Живков не можете да ми забраните да ви обичам" е факт, а не новина :)

 6. 6 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 1090 Неутрално

  Вътрешно ГЕРБЕРСКИ театър ! Така стана по добре )) Да се знае кой кум - кой сват и тн

 7. 7 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3645 Неутрално

  "Точно това, че "всичко случило се беше изключително спонтанно", т.е. този начин на мислене и това поведение са присъщи на депутати и активисти е лошата новина...."

  Въобще не е новина. Комунисти, Ани.

 8. 8 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 1574 Неутрално

  Авторката не успява да разбере как е възможно хората в някаква партия да се харесват и защитават взаимно, вместо да се счепкат и разроят до атомни структури. Това е доста тъжно. И показателно за причините т.нар. градска десница да е напълно мъртва.
  Повод за размисъл, според мен.

  Доброто е заразно
 9. 9 Профил на tihata
  tihata
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Тези от ГЕРБ са най-долната парламентарна група която е съществувала досега начело с Бойко Борисов
  БЪЛГАРИЯ БЕЗ БОЙКО БОРИСОВ, ЦАЦАРОВ И ПЕЕВСКИ
  БЪЛГАРИЯ БЕЗ ГЕРБ И БСП
  БЪЛГАРИЯ БЕЗ ЦИГ_АНИ
  БОЙКО БОРИСОВ И ЦВЕТАН ЦВЕТАНОВ В ЗАТВОРА
  СТИГА СА НИ ПРАВЕЛИ НА ГЛУ_ПАЦИ
  КРАЙНО ВРЕМЕ Е ТЕЗИ ДВАМАТА БОЙКО БОРИСОВ И ЦВЕТАН ЦВЕТАНОВ ДА СА ИЗВЪН ВЛАСТТА И ДА ВЛЯЗАТ В ЗАТВОРА
  ТЕ СА УНИЩОЖИТЕЛИТЕ НА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД
  БЪЛГАРИЯ БЕЗ БОЙКО БОРИСОВ И ЦВЕТАН ЦВЕТАНОВ
  НА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД МУ ТРЯБВА ЧЕСТНО И СПРАВЕДЛИВО ПРАВИТЕЛСТВО

 10. 10 Профил на Strygalldwir
  Strygalldwir
  Рейтинг: 733 Неутрално

  Авторката не успява да разбере как е възможно хората в някаква партия да се харесват и защитават взаимно, вместо да се счепкат и разроят до атомни структури. Това е доста тъжно. И показателно за причините т.нар. градска десница да е напълно мъртва.Повод за размисъл, според мен.
  —цитат от коментар 8 на dogwoman


  Авторът на този коментар не успява да разбере, че ГЕРБ не е нито дясна, нито партия.

  Всичко което ми трябваше да знам за християнството го научих от тези които взривяват гинекологични клиники.
 11. 11 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 7290 Неутрално

  Театър и поведение по герберски

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 12. 12 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3678 Неутрално

  Първо - поздравление за почитаемата авторка и Дневник за перфектната статия!
  Спасяването на Делян Добрев е дребна и отегчителна подробност. Боко трябва да спасява ГЕРБ и най-вече себе си. Гледах го на интервюто - хич не изглежда добре. И си има причина. Не че ГЕРБ досега не се е занимавал предимно с корупция и незаконни сделки, но вече всички го разбраха. Слепите прогледнаха, глухите чуха. Оттук нататък оцеляването ще става още по-трудно.

 13. 13 Профил на Saint of Me
  Saint of Me
  Рейтинг: 2434 Неутрално

  Искам да питам някой от 'десните' - кой закон е нарушил Добрев?

  Конретно. Благодаря

  Use your Illusion
 14. 14 Профил на Bramasole
  Bramasole
  Рейтинг: 3659 Неутрално

  Ако поведението на известните лица в ГЕРБ не буди учудване, не разбирам как може местни структури, отделни хора да демонстрират липса на елементарно себеуважение, изписвайки тези високопарни и фалшиви фрази. Предполагам, че всеки от масовката си мечтае да бъде забелязан, пък може и да го допуснат до софрата... много и различни "суджуци" има там.
  http://www.slovo.bg/showwork.php3?AuID=39&WorkID=652&Level=1

  "Човек не се дави, като падне във водата, а като остане там” - Едуин Луис Коул
 15. 15 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3678 Неутрално

  Искам да питам някой от 'десните' - кой закон е нарушил Добрев?Конретно. Благодаря
  —цитат от коментар 13 на evlampi


  Ми питай кмета на Хасково. Прочети му и отвореното писмо. Ние тука да не сме дедективи? И като питаш десните, ти ляв ли се броиш? Или и сам не знаеш какъв си?

 16. 16 Профил на Saint of Me
  Saint of Me
  Рейтинг: 2434 Весело

  До коментар [#15] от "Judjuk":

  Политически съм леко левеещ много либерал.

  Обаче все пак не разбрах - кой закон е нарушил Добрев?

  Сега, ако се окаже че хората считат че не е нарушен закон, обаче не било редно, защо не се променят законите - да се разпише конкретно до коя линия какво не може и да важи за ВСИЧКИ.

  Щото съм убеден че абсолютно всички тука дето ми се правят на девствени кармелитки в някакъв момент или са ходатайствали за (или направо набутали) някой роднина или са ползвали подобен жокер. Просто така работят нещата. Не само в България

  Use your Illusion
 17. 17 Профил на Моа Преател Тайпи
  Моа Преател Тайпи
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Искам да питам някой от 'десните' - кой закон е нарушил Добрев?

  Конретно. Благодаря
  —цитат от коментар 13 на evlampi


  Никой, това беше ясно заявено от Първичните Партийни Организации на ГЕРБ.

  #НиКой не е по-голам от Бахура!
 18. 18 Профил на Моа Преател Тайпи
  Моа Преател Тайпи
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Искам да питам някой от 'десните' - кой закон е нарушил Добрев?

  Конретно. Благодаря
  —цитат от коментар 13 на evlampi


  Никой, това беше ясно заявено от Първичните Партийни Организации на ГЕРБ.

  #НиКой не е по-голам от Бахура!
 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 20. 20 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 1740 Весело

  Огладняха комунетата...затова вият срещу луната...отдавна не са помирисвали държавна баница и полудяват от глад...
  Спечелете си избори бе нещастници...ама нанай, народа ви знае що за стока сте...само преди няколко месеца служебното правителство на Радев изволни маса народ и назначиха червени калинки и сега като ги махат циврят...Навсякъде е така...И Макрон назначи жена си...и Радев даде кабинет на Деси ...и Тръмп назначи цялата си рода...само тук корумпетата комунета циврят, че не могат да спечелят избори и им текат лигите подсмърчайки от страни......

 21. 21 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3678 Неутрално

  "Сега, ако се окаже че хората считат че не е нарушен закон, обаче не било редно, защо не се променят законите - да се разпише конкретно до коя линия какво не може и да важи за ВСИЧКИ."
  До коментар [#16] от "evlampi":
  Далаверите на Добрев ги изнесе кмета на Хасково. Освен това е и обвинен от прокуратурата. Нали борбата в момента е антикорупционния орган да мине на подчинение на президента, за да не му е на Боко под ръка. Иначе то закони има, но съдебната система му е в ръцете и фактически е безполезна. В България има криминална диктатура.

 22. 22 Профил на penchoo
  penchoo
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Добрев не е заслужил да бъде "отстрелян"! Има далеч по-заслужили, но по тях даже и не стрелят!

 23. 23 Профил на Toni Ivanov
  Toni Ivanov
  Рейтинг: 1750 Неутрално

  Всички застанаха зад депутата,всички искат да му минат отзад.

 24. 24 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3678 Неутрално

  "Огладняха комунетата...затова вият срещу луната...отдавна не са помирисвали държавна баница и полудяват от глад..."
  До коментар [#20] от "BGman1":

  Не съм и няма как да съм фен на комунетата. Имам си дълбоки причини. Но те в момента не са на сцената. Там са едни други герои от същото котило. И публиката тях гледа. Да се отклонява вниманието е безполезно и даже невъзможно. Не си струва усилията.

 25. 25 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 1740 Неутрално

  До коментар [#24] от "Judjuk":


  :Не съм и няма как да съм фен на комунетата.
  —цитат от коментар 24 на Judjuk


  Ти ли бе...това го разправяй на някой новорегистриран...знам те от първия ден в който се появи с пяна на уста крещейки партийни лозунги...хубавото е, че почвате да се усещате и дистанцирате от червената шайка...

 26. 26 Профил на Моа Преател Тайпи
  Моа Преател Тайпи
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Огладняха комунетата...затова вият срещу луната...отдавна не са помирисвали държавна баница и полудяват от глад...
  —цитат от коментар 20 на BGman1


  Как да не са? Повечето, ако не почти всички, комунета отдавна са в ГЕРБ. Другото интересно е, че само за държавната хранилка си мислите.

  Трагедията с ГЕРБ е, че не само съсипаха, но и буквално откраднаха стотици, ако не и хиляди частни предприятия, с което погребаха всякакви наченки на конкуренция и нормална пазарна среда.

  #НиКой не е по-голам от Бахура!
 27. 27 Профил на Strygalldwir
  Strygalldwir
  Рейтинг: 733 Неутрално

  Искам да питам някой от 'десните' - кой закон е нарушил Добрев?Конретно. Благодаря
  —цитат от коментар 13 на evlampi


  Дори да се окаже че не е в пряко нарушение на ЗПУКИ, Добрев щедро е прилагал принципите на кронизма. Правилния въпрос, който трябва да бъде зададен, е защо няма подобна реакция след всеки подобен случай, а те са безброй, очевидни, добре документирани и характерни за всички партии.

  Всичко което ми трябваше да знам за християнството го научих от тези които взривяват гинекологични клиники.
 28. 28 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 1574 Весело

  До коментар [#10] от "Grimalkin":

  Греда.
  Дали е партия - това се разбира по елементарно сравнение с дефиниция за "партия". Потърси си я сам и си направи анализ.
  Дали е дясна - това се разбира от програмата и профила на нейните избиратели.
  Съжалявам, ако звучи твърде елементарно :)

  Доброто е заразно
 29. 29 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8623 Неутрално
 30. 30 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 1094 Неутрално

  А не е ли по-добре да напишем декларация,която да унищоожи депутат..?

 31. 31 Профил на nik_77.
  nik_77.
  Рейтинг: 795 Неутрално

  С много уговорки, но демокрацията в България работи. Корнелия Нинова и Елена Йончева изпаднаха в ступор от бламирането на Борисов. Инструктажите при Решетников и Чайка им пречат да приемат действителността. Това не е Русия, все пак. Там Думата да бламира Путин е нонсенс някакъв. Но бламиран ли е Борисов? От брифинга сутринта остана впечатлението, че е пуснал Добрев по пързалката. Вероятно с идея на кметски избори в Хасково да се докаже. Не е лошо. Но за потрес на Корнелия и Елена се случи друго.

 32. 32 Профил на BiGman1
  BiGman1
  Рейтинг: 1740 Гневно

  До коментар [#26] от "xba42534318":


  Трагедията с ГЕРБ е, че не само съсипаха, но и буквално откраднаха стотици, ако не и хиляди частни предприятия, с което погребаха всякакви наченки на конкуренция и нормална пазарна среда.
  =====================
  Ей, много сте нагли бе...за какви честни предприятия ми говориш бе...до вчера нямаше едно частно предприятие, завод или фабрика...всички знаем по колко честен начин ги придобиха партийните секретари и червени директори...за честност ще ми говори комуне...ай си..тир ...

 33. 33 Профил на Strygalldwir
  Strygalldwir
  Рейтинг: 733 Неутрално

  До коментар [#10] от "Grimalkin":Греда. Дали е партия - това се разбира по елементарно сравнение с дефиниция за "партия". Потърси си я сам и си направи анализ.Дали е дясна - това се разбира от програмата и профила на нейните избиратели.Съжалявам, ако звучи твърде елементарно :)
  —цитат от коментар 28 на dogwoman


  Именно справка с дефиницията на понятието "политическа партия" показва колко е далеч ГЕРБ от него.

  Всичко което ми трябваше да знам за християнството го научих от тези които взривяват гинекологични клиники.
 34. 34 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 1808 Любопитно

  днешният ден доказа за сетен път ,че в този парламент няма политика ,има чалга и то от най долнопробната

 35. 35 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 1655 Неутрално

  Искам да питам някой от 'десните' - кой закон е нарушил Добрев?Конретно. Благодаря
  —цитат от коментар 13 на evlampi


  До коментар [#13] от "evlampi":

  Законът на РЕМ ВЯХИРЕВ! Според който Газпром трябва да държи 50% от ТОПЕНЕРДЖИ, Илия Павлов и Сашо Дончев чрез Мултигруп и Овъргаз - около 30%, държавата - около 20%. Този закон е бил държан в тайна дори от Жан Виденов, ама в последствие стана ясен за публиката. Луканов и Илия Павлов малко ги разстреляха, ама пък други останаха. От останалите активни и политически са Румен Овчаров и Сашо Дончев. Същият Сашо Дончев с папката, който прибра на топло Рицар Попова. Цялата тумба, почти се вижда ей тука:
  "БЪДЕЩЕТО на Топенерджи като инвестиционно дружество ще решават днес членовете на надзорния му и управителния му съвет в почивната станция на Газпром Морозовка край Москва. От българска страна тук вече са: Красимир Николов, Николай Вълканов, Румен Овчаров, Илия Павлов, Петър Събев, Сашо Дончев, Бело Белов, квесторите на Първа частна банка. Единствено ръководството на Булбанк е съобщило, че няма да изпрати представител на общото събрание. По покана на изпълнителния директор Сергей Пашин като консултант присъства и депутатът Андрей Луканов..."
  http://www.dnevnik.bg/print/arhiv_pari/1996/09/01/1416446_ambiciozen_biznesplan_obsujdat_akcionerite_na/

  12 години по-късно, около 2008г. Кирил Цочев внася някаква яснота по темата - http://focus-news.net/opinion/0000/00/00/8202/

 36. 36 Профил на sporta
  sporta
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Колко морален поглед ! Той си е за паметник ..... Левски /Ботев са нищо пред чистия поглед виждащ бъдещето на България !

 37. 37 Профил на Десен екстремист
  Десен екстремист
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Най- смешният мъртво ранен😉 Сценарий от куФнето- щаб на Баце- Подавай оставка, Парламентът няма да я приеме. Пито, платено

  "Много съм във час! Осем години праим бюджети."- ББ ;)
 38. 38 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3678 Неутрално

  "Ти ли бе...това го разправяй на някой новорегистриран...знам те от първия ден в който се появи с пяна на уста крещейки партийни лозунги...хубавото е, че почвате да се усещате и дистанцирате от червената шайка..."

  До коментар [#24] от "Judjuk":
  —цитат от коментар 25 на BGman1


  Еее, не ме харесваш, щото не съм задокеански фен като тебе. Но не съм комунист, не съм бил и в рода ми няма комунисти, политзатворници, партизани нито от преди, нито след 9-ти. Ти за себе си можеш ли да твърдиш същото? Сигурен съм, че не можеш. Щото и сега си същия както преди, Само боята си сменил.

 39. 39 Профил на idiotstavrev
  idiotstavrev
  Рейтинг: 1294 Неутрално

  Ако не беше трагично, щеше да е комично. Преди си казвахме, как в някоя нормална държава, това никога не може да се случи, защото има политически морал и гражданско общество, което активно го формира и контролира. Вече може да си кажем, че това в Румъния да беше станало, Добрев не само че щеше да си подаде оставка, ами щяха да го съдят барабар с всичките му роднини. А ако няма дело румънците щяха наистина да излязат на улицата, не тия "умните и красивите" платени от Пашата и дпс, а нормалните хора в Румъния, на които им е ясно, което е редно и кое не.

 40. 40
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 41. 41
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 42. 42 Профил на Содом и Гомор кРаят на джендъризма
  Содом и Гомор кРаят на джендъризма
  Рейтинг: 1570 Неутрално

  До коментар [#15] от "Judjuk":Политически съм леко левеещ много либерал.Обаче все пак не разбрах - кой закон е нарушил Добрев?Сега, ако се окаже че хората считат че не е нарушен закон, обаче не било редно, защо не се променят законите - да се разпише конкретно до коя линия какво не може и да важи за ВСИЧКИ.Щото съм убеден че абсолютно всички тука дето ми се правят на девствени кармелитки в някакъв момент или са ходатайствали за (или направо набутали) някой роднина или са ползвали подобен жокер. Просто така работят нещата. Не само в България
  —цитат от коментар 16 на evlampi


  В частна фирма може ама не и в държавна. Собственикът на компанията в която работя предпочита да има работници които са свързани. Ама това е частна фирма така е решил.

  In a time of universal deceit telling the truth is a revolutionary act
 43. 43 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 1346 Неутрално

  Когато от едната страна стои Добрев, а от другата Йончева някак си по интуиция няма как да не съм съпричастен на Добрев. Дори не се и замислям дали е прав защото знам че от другата страна стои изпечен лъжец.

  ДЕПУТАТИТЕ ГЛАСУВАЛИ ПРОТИВ ВОЛЯТА НА 2.5 МИЛИОНА БЪЛГАРИ ГЛАСУВАЛИ С "ДА" НА РЕФЕРЕНДУМА СА ЕДНИ ПРЕВРАТАДЖИИ. ТЕ ВЕЧЕ ПРЕДСТАВЛЯВАТ САМО СЕБЕ СИ.
 44. 44 Профил на Saint of Me
  Saint of Me
  Рейтинг: 2434 Неутрално

  До коментар [#42] от "zuk_trombon":

  "В частна фирма може ама не и в държавна"

  За държавното има закони. Които в случая не са нарушени. Ако се счита че трябва да се затегнат, хубаво. Затягат се и ВСИЧКИ по-близки от приетото в цялата държава изхвърчат.

  Само че тогава точно бесипету (и особено деписету) ще квичат яко щото при тях клановия принцип е правилото. Когато русоробите обвиняват някой в нещо значи го правят в десеторен размер. Справка Катин

  Use your Illusion
 45. 45 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3782 Неутрално

  ВИИ Маркс имени Ленина

  Шаблонът: Капитално средство за Производителност по-лесна!

  "освен по време текстовете имат впечатляващо сходство в структурата и изразните средства."

 46. 46 Профил на Живко Лобутов
  Живко Лобутов
  Рейтинг: 226 Неутрално

  До коментар [#13] от "evlampi":

  Добрев, може и да лавира успешно между закона за конфликт на интереси и ЗОП, между различни наредби за провеждане на конкурси и назначения, но нарушава всички божии закони, основни божии заповеди. За нарушените закони в България те съдят след повдигнато обвинение от Цацаратурата, и щом не си засегнал нейния или на подопечната и мафия интерес - няма страшно! За нарушения на божиите закони те съдят на избори. Дай Боже справедлива присъда за герберската мафия!

 47. 47 Профил на Saint of Me
  Saint of Me
  Рейтинг: 2434 Весело

  До коментар [#46] от "Живко Лобутов":

  "но нарушава всички божии закони"

  Вееерно? Кой казва тва? Ти некъв божи наместник ли се явяваш? Къв се явяваш?

  Use your Illusion
 48. 48 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3678 Неутрално

  "За държавното има закони. Които в случая не са нарушени. Ако се счита че трябва да се затегнат, хубаво. Затягат се и ВСИЧКИ по-близки от приетото в цялата държава изхвърчат."
  До коментар [#44] от "evlampi":

  Ей младежо, не се запъвай като магаре на мост! Държавни и общински служители се набират с конкурс. Ако конкурсът е перфектен, роднинството е без значение. Но не е! Нарушенията са в основата на закона. Просто няма закон, има дерибействане. Тук въпросът не опира до конкретен казус а до системата.

 49. 49 Профил на Saint of Me
  Saint of Me
  Рейтинг: 2434 Весело

  До коментар [#48] от "Judjuk":

  Ами които условия за конкурс са нарушени - уволджак на парашутистите и провеждане на нови конкурси. В цялата държава това. Пълна ревизия на ВСИЧКИ държавни назначения. Нали искаме да се изчистят нещата?

  Use your Illusion
 50. 50 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3678 Неутрално

  До коментар [#48] от "Judjuk":Ами които условия за конкурс са нарушени - уволджак на парашутистите и провеждане на нови конкурси. В цялата държава това. Пълна ревизия на ВСИЧКИ държавни назначения. Нали искаме да се изчистят нещата?
  —цитат от коментар 49 на evlampi


  Управниците сами няма да го направят. Нямат интерес. Това е работа на антикорупционен орган независим от управляващите. Контрол върху управляващите!

 51. 51 Профил на Saint of Me
  Saint of Me
  Рейтинг: 2434 Неутрално

  До коментар [#50] от "Judjuk":

  Тези глупости за 'свят' антикорупционен орган са просто лицеприятна опаковка на опитите за домогване до еднолична власт която да бъде ползвана като яка политическа бухалка.

  Точно сега в ерата на интернета е много лесно всички публични процедури (конкурси, поръчки, назначения) да бъдат на светло. Обаче това НЕ го искат точно тези които сега искат да сложат тая бухалка тип вишински в ръцете на кремълското човече и после през него да бият скрити зад лицемерната маска на надпартийността

  Use your Illusion
 52. 52 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3678 Неутрално

  "Тези глупости за 'свят' антикорупционен орган са просто лицеприятна опаковка на опитите за домогване до еднолична власт която да бъде ползвана като яка политическа бухалка."
  До коментар [#51] от "evlampi":
  Имаш известно основание. Антикорупционния орган /АКО/ трябва да е подчинен на някого, иначе става независим и от себе си. На президента или на парламента? В парламента има едно разюздано управляващо мнозинство, от което поне една трета са корумпирани, свързани и подставени лица. Отговорността е напълно размита, т. е. липсва. Президентът може да е готин, може да е кофти, но отговорността е ясна, лична и пред народа и собствената му съвест. Няма измъкване. Аз мисля че гаранцията за успех при президента е по-голяма и предпочитам. Ти си избери. АКО контролира високите етажи на властта - министри, депутати, олигарси. Ако е подчинен на тях, какъв е смисъла?

 53. 53 Профил на Saint of Me
  Saint of Me
  Рейтинг: 2434 Неутрално

  До коментар [#52] от "Judjuk":

  Даването на такава власт на практика превръща резидента в абсолютен монарх. И понеже сам трудно се оцелява това означава че властта отива право в ръцете на кремъл. Вече сме живяли като са клали и бесели. Няма да се получи тоя път

  Use your Illusion
 54. 54 Профил на chernomorski
  chernomorski
  Рейтинг: 522 Неутрално

  Герберите като едни ОФ активисти или дисциплинирани комунисти се юрнаха на "бранят" човекът-депутат от самия себе си. Защо бе, хора? Защо не давате възможност на човек сам да взема решения за себе си, това ли ви е партийната демокрация?

 55. 55 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3678 Неутрално

  До коментар [#52] от "Judjuk":Даването на такава власт на практика превръща резидента в абсолютен монарх. И понеже сам трудно се оцелява това означава че властта отива право в ръцете на кремъл. Вече сме живяли като са клали и бесели. Няма да се получи тоя път
  —цитат от коментар 53 на evlampi


  Ти като си младо момче, отде ги знаеш тези работи? Аз винаги съм бил на нож със системата, но не храня омраза. Защото системата я правят хората. И преди и сега. И не бъди предубеден. Това ще ти попречи да виждаш истината и да разсъждаваш рационално. С това приключвам тази дискусия.

 56. 56 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3678 Неутрално

  Герберите като едни ОФ активисти или дисциплинирани комунисти се юрнаха на "бранят" човекът-депутат от самия себе си. Защо бе, хора? Защо не давате възможност на човек сам да взема решения за себе си, това ли ви е партийната демокрация?
  —цитат от коментар 54 на chernomorski


  Щото им късали живо месо.

 57. 57 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1302 Неутрално

  До коментар [#30] от "aramissss":А не е ли по-добре да напишем декларация,която да унищоожи депутат..?

  Точно! Корнелия сега ги събира. До тук били над 70 за местни феодали.

 58. 58 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1302 Неутрално

  До коментар [#33] от "Grimalkin":Но е много близо до понятието МАФИЯ.

 59. 59 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1302 Неутрално

  До коментар [#52] от "Judjuk":Най-важното - президентът не разпределя порциите. Не взема комисионни, не подписва финансови договори. Не краде!

 60. 60 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3678 Неутрално

  "Точно! Корнелия сега ги събира. До тук били над 70 за местни феодали."
  До коментар [#57] от "ahasver":

  Малко са. Феодалите са много повече.

 61. 61 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1302 Неутрално

  До коментар [#60] от "Judjuk":Вече са над 100.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK