Председателството на ЕС само ще затвърди лошия имидж на България

Председателството на ЕС само ще затвърди лошия имидж на България

© Associated PressТочно когато ЕС има голяма нужда от обновление, председателството поема България, която сама най-малко се е реформирала. Липсата на визии и лошата подготовка само ще затвърдят негативния образ на страната, пише Даниел Кадик в коментар, публикувано от "Дойче веле" под заглавие "Ще проспи ли България председателството си в ЕС?".


Корупция, лошо управление, изтичане на мозъци, най-бедната страна – тези определения обикновено се чуват, когато стане дума за България. Сега обаче пред страната се открива голям шанс да промени това положение: с председателството на Европейския съвет. Шанс, който сякаш ще бъде пропуснат. България поема председателството за пръв път, подготовката обаче видимо изостава, и то много. По този начин политиката и администрацията само затвърждават лошото мнение, което гражданите имат за тях.


Всъщност, на българското председателство не му потръгна още от самото начало. Първо Брекзит придвижи България с половин година по-напред в листата на председателите, после пък премиерът Борисов подаде оставка и неизбежните предсрочни избори допълнително забавиха подготовката. И чак през май правителството създаде специално министерство за Председателството на ЕС, което започва на 4 януари 2018.
Показателна за хода на подготовката е уебстраницата на специалното министерство. Освен че е само на български език, тя и не функционира както трябва. Календарът със събития например може да се свали единствено като PDF-файл, а не се отваря електронно в същинския календар. Видим резултат от инвестираните 70 хиляди лева сякаш няма.


Неясни приоритети


А България е една от страните в така нареченото "трио" (заедно с Естония и Австрия), което изработи своя "Осемнайсетмесечна програма". В нея влизат такива приоритети като нови работни места, ръст, сигурност, енергетика, свобода и справедливост. Когато триото представи тези приоритети, България така и не съумя да формулира конкретни собствени проекти. Министър Лиляна Павлова, която отговаря за Председателството, оповести единствено своите четири "К": конкуренция, кохезия, консенсус и култура.


Тя съобщи, че планът ще бъде одобрен от правителството чак на 20-ти декември. Така разработването на отделните точки си остава неясно, а в различни интервюта непрекъснато се добавят допълнителни приоритети, без да се посочва някаква ясна обща линия.


Тези приоритети трябваше да бъдат представени след правителствените заседания през юли. Ако човек събере различните изявления по въпроса, може да стигне до извода, че в приоритета "Консенсус" навярно влизат сигурността и миграцията, бъдещето на страните от Западните Балкани в ЕС и трайните усилия за интегрирането на Дунавския и Черноморския региони, както и създаването на европейска прокуратура.


"Конкуренция" навярно включва конкурентоспособния вътрешен пазар, насърчаването на предприемачеството и социалните иновации, икономическия и валутния съюз, един устойчив енергиен съюз и бъдещето на труда в една по-справедлива Европа.


В "Кохезия" се споменават следните приоритети: реформирана многогодишна финансова рамка след 2020, кохезионната политика след 2020, бъдещето на общата аграрна политика и нейното модернизиране и опростяване.


При "Култура" изцяло липсват евентуалните подтеми.


Повод за критика дава и рамката на българското Председателство. Ремонтът на главната сграда за срещи все още не е завършен, игнорирани бяха липсващите строителни разрешения, а първоначалният бюджет от 17 милиона лева трябваше да бъде увеличен с още 28 милиона. Към това се добавят тежки обвинения за разхищение на средства за този престижен проект, както и за корупция при държавните поръчки. В момента за 5 милиона лева се ремонтира площадът пред НДК – една работа, която вече беше извършена през 2016 година за няколко милиона лева, главно европейски пари.


На този фон докладите на Еврокомисията по Механизма за сътрудничество и проверка (МСП) не дават добра оценка за готовността на страната да се реформира. В последния доклад от 25-ти януари 2017 г., който обобщава десетгодишните опити за реформи в контекста на препоръките, съдържащи се в МСП, за България се казва: "Като цяло напредъкът през последните десет години не беше толкова бърз, колкото се очакваше, тъй че тепърва трябва да се преодоляват редица сериозни предизвикателства." България не е затворила нито една от главите, предвидени в МСП – нито по отношение на съдебната реформа, нито в борбата срещу корупцията, нито пък в специално въведената за страната категория "борба срещу организираната престъпност". Ето как във времената на прелом, когато ЕС има голяма нужда от обновление, председателството поема тъкмо страна, която сама най-малко се е реформирала.


Председателството на ЕС само ще затвърди лошия имидж на България


Крайни националисти ще ръководят съвети


Тревога буди и участието на крайните националисти в правителството. Три партии се обединиха в така наречените "Обединени патриоти" и управляват страната заедно с партията ГЕРБ на премиера Борисов. Така се стигна дотам, че известни ксенофоби, националисти и протекционисти застават начело на различни съвети ( в рамките на председателството – бел. ред.).


Министърът на икономиката Емил Караниколов например ще оглави Съвета по конкуренцията, докато в същото време "патриотите" се застъпват за национализиране на предприемаческата политика в защита срещу чуждестранните предприемачи. Вицепремиерът Валери Симеонов изобщо не крие омразата си срещу малцинствата и публично нарича ромите "диви маймуни". Красимир Каракачанов, който през 2018 година ще влезе в Съвета по външните работи, разреши на своите съпартийци да блокират българо-турската граница по време на парламентарните избори и да упражняват насилие срещу турците с български паспорт, които искаха да гласуват в България.


Всичко това създава проблеми и открити въпроси в три посоки: благонадеждност, предвидимост и резултати.


Доколко благонадежден е в България, а и в цяла Европа един ЕС, когато отговорността поемат хора, обявяващи се открито против всичко онова, което ЕС защитава? Доколко предвидими ще бъдат тези хора, когато са начело на съветите? Дали ги интересуват резултатите или по-скоро евтиният политически ефект на национално равнище? Нима тези хора, които трайно провеждат курс на конфронтация с така наречените от самите тях враждебни "външни сили", наистина ще съумеят да работят конструктивно?


Даниел Кадик е програмен директор за Югоизточна Европа на Фондация за свободата "Фридрих Науман". Анализът му е поместен на сайта на Фондацията Freiheit.org


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (52)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1423 Неутрално
 2. 2 Профил на Отец Сисой
  Отец Сисой
  Рейтинг: 491 Весело

  Докато го целуват Баце по срещите и го гладят по главата, лошият имидж не мой ни уплаши. Важното е парите да не спират, а Дрийм Тим-овете по места ще се погрижат за останалото.

  over the under
 3. 3 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5556 Неутрално

  "Корупция, лошо управление, изтичане на мозъци, най-бедната страна – тези определения обикновено се чуват, когато стане дума за България."

  А в България се чува само СТАБИЛНОСТ

 4. 4 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 999 Любопитно

  Във фондацията "Фридрих Науман" още не са се усетили, че мама Меркел леееко обърна палачинката и вече нито "крайните националисти", нито "клетите бежанци" вече не са това, което бяха.......

  Знанието е сила, информацията - власт
 5. 5 Профил на 12345
  12345
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#4] от "pag":

  Така е.

  Освен това не е ясно защо много българи още смятат, че такива типове от подобни фондации са по-умни от нас или че искрено желаят най-доброто за България.

  Всъщност такива умници изпълняват чужди проекти, имащи за цел да ни държат на дъното и да ни внушават колко сме зле.

 6. 6 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3771 Любопитно

  И КАТО СА ТРЪГНАЛИ ДА ДАВАТ АКЪЛ и да плюят по нас - кой според "Дойче веле" трябва да измести България от председателството на ЕС !?

  [email protected]
 7. 7 Профил на 12345
  12345
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Всъщност по-вероятно да се получи обратното - председателството на ЕС само ще затвърди лошия имидж на самия ЕС.

 8. 8 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4029 Неутрално

  Още една добронамерена и обективна оценка за нищетата ни ще бъде удавена в плюнките и попръжните на Гочоолу и Дочоолу.

  Кой си ти да ни даваш акъл, бре?! Пари ни дай, ние акъл си имаме.

  Иде ми от Коледа до лятото да се изселя някъде, за да не гледам цирка, който се е задал...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 9. 9 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3132 Неутрално

  Имиджът на България щял да се влоши. Глупости! Накъде повече? Колко трае това председателство? 6 месеца? Нищо работа - все ще ги избутаме някак си! Ама пък какви хвалби ще му хвърлим после, а!

 10. 10 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5945 Неутрално

  Борисов се погледна в огледалото и пак не се хареса, макар че образът на Пеевски вече се смесва с други...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 11. 11 Профил на Daria
  Daria
  Рейтинг: 817 Неутрално

  То пък имиджът на евробюрократите един такъв висок... европейците се чудят как да се отърват от тези високоплатени търтеи те пък акъли дават. Най-добрата реформа в ЕС е да се отърве от безмислените търтеи в Брюксел и Страсбург като този на снимката.

 12. 12 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2300 Неутрално

  в България от много години има традиция в посрещането на важни гости ,ще им осигурят най скъпо посрещане ,девойки за обслужване ,както и луксозни екстри и екстравагантна програма ,за да направят впечатление ,разбира се всичко ще го плаща данъкоплатеца ,на който догодина пак ще му вдигнат данъците ,щото така е най удобно на управляващата мафия .

 13. 13 Профил на Daria
  Daria
  Рейтинг: 817 Неутрално

  То ако имиджът на България е такъв тогава защо въпросния господин-автор не попита зашо неговата собствена канцлерка Меркел подкрепя тези които са носители на този лош имидж? И не им ли е изгодно точно това положение щом го подкрепят?

 14. 14 Профил на Daria
  Daria
  Рейтинг: 817 Неутрално

  До коментар [#12] от "edin drug":

  То това е в цяла Европа. Така е защото системата е тотално корумпирана и демокрацията е само на думи. Всъщност политиканите са поставени лица на истинските управляващи от Ситито и Уол Стрийт. Затова Меркел кани араби в Германия, Мей закрива дизеловите коли, а Боко Тиква и Сие облужват чужди компании от Газпром, през Лукойл до Била и Американските електроцентали. Всичко във вреда на собствените им гласоподаватели и в интерес на глобалистичните банкстери.

 15. 15 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6292 Весело

  Аре са, на тоа немец баба му само ЕС е председателствала!!!
  Я да оди да копа и да не ръси мозък!
  Ние си знаем! RAKIA - connecting people!
  Като ги подхванем европейците от Нова Година, през Йордановден, Ивановден, Трифон Зарезан, сирни, месни Заговезни, Тодоровден, Лазаровден, Великден, Гергьовден, та на Еньовден съвсем ще се омагьосат!!!
  Наздраве!!!

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 17. 17 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2536 Неутрално

  Тъжно...
  —цитат от коментар 1 на George Svinarov


  Не е тъжно, а трагично!
  "Да не се изложим пред чужденците/гостите!"
  Какъвто народът, такива и управляващите!
  ГЕРБ има претенции да е дясна партия, а управлява с леви националисти.
  Това как да го наречем това?
  Когато управляваше с реални десни, ББ направи всичко възможно да замете съдебната реформа под килима и да смаже десните. Успя. Той отиде на чист въздух, точно когато реформата се гласуваше в Парламента. Голям "победител" на избори!
  Сега ще ни сочат с пръст, както много пъти да сега.
  Този път обаче у дома!
  Колкото и да е лъскав отвън НДК.

 18. 18 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 458 Неутрално


  ""Корупция, лошо управление, изтичане на мозъци, най-бедната страна – тези определения обикновено се чуват, когато стане дума за България. ""

  Безнадежно жалка история.
  Бодрячеството е неуместен брътвеж, заклинанията срещу критиките са своеобразен шаманизъм. Тъжна посттоталитарна действителност.

 19. 19 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Всъщност такива умници изпълняват чужди проекти, имащи за цел да ни държат на дъното и да ни внушават колко сме зле.
  —цитат от коментар 5 на 12345


  Само расия ни мисли доброто!

  The best way to predict the future is to invent it.
 20. 20 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 4102 Неутрално

  Ами само верни неща е казал човека.....за съжаление!

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 21. 21 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2536 Неутрално

  До коментар [#4] от "pag":Така е.Освен това не е ясно защо много българи още смятат, че такива типове от подобни фондации са по-умни от нас или че искрено желаят най-доброто за България.Всъщност такива умници изпълняват чужди проекти, имащи за цел да ни държат на дъното и да ни внушават колко сме зле.
  —цитат от коментар 5 на 12345


  Много си прав!
  Българите сме по-умни от всички :-)! По-умни сме и от евреите даже!
  Само ми обясни като сме най-умни, защо сме най-бедни!!!

 22. 22 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3848 Неутрално

  Видим резултат от инвестираните 70 хиляди лева сякаш няма."То само уебстраницата на специалното министерство да беше,щяхме да махнем с ръка.Милиарди потъват в здравеопазване - образование - МВР - БДЖ - енергетика.

 23. 23 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7710 Неутрално

  Че ние , ако на такова място не се изложим, кога друг път.

 24. 24 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4029 Неутрално

  До коментар [#17] от "Alexander97":

  "Когато управляваше с реални десни, ББ направи всичко възможно да замете съдебната реформа под килима и да смаже десните. "

  Факт. Такива като него изпитват органична непоносимост към присъствието на грамотни и отговорни хора. На него му дай Мишо Бирата и "ония момчета", с които да врътнем "една далаверка".

  А Меркел-Шмеркел и Макрон-Шмакрон са само за снимки и фукнявене.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 25. 25 Профил на blahblah
  blahblah
  Рейтинг: 404 Неутрално

  Никога не съм срещала някой немец да знае кои са Дойче Веле. Оставам с впечатление, че те са пропагандна машина за употреба само в бившия източен блок като основна задача е да ни начуква канчетата. На никой друг не им пука за тяхното мнение, не знам защо дневник така упорито цитира именно тях, а не някои по представителни европейски медии. Не знам защо следват такава линия, но колкото и да е зле България, тя е равноправен член на този съюз и ще си председателстваме и хоро ще играем.

 26. 26 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 1253 Неутрално

  Кажи му Дойчи Веле и не го чети...

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 27. 27 Профил на balkantourist
  balkantourist
  Рейтинг: 1199 Неутрално

  Предлагам др. Кидик да поеме еднолично председателството. Тогава всичко ще е наред.

 28. 28 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5419 Неутрално

  Даниел Кадик чии интереси обслужва, явно не са за България, ще председателстваме от 4 януари 2018 г., каквото и да публикува "Дойче веле".

 29. 29 Профил на _plamen_
  _plamen_
  Рейтинг: 754 Неутрално

  >Даниел Кадик е програмен директор за Югоизточна Европа на Фондация за свободата "Фридрих Науман".

  Глупсти и лош превод. Фраихайт.орг е само адреса на фондацията и типично за левичарската пасмина е да "завземат" понятия като "свобода" "либерален" итн. А фондацията си е на социалдемократическата партия, т.е. на левите швабарски нациолнал-болшевисти. Мафията ряпа пасе пред фондациите в Швабария. Докато мафиотите поне си извоюват с риск за живота парите, швабарските фондации са една от държавите в държавата. кави пари се наливат там, мафията бледнее в сравнение.

  Winora forever
 30. 30 Профил на _plamen_
  _plamen_
  Рейтинг: 754 Неутрално

  Daniel Kaddik received degrees in Governmental Studies from the University of Erfurt, European Studies from the University of Hamburg, and International Studies from the University of Birmingham.

  Исусе!

  Winora forever
 31. 31 Профил на objective
  objective
  Рейтинг: 718 Разстроено

  За съжаление авторът е абсолютно прав. Начело на институциите и парламентарно представените партии стоят фигури, които в навечерието на нашето праедседателство правят всичко възможно, за да омаскарят България. Какви са тия закани чрез медиите за битки между Румен Радев и Бойко Борисов и кой ги пдклажда ? Какви са тия компроматни акции на БСП актива срещу депутати на ГЕРБ ? Какви са тия недипломатични изказвания на Румен Радев по адрес на посланника на САЩ ? И какви са тия анонси от страна на Бойко Борисов за инициативи в противоречие съз солидарната външна политика на ЕС и НАТО ?

 32. 32 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4029 Неутрално

  До коментар [#31] от "objective":

  "Какви са тия недипломатични изказвания на Румен Радев по адрес на посланника на САЩ ? "

  ?!?

  Какво е казал резидентът?

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 33. 33 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1573 Неутрално

  Всичко написано е точно така, макар да не ни харесва. Няма никакво значение, кой е направил анализа, щом е верен.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 34. 34 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 853 Неутрално

  трагичното е, че колкото и тука да се "плевае" по автора, България си има точно същия имидж навън. а вътрешно впечатлението, което оставя от "подготовката" не е никак в разрез с този сущия имидж.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 35. 35 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4029 Неутрално

  До коментар [#33] от "Cassi":

  "Няма никакво значение, кой е направил анализа, щом е верен."

  Абсолютно вярно. Но "патриотичната" шпицкоманда изригна в първосигнален гейзер от попръжни срещу автора, медията, Германия, Европа, Сорос, "левичарството" и т.н., само за да не си признае, че всичко написано в статията отговаря на истината едно към едно.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 36. 36 Профил на Edge404
  Edge404
  Рейтинг: 511 Весело

  Ей, шш, какви са тия черни краски, я викнете Мастагаркова да удари една шпакла и да обясни колко е велик ТОЙ!

 37. 37 Профил на 1_april
  1_april
  Рейтинг: 1456 Гневно

  Тук не ставя дума просто за "лош имидж!!!

  При "председателството" на София се подготвя тотал/итар/но отстъпление от основополагащи принципи на европейските мироглед и общностни ценности.
  Става дума за ПРЕВРАТ и тържество на Решетниковата Правда, материализирани от чекистката троица Борисов, Радев и Цацаров !!!

 38. 38 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2696 Неутрално

  До коментар [#37] от "1_april":

  +++

 39. 39 Профил на blahblah
  blahblah
  Рейтинг: 404 Неутрално

  трагичното е, че колкото и тука да се "плевае" по автора, България си има точно същия имидж навън. а вътрешно впечатлението, което оставя от "подготовката" не е никак в разрез с този сущия имидж.
  —цитат от коментар 34 на abdelhaqq


  то критиките са за национализъм и ксенофобия/расизъм, липса на либералност... все категории, в които и имиджът на Израел не е цвете. достатъчно българи сме в Германия и можем доста да говорим за традиционната толерантност на немеца към ауслендъра.

 40. 40 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2696 Неутрално

  Всичко написано е точно така, макар да не ни харесва. Няма никакво значение, кой е направил анализа, щом е верен.
  —цитат от коментар 33 на Cassi  До коментар [#33] от "Cassi":

  Точно обратното е! Винаги е най-важно кой казва истината,фактите или прави анализ,защото всеки може да каже нещо вярно,но това не е гаранция,че не е подлец и мошеник.
  Истинският политик и деен човек не вярва на опияняващи умни приказки,а само на своите доверени хора,независимо какво говорят понякога.

 41. 41 Профил на doxen
  doxen
  Рейтинг: 707 Неутрално

  "...с председателството на Европейския съвет..." абе журналистчета, вземете научете най-накрая каква е разликата между Съвета на Европа, Европейския съвет и Съвета на ЕС. Първото е паневропейска организация със седалище в Брюксел и не е институция на ЕС. Второто си има председател в момента Доналд Туск, а последното - Съвета на ЕС оше известен като Съвета на министрите или само Съвета е това чудо, което ще председателстваме за 6 месеца в сътрудничество с Естония и Австрия.

 42. 42 Профил на citoyen
  citoyen
  Рейтинг: 1145 Неутрално

  След подобни унищожителни публикации няма да е лесно на България. Явно почвата се подготвя да провалят страната пред ЕС. Много силно трябва да се постараят основните фигури в правителството за да намалят, макар частично, ефекта от такива
  медийни сътресения. Не виждам обаче кадърни хора, които могат да се заемат с това. Тези, които разбират от многостранна дипломация съобразително и навреме напуснаха кораба и сега ще гледат от чужбина сеира и срама. На тях също няма да им е леко, между прочим.

 43. 43 Профил на KLINGON
  KLINGON
  Рейтинг: 395 Неутрално

  99,99% от населението на ЕС няма идея и не му и пука коя държава в даден момент е ротационен председател на ЕС.
  Дойче веле - Работническо дело на 21 век.

  "...Срамно е ние да сравняваме силата си с такива гламавци, каквито са турците…"... из дописка на Васил Левски до в. Свобода, публикувана на 13.02.1871 г.
 44. 44 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1827 Неутрално

  Кой точно е този и защо трябва да ни интересуват храчките му върху родината ни!?

 45. 45 Профил на solange
  solange
  Рейтинг: 289 Разстроено

  Аре са, на тоа немец баба му само ЕС е председателствала!!! Я да оди да копа и да не ръси мозък! Ние си знаем! RAKIA - connecting people!Като ги подхванем европейците от Нова Година, през Йордановден, Ивановден, Трифон Зарезан, сирни, месни Заговезни, Тодоровден, Лазаровден, Великден, Гергьовден, та на Еньовден съвсем ще се омагьосат!!!Наздраве!!!
  —цитат от коментар 15 на Незнайко в Слънчевия град


  Това ще бъде най-умното, което можем да направим при наличния състав в управлението.

 46. 46 Профил на vzj21534327
  vzj21534327
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#33] от "Cassi":"Няма никакво значение, кой е направил анализа, щом е верен."Абсолютно вярно. Но "патриотичната" шпицкоманда изригна в първосигнален гейзер от попръжни срещу автора, медията, Германия, Европа, Сорос, "левичарството" и т.н., само за да не си признае, че всичко написано в статията отговаря на истината едно към едно.
  —цитат от коментар 35 на Norman Granz


  Ами разбира се че им е писнало на българския народ вечно някой да вини някой, и да търси доверие.
  Как може да се има доверие на институция, свързана с човека на който всеки със сърце няма доверие - сорос ? Слугата на ротшилд? Същия сорос, който диктува и на феркел? И същия макарон, който се прави на млада алтернатива на европа и е работил 4 години в ИНВЕСТИЦИОННАТА банка на ротшилд? То в м/ународна инвестиционна банка се става с ГОДИНИ опит и липса на личен живот, а този е най-младия президент работил в банката на най-олигархичната фамилия на земята? И да гледам анализи на някои си, които имат пряка или не пряка връзка със тези, които се мислят за властелини на земята?
  Проблемите се решават като се почне с малките неща. Бъдете по-добри към съседите си, хората които са около вас, усмихвайте се повече на непознати по улицата, бъдете искрени и добри... от това се почва. Само критики, и ще станете 1 атеист-скептик, който няма НИЩО в себе си освен насъбрана злоба...

 47. 47 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4225 Весело

  До коментар [#21] от "Alexander97":

  Щото Господ когото обича, нему горести и изпитания праща!

 48. 48 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 444 Неутрално

  До коментар [#10] от "penetrating":

  образът му никога не е бил пеевски.
  в огледалото вижда любен гоцев и ахмед доган.

 49. 49 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 853 Неутрално

  До коментар [#39] от "blahblah":

  някъде, викат, бият негрите (и фалъстинците).

  בני אתה אני היום ילדתיך
 50. 50 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5945 Неутрално

  До коментар [#48] от "mihail_p":

  :) възможно. Съгласен.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 51. 51 Профил на p_h_v
  p_h_v
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Поредните дежурни заклинания срещу лошите националисти ксенофоби.

 52. 52 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 2194 Разстроено

  "Корупция, лошо управление, изтичане на мозъци, най-бедната страна – тези определения обикновено се чуват, когато стане дума за България."А в България се чува само СТАБИЛНОСТ
  —цитат от коментар 3 на pet_fire


  За съжаление, едното не противоречи на другото. Корупцията и лошото управление са СТАБИЛНИ :-(

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK