Управляващи и част от опозицията в антиреформистко съдебно единомислие

Председателят на правната комисия Данаил Кирилов е сред вносителите и на последните промени

© Надежда Чипева

Председателят на правната комисия Данаил Кирилов е сред вносителите и на последните промениДнес парламентът прие на първо четене откровено лобистки промени в Закона за съдебната власт, които на практика ревизират и до голяма степен обезсмислят Стратегията за съдебна реформа. Промените предвиждат и годишни парични бонуси от 6 заплати за специализираните съд и прокуратура, към които през юли пак със скоростни поправки бяха прехвърлени делата срещу високите етажи на властта.


С мотивирано критично становище за поправките излезе Съюзът на съдиите в България, чието писмо до Правната комисия и пленума на ВСС може да прочетете тук.


"Дневник" публикува статията на Иван Брегов от бюлетина на Института за пазарна икономика.
ГЕРБ, Обединени патриоти и ДПС за втори път през 2017 г. инициират промени в Закона за съдебната власт (ЗСВ). От мотивите към законопроекта е видно, че искат да представят това за реформистка градивна политика в сферата правосъдие. Предложените текстове обаче влизат в противоречие с принципа за независимост на съдебната власт.


Промените в Конституцията през 2015 г. и последвалите "довършителни работи" по съдебната реформа от пролетта и лятото на 2016 г. застъпиха идеята за засилено съдийско самоуправление с цел утвърждаване независимостта на съда и гарантиране статута на редовия магистрат. А независимите магистрати биват неподатливи на корупционните практики, а поради това и политически неудобни.


Докато ГЕРБ ту твърдят, че съдебната реформа е приключила, ту се заявяват като прореформаторски настроени, то в мандата на 44-ото Народно събрание (НС) действат умело в посока съсипване и на малкото смислени достижения. През лятото на тази година бяха приети регресивни текстове (виж тук). Есента се очертава също тревожен сезон за българското правосъдие. Ето защо:


Командироването като купуване на съдии, прокурори и следователи


С промените в Закона за съдебната власт (ЗСВ) от 2016 г. бе премахната възможността безразборно, без установени професионални критерии и без времеви рамки, да бъдат командировани съдии от един съд в друг. Ограничението се отнася и за прокурорите и следователите. Целта беше да изкорени дългогодишната злоупотреба, при която от командироване нагоре по веригата да се ползват удобни магистрати.


Сега управляващите и ДПС предлагат да бъде възстановено командироването на всички нива в системата. Така един районен съдия без проблем би могъл да работи години наред на по-високо ниво, съответно да получава и по-високо възнаграждение. По пътя на командироването за дългогодишен период се заобикаля конкурсното начало за назначаване и кариерно развитие на магистратите. Избраните биват командировани, докато неудобните магистрати работят при свръхнатовареност, преминават през тежко атестриране и са подложени на сериозна конкуренция при конкурс, за да получат повишение. Според изводите в Актуализираната стратегия за съдебна реформа широко разпространената практика за командироване на магистрати се превръща в паралелен кариерен процес. В предложенията на управляващи и опозиция това заключение очевидно не е отчетено.


Освен това, в ущърб на съдебната независимост и съдийското самоуправление


се засилва ролята на председателя на съда


От замисъла да бъде пръв сред равни управляващите му отделят статут на съдебен началник, защото от него ще зависи кои съдии да бъдат предложени за командироване и кои не. Практиката досега е показала, че това обикновено са "послушните".


Най-лошата последица от предложението е, че


чрез командироване ще бъдат овладявани неудобните на властта и главния прокурор съдилища.


Неудобни звена на прокуратурата няма, защото всички са подчинени на главния прокурор. В условията на манипулирана система за случайно разпределение на делата, винаги ще се намерят командировани съдии, които да решат знаково дело по удобен за властта начин Иначе ще ги върнат по местата им.


В мотивите към законопроекта не е отчетено и абсолютното противоречие на предложените текстове отново с Актуализираната стратегия за съдебна реформа,
Специфична цел 3: Систематична политика за превенция на корупцията в съдебната власт и по-конкретно с мярка 1.3.6 - Ограничаване на командироването на магистрати. Това потвърждава, че държавата не се управлява от стратегически документи, а от други съображения.


Повишени заплати за избрани хора


Като част от пакета законови изменения в ЗСВ управляващите, с подкрепата на ДПС, предлагат работещите магистрати в Специализирания наказателен съд, Апелативния специализиран наказателен съд и съответните им звена на прокуратурата да получават до 6 заплати на година допълнително.


Да припомним, че по предложение на ГЕРБ, спечелило одобрението и на главния прокурор, с промените в Наказателно-процесуалния кодекс от лятото на 2017 г. делата за корупция по високите етажи на властта ще се гледат именно от специализираните съдилища.


Така потенциално разследваните и подсъдими превантивно възнаграждават тези магистрати, които ще се произнасят по виновността или невинността им.


Длъжни сме да отбележим, че от действалия до есента на тази година състав на ВСС част от верните на статуквото представители намериха продължение на кариерата си в този вид съдилища.


За сравнение в Словакия тамошният Конституционен съд е обявил като противоконституционно поради дискриминация повишаването на заплатите само в специализираните съд и прокуратура. А бившият председател на Върховния съд на Словакия определя установяването на специализирани съдилища като неуспешно действие, сравнимо с "маркетингово-популистки балон". За жалост ние не взимаме поука от този опит.


За ГЕРБ, ДПС и депутати от настоящите "Обединени патриоти" раздаването на пари на данъкоплатеца за неясни заслуги в съдебната власт не е новост. През 2016 г. без правни и икономически мотиви парламентът увеличи заплатите на членовете на ВСС, като месец преди това им бе искал колективна оставка. Неотдавна пък мнозинството в предишния ВСС месеци преди изтичане на мандата си гласува неправомерно допълнителни бонуси. Заплати се вдигат не където е нужно, а за когото трябва. Доказателство за това е отказът за съобразено с натовареността възнаграждение в най-натоварения съд в страната – Софийски районен съд.


Нещо положително


За да не страда от прекомерна самозатвореност съдебната власт, съществува законовата възможност една част от свободните длъжности да се заемат от външни за системата юристи. В предложения законопроект се детайлизира как прецизно да става това, но този дребен детайл не оправдава големите законодателни пакости.


Няма съмнение, че текстовете не само ще се приемат, но и ще бъдат строго прилагани. И още тази година ще бъдат отчетени като успехи за пред партньорите в ЕС, а след няколко години ЕК ще напише в доклада си какви стари проблеми имаме да решаваме. После отново някой пропагандно ще търси и представя псевдорешения.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (15)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 1297 Неутрално

  Като за пред мониторингов доклад - става. Ние ги лъжем, че се реформираме, те ни лъжат, че ни вярват. Накрая контрата остава у народа. Бедност, мизерия, корупция, тотален демографски срив и една шепа олигарси, подкрепяни от политическата класа.

 2. 2 Профил на mara71
  mara71
  Рейтинг: 853 Неутрално
 3. 3 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1463 Неутрално

  То за всички няма !!!

  Който слушка ще папка, както винаги.

 4. 4 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2096 Весело

  ..... до голяма степен обезсмислят Стратегията за съдебна реформа."Престанете с тази съдебна реформа - И Мама и Тато ни казаха,че тя е завършена.

 5. 5 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3379 Неутрално

  ".....годишни парични бонуси от 6 заплати за специализираните съд и прокуратура, към които през юли пак със скоростни поправки бяха прехвърлени делата срещу високите етажи на властта...."

  ГЕРБ се надяват да се откупят. Затова не са предвидили някой бонус и за бай Ставри. Но един ден ще разберат колко са сбъркали. Бай Ставри е справедлив, но може да бъде и много строг.

 6. 6 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 2270 Весело

  Разбира се, че ще повишат заплатите на избрани магистрати! Избрани въз основа на свещения притцип на послушанието, закона за мълчанието и правилата на зетьошурокумобаджанакизма! Няма на всички да повишат, я!

 7. 7 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 34 Неутрално
 8. 8 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8586 Неутрално

  "ГЕРБ, Обединени патриоти и ДПС за втори път през 2017 г. инициират промени в Закона за съдебната власт"
  ДПС защо реват, като са във властта, макар и тайно.

 9. 9 Профил на Торбалан
  Торбалан
  Рейтинг: 466 Гневно

  Зетьошурокумобаджанакизмът или ЗШБ (зет с шкембе) е най-новата стара мода в жалката ни държавица, която ще я опропасти докрай..Вече е късно и за оставки и за все--време е да излезем с колците...ОСТАВКА, веднага, ускорено, максимално бързо!

  www.commcrime.blogspot.com
 10. 10 Профил на Торбалан
  Торбалан
  Рейтинг: 466 Гневно

  СЪЮЗ НА СЪДИИТЕ В БЪЛГАРИЯ
  Член на Международната асоциация на съдиите
  www.judgesbg.org
  office@judgesbg.org

  До
  Комисията по правни въпроси
  на 44-тото Народно събрание

  Копие
  Пленума на Висшия съдебен съвет


  С Т А Н О В И Щ Е
  на Съюза на съдиите в България относно внесения на 05.10.2017 г. проект на Закон за изменение и допълнение на Закона за съдебната власт


  Уважаеми дами и господа народни представители,

  Макар и след обсъждането във Вашата комисия на горепосочения проект преди първото му гласуване от Народното събрание, молим да вземете предвид становището на Съюза на съдиите в България, в качеството му на професионална организация на български магистрати, покрила, съобразно публикуваните към настоящия момент декларации по чл. 195а, ал. 1 ЗСВ, въведените с измененията в същия закон с ДВ, бр. 65/11.08.2017 г. изисквания за представителност на такива организации.

  На първо място, намираме за необходимо да отбележим, че за пореден път сме свидетели на неоправдано скоростно придвижване на законодателни инициативи, засягащи важни обществени отношения, каквито се явяват устройството и функционирането на съдебната власт. Законопроектът е внесен в края на работния ден на 5.10.2017 г., на 11.10.2017 г. е обсъден и одобрен в Комисията по правни въпроси и съгласно утвърдената преди заседанието на същата комисия седмична програма за работата на Народното събрание е предвиден като т. 1 от насроченото за 12.10.2017 г. пленарно заседание за приемането му на първо гласуване. Не е ясно как в така явяващия се едноседмичен срок от внасяне на законопроекта и предвиденото първо негово гласуване от НС биха могли да бъдат съобразени становищата на заинтересованите страни и най-вече на Пленума на ВСС, който, съгласно разпоредбата на чл. 30, ал. 2, т. 13 ЗСВ /в редакцията съгласно ДВ. бр. 28/2016 г./ следва да дава становища на Народното събрание по законопроекти, отнасящи се до съдебната власт. Подобен подход беше използван и при приемането на предходните изменения в ЗСВ, публикувани преди два месеца, като възприетите тогава законодателни разрешения вече са обект на загриженост от страна на авторитетни международни организации, като Венецианската комисия и Парламентарната асамблея на Съвета на Европа.

  www.commcrime.blogspot.com
 11. 11 Профил на Торбалан
  Торбалан
  Рейтинг: 466 Гневно

  С предлаганите изменения, прокламирани със загрижеността на вносителите за справедливо компенсиране на очаквана висока натовареност на определен кръг магистрати, остава извън тази загриженост реално съществуващият проблем с големите разлики в натовареността между различни органи на съдебната власт. И по количествени показатели, и съобразно анализите от прилагането на нормата на натовареността, съществуват съдилища и прокуратури, в които работещите там магистрати са свръхнатоварени. Това обаче нито по сега действащите разпоредби на ЗСВ, нито съобразно предлаганите със законопроекта изменения, е основание за придобиване на различен статут по отношение на размера на получаваното трудово възнаграждение. Такова основание не е било и разглеждането от страна на СГС досега на първоинстанционните дела срещу лица с имунитет или висши представители на изпълнителната власт. В този смисъл и предлаганият специален ред за определяне на допълнително трудово възнаграждение за магистратите от специализираните съдебни институции има характеристиките на създавана привилегия за определен кръг съдии и прокурори, основана единствено на това, че те ще разглеждат представляващи по-голяма важност за властта дела, но с оглед на субекта. Основният критерий, по който тези дела ще бъдат разглеждани от специализираните съд и прокуратура, е качеството на лицата, срещу които се води съответното наказателно производство, което, само по себе си, не предпоставя по-висока фактическа или правна сложност спрямо друго наказателно производство за същото по вид престъпление, подсъдно на общите съдилища.

  Поради изложените съображения оценяваме категорично негативно така предложените промени и призоваваме същите да не бъдат приемани от народните представители.


  Гр. София,
  12.10.2017 г. Атанас Атанасов
  Председател на УС на ССБ

  www.commcrime.blogspot.com
 12. 12 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3379 Весело

  Човекът на снимката - председателят на правната комисия Данаил Кирилов - винаги е събуждал у мен въпроса дали просто така си изглежда или наистина е изтърван отнякъде.

 13. 13 Профил на virtual brain
  virtual brain
  Рейтинг: 1821 Гневно

  "ГЕРБ, Обединени патриоти и ДПС за втори път през 2017 г. инициират промени в Закона за съдебната власт"ДПС защо реват, като са във властта, макар и тайно.
  —цитат от коментар 8 на Роси


  ГЕРБ и ОП се борят помежду си за титлата "най-предано заптие на ДпС"!

  АФтентично десен екоталибан, гей, толераст, платен грантаджия и соросоид-жълтопаветник от кръга "агнешки главички".
 14. 14 Профил на canuck99
  canuck99
  Рейтинг: 639 Неутрално

  Хайде стига бе, не прекъснато пълните гушата на тези корумпирани магистрати

 15. 15 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 10181 Неутрално

  Политиците си купиха благосклонното отношение срещу тях чрез по-високи заплати. Ще ги раздават тези, които "ти си ги избра" ...
  Пошло...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK