За бъдещето, мръсното бельо и досиетата

Изложбата "Десталинизацията – дилемата на едно противоречиво десетилетие (1953-1964)", съвместен проект на Комисията по досиетата и Държавна агенция "Архиви", 2015 г.

© Юлия Лазарова

Изложбата "Десталинизацията – дилемата на едно противоречиво десетилетие (1953-1964)", съвместен проект на Комисията по досиетата и Държавна агенция "Архиви", 2015 г.Пак ли за досиетата? – ще кажат с досада онези, за които най-важно е собственото им спокойствие, затова им е писнало от всичко, разбутващо рахатлъка в българското блато, дето си цамбуркаме в скандали ден след ден.


Пак ли за досиетата? – ще кажат и онези, чиито съвести поради някаква причина (семейна или друга) са гузни и се дразнят от всеки, който им навира в очите незарасналите рани от миналото, от които обаче ни втриса, щем или не щем.


Пак ли за досиетата? – ще рекат най-сетне и онези, за които всичко е само бизнес, а сделката с миналото е толкова безпроблемна, колкото пренията за нечии гащи в парламента, стига някой да плаща. Нали, както заяви един несъстоял се председател на комисията по досиетата, "фактите се променят, документите се променят". Или ги подменят и преиначават. Въпрос на интерпретация.
Пак за досиетата! – ще трябва да кажем, повторим и потретим (перифразирайки дотук едно есе на Георги Марков); явно се налага да говорим за това, докато и глухите чуят, а най-невнятните го проумеят.
Пак, защото спорим не за гащи или разгащени депутати, за мумифицирани мозъци и откровена морална тъпота, а трябва да отстояваме истината за едно минало, което се вмества изцяло в нашето настояще и само това ни открива бъдещето като проект.


Другото е невъзможно. Защото не бъдещето е това, което заявява себе си в настоящето, а обратното – настоящето е едно винаги актуализирано минало, което чрез богатството на опита си, ни задава бъдещето.


Светът е история. И тази структура на времето или азбучна философска истина е великолепно изяснена още от блаж. Августин в неговите "Изповеди", за да е нужно да бъде доказвана наново и наново пред група млади депутати от БСП, които били толкова млади (пак опираме до глаголните времена), че имали само бъдеще.


Простете, а случайно да имате настояще? Да сте наясно защо сте тук и сега, по силата на какво стечение на обстоятелствата и откъде сте се пръкнали изобщо?


И то - забележете - в партия като БСП, 80% от чиито привърженици пребивават само в носталгията (по Живков, дружбата със СССР, комунизма, милинката от 6 ст. или голямата дупка на геврека, по-доброто старо време изобщо, в което нямаше свобода, ама имаше ред, и то какъв).


И това е едната страна на обезумяването към миналото, която вечно кара едни хора в "ляво" (сменящи се във времето) да искат с пяна на уста все да "затварят досиетата", да разпускат комисията, занимаваща се с тях, да обезсилват достъпа до архивите на ДС и производните тайни служби с въвеждането на специални клаузи за защита на "националната сигурност". Все едно и също. От началото на прехода досега.


Има я обаче и другата тенденция: да "прецеждаме" миналото с политически цели. "За наши хора" тъй, за други – инак. Нали "фактите се променят, документите се променят".


В този смисъл обществената мобилизация за оттеглянето на кандидатурата на Антон Тодоров от страна на ГЕРБ бе важна стъпка в трудната българска битка за истината, където доста страници и без това са изписани с мастилото на лъжата.


Тя е гражданска победа на тези, които имаха смелостта да реагират.
Защото с навременната си реакция те предотвратиха комисията по досиетата – мястото на паметта за миналото – да се заблати до равнището на онова, в което затъна парламентът по време на пренията си в тази връзка. А то е пълна гнусота.


Трябва да кажа, че следя внимателно парламентарните дебати от прехода насам, чел съм и дневници на Народното събрание от 1878 до 1944 г. и с ръка на сърцето мога да заявя, че не си спомням парламентаристи да са затъвали в такива словесни нечистотии и да са падали чак толкова ниско.


Така че на господата Антон Тодоров и Славчо Велков, Спас Гърневски и Александър Симов е гарантирано парламентарно безсмъртие.


Някой ден, когато тази сграда на парламента се превърне в музей на българската политика, вътре сигурно ще има табелка – от тази трибуна са говорили д-р Константин Стоилов и Теодор Теодоров, Янко Сакъзов, Никола Петков и д-р Петър Дертлиев. Върхове в българския парламентаризъм.


А в долната (кафява) гама със сигурност ще присъстват и други имена, сред които и на цитираните народни избраници.


Така или иначе изборът за председател и членове на комисията по досиетата бе отложен и предстои обществен дебат.


Ала като видяхме какъв беше парламентарният, може би трябва да се избърза с формулирането някои идеи, преди всичко да е потънало в нови храчки и вербални самозадоволявания.
И така:

 1. Редно е да се върви не от личности към идеи, а обратното.
  Макар и избирана от парламента на квотен принцип, комисията по досиетата не би трябвало да се попълва с политически лица, а с експерти или фигури с безспорно обществено признание. Само така ще се гарантира възможността прочитът на комунистическото минало да прерасне един ден в консенсусен разказ.
  Председателят на комисията (тъй като оттук тръгнаха споровете) би трябвало да е изследовател с опит в работата с архивите на ДС. Човек необвързан с някогашните тайни служби, който никога досега не е прекрачвал рамките на действащия закон – такъв, какъвто е. Нещо, което е от съществено значение за авторитета на институцията, другото би означавало тя да затъне в компромати или клевети.
  В новия си мандат комисията, известна още под трудно произносимата абревиатура КРДОПБГДСРСБНА (Комисия за разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия), трябва да продължи с издаването на сборници с документи, отварящи белите страници на това минало. Може би е редно да отдели пари от бюджета си за една или две изследователски стипендии (каквато е практиката и в други източноевропейски страни). Толкова теми си остават непроучени. Например: децата и ДС (на колко години и как са били вербувани те, има истории, от които косите ни ще настръхнат). Има още толкова много непрочетени страници.
  Освен с текущата си дейност (проверка на лица с оглед на принадлежността им към комунистическите репресивни служби) и предоставяне на индивидуален достъп на граждани до техните досиета или досиетата на техни близки, комисията би трябвало да изготви пълен регистър на кадровите офицери от Държавна сигурност и дигитализиран достъп до техните досиета. Защото те са онези, които са пречупвали съдби и са превръщали хора в доносници. Редно е имената им да попаднат под моралната санкция на историята.
Съществуването на комисията в крайна сметка е един морален акт: да покаже, че въпреки всичко злото е победимо, макар в даден период то да е градило свят върху костите на жертвите си.
Френският писател Давид Русе (бивш концлагерист от "Бухенвалд" и един от първите изрекли истината за ГУЛаг) казва нещо много важно: светът на лагерите и страданията там е важен не само защото хората са умирали, а защото са живели.


Защото и другите навън са живели в същия този свят. Дори да не са го съзнавали.
И в някакъв смисъл все още живеем със сенките от него.
Това е нещо, което не трябва да забравяме.
То е част от бъдещето.


Текстът е от портала "Култура"


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (23)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4706 Неутрално

  Каква ли е вашата лична роля във формирането на досиета и доноси уважаеми Т. Н. ???

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3021 Неутрално

  И когато се отворят досиетата, и когато такива като Тони -ЛЪСНАТ - КОГО ЩЕ публикуваме!???

  [email protected]
 3. 3 Профил на Fоtеdасоd
  Fоtеdасоd
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Пpaв е Toни Hикoлов!
  Taка се cлучи, чe вcички дoнoсници ceга ca в ДCБ или CДC.

 4. 4 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3021 Любопитно

  А за АГЕНТА възпят от друг агент - с тема ''За бъдещето, мръсното бельо и досиетата'' да цитиранм:
  От Писмо на Георги Марков до Димитър Бочев (Лондон, 02.1977 г.):
  "... между мене и всички тия радиоорганизации (има предвид BBC) съществува точно същият вид разминаване, което съществуваше между мене и българските партийни организации... отдавна вече не вярвам в „свобода на словото“, която на практика се свежда и в двата свята до свободата да крещиш на глас у дома си или пред неколцина приятели това, което те вълнува... Принципите са абсолютно същите. Разликата е само във формите – едните са по-груби и недодялани, а другите по-гладки... Когато пристигнах тук, на Запад, бях много изненадан да открия, че почти всички хора, които срещнах, и тукашни, и емигранти, всъщност се бореха и мечтаеха да получат в живота нещо, което аз бях захвърлил в България – пари, гарантирано положение, слава... разбрах, че обществената съвест на Запад е или мръсна политическа игра на деня, или куп лайна, че тя не е искрен отклик на нищо...
  Ако комунизмът някога дойде на Запад, уверявам те, че техните диктатури ще бъдат далеч по-отвратителни от нашите – източните. Но ако не дойде, причината за това ще бъде, че техните обществени форми са по-съвършено неморални и по-солидни укрепления за посредствеността и бездарието, основите на несправедливостта са много по-дълбоки и парфюмът на демагогията (за да прикрие миризмата на лайната) – много по-силен."

  [email protected]
 5. 5 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3135 Весело

  Така че на господата Антон Тодоров и Славчо Велков, Спас Гърневски и Александър Симов - тези наистина са в кафявата гама.

 6. 6 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 480 Неутрално

  За радост на идните поколения, тия рецидиви като мръсни гащи, чорапи и пр. бельо, дето сега ги размахват, ще изчезнат. И то скоро, просто ще загубят значение. Като брутална комунистическа държава, с подлизурска проруска политика и вътрешна ченгесарска такава, България си е редно да се друса дълго време от 89-та г. до сега по тоя въпрос-кой е ченге, кой е доносник, кой е лизал, кой си е оправил децата в живота и т.н. Има такива хора, виждаме ги всеки ден и тях, и децата им по медиите и обществени места. Една проста математика: Бащата роден 1948 г., израсъл в соцБГ, вербуван, агент Едикойси, направил кариера и пари. Децата му, род. някъде 70-те, отличници, отрядни председатели, комсомолски активисти, участници в учкоми, студенти, кариери и т.н. до днес, с протекция, вече бизнесмени и политици. Ето за тия поколения се дига мерника, който не е индентифициран, да бъде, макар според мен сега е безмислено, досега трябваше да се направи. Казвам безмислено, имам превид следващото поколение, внуците. Тях никой не ги закача, първо, че на тях не им пука, и второ, те вече не са тук. Крачат по европа и света като всички млади хора. Остава само дъртите да си опичат акъла и да оправят държавата. Според мен.

 7. 7 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7064 Неутрално

  " светът на лагерите и страданията там е важен не само защото хората са умирали, а защото са живели."
  Само живелите могат да го разберат.

 8. 8 Профил на Chernomorski
  Chernomorski
  Рейтинг: 580 Неутрално

  Добра позиция на Тони Николов.
  Журналистът Христо Христов е най-добрият изследовател на архивите на ДС.
  Сайтът му е на завидна висота, както и документалните му книги.
  Морален човек, който би превърнал Комисията в още по-добре работеща държавна институция. Дано се намерят разумни хора сред политиците, за да предложат и одобрят него за ръководител на тази комисия.

 9. 9 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3141 Неутрално

  Пpaв е Toни Hикoлов!Taка се cлучи, чe вcички дoнoсници ceга ca в ДCБ или CДC.
  —цитат от коментар 3 на Nехоljhft


  ДОНОСНИЦИТЕ

  „ИВАН” каракачанов от МВРо
  „ГОЦЭ” първанов от БСП
  „ТОДОРОВ” – Тома Томов от БСП
  „ЕКОНОМОВ” – Румен Гечев от БСП
  „ДУНАВ” – Жан Виденов от БСП.....

  От СДС ли бяха ?!?!?!?
  ГНУСНИТЕ ни ДСарски ЛЪЖИ вече не хващат място тавариш

 10. 10 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  "И в някакъв смисъл все още живеем със сенките от него.
  Това е нещо, което не трябва да забравяме.
  То е част от бъдещето."
  При положение, че още излизат наяве ангенти на ДС, участници в днешния политически живот, съвсем реално живеем редом с тях.
  Те са част от миналото, настоящето и бъдещето.
  От действията ни днес по отношение на тях зависи какво ще е бъдещето, дали ще продължат от сенките да дърпат конците.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 11. 11 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2729 Неутрално

  Без лустрация ще тънем в блатото. Двете крила на БКП с еднакъв плам се борят за закриването на комисията, но те не знаят ,че истината рано или късно ще лъсне.

 12. 12 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1558 Неутрално

  Според описанието на Тони Николов аз виждам веднага точния човек за председател на комисията - Христо Христов създател на сайта http://desebg.com/
  Но на сегашните народните народни представители им липсват достойнство и смелост за да назначат подобен почтен човек, когото няма как да компрометират и държат.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 13. 13 Профил на chuggun
  chuggun
  Рейтинг: 371 Неутрално

  Само ми е интересно,тези сборници с документи кой ще ги чете г- н Николов.Мен ако питате,веднага да се пубикува ПЪЛНИЯТ списък на всички агенти ,сътрудници НА ДС в интернет ,другото е шикалкавене и опит да се отмъкнат едни пари от държавата.Пълен списък на ДС до 1989 год. иначе всичко е ала бала.

 14. 14 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 835 Неутрално

  Болезнено прав. До последната точка. Въпрос е колко от съвременната популация осъзнават за какво иде реч и защо настоящето,миналото и бъдещето са така неумолимо взаимосвързани....

 15. 15 Профил на DEDOVIA
  DEDOVIA
  Рейтинг: 675 Гневно

  Не знам кой е тъп и кой с гузна съвест, но тоя е платен и няма никаква съвест, просто му е ампутирана. Какви досиета са отваряни! Досиета на така наречени "доносници". Та тоя
  "велик" радетел за истината защо не запита 1.Как са вербувани тези доносници. 2. Кой ги е вербувал и защо техните досиета не се отварят. 3. Защо не се отварят досиета на тези които са ползвали тази информация. Или то е страх това дребно човече някъде да не лъсне неговата фамилия. И за завършек, познавам така наречени доносници и знам на какъв тормоз са или подлагани за да подпишат това и онова и толмоз сега от всякакви мижитурки, включително и драскача на този пасквил, за това че са се опитали да спасят семействата си. А този списвач е от хората/ а дали заслужава да бъде наречен човек/ нагаждачи, движещи се по течението на силния на деня.

  русофобството и соросоизма са тежка психична диагноза
 16. 16 Профил на antoni
  antoni
  Рейтинг: 268 Неутрално

  тази комисия само прахосва пари на държавата и то милиони
  какво стана като ги разкриха
  ПЪРВАНОВ 10 Г ПРЕЗИДЕНТ,ДОГАН,КАРАКАЧАНОВ,ТОМА ТОМОВ--ДЕПУТАТА,БОЖИДАР ДИМИТРОВ,МЕСТАН И ОЩЕ И ОЩЕ -ТЕ СЕ ГОРДЕЕТ ОТ ТОВА ЧЕ СА РАБОТИЛИ ЗА ДС

  НЕЩО ПО ВЕЧЕ ПРИВЪРЖЕНИЦИТЕ НА БСП-БКП ГИ ПРИЕМАТ КАТО НАШИ ХОРА И ВЕДНАГА ГЛАСУВАТ ЗА ТЯХ

  НЕ И НЕ НА ТАЗИ КОМИСИЯ--ТЯ КОНСОЛИДИРА БИВШИТЕ КОМУНИСТИ

 17. 17 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До кДоментар [#4] от "karabastun":От Писмо на Георги Марков до Димитър Бочев (Лондон, 02.1977 г.):

  Писмото трябва да стане настолно четиво на апологетите на Марков . От него става напълно ясно за морала на писателя , за неговото огромно его , огровната му неудовлетвореност от липса на коленопреклонна оценка за "блестящото" му творчество и най-важното за мотивацията му - парите . Писмото е от времето л на безпаричието , довело до озлоблението му към"лайняната западна журналистика " , която не обръща внимание на геният му . Е, впоследствие , когато пробива с агресивното оплюване на всички родно , забравяйки или неглижирайки собствените си заслуги за общественото състояние на собствения му народ , разбира че пари се изкарват от поръчани и НЕОБХОДИМИ материали , започва великото време на репортажите . Океан от негативизъм . И лично благоденствие . Доколко - той си знае . Писмото е доказателство за ролята на парите като семафор за потока от писания . И е добре Тонито да го лансира в общественото пространство , и да предизвика обсъждане . И отново да защити Марков със същия ентусиазъм ,с който защитава - вече повече от четвърт век - бесния лай на индивиди като СЕГА недолюбвания и от него Тодоров

 18. 18 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 316 Неутрално

  До коментар [#17] от "papyre":
  Ти какво си чел от Георги Марков? Май нищо, нали? Личи си.

  Мърфи е оптимист!
 19. 19 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 316 Неутрално

  Стига с тези досиета! Стига с този цирк! И на птичките е ясно, че съществените отдавна ги няма - унищожени, изгорени. Останали са само на дребните риби. А и като излязат на бял свят, какво от това? Доносите на Коритаров да са му попречили днес да се изживява като ментор и морален Апостол? Досието на Инджев и Илиян Василев с нещо да им е попречило и те да се изживяват като такива?

  Мърфи е оптимист!
 20. 20 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#15] от "ОЗАРЕН": И за завършек, познавам така наречени доносници и знам на какъв тормоз са или подлагани за да подпишат това и онова и толмоз сега от всякакви мижитурки, включително и драскача на този пасквил, за това че са се опитали да спасят семействата си.

  Работата с ДОНОСНИЦИТЕ не е толкова проста . Естествено , имало е и НАСИЛА вербувани агенти , използвани за доноси . Но вербуването на повечето ставаха по ЖЕЛАНИЕ на амбициозни личности , мазници , готови на всичко , за да се отъркат във властта . От тези , насилваните , бяха подбирани хора у с някакви дребни прегрешения , които бяха преувеличавани до степен да премставляват МНИМА за човека и близките му хора . За тези хора може да се каже ,че са пречупвани съдбите им . Но как да отнесеш към тези хора Петко Бочаров , примерно , който е СТАНАЛ доносник , заради това , че уж нямало да осъществи кариерата си . Това го съобщи с чувство на гордост преди няколко години в деня на Честване паметта на Левски по повод на годишнина от обесването му . И никой тогава от тони николовците не го заклейми . Класически доносник , с над 240 страници доноси в досието си . Славен като доайен на българската журналистика от демократите , , Инджевци , николовци и Ко ... Жалка работа

 21. 21 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#19] от "султана глаушева": Доносите на Коритаров да са му попречили днес да се изживява като ментор и морален Апостол? Досието на Инджев и Илиян Василев с нещо да им е попречило и те да се изживяват като такива?"

  Разсъждаваш точно така , както искат желаещите ДОСИЕТАТА да станат инструмент за добиване на тлъсти пенсии на всички , накачили се върху това клонче . Комисията НЕ Е за разкриване на ДОНОСНИЦИТЕ . Тя е Комисия за съсипване на систевата , грижеща се за СИГУРНОСТТА на НАРОДА на държавата . А е държавна , защото държавата е длъжна ДА Я ОРГАНИЗИРА . Е, съсипаха я , но тъй като никоя държана не може без такава , създаде се нова , с ново наименование , но със същите фенкции и цели . И същите похвати . И ако се оплюват бившите служители на ДС, със същото отношение трябва да се обслужват и сегашните . Д Държавна сигурност НЕ Е институция за ДОНОСНИЦИ но те са неразделна част от Службите . И в миналото , и сега . Обърни внимание за огромното желание и на МВР , и на ДАНС да се възроди агентура , внедрена в бандите на престъпния свят . Е, събориха палат , сега искат да градят колиба .

 22. 22 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Според описанието на Тони Николов аз виждам веднага точния човек за председател на комисията - Христо Христов създател на сайта http://desebg.com/ Но на сегашните народните народни представители им липсват достойнство и смелост за да назначат подобен почтен човек, когото няма как да компрометират и държат.
  —цитат от коментар 12 на Gopeто


  +++

 23. 23 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 688 Неутрално

  До коментар [#3] от "Fоtеdасоd":

  а децата на убийците в БСП и ГЕРБ

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK