Битка с президента - има ли, защо, докога

Президентът Румен Радев, премиерът Бойко Борисов и зам-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов - снимката е от връчването на мандата за съставяне на правителство през април тази година

© Юлия Лазарова

Президентът Румен Радев, премиерът Бойко Борисов и зам-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов - снимката е от връчването на мандата за съставяне на правителство през април тази година



Провален е Консултативен съвет по национална сигурност при президента - рядко явление. Така започна тази седмица.


С кратко изявление президентът изрази недоверието си, че политическите сили са заинтересувани от ефективна борба с корупцията по високите етажи на властта, каквато беше темата на съвета. Правителствената информационна служба излезе със съобщение, че това не е бойкот, както твърди лидерът на БСП Корнелия Нинова, а резултат от по-рано планирани ангажименти на министри. Даже от "Дондуков" 1 заявиха "пълна подкрепа на усилията на държавния глава да консолидира институционалните действия в борбата с корупцията и ще продължи да участва активно в този процес". В понеделник привечер от "Дондуков" 2 съобщиха, че президентът е наложил вето на Закона за отбраната. И денят приключи.


Не и напрежението между управляващата власт и държавния глава. Независимо от натъртването от страна премиера Борисов в последното му интервю пред БиТиВи, че той има добри отношения с Радев. И въпреки инструкцията му спусната в неделя към ГЕРБ да не споменават президента темата за сблъсък до война между президент и премиер или неговата партия отекваше през цялата седмица. В интервю по БНТ в четвъртък Радев предложи да се разберат с Борисов в мъжки разговор и каза, че оценява усилията на премиера, но той трудно надвиквал съпартийците си.




А че опитът на Борисов да прокара разграничителна линия между своето миротворчество и скандалните обвинения към Радев от парламентарните "беквокали" на своята партия няма да успее, се разбра по-рано.


Президентът заяви ясно на летището, заминавайки за Полша: "Приемам подадената ръка, но не и мир в името на корупционния комфорт". Учудващо беше че политолози и анализатори отминаха това изявление, а то (надявам се) вещае интересни времена. След такова изявление и след провала на консултативния съвет мирът според представата на Бойко Борисов изглежда невъзможен. А играта на доброто ченге (лидерът-премиер) и лошото (неговият заместник Цветанов) вече отегчава.


Ето защо да изоставим най-сетне интерпретациите и да се обърнем към фактите -


Кой започна пръв и защо


На 23 юни (петък) в Брюксел премиерът Борисов се среща /в рамките на Европейския съвет/ с премиера на Швеция Стефан Льовен и информира журналистите, че "следващата сряда или по-следващата започват преговорите за изтребителите "Грипен", класирани на първо място от експертната комисия по време на служебното правителство. А после - за класираните на второ място "Юрофайтър". И още - че преговорите ще бъдат тежки, ще се договаря индустриално сътрудничество в много области, "за да можем да си върнем парите които ще платим за изтребителите".


На 25 юни (неделя) Цветан Цветанов с извънредна пресконференция в късния следобед дава да се разбере, че това което приказва Борисов няма да стане. Цветанов дори намекна за корупционни практики на най-високо ниво в държавата, визирайки президента Радев. И лансира за пръв път идеята за парламентарна комисия, която да разследва класирането на офертите "и ако се установи нещо нередно, ще имаме пример за лоши практики на ниво президент". На 28 юни парламентарната комисия е вече създадена.


С две думи

Цветанов започна пръв, а защо - няма един отговор


Ако геополитическият фактор е решаващият за избора на изтребител (по силата на който трябва да купим американски F-16 или пък някой е поел такъв ангажимент) възниква въпрос, който не е тема на този анализ, но пътем не мога да скрия удивлението си: как така министър-председателят Борисов не е бил запознат с това и тръгва на преговори с шведския си колега, а партийният му заместник Цветанов е не само запознат, но и коригира главата на правителството и излиза, че Цветанов отговаря за геополитическия фактор ?!


И понеже оттогава - повече от три месеца - ефирът се пренасити до оглушаване от твърдения за нарушенията на експертната комисия (официално именувана Борд за управление на проекта -БУП), която класирала офертите по време на служебното правителство на Радев, отделих дни да се ровя в два документа: Решението на парламента от 2 юни 2016 година с изискванията за покупката на изтребители; и в доклада на временната парламентарна комисия, огласен преди седмица. И - с тежки главоблъсканици на лаик - да изплувам сред морето от числа и технологични подробности, ето какво открих:


В решението на парламента се казва, на стр. 25, точка 5.2: "Предвижда се плащането да се осъществи като комбинация от авансово плащане и плащане след доставка за период от 6 години, с примерно разпределение на плащанията, както следва" (следва посочване за коя година колко пари да се платят).


А в доклада на временната парламентарна комисия ето каква е интерпретацията: "Обяснението дадено по време на заседанието на 14.09.2017 г. от председателя на Борда за управление на проекта (ген. Цанко Стойков, командващ ВВС, който смени ген. Румен Радев след кандидатирането му за президент - бел. ред.), че това (за разсроченото плащане - бел. ред.) е записано като изискване, не издържа на проверка - в т. 5.2 е записано, че схемата за плащане е примерна."


Може да се спори какво е значението на думата "схема", за да разберем кое е вложил неправомерно БУП като задължително и с това е променил критерия за класирането на офертите и е дисквалифицирал F-16. Едно обаче според моя прочит е видно: че разсроченото плащане е заложено като условие в решението на парламента, а разпределението на сумите по години е примерно (схемата?)


Не може обаче да се спори за друго: че в доклада на депутатската комисия има черно на бяло откровена неистина, и това е установено в анализ на в. "Капитал" на 29 септември 2017 г. Още през февруари, по време на управлението на служебното правителство, на България е направена нова оферта от САЩ, която се вмества в утвърдената финансова рамка. Председателят на проектния борд ген. Стойков е потвърдил наличието на подобна оферта пред депутатите на същото заседание на 14 септември, но новото американско предложение не било разгледано, защото - казва той - в него не е включено въоръжението на самолетите.


А в доклада на парламентарната комисия ето как е оценено твърдението на шефа на БУП: "Това обяснение (на ген. Цанко Стойков - бел. ред.) буди недоумение, като се има предвид, че и офертите на другите кандидати са без въоръжение".


Не е вярно - всички оферти са с въоръжение


защото такова е решението на парламента от 2016 г. Там, в точка 3.1.2. от решението на миналото Народно събрание пише: "За решаване на задачи с новия тип боен самолет е задължително придобиването на нови типове ракетно, бомбово и артилерийско въоръжение, осигуряващи въздействие във всякакви МТУ, денем и нощем".


Затова и в искането за оферти до Италия, Швеция, Португалия и САЩ изрично е било записано, че цените са за машини с въоръжение. Това твърди и представителката на шведския производител СААБ, и главният секретар на президента полк. Димитър Стоянов. Самото искане /RFP - Request for Proposal/ е засекретено, а настоящото правителство отказва да го разсекрети поне в тази част, за да се докаже безапелационно кой /не/ казва истината.


Нагазих в тази конкретика, за да не бъда голословна, че временната парламентарна комисия за изтребителите, инициирана от Цветанов, и нейните говорители и интепретатори от ГЕРБ употребиха комисията и за да бъде атакуван президентът (той не е оглавявал проектния борд по време на класирането на офертите).


Защо беше нужна офанзивата срещу Радев


като класирането на експертния борд изобщо не е задължително за правителството, което е в пълното си право да предложи на парламента друго решение, да купи каквито си ще самолети, с въоръжение или без, стари или нови, или изобщо да не купи, игнорирайки мнението на някакви генерали, летци и други шапкари?


Затова въпросът е: защо тръгна и докъде ще стигне този сблъсък


Радев засега демонстрира намерения за борба с властовата корупция, но е с оскъдна компетентност по въпроси извън авиацията (това не е обидно, нали има съветници - темата за тях е отделна). Те би трябвало да му обяснят, че не може да бъде създаден антикорупционен орган с ефективно разследващи функции без да се изгради паралелен механизъм за тази цел, отделен от Прокуратурата на Република България, която е единствената овластена от Конституцията да ръководи разследването. Това го знае и Корнелия Нинова, но и тя, и президентът не обелват и дума по този проблем, за да не предизвикат главния прокурор.


Радев би трябвало вече да е разбрал, че не друго, а търговията с влияние от най-високите нива именно на преплетената прокурорска и партийно-политическа власт диктува реформите във всички сфери и президентът не може да промени нищо, колкото и консултативни съвети по националната сигурност да проведе - небойкотирани, непровалени и привидно успешни.


Но президентът разбърка картите на статуквото извън авиацията


и дори да я нямаше епопеята с изтребителите, той пак щеше да стане черната овца на пейзажа, след като наложи вето на избора на председател на Върховния административен съд.


Това вето е безпрецедентно и е странно, че политолозите пак не обърнаха внимание. Петър Стоянов навремето върна избора на Бойко Рашков за главен прокурор въпреки перфектната процедура, защото друг (Никола Филчев) беше фаворитът на неговата управляваща политическа сила СДС. Президентът Плевнелиев подписа указа за избора на Сотир Цацаров въпреки опорочената процедура, защото той беше изборът на управляващата политическа сила ГЕРБ. Сега президентът Радев налага вето на избора на председател на ВАС сред коренно различни обстоятелства: връща избор, очевидно договорен и одобрен от управляващото статукво.


Този акт на Радев, забележете, явно няма подкрепата дори на опозиционната БСП, която го е издигнала за президент и дори не е коментирала ветото.


Но връщам се на въпроса защо и какво предстои. Ами не е изключено отговорът да е много прост: не е позволено друг да има инициатива за каквото и да било извън управляващите, особено пък ако размътва блатото; от небето ли пада този президент, та не знае кой управлява и кой може да се харесва на народа. За целта ще бъде променена тактиката - президентът вече няма да бъде сравняван със севернокорейския диктатор, няма да бъде нападан с намеци за корупционно потупване по рамото от шведите за грипените...


А само ще бъде игнориран и изолиран, както стана в понеделник на КСНС - поводи ще се намерят

А паралелно - в ефира ще бъде оценяван с политологично-претенциозни интерпретации, че е напуснал ролята на балансьор и е станал крило, че нарушава хармонията на институциите точно по време на европредседателството, а това е недопустимо, нали...


А как нарушава хармонията? Ами като говори. Той тъй или иначе друго не може да прави, но и това му е много. А в официалните съобщения и изявления на Борисов и Цветанов ще се проповядва мир и "пълна подкрепа на усилията на президента за борба с корупцията".


Прогнозирам обаче, че на фона на изложената горе фактология около изтребителите -


вече президентът е този, който решава дали ще приеме такъв мир


Битката между управляващата политическа партия и Радев ще продължи, макар и променена тактически, докато бъде отказан да се перчи с инициативи или да става втори път президент. Нали ДАНС била влязла в президентството, припомням, че това беше сензационно оповестено от парламентарната трибуна. В интервюто за БНТ в четвъртък Радев каза, че не са извършени никакви нарушения от неговия екип по достъпа до класифицирани документи. И добави, че се надява проверката на ДАНС да установи истината, с което дефакто потвърди, че ДАНС действително го проверява. Но не е ясно какво може да установят службите.


Ако Радев не се опитоми сам и продължи да нарушава комфорта на Борисов и дизайна на статуквото.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (50)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1151 Неутрално

  "Кой започна пръв и защо: 23 юни..."

  Опа! Нямаше ли един 26 април, когато служебното правителство, дни преди да бъде сменено, реши за Грипена? Дали пък Радев не започна цялата работа и не остави съмнения за корупция, с която сега щял бил да се бори?

 2. 2 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 1884 Неутрално


  Льотчика проявява признаци на мислене, а това не се харесва на мутрата и мутресите около него . Как може някой друг да извисява глас и да се опитва да раздава картите в НЕГОВО присъствие ? Или както казва на Огнян Стефанов ( в " Господари на моргата ) " АЗ и само АЗ, това ме интересува " !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 3. 3 Профил на 2LOOP
  2LOOP
  Рейтинг: 2463 Неутрално

  Разбира се във времето , всеки си е изградил собствена представа за сагата с изтребителите. Хубаво е че има такива статии за да попълнят някои празноти относно избора.

  SHADOWS of SOFIA
 4. 4 Профил на CINZANO - оправете си сайта!
  CINZANO - оправете си сайта!
  Рейтинг: 1068 Весело

  Шапкарят здраво лази по нервите на Цветанът на мисълта, БХ и цялата гербоуха пасмина, а вече дава признаци, че изнервя и другата комунастка шайка (БСП). Скоро очаквам яростен и задружен герберо-бесепарски рев по президенството :)

  Мома, връщай 12 и 12А!
 5. 5 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3304 Неутрално

  "Кой започна пръв и защо: 23 юни..."Опа! Нямаше ли един 26 април, когато служебното правителство, дни преди да бъде сменено, реши за Грипена? Дали пък Радев не започна цялата работа и не остави съмнения за корупция, с която сега щял бил да се бори?
  —цитат от коментар 1 на spiegel


  решава единствено парламента . та с елементарна глупост риете на умно красивия си гръб

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 6. 6 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7545 Любопитно

  Ма КАКЪВ Консултативен съвет по БОРБА С КОРУПЦИЯТА Е НУЖЕН ИЗОБщО ? - По тази тема има пълен КОНСЕНСУС!

  karabastun1@abv.bg
 7. 7 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 1157 Весело

  Браво, Петя!
  Поне се опита... :)

  "Цветан Цветанов, ГЕРБ: Не искаме война с президента Румен Радев, някой я провокира"
  "Президентът Румен Радев: Напрежението трудно може да се скрие, дори когато се забранява да се произнася името на президента – оценявам посредническото усилие на премиера, но той не може да надвика съпартийците си"
  "Цветан Цветанов, ГЕРБ: Нямаше да променим говоренето за антикорупционното законодателство и при президент Росен Плевнелиев, и при президент Цецка Цачева"

  Учим се да четем новините!!! Без посредник. Щото посредниците често лъжат.
  "Първата световна хибридна война" - http://www.faktor.bg/bg/articles/petak-13/parvata-svetovna-hibridna-voyna
  Учим се да разпознаваме хибридите.

 8. 8 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2373 Неутрално

  Освен, че на Бравопетя се губят няколко месеца от сагата с грипените, най-важното, което тя пропуска е, че премиерът (бил той сикаджийска мутра, суджук, банкянски простак или каквото още може да се измисли) Борисов сменя вече ТРЕТИ пореден президент и от чисто практическа гледна точка той е колос в сравнение с политическото сукалче Радев. И беше редно малко да се позамисли авторката вместо да се рови за избрани цитати оттук и оттам.

 9. 9 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1696 Неутрално

  Много неприятни факти в статия за гербавите и техните клакьори на форума.
  Вместо аргументи защо комисията бе употребена от Цвъки да лъже обществото за изтребителите, ще чуем задължителните опорки за фатмаците и Решетников.

 10. 10 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1768 Неутрално

  Не е добре, когато в политиката на такова ниво са като орел, рак и щука.

 11. 11 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 976 Любопитно

  Групировката Суджуци/Зетьове ГЕРБ срещу президента
  Мафията ГЕРБ срещу президента

 12. 12 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 976 Любопитно

  Не е добре, когато в политиката на такова ниво са като орел, рак и щука.
  —цитат от коментар 10 на stedim


  Трябва ГЕРБерска "стабилност", нали ГЕРБер?
  За да може групировката ГЕРБ да продължи КРАДЕ на спокойствие

 13. 13 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1696 Неутрално

  И беше редно малко да се позамисли авторката вместо да се рови за избрани цитати оттук и оттам.
  —цитат от коментар 8 на Lemmy


  Какво значат някакви си факти пред силата на суджука, нали?
  Това, че комисията излъга такива като теб, че всички оферти за изтребители са без въоръжение, не е проблем за теб.
  Комисията се опита и да заблуди, че отложеното плащане е въведено от Радев, а не абсолютно задължително изискване на всички в ГЕРБ, предложено от МС и гласувано в парламента, но и това не ви е проблем. Лъжата в името на партията го имате за нещо нормално и прекрасно...
  Изобщо не трябва да обръщаме внимание на фактите, за да не изкочи истината, че гербавите водят хибридна война срещу Радев вече цяла година.
  Хората обаче е са слепи!!!

 14. 14 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 976 Любопитно

  До коментар [#8] от "Lemmy":

  Петя можеше да започне и от 90-те години на миналия век, коагто "Премиера" трупаше нй-важния си "професионален стаж"

 15. 15 Профил на 2LOOP
  2LOOP
  Рейтинг: 2463 Неутрално

  До коментар [#9] от "Котаракът на Шрьодингер":

  Представяш ли си! Някой навира факти в лицето на милиционер. Той от своя страна ги отрича с аргумента от Искаро по-дълбоко нема.Изглежда емоционално обвързаните с тази партия не приемат нищо освен собствените си емоции.

  SHADOWS of SOFIA
 16. 16 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 1563 Неутрално

  "Не може обаче да се спори за друго: че в доклада на депутатската комисия има черно на бяло откровена неистина, и това е установено в анализ на в. "Капитал" на 29 септември 2017 г. Още през февруари, по време на управлението на служебното правителство, на България е направена нова оферта от САЩ, която се вмества в утвърдената финансова рамка. Председателят на проектния борд ген. Стойков е потвърдил наличието на подобна оферта пред депутатите на същото заседание на 14 септември, но новото американско предложение не било разгледано, защото - казва той - в него не е включено въоръжението на самолетите.
  А в доклада на парламентарната комисия ето как е оценено твърдението на шефа на БУП: "Това обяснение (на ген. Цанко Стойков - бел. ред.) буди недоумение, като се има предвид, че и офертите на другите кандидати са без въоръжение". "Цитат от статията"


  Именно! Приведена е в изпълнение престъпна корупционна схема, целяща да навреди на българските ВВС, като по бързата процедура, бъде наложена от Радев и неговите лакеи в МО неизгодна и неперспективна оферта на един грипав самолет, произведен в страна, която не е член на НАТО! Тази мафиотска група около "президента" барабар с него, трябва да застане пред съда, защото е извършила ред документални престъпления!

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 17. 17 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1696 Неутрално

  Типичен пример за хибридна война на ГЕРБ срещу Радев бяха "спонтанно" излезлите в проправителствените медии хибридки за корупцията на СААБ. В няколко вестника едновременно изведнъж след 10 години на обсъждане на предложения от СААБ, изведнъж медиите се откриха, че шведите били корумпета? А доказателството - статия от 2011 година в никому неизвестен блог! Как пък медиие изведнъж го откриха тоя блог и счетоха, че това е някакво доказателство за каквото и да било? Всичко това веднага след намеците на Цветанов за корупция при шведите... Цветанов многократно излъга, че в Чехия и Унгария тече разследване за корупция при закупуването на Грипени, излъга за спирането на закупуване на Грипен в Словакия и Швейцария заради корупцията в СААБ, но това изобщо не прави впечатление на клакьорите му на форума. То съмнения винаги може да има, но е грозно да се лъже с хибридки за корупция. То и у нас има съмнения, но съмненията идват от заинтересована страна като Цветанов. Същото и в Унгария, и в Чехия, а дори в момента има обвинения и в Южна Корея за изкуствено фаворитизаране при сделка за Ф-35, където офсета е изкуствено завишен процентно. Това обаче не са доказателства за корупция, а атаката на Цветанов срещу Радев в този случай е класическа хибридка. У нас дори, забелеете няма никава сделка още, дори преговори няма, а всичко зависи от ГЕРБ и доминирания от партията парламент, но това не пречи на цвъкитата да говорят за корупция, при това обвиненията идват от партия, която три мандата управлява сочената за най-корумпирана държава в ЕС. Лицемерие!

 18. 18 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1696 Неутрално

  "Не може обаче да се спори за друго: че в доклада на депутатската комисия има черно на бяло откровена неистина, и това е установено в анализ на в. "Капитал" на 29 септември 2017 г. Още през февруари, по време на управлението на служебното правителство, на България е направена нова оферта от САЩ, която се вмества в утвърдената финансова рамка. Председателят на проектния борд ген. Стойков е потвърдил наличието на подобна оферта пред депутатите на същото заседание на 14 септември, но новото американско предложение не било разгледано, защото - казва той - в него не е включено въоръжението на самолетите.А в доклада на парламентарната комисия ето как е оценено твърдението на шефа на БУП: "Това обяснение (на ген. Цанко Стойков - бел. ред.) буди недоумение, като се има предвид, че и офертите на другите кандидати са без въоръжение". "Цитат от статията"Именно! Приведена е в изпълнение престъпна корупционна схема, целяща да навреди на българските ВВС, като по бързата процедура, бъде наложена от Радев и неговите лакеи в МО неизгодна и неперспективна оферта на един грипав самолет, произведен в страна, която не е член на НАТО! Тази мафиотска група около "президента" барабар с него, трябва да застане пред съда, защото е извършила ред документални престъпления!
  —цитат от коментар 16 на Rim


  Ти на глупав ли се правиш или просто си гербер, което обяснява глупостите, които пишеш?!?! Генерал Цанко Стойков много ясно заяви пред комисията, че ВСИЧКИ ОФЕРТИ СА С ВЪОРЪЖЕНИЕ, А КОМИСИЯТА ЛЪЖЕ, ЧЕ НЕ СА С ВЪОРЪЖЕНИЕ!!!
  И каква корупционна схема, като решенията с кого да се преговаря, ще вземе Министерския съвет, а договора ще бъде одобрен от парламента?
  Къде видя възможност за корупция, освен в хората, които ще вземат решенията, тоест в ГЕРБ?

 19. 19 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2262 Неутрално

  Сагата с изтребителите поставя много интересни въпроси.
  Радев, без да се отклонява от заданието, гласувано в Народното събрание, заложи на Грипените нарочно. А Цветанът му скочи също нарочно. И корупцията е последното, което може да търсим в случая.
  Грипените са шведски. А Швеция не е в НАТО. Но е в ЕС.
  Ф-16 са Щатски. Щатите не са в ЕС, но са в НАТО. И Щатите веднага промениха офертата.
  Тук е заровено и кучето!
  Радев е проевропейски, а Цветанов ... май забравихте от къде тръгна "ЦвъЦвъ"? И къде се губи със седмици Цветанът ...
  А Борисов ... Борисов е, мисля, също проевропейски. Показвал го е няколко пъти, при това наистина вярвам, че се беше "изпуснал". И все му насвиваха сърмите ударно след това. Та е принуден да се усуква и лавира, като пътьом си върти и вътрешната политика на утвърждаване на собственото си положение и образ като Последната и Единствена Инстанция.
  Е, докато Щатите не активизират ЦвъЦвъ "да ни връща в кошарата" ...

 20. 20 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 1563 Неутрално

  Генерал Цанко заяви...
  —цитат от коментар 18 на Котаракът на Шрьодингер



  Генерал Цанко, ще трябва да застане, (надявам се) пред съда. И там да доказва...
  Фактите са неоспорими. Лицето Радев се е замесило в престъпна лобистка корупционна схема, целяща да нанесе вреди на ВВС и на България! Вредите, пропорционално на парите които е трябвало да бъдат похарчени са в ОСОБЕНО ГОЛЕМИ РАЗМЕРИ!

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 21. 21 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2262 Неутрално

  До коментар [#18] от "Котаракът на Шрьодингер":
  Губиш си времето. И не е гербер.
  Тоя е от задругата за истерична пропаганда със стил на ботове, която се изсипва винаги, веднага и накуп по определени теми.

 22. 22 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 1563 Неутрално

  Радев, заложи на Грипените ... А Цветанът му скочи също нарочно. И корупцията е последното, което може да търсим в случая.Грипените са шведски. А Швеция не е в НАТО...Щатите не са в ЕС...
  кучето...Радев е проевропейски ...
  —цитат от коментар 19 на xm...


  Няма никакво значение кой е и кой не е в ЕС! Важното е кой е член на НАТО, защото става дума за армии и натовско въоръжение, (самолети, логистика, електроника, съвместимост и.т.н.)! Човек трябва или да е луд, или комунист, за да предпочете на източния фланг на НАТО, да разположи Грипав самолет, който Италия закупи за да го използва само като учебен, вместо основният изпитан многократно боец, Ф-16. Радев е корумпирано лице, защото е участвал в съзнателно унищожаване на офертата на основен конкурент!

  И още. Радев не е "проевропейски" от момента, в който Европа го чу да казва, че окупацията на една европейска страна, трябва да се приеме като даденост!
  При това положение става ясно, че Радев не може да води никакви консултативни съвети за национална сигурност! Няма това морално право.

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 23. 23 Профил на MORTAR
  MORTAR
  Рейтинг: 304 Неутрално

  Първо изречение- и последното което прочетох:

  Провален е Консултативен съвет по национална сигурност при президента - рядко явление

  100% лъжа. Нито президентът, нито ГЕРБ твърдят такова нещо. Това го твърди само и единствено г-жа... Лъжа, и вероятно някой от съпартийците и.

  Свободен архитект, урбанист и еколог!
 24. 24 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1696 Неутрално

  До коментар [#18] от "Котаракът на Шрьодингер":Губиш си времето. И не е гербер.Тоя е от задругата за истерична пропаганда със стил на ботове, която се изсипва винаги, веднага и накуп по определени теми.
  —цитат от коментар 21 на xm...


  Този уж американски другар, доколкото си спомням повтаряше като папагал лъжите на гербавите, че Грипените били несъвместими с НАТО. Това което основно отличава от американците такива балкански индивиди в случая е отношението му към военните и армията. В САЩ на настоящи и бивши военни американците казват "Благодаря ви за службата, сър", независимо от личния им принос. Питал съм американци какво влагат в това "благодаря" и са ми казвали, че това е уважение на значението на армията към историята и страната, не винаги конкретно към човека. У нас всеки дрисък, качил се на ново БМВ, купено от крадливия му баща, се счита за по-велик от всички военни в България и смята, че може да ги нарича тъпи фатмаци, чорапи и каквото му хрумне в празната кратуна. А нови изтребители за армията за такива са ненужни скъпи играчки...
  Ще ги стигнем американците с такова мислене, ама друг път...

 25. 25 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 976 Любопитно

  До коментар [#19] от "xm...":

  Категориите ЕС - НАТО не са адекватни за главата на Боко Т.
  Той е с този и ще е с този, който е с най-силно влияние в България и му гарантира "стабилност" на неговата диктатура. Силата на влияние се смени, Боко Т ще си смени и "симпатиите" както вече го е правил и прави

  Иначе, Боко Т е про-СИК, про-Пашата и неговите началници, про-Пеевски и т.н.

 26. 26 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7938 Неутрално

  Борисов свикна с цялата власт в държавата и сега му е трудно да я дели с Радев.

 27. 27 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2262 Весело

  До коментар [#24] от "Котаракът на Шрьодингер":
  Пак мисля, че се бъркате.
  Другарят лично няма отношение. Той не може да има отношение по дифоут!
  Защото е латерна ...

 28. 28 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1696 Неутрално

  Няма никакво значение кой е и кой не е в ЕС! Важното е кой е член на НАТО, защото става дума за армии и натовско въоръжение, (самолети, логистика, електроника, съвместимост и.т.н.)!
  —цитат от коментар 22 на Rim


  Ти май наистина не обичаш фактите, нали? Пентагонът от десетилетия купува оборудване и въоръжение за милиарди от Швеция - катери, радари, високотехнологични комуфлажни мрежи за бронираната техника на американската армия, гранатомети и т.н., що не им кажеш на американските генерали, че работят в интерес на Русия и сделките им с Швеция не са пронатовски? Нямат в САЩ военни експерти като теб и любимите ти лъжливи милиционери и физкултурници ли?
  Направо ми чупите тъпомера с такива коментари.

 29. 29 Профил на Папайа с коронавирус
  Папайа с коронавирус
  Рейтинг: 1230 Неутрално

  [quote#20:"Rim"][/quote]

  Ауу що така с рогите против бравопетя? флагмана на умните и красивите дето другарува с другарката Йончева, другаря Гарелов а сега и другаря Радев?

  In a time of universal deceit telling the truth is a revolutionary act
 30. 30 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 993 Неутрално

  Червената Петя защитава червения президент. Маските паднаха господа сини другари, дето винаги толкова й се кефите ;)

  Радев имал желание за борба с корупцията и затова го нападали. ЛЕЛЕЕЕЕ... абе вие съвсем свалихте нивото...ХАХАХАХАХАХАХАХАААААА...

  Няма шики-мики.
 31. 31 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 1587 Весело

  радев категорично спечели битката със шайката преди една година ,за справка резултатите от президенските избори

 32. 32 Профил на deviant
  deviant
  Рейтинг: 601 Весело

  Основният аргумент срещу Радев е ,че не е......Плевнелиев. А бяха времена ,когато ако ББ кихнеше в Банкя ,предварително се знаеше какво ще отговори ехото в Бояна.

  Не отговарям на хейтъри.
 33. 33 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 4869 Неутрално

  Радев ще бъде в десета глуха...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 34. 34 Профил на Svetlio
  Svetlio
  Рейтинг: 598 Неутрално

  Прок.пиевите медии,вече защитници на РАдев ли станаха,след като станаха защитници на крадливи мустак?
  Не ме учудвате.

  sdg
 35. 35 Профил на Svetlio
  Svetlio
  Рейтинг: 598 Неутрално

  До коментар [#11] от "stenli1":

  Като си се разговорил за това,я напомни,как президента назначи любовницата си(настояща жена) на две работи при него.Я ни разкажи,не е ли бил в явен конфликт на интереси ?

  sdg
 36. 36 Профил на ivaniivan
  ivaniivan
  Рейтинг: 213 Весело

  До коментар [#16] от "Rim":

  КУ-КУ

 37. 37 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1246 Неутрално

  Апропо, "Дневник", Тази статия е за първа страница!
  Не онези компоти, които се мъдрят там!

  Адмирации на Владимирова!
  Обаче това е само приоткриване на завесата. Има и още по сериозно...
  Адмирации на Владимирова!
  !

 38. 38 Профил на Дедов'та Колюуа Унукя!
  Дедов'та Колюуа Унукя!
  Рейтинг: 1691 Неутрално

  "Съединението прави силата"!

  БАСИ ТЪПИЯ САЙТ!
 39. 39 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 6806 Неутрално

  "Цветанов започна пръв, а защо - няма един отговор"

  Високият рейтинг на президента дразни герберите и най-вече ББ и ЦвЦв

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 40. 40 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3374 Неутрално

  "Защо беше нужна офанзивата срещу Радев"

  Ами защото гербавата сбирщина я хвана шубето. Тя досега си нямаше достоен противник и си кюташе. Сега реве - отстрелват ни един по един, късат живо месо от свежата ни плът! Доскоро всички бяха тихи и кротки, напълно отдадени на волята и желанията на лидера. Сега слухтат, роптаят и грухтят! А лидерът почва да изпуска кормилото.
  Както винаги перфектна статия на Петя. Поздравления!

 41. 41 Профил на Уточнител
  Уточнител
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Котаръкът, на когото Червената опашка е къса, нещо се е объркал

  Лицето Радев, по точно (п)Резидентът Радев, не заслужава уважение, защото той служи на Россия, н ена България- където стане/седне първите му думи са, че трябва да се отменят санкциите (срещу Русия, разбира се!). Той обяви, че заграбването на Крим трябва да се приеме де факто, т. е., ако утре путин ни прати "зелени човечета" би трябвало да се примирим. Това е лице, лишено от офицерска чест, защото тази чест изисква беззаветна служба на Отечеството, нещо чуждо на един агент на БКП/БСП/Русия

  истината е по-важна от честта на Великая Россия
 42. 42 Профил на Уточнител
  Уточнител
  Рейтинг: 616 Неутрално

  ПАДЕНИЕТО НА бравоПЕТЯ

  А пък БравоПетя пак се извъртя, като ф. лопата. Обърна внимание на некои факти, а междувременно "забрави" за други*. Оставаме с впечатление, че тя генерично е свързана с АБпФК (или Слугите на АБпФК-все тая). С други думи по всички проблеми отнасящи се до тезата "комунизъм**/антикомунизъм" , тя НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ ОБЕКТИВНА, поради генерична свързаност. По всички други пък, неполитически*** проблеми, тя е общо взето обективна и пише на високо ниво, тъй като е талантлива като журналист. Това важи за немалко журналисти от Капитал...
  ______________________
  *това е Методът по който Нечестивия чете Евангелието.
  **свързани с Русия и произхода от АБпФК
  ***и НЕсвързани с Русия

  истината е по-важна от честта на Великая Россия
 43. 43 Профил на Уточнител
  Уточнител
  Рейтинг: 616 Неутрално

  ЦЕЛАТА
  ЧервеноРуска.... ръкоплещи френетично. Изпаднали са в амок, чак се гърчат от кеф...

  истината е по-важна от честта на Великая Россия
 44. 44
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 45. 45 Профил на 1107a
  1107a
  Рейтинг: 426 Неутрално

  "Противопоставянето " между двамата "мъжаги" е напълно изкуствено. Театър!
  И двамата вярно служат на Златев, ТИМ,. Доган итнт. Единствената истинска конкуренция между тях е, кой ще успее повече да се надупи на североизток.
  А иначе Бойчу е много по-набъркан във всякакви грабежи, като се почне със СИ банк, мине се през липшсващите акцизи от Лукойл, парите за АЕЦ "Белене" и се продължи чак до КТБ и всякави други "санирания" и селски "стадиони". Радев просто не е имал възможностите и времето.
  Разбира се, в ниското ниво има някои отличия, което прави театъра да изглежда по-достоверен.

 46. 46 Профил на ppopov_67
  ppopov_67
  Рейтинг: 813 Неутрално

  Нашите велики възрожденци и революционери ако видят, че портретите им са свалени до НИВОТО НА "УПРАВЛЯВАЩИТЕ" НИ РАЗБОЙНИЦИ, щяха да хванат наново пушките.

 47. 47 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3374 Неутрално

  ПАДЕНИЕТО НА бравоПЕТЯА пък БравоПетя пак се извъртя, като ф. лопата. Обърна внимание на некои факти, а междувременно "забрави" за други*. Оставаме с впечатление, че тя генерично е свързана с АБпФК (или Слугите на АБпФК-все тая). С други думи по всички проблеми отнасящи се до тезата "комунизъм**/антикомунизъм" , тя НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ ОБЕКТИВНА, поради генерична свързаност. По всички други пък, неполитически*** проблеми, тя е общо взето обективна и пише на високо ниво, тъй като е талантлива като журналист. Това важи за немалко журналисти от Капитал...______________________*това е Методът по който Нечестивия чете Евангелието.**свързани с Русия и произхода от АБпФК***и НЕсвързани с Русия
  —цитат от коментар 42 на Уточнител


  Страдаш от патологична форма на политкоректност.

 48. 48 Профил на sacred
  sacred
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Борисов свикна с цялата власт в държавата и сега му е трудно да я дели с Радев.
  —цитат от коментар 26 на Роси

  Президента в България няма никаква власт, прочети си Конституцията и правомощията му. Чисто представителни функции, защото не сме Президентска Република! Може да налага ВЕТО на закони гласувани в парламента, но и това е формално, защото мнозинството от ГЕРБ си ги гласува наново и се приемат, зашото не може да налага 2 вето! Четете ве хора, само глупости пишете...

 49. 49 Профил на 1107a
  1107a
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#48] от "sacred":

  Президентът обаче е обществена фигура и думите му лесно достигат българските граждани.
  Да бъде осмян и засенчен е най-страшната опасност за "краля Слънце".
  А поводи и възможности има предостатъчно.

 50. 50 Профил на NikB
  NikB
  Рейтинг: 425 Неутрално

  Некомпетентна буля. При това, притенциозна.





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK