Шайка и стабилност

Шайка и стабилност

© Иван Кутузов"Дневник" препечатва текста от портала "Култура".


Това са двете думи, които напоследък са ключови за българската публична среда. "Шайка" е лошата дума – който я произнесе, рискува да си загуби столчето или дори цялата мека мебел. Пред този обаче, който повтаря "стабилност", се отварят благините на невиждан медиен достъп и комфорт – все едно е казал "Сезам, отвори се!". Играта е проста и ако човек не иска неприятности, най-добре е поне да съчетава двете думи: шайка и стабилност; стабилна шайка; шаечна стабилност; шайков стабилитет и т.н.


Проблемът е, че докато стабилността става все по-компрометирана, шайката се мисли за все по-реабилитирана. А би трябвало да е точно обратното в една европейска държава, поела по пътя на утвърдените демокрации.
Поела, поела, колко да е поела, ще кажат веднага скептиците. Това с европейските ценности не са ли само празни приказки за наивници? Ние трябва да сме реалисти, да казваме нещата такива, каквито са. Никаква политкоректност!
Шайка! Шайка! Шайка! Шайка.


И малко стабилност.


***


След това лингвистично въведение идва ред на централния въпрос: защо се случиха последните скандали с управляващите? Напрежението расте драматично, без да има като че ли дълбока съдържателна причина за това. Президент, ГЕРБ и БСП са се хванали за гушите, мобилизирали са едни срещу други остриета с различна острота.


В политиката слабостта на противника винаги се усеща и БСП в момента я надушват. Проблемът е, че "балансьорът" Борисов започва да губи равновесие и се килва все повече към по-тежката страна. Килването си личи по следното:


– В предишния парламент Борисов просто се ползваше от пълната подкрепа на Пеевските медии, без ГЕРБ да се идентифицира с тяхната реторика и говорители. Сега част от тези говорители са парламентаристи, анализатори и прочее неразделни части от ГЕРБ. Това може да е въпрос на нюанс, но падането на задръжките и приличието е много показателно. Когато рекрутираш при себе си хора, чиято единствена цел е да дискредитират, "както си знаят" други, ти вече не можеш дори формално да минеш за балансьор;


– Реабилитацията на героите, свързани с фалита на КТБ, продължава. Кой оглавил държавна банка, кой доопраскал съдебната реформа, кой хвърлил око на оръжеен бизнес, кой, кой, кой Всички тези герои не само се стабилизират, но твърдят и че са на правилната страна на историята. Не откъм шайката, а откъм стабилността. В такава разбалансирана среда очевидно балансьорът ще е в трудна ситуация;


– Скандалите около оръжейните предприятия са отделен сигнал. Йордан Цонев е прав да зададе въпроса: как е възможно предприятия, които са купувани и финансирани с кредити от КТБ, да не са в масата на несъстоятелността? Как е станало така, че ценни активи са придобити с пари от банката, а при нея са останали само кухи фирми? В този смисъл опитът за национализация на подобни предприятия може да бъде тълкуван и като опит за връщане на собственост на държавата, която "реално" ѝ принадлежи (заради публичните средства, налети да се покрият загубите от банката). Затова, би казал някой, тези предприятия се гонят по устав, най-малкото, за да им се отнеме бизнеса. Подобни действия не могат да се предприемат от една правова държава обаче. Те подхождат повече на шайка, която се разправя с всички възможни средства с друга шайка;


– Реформата в съдебната система завърши с триумф на гледната точка на Сотир Цацаров. В този смисъл Борисов няма какво да балансира, или поне така изглеждаха нещата. Парламентарната квота във ВСС се попълни с кандидати, чиято единствена обща характеристика бе, че не подкрепиха Лозан Панов. Но първото гласуване във ВСС показа, че все пак в новия състав има достатъчно хора, които държат на принципи и репутация. А и в крайна сметка не може една институция – пък било тя и прокуратурата – да е безконтролна. Това противоречи на всички принципи на конституционализма. В този смисъл "балансът", постигнат от Борисов, е килнат силно на една страна и трудно може да бъде удържан (поне в рамките на приличието);


– Дебатите за реформата на антикорупционните агенции също изкараха премиерът встрани от точката на равновесие. ГЕРБ искат те да назначат шефа на новия орган, а БСП искат той да е назначен от президента. Равновесната точка в този дебат е ясна от конституционната теория – президентът трябва да номинира, а парламентът да назначава (с изслушване и гласуване) ръководителя на агенцията. Такава е процедурата за съставяне на независими агенции в САЩ и тя – макар и несъвършена – е доста добра. Докато измисля топлата вода, за да оправдае друго решение, Борисов трудно ще влезе в ролята на реален "балансьор" в политиката. А като се килнеш на една страна, ставаш уязвим за скандали;


– Драмата в Хасково бе превърната от ГЕРБ от инцидент в принципен въпрос за цялото управление. Ако има назначения по роднинска линия без съответни конкурси, нарушението е ясно и политическа отговорност трябва да се поеме. В този смисъл Борисов и Делян Добрев бяха прави да се решат на болезнената оставка на способен млад политик. Защитата на Добрев от цялата парламентарна група на ГЕРБ с аргументи от рода на "така правят всички" и "какво като са му роднини", не е балансирана позиция и създава системни и дългосрочни проблеми за Борисов;


– Скандалът с "Грипен"-ите е демонстрация за загуба на баланс в международен план. Борисов направи силни стъпки по отношение на ЕС, Германия и Франция, което го сложи в доста престижната компания на Меркел и Макрон. Същевременно обаче той иска да е добре и с Орбан, и с Ердоган, и с Путин. Това уравнение няма верен отговор. Затова Борисов се бави с решението му. Например бави се по въпроса със самолетите. Щяхме да купуваме "Грипен", после F-16, а Каракачанов непрекъснато загатва, че ще поправяме МиГ-овете. Истината е, че топката се тупа в страх да не накривим някому шапката. А в крайна сметка политическите аргументи на България като член на НАТО са доста ясни: едва ли е необходимо да се омаскарява Радев, за да се вземе решение за F-16. Необходими са само решителност и политическа отговорност. В крайна сметка колебанието и пращането на разнопосочни сигнали обърква и партньорите по отношение на това къде се позиционира България. Не стига, че Радев под път и над път, с повод и без повод говори за сваляне на руските санкции, все едно че е упълномощен говорител на Руската федерация. Сега и Борисов подхвана темата (окуражен донякъде от позицията на Германия). Но като добавим и нерешителността по отношение на самолетите, България започва да изглежда много странно в очите на ЕС и НАТО.


***


Разклащането на стабилността в този смисъл не е плод на езиковите ерупции на определени депутати, а е резултат от загубена равновесна точка.


И още нещо: досега Борисов винаги е държал да бъде възприеман като сред "добрите" в политиката. Слабата опозиция в парламента и доминацията в медиите му създадоха илюзия, че едва ли не всичко може да бъде отмито от него или приписано на друг. Проблемът е обаче, че когато държиш цялата власт, ставаш отговорен за всичко. Например в една парламентарна република премиерът не може да каже "оставете ги в парламента да си правят каквото искат", все едно че няма нищо общо с мнозинството. Напротив премиер и мнозинство са едно и зависят един от друг. Ако мнозинството е проговорило на кръчмарски език, баш кръчмарят е премиерът.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (57)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2275 Неутрално

  ГЕРБ дава стабилност само на финансовите анархисти,местното население живее в демократура и стабилна мизерия!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 2. 2 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4645 Неутрално

  когато преядеш с власт изпадаш в политическо разстройство !

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 3. 3 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 467 Неутрално

  "...проблемът е, че "балансьорът" Борисов започва да губи равновесие и се килва все повече към по-тежката страна.""

  Килването на ББ напомня на руската играчка невеляшка.

 4. 4 Профил на Amot
  Amot
  Рейтинг: 494 Гневно

  "Дебатите за реформата на антикорупционните агенции също изкараха премиерът встрани от точката на равновесие. ГЕРБ искат те да назначат шефа на новия орган, а БСП искат той да е назначен от президента. Равновесната точка в този дебат е ясна от конституционната теория – президентът трябва да номинира, а парламентът да назначава (с изслушване и гласуване) ръководителя на агенцията. Такава е процедурата за съставяне на независими агенции в САЩ и тя – макар и несъвършена – е доста добра"

  Смилов наясно ли е, че САЩ е президентска република? За каква конституционна теория говори, когато в нашата Конституция ясно е записано, че България е парламентарна държава! Развновесната точка е номинации от всички в Парламента и избор с поне 2/3 мнозинство!!!!

  Цацата трябва да бъде изпържена!
 5. 5 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1094 Неутрално

  Винаги съм смятала,че в парламента се правят закони.
  До момента слушам единствено за междуличностни спорове,партийни пререкания и уличен език.
  Спрете да се занимавате със себе си най-после!

 6. 6 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3070 Неутрално
 7. 7 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1273 Неутрално

  Чакали влачат суджук, диря няма !!!

 8. 8 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4645 Неутрално

  До коментар [#7] от "442":

  Давай Куме да опапаме суджука,
  Че вече не ни сакат тука !

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 9. 9 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 467 Неутрално

  Чакали влачат суджук, диря няма !!!
  —цитат от коментар 7 на 442


  Как да няма? ами осевата линия по суджуците.

 10. 10 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  Винаги съм смятала,че в парламента се правят закони.До момента слушам единствено за междуличностни спорове,партийни пререкания и уличен език.Спрете да се занимавате със себе си най-после!
  —цитат от коментар 5 на xmm


  От Смиловите есета само това ще чуете........

  Знанието е сила, информацията - власт
 11. 11 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2875 Неутрално


  "Проектът Борисов" е пред закриване. Както си е по проект.

 12. 12 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 467 Неутрално

  "Проектът Борисов" е пред закриване. Както си е по проект.
  —цитат от коментар 11 на Един препатил


  По проект и по конструкция си е дубликат на столетницата. На оставилите се да ги заблудят - честито.
  До коментар [#11] от "Един препатил":

 13. 13 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2247 Весело

  "Проектът Борисов" е пред закриване. Както си е по проект.
  —цитат от коментар 11 на Един препатил  До коментар [#11] от "Един препатил":

  Бог много се смее,когато хората си правят проекти!

 14. 14 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3416 Неутрално

  "Това с европейските ценности не са ли само празни приказки за наивници? Ние трябва да сме реалисти, да казваме нещата такива, каквито са. Никаква политкоректност!.......Не стига, че Радев под път и над път, с повод и без повод говори за сваляне на руските санкции."
  Вот тебя здрасти! Ако не е цитирано, нямаше да повярвам, че са думи на Смилов. Ценностите вече за нищо не стават. Политкоректността е в опасност. Е, все пак и Смилов започна да мисли, заслужава един плюс от мене. Той употреби думата "шайка" две години след мене, но пак му се признава далновидност. Още един плюс ще му сложа, когато разбере, че Радев не иска отмяна на санкциите заради себе си, а защото Русия ни е партньор без алтернатива. И това ще стане, ще видите.

 15. 15 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Всичкото "анализатор" в БГ-то пее :" Борисов е лош и гаден". Преди отдела даваше думата и на Червен Кольо да "анализира", амаа к'во стана та не се изявява вече?Смилов и на него трябва да му вземат думата, че много ачик ачик работата - взе да се излага

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 16. 16 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 3009 Неутрално

  "Например в една парламентарна република премиерът не може да каже "оставете ги в парламента да си правят каквото искат", все едно че няма нищо общо с мнозинството. Напротив премиер и мнозинство са едно и зависят един от друг. Ако мнозинството е проговорило на кръчмарски език, баш кръчмарят е премиерът."
  Д. Смилов

  Не може, но Борисов отиде на чист въздух, когато уговорените промени в съдебната система бяха бламирани от НЕГОВОТО МНОЗИНСТВО! Т.е. и ТОЙ също подло изпързаля истинските десни в предния парламент!!!
  Дали ще ги наричаме шайка или глутница /по А. Тодоров/ няма значение.
  Важно е КОЙ е "баш кръчмарят", както находчива е направил извод г-н Смилов.
  Долу неСТАБИЛНИЯТ КРЪЧМАР!!!
  Долу и БСП, на които когато им замирише на чужда кръв, се настървяват и стават пазители на честността, лоялността, противници на шуробаджанащината, никакви батко-братко, опс тука сбърках, но си пришиват неприсъщата им бяла девственост!
  Об. Патриоти въобще не са за коментар!
  Народе, задават се избори!

 17. 17 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5379 Неутрално

  Прав е ББ, че при неговото управление има винаги стабилност....в нищетата на хората.

 18. 18 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 3009 Неутрално

  До коментар [#10] от "pag":

  От Смиловите есета само това ще чуете........

  Какво мислиш, че ще чуем от констатациите на ЕК след месец, два?
  Хвалби?
  Забравих, те ни мразят, защото им разваляме бизнеса и сме православни :-)!
  Поради това получаваме ниски оценки и сме най-бедни в ЕС!

 19. 19 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3416 Неутрално

  "Народе, задават се избори!"
  До коментар [#16] от "Alexander97":

  Ами председателството????? Министърката на председателството ще се натъжи.

 20. 20 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 753 Неутрално
 21. 21 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1558 Неутрално

  Докато Смилов е публикувал статията Пейтриът Симеонов взриви скандалът "Викторгейт" Както обеща впрочем.
  "Викторгейт" ще изиграе ролята на катализатор за поредния 4.0 опит на Бойко Борисов да изпълни цял първи мандат.:)
  Всичко се нарежда по познатия сценарий. Кратко напрежение и ще последва обидено хвърляне на оставка на правителството. Предадено от свои и пейтриъти.:) Борисов ще консолидира разбягващия се ГЕРБ за изборите. Патакламата ще стане в най-студеното декемврийско време. Ще има ревове, че държавата остава без бюджет. Всичко обещано ще се рестартира. И...воала. ГЕРБ отново с пълна поредна победа. И без попречилите слуги, разбира се.
  Рестарт.
  А Антон Тодоров на бял кон!
  !

 22. 22 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 687 Неутрално

  " В този смисъл опитът за национализация на подобни предприятия може да бъде тълкуван и като опит за връщане на собственост на държавата, която "реално" ѝ принадлежи (заради публичните средства, налети да се покрият загубите от банката). Затова, би казал някой, тези предприятия се гонят по устав, най-малкото, за да им се отнеме бизнеса. Подобни действия не могат да се предприемат от една правова държава обаче. Те подхождат повече на шайка, която се разправя с всички възможни средства с друга шайка;"

  Смилов, отива ти да по(С)мислиш преди да пишеш подобни безсмислици. Ами разбира се че държавата, след като е платила милиарди, че търси начин да възстанови тези ПУБЛИЧНИ средства. Шайки, майки....за жълти медии и предубедени коментатори.
  Съжалявам, че оръжейното лоби е превзело и "културния" портал. съжалявам ви Смилов.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 23. 23 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2493 Неутрално

  Излишни скандали сътворени от червените и сини чугуни!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 24. 24 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3416 Неутрално

  Излишни скандали сътворени от червените и сини чугуни!
  —цитат от коментар 23 на lz2


  Червени чугуни, сини чугуни, какви други има?

 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 26. 26 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5840 Неутрално

  Няма баланс, а стабилността е фиктивна и всеки момент всичко може да се разпадне, ако се появят още няколко Топалов/Калпакчиев/Панов...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 27. 27 Профил на Paolo Di Canio
  Paolo Di Canio
  Рейтинг: 1010 Неутрално

  До коментар [#2] от "КМЕТ В СЯНКА":

  И когато единствената ти цел и смисъл е да изсмучеш Еврофондовете докато ги има и да дадеш възможно по-малко на другите псевдоиграчи.

 28. 28 Профил на Paolo Di Canio
  Paolo Di Canio
  Рейтинг: 1010 Неутрално

  До коментар [#21] от "AzDebil":

  Съмнявам се да подаде оставка този път. Може и да не проработи схемата, а и не съм убеден, че Шайка стайла около него ще е много щастлива.

 29. 29 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3695 Неутрално

  . Например в една парламентарна република премиерът не може да каже "оставете ги в парламента да си правят каквото искат", все едно че няма нищо общо с мнозинството. Напротив премиер и мнозинство са едно и зависят един от друг. Ако мнозинството е проговорило на кръчмарски език, баш кръчмарят е премиерът
  =========
  Уви ....така е в парламентарната система .....
  Този кусур е нормален в случая.
  Не са виновни нито премиера , нито жаргона на мнозинството .
  Къде е изхода ли ?
  В смяната на парламентарната система е !!!
  Но в Бг , това е почти невъзможно. ....

  Bukalemun
 30. 30 Профил на One Hour
  One Hour
  Рейтинг: 346 Неутрално

  Пешките от Шайката захлебиха толкова много, че станаха неуправляеми от офицерите. Гасят се пожари на акорд. Всеки е готов да разкъса проявилите слабост от собствените си редици, но в беда се сплотяват. Шайка.
  Европредседателството на тиквите ще е забавен момент от "еволюцията" им.

 31. 31 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1558 Неутрално

  До коментар [#28] от "Paolo Di Canio":

  Само хипотеза разбира се. С доста и засега недостатъчно потвърждения.
  Някак твърде елементарно възникна скандала около Тодоров. Даже прекалено елементарно дори за тоалетния му стайлинг. Той е всичко друго, но не и толкова елементарен. Според наличното портфолио.:)
  При това на същото място и по същото време се намира Пейтриътът Симеонов. Този е елементарно изчислим.
  Та си мисля дали не е бил точно той целта на Тодоров.
  И удобно се покриха другите грандиозни скандали!!!
  А при Шаката ще тече фейслифтинг...от град на град..и от герб на герб-местни Това е известно. И на шайката им беше известно....
  !

 32. 32
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 33. 33 Профил на Чудак
  Чудак
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#11] от "Един препатил":

  Докато има Еврофондове ще е жив.

  От теб, господине, по-свободен съм аз.
 34. 34 Профил на Чудак
  Чудак
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#11] от "Един препатил":

  Докато има Еврофондове ще е жив.

  От теб, господине, по-свободен съм аз.
 35. 35 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 2218 Весело

  До коментар [#25] от "Dimiter Tsvetkov":

  ,,Суджук ор нот суджук? Това е въпросът.,,

  Кат ва глеам вас афтентично деснити, май ного огладнехте и се суджуци санувате. Ма ората разбраха кой приказва на аба и ви биха дуспата саму да са облизвати край суджуцити

 36. 36 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 2218 Весело

  До коментар [#32] от "Dimiter Tsvetkov":

  ,,100 мажоритарни депутата - там е изходът. ,,

  Вдългиот Слави ний надеждатъ, той ша оправи рабутатъ. Ся при негу кат са наридат, кой умен, кой по умен, кой най умен и горкити афтентично десни ,,Да за България,, ДСБ и ,,нова България,, пак остаяте гладни и бес пари. Ко да напраим хората кат виждат как заедно с БСП играете касаджок

 37. 37 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3723 Неутрално

  До коментар [#33] от "Чудак":

  Изключително вярно!

  klimentm
 38. 38 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2206 Весело

  Шаячната правда at its best. Америко, пусни малко суджук на автентичните, че умряха от глад завалийките и реват като карпатски мечки.

 39. 39 Профил на NIKE
  NIKE
  Рейтинг: 497 Неутрално
 40. 40 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3461 Неутрално

  Мдам, в случая съм съгласен със Смилов.

  И ми прави впечатление, че често споменава думичката "приличие".
  Да, точно така. Приличие!
  Мисля, че трябва да се наблегне на него. Да се почне от там - от елементарното "приличие". Като първа крачка ... не, не "по пътя", а да се върнем "в пътя".
  Защото в момента се въргаляме у калта в хендека ...

  Но се питам - доколко е възможно?
  В калта, като ти паднад задръжките и си докопал силата направо да ги овъртолваш и оливаш с калта другите - че то си е упоително, та почти сексуално първично изживяване! От което първичните изживяващи го типове надали ще се усетят, камо ли да поискат осъзнато да избягат.
  Кофтито, според мен, е че и отвън засега няма да им "подскажат" да спазват поне малце от малце "приличие". Защото "Началниците" в момента са заети с по-сериозни въпроси и проблеми. А мат'рялът ... се е оставил. Кой маргинализиран до изключване, кой отвратен. А едно агресивно малцинство е във възход и на поход в упоение с викове "Мааачкааай!" ...

 41. 41 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3070 Неутрално

  До коментар [#15] от "oporna_to4ka":

  Много обичате да „вземате думата“ и да плашите журналисти.Това ще ви изяде главата.В ЕС може да си затварят очите за суджуците ,ама за свободата на словото няма да ви се размине.

 42. 42 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3070 Неутрално

  До коментар [#15] от "oporna_to4ka":

  Много обичате да „вземате думата“ и да плашите журналисти.Това ще ви изяде главата.В ЕС може да си затварят очите за суджуците ,ама за свободата на словото няма да ви се размине.

 43. 43 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 982 Неутрално

  Ех смил-офф , добре започна със шаечната стабилност ама лошо сръши и ти личи от облака на Оорт откъде си заработваш парите.

 44. 44 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1033 Любопитно

  Илиян Василев: Собственик си, докато Пеевски и Борисов решат

  .
  Илиян Василев
  Полицията и НАП нахлули в офисите на ЕМКО - в неделя. Търсят да откраднат едни акции. На повечето не им пука, гледат сеир - Пеевски краде Цветан Василев. Това написа във Фейсбук бившият посланик в Русия Илиян Василев. В мълчанието на обществото и на работодателските организации се оглежда цялата проза на прехода - днес не ни пука за мутренската власт, утре не ни пука за мутренските медии. И когато проблемът опре до нас - вече никой няма да го интересува.

  Аз видях случването на този модел в Русия, когато Путин реши, че няма да има пазарна икономика и неприкосновена собственост. Там всичко частно е условно частно, до поискване от властта.
  Този модел в момента се насажда тук - собственик си докато Пеевски и Борисов решат. Държавната собственост ги устройва повече от това да притежават сами активи и да ги развиват - трудоемко и рисковано е. А така, като се лепнат за частна собственост, особено така, която е зависима от държавата и "пей сърце". Само да колекционират доходи, комисионни, ползи - на вход и на изход. Докато заблуждават народа, че държавната собственост е негова, народна собственост.

  Министърът на икономиката - въз основа на собствените си представи - не на съд, и на една измислена комисия за отнемане на незаконно придобито имущество - която не е санкционирала нито един олигарх - бизнес или политически, представи за престъпния характер на придобитото от някой, изпраща полиция и НАП, за да извземат акции - документ за собственост. Просто министърът решава и вече нямате собственост. Това е точно както след девети септември.

  И всички мълчат - институции, гражданско общество, десни, леви /нали пролетариата страда също/ партии.

  Не познавам Василев, нито Пеевски - единствената причина, поради която реагирам е защото тази отрова убива обществото и демокрацията ни. Защото ни научиха да си траем. Въпреки лозунгите - ние си траем.

 45. 45 Профил на artdaisy
  artdaisy
  Рейтинг: 225 Неутрално

  http://ivo.bg/2017/10/08/ %D1%81%D0%BB%D0%B5%D0%B4-%D0%BA%D0%B0%D1%87%D1%83%D0%BB%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%B4%D1%8A%D0%B6%D0%B4-%D0%BE%D1%82-%D0%BC%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D0%B5%D0%BD-%D0%BF%D0%BB%D0%B0%D1%87/

  Глупаците да четат за Иво Инджев и после да коментират.

 46. 46 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1627 Неутрално

  Какво е наложило препечатването на този "текст" от някакъв сайт!?!?

 47. 47 Профил на shumnalia
  shumnalia
  Рейтинг: 287 Неутрално

  Вече съм почти убеден, че "скандалите" м/у Резидента Радев, ГЕРБ, БСП са просто театър за пред хората.
  Примерно Резидента Радев уж защитава избора на Грипен за нов изтребител, а Борисов уж се "сърди", че Ф-16 е отпаднал, а крайната цел на този театър е да не се купува западен изтребител и старите ни МиГ-ове да се ремонтират от Россия. Нищо изненадващо при положение, че и на Резидента Радев и на Борисов и на министъра на отбраната Каракачанов конците ги дърпат от Москва.
  Човек лесно може да види, че всички останали "скандали" се правят с цел да се имитира политическа борба, а главната цел е нищо да не се променя в съдебната система, нито да има реална борба с корупцията, нито каквато и да е реална реформа.

 48. 48 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1094 Неутрално

  Малеее, сините и червени комунисти се размечтаха покрай Смиловите писаници. Мечти, мечти и мъката им продължава

 49. 49 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3100 Неутрално

  До коментар [#48] от "Гаргамел":

  Не знам, кой и за какво мечтае....! Ама точно тебе, какво толкова те кефи, че България е най-бедна и изостанала държава в Европа? Това не разбирам....!

  Бивш tww09306483.
 50. 50 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3100 Неутрално

  До коментар [#47] от "shumnalia":

  Естествено, че е театър....! Припомни си предизборните обещания на Борисов от 2009-та година.... Как смело обещаваше възмездие. Даже, оградата на Доган щяха да събарят....! Накрая нищо! Костов бил виновен, за всичко....! ;)

  Бивш tww09306483.
 51. 51 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 732 Неутрално

  "Равновесната точка в този дебат е ясна от конституционната теория – президентът трябва да номинира, а парламентът да назначава (с изслушване и гласуване) ръководителя на агенцията. Такава е процедурата за съставяне на независими агенции в САЩ и тя – макар и несъвършена – е доста добра."
  Политологът Смилов, със сигурност е наясно, че примерът/леко спекулативен/ който посочва, е от абсолютна президентска република и е ирелевантен и неприложим в парламентарна такава. Което също е ясно от "конституционната теория". Както и от конституционната практика.
  До коментар [#44] от "stenli1":
  "за да извземат акции - документ за собственост."
  Според търговското право навсякъде по света /много вероятно и в Северна Корея/, акциите са поименни/тук всичко е ясно/ и на приносител, тоест, собственик е този, който ги държи - владее.
  Споменатите ат Вас акции са от вторите.
  Поради тази причина министърът на правосъдието и неуспял кандидат за президент, подготвя фундаментална промяна в българския Търговски закон. А именно, отпадане на акциите на приносител. С мотив: - "трудно било да се установи, дали приносителят е истинският собственик". Вследствие на което се очаква, Англия, САЩ, Франция, Канада, Германия, Италия....................., Буркина Фасо и Науру, да последват светлия български пример и също да променят по този начин търговското си законодателство.


 52. 52 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1094 Неутрално

  До коментар [#49] от "tww09306483":
  Как разбра че ме кефи и какво предлагаш за да не сме най бедни и изостанали? Навярно Трайчо президент, Радан премиер Гроздан и генерала вицета Москов министър и бай Иван приватизатор

 53. 53 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3100 Неутрално

  До коментар [#52] от "Гаргамел":

  Въпроса е, че ГЕРБ трябва да предлага! Те са спечелили изборите, нали?! Обаче, ГЕРБ предлага мизерия, ниски доходи и Пеевски...! Тебе може и да те устройва, ама много други не им харесва!

  Бивш tww09306483.
 54. 54 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1600 Неутрално

  До коментар [#39] от "Nikolay Hadjiminchev":Платена статия

  Ми как! Трия тримцата ,дето се появяват като аналитици са на служба на Линията!

 55. 55 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 334 Неутрално

  Лиготиите настрана - за всеки непредубеден беше ясно, че АТ не заплашва никого! Думите му бяха “не се ли страхувате от шайката” (която и да е тя, но визираше нея, а не себе си)! И това беше видно за всяко дете! Стига да е непредубедено! Я по-добре обяснете със свои думи, защо спретнахте тази истерия? И знаете ли какво постигнахте? Такава като мен, дето не трае АТ, тръгва да го защитава! Защото в случая е прав! Не съм му чела книгите, не бих ги чела, но сега ще си ги купя - искам да разбера, защо срещу този човек се надигна “като по команда” такава масова истерия! И ако Виктор има класата - да каже! заплашва ли те някой, Викторе? Не, нали? Просташко дебелашко говорене, но това не е тема, нали така?

  Мърфи е оптимист!
 56. 56 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1216 Неутрално

  Смилов, когато славословеше коалицията на ГЕРБ и РБ нямаше шайка, сега ли я откри? Няма такова лицемерие като вашето ляво-либерално

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 57. 57 Профил на idiotstavrev
  idiotstavrev
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#48] от "Гаргамел":Не знам, кой и за какво мечтае....! Ама точно тебе, какво толкова те кефи, че България е най-бедна и изостанала държава в Европа? Това не разбирам....!
  —цитат от коментар 49 на tww09306483


  Да ти дам една образна дефиниция на гербер - нагазил до колене в лайна индивид, който доволно държи в ръката парче суджук и плюска, без изобщо да се смущава от миризмата и средата, в която се храни. Важното е суджукът да е в него, на другото майната му!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK