Едни торби с пари отиват безочетно в ръцете на едни хора (резюме от "Държавата КТБ")

Едни торби с пари отиват безочетно в ръцете на едни хора (резюме от "Държавата КТБ")

© ДневникКнигата "Държавата КТБ" ще бъде официално представена в четвъртък. Тя е резултат от двугодишно журналистическо разследване, съдържа доказателства за политическа корупция и дава ясен отговор на въпроса "Къде са парите", обясняват авторите й. В нея може да бъде проследена историята на развитието на банката - от нейното създаване до фалита й. Разследването показва и моделът на захваната държава, при който държавните институции работят за частния интерес. Автор на книгата е Зорница Маркова, която работи по проекта, заедно с още седем журналисти. Редактор е Ива Рудникова, издателството е "Изток- Запад" и вече може да бъде купена в книжарниците или онлайн.


"Дневник" публикува резюмето от нея:


Луксозен хотел във Велинград. Едър млад мъж наема стая. Не е сам – води свита от помощници. Отпред е паркиран микробус със затъмнени стъкла. В следващите няколко дни гостите на хотела наблюдават повтаряща се сцена: мъжът е често посещаван от различни хора. След кратък разговор с него всеки един от посетителите минава през микробуса и без много суетене получава торба. С пари. Някои от торбите са по-малки, други – по-обемисти. Мъжете нарамват торбите и тръгват натам, откъдето са дошли.
Малко след тази случка се провеждат избори. Хората с торбите са от регионалните структури на Движението за права и свободи (ДПС). Произходът на парите може само да се предполага.


Тази история е действителна, разказана от наши източници, преки свидетели на събитията. Тя не е просто картина на политическата корупция в България, и то на съвсем битово ниво – едни торби с пари отиват безотчетно в ръцете на едни хора, предназначени за други хора. Сцената


е символ на порочен, олигархичен модел, изграждан години наред


Той изглежда така: частните интереси на група хора се съюзяват и за тяхното задоволяване се използва обществен ресурс. За целта трябва да бъдат завладени всички ключови инструменти и механизми, които в една демократична държава би трябвало да противодействат на неспазването на правилата и злоупотребите.


Постепенно "лошите" успяват. Това включва безскрупулен контрол над медийната среда, правосъдната система, службите за сигурност, регулаторните органи и цели държавни институции, както и използването им като средство за натиск, изнудване и правене на пари.


Моделът е свързан с една банка, която в началото е малка и невзрачна, но постепенно започва да расте, да привлича политическа подкрепа и държавен ресурс,


благодарение на които расте още повече. През годините тя създава около себе си аморфен конгломерат от официални и прикрити владения – бизнес структури, медии, производство и активи за милиарди, разрастването на които изисква още повече ресурс и политическа подкрепа.
В основата на модела стои тандемът на един банкер (Цветан Василев) и една хибридна фигура, кръстоска между политик, магистрат, собственик на бизнес, медиен магнат (Делян Пеевски).


И двамата са проводник на скрит политически интерес. Едната съставна част на този тандем осигурява финансирането и има задачата да увеличава спираловидно бизнеса, другата съставна част осигурява държавната подкрепа, която трябва да го поддържа. В резултат всички се възползват от Модела "КТБ".


Моделът не се свежда само до дейността на банката. Същността му обхваща много повече нива.


С ресурса на банката се придобиват активи отвъд правилата и законите:


регулаторните органи си затварят очите за едни или форсират други решения в негова услуга; партийни фигури прокарват лобистки закони или опъват широк политически чадър; държавни структури пренасочват ресурс за придобиването на още активи и влияние. Колелото се върти постоянно.


Механизмите на корупция са различни – финансови стимули, натиск с компромати и чувствителна информация, заплахи със съдебни дела от страна на служби и прокуратура.


Моделът се заражда в първите години на банката (след 2000 г.), когато се оформят първите политически приятелства, и достига върховата си точка по времето на правителството на Пламен Орешарски, наричано още "правителството на КТБ". През годините моделът се разгръща благодарение на подкрепата на няколко поредни управления.


В основата му са Делян Пеевски и Цветан Василев, но около тях непрекъснато кръжат различни ключови фигури


според силните на деня. При смяна на властта тандемът сменя партньорите си, но запазва механизмите.


През 2014 г. този модел се разклати. Техническата причина беше разделянето на двете му носещи части – банкер и политик-инвеститор-собственик. По-дълбоката причина е, че подобни формирования, които не стъпват на ясни пазарни и законови правила, а на злоупотреби и неправомерен контрол, на задкулисни решения и машинации, във времето се оказват неустойчиви и се саморазрушават. Или поне сменят формата си на функциониране.


В конкретния случай става въпрос по-скоро за второто. Тандемът се разпадна, след като едната му половина нападна другата, разоръжи я, постави я в изолация и превзе голяма част от взаимно придобитите активи. Събори и банката. Всичко това се случи пред широко затворените очи на регулатори, държавно управление и правораздаване.


Дори частично с тяхно участие. Като резултат механизмите на този модел не бяха унищожени, а само преминаха от една форма в друга и от едни ръце в други. Налице са всички индикации, че моделът продължава да съществува и до днес, но част от играчите са сменени. Делян Пеевски продължава да е депутат, който след краткотрайно изсветляване отново твърди, че се оттегля от бизнеса, а Цветан Василев е в Белград и чака екстрадиция по обвинение, че е ръководил организирана престъпна група.


Както и да се наричат лицата,


структурите или инструментите на този порочен модел, той безпрецедентно показва как функционира една "захваната държава"


Той не би съществувал, ако държавата не беше в "захват", при който общественият интерес е загърбен за сметка само и единствено на частния.


В "захванатата" държава правилата се коват така, че да са удобни на частния интерес, законите (ако случайно не вършат работа на частния интерес) се потъпкват без реакция на институциите, накратко, средата се изражда. В конкретния случай, наред с всичко останало, грубо е погазено банковото законодателство.


По природа банките са най-ниско рисковият инвеститор в икономиката, те финансират само най-сигурната част на бизнеса. Моделът "КТБ" преобърна тази представа надолу с главата, превръщайки четвъртата по големина банка в България с активи от 7,3 млрд. лв. във високо рисков инвестиционен фонд. А регулаторите мълчат, защото или са назначени от, или са подчинени на същия този модел.


Целта на проекта KTBfiles е да покаже генезиса на модела и как той се разду до мащаби, които притиснаха до стената всички ключови държавни институции


Изследваме обстоятелствата, които направиха възможно съществуването на този модел, както и механизмите за неговото изкореняване. Това прави проекта KTBfiles много по-всеобхватен, многопластов и важен от хронологията на един банков фалит, бил той и най-големият в българската история.


Моделът има силно изразено политическо и институционално лице. Той се материализира благодарение на конкретни фигури, които (без)действат в негов интерес. Това не са анонимни чиновници, а ръководители на ключови институции, регулатори, които години наред заемат постовете си и работят в негова услуга. В разследването в най-големи подробности са разкрити техните връзки, зависимости и решения, изиграли съществена роля за банката и бизнесите, захранвани от нея.


Тук само за пример ще споменем ролята на ръководителите на важните регулатори като Българска народна банка (БНБ), Комисия за регулиране на съобщенията (КРС) и Комисия за защита на конкуренцията (КЗК). И трите институции в даден момент действат в интерес на проекти, свързани пряко или косвено с КТБ. БНБ системно си затваря очите пред кредитирането на лица, свързани с банката; КРС провежда процеса на дигитализация на телевизионния ефир по вкуса и в услуга на компании, свързани с банката; КЗК традиционно взема решения, които са в интерес на фирми, отново от обкръжението на финансовата институция.


Това поведение има своята цена – политическа корупция


И трите регулатора се оглавяват от несменяеми фигури, които са имали отношения с КТБ, надхвърлящи служебните им задължения. Те, както и конкретни "ятаци", са проводниците на политическия и институционален чадър, направил възможно съществуването на модела.


Фактите показват, че в продължение на години от КТБ тече финансиране към политически сили (например ДПС) или към конкретни имена от най-близкото обкръжение на управляващите. Подобно срастване на частните с публичните отношения затяга още по-силно захвата на държавата.


Като главни действащи лица в това разследване поканихме на среща Делян Пеевски и Цветан Василев. Поканата до Пеевски изпратихме чрез неговия адвокат Александър Ангелов. Въпреки неколкократните опити не получихме отговор. След много настояване Цветан Василев все пак се съгласи на интервю, което беше направено в края на август 2016 г. в Белград.


В процеса на работа непрекъснато търсехме за официален коментар или за среща всички, които по един или друг начин са засегнати и биха имали да кажат нещо по темата КТБ. Бойко Борисов, Ахмед Доган, Делян Пеевски, наред с много други, отклониха поканата ни с мълчание. Пламен Орешарски също не отговори на зададените от нас въпроси, а привидя проекта като част от заговор срещу него. (Изпращането на официални въпроси до него съвпадна с кандидат-президентската му кампания, в която беше подкрепен от ДПС).


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (28)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на iceman_bg
  iceman_bg
  Рейтинг: 364 Неутрално

  Превзетата държава е факт, къде са гражданите? Мафиотската държава е факт, какво (не) правим ние и докога?

 2. 2 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4572 Любопитно

  Дали РАЗВРАТЪТ и КОШМАРЪТ в който живеем

  щеше да има същите размери, ако не беше

  ЛОГИСТИЧНАТА ПОДКРЕПА НА ПУТИНСКА РУСИЯ

 3. 3 Профил на ruby
  ruby
  Рейтинг: 294 Весело

  Какво да кажа! Който си го може (да се обогати под чадъра), си го може, но дай боже всекиму!!!

 4. 4 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2347 Неутрално

  КТБ е само върха на айсберга.Белене,пирамиди,банките при Виденов,различни видове обществени поръчки и както се пееше в онази песничка за блесналите жита - и няма край и няма край и няма край.

 5. 5 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 1794 Неутрално

  Финално, институциализирано:
  "ОБЩ ПОГЛЕД ВЪРХУ"МОДЕЛЪТ КТБ"
  1.Генезисът на „Моделът КТБ“
  Историята на модела, развит и разработен от обв. Цветан Василев („Моделът КТБ“), започва от финансова къща “Фина-С” АД през 1994 г. Това е зараждането на типа на управленско поведение, което обв. Василев използва. В усъвършенствания му, финален вариант, той се превръща именно в “Моделът КТБ”. ...
  През м. август 1998 г. св. Бисер Лазов започва работа на позицията главен счетоводител на финансова къща „Фина-С“ АД. Наред с чисто формалните функции на главен счетоводител, включващи контрол върху организацията на счетоводната дейност на дружеството, негово основно неформално задължение е да изготвя една справка за това най-общо „къде са парите“ на фирмата. Тази справка е особено важна, тъй като тя е основният информационен инструмент, чрез който самият обв. Цветан Василев узнава и следи резултата на разпорежданите от него операции. Смисълът на тази справка още тогава е, че обв. Василев иска да има подробна и детайлна информация какво се е случило през съответния ден до стотинка. Тази справка се изготвя с натрупване и представлява "снимка"/детайлен преглед/ на ситуацията по няколкото тогава негови дружества, които по-късно той започва да нарича с общото наименование „фирмата“. ..."
  Из "ОБЩ ПОГЛЕД ВЪРХУ"МОДЕЛЪТ КТБ" от http://www.prb.bg/bg/news/aktualno/specializiranata-prokuratura-predade-na-sd-18-lica/

  Постфинално: Цв.Василев се крие в Сърбия. Сърбия не иска да е член на НАТО. Дугин и Решетников ни увещават да НЕ сме членове на НАТО. Увещават ни от екрана и програмата на Силва Зурлева. Увещават ни и от сайта на Миро Иванов - transmedia.bg/2017/10/16/л-решетников-работа-на-самите-българи/. А двамата буквално се бият кой да бъде по-често на килимчето в кабинета на Цв.Василев.

  VTB и Стоян Денчев!!!

 6. 6 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 1544 Неутрално

  "Държавата КГБ" няма да е съществена грешка.

 7. 7 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2454 Неутрално

  До коментар [#2] от "Hawaii":


  До коментар [#4] от "chicago514":

  Така е и в двата случая (влиянието на путинова Русия и че КТБ е върха на айсберга, ама не най-малкия връх:)), но основния въпрос си остава: - "Къде сме ние и какво (не)правим?
  Дали че с изборите които вече толкова години се провеждат, дали с други, протестни да речем действия, дали и в обикновения ежедневен живот сме на правилните позиции, при това има предвид средностатистическия български гражданин?
  Очевидно въпросът е риторичен и краткия, но за съжаление верен отговор е не.
  Така че, ако в трезултат на всичките огромни загуби за държавата, т.е. за нас, които на всичко отгоре продължават и края им не се вижда, не изиграят ролята на процес на обучение, вярно по трудния начин "со малко и не малко кютек", няма на хоризонта да се види някакво спасение или поне подобрение.
  В

 8. 8 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 982 Неутрално

  До коментар [#2] от "Hawaii":

  ЛОГИСТИЧНАТА ПОДКРЕПА НА ПУТИНСКА РУСИЯ
  ------------------------------
  Отчасти, само отчасти е вярно.
  2000-2004-2005-6 когато КТБ се налагаше на пазара Путя още действаше меко и предпазливо.
  Да не забравяме, че схемата КТБ всъщност е мащабиран вариант на схемата с Общинска банка, там абсурдите даже бяха още по-драстични.
  А иначе писанието си е каквото се очакваше - поръчкова плява. Какво означава "финансово стимулиране"? Безотчетни пари на джоб? Или надлежно оформени преференциални договори за кредит/депозит с условия драстично извън пазарните? Или пък договори за консултантски "услуги" , възложени на определени лица?
  Кои бяха тия лица? Провеждана ли е среща например с Мина Христова-Величкова да се разбере какви точно консултантски услуги е предоставяла на кръжеца около КТБ срещу 30 000 левчета месечно?

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 9. 9 Профил на reply
  reply
  Рейтинг: 976 Неутрално

  ЧЕ ПИСНЕТЕ КОГАТО ОНИЕ ДЕТО СА ДАВАЛИ УЖ НА ДЪРЖАВАТА МИЛЯРДИТЕ ЛЕВОВЕ ЗАЕМИ ДОЙДАТ И ГИ ПОИСКАТ ВИЕ ДА ГИ ПЛАЩАТЕ , ТОГАВА ЩЕ ВИ ПИТАМ , КВО СИ МИСЛИТЕ ЧЕ НЕМА ДА ВИ ЗАСЕГНЕ ЛИ, МИ ТЕ И ГЪРЦИТЕ МИСЛЕХА ПО ТОЯ НАЧИН,ТАРИКАТИТЕ ТИКВИ ШОПАРИ ОТДАВНА ЩЕ СА ОФЕЙКАЛИ

 10. 10 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1237 Неутрално

  "...Той (олигархичният модел) изглежда така: частните интереси на група хора се съюзяват и за тяхното задоволяване се използва обществен ресурс. За целта трябва да бъдат завладени всички ключови инструменти и механизми, които в една демократична държава би трябвало да противодействат на неспазването на правилата и злоупотребите..."
  Банка КТБ е мъртва, да живее банка (модел) ГЕРБ. Писано е за КТБ, а все едно чета за днешния ни герберски ден - "група хора", постига "частните си интереси" ползвайки "обществен ресурс", завладявайки "всички ключови инструменти и механизми" и "медии". ГЕРБ!! Ганьовщината беше заменена от герберщината - апетитът на суджуците достигна немислими размери - до банка "България". Въпросът е - предстои ли ѝ фалит или някой ще отреже главата на хидрата?!

 11. 11 Профил на who cares
  who cares
  Рейтинг: 477 Неутрално

  ... Дневник... без отчет, съответно безоТчетно. Един вид без да се дава отчет...безочет е друга бира... неграмотна редакторска. Че и в заглавието сте го изтипосали. СРАМ.

 12. 12 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 9484 Неутрално

  КТБ е един от начините за източване на публични ресурси и за "инвестирането" им в частна полза за получаване на нови пари и влияние.
  Тя е интересна с размера си и благодарение на скандалите даде възможност да се види на живо разпадът на един тандем и начина на функциониране, за който се досещахме.
  Пленената държава, разбира се остана безмълвна.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 13. 13 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1965 Неутрално

  КТБ за мене е поредният инструмент за задържане на комунистическата власт в новите условия. Т.е. за задържане на властта във всичките й аспекти от хората или групи от хората, които ни владееха до 10.11. И това е може да е малката правда (по техните термини). Голямата правда може да е някъде на североизток.
  Интересният въпрос е сега, когато КТБ я няма, как продължават нататък, с какви инструменти, защото те няма да капитулират.

 14. 14 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 814 Неутрално

  Щом гражданите на една държава търпят беззаконието издигнато в ранг на държавна политика то те не са жертва а съучастници. Толкова!

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. "Русия е наш враг и окупатор. Управляваната от нея пета колона вероятно днес може да бъде по-опасна и от открита агресия." Саломе Зурабишвили, президент на Грузия
 15. 15 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 1794 Неутрално

  КТБ за мене е поредният инструмент за задържане на комунистическата власт в новите условия. ...
  —цитат от коментар 13 на Мондиана


  До коментар [#13] от "Мондиана":

  Такъв беше замисълът на т.н. "преход". В рецептата на Ран и Ът вмъкнаха мутрите, стартирали с Мултигруп, за да гонят чуждите инвеститори и да бранят нашите пишман приватизатори. Елемент от този план е и липсата на лустрация. По този показател останахме уникални.

  ... Интересният въпрос е сега, когато КТБ я няма, как продължават нататък, с какви инструменти, защото те няма да капитулират.
  —цитат от коментар 13 на Мондиана

  Първо - вият, второ - имат запазени инструменти. За мен ДЗПО-то е един от тях. По закон всички /почти/ осигуряващи се са длъжни да предадат някакви пари за управление на "Топлина", "Сила" и посестримите им. "Третото направление" за валутни приходи на ЦК на БКП също е интересно, въпреки липсата на информация за разпорежданията с външнотърговските дружества от едно време. Като пример - "цигарите клонинги" и създадената "държава клонинг за фалшиви цигари" - https://www.24chasa.bg/novini/article/4085506

 16. 16 Профил на The Core
  The Core
  Рейтинг: 810 Неутрално

  За голямо съжаление - всичко написано до тук е смукано от пръстите!
  Няма имена, няма дати, няма факти, няма цифри...
  2-3 имена, които и децата ги знаят!
  Удобно, хлъзгаво, нищо не означаващо!
  Всичко е оставено на фантазията на читателите.
  Е, тя не е бедна, но не така се прави разследване..
  Едни хора, едни торби, един микробус.. Комай, само Велинград е с името си.

  Жалко!

  Ние обичаме да сме сред природата, защото тя няма мнение за нас! Ницше
 17. 17 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2595 Неутрално

  Моите пет стинки. Според мен става дума за активи и борбата за "стопанисването им". В началото бяха хора, които бяха близки до Луканов. Схемата беше захранвана с парите от Първа частна банка и нароилите се други банки. Всички те с парите от ДСК. Тази схема се "изчерпи" през 1996 година. Луканов беше отстранен, наместник стана Илия Павлов. Само че той трябваше да си "къса опашката", защото средата беше "враждебна". Правителството на Костов не искаше да има такъв "опонент", затова бяха направени две неща. "Активиран" бе мадридския фактор, а Павлов своевременно беше отстранен. Дойдоха млади "кадри" - юпита, ШиШковци и т.н. За целта отново беше нужна банка. Тя беше "отгледана", но този път парите, вместо от ДСК, бяха от държавните фирми, т.е. пак "общи". Тази схема се "разбъзика" през 2014 г.
  Предполагам, че новата схема вече е покълнала. Времето ще покаже какъв "сорт" е плевелът.

  Да твърдиш, че ГЕРБ е алтернатива на БСП е като да мислиш, че диарията е алтернатива на запека.
 18. 18 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1492 Неутрално

  Стигнах до тук:
  "Моделът се заражда в първите години на банката (след 2000 г.), когато се оформят първите политически приятелства, и достига върховата си точка по времето на правителството на Пламен Орешарски, наричано още "правителството на КТБ". През годините моделът се разгръща благодарение на подкрепата на няколко поредни управления."
  и се замислих, дали цялото качество на този труд е такова?
  Първо.
  Моделът КТБ по никакъв начин не възниква "в първите години на банката". Моделът възниква след 2009 г., когато КТБ(Цветан Василев и Пеевски) получиха политическия гръб на ГЕРБ. До 2009 г. КТБ е средна банка, специализирала се в "банкирането" из енергийния сектор.
  Второ.
  Балансите на КТБ в БНБ(вече недостъпни) ясно показват кога се наду балонът КТБ, размера му, а апетитите на "търговската" банка, придобила с политическа протекция уникалния статут на инвестиционна банка, растяха след всяка следваща успешна кражба на актив от реалния сектор.
  Трето.
  Автора(ката), КТБ през 2009(в края и) е с активи от 2 милиарда лева, а през 2013-та тези активи са набъбнали таман три пъти и кусур и гонят седем милиарда.
  Кога собствено се е случил "моделът"?
  Кое е правителството на КТБ?

  Ecrasez l’infâme
 19. 19 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 1133 Неутрално

  Интервю с млад бизнесмен.
  -Имате ли хоби?
  -Да, като ученик събирах марки...
  -А сега?
  -Сега долари и евро.

 20. 20 Профил на dedo pepo
  dedo pepo
  Рейтинг: 1326 Неутрално
 21. 21 Профил на sko42533349
  sko42533349
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Майко мила, и това недоразумение Зорница Маркова ли започна да пише книги??? И то за неща от които грам не разбира.

 22. 22 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1178 Неутрално

  Извършвали са консултантски услуги и 30 каймета са ги получавали в торба по съвет на тате

 23. 23 Профил на tedif
  tedif
  Рейтинг: 1468 Неутрално

  В момента се подготвя поредното *КТБ* - *обновяване* на старата руска военна техника за наша сметка в руски заводи!
  Машалла,кьополар!!!

 24. 24 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 9305 Неутрално

  "В основата на модела стои тандемът на един банкер (Цветан Василев) и една хибридна фигура, кръстоска между политик, магистрат, собственик на бизнес, медиен магнат (Делян Пеевски)."
  Сега се оказа, че Делян е изпаднал от тандема, невинен е и даже пише закон за КТБ.

 25. 25 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 10257 Неутрално

  Едни торби с пари на престъпници, олигарси, които освен пари искат да имат и власт.

 26. 26 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1738 Неутрално

  Много много думи, цяла книга...... а всичко опира до един постулат: До 1990 г живеехме в Партия-държава, сега живеем в Мафия-държава!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 27. 27 Профил на Радко - СВОБОДА или РОССИЯ
  Радко - СВОБОДА или РОССИЯ
  Рейтинг: 1112 Неутрално

  До коментар [#2] от "Hawaii":

  ''....ЛОГИСТИЧНАТА ПОДКРЕПА НА ПУТИНСКА РУСИЯ...'' +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++ То да беше само логистична , добре , ама е и парична , много парична . За щастие на нас и нещастие за учстниците в кражбата на века , там през океана се забелязва ново явление нарича се НАМАГНИТВАНЕ . Набира скорост и скоро ще имаме , както се казва ''неочаквано добър резултат ''. Нямат измъкване . За жалост ние тук в '' захванатата '' държавица повече от това да вярваме в намагнитването и да тропаме по клавиатурите не можем да направим .Поздрави .

  Русофилите живеят в ЕС и посмъртно не биха живяли или пратили децата си в Русия. Обаче прoдават България на Русия. Неграмотност и Шизофрения?
 28. 28 Профил на vankata1
  vankata1
  Рейтинг: 1203 Неутрално

  Какво да кажа! Който си го може (да се обогати под чадъра), си го може, но дай боже всекиму!!!
  —цитат от коментар 3 на ruby


  Няма как да е всекиму! Може по малко пари от много хора да се засмучат и да се трансформират в по много пари на малко хора.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK