Ленин, Сталин и готвачката

Скулптура на Ленин, в Музея на социалистическото изкуство

© Николай Николов

Скулптура на Ленин, в Музея на социалистическото изкуствоАнализът на проф. Ивайло Дичев е за "Дойче веле":

Най-ранният ми спомен за Великата октомврийска социалистическа революция е от прогимназията: учителят ни по история забраняваше да съкращаваме това име, което беше толкова мъчително за изписване с писалка (химикалките също бяха забранени поради недостатъчна уважителност към учебния процес!). Разхождайки се между чиновете, въпросният учител пляскаше зад врата всеки ученик, който се изхитряваше да си спести ритуалното усилие и пишеше просто ВОСР.


Това относно "велика". За "октомврийска" се чудехме защо се празнува през ноември и как така една революция може да е по "стар стил". Думата "социалистическа" пък се разискваше чак до университета: социалистическа, ама всъщност комунистическа, различна от реакционните социалдемокрации. Злонамерен виц обясняваше, че социализмът бил преход от капитализъм към капитализъм прим. Както се и оказа.

Фантазии и реалности


Най-трудна си остава думата "революция". Според десните събитията в Петроград са преврат - една мъглявина от леви партии, съсредоточена около няколко големи града, взима насилствено властта и постепенно най-агресивните болшевики успяват да се саморазправят с останалите.
Впрочем тяхната численост нараства десет пъти от Февруарската революция (насочена срещу феодалните порядки и катастрофалните последици от войната) до "Великия октомври", което говори не за стабилизирана социална база, а за лавинообразен процес на радикализация.


От друга страна, е трудно да се отрече дълбоката промяна, която настава в православната империя. Грандиозното преразпределение на частна собственост, сравнимо може би само с монголското нашествие, вкарва в модерността милиони мужици - премества ги в градовете, образова ги, устройва ги във фабрики и панелни блокове. Удивителни успехи постига науката, в по-късния период и много изкуства. Самото връщането на икономиката към режим на политическо управление, както си е било хилядолетия наред, дава сериозни резултати от 30-те докъм 70-те, когато СССР постепенно се превръща във втора военна сила и съперник на САЩ.


Наред с това идеята за революция е мощен фантазъм. Радикализмът на конструктивизма, футуризма, пролеткулта смайва света. Семействата се развеждат с един прост подпис в общината, а из Москва могат да се видят голи хора с плакат "Долу срама!". Изравят телата на светците, за да покажат на масите, че са се разложили като всички нас и никакво чудо няма. А на тяхно място идва Институтът за мозъка на Ленин, където науката се мъчи да разгадае тайната на гениалния човек. Вернадски пише за "правото да имаме метеорология, каквато поискаме", а биокосмистите виждат като основна задача на комунизма да победи смъртта.


"Целта оправдава средствата"


30-те попарват фантазиите и много от мечтателите изчезват в т.нар. лагери за превъзпитание. За левите сталинизмът е контрареволюция, извращение на идеята. За десните престъплението започва със самия Ленин, въвел форми на крайно насилие според принципа "целта оправдава средствата". Самият дебат за вожда на няколко пъти се възражда в опит да се рестартира комунистическият проект при Хрушчов и Горбачов: за множествените интерпретации помага обстоятелството, че след взимането на властта Ленин прави различни идейни завои, а и изкарва последната година безмълвен в психодиспансер, за да стане още по-безмълвен като мумия.


Въпросът не е в това, че едни читатели на Маркс целенасочено са се посветили на това да мъчат хората. Въпросът е в безотговорното разрушаване на основните институции на обществото, върху които се крепи социалният ред. Семейство, собственост, религия, монархия, полиция, буржоазна литература и наука, национална идентичност - каквото се сетите.


На следващия етап из разрушената структура на обществото избликват тъмни сили, саморазправа, хаос, бандитизъм. А накрая идва сталинското меганасилие, което за много съветски граждани е направо облекчение. Нека ни арестуват нощем, но поне да знаем, че е от един център, а не кой както му дойде.


Най-необяснима тук е фасцинацията на "прогресивното човечество" от тези трагични събития: тя ни казва нещо за сивотата на модерния свят, който търси смисъл извън себе си. Вземете кемалистката революция в Турция: тя също погребва една изостанала империя и модернизира обществото от азбуката, та чак до свалянето на шалварите. Пак има насилие, но мащабите са несравними и вероятно затова впечатляват по-слабо. И в Сингапур икономическото чудо минава през авторитарен политически контрол - могат да те арестуват, ако плюеш на улицата, но в нито един момент 5% от градското население не биват обявени за "декласиран елемент".


Готвачката и други недоразумения
Необходимо ли е насилие, за да се пречупи миналото и да се модернизира обществото? Можеше ли нещата в Русия да се случат по друг начин? Историческата наука забранява този въпрос.


Движението напред предполага решителност, дори принуда, но от един момент нататък крайните действия водят да неуправляеми резултати - колективизацията до глад, свободата до цензура, самоуправлението на работническо-войнишките съвети до Сталин. След цялата революционна драма днес Русия стигна до изходното положение: президентска квазимонархия с помещици-олигарси.


Има и нещо чисто естетическо във фантазма на ВОСР. Това е буквализацията на метафорите - готвачката, която започва да управлява държавата според прочутата фраза на Ленин. Издигат я заради класовия ѝ произход. А тя е благодарна и изпълнява желязната воля на болшевиките, която въплъщава историческите закони. Един подпис и хората вече са равни, един декрет и всички са щастливи. Защо досега никой не се е сетил да го направи? Ами защото са капиталисти, злодеи.


Реките потичат на обратно, населения се местят според нуждите на икономиката, смъртта е победена от науката. Край на колебанията, отменена е сложната, противоречива същност на човешкия живот, където едно става за сметка на друго. Рай на земята, само още малко жертви и сме там. Но ето ти беда - наместо братство и любов между хората се възцарява завист, битка за връзки, постове, дефицитни стоки.


Най-живописния пример ни е оставил идеологът на "Пролеткулт" Александър Богданов, директор на Института за преливане на кръв. Към един момент Богданов започва кръвопреливане между работниците, за да може общото притежание на тази символична субстанция да разгроми индивидуализма и да ги направи братя. В крайна сметка Богданов загива в резултат от експерименти върху самия себе си вероятно поради несъвместимост на кръвните групи.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (75)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 2345 Неутрално

  Комунисти-болшевици и комунисти-ислямисти действат по един и същи начин. По подобие на революцията в царска русия, в иран Ислямската революция дойде на готово......с единствената разлика, че в Русия това стана 8 месеца по-късно, а в иран една година по-късно. Т.е комунистите чакат някой да свърши мръсната работа, след което те да се появят в бяло и да си припишат всички заслуги.

 2. 2 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 4230 Неутрално

  ВОСР си е чист пладнешки обир! Шепа деградирали пияндета си присвояват богатствата на Русия! Същото става и у на на 09.09.44 год. и на 10.11.1989 година!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 3. 3 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8483 Любопитно

  Вместо да претопля ВОСР , нека Дичев разкаже - как от научен сътрудник по научен комунизъм се превърна в либералстващ политолог!?
  Революцията му е по-интересна от класовата ...и пак сигурно е станала с '' Един подпис'' !?

  karabastun1@abv.bg
 4. 4 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 2541 Неутрално

  Този път Дичев има добре.
  Хубава беше само да се добави, че Германия финансира Ленин и ко, за да си осигури още един коз във войната. Даже Ленин е бил осъден като германски шпионин, но после болшевиките налагат пълна диктатура и унищожават всички, които имат различно мнение от тяхното. Абе лоши неща са ставали тогава, четох и как са разстреляли царското семейство - отврат. Не че и самият цар с неадекватността си по отношение на настоящата ситуация в Русия и в Европа е направил така, че хората да повярват в началото на болшевиките.
  Ленин си е бил един болен мозък, макар и по принцип доста интелигентен. Но интелигентен не значи добър, това е бил лош човек, не е зачитал правата на човешкото същество. Троцки пък самовлюбен оратор, готов на всичко, за да докаже правотата си. Естествено с много кръв. Чужда.
  Сталин пък си е чудовище, за него хората са си били просто някакви разхождащи се цифри, които нямат никакво значение.
  Да не дава Господ такива да се раждат пак на земята, пък и да вземат властта.
  А за нас важното е да си помним уроците и да не повтаряме стари грешки.

 5. 5 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 5603 Неутрално

  Огромна демагогия докарала само беди на света.Демагогия съчетана с див тоталитаризъм докарала утайката на обществото на власт......утайка от която още страдаме ние.......

  До истината се достига с познание!
 6. 6 Профил на Jumbo Jet
  Jumbo Jet
  Рейтинг: 2491 Неутрално

  " Рай на земята, само още малко жертви и сме там. Но ето ти беда - наместо братство и любов между хората се възцарява завист, битка за връзки, постове, дефицитни стоки."

 7. 7 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3115 Весело

  Комунисти-болшевици и комунисти-ислямисти действат по един и същи начин. По подобие на революцията в царска русия, в иран Ислямската революция дойде на готово......с единствената разлика, че в Русия това стана 8 месеца по-късно, а в иран една година по-късно. Т.е комунистите чакат някой да свърши мръсната работа, след което те да се появят в бяло и да си припишат всички заслуги.
  —цитат от коментар 1 на stanislavdi

  По тая логика и Наполеон е комунист.
  А Третата Република е свършила мръсната работа на Парижката комуна!

 8. 8 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 2009 Неутрално

  До коментар [#3] от "karabastun":
  Карабастуне, кажи с кое не си съгласен в текста, а не ни занимавай с личността на автора и то като му позиции, каквито никога не е заемал. Знам, че няма да кажеш нищо срещу Империята на злото.

 9. 9 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2489 Неутрално

  "От друга страна, е трудно да се отрече дълбоката промяна, която настава в православната империя. Грандиозното преразпределение на частна собственост, сравнимо може би само с монголското нашествие, вкарва в модерността милиони мужици - премества ги в градовете, образова ги, устройва ги във фабрики и панелни блокове. Удивителни успехи постига науката, в по-късния период и много изкуства. "
  1. Руската литература на XIX век броим ли я?
  2. Музиката?
  3. Наука? - Менделеев, Ломоносов...
  За мужика какво да кажем. В СССР селяните получават паспорти през 1974 година.
  За каква модерност да говорим?

  Да твърдиш, че ГЕРБ е алтернатива на БСП е като да мислиш, че диарията е алтернатива на запека.
 10. 10 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4529 Неутрално

  Можеше ли нещата в Русия да се случат по друг начин? Историческата наука забранява този въпрос.
  ========
  Питайте Троцки, той знае !

  Bukalemun
 11. 11 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 2911 Неутрално

  Сравнявайте - "Джордж Фридман: Руската революция"

  "...Урокът от това е опасността от идеи, когато те не са споделени като абсолютни истини, изискващи абсолютна логика, като по този начин изключват омекотяването на доброта или благоприличие. Ако идеите трябва да се преследват на всяка цена, тогава всичко, което стои по пътя им, трябва да бъде смазано. Проблемът е, че в този свят човекът, който смазва най-добре, печели. Така Маркс, нещастният интелектуалец, който постави всичко това в действие, беше заменен от Ленин, наполовина интелектуалец и наполовина главорез, който на свой ред беше заменен от Сталин, пълен главорез. Разстоянието между Маркс и Сталин изглежда огромно. Но всъщност има една вътрешна връзка между двамата. ..."
  http://www.bgnes.com/bez-filtyr/bez-filtyr/4541045/

 12. 12 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3194 Неутрално

  "Радикализмът на конструктивизма, футуризма, пролеткулта смайва света. Семействата се развеждат с един прост подпис в общината, а из Москва могат да се видят голи хора с плакат "Долу срама!". Изравят телата на светците, за да покажат на масите, че са се разложили като всички нас и никакво чудо няма"
  ================
  Изобщо, вакханалия. Лошото е, че тя повтаря и се повтаря в други форми.
  Адамитите и нудистите са форми на същия ексибиционизъм.
  Нетленните тлеят, значи нещо куца и в старото.
  " Рай на земята, само още малко жертви и сме там. Но ето ти беда - наместо братство и любов между хората се възцарява завист, битка за връзки, постове, дефицитни стоки."
  Ами да, само още малко и сме се дотътрили до демокрацията. Там дефицитни стоки няма, но пък парите не стигат и компромисите започват отново. Другото е същото. Вчера утрепаха една журналистка, защото не беше съгласна с правителствения курс в демократична Малта.
  Човекът е несъвършен и не създава съвършени общества. Моят младежки живот мина в късните години на комунизма, които бяха по-добри от Средновековието не защото беше комунизъм, а защото трябваше все пак да мръднем напред. Днешната "демокрация" е по-добра от последните години на Живков не защото е демокрация, а защото поработихме още малко. По цял ден говорим за продънен морал и корупция, но живеем по-добре от времето на Фердинанд, когато пак е имало "демокрация".
  Пиша това, защото всеки може да създаде текст, подобен на Дичевия, за всеки период от историята.
  Неговото е като при комунизма - Раньше и теперь.

  Еретик
 13. 13 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3605 Весело

  http://www.dw.com/bg/ другарки-и-другари-дайте-да-дадем/а-19400169

 14. 14 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8483 Любопитно

  До коментар [#10] от "eti mehter":

  Ако Николай Втори не беше хвърлил Русия от зле разбрана солидарност в ПСВ, нямаше да го свалят либералите на Керенски, а пък ако либералите на Керенски, не бяха толкова либерални - никакви германски агенти като Ленин и авантюристи като Троцки нямаше и да сънуват даже ВОСР !
  Разграден двор - революции всякакви ...

  karabastun1@abv.bg
 15. 15 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 2911 Неутрално

  До коментар [#11] от "plebs": - продължение

  "Плевнелиев: Путин е по-опасен от СССР" - https://clubz.bg/46956-plevneliev_putin_e_po_opasen_ot_sssr

  Защото
  "Путин вече е избрал от съветското минало това, от което той се нуждае: статут на велика сила, контрол на командните постове на икономиката, победата във Втората световна война и национална стабилност." - http://www.bgnes.com/sviat/evropa/4492321/

  Избра си Сталин и Имперска Русия. От където и "Идейният колаж БСП" - http://www.dnevnik.bg/analizi/2017/03/07/2929643_ideiniiat_kolaj_bsp/


 16. 16 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2961 Неутрално

  " Води нас другарят Сталин
  той е най–умния човек"

  Някой спомня ли си този откъс от една песен, която пеехме като деца? Така беше, или по–точно беше отвратително.

 17. 17 Профил на anonim440
  anonim440
  Рейтинг: 250 Неутрално

  "Социализмът като феномен в световната история" мисля, че тази книга на Шафаревич е много пълно изследване на проблема и дава истинските отговори.

 18. 18 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3397 Весело

  Има и нещо чисто естетическо във фантазма на ВОСР. Това е буквализацията на метафорите - готвачката, която започва да управлява държавата според прочутата фраза на Ленин. Издигат я заради класовия ѝ произход. А тя е благодарна и изпълнява желязната воля на болшевиките".Полицай Гешев беше казал на един от подводничарите - вие ще спечелите войната,тогава ще ви питам как ще управлявате с кундурджии.

 19. 19 Профил на anonim440
  anonim440
  Рейтинг: 250 Неутрално

  До коментар [#11] от "plebs": - продължение"Плевнелиев: Путин е по-опасен от СССР" - https://clubz.bg/46956-plevneliev_putin_e_po_opasen_ot_sssr Защото "Путин вече е избрал от съветското минало това, от което той се нуждае: статут на велика сила, контрол на командните постове на икономиката, победата във Втората световна война и национална стабилност." - http://www.bgnes.com/sviat/evropa/4492321/ Избра си Сталин и Имперска Русия. От където и "Идейният колаж БСП" - http://www.dnevnik.bg/analizi/2017/03/07/2929643_ideiniiat_kolaj_bsp/
  —цитат от коментар 15 на plebs


  СССР и Имперска Русия нямат нищо общо помежду си и затова е много странно как така съвременната Руска Федерация иска да е приемник и на двете държави, та чак го е записала в конституцията си.
  Путин иска да омеша вода с огън и да каже, че това е възможно. Типичният болшевички приом на лъжа. Толкова ли беше трудно да се осъди СССР и да се приеме, че Руската Федерация е приемник само и единствено на Руската Империя?
  За хора, които обаче мразят Имперяита това не е лесно.
  И сега съвременна Русия е един буламач. Хем се прекланя на Царя, хем се прекланя на убийците му. Е как така?

 20. 20 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5060 Неутрално

  До коментар [#12] от "Костадин Иванов":

  "Ами да, само още малко и сме се дотътрили до демокрацията. Там дефицитни стоки няма, но пък парите не стигат и компромисите започват отново"

  На мен парите ми стигат!

 21. 21 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 934 Неутрално

  Да не дава Господ такива да се раждат пак на земята, пък и да вземат властта. А за нас важното е да си помним уроците и да не повтаряме стари грешки.
  —цитат от коментар 4 на НеКой

  Ами то винаги такива вземат властта - да не мислиш, че нормалните хора ламтят да управляват другите? Виж ги нашите сегашните какви са, виж и в повечето държави управляващите. Мегаломани, комплексари, често и откровени престъпници. Други хора имат ли такъв болезнен стремеж да се докопат до властта - като виждаш колко е трудно това, какви други биха могли да вземат власт?

 22. 22 Профил на WWW
  WWW
  Рейтинг: 1113 Неутрално

  Интересна статия на Чърчил за болшевиките - разглежда болшевиките като алтернатива на ционизма, и двете движения/идеологии са от еврви:

  ZIONISM versus BOLSHEVISM.
  A STRUGGLE FOR THE SOUL OF THE JEWISH PEOPLE.
  By the Rt. Hon. Winston S. Churchill.

  http://truthseeker-archive.blogspot.com/2015/05/winston-churchill-admits-in-astounding.html?_sm_au_=iVVPJ5TTMJ2tw3sH

  https://en.wikisource.org/wiki/Zionism_versus_Bolshevism

 23. 23 Профил на WWW
  WWW
  Рейтинг: 1113 Неутрално

  Най-трудна си остава думата "революция". Според десните събитията в Петроград са преврат - една мъглявина от леви партии, съсредоточена около няколко големи града, взима насилствено властта и постепенно най-агресивните болшевики успяват да се саморазправят с останалите.

  --------
  Не десните, а самите болшевики наричат станалото БОЛШЕВИВКИ ПРЕВРАТ, и така е до 30-те години на 20 век.
  След това тези събития се преименуват в ВОСР, и започва да се гради култа към нея с художествени методи - филми, книги, песни, легенди ....

 24. 24 Профил на WWW
  WWW
  Рейтинг: 1113 Неутрално

  До коментар [#4] от "НеКой":
  Хубава беше само да се добави, че Германия финансира Ленин и ко, за да си осигури още един коз във войната. Даже Ленин е бил осъден като германски шпионин, но после болшевиките налагат пълна диктатура и унищожават всички, които имат различно мнение от тяхното.

  ---

  Ленин не е осъден като германски шпионин.

  Обвинен е от Временното правителство с други болшевики, полицията го търси, а той бяга и се крие в Финландия - юли 1917.
  Връща се в Петроград малко преди преврата на болшевиките, който организира руския евреин от Одеса Леон Бронщайн - Троцки.

  Троцки е професионален революционер, финансиран от различни тайни служби за да работи срещу Русия. Идва в Петроград след буржозно-либералната Февруарска революция от Ню Йорк, с тумба превратаджии с кораб , и пари за преврата.

  Лев Троцкий.Тайна мировой революции
  https://www.youtube.com/watch?v=WiPmqChQZoM

 25. 25 Профил на WWW
  WWW
  Рейтинг: 1113 Неутрално

  Огромна демагогия докарала само беди на света.Демагогия съчетана с див тоталитаризъм докарала утайката на обществото на власт......утайка от която още страдаме ние.......
  —цитат от коментар 5 на Messerschmitt


  Демагогия измислена в Западна Европа от евреина Карл Маркс, финансиран от представители на буржоазията, по конкретно Енгелс.
  Много от пропагандата на комунизма е правена в центъра на капитализма - Лондон ... много странно...

  Много вероятно е това да е запуснато като вирус , който ще удари други страни, а Англия като производител на заразата е знаел, че са имунизирани. Факт е, че комунизма никога не е бил популярен в Англия или САЩ, англосанксонските страни.

  Голяма част от революционерите които правят болшевишкия преврат са агенти на чуждите разузнавяния - типичен е Троцки, в кобина с Парвус, и финансирани от германското и австрииското разузнаване. Те двамата са Петроград още при революцията 1905, след това бягат и Троцки се връща 1917.

 26. 26 Профил на WWW
  WWW
  Рейтинг: 1113 Неутрално

  До коментар [#10] от "eti mehter":Ако Николай Втори не беше хвърлил Русия от зле разбрана солидарност в ПСВ, нямаше да го свалят либералите на Керенски, а пък ако либералите на Керенски, не бяха толкова либерални - никакви германски агенти като Ленин и авантюристи като Троцки нямаше и да сънуват даже ВОСР !Разграден двор - революции всякакви ...
  —цитат от коментар 14 на karabastun


  Факт.
  ПСВ е причината за да станат тези трусове в Русия.

  Интересно е как е организирана ПСВ, и досега историците мъцат и не могат ясно да кажат какви са причините за ПСВ.
  Обикновено се казва тази елементарна причина: Гаврило Принцип убил в Сараево престолонаследника на Австрия ... и започнала ПСВ.

 27. 27 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1874 Неутрално

  До коментар [#26] от "WWW":

  Причините за ПСВ са описани и анализирани многократно...това в Сараево е повод.
  Бих Ви препоръчл "Дипломацията" на оня мръсен задокеански капиталист Кисинджър.

 28. 28 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 6060 Неутрално

  живеем по-добре от времето на Фердинанд, когато пак е имало "демокрация"
  ----------------------------------------------------------------------------------------------------------

  И сега какво искаш да ни кажеш !
  ЗАЩО изобщо сравняваш времето на НЯКОЛКО ГОДИШНАТА ОПУСТОШИТЕЛНА ВОЙНА,каквато е Първата Световна Война, с днешното време на 72 ГОДИШЕН
  МИР,какъвто е периодът след Втората Световна Война !?!?!
  И живеем добре не защото сме "поработили повече", а защото
  ГО НЯМА КОМУНИЗМА В СЪВЕТСКАТА МУ ФОРМА.
  Северокорейците също са "поработили повече" през това време,
  НО НЕ ЖИВЕЯТ ПО-ДОБРЕ нито от нас, нито от ЮЖНОКОРЕЙЦИТЕ.

 29. 29 Профил на Уточнител
  Уточнител
  Рейтинг: 700 Неутрално

  ИВАЙЛО САМ ПОТВЪРЖДАВА ТЕЗАТА,

  че децата на АБпФК не могат да бъдат пълноценни критици на комунизма. Не може искрено да осъждаш нещо, на което дължиш почти всичко в живота, нали. Та Все нещо се премълчава, все на нещо се набляга, все се мънка...Та нали нашенските престъпници (АБпФК и Слугите на АБпФК) се учеха и направляваха от съветките болшевики. И дори ги надминаха в некои отношения. А нима Децата и Внуците могат с леко сърце да се откажат от дедите си?
  Слабо, Ивайло, слабо. И неточно и неубедително.
  Ленин е бил не по-жесток убиец от Сталин, просто малко време е имал човекът, за да се развихри напълно. И какво значи безмълвен? Изобщо не е бил безмълвен. Тоя гений на Злото е притежавал наистина желязна воля, поддържана от патологична омраза...След втория инсулт, той се научил отново да говори и да пише, което му помага да напише една от фундаменталните си статии. И Ивайло, прогресът на Русия след 20-те години, не може 100% да се обясни със социалистическата революция. Светът не стои на едно място. Ако бяха се утвърдили идеите на Февруарската революция и Русия, като република, беше тръгнала по капиталистически път, едва ли успехите след 70 г щяха да бъдат по-малки...
  Слабо, Ивайло, слабо....

  истината е по-важна от честта на Великая Россия
 30. 30 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 2349 Неутрално

  "Въпросът е в безотговорното разрушаване на основните институции на обществото, върху които се крепи социалният ред. Семейство, собственост, религия, монархия, полиция, буржоазна литература и наука, национална идентичност - каквото се сетите."

  А преходът към капитализма не беше ли разрушаване на икономиката на държавата, присвояване на богатствата на страната от шепа мафиоти, лишаване на хората от работа, пари и сигурност, довеждане на народа до просешка тояга и безмерно обогатяване на малцинството за сметка на мнозинството ? Това, което имаме днес е капитализъм от домарксовата епоха, а не модерна пазарна икономика. Колкото и да псувате Маркс, той е достигнал до един важен извод, а именно, че работникът трябва да получава толкова, колкото е необходимо за възстановяване на рзботната му сила, не по-малко. а в тази страна новоизлюпенитъе чорбаджии са толкова нагли и алчни, че биха оставили хората и без заплащане, ако имаха тази възможност. Това общество сега не е мечтаният капиталистически рай, както се опитват да ни го представят грантаджиите на разни чужди агенции.

 31. 31 Профил на Уточнител
  Уточнител
  Рейтинг: 700 Неутрално

  ЧЕТИ КНИЖКИ ФАУ, ЧЕТИ(кой запали ПСВ)

  Изобщо никой не мъца. Просто така се струва на безграмотниците.
  Чети книжки Фау, чети книжки. Сега, във връзка със 100-годишнината, излезе маса литература по въпроса, включително в България най-малко 15-20 заглавия. Историята не е съд, където на безграмотниците да бъдат поднесени готови заключения, за да не се напъват да мислят (от това ги боли главата). Дори в египтологията има проблеми, отпреди повече от 5 000 години, по които и сега не стихват дебатите между историците. Единствено и само марксистката историография даваше такива заключения от последна инстанция. Там желаещите могат да прочетат, кой е виновен за ПСВ.
  Та така.
  Фау бре, чети, глупости не пиши!

  истината е по-важна от честта на Великая Россия
 32. 32 Профил на Иван К
  Иван К
  Рейтинг: 3254 Неутрално

  Прекрасно обобщение на една политическа перверзия

  подпис
 33. 33 Профил на Уточнител
  Уточнител
  Рейтинг: 700 Неутрално

  КАТО ЧЕТА
  прозата, си представям пък какви простотии ще напише поезията...Боже опази!

  истината е по-важна от честта на Великая Россия
 34. 34 Профил на sporta
  sporta
  Рейтинг: 408 Неутрално

  Едва ли се пише нещо по ХИЛЯДА пъти. Идва дума за натрупаната ярост към това което наричаме ПОЛИТИЧЕСКА КЛАСА. Въпросът е лесен. Какво ги правим ТЕЗИ, след като крадат не просто пари , а просто подлагат на ГЕНОЦИД българския народ.

 35. 35 Профил на Уточнител
  Уточнител
  Рейтинг: 700 Неутрално

  Интересно какво му е прекрасното

  истината е по-важна от честта на Великая Россия
 36. 36 Профил на Уточнител
  Уточнител
  Рейтинг: 700 Неутрално

  "Въпросът е лесен".
  Излиза, че ако премахнем политическата класа и всичко ще е прекрасно.
  Добро предложение, но в него НЕМА нищо нова. Това го направиха болшевиките преди 100 години. Сега живеем в резултата.

  - Простотията е майка на всички злини -
  народна мъдрост

  истината е по-важна от честта на Великая Россия
 37. 37 Профил на anonim440
  anonim440
  Рейтинг: 250 Неутрално

  [quote#26:"WWW"][/quote]

  В книгата на Шабельская - Борг "Сатанисти на 20-ти век" (1913 г.) се твърди, че Руско-японската война от 1905 г. с революцията от същата година (първата революция, която е неуспешна) са дело на задкулисието. И тъй като не са успели се готви по-мащабна война (Първата световна), която да бъде съпроводена с втора революция, в която да се опитат наново да вземат властта.
  Шабельская - Борг е твърде интересна личност, сега почти забравена, но тя е тази, която дава на Сергей Нилус "Протоколите" ("Протоколи на ционските мъдреци"), и той ги публикува.
  Тя е имала достъп до тайни на Имперската Тайна Полиция.
  За жалост книгата и "Сатанисти на 20-ти век" не е преведена на български, но за който разбира руски я има в нета - "Сатанисты XX века".

  https://www.e-reading.club/book.php?book=143111

 38. 38 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2859 Неутрално

  Навремето ни учеха, че Ленин имал 1360 куб.см. мозък - колкото ходовият обем на Мсквич осмак. Пък после се оказа, че мозъкът му е бил раздут от четвърти стадии на сифилис. Та така с гениите на революцията.щщщщщщщщщщщщщщщщщщщщщщщщщщщ и на Рампата и да внасяме

 39. 39 Профил на Лудколю Деликолев
  Лудколю Деликолев
  Рейтинг: 1013 Весело

  Прекалено много разсъждения и стилистични упражнения върху иначе простата Теория на Световната Революция, която може да бъде изразена с няколко изречения:
  От гледна точка на Световната Революция наличният човешки материал може да бъде разделен на две основни категории:
  1. Хора които трябва да бъдат разстреляни немедленно за благото на Световната революция.
  2. Хора, които все още може да не разстрелвани за благото на Световната революция, понеже изпълняват някакви роля за нея - например копаят трапове за тези от категория 1.
  В борбата за Световната Революция всички от категория 2 ще бъдат преквалифицирани в категория 1 и тогава, ах тогава ще дойде звездата на пленителното щастие и прекрасният и удивителен живот на които ще се наслаждава новата порода революционни хомункулуси пръкнали се в ррезултат на изкуственият отбор посредством разстрели.
  ПЛочее товаЛищи, по-шиЛоко пЛиУгайте ЛазстЛеУите, както е обичал да казва тов. Бланк - Ленин, преди бледата спирохета хептен да му изплюска гениалния мозък и тов. Джугашвили да го удостои с почетна прижизнена мумификация.

 40. 40 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 12685 Неутрално

  Предпразнично :)
  Все пак 100 години . Почти като при нас са с лозунгите
  - 100 години власт, 100 години цирк
  - всички комунисти под земята
  - на партията преданост, а на народа - чиста вода

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 41. 41 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 4066 Неутрално

  ВОСР си е чист пладнешки обир! Шепа деградирали пияндета си присвояват богатствата на Русия! Същото става и у на на 09.09.44 год. и на 10.11.1989 година!
  —цитат от коментар 2 на lz2


  Иииий, що не предложиш на Дичев да напише една хубава статия и за десетоноемврийската революция в България. Много му се удава да пише за тези неща. Пък има и кой да плаща. Явно немците вече си печатат парите на поразия, щом имат и на Дичев да платят. Щото в България за такива глупости никой не би му платил, ние сме във валутен борд!

 42. 42 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 902 Неутрално

  Гледам и ми се стори, че статията се казва 'Ленин, Сталин и Дичката'.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 43. 43 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 861 Неутрално

  Мащабите на насилието в Турция били несравними. А геноцида на 1,5 милиона арменци; имигрантите - арменци в България- "отломка нищожна от винаги храбър народ, мъченик"- къде ги забрави, А?! А концлагерите в мащабите на Хитлериска Европа , къде останаха? Насилието в Съветска Русия било несравнимо. Несравнимо, ама над 2 милиона българи ги няма откак е "демокрацията" в България. Десетки, стотици хиляди български младежи измряха от наркотиците само в периода от 1990 до 2000 г.. Други стотици хиляди младежи получиха лесно "бързи" кредити, измъкнаха се от опеката на родителите си и станаха жертва на хазартната зависимост чрез хилядите казина и други форми на хазарт в България. А колко са жертвите на битовите кражби, на циганските набези, на корупцията. Защо сме с над 2 милиона по- малко от 1990 г. насам, А!? Геноцид била ВОСР! А съвременната българска "демокрация" не е ли по- страшен геноцид? 25 % от населението ГО НЯМА, БЕЗ ДА СЕ ОТЧИТА ЛИПСАТА НА ОЧАКВАНИЯ ЕСТЕСТВЕН ПРИРАСТ НА НАСЕЛЕНИЕТО!

 44. 44 Профил на gogata1955
  gogata1955
  Рейтинг: 240 Разстроено

  Поредният софийски лъжеинтелигент громи комунизма. Щеше да е смешно, ако не бе трагично. За жалост това е нивото на българския "елит" или върхушка, не случайно нейн любим вдъхновител ба Желю Желев от с.Веселиново. Той бе опровергал, поне така твърдяха нашите скромни интелигенти, идеолозите на кумунизма, идеята за изграждане на справедлив строй, в който да властва разумът - от Томас Мор, Томазо Кампанела до Маркс, Енгелс, Ленин, Сталин.
  Трагична липса на интелект в България, предвестник за нови национални катастрофи.

 45. 45 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 2790 Неутрално

  До коментар [#43] от "bobhunter":

  Защо сме с над 2 милиона по- малко от 1990 г. насам, А!? Геноцид била ВОСР! А съвременната българска "демокрация" не е ли по- страшен геноцид? 25 % от населението ГО НЯМА, БЕЗ ДА СЕ ОТЧИТА ЛИПСАТА НА ОЧАКВАНИЯ ЕСТЕСТВЕН ПРИРАСТ НА НАСЕЛЕНИЕТО!
  —цитат от коментар 43 на bobhunter


  "Съвременната българска демокрация" няма нищо общо с демокрацията и е продължение на онзи тоталитарно-феодален строй с други средства.

  И затова естествения прираст само ще се очаква, а населението все повече ще го няма.

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 46. 46 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4033 Неутрално

  Update 2017

  ГСКП:

  Голем
  Старовремски
  Коммунистически
  Переварот.

  Другото е пропаганда.
  Марксистки комунистически меншевики са овладели масите
  с "широка" демагогия за братство, равенство, социализъм и т.н.

  За комунистическата еднопартийна соц държава е присъщо държавно "капитално строителство".
  Така копае полезни изкопаеми, строи и така търгува с глобалния Капиталистически свят - капиталистически.
  За, доколкото може, капиталистическа валута.

  "Това относно "велика".

  За "октомврийска" се чудехме защо се празнува през ноември и как така една революция може да е по "стар стил".

  Думата "социалистическа" пък се разискваше чак до университета: социалистическа, ама всъщност комунистическа, различна от реакционните социалдемокрации. Злонамерен виц обясняваше, че социализмът бил преход от капитализъм към капитализъм прим. Както се и оказа.
  Фантазии и реалности

  Най-трудна си остава думата "революция". Според десните събитията в Петроград са преврат - една мъглявина от леви партии, съсредоточена около няколко големи града, взима насилствено властта и постепенно най-агресивните болшевики успяват да се саморазправят с останалите."

 47. 47 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 1202 Неутрално

  Плоско професоре, трябваше много по остро да се опише това пладнешко разбойничество.

  Още царят е започнал радикални промени в империята и още преди разбойничеството наречено революция Русия е започнала макар и бавно да се модернизира.

  Руските работници, колкото и малко да са били са имали по-добре организирани съюзи и са били с повече права и т.н.

  Пита се дали Русия щеше да има същите успехи в науката, изкуството и качеството на живот ако не беше революцията...да може да не е исторически коректно но тези успехи са като при нас не благодарения на революцията, а въпреки това.

  И неточност....огромната част от мужиците са продължили да бъдат крепостни чак до Хрушчов, който им дава паспорти.

 48. 48 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2396 Неутрално

  И аз съм от тези, които смятат че автора се е справил многп добре и текста е полезен, особено за тези, които по една или друга причина, включително възраст, нямат представа за това явление - комунизъм(а) и как всичко това е започнало с т.н. ВОСР.
  Но съм впечатлен, че не са много противниците на атзи теза - честно очаквах доста по-дружен отпор, а не звучащи почти като извинения подмятания, че видиш ли бържоазията и ( разбира се без тях няма как да се случи каквото и да е) евреите са виновни, въобще за появяват на тази идея от времето на Маркс, та дето се казва до наши дни.
  И леко под сурдинка, че видиш ли имало е известно отклонение от вярната линия - на това бих отговорил, няма страшно, Путин ще доведе нешата до законния им край и слава Богу, това вече няма да се отнася за света или Европа, а само за все по изоставащата Русия.

 49. 49 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 1210 Неутрално

  Няма по-голям световен проблем от пробутването тъкмо през периода, за който иде реч, на впечатлението, че нарушаването на логиката, абсурдите, са легитимно знание. Тъкмо тук, в тези астрални селения на висшия човешки дух, се засажда в началото на века буренът на непреодолимо зло, което ще предопредели особения погром над човечеството — бум на саморасла технология, развиваща се предимно емпирично от една страна, а от друга, наука-боклук, чийто единствен резултат е да поддържа един постоянно нарастващ конфуз у елитите, а оттам и във всички останали слоеве. Резултатът е пред нас — постмодернизъм с културалните си марксизми, франкфуртски школи, политически коректности и всякакви подобни нелепости, произтекли в крайна сметка и обосновавщи съществуването си от истинската бъркотоия, привнесена през 20-ти век в дълбоките фундаменти на физиката.

  Тъкмо в тези астрални селения на висшия човешки дух коалесцират всички привидно различни политически доктрини. И при фашизма, и при комунизма, и при т.нар. демокрация, абсурдите и нелепостите на онова, което е пробутано за наука, за новата наука на 20-ти век, за т.нар. «Голяма наука», доминират в официалната наука, харчат милиардите на световния данъкоплатец, строят мастодонти на безумието като ЦЕРН и си формират фалшиви герои, като тези, всяка година бълвани на кило от периферен скандинавски град.

  Забележителното при този интелектуален погром е, че той в еднаква степен унищожава и двете страни на наложената политическа дихотомия, очаквано поддържана като даденост и от автора. Кой ли пък е чул за друго, осван за натрапвана ни от детинство борба между две системи, които, в своята висша същност се оказват неразличими? Тъй че, няма какво да го виним автора. Всеки от нас е робувал и робува на подобно мислене, защото то е угодно някому, който ни го е втълпил. Това, което казвам е ново и то трябва дълбоко да се осмисли. На науката не й е мястото там, в редичката, където я е турил авторът. Тя носи знамето и, ако то е продрано, всичко друго е парцаливо. Не случайно всяка от привидно противопоставящите се идеологии драпа за научност. Драпа, но никъде няма да видиш в писанията на идеолозите й критика на вътрешната противоречивост на дълбоките фундаменти на физиката, колкото и да се взираш в разните му диалектики на природата, държави и революции, майнкмпфи и карлпопери. Говоря за идеолозите, не за тук-там пръкнали се критици. Напротив, всеки гледа да се нареди в редичката, да му зачетат на него мисленето като научно, та по-гладко да се прихлъзне в електоратското гърло и надвие на избори (или тоталитарно) врага-опонент. Груб партизанлък, уповаващ се на нещо, наречено официална наука, което е обособено като абсолют, пък там, какво в него абсолют са сварили елитите, те си знаят.

  След американската революция секуларността става модерното състояние на обществата и абсолютът на религиозните догми се налага да бъде заменен със светски такъв, който, кой е казал, че трябвало да бъде рационален. Религиозните догми рационални ли са, пък вършат работа да подкарват под строй мат’ряла.

  Ето тук трябва да са пипне преди всичко друго. Не се ли отхвърли абсурда в онова, което обществото нарича наука, нищо добро не чака човека и каквито и кисинджъри, марксове и енгелси да се пръкнат, обществата ще продължават да си имат неравенства, войни и шериатска тъма. Как да го чуят това послание, това е всъщност проблемът?

 50. 50 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 1210 Неутрално

  Извинявам се за липсата на нови редове. Не знам защо не излязоха, когато публикувах текста.

 51. 51 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 980 Неутрално

  "...След цялата революционна драма днес Русия стигна до изходното положение: президентска квазимонархия с помещици-олигарси..."
  Бях сигурен, че ще се стигне до Путин, макар и поднесено много срамежливо. А инак, не зная какво е положението на руснаците, но има теми и специално темата "Русия", които здраво хранят някои персони.

 52. 52 Профил на димитър иванов
  димитър иванов
  Рейтинг: 260 Неутрално

  До коментар [#4] от "НеКой":

  Двигателя на Улянов В. И. е била екзекуцията на брат му при атентата срещу царя, изгражда се като съвършен мизантроп , заради мащабите на поста си и безнаказаността при масовите екзекуции, в името на нещо абсолютно измислено , в което той също не е вярвал, най интересното в случаят е , че и останалите не са вярвали , показателен е спора между Кропоткин и Улянов на първият интернационал, Когато Ленин твърди , че има такава партия, която е способна да вземе властта, отговорът е -0до 0 до нула е равен на 0, за да стане вашата партия достатъчно голямо число, пред редицата от нули е нужна цифра , поне 1, за съжаление вие не сте тази единица г-н Улянов

 53. 53 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 535 Весело

  До коментар [#44] от "gogata1955":
  "Поредният софийски лъжеинтелигент громи комунизма."
  Не сте прав. Авторът е културолог, есеист и пространствен антрополог - каквото и да означава това. Също така е и професор.
  Под всичко останало, което сте написал аз също се подписвам.

 54. 54 Профил на шумкарят
  шумкарят
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#10] от "eti mehter":Ако Николай Втори не беше хвърлил Русия от зле разбрана солидарност в ПСВ, нямаше да го свалят либералите на Керенски, а пък ако либералите на Керенски, не бяха толкова либерални - никакви германски агенти като Ленин и авантюристи като Троцки нямаше и да сънуват даже ВОСР !Разграден двор - революции всякакви ...
  —цитат от коментар 14 на karabastun


  Точно. И досега не съм намерил отговор на въпроса от какъв зор Русия се включи във тази световна война? От която нищо нямаше да спечели дори да беше от страната на победителите. Както и не спечели.

  "Най-голямата грешка от наша страна беше, че твърде много ви се доверихме. А вашата грешка е, че приехте това доверие като слабост и злоупотребихте с него",
 55. 55 Профил на viva13
  viva13
  Рейтинг: 506 Неутрално

  До коментар [#3] от "karabastun":

  Явно тотално се е сговнясало положението с ероатлантизма, щом вадят плашилото на ВОСР, Ленин, СССР, който вече 30 години не съществува, но още им държи влага...

 56. 56 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8483 Неутрално

  До коментар [#54] от "един с теслата":

  Първи зор - да защити Сърбия от АУ !
  Втори зор - да си изпълни договора с Антантата, като защити Франция и ВБ от Германия !
  Трети зор - по договор с Антантата е щяла да лапне Босфора, Дарданелите и Истанбул!
  Общо взето : най-вероятно е щяло да стане, ако Питерската върхушка не беше либералствала, а беше унищожила чуждите агенти като бай Ленин и компания по бързата процедура още през 1915 -та година!

  karabastun1@abv.bg
 57. 57 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8483 Любопитно

  До коментар [#55] от "viva13":

  По-скоро искат да разграничат неотроцкисткия ''добър'' ЕССР от ''неправилния'' Сталинов СССР !

  karabastun1@abv.bg
 58. 58 Профил на Дивият Запад
  Дивият Запад
  Рейтинг: 272 Неутрално

  И тази глупост е писана от "професор"?

 59. 59 Профил на dimitarts
  dimitarts
  Рейтинг: 361 Неутрално

  Аз едно не разбирам.Като толкова много не харесвате Дичев и писанията му, не го четете и не пишете под статиите му.

 60. 60 Профил на gogata1955
  gogata1955
  Рейтинг: 240 Неутрално

  До коментар [#44] от "gogata1955":"Поредният софийски лъжеинтелигент громи комунизма." Не сте прав. Авторът е културолог, есеист и пространствен антрополог - каквото и да означава това. Също така е и професор.Под всичко останало, което сте написал аз също се подписвам.
  —цитат от коментар 53 на subaru


  Слаб е, малко много бай Ганю е философ в равнение с гражданина.

 61. 61 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 1879 Весело

  Личи си номенклатурната закалка. Така и не успява да избяга от нея Дичев и това си е.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 62. 62 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3194 Неутрално

  До коментар [#16] от "stedim":

  "" Води нас другарят Сталин
  той е най–умния човек"

  Някой спомня ли си този откъс от една песен, която пеехме като деца? Така беше, или по–точно беше отвратително."
  ======================
  Че ти на колко си? Сталин си замина в началото на 50-те.

  Еретик
 63. 63 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 2695 Неутрално

  До коментар [#3] от "karabastun":Вместо да претопля ВОСР , нека Дичев разкаже - как от научен сътрудник по научен комунизъм се превърна в либералстващ политолог!?

  Както има обществени поръчки , така за Дичев златната кокошка е поръчковите статии . Отдавна обърна палачинката - откакто не можа да се намести в някоя от яслите към държавната хранилка . Лекторските не дават самочувствие . Затова се ориентира към това , към което и Горбачов - лекзии по поръчка , за доста пари . Е , в цената сравнение не може да има , но в системата - да . А в овладяването й Дичев става вси по- добър .

 64. 64 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 2695 Неутрално

  До коментар [#59] от "dimitarts":Не става - ще се помисли за недосегаем корифей . Ще бъде вредно за ... студентите , които си мисли , че обучава . А това е посегателство към Националната сигурност умишлено насаждане на простотията сред младото поколение . Дето му викати бъдещето на нацията .
  П П Като си помисля , че в недалечното минало и Дичев е наричан така ... От тези , дето сега плюе с такова удоволствие .

 65. 65 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 2695 Неутрално

  Анализът на проф. Ивайло Дичев е за "Дойче веле":
  Най-ранният ми спомен за Великата октомврийска социалистическа революция е от прогимназията: учителят ни по история забраняваше да съкращаваме това име, което беше толкова мъчително за изписване с писалка (химикалките също бяха забранени поради недостатъчна уважителност към учебния процес!). Разхождайки се между чиновете, въпросният учител пляскаше зад врата всеки ученик, който се изхитряваше да си спести ритуалното усилие и пишеше просто ВОСР.

 66. 66 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 2695 Неутрално

  А Разхождайки се между чиновете, въпросният учител пляскаше зад врата всеки ученик, който се изхитряваше да си спести ритуалното усилие и пишеше просто ВОСР.

  Дичев , или не помниш , или лъжеш . Когато си бил в прогимназия , отдавна е минал периода , когато даскалите се натйгаха за служба . Образованието беше стабилна институция , в която издевателства , БЕЗПРИЧИННИ пошляпвания не се толерираха - имаше Родителски комитети , които не цепеха басма нито на хашлашки постъпки , нито на даскалски издевателства . Колкото до химикалките - завърших гимназия през61 - ва . С химикалки . А ти ми разправяш , че през 66- та са били забранени . Деменция ???

 67. 67 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 2695 Неутрално

  Това относно "велика". За "октомврийска" се чудехме защо се празнува през ноември и как така една революция може да е по "стар стил". Думата "социалистическа" пък се разискваше чак до университета: социалистическа, ама всъщност комунистическа, различна от реакционните социалдемокрации. Злонамерен виц обясняваше, че социализмът бил преход от капитализъм към капитализъм прим. Както се и оказа."

  Бил си в пети или седми клас . Ако на тази възраст не си могъл да направиш разлика между стар и нов стил , значи , причината сигурно не е в учителите . Пък за социализма и комунизма си размишлявал чак до студенството . Чудно как пък си издържал приемните изпити . На катовиди човек , че и днес се мъчиш с тези понятия , не е трудно да се досети как .Не е нормално човек с професорски претенции да не знае разликата и да набърка в един кюп социализъм , комунизъм и за капак - социалдемократизъм . И да твърдиш , че комунизъм се оказало прехода към капитализъм прим . Което означава че в момента Китай е първата държава в света с новоизмисления от антрополог термин капитализъм прим . Светило !!! .

 68. 68 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 2695 Неутрално

  Най-трудна си остава думата "революция". Според десните събитията в Петроград са преврат - една мъглявина от леви партии, съсредоточена около няколко големи града, взима насилствено властта и постепенно най-агресивните болшевики успяват да се саморазправят с останалите."

  Трудна е за лаиците . За антрополозите би трябвало да е позната територия . И за това е интересно не какво мислят десните , а какво мисли антрополога Дичев . Не е ясно .

 69. 69 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 2695 Неутрално

  Впрочем тяхната численост нараства десет пъти от Февруарската революция (насочена срещу феодалните порядки и катастрофалните последици от войната) до "Великия октомври", което говори не за стабилизирана социална база, а за лавинообразен процес на радикализация.

  Ами обясни защо е така . Лесно е - Февруарската революция , както сам казваш , е резултат от катастрофалното състояние в Русия след войната . Е, тази революция постепенно набира сили , изясняват се позициите , изясняват се задачите и целите които се преследват , , избистрят се организацията на революционерите , на стратегии и тактики за постигане на Целите . Които , както при всяка революция се увеличават и променят лавинообразна . И какво чудно има , че Февруарската революция прераства в Октомврииската ? И как ти хрумва , че докато се разнасят гърмежи и се лее кръв , може някой да мисли за някаква си СТАБИЛНА СОЦИАЛНА база ? Човеко , води се бой . На живот и смърт . Гладът ще дойде после , тогава може да се мисли и за социализация . И започва този лавинообразен процес на радикализация . Ами какво друго да стане - ? Има две страни / или повече/ И всички с пушки в ръце . И се радикализират ли ? Че ти и десните какво очаквате - да се закичат с китки и да се целуват ?
  Наивно , дори и за антрополог .

 70. 70 Профил на Ivan Kirov
  Ivan Kirov
  Рейтинг: 332 Неутрално

  Ей такива изрази говорят за неестичната объркана мисъл на автора:

  "Има и нещо чисто естетическо във фантазма на ВОСР. Това е буквализацията на метафорите - готвачката, която започва да управлява държавата според прочутата фраза на Ленин."

 71. 71 Профил на viva13
  viva13
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Да плашиш българите с комунизъм - все едно да плашиш куче със салам. Защото за българите комунизма е символ на държавността, а от там и на много други неща- икономическо развитие, сигурност и социални придобивки. А от държавност и закооност се плашат само бившите комунисти, които разрушиха, съсипаха и разпродоха страната - днешните олигарси. Ами верно, ако дойдат комунистите и им нацинализират ограбеното? Домусчиев да остане само с един гел на главата примерно...

 72. 72 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 2695 Неутрално

  До коментар [#71] от "viva13":. Ами верно, ако дойдат комунистите и им нацинализират ограбеното? Домусчиев да остане само с един гел на главата примерно...
  Ами има си терминология - експроприация на експроприираното .

 73. 73 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 2695 Неутрално

  До коментар [#70] от "Ivan Kirov":Това е буквализацията на метафорите - готвачката, която започва да управлява държавата според прочутата фраза на Ленин."

  Толкова е прочута , че едва ли някой от целият форум я знае . Освен Дичев .

 74. 74 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 2695 Неутрално

  Това е буквализацията на метафорите - готвачката, която започва да управлява държавата според прочутата фраза на Ленин. Издигат я заради класовия ѝ произход. А тя е благодарна и изпълнява желязната воля на болшевиките, която въплъщава историческите закони. "

  И като допълнение към предишния ми пост . Дичев с това твърдение просто изтрепа рибата Погледнах в уйкипедията и там пише , че ЛЕНИН НИКОГА не е защитавал тезата , че вссеки черно работник и готвачка може да управляваТ държавата . Напротив , ТВЪРДЯЛ Е че никой черноработник и готвачка не могат да упражняват държава , ако не са минали през обучение и ндобият необходимите знания . Както и Дичев , окж не е учил , няма да е станал професор , а ще е останал прост селски говедар , примерно . Чети и между редовете , Дичев , че тези вицове ще се запеметят от студентите ти като истина и от тук до опростачаването разстоянието е само на една ръка .

 75. 75 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 2695 Неутрално

  До коментар [#16] от "stedim":Някой спомня ли си този откъс от една песен, която пеехме като деца? Така беше, или по–точно беше отвратително.

  Ами , според плюсовете , които са ти нацвъкали , СЕДЕМНАДЕСЕТ души си я спомнят . Но нито един не си е спомнил как се е казвала таци песен и дали не са я слушали като приспивна от майките си като пеленачета . Е, явно сте си останали в интелектуално развитие в онзи далечен детски свят .

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK