Антонина Желязкова: Трябват промени в закона за вероизповеданията, за да няма обидна неравнопоставеност

Антонина Желязкова на Национална мюсюлманска конференция, която избира главен мюфтия, председател и членове на Висшия мюсюлмански съвет, 2016 г.

© Юлия Лазарова

Антонина Желязкова на Национална мюсюлманска конференция, която избира главен мюфтия, председател и членове на Висшия мюсюлмански съвет, 2016 г.Държавата да финансира изповеданията и религиозните училища, финансирането им от чужбина да бъде ограничено – това предлага проектът за промени в закона за вероизповеданията на "Обединени патриоти". Според авторите му завършилите зад граница религиозни проповедници и преподаватели ще трябва да получават право от Министерството на образованието да упражняват професията си. Неотдавна вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че в България се виждат опити за радикализация в гетата и в Родопите, където живеят мюсюлмани. Той предложи "промени на закона за вероизповеданията и закона за образованието като част от мерките за борба с радикализацията".


По този повод "Дневник" потърси мнението на експерти. Първият разговор е с проф. Антонина Желязкова - историк и социален антрополог. Директор е на Международния център за изследване на малцинствата и културните взаимодействия. Хоноруван преподавател по "Спешна антропология в Югоизточна Европа" в Историческия факултет на Софийския университет "Свети Климент Охридски". Има множество книги, публикации и лекции за малцинствата в България и Югоизточна Европа. Тя е един от водещите експерти в страната по исляма на Балканите.


Наложително ли е да се променят законите за образованието и за вероизповеданията, за да може имамите да се обучават по утвърдена от министерството на образованието учебна система, а завършилите извън България да получават разрешение, за да имат право да преподават?
- Някои неща трябва определено да се променят, защото водят до обидна неравнопоставеност. От години специалистите препоръчваме да бъде акредитиран Висшият ислямски институт, защото хората, които го завършват нямат правото да продължат образованието си за по-висока степен или за светска специалност в българските висши учебни заведения. Парадоксално е, когато си завършил мюсюлмански духовен университет в чужбина, твоята диплома да е легитимна, а когато си завършил в България, тя да не се признава, поради липсата на академична акредитация.


Доколкото съм запозната, имамите, които са завършили в чужбина легализират дипломите си в България. Не мисля, че е необходима някаква спецкомисия, която да им издава лицензи. Това дори звучи заплашително и не е необходимо излишно напрежение. За онези, които са избрали да се занимават с преподавателска дейност, то техните дипломи би следвало да имат одобрението на съответните университетски/институтски академични съвети, защото съществува някаква академична автономия все пак. Пак там са и учените, които имат съвсем точна представа доколко една диплома заслужава уважение и респект, или доколко тя е имитация. Не съм сигурна, че това е по силите на чиновниците от министерството.


Лицензираща комисия ще отвори голям проблем, защото все повече млади хора получават образованието си в чужбина и се предполага да се завръщат, за да работят и да преподават в родината. Би било проява на неравнопоставеност, ако едни дипломи и преподавателски права се лицензират, а други – не.


Що се отнася до средните духовни мюсюлмански училища в България, то те и по старите закони се контролират от министеството, задължени са да преподават и общообразователните дисциплини.
Съмненията се пораждат от факта, че има финансиране и преподаватели от Турция, но това е порочният кръг, защото липсата на акредитация на Висшия ислямски институт, лишава България от подготвени преподаватели за тези средни духовни училища. Би могло просто да се препоръча средните духовни училища да обявяват конкурси и да наемат като лектори и светски специалисти по религиите, а също и висококвалифицирани преподаватели по общообразователните предмети. Разбира се, това изисква по-висок бюджет за тези четири средни духовни училища, който трябва да се предвиди от министерството и от общинските управи.


Верни ли са твърденията, че роми от гетата сменят вярата (християни стават мюсюлмани)? Ако това е вярно, тогава на какво може да се дължи?


- Сред ромите не е събитие прозелитизмът. Това се случва многократно през вековете и десетилетията, както и днес. Дължи се на техния стремеж да се адаптират и да се впишат в средата, в която живеят. Едновременно с това те се съобразяват и с някакви социални ползи от смяната на религията, а често и на етническата идентичност.


През 90-те години на ХХ век, разговарях с доста роми, които напускаха мюсюлманството или православието и преминаваха към различни евангелски църкви. Това беше поради факта, че тези нови деноминации им откриваха по-реални възможности за възприемане на културни навици, на някакъв ред и дисциплина, предоставяха редовни занимания за тях и за децата. Когато се чувстват отхвърлени, ромите търсят начин да облекчат съдбата си чрез нова идентичност, без разбира се да изоставят своята традиционна култура.


Има ли данни за разпространение на радикален ислям в някои гета или в джамии в Родопите?


- Поне ние учените, които работим от години на терен сред мюсюлманите в България, не отчитаме радикални настроения и нагласи, които да са свързани с религията. Съществуват, сред част от по-младите мюсюлмани, увлечения към по-фундаменталистки форми на исляма като салафизма, но това не означава само по себе си, че са настроени джихадистки или агресивно срещу другите конфесии. Това е индивидуален избор за връщане към кораническите канони, изчистени от специфичните местни ритуални отклонения и от синкретизма, които са характерни за Балканите и са наследени още от периода на османската империя.


Мюсюлманите в България са настроени негативно към ДАЕШ, към екстремизма и тероризма, биха искали да съжителстват равнопоставено и мирно със съгражданите си християни. В България съществува и десетилетно градена култура на съжителството, има ясни правила на съвместимост и несъвместимост в общите пространства на живот. Никой не би искал това да се разруши. Затова и мюсюлманите са много чувствителни към крайности от политически и административен характер, които им се привиждат като заплаха срещу тяхната култура, напомнят им за репресии от изминали режими и десетилетия.


В обществото съществува известно недоверие към имамите, които са завършили образованието си в Саудитска арабия, Египет или Йемен. Това съмнение обаче е хипотетично, а не обосновано върху някакви техни конкретни действия. Вероятно поради факта, че те са по-настойчиви, когато проповядват паството им да се придържа към класическите ислямски норми. Друг е въпросът, че сред цялото общество, в това число и сред мюсюлманите има натрупано напрежение, съществува общо радикализиране поради политически и социални дефицити, поради абсолютния недостиг на справедливост.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (42)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3442 Неутрално

  Според авторите му завършилите зад граница религиозни проповедници и преподаватели ще трябва да получават право от Министерството на образованието да упражняват професията си."Колко му е да го получат.

 2. 2 Профил на ruby
  ruby
  Рейтинг: 217 Неутрално

  В новия закон за вероизповеданията трябва да се предвиди, че най-голямата група граждани са нерелигиозни. В този смисъл следва да се дискутира и защити правото на атеистите да не бъдат обект на натрапване на религии. Всичко друго ще доведе до непреодолимо противопоставяне.
  Непреодолимо и бепощадно.

 3. 3 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 269 Неутрално

  "От години специалистите препоръчваме да бъде акредитиран Висшият ислямски институт..."

  - Не само за мюсулманите се отнася това. Напълно в сила е и за нашите "Ролекси" от висшия клир:
  "През пролетта на 1990 г. се осъществява среща на високо равнище на офицери от КГБ и ДС, на която е решено сътрудничеството да продължи на „културния и религиозния фронт“. От този момент нататък почти всички български епископи, след получаване на църковно образование в България, се задължават да завършат в Москва. Паралелно на този процес върви кампания по представянето на Богословския факултет в София и новооснования с кипърски пари Богословски факултет във Велико Търново за икуменически и прозападни. Този конфликт избухва по време на разкола в БПЦ, при който една част от преподавателите заема страната на алтернативния синод. Днес обаче равносметката за образованието на висшия клир е следната: от 15 митрополити в настоящия Синод 10 са учили в Москва, а от бъдещите митрополити, които са епископи-помощници и игумени от 14, 12 са учили пак там. ..."
  http://www.faktor.bg/bg/articles/novini/balgariya/ruskoto-vliyanie-v-bpts-ot-promenite-nasam

 4. 4 Профил на ruby
  ruby
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Всяка религиозна общност има право да се самоиздържа, но няма право да претендира за моите пари (данъци). Има право да се моли, но няма право принудително да прави съпричастни всички наоколо. Не искам нито да ги чувам, нито да ги виждам. Да махнат уредбите, да намалят звука от камбаните до законовите нива и да си палят свещите вътре в храмовете, а не около тях. Проповядването на религии в училищата, с оглед на етническото и културно многообразие, трябва да се преследва като престъпление - насаждане на разделение и отклонение от полезно за бъдещето на децата обучение.

 5. 5 Профил на ruby
  ruby
  Рейтинг: 217 Неутрално

  И не на последно место - в държавно учреждение трябва да се забрани влизането с бурка и расо. И двете са еднакво притеснителни.

 6. 6 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2143 Неутрално

  Това е правилният път.Свещенослужителите да са държавни служители, кадри да се готвят и в България и да има контрол кой къде е завършил и какво проповядва.Даренията да са пид контрол, защото, който плаща, той поръчва музиката. А атеистите щът не щът ще плащат данък солидарност, така както религиозните плащат данъци от които се възпопзуват и атеисти.Ако няма солударност, обществото се разпада на родове и индивиди .

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 7. 7 Профил на ruby
  ruby
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Помните ли онези руски рокери, изхвърлени от повечето държави, но приети с цветя в България. Вчера, по National Geographic даваха филм, в който ги показаха като православна секта, финансирана от Путин и ритуално потъпкваща макет на статуята на свободата в собствения им храм.
  Това е истината, Дами и Господа.

 8. 8 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5540 Неутрално

  Преподавателите по религия трябва да са създадени в държавата. Държавата трябва да дава парите за обучението им и заплатите им. Паството (или уммата) трябва да поддържа финансово църквата (джамията), а не държавата. Когато държавата се намеси, тя трябва първи да подпомогне (заем) паството, а след това да влезе в собственост и да приключи. Паството така ще изчезне.
  Относно акредитацията: Трябва да се погледне какво е съдържанието на курса на обучението и ако отговаря - да се акредитира.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 9. 9 Профил на waterfall
  waterfall
  Рейтинг: 860 Неутрално

  Една-единствена свещена книга, а цели училища, университети, дипломи, докторати, професури, без да броим тълпите джихадисти, талибани и вся остальная сволочь.

 10. 10 Профил на tokkay
  tokkay
  Рейтинг: 671 Неутрално

  До коментар [#6] от "DDR":

  Знаеш ли кога ще ти плащам данък на поповете... Вземете се кротнете вече с вашите натрапени религии, не ви ли писна от войни по света заради тях, сега и тук ни ги докарайте.

  No Pain No Gain
 11. 11 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3283 Весело

  До коментар [#2] от "ruby: Религията-спасение за неспасяемите":
  В новия закон за вероизповеданията трябва да се предвиди, че най-голямата група граждани са нерелигиозни.
  ========
  Ха хааааа ....:)....да не би да си изобретила детектор за наличие на Вяра в душата?

  Bukalemun
 12. 12 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1941 Неутрално

  "В обществото съществува известно недоверие към имамите, които са завършили образованието си в Саудитска арабия, Египет или Йемен. "
  Разбира се че обществото ще е крайно недоверчиво към завършилите в Саудитска Арабия.
  Имаме съвсем пресен пример с Босна, където след навлизането на подобни духовници, броят на джихадистие, сражаващи се за ДАЕШ достигна най-висок дял спрямо останалото население .
  Прочее, в Дания забраниха на ислямски духовници, завършили в чужбина да преподават в местните мюсюлмански храмове. Вероятно са направили своите изводи, базирайки се на събитята в Белгия, и не само.

  Panta rhei....
 13. 13 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1941 Неутрално

  Всъщност, какво мисли госпожата за идеята ние, немюсюлманите да изпратим съответно обучени христянски свещеници, равини или будистки религиозни водачи в Саудитска Арабия?
  Ей така - на разменни начала. Има данни че вече доста чуждестранни граждани от други религии работят в СА, та така да се каже, не се ли чувстват тези хора с накърнени религиозни права.
  Как ли ще им се отрази на здравето?

  Panta rhei....
 14. 14 Профил на Черноморец
  Черноморец
  Рейтинг: 621 Неутрално

  Православието трябва да се узакони като водеща религия в БГ.
  Християбските празници да са официлани.

  Другите религии трябва да се сдържат, за да не се разпростряняват много. Пари от ччужбина не трябва да се допускат за финансиране на религии. Особено от държави които финансират тероризъм - СА , Катар

 15. 15 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3006 Неутрално

  Винаги съм се чудел, че такива наистина умни и запознати с темата като Желязкова се правят на дръж ми шапката. Защото няма как да не знаят, че това им подрива позицията. Единственото обяснение е, че твърдо вярва, че въпросите се "движат" и решенията се налагат извън и без съобразяване с публичните разбирания и настроения, та няма нужда да убеждава широката публика в едно или друго, а само си пуска "опорните точки", доколкото дава интервю покрай "събитието".

  И докато това е така - петреотете ще печелят избори, а такива като Желязкова и колегите и ще са все по-омразни, да си го кажем откровено, за масовия българин.

 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 17. 17 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Били сме езичници, не неверници! От бъдника по тези земи се е родило Рождество. Били сме и богомили. Няма да избягаме от тази си същност. Разколът във Вселенския Православен Събор отваря отново темата. И тя е по-важна от всички други друговерци.

 18. 18 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1941 Неутрално

  "Това е индивидуален избор за връщане към кораническите канони, изчистени от специфичните местни ритуални отклонения и от синкретизма, които са характерни за Балканите и са наследени още от периода на османската империя."
  Благодаря, но именно мирното съжителство между мюсюлманите и останалите в България се базира точно на това, което се иска да се "изчисти".
  Т.е. да ликвидираме съществуващите религиозни традиции за да навлязат каноничните?
  Салафизма и Уахабизма, които се изповядват в религиозно най-толерантната страна - Саудитската сатрапия?
  Не, не и НЕ!
  Ислямът, изповядван в България трябва да се запази в настоящия си вид. Съществуването му е доказали мирния си характер през годините.

  Panta rhei....
 19. 19 Профил на ruby
  ruby
  Рейтинг: 217 Весело

  До коментар [#11] от "eti mehter":

  Ети, винаги ми е било чудно защо заетите в религиозния бизнес се държат така, все едно няма други.
  Макар че и аз ви възприемам като празно пространство във Вселената.
  Бизнес, бизнес, ама имай малко приличие.

 20. 20 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3006 Весело

  До коментар [#11] от "eti mehter":Ети, винаги ми е било чудно защо заетите в религиозния бизнес се държат така, все едно няма други...
  —цитат от коментар 19 на ruby: Религията-спасение за неспасяемите

  Защото това е и същността на "бизнеса" с монотеизъм.

  Вие как си представяте да "продавате", че има Само Един Единствен и Всемогъщ, а същевременно да признавате, че има нещо извън и неподвластно Нему?
  Тогава излиза, че Той нито е ЕдинствениЯТ, нито е ВсемогъщиЯТ.

  Това е и белята при всяка пълнокръвна религия. Че по дифоут не може "мирна да стои".
  На практика България си беше атеистична, със сведени до битовизъм и традиция "религии".
  Сега ни проповядват, че нямало нищо лошо да се вербуват истински вярващи и да се обзаведем с пълнокръвна и жива религия ...

 21. 21 Профил на Strygalldwir
  Strygalldwir
  Рейтинг: 668 Неутрално

  Трябва и да започнат да си плащат данъците и осигуровките, тия паразити.

  Всичко което ми трябваше да знам за християнството го научих от тези които взривяват гинекологични клиники.
 22. 22 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 583 Неутрално

  "Дължи се на техния стремеж да се адаптират и да се впишат в средата"
  Явно имаме различно определение за "адаптиране" и "вписване в средата"

  Birds of a feather flock together.
 23. 23 Профил на bozkata
  bozkata
  Рейтинг: 451 Неутрално

  Срамота е един научен работник да говори такива глупости. Единствено е права за акредитацията на Ислямския институт. За останалото заслужава да бъде уволнена за невежество. Благодарение на такива като нея, турските имами убеждават помаците, че са турци, а те изповядват алевитски ислям нямащ нищо общо със сунитския на турците. Вероятно, тя това не го и знае. Решението е просто - всички имами да бъдат завършили в България и да провядват Корана на български. Колко са православните свещеници завършили в Русия, Сърбия, Румъния и Гърция, г-жо учен? И защо не пропвядват на руски, сръбски или гръцки? Колко протестантски пастори проповядват на чужд език? Тук е чудитворното решение на проблема !

 24. 24 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1615 Неутрално

  Специално при исляма проблем е, че е религия формираща националното съзнание.
  Първоначално е бил религия на арабския национализъм. Турците го приели, но го преформирали като религия на турския национализъм. Арабите и до днес не възприемат турците за мюсюлмани заради промените. Българските мюсюлмани не би трябвало да се оствят нито на турския нито на арабския национализъм.

 25. 25 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 793 Неутрално

  две неща, на бързо четене, че трябва да свърша доста работи днес. първо. призивът "Висшият ислямски институт" трябва да се акредитира, може да бъде отправен само към неговото ръководство, не към държавата. има си изисквани, които Висшият ислямски не покрива. второ. би ми било интересно колегата Желязкова да обясни дали съществува и къде точно минава границата между "по-фундаменталистки форми на исляма", респ. "изчистеното връщане към Корана", и призива към джихад и установяването на шариатска форма на управление. най-вече - кога и как тази граница се преминава, това съществен преход ли е от гледна точка на "изчистеното връщане към кораничните постановки" или не.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 26. 26 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1302 Неутрално

  "Парадоксално е, когато си завършил мюсюлмански духовен университет в чужбина, твоята диплома да е легитимна, а когато си завършил в България, тя да не се признава, поради липсата на академична акредитация."

  Не виждам нищо парадоксално. Да си кандидатстват за акредитация и след като си я получат да им се признават дипломите. Иначе и аз мога да си открия в къщи "духовен университет" (каквото и да означава това мъгляво понятие) и да претендирам за признаване.

  А иначе, Антонинче, и аз в качеството ми на пастафарианка се чувствам обидена от отношението на държавата към моята религия!

 27. 27 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3283 Весело

  До коментар [#19] от "ruby: Религията-спасение за неспасяемите":
  Макар че и аз ви възприемам като празно пространство във Вселената.
  =========
  Хи хи ......;).....не се и учудвам !
  Достоен отговор за човек мислещ се за атеист ......
  Подобен на оня тип научно интелектуални всезнайковци с рангове на професори , академици и т н......
  Когато ги питат от какво се състои 95% от незнайната Вселена , те с гордост отговарят .....от "ТЪМНА МАТЕРИЯ" .......колко научно обосновано .....

  Bukalemun
 28. 28 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1302 Неутрално

  До коментар [#9] от "waterfall":

  "Една-единствена свещена книга, а цели училища, университети, дипломи, докторати, професури, без да броим тълпите джихадисти, талибани и вся остальная сволочь."

  Ееее... голям бизнес е това, с вековни традиции. След като има балами, защо не. Не само при исляма впрочем.

 29. 29 Профил на Една Другарка
  Една Другарка
  Рейтинг: 563 Неутрално

  Поредният опит истинската вяра - Източното православие - да бъде омешано с другите лъжливи учения, да бъдат всички приравнени - все едно са истински и спасителни... Няма спасение извън Православието! Православеито не човекоугодничи! Хората трябва да изправят живота си според Православната вяра, а не да искат Църквата и вярата да се променят! Защото Божието слово е неизменимо!

  Всякакви инославни, иноверни и откровено сатанински учения трябва да бъдат следени внимателно, защото са душепагубни за хората.

  И пак по темите на вярата - най-много се пеняви про-атеистично настроеното руби...

  Руби-то не иска да го облъчват с религиозна пропаганда, но то самото - волно иска да насажда на всички своите атеистични възгледи...

  Алооуу.. руби-туу... фрустрирани сме нещо май... :)

  Във форумите на Икономедиа е пълно с хленчещи конформисти. В много голям процент от случаите изразите, ЗАПОЧВАЩИ с: "Аз мисля..."; "Аз считам..."; "По мое мнение..."; "Според мен.." - ЗАВЪРШВАТ с някакви чутовни глупости, резултат от "мисловния" процес.
 30. 30 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1302 Весело

  "Дължи се на техния стремеж да се адаптират и да се впишат в средата"

  Така ли й викат на далаверката вече? "Стремеж към адаптиране"?

  Ама циганите като усетиха, че няма далавера в евангелизма и взеха да окапват :)

  "Едновременно с това те се съобразяват и с някакви социални ползи от смяната на религията, а често и на етническата идентичност."

  Именно, именно! Ако имат полза, ще станат и сатанисти, нямат скрупули които да им пречат. :)

 31. 31 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 1783 Неутрално

  Прозелитизмът да я деноминира тази професорска индентичност !

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 32. 32 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 952 Неутрално

  Антибългарите продължават със своите изяви!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 33. 33 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2143 Неутрално

  До коментар [#6] от "DDR":Знаеш ли кога ще ти плащам данък на поповете... Вземете се кротнете вече с вашите натрапени религии, не ви ли писна от войни по света заради тях, сега и тук ни ги докарайте.
  —цитат от коментар 10 на tokkay


  Ще плащаш като поп, дето има една приказка.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 34. 34 Профил на Уточнител
  Уточнител
  Рейтинг: 628 Неутрално

  ПРОИСЛЯМСКАТА ПРОФЕСОРКА ТВЪРДИ:
  "...Това е индивидуален избор за връщане към кораническите канони, изчистени от специфичните местни ритуални отклонения и от синкретизма, които са характерни за Балканите и са наследени още от периода на османската империя...."
  КАКВО ЗНАЧИ ТОВА? Голяма част от мюсюлманите по света (особено живеещите от поколения в страни, където не господства Шериата, КАКТО В БЪЛГАРИЯ) изповядват една опростена разновидност на Исляма, т. нар. „битов Ислям“, където характерната ненавист към християните и друговерците е доста заглушена, а и в много случаи изобщо липсва. Това се наблюдава в случаите, когато мюсюлманите живеят в обкръжение на чужда религия (напр. християнството), а също и когато с околните друговерци ги свързват общи езикови и кръвни връзки (характерно за голяма част от помашкото население в България). Това професорката нарича "местни ритуални отклонения и синкретизъм". От друга страна Ислямът е само един - този прокламиран от Корана, от Сунната (свещените Хадиси) и от решенията на Четирите ислямски юридически школи. Това е Истинският Ислям, а практикуваният доскоро масово в България е „битов Ислям“ - омекотен, по-примитивен, приел влияние от християнството, в резултат от прекъсвани на връзките с книжовния Ислям в османската империя. В ислямското право е утвърдено още от времето на Пророка, че в света съществуват две Области - на Правоверните (Дар ул ислам) и на Неверниците (Дар ул харб – област на войната). Главната задача на ислямската държава е да води Свещената война (джихад) срещу неверниците, докато Исляма завземе целия свят (Свещения Коран, гл./сури: 2, 4, 5, 8, 9, 16, 22, 47, 48, 58, 66)… Вътре в „Умма“-та отношенията между мюсюлманите са изградени, съгласно Шериата, на базата на взаимното уважение, братството и взаимопомощта. От друга страна истинският Ислям е това, което наричаме ислямизъм (разни често цитирани течения, като салафизъм и др., са чисто и просто форми на истинския, каноничен Ислям)1,2,3,4
  ______________________________________
  1 „неверници“ са всички немюсюлмани, на първо място – езичниците (вярващите в много богове), които са най-ненавижданите, а също и „хората на Завета“ - християните и юдеите (вярващи в единния Бог, но заблудени); в тази категория спадат и атеистите (те се приравняват към езичниците), като за езичниците в случай на „джихад“ изборите са само два: смърт или приемане на исляма, докато за „хората на Завета“ има и трети избор – запазване на живота (в повечето случаи и имотите) и религията, при условие да се приеме своего робски статус с редица ограничения на правата и унижения, вкл. Икономически – плащане на специалния поголовен данък „джизие“, за него виж по-долу 2 само в Корана (съдържащ основните и непогрешими догми на вярата) осъждането на неверниците и призивите да бъдат тероризирани, преследвани и убивани се среща на десетки места (изброени са само главите - сури, понеже често стиховете - аят не съответстват по разположение на оригинала, вследствие на превода) – виж следните сури (глави): 2, 3, 4, 5, 7, 8, 9, 10, 14, 16, 19, 22, 41, 42, 47, 58. 3ислямът е тръгнал от пясъците на Арабия и разпространен по света ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ПО НАСИЛСТВЕН НАЧИН, единственото известно изключение е т. нар. „морски ислям“, разпространяван чрез търговски отношения по островите на днешна Индонезия 4 Така например и 4-те юридически школи са единодушни по отношение на методиката на събиранe на данъка „джизие“ от неверниците: „...Емирът приема данъка от зимми (араб.: неверник), седнал нависоко. Зимми влиза с наведена глава и в протегнатите си ръце поднася данъка на емира. Емирът взема данъка, а приближените му, удряйки с тояги по главата неверния, го прогонват навън…“


  истината е по-важна от честта на Великая Россия
 35. 35 Профил на dante_18
  dante_18
  Рейтинг: 657 Неутрално

  Най-вероятно Бог не съществува. Няма значение колко пари ще откраднете, вашият Бог си остава мит. Единствено ще забравите наизбежния прогрес и изчезването на религиите. Аллаху Акбар! ))) 😻😼

  If you are going through hell... Keep going!
 36. 36 Профил на anarhochristian
  anarhochristian
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#14] от "WWW":

  "Православието трябва да се узакони като водеща религия в БГ.
  Християбските празници да са официлани."

  Ето тук ме спечели! Християнските празници са едно 200 дни в годината!

 37. 37 Профил на waterfall
  waterfall
  Рейтинг: 860 Неутрално

  Подозирам, че тази професорка е от последното поколение професори - от тези, на които раздаваха ( че и още раздават) титлите на килограм.

 38. 38 Профил на миро родозов
  миро родозов
  Рейтинг: 332 Неутрално

  да, всички трябва да бъдат еднакво изритани. и данъци, и данъци да им съберете

 39. 39 Профил на solange
  solange
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Спазването на "класическите ислямски норми" е голям проблем, другарко. Това означава религиозен "супермасизъм" (брей каква дума) и нетолерантност към немюсюлманите, а оттам до тероризма крачката вече е направена. Това, че нашата черга още не е подпалена, не означава, че трябва да търпим пратениците на Саудитска Арабия.
  Обучението на имамите трябва да става у нас и от наши преподаватели.

 40. 40 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1674 Неутрално

  Пълна забрана на религиозните училища и на преподаването на религия в училище. Християска, мюсюлманска, будустка.. без значение. Духовни семинарии и ислямски там.. както се наричат - да, но основни и средни религиозни училища или преподаване на религия в такива - пълна забрана. Който иска, отива в черквата/джамията говори с попа/имама, дава му книжки, слуша проповеди и така.

 41. 41 Профил на Уточнител
  Уточнител
  Рейтинг: 628 Неутрално

  Видно от коментари по-горе, злостният и човеконенавистен атеизъм от комунистическо време не е мъртъв. Сега го резпространяват Децата и Внуците*
  ______________________________
  *на АБпФК и Слугите на АБпФК, всичките гнусни грабители и убийци

  истината е по-важна от честта на Великая Россия
 42. 42 Профил на Athanatos
  Athanatos
  Рейтинг: 1401 Неутрално

  Хората трябва да изправят живота си според Православната вяра, а не да искат Църквата и вярата да се променят! Защото Божието слово е неизменимо!
  —цитат от коментар 29 на Другарката Михайловна


  Това може да го напише само някой, който не познава историята на своята религия.
  Божието слово е изменимо, и още как.
  И е било изменяно няколко пъти на вселенски събори.

  Да ми изчезвате от погледа с тъпите си религии...
  Като сте глупави и ограничени, си мислите, че като вярвате в тъпотии, ще станете по-умни?!? Блажени са вярващите!


  Adam-е zendeh, zendegi mikhad / Живият човек се нуждае от живот .
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK