Президентът в атака – и сам войнът е войн?

Когато Румен Радев беше само генерал

© Надежда Чипева, Капитал

Когато Румен Радев беше само генералПрезидентът Радев търси премерване на силите с Бойко Борисов – смятат мнозинството наблюдатели на родния политически тепих. Едно е сигурно – за Румен Радев подготвителната половин година на "Дондуков" изтече. През това време той просто трябваше да се огледа – къде се намира. Какво се очаква от него, кой се стреми да му помага и кой – точно обратното, не пропуска да го "клъцне". През това време на Радев хем му се искаше да управлява нещо, да дава наставления, хем разбираше, че няма подготвена писта, от която да излети. Политиката за него е съвсем нова сфера, която засега крие само тайни.


Проблемът не е просто личен. Отминаха отдавна времената, когато българското офицерство имаше политически познания, политическа култура и вкус към участие в публичните дела – понякога прекалено брутален и превратаджийски вкус. С идването на комунистите на власт този вкус към политиката бе сведен до ежедневните задължения на политическия офицер – преди всичко идеологическо възпитание на личния състав и верност към Партията. След 1967 г. Тодор Живков реши да отреже от корен политическото самосъзнание на офицерството. Пропадналият опит за преврат на кръга около Горуня – легендарен партизанин и опонент на "Чавдарци" от Враца – доведе начело на българската армия Добри Джуров – командир на бригада "Чавдар" и политическа сива мишка, некадърен за друго освен за строева подготовка.


На българското офицерство му сложиха политически капаци на очите и четвърт век след края на режима това положение на нещата не се е променило съществено. Офицерите, които проявиха политическа позиция и компетентност бяха накарани да напуснат армията – Валери Рачев, Велизар Шаламанов, Тодор Тагарев и Илия Налбантов се оказаха прекалено компетентни и с модерно мислене за да бъдат оставени редом с червените генералски тюфлеци в сградата до Народния театър.
Радев е типичен скромен, дисциплиниран офицер


– генерал, който и да се разбунтува – един разговор на четири очи с премиера генерал го връща с козируване в строя. Но какво да се прави – разшета се Първанов, погостува ни Решетников, вкопчи се в неочаквания шанс Корнелия, и сега сме там където сме. Румен Радев очевидно няма политически опит и достатъчно познания за политиката. Това не е болка за умиране, ако е налице третият необходим компонент за успешна политическа кариера – политическият талант. На Бойко талантът му пролича още като главен секретар – не можаха да го запушат нито пълната липса на познания за публичния живот, нито бомбастичните изказвания на новопроизведения генерал, които издаваха липса на разделителна способност между разговорите в кръчмата и разговорите по телевизията.


Но талантът взе връх


– и днес шефът на ГЕРБ пуска от старите лакърдии само за да се хареса на народа. При Радев говоренето е възпитано – окултурено, но проява на политически талант не се забелязва. Затова изказванията му са плахи, а когато се опитва да влезе в сблъсък, поведението е далеч от висш пилотаж – по-скоро издава неумело подхвръкване от място.


Така идваме до онзиденшното изригване срещу Бойко Борисов и неговите "беквокали", обявяването на битка и т.н. Битката е хубаво нещо, стига да владееш подходящо оръжие. И с голи ръце да си – ако ръцете ти са тренирани оръжия, шансовете за победа са високи. Нашият случай очевидно не е такъв.


Президентът Радев прави поредица от грешки


и първата от тях е, че реши да води битка в сферата, където е безспорен професионалист – купуването на бойни самолети за авиацията. Но едно е да си пилот – ас, друго е да си политически стратег – ас.


Не разбирам от авиация, но не се сещам за нито един аргумент в полза на злополучния "Грипен". Швеция е неутрална страна, "Грипен" е разработен за сдържане на руския натиск в крайния север, а покупката на "Грипен" е действие с нулева стратегическа стойност. (Бел. ред. - Офертата за "Грипен" беше класирана на първо място в процедура, завършена през пролетта на тази година, проведена от служебното правителство на Огнян Герджиков, назначено от Радев. С връщането на ГЕРБ на власт беше създадена парламентарна комисия, която да провери процедурата по избор и от изказвания на управляващите може да се съди, че те предпочитат нов F-16.)


За какво й е на България бойна авиация на съвременно равнище? Нашата сигурност е застрашена преди всичко от две страни – от Турция и от Русия. Турция, произвеждаща и притежаваща огромни ескадрили – засега – е страна партньор в НАТО, а Русия по наш мащаб е великан, който не може да бъде спрян със 7-8 Грипена, че даже и с 20-30 от тях. Българската военна авиация има стойност само ако бъде интегрирана част от силите на НАТО, на съседите ни от НАТО и е в състояние да изпълнява общи стратегически задачи на НАТО с минимални разходи по поддръжка и логистика.


Оттук – естественият избор на Ф-16, с който разполагат и всичките ни съседи и партньори в нашата част на света. Колкото и да е остарял и на доизживяване. Още по-добре – Ф-18 Хорнет, а най-добре Ф-35, ама някой друг път, като забогатеем. Тези аргументи лежат на масата и опонентите на президента Радев нямат ни най-малък проблем да ги използват ефективно срещу него. И срещу припряния му опит – по всяка вероятност дирижиран отвън – да претупа проблема по време на служебното си правителство.


Освен затъването с "Грипен", през първия период на своето президентство Румен Радев затъна и с неадекватните си изказвания – особено в чужбина – по ключюви стратегически въпроси от национален и европейски интерес. Седне-стане – мънка за вдигане на санкциите от Русия. Абе човек, дори и да има шанс тези санкции да се вдигнат – теб ли ще питат, нас ли ще питат кога и как да случи това? Нямаш ли чувство за място, за позиция, за контекст?


Защо мънкаш за Русия, преди да си казал две думи за България?


Знам, поел си ангажименти (за това – по долу), но дори и тези ангажименти могат да се обслужват по-компетентно, по-балансирано. Я виж Бойко Борисов (извинявам се, че все опонента давам за пример, ама нали с него ще е битката) – изкаже се против санкциите, пък още утре излезе и каже нещо уважително, я за Европа, я за НАТО, пък напоследък и направо обяви Русия за опасност. (Тя че е опасност – кьорав да си, ще го видиш, ама как да го кажеш, не уйдисва). Приеме участие в общи учения на НАТО в Източна Европа, но строго напомня и за това, че в Черно море платноходки и чайки иска да гледа. И тя дойде – Чайката , де.


Очевидно е, че с приемането на висшия държавен пост в България, Румен Радев е приел – напълно или частично осъзнато – да играе ролята на балансьор (не обичам фразата Троянски кон) между принадлежността на България към НАТО и ЕС, и арогантния натиск от Москва да употребява страната ни като буфер и карък на западния съюз. Едва ли е нужно да припомняме, че Решетников миналото лято беше на гости у нас не за да яде пасти в "Кристал палас"...


Струва ми се, че за последните 9 месеца Румен Радев разбра добре едно –


обвързването с БСП е най-очевидният камък на шията


който може да го изпрати без време на дъното. Не казвам, че се е еманципирал – има една вицепрезидентка, която е сложена да не допуска изхлузване от хомота на "Позитано". Но поне разбиране – ясно разбиране от страна на президента по този въпрос очевидно има.


Засега Румен Радев най-добре се представя като публична фигура с морален авторитет. Речите, които произнася са добре написани, съветници, умели с перото явно не му липсват. (За сметка на отчайващата липса на президентски съветници в почти всички други области.) Това е и роля номер едно за българския президент – да бъде


главен публицист на Републиката


Други големи пълномощия президентът няма И все пак, има сфери, в които Радев може да бъде неочаквано успешен. Една такава сфера на битка със статуквото е борбата с корупцията. В България корупцията е не отклонение от нормата – каквото е определението за това явление в модерния свят. У нас корупцията е система на олигархично управление от страна на политико-икономическата мафия, за удобство наричана КОЙ. Ако Радев използва умело позицията си на национален арбитър, той може да даде на този терен много по-успешна битка на статуквото, отколкото другаде. Особено – ако в борбата с корупцията заеме позиция и в борбата за реформа на правораздаването в България. А в тази сфера президентът има немалки пълномощия.


Неподписването на указа за назначаване на нов председател на ВАС е само едно добро начало. За да се води тази битка с шансове за успех е необходимо загърбване на собствени минали обвръзки – ако такива съществуват. Имаше немалко публични подмятания и спекулации за зависимост на Радев от оръжейното лоби, от кръгове на библиотекарско-сарайски мъдреци. Ако ги има, тези зависимости ще се окажат камъни на шията в не по-малка степен от зависимостта от "Позитано" и московските ченгета.


Други сфери на успешно заемане на позиция от страна на президента Радев са образованието, кризата на регионите, възраждането на общностите. Поредица от успешни действия могат да бъдат предприети във външната политика и системата на сигурността – стига да се излезе от наглата сянка на Решетников. Във всички тези сфери е необходима минимум експертиза и сериозна стратегическа визия. Която не може да дойде само отвън – трябва да ти дойде и отвътре. Това, което президентът има като бонус – подарък е високият рейтинг. Който, да не забравяме, винаги е бил по-скоро рейтинг на институцията, отколкото на личността, която я представлява.


Следващата година ще бъде решаваща
за оценката на президентския мандат на Румен Радев


Той очевидно правилно е преценил, че е време да излезе от окопа и да се хвърли в атака, независимо от това дали разполага дори и с част от оръжието и амунициите на своите политически опоненти от другата страна на "фронтовата линия". Само че при атака ти трябва "прикриващ огън", артилерия зад гърба.


А на "Дондуков" е празно. Трябва да се освободиш от баласта на безполезния товар – "Позитано" да ти тегли колесницата, а не ти да носиш "Позитано" на гръб. Защото битката е с ГЕРБ и с Бойко. Освен реална власт, Бойко Борисов има и политически талант – при това с отчетлив балканско-ориенталски привкус. Това обстоятелство никак не е за подценяване.


"Дневник" препечатва текста от блога на политолога Огнян Минчев с незначителни съкращения и неговото разрешение.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (22)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1526 Неутрално

  Добре бе Минчев, имаш и добри попадения в статията, ама защо не критикуваше Плевнелиев, когато пак така изваждаше Русия на преден план в интервютата си и им "удължаваше" ембаргото.
  Да, Радев няма как да има опит, но и Борисов му играе мръсно чрез Цветанов и Тодоров.
  Мисля си обаче, че Боце може и да настъпи мотиката в случая с Радев.

 2. 2 Профил на traveler1
  traveler1
  Рейтинг: 817 Неутрално

  В родното политическо смрадливо блато, няма чист.
  Дори и да си чист, така ще те омажат с чужди фекалии, че да си точно като всички останали. То не е майка ти баща ти, то не е дядовците и прадядовците, и техните дядовци и така до Аспарухово време. Откъде ги вадят тея смрадливи партенки, само те си знаят.
  В същото време народа(сборище от индивидуалисти) отдавна е отвратен от всички и всичко, и не се интересува от нищо друго, освен от собственото си оцеляване или личните далавери.
  Докога ще продължава това, един Той знае.

  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
 3. 3 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1987 Неутрално

  Написано е много точно. За съжаление позитанският президент ще ни виси още години.

 4. 4 Профил на comment
  comment
  Рейтинг: 15 Любопитно

  ...ВоИнът е воИн... или ...войната е война... ?

 5. 5 Профил на ХЪ ХЪ ХЪ
  ХЪ ХЪ ХЪ
  Рейтинг: 516 Неутрално

  "Не разбирам от авиация, но не се сещам за нито един аргумент в полза на злополучния "Грипен"."

  До тук и спрях да чета. Байно - като не разбираш, защо се произнасяш?

 6. 6 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1421 Разстроено

  Основната роля на президента е да е обединител на нацията,
  да е НАД партиен !
  Поне така пише в Основния ни закон -Конституцията!
  А получихме биткаджия направляван от Решетников !
  - = - = -
  А за гафа му - срещата му с Клинтън? !
  Среща с главния опонент и в настоящия момент на управляващия президент!
  И как мислите, дали сега Тръмп ще ни погледне изобщо ! ?
  Не коментирам дали Тръпм е лош или добър,
  НО той е управляващия президент сега !
  Той води администрацията !

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 7. 7 Профил на ralita68
  ralita68
  Рейтинг: 562 Неутрално

  Скоро гледах сълзлив репортаж за умиращо село! Тамагочи не ми стана тъжно, напротив! Дано селенията по нашите ширини да изчезне, заедно със селта. Ние няма да сме живи, но поне на внуците да не се налага да съжителстват с подобни Радевци.
  Не е виновно момчето, просто произход !

 8. 8 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 362 Неутрално

  ...ВоИнът е воИн... или ...войната е война... ?
  —цитат от коментар 4 на comment


  Двете форми са дублетни. Иначе аз си го употребявам воИн.

 9. 9 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 362 Неутрално

  Борбата с корупцията - само тук може да направи нещо съществено. Надявам се да го настъпят още по-силно, за да чуем някои дълго стаявани истини. Не възразявам и на крошета, стимулиращи изказа.

 10. 10 Профил на r3sto
  r3sto
  Рейтинг: 240 Неутрално

  Скоро гледах сълзлив репортаж за умиращо село! Тамагочи не ми стана тъжно, напротив! Дано селенията по нашите ширини да изчезне, заедно със селта. Ние няма да сме живи, но поне на внуците да не се налага да съжителстват с подобни Радевци. Не е виновно момчето, просто произход !
  —цитат от коментар 7 на ralita68


  По спомен Президентът е роден в Димитровград... Та, не сте виновна Вие, вероятно въпрос на интелект, произход или възпитание...

 11. 11 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1751 Неутрално

  "Не разбирам от авиация, но не се сещам за нито един аргумент в полза на злополучния "Грипен"."

  Не разбирал от авиация и не се сещал за аргумент в полза на Грипен, а пък изброи всички опорни точки на ГЕРБ в полза Ф-16. Хитрец си ти, Андрешко! Ние тук пасем трева и не се сещаме кого подкрепяш! :)

 12. 12 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2325 Неутрално

  Няма как да разбереш издънките на Радев, без да имаш идно на ум, кой го издигна за кандидат-президент! И Нинова, дето не се е срещнала с него го знае! Зависим е и играе хоро по поръчка, ама не знае стъпките!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 13. 13 Профил на ralita68
  ralita68
  Рейтинг: 562 Неутрално

  До коментар [#10] от "r3sto":

  Затова писах за внуците! След третото поколение има надежда!

 14. 14 Профил на @
  @
  Рейтинг: 307 Неутрално

  Излиянията на Минчев няма да ги коментирам. Ще коментирам обаче редакционната бележка - "Бел. ред. - Офертата за "Грипен" беше класирана на първо място в процедура, завършена през пролетта на тази година, проведена от служебното правителство на Огнян Герджиков, назначено от Радев. С връщането на ГЕРБ на власт беше създадена парламентарна комисия, която да провери процедурата по избор и от изказвания на управляващите може да се съди, че те предпочитат нов F-16."

  Какво внушава Дневник - Радев назначава кабинет, кабинетът назначава комисия за самолетите, комисията избира Грипен. Да, ама не. Малката "подробност" тук е, че Герджиков и Радев НЕ СА назначили състава на комисията. Те са заварили тази комисия, съставена и назначена от предишния кабинет на Бойко Методиев Борисов. Сега Борисов е изпаднал в обичайния си пристъп на амнезия и е забравил чия всъщност е комисията, избрала Грипен. И в типичния си шизофренен стил създава разследваща комисия, която да разследва друга комисия, която той е създал, като най-нагло лъже, че създадената от него разследвана комисия била на Герджиков и Радев. Журналята, естествено, пригласят на наглите му лъжи. Няма да се занимават с "подробности", я.

  Втората нагла лъжа на Борисов, подхваната и от почти всички журналя и "анализатори" в китната ни Родина, е лъжата, че изборът на самолет бил "предрешен" и че той, Борисов, едва ли не бил задължен от служебното правителство да купува Грипен. Глупости на търкалета. Класирането, извършено от комисията, НЯМА задължителен характер. Експертите там са назначени /от кабинета на Борисов!/, за да консултират, а не да поставят правителството пред свършен факт и да го задължават да купи еди кой си самолет. Борисов е абсолютно свободен да избере и втория, и третия в класирането и е абсолютно свободен да преговаря с която си иска държава. Ама не, той неуморно плещи глупости как някой му вързал ръцете, как някой го поставил пред свършен факт. И журналята също така неуморно повтарят глупостите му.

 15. 15 Профил на r3sto
  r3sto
  Рейтинг: 240 Неутрално

  До коментар [#13] от "ralita68":

  Като Ви чета, дълбоко се съмнявам да проявите класова благосклонност дори към правнуците. Дано сте права за Вашите внуци...

 16. 16 Профил на @
  @
  Рейтинг: 307 Неутрално

  "Не разбирам от авиация, но не се сещам за нито един аргумент в полза на злополучния "Грипен"."До тук и спрях да чета. Байно - като не разбираш, защо се произнасяш?
  —цитат от коментар 5 на ХЪ ХЪ ХЪ


  О, да, това е култово. Казва си, че не разбира от авиация, но не се сещал за нито един аргумент в полза на Грипен. Все едно аз да напиша статия за смартфони и да кажа - вижте сега, аз не разбирам нищо от смартфони, но с целия си авторитет ви казвам, че не се сещам за нито един аргумент в полза на Самсунг:D

 17. 17 Профил на tedif
  tedif
  Рейтинг: 1636 Неутрално

  Я,появиха се нови приятели на президентчето!Какво му харесвате на тоя миризлив фатмак с проруски уклон?Ааа,сетих се - той е от вашата дружинка.

 18. 18 Профил на Tрилионер
  Tрилионер
  Рейтинг: 233 Весело

  На, да видите как се скача от научния комунизъм в научната демокрация

 19. 19 Профил на pifi
  pifi
  Рейтинг: 535 Неутрално

  Добра статия с точни констатации и попадения!

 20. 20 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8152 Неутрално

  Много има да учи Радев, хем вълкът да е сит, хем агнето цяло.

 21. 21 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1182 Неутрално

  ...ВоИнът е воИн... или ...войната е война... ?
  —цитат от коментар 4 на comment


  в последното издание на безумците от БАН е добавена И тази форма на думата - воЙн.
  в старите издания няма такава дума.

  в моето детство беше признак на неграмотност да се пише войн, а в деншно време неграмотните са в БАН!!!

 22. 22 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5838 Неутрално

  Радев има много да направи, за да убеди хората в действията си и най-важното е последователност в позициите си. Засега е пълен хаос и половинчати стъпки в различни страни ...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK