За бъдещето на комисията по документите на Държавна сигурност

В архива на комисията по досиетата, 2014 г.

© Надежда Чипева, Капитал

В архива на комисията по досиетата, 2014 г.Статията на Борислав Скочев е публикувана в "Диалог". "Дневник" я препечатва с разрешението на редакцията


Подобните институции в другите бивши соц страни си поставят три основни цели:


- познание и осмисляне на тоталитарния период;
- постигане на справедливост;
- защита на обществото от влиянието на тоталитарните структури (не само тези на тайните служби, но и на компартиите и другите тоталитарни организации).
Съответно дейността им има три направления:


- разкриване и изучаване на архивите на тоталитарните служби за сигурност и популяризиране на истината за тоталитарното минало;
- съдебно преследване на извършителите на комунистическите престъпления;
- лустрация.


У нас удължаването на давността за комунистическите престъпления, което е в законовата база на подобните институции в Полша, Чехия, Германия, Унгария и Румъния, беше отхвърлено от Конституционния съд по искане на главния прокурор Цацаров. А лустрационните норми в няколко закона с различни решения на КС бяха обявявани ту за непротиворечащи на конституцията, ту за противоконституционни, докато постепенно не бяха напълно премахнати.


Законът за достъп и разкриване на документите на Държавна сигурност /ДС/, с който се създава българската комисия, й възлага само първата от трите задачи. С нея комисията се справя що-годе задоволително и десетгодишното й съществуване е оправдано с разкриването на архивите (но не и с осмислянето и популяризирането).


Предстоят важни за общественото знание проверки в ръководствата на местната власт, дирекциите и районните служби на МВР, разузнаването и военното разузнаване, висшето образование, политическите партии, религиозните общности, адвокатурата, спорта, приватизираните държавни и общински предприятия и приватизационни фондове, инвестиционните посредници и дружества, операторите на електронни съобщения, държавните и общински дружества Въпреки невъзможността за лустрация, самото осветяване на широк кръг лица на публични длъжности или с публични дейности дава достатъчно знание на обществото за обяснение на тяхното поведение в политиката, икономиката, медиите и пр.


Няколко промени в закона и в организацията на работа на комисията биха подобрили нейната дейност.


В закона:


- Да се постави крайна дата, на която архивът на Държавна сигурност става част от Държавния архив – при чехите това е 1 януари 2030.


- Като изискване към членовете на комисията да се добави, че не трябва да са били: в централните, областни, окръжни, градски и общински ръководни органи на БКП, ДКМС, ОФ, Съюза на активните борци против фашизма и капитализма, Българските професионални съюзи и БЗНС или на ръководна щатна длъжност в ЦК на БКП, служители на Народната милиция, в школи на КГБ, съдии и прокурори, които са издавали политически обвинения и присъди, в ръководствата на политически партии, в изпълнителната власт и в органите за сигурност след 1990.


- Трима от членовете на комисията да бъдат бивши политически затворници или лагеристи, евентуално предлагани с общо съгласие на съюзите на репресираните. Останалите да бъдат изявени изследователи на тоталитарното минало.


- Архивите на тоталитарните служби не са класифицирани. За случаите, в които членовете на комисията ще имат работа със секретна информация, с изменение в Закона за защита на класифицираната информация /ЗЗКИ/ те да бъдат присъединени към лицата, които не подлежат на проучване за надеждност (народни представители, министри, съдии, прокурори, следователи, адвокати и пр.) и които имат достъп по принципа "необходимост да се знае". Към този момент т. 2 (участие или съучастие в шпионска, терористична, саботажна или диверсионна дейност), т. 3 (осъществяване на друга дейност против националната сигурност, териториалната цялост или суверенитета на страната или целяща насилствена промяна на конституционно установения ред) и т. 4 (осъществяване на дейност, насочена срещу обществения ред) на чл. 41 от ЗЗКИ дават всички формални основания при проучването за надеждност да бъде обявен за ненадежден всеки един бивш политически затворник или лагерист. С такова проучване на ДАНС беше попречено на Георги Константинов, анархист и дългогодишен политически затворник и емигрант, да бъде член на комисията.


- Заплащането на членовете на комисията да се промени от 3 средномесечни работни заплати на 3 минимални. Така комисията няма да е тих пристан за бивши депутати, а ще привлича хора с чувство за мисия.


- Да се разграничат щатните и нещатните служители от секретните сътрудници. Първите да бъдат разкривани не по проверка на определените публични дейности и длъжности, а като отделна задача на комисията за съставяне на каталози с имената на всички служители на ДС и поделенията, в които са работили. За тях да отпадне ограничението за разкриване и публикуване на данните за принадлежност към ДС на лица, които са починали. Кадровите им дела да бъдат достъпни за изследователите, като те се изискват целите и бъдат възстановени в оригиналния им вид преди разшиването и оформянето им като ново дело при предаването на комисията.


В работата на комисията:


- Да се публикува на сайта на комисията обобщена характеристика на архива на комисията според организацията на документите по масиви, източника, вида на носителя, брой архивни дела в обособения фонд с документи, които не се разкриват по искане на специалните служби.


- Да се изработят и публикуват на сайта списъци с общо описание на съдържанието на:
1.фондовете, които са в архива на комисията, но още не са обработени;
2. фондовете, непредадени от МВР и службите като непринадлежащи към архива на ДС; 3.архивните единици от предадените на комисията фондове, които не са й били предадени като непринадлежащи към архива на ДС или по друга причина;
4. архивните единици от предадените на комисията фондове, които са "неналични"; 5.непредадените фондове и архивни дела от областните дирекции на МВР;
6. закритите за публичен достъп архивни дела на областните дирекции на МВР (огромна част са заличени в описите на комисията).


- В читалнята да са на разположение за незабавен достъп сборниците със заповеди на ръководството на МВР от ф. 1, оп. 11.


За Институт за национална памет:


При невъзможността за лустрация и съдебно преследване прерастването на комисията по документите на ДС в такъв институт е оправдано само при:


- съществено задълбочаване на изследователската и популяризаторската дейност;


- разширяване на хронологичните рамки към терористичната дейност на БКП и на съветската намеса в България в периода 1918-1944;


- разширяване на изучаваните органи, освен ДС и РУМНО /армейското разузнаване/, с БКП и останалите тоталитарни структури и организации - тогава освен каталози на служителите на ДС трябва да бъдат съставени и издадени и сборници с личните данни на функционерите на БКП на ръководни позиции от околийско ниво нагоре.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (29)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на penchoo
  penchoo
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Под ръководството на Библиотикарският нужните агенти на ДС ще бъдат задействани добре да се осветят скъсалите със службите, а за не скъсалите ще се погрижат бащински и с машите си управляващи ще ги възнаградят подобаващо.
  Какво има да се дискутира?! Комунистическото блато ни залива и скоро съвсем ще ни погълне....

 2. 2 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 467 Неутрално

  Само в Бг умишлено се замотават и протакат нещата с документите на бивши тоталитарни структури като ДС.
  Всичко трябва да излезе наяве и педантично подредено, да ги видми тихите борци "за плозу роду".
  Какво има да се крият? сякаш не знаем за репресивните им действия спрямо маса народ.
  Сякаш не знаем за враждебната им човеконенавист и манипулативната им кагебейска същност. "
  "Такова било времето"
  Долна измет!

 3. 3 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5767 Неутрално

  Хубаво е, че и а дебат. Не знам доколко са полезни тези предложения...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 4. 4 Профил на WWW
  WWW
  Рейтинг: 323 Неутрално

  Архивите на тайните служби НИКОГА не трябва да се разкриват !

  Нито една силна държава не си разкрива архивите. Може да се разсекретява само моловажна и некритична информация, и то с давност поне половин един век.

  Кога Англия, САЩ, ИЗраел, Франция са си разсекретявали архивите на тайните служби? А това са държави, които са отговорни за ужасни събития по целия свят - преврати, революции, убииства ...

  На държавите от "унтерменшани" като БЪлгария, и се внушава като на деца четящи комиски, че те имат вина в миналото, имат "виновни периоди" и трябва този исторически период да го осъждад, клеймат и да се каят за него.

 5. 5 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3869 Неутрално

  Чета написаното горе и откривам, че поне 30% от управляващите (това е минимума) сега и по-рано трябва да бъдат подведени под съдебна отговорност.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 6. 6 Профил на WWW
  WWW
  Рейтинг: 323 Неутрално

  Дори комунисти те след 1944 не са разкрили архивите на царските тайни служби. Имали са елементарното разбиране, че държавата не започва от тях, и има неща по важни от политическата конюктура на момента.

  Когато се създаде прецедент с откриването на архивите, изнасяне на имена на агенти, ровене на Сульо и Пульо там където има държавни тайни ... тайните служби вече спират са толкова тайни.
  Веднъж направено това действие - ваденето на имена на агенти - авторитета на секретните служби вече никога няма да е същия. Дори и след много десетилетия.

  КОй ще стане агетн сега на секретните служби на БЪлгария?
  Като знае как имена на агенти се вадят и вхърлят по телевизиите, вестниците и сайтове.

  Отговор: никой.
  Тоест - българските секретни служби са дескедитирани за десетилетия напред.
  Това е и целта на тази операция - отслабване на държавата, чрез разбиването и дискредиторането на важна част от нейните институции.

 7. 7 Профил на WWW
  WWW
  Рейтинг: 323 Неутрално

  Правило: ако някой започне да ви говори за морал, и да иска на тази база нещо да се прави .... - имайте едно на ум - този е почти сигурно МОШЕНИК !

  Моралните основания най-често се използват за измами и манипулации, зашото са много разтегливи, ралични са във времето, от това кои е замесен, и не подлежат на точни определения.

  КОгато морала се полза за оправдание на някакво действие - имате работа с умели манипулатори. Под маскта на морални действие се търис келепира, и гони съвсем друга цел от официално обявената.

 8. 8 Профил на dragozow
  dragozow
  Рейтинг: 810 Неутрално

  Трябвало е да отворят всичко преди 25 години и да се приключи.

  Сложете бутон "редактирай" на собствените комeнтари.
 9. 9 Профил на WWW
  WWW
  Рейтинг: 323 Неутрално

  Както и трябваше да с очаква, когато се изгугли името на автора на статията - Борислав Скочев , се вижда че това е профилиран и специализиран писач по темата.

  Името му излиза по грантажииски сайтове - медиапул, клубз, сайта на анти-българската подривна организация Български Хелсинкски Комитет:
  Богослужение в концлагера | Борислав Скочев, 28 Януари 2012
  http://www.bghelsinki.org/bg/publikacii/obektiv/borislav-skochev/2012-01/bogosluzhenie-v-konclagera/

  човека системно пише срещу България, работеики упорито и добре платено за отслабването на държавата БЪлгария. Хули историята и , вменява вина на българите, които имат вини за изкупване и за каене.

  Има и статии в сайта на Христо Христов, специализаиран исторически манипулатор, дето написа книгата за Георги Марков която обвинява БЪлгария за убииството му.
  Много съмнителен , меко казано

 10. 10 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 467 Неутрално

  Правило: ако някой започне да ви говори за морал, и да иска на тази база нещо да се прави .... - имайте едно на ум - този е почти сигурно МОШЕНИК !Моралните основания най-често се използват за измами и манипулации, зашото са много разтегливи, ралични са във времето, от това кои е замесен, и не подлежат на точни определения.КОгато морала се полза за оправдание на някакво действие - имате работа с умели манипулатори. Под маскта на морални действие се търис келепира, и гони съвсем друга цел от официално обявената.
  —цитат от коментар 7 на WWW


  Не пиши глупости. Имаше безумно тъпа идеология, марксизъмЪТ-ленинизъмЪТ. Та, споменатата идеология беше подклаждана и поддържана с репресивен апарат и всяко инакомислие беше задушавано и смачквано. Силово беше налагана овчедушна мисловност и преклонение пред идеите и тезисите на партията майка.

 11. 11 Профил на WWW
  WWW
  Рейтинг: 323 Неутрално

  [quote#10:"gmbh"][/quote]
  Силово беше налагана овчедушна мисловност и преклонение пред идеите и тезисите на партията майка.
  -----------

  Цар Борис като е налагал християнството също е използвал силови методи - рязал е глави.

  Да заклеймим ли Цар Борис за използването на силови методи?

 12. 12 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 467 Неутрално

  [quote#10:"gmbh"]
  —цитат от коментар 11 на WWW
  Силово беше налагана овчедушна мисловност и преклонение пред идеите и тезисите на партията майка.-----------Цар Борис като е налагал християнството също е използвал силови методи - рязал е глави.Да заклеймим ли Цар Борис за използването на силови методи?[/quote]

  Защо от средновековието не се върнеш към пещерата Алтамира?
  Тръгнал си да защитваш меката форма на Северокорейската извратеност.

 13. 13 Профил на WWW
  WWW
  Рейтинг: 323 Неутрално

  Използване на силови методи от Цар Борис по време на покръстването на българите в християнска вяра -рязане на глави на тогавашния елит:

  https://youtu.be/uFcSR96X8Ak?t=6732

  Въпрос: да заклеймим ли Цар Борис 1 за използване на насилие?

 14. 14 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 524 Неутрално

  ЕДИН Е ЛОЗУНГЪТ:
  "ЛУСТРАЦИЯ!КАСТРАЦИЯ!"

 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 16. 16 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2056 Неутрално

  До коментар [#13] от "WWW":
  Всъщност държавните сигурности на европейските държави през вековете са използвали различни методи, но като цяло "ловът на вещици" е традици винаги е свързан с рязане на глави,изгаряне на клада или някаква не чак толкова зрелищна екзекуция.

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 17. 17 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1636 Неутрално

  До коментар [#8] от "dragozow":

  Така е. 28 години по-късно все още да продължаваме да дъвчим тези тема е загуба на обществена енергия. Трябваше още в началото на прехода тези документи да станат публични и общественодостъпни, да се направи музей на тоталитаризма, както има такъв в Унгария и на други места в бившия соц лагер и да започне изграждането на демократичните основи на държавата и обществото ни. Вместо това беше наложена мимикрия и в момента имаме не реална и пряка, а фасадна демокрация с много посткомунистически елементи в нея. Каква е тази наша орисия - последни излизаме от Османската империя, последни ще затворим темата за комунизма...

 18. 18 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 1132 Неутрално

  Ами,добри предложения.Сегашното какво е?Нищо.

 19. 19 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2138 Неутрално

  Авторът иска прекалено много от настоящите депутати. Първо да го осмислят, след това да помислят, след това да се опитат да напишат и т.н.

 20. 20 Профил на Denis Stoyanov
  Denis Stoyanov
  Рейтинг: 237 Любопитно

  Архивите на тайните служби НИКОГА не трябва да се разкриват !Нито една силна държава не си разкрива архивите. Може да се разсекретява само моловажна и некритична информация, и то с давност поне половин един век. Кога Англия, САЩ, ИЗраел, Франция са си разсекретявали архивите на тайните служби? А това са държави, които са отговорни за ужасни събития по целия свят - преврати, революции, убииства ...На държавите от "унтерменшани" като БЪлгария, и се внушава като на деца четящи комиски, че те имат вина в миналото, имат "виновни периоди" и трябва този исторически период да го осъждад, клеймат и да се каят за него.
  —цитат от коментар 4 на WWW


  Брей затова значи половината ми фамилия защото са си скъсали задниците от работа бяха набутани в Куциян защото пра-пра дядо и пра дядо ми бяха колаци. Нищо че пра дядо ми участваше в 2 балкански и 1 световна война и загуби почти всичките си братя там. За това им бяха взети земите и дюкяните за които цял живот са работели значи. За това останалите мистериозно се бяха самоубили в Куциян. За това значи са ходели да се молят на милиционерите само и само да осъдят родните им на нещо че да има шанс някога да излязат от там.

  Вярно е че другите са отговорни за ужасни събития по целия свят, но не забравяй едно нещо. Не са извършили геноцид върху собствения си народ. Явно мама и тати, баба и дядо са ти били великите партийци, и хоп тухлено апартаментче, хоп нова количка без чакане, хоп 700 лева пенсия сега и т.н. По-добре си замълчи и не се излагай. Все още има пенсионери и хора които са живели от тоя период. Всичко за вашите сладинки партийчета беше изградено на гърба на хората които работеха и след това трябваше да тънат в мизерия, защото са решили да си изкарват хляба с честен труд. И затова сега България е на това дереже, защото същите боклуци от едно време са все още на власт (или децата/внуците им).

 21. 21 Профил на асен георгиев
  асен георгиев
  Рейтинг: 865 Неутрално

  До коментар [#7] от "WWW":

  стига дрънка глупости!

 22. 22 Профил на tedif
  tedif
  Рейтинг: 663 Весело

  До коментар [#6] от "WWW":

  Толкова тъпотия като твоята само в кръжока по марксизъмЪт може да се придобие

 23. 23 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1057 Неутрално

  Решението е пълна дигитализация и открит достъп до архивите на комунистическите служби ,БКП,ДКМС ,влючително счетоводните документи.И до държавния архив.Ако комисията не направи съответните анализи и изводи,ще ги направят други.
  Без пълна дигитализация и открит достъп,каквото и да направи комисията ще е недостатъчно и неефективно.

 24. 24 Профил на basilicum
  basilicum
  Рейтинг: 671 Неутрално

  е то ясно, че е плачевно. важните, критични документи отдавна са укрити или унищожени. другото е плява. 30 г лустрация нямаше - няма и да има. а до колко има друг смисъл за разсекретяване на държавни тайни е тема на друга дискусия.

 25. 25 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1860 Неутрално

  Само бегъл преглед на коментариите и веднага се набиват на очи хора, за които в архивите има не картиончета, а директно длъжности и чинове:) в родното ДС.
  Съгласен съм с всичко написано от автора и като виждаме кои са се противопоставили на прилагането на лустрация и въобще са работили по всякакви начини да се пречи комисията у нас да работи, както работят в посочените бивши соцдържави, близко е до ума, че те са пречели зашото самите са в тези архиви или ги държат със сведения от тези архиви по начин, който предопределя тяхните действия.
  в този смисъл Цацаров също заема достойно място независимо че поне според възрастта, няма как да го има в архивите - явно и той е свършил някои работи, заради които ще прави това, което му се разпореди, като пътем може и да си заработи нещо допълнително, от благодарните за трудовете му хора.

 26. 26 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3210 Неутрално

  До коментар [#9] от "WWW":

  "Много съмнителен , меко казано..."

  Що не го обадиш на кварталния?

  Или по-добре напиши донос направо до ДС - явно материята не ти е чужда.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 27. 27 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3210 Неутрално

  До коментар [#6] от "WWW":

  "Дори комунисти те след 1944 не са разкрили архивите на царските тайни служби."

  Кого да разкрият - Тодор Живков ли? Ами че той от агент на Гешев стана началник на милицията след "народната" победа!

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 28. 28 Профил на iceman_bg
  iceman_bg
  Рейтинг: 352 Весело

  До коментар [#7] от "WWW":
  „Правило: ако някой започне да ви говори за морал, и да иска на тази база нещо да се прави .... - имайте едно на ум - този е почти сигурно МОШЕНИК !

  Моралните основания най-често се използват за измами и манипулации, зашото са много разтегливи, ралични са във времето, от това кои е замесен, и не подлежат на точни определения.”

  Мисля, че горният цитат ви описва чудесно! Вие просто не признавате морала, а само целите! И явно за вас, целите оправдават всякакви средства! Благодарение на подобен тип мислене, преди 1989 г., ДС и партията:
  - подкрепяха контрабандата вкл. на наркотици;
  - обявяваха всеки с различно мнение за враг на народа;
  - всеки „враг” бе съсипван, ограничаван, тормозен и репресиран, без съд и присъда, без право да се защити и без справедливост;
  - направиха българите послушни, немислещи, нетрудолюбиви, завистливи, крадливи хора;
  - корупцията и втория начин станаха правило;
  - държавата, обществото и морала станаха празни думи.

  Ето, по тези причини, партийците и ДС-рите трябва да бъдат разкрити, осветени и отстранени от ръководни държавни постове!

 29. 29 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3168 Неутрално

  Ейга ти сентенцията! То бъдещето на държавата толкоз неясно, че чак мрачно, те се закъхарили за някаква тъпа и напълно излишна в сегашно време т. н. комисия.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK