Евгения Иванова: Няма радикализация на религиозна основа

Евгения Иванова

© Антон Попов

Евгения ИвановаДържавата да финансира изповеданията и религиозните училища, финансирането им от чужбина да бъде ограничено – това предлага проектът за промени в закона за вероизповеданията на "Обединени патриоти". Според авторите му завършилите зад граница религиозни проповедници и преподаватели ще трябва да получават право от Министерството на образованието да упражняват професията си. Неотдавна вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов заяви, че в България се виждат опити за радикализация в гетата и в Родопите, където живеят мюсюлмани. Той предложи "промени на закона за вероизповеданията и закона за образованието като част от мерките за борба с радикализацията". По този повод "Дневник" се обърна към експерти.


Проф. Евгения Иванова е изследовател на мюсюлманските общности в България и на политиките към тях. Участва в проектите "Нагласи на мюсюлманите в България". През 2014 г. издава монографията "Ислямизирани Балкани: динамика на разказите". Съставител е в сборника "Помаците: версии за произход и съвременна идентичност" (2014). Автор е на "Ислямизацията между полюсите на паметта" (2013), "Ислям или ислямизъм: български проекции" (2013) и "Помаците: нарушеното мълчание" (2015).


Наложително ли е да се променят законите за образованието и за вероизповеданията, за да може имамите да се обучават по утвърдена от министерството на образованието учебна система, а завършилите извън България да получават разрешение, за да имат право да преподават?
- Както обикновено у нас, правилата се измислят за конкретни хора и конкретни ситуации. Представяте ли си какво ще стане, ако човек, завършил Оксфорд, например, бъде подложен в България на тест (такова беше предложението на Каракачанов за имамите, завършили в арабските държави) от някоя тричленка, съставена от самия него, Валери Симеонов и някой друг патриот? Ами, човекът ще се откаже и ще си се върне в Оксфорд. Вярно, Саудитска Арабия не е Оксфорд, но нали пък ислямът е тръгнал именно оттам, а не от София? Ако образованието по ислям се финансираше от София обаче, всичко щеше да бъде прозрачно и нямаше непрекъснато да въздишаме, че в него се наливат пари от някакви много страшни места.


Колкото до Висшия ислямски институт, той отдавна се нуждае от акредитация (а не – лицензиране), но тя все не му се дава, защото нямал сграда. А няма сграда, защото феновете на Каракачанов час по час се събират да протестират, че не искат такива сгради.


Правила в България и сега има: всички чуждестранни дипломи се легализират, а кандидат-преподавателите се назначават с конкурс (не с тест), провеждан от академично жури. Добре би било тези правила да се познават. Даже от министрите.


Верни ли са твърденията, че роми от гетата сменят вярата (християни стават мюсюлмани)? Ако това е вярно, тогава на какво може да се дължи?


- Ако някой е направил "откритие", че жителите на гетата сменят вярата си, това означава твърде слабо познаване на тази общност. Документите показват, че още от ранните векове на Османската империя, когато основно се заселват в балканските територии, циганите често сменят религиозната си принадлежност – та до ден днешен. Тази смяна може да се дължи на множество причини, в повечето случаи – конюнктурни (каквито са най-често причините и за всички останали общности с променена религия).


В сегашната ситуация наблюдаваме дори не толкова промяна в религиозната принадлежност (доколкото немалка част от тях в Южна България са потомствени мюсюлмани), колкото "внезапна" религиозност, често дължаща се на бедност, болести, нещастия, в някои случаи – даже на мода.


Мотивът обаче, който ще придобива все по-голямо значение за тази "нова" религиозност, е протестът – срещу отхвърлянето от обществото, срещу униженията, срещу рестрикциите. След като гласувахме специален закон заради трийсетина жени (а преди осъждането на Ахмед Муса те бяха пет), сега не би трябвало да се изненадваме, ако станат повече.


Има ли данни за разпространение на радикален ислям в някои гета или в джамии в Родопите?


- Двете големи изследвания, които направихме заедно с "Алфа рисърч" през 2011 и 2016 г., както и постоянните ми теренни сондажи показват, че никъде в България (засега) не съществува среда за разпространение на ислямизъм (или – политически ислям). Понятието "радикален ислям", влязло, за съжаление, в широка употреба, обозначава религиозност, а не – идеология. Държа да отбележа, при това, че тези изследвания са единствените (поне – доколкото ми е известно), влезли – и с количествена, и с качествена методика – в гетата. Повечето от останалите колеги интервюират учители, социални работници, здравни работници и представители на правоохранителните органи, но не и самите "заподозрени" и тяхното непосредствено обкръжение.


Разбира се, работата на изследователите не е да "заловят спящи клетки", а да посочат процеси, способстващи зараждане и потенциално развитие на радикализация. Твърдя със сигурност, че липсват белези за каквато и да било радикализация на религиозна основа. Напротив: засилената религиозност – било мюсюлманска или християнска – помага за социализацията на тези хора, за формиране на ценностна система, за създаване на усещане за общност - начинания, в които се провалиха както образованието, така и множество неправителствени организации.


Това, разбира се, не означава, че е не е възможно да се появи радикализация със социална мотивация, основана върху бедност, отхвърленост, унизеност, рестрикции. Такава радикализация би могла да засегне следващите поколения – все по-необразовани и незнаещи български език. Това би трябвало да ни тревожи, а не – внезапното обръщане към Бог, което е възможно да се мотивира от същите тези основания – бедност, отхвърленост и т.н.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (59)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 823 Неутрално

  Ясно: ако Оксфорд е Меката на западното уни образованието, Мека е Оксфордът на ислямското. Успокоих се.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 2. 2 Профил на rsw37525595
  rsw37525595
  Рейтинг: 225 Неутрално

  С други думи: Евгения бди над вас- спете спокойно деца.

 3. 3 Профил на Мизийски
  Мизийски
  Рейтинг: 480 Неутрално

  Проблемът е в самата им религия и затова няма да се реши по този начин. Терористите произлизат от най-различни социални прослойки, изповядват различни варианти на исляма и имат различни биографии. Просто Коранът за всички е един и същ и той иска от мюсюлманите да убиват.

  Коран
  Сура 4, стих 89
  Желаят и вие да сте неверници, както и те са неверници, за да бъдете равни. И не взимайте ближни от тях, докато не се преселят по пътя на Аллах! А отметнат ли се, хващайте ги и ги убивайте, където ги заварите – и не взимайте от тях нито ближен, нито помощник.

  Сура 5, стих 33
  Наказанието за онези, които воюват срещу Аллах и Неговия Пратеник, и се стремят към поквара по земята, е да бъдат убити или разпънати, или да се отсекат ръцете и нозете им кръстом, или да бъдат прокудени от земята [им]. Това за тях е позор на този свят, а в отвъдния за тях има огромно мъчение.

  Не участвувайте в безплодните дела на тъмнината; напротив, изобличавайте ги. Защото за онова, което нечестивците скришом вършат, срамно е и да се говори (Еф. 5:11-12).
 4. 4 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 935 Неутрално

  Представяте ли си какво ще стане, ако човек, завършил Оксфорд, например, бъде подложен в България на тест (такова беше предложението на Каракачанов за имамите, завършили в арабските държави)
  -----------------
  Всъщност си представям си колко ти е акъла, след като може да направиш такъв паралел.
  Аре у леу, грантоедке.

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 5. 5 Профил на naskom44
  naskom44
  Рейтинг: 442 Неутрално

  аман от умници! Да се гушнат с комунистическотата издънка Атонина Желязкова и да заминават за ИДИЛ . Безродници!!!

 6. 6 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3195 Неутрално
 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 8. 8 Профил на gogata1955
  gogata1955
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Радикализацията в България, а и по света в т.нар"демокрации", е на социална основа. Малцина свръхбогати и обслужващите ги тесни слоеве потискат и експлоатират мнозинството бедни и мизерстващи.
  Това противоречие се решава единствено по революционен начин, насилствено.
  Както е било пред 100 години в Русия - военните, националните индустриалци са подкрепили малката партия на Ленин и са ликвидирали/както физически, така и социално/ върхушката.

 9. 9 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3166 Неутрално

  Пудренето на мозъците на публиката продължава.
  Явно тече кампания.

  Ми .. нье!
  Твърдо НЕ на опитите да се подмуши и измимикрира в очертаващата се нова рамка за религиите у нас целенасочено и за сметка на обществото, но без то да се усети, организиране и финансиране на центрове за пропаганда и опаковане на групички за лична политическа употреба в ущърб на самото общество.

 10. 10 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3166 Весело

  ... Саудитска Арабия не е Оксфорд, но нали пък ислямът е тръгнал именно оттам ...

  Въййййй!
  Т.е. Пророкът е раждан през 20 век?

  ОксфорТе, ОксфорТе, шо ми МьЕКАш така?

 11. 11 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1631 Неутрално

  Няма няма, колко да няма.
  Това е процес, не е статично състояние.
  Трябва да внимаваме и да следим арабската общност и училите в чужбина имами, вдияхме че и командири от Идил сме си имали на гости. Гетата също са рискава зона, много рискова, особено Пазарджик и Пловдив.
  Колкото до финансирането, хубаво е да се и българско, за да имаме и думата за това, какво ще се проповядва. Може и да е по-скромно, все пак не сме Турция, но пари ще се намерят. Най-важното е националната сигурност.

 12. 12 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3166 Неутрално

  ... Саудитска Арабия не е Оксфорд, но нали пък ислямът е тръгнал именно оттам ...

  А сериозно - да благодарим на "Дневник", който с публикуването на това показва и така доказва чисто политическата същност, която се крие в "активизмЪ" на тези, и лъжовната, нагличка в безпардонността си и чисто пропагандна технология, която използват.

 13. 13 Профил на SETT
  SETT
  Рейтинг: 238 Неутрално

  До коментар [#3] от "☦ Македонски ☦":

  Вадиш от контекста. По този начин четат корана именно терористите - с откъслечени извадки, които противоречат на общия дух на корана, когато ги извадиш от контекста. Или иначе казано, както дявола чете евангелието.
  Между другото в корана се използват доста метафори и наративи, които глупаците или четат буквално или въобще не вдяват какво е написано.

  1. “Присъщият порок на капитализма е неравното разпределяне на благата; присъщата добродетел на комунизма е равното поделяне на нищетата.” Сър Уинстън Чърчил
 14. 14 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3166 Весело

  До коментар [#3] от "☦ Македонски ☦":Вадиш от контекста. По този начин четат корана именно терористите - с откъслечени извадки, които противоречат на общия дух на корана, когато ги извадиш от контекста. Или иначе казано, както дявола чете евангелието.Между другото в корана се използват доста метафори и наративи, които глупаците или четат буквално или въобще не вдяват какво е написано.
  —цитат от коментар 13 на SETT

  Чекай, чекай, че нещо не разбрах?
  К'ъф "общ дух на Корана" и "контекст"?
  И на които противоречали сурите от самия Коран?

 15. 15 Профил на rsw37525595
  rsw37525595
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#13] от "SETT":

  Ами хайде- покажи цитатите в контекст и докажи, че всъщност проповядват мир и любов.
  Чакаме със затаен дъх...

 16. 16 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3166 Неутрално

  Има.
  —цитат от коментар 6 на chicago514

  Ъъъъ ...
  Аз пък съвсем се ошашавих!
  Иванова ни рЕди, че нЕма.
  А вчера Антонина Желязкова ни рЕди, че ... цитат:
  ... Съществуват, сред част от по-младите мюсюлмани, увлечения към по-фундаменталистки форми на исляма като салафизма, но това не означава само по себе си, че са настроени джихадистки или агресивно срещу другите конфесии. Това е индивидуален избор за връщане към кораническите канони, изчистени от специфичните местни ритуални отклонения и от синкретизма, които са характерни за Балканите и са наследени още от периода на османската империя ...
  Т.е. има. Защото "по-фундаменталистки форми на исляма" и " изчистени коранически канони" си е точно това.

  На коя да вярваме?
  Аз лично не им вярвам и на йота!
  Когато те будалкат така явно и агресивно - изводът е ясен.

 17. 17 Профил на SETT
  SETT
  Рейтинг: 238 Неутрално

  До коментар [#14] от "xm...":


  До коментар [#15] от "rsw37525595":

  Излишно е няма да ви промени мнението. Така, че дерзайте ...

  1. “Присъщият порок на капитализма е неравното разпределяне на благата; присъщата добродетел на комунизма е равното поделяне на нищетата.” Сър Уинстън Чърчил
 18. 18 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 823 Неутрално

  До коментар [#13] от "SETT":

  ама де го тоя "контекст", който показва точно обратното на проповядването от тези "аети". дайте го, да го видим. цитирайте някой класически тафсир поне, това-онова. защото тая мантра с контекста винаги опира в някой...текст. не в нещо друго. защото това е история, а не антропология.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 19. 19 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3166 Неутрално

  До коментар [#6] от "chicago514":
  Прочее ... сега пак се загледах в твърдението на Желязкова.
  Изчиствали се от синкретизма? Наследения още от Османската империя?

  Ами изчистването от синкретизма по същество е връщане към фундаменталистки религиозни позиции на рязко и осмислено отграничаване както от другите религии, така и спрямо историческите, социални и обществени връзки с "другите" в обществото!

  Те зубрят Корана буквално, те се осмислят и изживяват като "различни" и се отказват осъзнато и целенасочено от досегашния модел на съжителство - и всичкото това Желязкова го обявява за мно'о гот и че нямало нищо страшно!

 20. 20 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3166 Неутрално

  До коментар [#14] от "xm...":До коментар [#15] от "rsw37525595":Излишно е няма да ви промени мнението. Така, че дерзайте ...
  —цитат от коментар 17 на SETT

  Ми ще дерзаем. Няма как, принудени сме.
  От дерзаещи като вас ...

 21. 21 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1994 Неутрално

  "Това, разбира се, не означава, че е не е възможно да се появи радикализация със социална мотивация, основана върху бедност, отхвърленост, унизеност, рестрикции. "

  Точно същото ни обясняваха и за вече със сигурност появилите се терористични клетки в Западна Европа. Т.е. останалата част от обществото била виновна?
  Никога, ама никога не се определя главния виновник - мракобесната сатрапия Саудитска Арабия.
  Защо така бре специалисти?
  Далеч съм мисълта че не знаете за какво става въпрос.

  Panta rhei....
 22. 22 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 823 Неутрално

  До коментар [#19] от "xm...":

  да, това си мислех и аз. значи, ако твърдим две неща: 1. първо, "балканският" ислям е синкретичен, т.е. сплав от каквото падне локално и религиозната норма, а 2. "фундаментализъмът" е връщане към "чистотата" на изворите като Корана и Сунната, какъв може да бъде аргументът за един мюсюлманин, който иска да бъде авнтетично вярващ, да остане в "синкретичната" традиция? "останете в "синкретичната" традиция, защото...бащите ви цял живот са яли свинско и са пили ракия, без да им пречи като мюсюлмани"?

  е, съжалявам, това е несериозно. не може фунди ислямът хем да "чист", хем да е "лош", хем да не е "истински ислям". може да е "чист" и "лош", ако човек възприеме есенциалистка позиция, която съди по критерий извън исляма за добро и зло. може да е "чист" и "добър", ако човек е фунди. но не може хем да е "чист", хем да не е "ислям". това е формално логическо противоречие.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 23. 23 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3166 Весело

  До коментар [#13] от "SETT":ама де го тоя "контекст", който показва точно обратното на проповядването от тези "аети". дайте го, да го видим. цитирайте някой класически тафсир поне, това-онова. защото тая мантра с контекста винаги опира в някой...текст. не в нещо друго. защото това е история, а не антропология.
  —цитат от коментар 18 на abdelhaqq

  Не го тормози човечецът.
  И така е в тежък грях, че обявява Божието слово за протичворечащо само на себе си, а Пророкът за неразбрал или, Боже опази! - нарочно изменил Словото, та да се различава от "контекста".

 24. 24 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 823 Неутрално

  До коментар [#23] от "xm...":

  въпросът е, че мюсюлманите не са глупави, и поне от имам аш-Шафии 9ти век имат механизъм за примиряването на противоречията в Писанието чрез йерархизацията на източниците на правото и доктрината. и там не влиза механизмът - "тва не е валидно вече, защото на нас не ни се вижда съвместимо с общата секуларна представа за религиозността (взета от това, което на Запад се припознава като религиозност, т.е. християнството)".

  בני אתה אני היום ילדתיך
 25. 25 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3166 Неутрално

  До коментар [#22] от "abdelhaqq":
  Напротив, мисля, че много е сериозно.
  Защото Желязкова обяснява, че бягат от синкретизма, наследен още от Османската империя.
  Кхъ, кхъ ... А Мека и Медина в коя Империя са били? Ерусалим? Дамаск, Александрия?
  Когато се е формирал въпросният синкретизъм.
  И сега се прави подмяната със Саудитска Арабия, "от която тръгнал ислямът", нали, както пък пробутва политическата опорна точка Иванова. И така се подменя "наследството" от "синкретизъм" от най-вече късната Османска империя с "актуалния прочит" на Саудитска Арабия. Където ... някой въобще да вижда някакъв "синкретизъм"?
  И всичко това ни се пробутва най-безочливо!

 26. 26 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4168 Гневно

  До коментар [#4] от "qwertqwert":

  Не се смейте, защото това, което предлага Каракачанката е точно връщане на положението отпреди 10-ти ноември, особено от времето на гоненията срещу религията от около 1950-та и 1985 година, когато бяха преследвани католици и протестанти, защото основните им центрове бяха извън България. Подобни преследвания имаше пак по същата причина във всички социалистически страни - в Китай даже е създадена Китайска католическа църква, че да откъсне китайските католици от Ватикана. На православните подобни гонения бяха смекчени, поради поместната организация на православните църкви и традиционната им зависимост от местните власти.
  Гледайте в неделя филма за пастор Христо Куличев и преследванията срещу евангелистите - БНТ, 13.00

 27. 27 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3166 Неутрално

  До коментар [#24] от "abdelhaqq":
  Не са глупави, но правят и избор.
  И когато изборът е към фундаментализма "по принцип" като отвлечено понятие за "чистота" дори - имаме проблем. Голям проблем.
  Защото зад този избор стои конкретна политика, конкретни сили и едни твърде, ама твърде много конкретни пари ...

 28. 28 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 282 Неутрално

  "Колкото до Висшия ислямски институт, той отдавна се нуждае от акредитация (а не – лицензиране), но тя все не му се дава, защото нямал сграда. А няма сграда, защото феновете на Каракачанов час по час се събират да протестират, че не искат такива сгради."

  Една камара глупости от гусжата. Понеже другите вече са показани в коментарите, ще постна тази. Постройте им сграда другарко Иванова, кво само се тръшкате. Час по час.

 29. 29 Профил на THE CONCEPTUAL PENIS AS A SOCIAL CONSTRUCT
  THE CONCEPTUAL PENIS AS A SOCIAL CONSTRUCT
  Рейтинг: 497 Разстроено

  Наистина такова чудо като радикален ислям няма. Има просто ислям и в обществата и компактните общности, където той е основен социален регулатор дори "умерените" му последователи споделят несъвместими със западните общества ценности.
  Безумие е, че дори когато се предложи забрана за носене на никаб веднага се намират полезни идиоти, които смятат, че подобни забрани са расистки (!?!) или пък ограничавали религиозните свободи. Все едно да се опиташ да влезеш в банка с балаклава и да се чудиш какво ти се случва.

  #killwhitey
 30. 30 Профил на val1320
  val1320
  Рейтинг: 472 Неутрално

  Ще ходатайствам пред Кмета на Пазарджик да настани написалата статията заедно с Антонина Желязкова в общински апартамент в кв."ИЗток"(махала "Токайто") на Пазарджик само за 1 година време!После ще я помоля пак да напише статия по темата!Искаш ли,писателке?

 31. 31 Профил на Moxito
  Moxito
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Виждайки какви ги дипли тази госпожа мога да пророкувам следното: г-жата най-вероятно е усвоител на едни пари, викат им грантове за свободни общества, толерантност, мир и любов, дето карат получателите им да пръскат диви слюнки по всеки противопоставил се на навлизането на дивите бради в европа.

  Когато в Пазарджик ходят с бурки, когато от гетото там има клипове как цигани с бради крещят Аллах Акбар по улиците, тази г-жа да каже че няма проблем е просто подигравка. От офисчето в София тази г-жа може да раздава акъл, но няма да и мине и през ума да си направи изследванията вечерно време в циганската махала в Пазарджик заедно с другата грантофилка Желязкова и онова странно момченце от БХК Радославчо, но иначе са много гръмогласни. Не ми пука за комунизма, сега с ръка на сърцето казвам, че живея по-добре отколкото бих живял при комунизъм. Но по онова време такива видни предатели директно ги вкарваха по заведенията, то бива бива да работиш срещу собствената си нация, но това вече прехвърля границата на наглостта.

 32. 32 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3166 Неутрално

  Наистина такова чудо като радикален ислям няма. Има просто ислям и в обществата и компактните общности, където той е основен социален регулатор дори "умерените" му последователи споделят несъвместими със западните общества ценности.Безумие е, че дори когато се предложи забрана за носене на никаб веднага се намират полезни идиоти, които смятат, че подобни забрани са расистки (!?!) или пък ограничавали религиозните свободи. Все едно да се опиташ да влезеш в банка с балаклава и да се чудиш какво ти се случва.
  —цитат от коментар 29 на THE CONCEPTUAL PENIS AS A SOCIAL CONSTRUCT

  Сравнението с банката не е подходящо. Направо си е погрешно.
  Вярното сравнение, мисля, би било, че Иванова, Желязкова и задруга влизат в банка, която няма охрана.
  Защото Европа е атеистична по същество, либерална и поради това е изгубила имунният си рефлекс "да скача на балаклава", влизаща и в "банката".
  А тия с балаклавите не са само имигранти! Не, Иванова, Желязкова и задруга работят усилено за целево създаване на изолирани общности и от коренните европейски граждани, обединени от пълнокръвна и жива религия . Ислямът е точно такава. И поради което тя естетсвено е "радикална", защото само разширението е "живот". Другото е споменатия от Желязкова "синкретизъм", свеждащ религията до етнографски атрибут и традиция, каквото е християнството в Европа. Не само у нас.
  Прибавете към това и неофилското рвение на новопосветените и те' ви отрядите с балаклавите в банката без охрана!
  Точно за това работят тези другарки!

 33. 33 Профил на solange
  solange
  Рейтинг: 279 Неутрално

  На Запад все са бедни, отхвърлени, унизени терористите... с имоти в Мароко и в Западна Европа, с прилична кариера в обществения или частния сектор, с възрастни родители, цял живот работили и спестявали в Европа с помощта на щедрата социална система, благодарни на съдбата, че са устроили децата си в по-нормално и справедливо общество...
  И изведнъж синчето се радикализира, пуска брада, започва да критикува родителите си, че не са добри мюсюлмани, после ограничава контактите си до другите откачалки като него. После решава да иде на война или да избие малко неверници в държавата, в която е роден и израсъл и която трябва да му се води родина.
  Тези процеси текат от десетилетия на Запад, с любезното съдействие на прогресивната левичарска "интелигенция" като госпожа изследователката и другата "експертка", дето се изока оня ден. Ние се усетихме едва през последните години, когато започнаха да избиват местното население.
  Хайде по-кротко с кампанията, не сме чак такива идиоти.

 34. 34 Профил на xta58510204
  xta58510204
  Рейтинг: 599 Неутрално

  Напоследък прави впечатление ,че медията третира читателите си като контингент на жълто издание ,които приемат откровено пропагандни материали за чиста монета и забравят ,че стълбата на медийния рейтинг може да води както нагоре ,така и надолу.

  Не отговарям на хейтъри.
 35. 35 Профил на gmranger
  gmranger
  Рейтинг: 517 Неутрално

  Г-жа професорката да напише в Гугъл "Ислямска държава в Пазарджик", да цъкне на Изображения, и да гледа. Голяма научна методология, да влизаш в гетата и да питаш контингента дали е радикализиран...Все едно да ги питаш "Крадете ли?", и после да заключиш, че са най-примерните граждани.

 36. 36 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7572 Неутрално

  Тази проф. Евгения Иванова е завършила във ВИТИЗ театрознание. Защо се занимава с мюсюлманите.

 37. 37 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 823 Неутрално

  До коментар [#35] от "gmranger":

  точно това е проблемът с такива "изследвания" - винаги разчитат на self reported issues, т.е. свършват до границата на свободното споделяне. нещо като навремето военните комисии с техните "психолози" - питат те - "чувстваш ли се загрижен за настоящето си?" - "мне". записват. "чувстваш ли се обезпокоен за бъдещето си?" - "мне". записват. остава да питат - "чувставш ли се нормален?" - и при отговор "не", да запишат - "не е нормален". ако питаш един мюсюлманин, който искрено вярва в Корана като вечно слово на Аллах и на хадисите като истинен разказ за живота на Пророка, съответно - в шариата, като опиращ се на Корана и хадисите закон за регулация на обществото - "ти фундаменталист ли си?", той естествено ще каже "не". и ще бъде прав. ще бъде просто "мюсюлманин, който е взел насериозно религията си". изследователят записва в тоя случай явно - както и сега - "няма основания за радикализация". и довиждане.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 38. 38 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 823 Неутрално

  До коментар [#36] от "Роси":

  защото е кофти тема да се занимаваш с мюсюлманите.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 39. 39 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1366 Любопитно

  Радикализацията в България, а и по света в т.нар"демокрации", е на социална основа. Малцина свръхбогати и обслужващите ги тесни слоеве потискат и експлоатират мнозинството бедни и мизерстващи.Това противоречие се решава единствено по революционен начин, насилствено. Както е било пред 100 години в Русия - военните, националните индустриалци са подкрепили малката партия на Ленин и са ликвидирали/както физически, така и социално/ върхушката.
  —цитат от коментар 8 на gogata1955


  Я се събуди, мила, какви революции, какви подтиснати класи, какви мизерстващи слоеве, какви върхушки? В 21 век сме, а не в 20 или 19.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 40. 40 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3166 Весело

  До коментар [#35] от "gmranger":точно това е проблемът с такива "изследвания" - винаги разчитат на self reported issues... изследователят записва в тоя случай явно - както и сега - "няма основания за радикализация". и довиждане.
  —цитат от коментар 37 на abdelhaqq

  Ааа, ма не така!
  Тя не е обиокновен попълващ баланка за интервю, тя е обработващият и вадещият заключенията.
  И как да няма основания за радикализация, когато самата тя преди това твърдеше, пак от свое изследване, че мюсюлманите се изолирали?
  Нали точно това и е специалността - от 1 и 1 да получи 2.
  А пък тя ни рЕди, че 1 и 1 дават ... нищо не давали.
  Даже май е изнамерила някаква имагинерна стойност, която дават 1 и 1, завършвайки така ....
  "Това, разбира се, не означава, че е не е възможно да се появи радикализация със социална мотивация, основана върху бедност, отхвърленост, унизеност, рестрикции. Такава радикализация би могла да засегне следващите поколения – все по-необразовани и незнаещи български език. Това би трябвало да ни тревожи, а не – внезапното обръщане към Бог, което е възможно да се мотивира от същите тези основания – бедност, отхвърленост и т.н."

 41. 41 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 823 Неутрално

  До коментар [#40] от "xm...":

  знам, че това не е така. добавете към това и особеността на тези "проучвания", и ще видите как много лесно се оказва, че "радикализацията" на мослемите в българия не чука на вратата", "саудията е като оксфорд за тях", "циганите си сменят вярата много лесно по утилитарни причини, затова е все тая дали са евангелисти или уахабити", и въобще - светът е в розово.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 42. 42 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3166 Весело

  До коментар [#41] от "abdelhaqq":
  Т.е. вие я извинявате чрез предположението за изпадането и в някаква смесица между народничество и сиромахомилство? За съответните на тях резултати?

 43. 43 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 823 Неутрално

  До коментар [#42] от "xm...":

  не, не я "извинявам", но не я и "инкриминирам". обмислям вероятно обяснение за подобни абсурдни тези.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 44. 44 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3166 Неутрално

  До коментар [#43] от "abdelhaqq":
  Когато някой се е хванал да се занимаваш покрай сериозна кауза/казус - позицията не мисля, че трябва да му е .... ъъъ ... такава. Особено когато същият този някой дава/бива използван, при това явно с негово съгласие, за обосновка и прокарване тези, които обслужват или направо предпоставят директно едно или друго решение.
  Не вярвам да се съмнявате, че ударното пудрене от Антонина Желязкова и веднага след нея от Емилия Иванова е пряко свързано с кампания против подготвяния закон по темата.

 45. 45 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4168 Разстроено

  До коментар [#39] от "Cataluña es España":

  Ако искате да кажете, че ромите от Орландовското гето, което вчера бе разрушено, за което СМИ мълчат, не са угнетена класа, няма да Ви повярвам.

  Ако искате да кажете, че шопкинята баба Х. от село Т., която ходи да реже незаконно дръвчета в гората със сгъваемо трионче, досущ като героинята от "Селяни" на Балзак, те е угнетена класа - пак няма да повярвам.

 46. 46 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  "никъде в България (засега) не съществува среда за разпространение на ислямизъм (или – политически ислям). "
  И западните учени и полтитици убеждаваха народонаселението в същото... докато радикалните ислямисти не започнаха да правят атентати.

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 47. 47 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1709 Неутрално

  То и Талмуда иска от юдеите да убиват, но за това никой не говори.
  Шулхан Арух все едно не съществува.
  Юдеите са много по-лоши от ислямистите.

  ДБ=БКП
 48. 48 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 823 Неутрално

  До коментар [#47] от "anonim440":

  айдее, поредният на детската пързалка.

  и в САЩ бият негрите и пр. много сте скучни, поне докато сте във виртуалното пространство.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 49. 49 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1709 Неутрално

  До коментар [#48] от "abdelhaqq":

  Поредният юдейски коментар "много сте скучни"... Не се казва "не казвате истината".

  ДБ=БКП
 50. 50 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3166 Весело

  То и Талмуда иска от юдеите да убиват, но за това никой не говори.Шулхан Арух все едно не съществува.Юдеите са много по-лоши от ислямистите.
  —цитат от коментар 47 на anonim440

  Остава само да посочите - кого са убили от чисто религиозни подбуди?
  След Авраам, ама и нему Господ спрял ръката ...
  Дори Давид е обрязал толкова филистимци заради гадже, а не от религиозно рвение!
  Пък атентатите в Палестина са били за собствена държава-соц, а не по Талмуда ...
  Войните с араби и палестинци? Също не са религиозни, на останалите в Израел мюсюлмани не им налагат юдаизма.
  Поне едно примерче за твърдението си да дадете, а?

 51. 51 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1709 Неутрално

  До коментар [#50] от "xm...":

  Лукаво.
  С този лукав коментар спокойно може да се оневинят и ислямистите.
  "Ми те се самоубиват с взрив и около тях случайно има хора. Те какво са виновни?"

  ДБ=БКП
 52. 52 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 823 Неутрално

  До коментар [#49] от "anonim440":

  то пък като гледам колко Ви интересува "истината". важното е да се оплачете от "гадните юдеи".

  нали е така е писано в старата книга - "отговори на безумния според безумието му". айде къш, намерете си по-релевантна тема. нямам ресурс за безкрайни оффтопици. тук си говорим за исляма.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 53. 53 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3166 Весело

  До коментар [#51] от "anonim440":
  Ми като си толкоз печен - дай поне един единствен пример!
  И моля - да не е Исус.
  Защото сам Йоан пише в Евангелието си за аргументите на Ана, Каяфа и Синедриона:
  „Ако Го оставим така, всички ще повярват в Него и римляните като дойдат, ще ограбят храма ни и народа ни“.
  Та не е чисто религиозна работата ...

  На всичкото отгоре Исус не е утрепан от редови вярващ, изпаднал в религиозно изстъпление. Даже е бил много популярен ...

 54. 54 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1709 Неутрално

  Отговарям и на двамата по-горе... Не вярвам да сте толкова тъпи и двамата.
  Че сте лукави е ясно.
  Юдеите не разбират, че с всяко свое изявление показват част от същността си.
  И за това ми е интересно да чета и юдейски сайтове и техни опровержения.
  Както се казваше едно време "Откъде руснаците разбират истината? От опроверженията на ТАСС..."...

  ДБ=БКП
 55. 55 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3166 Неутрално

  ...Юдеите не разбират, че с всяко свое изявление показват част от същността си.И за това ми е интересно да чета и юдейски сайтове и техни опровержения.Както се казваше едно време "Откъде руснаците разбират истината? От опроверженията на ТАСС..."...
  —цитат от коментар 54 на anonim440

  Антисемитът като теб се бъхти на нивата мюсюлманска, мислейки си, че с това вреди на евреите.
  Но тия, които колят, мачкат с коли, стрелят и бомбят в Европа не питат какъв си, а карат наред.
  И даже девици после няма за теб!
  Дори едно мерси няма да ти кажат ...

 56. 56 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1709 Неутрално

  До коментар [#55] от "xm...":
  Че защо да съм антисемит?
  Къде съм казал лоша дума за семитите?
  Против юдаизмът, да но антисемит - не.
  Отделно ако беше запознат с православната трактовка, то щеше да знаеш, че да си против юдаизмът не значи да си против юдеите.
  И не съм мохамеданин. Православен християнин съм.

  ДБ=БКП
 57. 57 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3222 Неутрално

  До коментар [#36] от "Роси":

  Наистина ли не знаете.Скоро един Чичко прехвърли едни пари от единия си джоб в другия,ще има и за нашите грантаджии.

 58. 58 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3222 Неутрално

  До коментар [#36] от "Роси":

  Наистина ли не знаете.Скоро един Чичко прехвърли едни пари от единия си джоб в другия,ще има и за нашите грантаджии.

 59. 59 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3222 Неутрално

  До коментар [#36] от "Роси":

  Наистина ли не знаете.Скоро един Чичко прехвърли едни пари от единия си джоб в другия,ще има и за нашите грантаджии.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK