Детските надбавки = мизерия за всички + 5 лв.

Детските надбавки = мизерия за всички + 5 лв.

© Георги КожухаровПубликуваме анализа на Института за пазарна икономика.


Дебатите около Бюджет 2018 г. започват, а министърът на труда и социалната политика направи предложения за промени в размера и критериите за отпускане на някои социални помощи:

 • Увеличаване на размера на гарантирания минимален доход (ГМД)[1] от 65 на 75 лв.;
  Увеличаване на месечните помощи за отглеждане на деца (от 85 на "минимум" 90 лв. за две деца);
  Повишаване на доходния критерий за получаване на помощите за отглеждане на деца (известни и като детски надбавки) от 400 на 450 лв. брутен доход на лице от домакинството.
Други очаквани промени като повишаването на ролята на социална оценка и индивидуалния подход към интегрирането на хора с увреждания, засега се изчерпват с публикуването на проект на Методика за извършване на социална оценка. Нещо повече, министър Петков отказа да се ангажира дори за 2019 г. като евентуален срок за сформиране на комисиите към НОИ, които да решават как да се подпомогне съответното лице на база на проведената медицинска експертиза.


Така фокусът отново пада върху месечните помощи за отглеждане на деца. Болшинството от резервите, които можем да изразим към тези идеи, всъщност касаят не толкова евентуалното покачване на разходите[2], а липсата на какъвто и да е опит за мисъл в посока подобряване на ефективността на мерките. Последната такава инициатива беше по времето на Ивайло Калфин, който въпреки някои спорни решения, успя да затвори една от най-големите пробойни в семейното подпомагане (злоупотребите с помощта за майки-студентки) и да прокара текстове, подкрепящи контрола при отпускането на други помощи.
Честите спекулации с "несправедливостта" на това едно дете да получава т.нар. детска надбавка, а друго не, показват неразбиране както за същността на социалното подпомагане, така и за самата идея на помощта. Няколко неща трябва да бъдат ясни:


1) Месечните помощи за отглеждане на дете са целева помощ. Името на мярката е "Месечни помощи за отглеждане на дете до завършване на средно образование", а не "Месечни помощи за наличие на дете в домакинството".


2) Това е най-голямата мярка (както по брой бенефициенти, така и по размер на отпусканите суми), администрирана от МТСП и същевременно – най-неефективната по оценка на Световната банка. Самият факт, че при близо 4% икономически растеж и по-добро от очакваното изпълнение на бюджета се обсъждат мизерни повишения в размера на помощите подсказва наличието на сериозен проблем в програмата за подпомагане на семейства с деца и в частност в мярката, касаеща месечните помощи.


3) Редовното посещаване на училище е задължително условие за получаване на тази помощ, но проблемите с контрола върху изпълнението му в училищата продължават да са значителни;


4) Въпреки затегнатия контрол, проблеми все още съществуват и по отношение способността на администрацията да разбере действителните доходи и взаимоотношенията в едно домакинство, особено при съжителството без брак.


За да бъде ефективна една социална програма, тя трябва да достигне до най-нуждаещите се и да окаже реално влияние върху техните условия на живот и социално включване. В момента четиричленно домакинство (двама родители и две деца) с брутен доход от 799 лв. (т.е. с един работещ родител на по-ниска от средната заплата) и друго семейство с брутен доход 1599 лв. имат право на едни и същи 85 лв. детски помощи. Не е трудно да се досетим, че пределната полезност на помощта за първото семейство е много по-висока от тази за второто, което всъщност е основният източник на неефективност – както бедни, така и средностатистически домакинства[3], получават една и съща помощ.


Защо сегашният момент е удобен това да се промени:


1) Заетостта в страната е на рекордни нива, което води до увеличаване на доходите на домакинствата и спад в броя на бенефициентите по голяма част от програмите за социално подпомагане, включително при получаващите семейни помощи;


2) Перспективите пред икономиката изглеждат положителни, което дава възможност за провеждане на поетапни реформи, като например въвеждането на диференциран размер на детските надбавки в зависимост от дохода на домакинството.


Последното може най-лесно да стане, като за определен период всяко покачване на доходния критерий е свързано с по-малък размер на помощта. Например:

 • 2017 г.: Домакинствата с доход до 400 лв. на глава получават пълния размер на добавките, а тези с по-висок доход не получават нищо;
  2018 г.: Домакинствата с доход до 400 лв. на глава продължават да получават пълния размер на добавките, а тези с доход между 400 и 450 лв. получават 67% от него;
  2019 г.: Домакинствата с доход до 400 лв. на глава продължават да получават пълния размер на добавките; тези с доход между 400 и 450 лв. получават 67% от него, а тези с доход между 450 и 500 лв. получават 33% от него.
  2020 г.: Праговете започват да се променят в синхрон, когато това е необходимо.
Тези граници и стъпки са напълно илюстративни и тяхното определяне може да стане само след анализ на доходното разпределение на текущите бенефициенти на тази мярка. И не, това не е нещо невъзможно, нито особено трудоемко, стига да има воля да се случи. МТСП би трябвало да знае какъв е доходът на всяко домакинство, кандидатствало за помощ и тази информация би трябвало така или иначе да е изходна точка при определянето на нови доходни критерии.


Такъв модел на предоставяне на помощта ще доведе до възможност за повишаване на ефективността на плащанията, тъй като по-нуждаещите се бенефициенти, чиито деца отговарят на изискването за редовно посещение на училище, ще получат пълния размер на една теоретично по-висока помощ. В същото време домакинства, чието благосъстояние се е подобрило минимално, няма веднага да губят достъп до програмата, което в някои случай може да доведе и до де-факто "обедняване" (например, ако доходите на четиричленно домакинство се повишат с 60 лв. на месец и те загубят правото на 85 лв. детски помощи). Ясно е, че прагове винаги ще има, но залагането на подобни стъпки в размера на помощта помага за намаляването на шоковете и в двете посоки – домакинства, загубили част от дохода си, могат да разчитат на по-високи помощи за деца, а домакинства, чието благосъстояние се покачва, не губят веднага достъп до системата. Разбира се съществуват дори и по-гъвкави варианти, при които размерът на надбавките се изчислява на база коефициенти, отразяващи характеристиките на домакинството, по подобие на други социални помощи (като тези по програма "Предоставяне на социални помощи при прилагане на диференциран подход").


Моментът е подходящ за преосмисляне на философията на социалното подпомагане, особено що се касае до характеристиките на най-голямата мярка – месечните помощи за отглеждане на дете до завършване на средно образование. Ако в текущата ситуация пак просто "се вдигнат помощите", без да се мисли за това, което се постига с политиките, ще се пропусне поредния шанс за по-ефективно социално подпомагане.


[1] Увеличаването на ГМД беше очаквано предвид липсата на промени от близо десетилетие. Освен че това ще доведе до нарастване на някои видове социални помощи, може да се очаква и ръст на броя на бенефициентите на някои от по-големите програми като помощите за отопление.
[2] При предходното увеличение на доходния критерии (от 350 на 400 лв.) броят на бенефициентите дори спадна – от 496 хил. семейства и 741 хил. деца на 440 хил. семейства и 680 хил. деца в рамките на 12 месеца. Като се има предвид, че тогава МТСП предвиждаше ръст на бенефициентите с около 10 хил. души, е ясно че разчетите за ефекта от програмата или не се правят както трябва или възстановяването на трудовия пазар е извадило много домакинства над дори "новия" тогава праг от 400 лв. Напълно възможно е и през 2018 г. бенефициентите да намалеят, въпреки увеличаващият се праг. Така че, не – за разнообразие проблемът не е толкова в обема на средствата, които се изразходват, колкото в това какви ефекти постигат те.
[3] Средният месечен брутен доход на лице от домакинството в България през 2016 г. е 416 лв.

Ключови думи към статията:

Коментари (30)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2115 Неутрално

  Мизерията,корупцията,бюрокрацията и липсата на правосъдие са основните маркери на прехода в България.

 2. 2 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1037 Неутрално

  Да ги спират тея надбавки най-добре!
  Защото се създават грешни очаквания-че надбавката трябва да издържа напълно едно дете.А държавата не е длъжна да издържа нечии деца, камо ли изцяло. Всеки да мисли с горната си глава като прави деца и да си ги издържа!

  Съболезнования към всички либераст-толерасти за евроатлантическите ви ценности!
 3. 3 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1037 Неутрално

  Нещата трябва да станат като вцЗкитай или в Сащ преди 150 гидини-здраво бачкане и никаквки привилегии за никого!
  Ако имаш нужда от помощ-не си от инкубатор, имаш си род и роднини!

  Съболезнования към всички либераст-толерасти за евроатлантическите ви ценности!
 4. 4 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 2210 Неутрално

  В целия материал не се казва нещо много важно - какви изисквания има за детето, за да получава тези надбавки? Дали трябва да ходи на детска градина, училище, дали трябва да има имунизации. Нямам нищо против за бедните семейства /а в България 50 % са работещи бедни/ да взимат и 100-150 лв на дете. Но това дете да бъде социално интегрирано в обществото. Иначе от тези реформи ще се възползват само нашите братя от гетото, които произвеждат по две деца на година. Да, без майтап, невероятно но факт - раждат по две деца на година. Като конвейер. Трябва да се въведе система за социалните плащания - за да получиш, първо трябва да дадеш/направиш нещо. Ако искаш да получаваш детски, трябва да пращаш детето си на училище и да го имунизираш редовно срещу опасните болести. Примерно. Иначе системата ще се превърне в свободно раздаване на пари за бедното неграмотно малцинство.

  "Виж, приятелю, на този свят има два типа хора - тези със заредените пистолети и тези, които копаят. Ти копаеш!"
 5. 5 Профил на еко
  еко
  Рейтинг: 623 Неутрално

  Практиката с раздаването на помощи е погрешна. Изцяло трябва да се премахне.

 6. 6 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1822 Неутрално

  Всъщност, както при всяко нещо в държавното управление, най-важното се оказва контролът на използването на отпуснатите средства - дали семейството е наистина нуждаещо се, дали детето ходи на училище и тям подобни. И точно този момент куца при раздутата ни и не особено компетентна администрация (да не бъда необективен - има подобрения).
  И понеже едно общество е винаги мрежа от взаимоотношения, трябва държавата да си поеме ролята в контрола над сивата икономика, над интеграционните процеси у малцинствата... И трябва правото да е задължително, а не пожелателно - т.е. определено съдебно решение да се изпълнява, а не да гледаме как престъпници се надсмиват над беззъбите закони и съдилища. Когато това се оправи, идва ред на социалната система, в това число и на детските.

  E PLVRIBVS VNVM
 7. 7 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4406 Неутрално

  При ПЕТцифрени ЗАРПЛАТИ В ДОЛАРИ на чиновници, шофьори и секретарки от НЕПРЕКРАТЕНИТЕ ЮЖЕН ПОТОК и АЕЦ БЕЛЕНЕ няма как ЗА ДЕЦАТА НА БЪЛГАРИЯ да има повече от ПЕТ ЛЕВА !!!!!!!!!!!

  НАРОДЕ ????

 8. 8 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 2128 Неутрално

  Не е тайна,че детски надбавки вземат предимно цигани.Те нарочно не сключват брак и циганките се водят самотни майки.Не виждам как семейство с дете и двама работещи родители може да се вмести в лимита от 400 лв доход на член от семейство и то бруто.При двама работещи родители това означава 1200 лв доход бруто.Или 1000 лв нето.Т.е по 500 лв нето доход на родител.Получава се парадокс цигани ,които имат огромни къщи и карат лимузини получават помощи за деца,а българи,които действително имат нужда не получават никаква помощ от държавата.

 9. 9 Профил на saint evlampi
  saint evlampi
  Рейтинг: 2193 Весело

  Тази тема ще ми е много забавна като лакмус:

  Аз съм леко левеещо либералче и не съм противник на умерената социалщина, беднотора требе или да го мачкаш или да го лъжеш иначе щи се качи на главата, обаче симпатягите с претенции за чиста и свята деснящина какво мислят за тая безобразна левандарщина - детските надбавки? А?

  chutzpah
 10. 10 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8243 Неутрално

  Валери Симеонов уж отговаря за демографията, а и дума не обелва за детски надбавки или издръжка на деца. Само минимални пенсии са му в главата. Защо ли, ами защото децата не гласуват, бабите гласуват.

 11. 11 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1122 Неутрално

  До коментар [#2] от "Веселин Дечев":

  Друго си беше когато Нашата Партия Столетница беше на власт !Добавки - 5 лв.за 1 дете и 20 лв - за 2 деца!А платеният отпуск по майчинство - дълъг,та дълъг!ЦЕЛИ 4/ЧЕТИРИ/МЕСЕЦА!Хубаво време беше !

 12. 12 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 9557 Неутрално

  Да се дадат едни жълти стотинки на калпак като извинение на некадърна държавна политика под формата на загриженост за бъдещето на страната :)
  Колко е фалшиво всичко това се вижда от индикаторите, които впрочем официално не същестуват като цели на тази политика...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 13. 13 Профил на ЙЕИ
  ЙЕИ
  Рейтинг: 758 Неутрално

  Вместо да се дават пари на калпак. Да се дава закуска и топъл обяд. Богатите няма да се ползват от услугата, бедните ще са им нахранени децата.
  И всички детски градини и училища с униформа. За бедните - държавата плаща, а богатите да не дразнят другите и да демонстрират благополучие.
  Да се забранят и смартфоните за да няма разлика

 14. 14 Профил на id
  id
  Рейтинг: 479 Неутрално

  T.e. пак цигански помощи ...

 15. 15 Профил на Antoaneta Ardashes
  Antoaneta Ardashes
  Рейтинг: 1021 Весело

  Защо не направят люпилни,където да се отглеждат и възпитават бройлерчетата до навършване на пълнолетие.Ако им определят по един храноден по-евтино ще им излезе.И после хоп в производство или за военна сила и без това мъжете се мъчат. А така хем искат хем не искат деца.

 16. 16 Профил на donaddt
  donaddt
  Рейтинг: 39 Неутрално

  До коментар [#8] от "mushashi":
  Доходът се дели на всички в семейството, вкл. и децата. Т. е. за случая, който описвате 1200 се дели на 3 (двама родители и едно дете), получава се 400 и семейството има право на помощта.

 17. 17 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 2128 Неутрално

  До коментар [#8] от "mushashi":Доходът се дели на всички в семейството, вкл. и децата. Т. е. за случая, който описвате 1200 се дели на 3 (двама родители и едно дете), получава се 400 и семейството има право на помощта.
  —цитат от коментар 16 на donaddt


  Много добре знам на какво се дели.Всяко семейство с доход на 1000 лв нето не може да получи помощ.Аз не познавам и едно българско семейство,което да получава такива помощи.

 18. 18 Профил на Bramasole
  Bramasole
  Рейтинг: 3875 Неутрално

  Аз съм за "въвеждането на диференциран размер на детските надбавки в зависимост от дохода на домакинството". Само че т. нар. детски надбавки да се получават като семейно подоходно облагане. И не след изтичане на календарната година единият от родителите да занимава счетоводителя на дружеството, в което работи, или да подава декларации в НАП. Би могло да се намалява дължимият данък по ЗОДФЛ на родителя всеки месец с определена сума, като данъчното облекчение бъде в зависимост от броя на децата. Това - за всички, работещи по трудови или приравнени към тях отношения; самоосигуряващите се, разбира се, ще отразяват намалението в годишната дан. декларация.

  "Човек не се дави, като падне във водата, а като остане там” - Едуин Луис Коул
 19. 19 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 2128 Неутрално

  Аз съм за "въвеждането на диференциран размер на детските надбавки в зависимост от дохода на домакинството". Само че т. нар. детски надбавки да се получават като семейно подоходно облагане. И не след изтичане на календарната година единият от родителите да занимава счетоводителя на дружеството, в което работи, или да подава декларации в НАП. Би могло да се намалява дължимият данък по ЗОДФЛ на родителя всеки месец с определена сума, като данъчното облекчение бъде в зависимост от броя на децата. Това - за всички, работещи по трудови или приравнени към тях отношения; самоосигуряващите се, разбира се, ще отразяват намалението в годишната дан. декларация.
  —цитат от коментар 18 на Bramasole


  Само дето така облекчения ще получават хората,които настина допринасят с нещо за развитието на страната.А тези дето получават сега помощите ,няма да получат нищо.Мислиш ли ,че управляващите не го знаят това?

 20. 20 Профил на Bramasole
  Bramasole
  Рейтинг: 3875 Неутрално

  До коментар [#19] от "mushashi":

  Разбира се, че го знаят. Но самите управляващи обявяват висок процент трудова заетост, значи за останалите, които наистина се нуждаят от помощи, може да се измисли система за тяхното подпомагане. От една страна, ще бъде зачеркната професията "живеещ от социални помощи", а от друга - ще имат стимул да се образоват и обучават слоеве от населението, които не се славят с особено ученолюбие като черта от особеностите им.

  "Човек не се дави, като падне във водата, а като остане там” - Едуин Луис Коул
 21. 21 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4176 Разстроено

  В България продължава да се краде по феноменален начин и от това следват жалките детски помощи ,а от това следва ниската раждаемост/около 60 хиляди новородени за предната година/ и всичко това води до изчезването на нашата нация!Това е омагьосан кръг от който няма излизане!!!!!!!

 22. 22 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4176 Разстроено

  До коментар [#1] от "chicago514":

  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  И като резултат на това България изчезва!

 23. 23 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 2128 Неутрално

  До коментар [#19] от "mushashi":Разбира се, че го знаят. Но самите управляващи обявяват висок процент трудова заетост, значи за останалите, които наистина се нуждаят от помощи, може да се измисли система за тяхното подпомагане. От една страна, ще бъде зачеркната професията "живеещ от социални помощи", а от друга - ще имат стимул да се образоват и обучават слоеве от населението, които не се славят с особено ученолюбие като черта от особеностите им.
  —цитат от коментар 20 на Bramasole


  Всички тези,дето получават социални помощи са особено активни на избори.Затова им се дават и социални помощи,разрешават им да строят незаконни жилища и така нататък.А те никога няма да имат стимул да се образоват просто ,защото не виждат смисъл от влагане на дългогодишни усилия в нещо ,което я им донесе резултат,я не.При нивото на заплащане в България как ще стимулираш един цигани да учи 16-17 години и накрая да почне работа като учител за 700 лв?За тях пример може да е друг циганин,който работи на строеж в Германия и след няколко години работа спестява пари за "Мерцедес" и вдига нова къща.Така че няма какво да се залъгваме,че циганите някога ще станат образовани.

 24. 24 Профил на dasho
  dasho
  Рейтинг: 719 Неутрално

  Тва с еднакво бедните сме го играли вече. Не, мерси.

 25. 25 Профил на Denis Stoyanov
  Denis Stoyanov
  Рейтинг: 860 Неутрално

  В целия материал не се казва нещо много важно - какви изисквания има за детето, за да получава тези надбавки? Дали трябва да ходи на детска градина, училище, дали трябва да има имунизации. Нямам нищо против за бедните семейства /а в България 50 % са работещи бедни/ да взимат и 100-150 лв на дете. Но това дете да бъде социално интегрирано в обществото. Иначе от тези реформи ще се възползват само нашите братя от гетото, които произвеждат по две деца на година. Да, без майтап, невероятно но факт - раждат по две деца на година. Като конвейер. Трябва да се въведе система за социалните плащания - за да получиш, първо трябва да дадеш/направиш нещо. Ако искаш да получаваш детски, трябва да пращаш детето си на училище и да го имунизираш редовно срещу опасните болести. Примерно. Иначе системата ще се превърне в свободно раздаване на пари за бедното неграмотно малцинство.
  —цитат от коментар 4 на Lou


  Още по просто - имаш начално образование полагат ти се добавки за едно дете защото се смята че с начално образование работа дори и на минималната заплата трудно ще си намериш. Останалите деца - глоба от държавата и социалните ти ги взимат. Основно образование може и 2 деца в зависимост от реализацията ти (ако си наследник и имаш ниви примерно да обработваш). Сред образование - 2-3 деца. Смята се че можеш да ги издържаш. Висше образование - колкото си искаш.
  Справка в МВР - виждат че съден по 2 пъти на година всяка година от както си се родил, социалните идват и ти взимат децата директно и плащаш глоба. Само от това ще разберат хората в ония кварталчета.

 26. 26 Профил на Denis Stoyanov
  Denis Stoyanov
  Рейтинг: 860 Неутрално

  Това е със горното комбинация разбира се.

 27. 27 Профил на one_1980
  one_1980
  Рейтинг: 226 Неутрално

  Този институт дава ли си сметка, че следва да има подпомагане на всички родители отглеждащи деца.
  Аре да не се връщаме 150 години, както бе написал някой или да ми дават за пример САЩ.

  Ние сме в Европа и ЕС и следва да сме конкурентни на техните политики, а именно да има детски добавки- а това дали да има подоходен критерии или друг е въпрос на дискусии.

  ама да не ме връщат в дивия капитализъм моля

 28. 28 Профил на patsis
  patsis
  Рейтинг: 2821 Весело

  До коментар [#8] от "mushashi":

  Мушко, ами няма как да има 396 хил семейства с 680 хил деца цигани в България!

  Реално 900 хиляди цигани имат около 250 хил деца до 14 години и не повече от 300 хил деца до 18 години /екстраполация на данните от преброяването 2011 с корекция за неотчетените като цигани/. И не всички от тези деца получават детски надбавки - тъкмо по причина отпадане от училище обикновено.
  Във всички случаи българските семейства, получаващи детски надбавки преобладават, особено, ако вземете предвид, че българските бенефициенти получават обикновено надбавка за 1-2 деца, а циганските - за 2 и повече.
  Да речем 125 хил ромски семейства /250 хил деца/ получават детски надбавки, но в същото време получават и 271 хил. български, турски и пр. семейства /430 хил. деца/.

 29. 29 Профил на patsis
  patsis
  Рейтинг: 2821 Весело

  До коментар [#11] от "doroteus":

  20 лв за две деца, въведени през 1967 година, когато средната заплата не достигаше 100 лв си беше пара - все едно 200 лв днес.

 30. 30 Профил на patsis
  patsis
  Рейтинг: 2821 Весело

  До коментар [#17] от "mushashi":

  Вие не познавате ни едно българско семейство, което да получава такива помощи?
  Това говори само за коя социална класа принадлежите.
  По-горе съм Ви писал защо няма начин 396 хил семейства, получаващи детски надбавки да бъдат само цигани, ами сред тях преобладават българските семейства.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах