Досиетата и земята на сенките

От изложбата за лагера в Белене, 2009 г.

© Анелия Николова

От изложбата за лагера в Белене, 2009 г.Досиетата


Комисията по досиетата у нас съществува едва от десет години. В първите две десетилетия на т.нар. преход досиетата на бившите агенти и сътрудници на ДС, както и на техните жертви, не само че не бяха общодостъпни, но се огласяваха избирателно с цел политически шантаж от страна на онези, които имаха достъп до архивите. Същевременно имаше достатъчно време за пълно или частично унищожаване на част от досиетата дълго преди комисията да стане факт.


Неотдавна БСП отново се обяви за отмяна на сегашния Закон за досиетата и закриване на Комисията. Освен това БСП предлага да се създаде Институт за национална памет, за да се даде възможност "знанието и информацията, която съдържат архивите на ДС да бъде обект на работа на изследователи и историци". Защо обаче създаването на такъв институт да се съчетава със закриване Комисията? Трябва ли отново да бъдем информирани за фактите, които сега са общодостъпни, само посредством "работата на изследователи и историци"? Какво пречи на изследователите и историците в един Институт за националната памет да ползват информацията на Комисията по досиетата? И защо да не може всеки да ползва тази информация, включително потърпевшите от дейността на ДС и техни роднини, както е сега? Изглежда някой пак иска не фактите да бъдат общодостъпни , а само интерпретацията им от страна на правилни "изследователи и историци" - както беше по комунистическо време. Или ако имаме политически спорове между различни партийни "изследователи", те да спорят без реално да знаем фактите, на които се основават.
Срамота е


Срамота е 27 години след официално обявения край на комунистическата диктатура и само десет години след създаването на Комисията, въпросът за закриването й изобшо да се поставя. Във всички други екскомунистически страни в Източна Европа има действащи и до днес такива комисии, създадени много преди нашата. Все едно 27 години след Освобождението от Османско господство фактите за онова време да бъдат държани в тайна. Или 27 години след нацизма фактите за нацизма да се крият.


Страна, която не е погледнала миналото си в очите е като човек, който е изгубил паметта си и вече не знае кой е. Какво бъдеше може да има човекът без минало?


След 9 септември 1944 г. историята на Третото българско царство се пренаписа от гледна точка на БКП, от правилните "изследователи и историци". Неудобните за властта факти се криеха, а удобните се преувеличаваха. Партийната пропаганда замени фактите.


Когато разполагаме със суровите факти можем и сами да си ги интерпретираме. Но когато фактите се крият от обществото, интерпретациите и съответно фалшификациите им ще се представят като факти. В това положение ще бъдем отново, ако комисията по досиетата се закрие. А иначе е чудесно да има Институт за националната памет.


Макар че историческите факти за този тъмен период в българската история малко по малко излизат, те още не са заели полагаемото им се място в учебниците. Много млади хора не знаят нищо за лагерите от комунистическо време и лесно стават жертва на ретроспективните мечтания, мечтанията за светлото комунистическо минало на някои чичовци и лели.


През последните 27 години все пак са излизали потресаващи спомени за лагерите. От "Гласове от Гулаг. Живот и смърт в комунистическа България" - книга със спомени на лагеристи, съставена и представена с предговор от Цветан Тодоров, до спомените на д-р Атанас Москов "Роб се връща", книга, която макар и мемоарна, има силата на художествена литература. Но колцина българи са чели тези книги? (Д-р Москов е хвърлен в лагера Белене и неговата Българска работническа социалдемократическа партия е унищожена от комунистите, чиято преименувана партия сега се нарича Социалистическа.)


Но ние нямаме все още значителни литературни произведения за комунистическите лагерите у нас като разказите на Варлам Шаламов и романите на Александър Солженицин за лагерите в СССР, или като романа на Ивайло Петров "Хайка за вълци" за колективизацията на земята у нас. Защо това е така, след като тукашните лагери не са отстъпвали по жестокост на съветските? Защо оставяме гардероба и се правим, че скелетите не са там?


Земя на сенки


През 2005 г. "Историкът", първият роман на американската писателка Елизабет Костова, става и първи белетристичен дебют в историята, достигнал първа позиция в списъка на бестселърите на "Ню Йорк Таймс". Тази година Елизабет Костова издаде роман за България. The Shadow Land вече е преведен на български като "Земя на сенки" и наскоро авторката го представи в няколко български града.


Костова познава България от 1989 година, когато е имала интерес към българския фолклор. Тя пристига в Европа и става свидетел на падането на Берлинската стена. Идва в България само седмица след падането на Тодор Живков. Но както може да се види и от фамилното име на писателката, което е името на нейния съпруг, за нея България става трайно и интимно близка страна.


Елизабет Костова казва, че много отдавна е искала да напише роман за България. Но всичко е станало изведнъж: начален тласък й е дал един сън. Млада американка попада в България, която й е напълно непозната, и след неволна размяна с непознати хора, се оказва с чужда чанта, в която открива урна с прах на човек. Така започва романът "Земя на сенки". Това е увлекателна и майсторски написана история. Тя е интересна не само за американската публика. Романът дава възможност на българския читател, който вече може да го прочете и в превод, странното удоволствие да види познати родни пейзажи през очите на чужденеца, през очите на една добронамерена млада американка. Не само е интересно, но е и важно да можем да се погледнем отвън.


Досиетата и земята на сенките

© издателство

Този роман е също така много важен за нас като документ, при това документ с висока художествена стойност, за тази земя на сенките, която България беше по комунистическо време.


Нашата земя си остана до голяма степен земя на сенките дори по време на мъчително бавния преход, когато тайните за миналото продължаваха да се пазят. А някои от съпричастните с терора, вместо да бъдат разобличени, се сдобиха с нова икономическа и политическа власт.
Основната сюжетна линия в романа "Земя на сенките" се развива през 2008 година. Срещаме се, заедно с Александра Бойд, със забележителни характери като Боби, Ирина, семейството на Стоян Лазаров. Но съвременната сюжетна линия се оказва дълбоко свързана с тайнственото миналото и с българските лагери. Те се оказват в сърцето на сюжета.


Възможно е някои по-млади български читатели да се срещнат за първи път очи в очи, заедно с чужденката Александра Бойд, с ужасяващата истина скрита в сенките не на хубавите гори на нашата иначе очарователна земя, а сенките в душите на хората хвърлени от едно премълчавано минало.


Първият роман на Костова е исторически трилър, но също и травелог за Балканите, концентриран върху вампирските легенди, свързани с Влад Цепеш (Дракула). Част от действието му също се развива в България. Писателката казва, че за нея Дракула е метафора за миналото зло, което трудно може да се поправи. Новият й роман "Земя на сенки" е изцяло реалистичен. Но той отново е за Балканите, и по-специално за България, и за голямо минало зло, което още не може да се поправи. Но също така този роман, написан с любов за България, е и роман за любовта и състраданието, които могат да победят миналото зло.


Жалко е, че нямаме нашия Варлам Шаламов, голям писател, който с художествена сила да опише собствената си съдба в онези страшни времена. Но понякога чужденецът, особено когато става дума за чужденец с добронамерен поглед и безспорен писателски талант, вижда от дистанция по-добре гората, която ние ние не виждаме, защото сме вътре в нея, долу в сенките на дърветата и сенките на миналото.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (47)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3244 Весело

  Какво бъдеше може да има човекът без минало?"
  от Левчевите уста та направо в десетката . уникално

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 2. 2 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3753 Неутрално

  Днес е модно и актуално да се руши миналото. Даже и да се троши с чукове !

  Bukalemun
 3. 3 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 466 Неутрално

  "Срамота е 27 години след официално обявения край на комунистическата диктатура и само десет години след създаването на Комисията, въпросът за закриването й изобшо да се поставя. Във всички други екскомунистически страни в Източна Европа има действащи и до днес такива комисии, създадени много преди нашата. ''

  С кой и какъв е Левчев да се занимават бившите ченгесарски плъхове.
  Желанието да се постави "Смокинов лист" пред срамотиите български е симптоматично за бетонно_комунското безочие и наглост.
  Изопачаване и прикриване на факти от историята си е чисто болшевишко занимание.
  Нека да се види какви са ги вършили хората от репресивните служби на тоталитарната власт в България. Наистина е срамота, че страна членка на ЕС продължава гузното шикалкавене за обвързаностите на днешни властови и бизнес среди с озъбеното лице на ДС от миналото.

 4. 4 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 1034 Неутрално

  Имали сме ГУЛАГ, но нямаме Шаламов, нито Солженицин.
  Имаме си мафия, но нямаме инспектор Катани.
  Имаме си прокуратура, но нямаме прокурор Фалконе.
  Имаме си правителство, но Стамболов го убихме.
  Имаме си църква, но нямаме мисионери.
  Имаме си писатели, лекари, учени – нямаме Нобелов лауреат.
  Защо?
  Каква е причината?
  За мене отговорът е – сбъркана ценностна система.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 5. 5 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3753 Неутрално

  До коментар [#4] от "simval":

  За мене отговорът е – сбъркана ценностна система.
  ======
  Е.....това е вече отговор !
  Надявах се до довечера някой да го напише ,но стана рано !
  За мен темата приключи.

  Bukalemun
 6. 6 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1726 Неутрално

  До коментар [#4] от "simval":
  "Имали сме ГУЛАГ, но нямаме Шаламов, нито Солженицин."

  Не е вярно, че нашият ГУЛАГ е имал мащабите на руският ГУЛАГ. Ние си нямаме Солженицин по същата причина по която си нямаме и Достоевски. Руската история е изтъкана от толкова много подтисничество и феодален произвол, че е родила великите писатели.

  подпис
 7. 7 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1212 Неутрално

  Забележително! Комунистите плачат за миналото на тоталитаризма, но не искат да се прочете книгата на неговите тайни. Тогава стават свръх прогресивни: "Стига сме гледали в миналото!" Ами отречете се от тоталитаризма, разкрийте истината за него и тогава ще имаме основание да гледаме напред! Това, което комунистите искат е да виждаме и в бъдещето тоталитарното минало. И така да не виждаме, че богатството на държавата днес се притежава от самите тях.

 8. 8 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3776 Неутрално

  Истината за комунизма трябва да се знае, да се повтаря и изучава в училищата.

  Но не по учебници, писани от хрантутници на режима като БАН-ските велможи.

  Вчера жена ми чула в автобуса някакъв татко да обяснява на дъщеричката си, около 15-годишно момиче: Едно време нямаше нужда човек да си търси работа, защото като завършиш, вече имаш гарантирано работно място - викат те и ти казват:ще работиш еди-къде си.

  И момичето: Йееееее!

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 9. 9 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3776 Неутрално

  До коментар [#7] от "авторът":

  "Комунистите плачат за миналото на тоталитаризма, но не искат да се прочете книгата на неговите тайни."

  ++++++++++

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 10. 10 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#4] от "simval":За мене отговорът е – сбъркана ценностна система.======Е.....това е вече отговор !Надявах се до довечера някой да го напише ,но стана рано !За мен темата приключи.
  —цитат от коментар 5 на eti mehter


  Темата никак не е приключена.
  Трябва да е ясно кой причини и моделитра сбърканата до извратеност ценностна система продължаваща и днес.
  Няма да стане така удобно - да спи зло под камък. Няма такъв гнусен филм.
  Заинтересованите от прикриване на истината са малка част от българското общество и трябва да бъдат изкарани на светло от канално- миазмените си убежища.
  Преди всичко истината, другото е живот в лъжа и измама.

 11. 11 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3776 Неутрално

  До коментар [#10] от "gmbh":

  "Преди всичко истината..."

  Истината е, че соцът беше близо 50-годишен съзнателно провеждан процес на негативна селекция в обществото, започнал още с един от първите актове на правителството на Кимон Георгиев - амнистията на КРИМИНАЛНИТЕ затворници, на които било раздадено оръжие и били пуснати да трошат главите на обявените за "врагове на народа".

  Криминален е бил, например, Георги Боков - един от най-зловещите палачи след 9 септември, който се гордеел с факта, че убивал жертвите си с голи ръце.

  Какво потомство е създал - всички знаем.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 12. 12 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#11] от "Norman Granz":

  "...близо 50-годишен съзнателно провеждан процес на негативна селекция в обществото..."

  На "другарите" не е изгодна подобна констатация. За тях миналото е свещенна крава, кравата на развитото социалистическо общество, кравата на вечната и нерушима българо-съветска дружба. "Прелестите" на миналото ги знаем твърде добре, личат си и днес.

 13. 13 Профил на bobyb
  bobyb
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#10] от "gmbh":"Преди всичко истината..."Истината е, че соцът беше близо 50-годишен съзнателно провеждан процес на негативна селекция в обществото, започнал още с един от първите актове на правителството на Кимон Георгиев - амнистията на КРИМИНАЛНИТЕ затворници, на които било раздадено оръжие и били пуснати да трошат главите на обявените за "врагове на народа". Криминален е бил, например, Георги Боков - един от най-зловещите палачи след 9 септември, който се гордеел с факта, че убивал жертвите си с голи ръце.Какво потомство е създал - всички знаем.
  —цитат от коментар 11 на Norman Granz


  Господ е решил да приключи с неговото потомство, такова няма да има.

 14. 14 Профил на bobyb
  bobyb
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Истината за комунизма трябва да се знае, да се повтаря и изучава в училищата.Но не по учебници, писани от хрантутници на режима като БАН-ските велможи.Вчера жена ми чула в автобуса някакъв татко да обяснява на дъщеричката си, около 15-годишно момиче: Едно време нямаше нужда човек да си търси работа, защото като завършиш, вече имаш гарантирано работно място - викат те и ти казват:ще работиш еди-къде си.И момичето: Йееееее!
  —цитат от коментар 8 на Norman Granz


  Можеше да отбележиш, че единственото друго място където ти е гарантирано работното място и копанката е каторгата.

 15. 15 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3776 Неутрално

  До коментар [#14] от "bobyb":

  "Можеше да отбележиш, че единственото друго място където ти е гарантирано работното място и копанката е каторгата."

  Бездруго щях да кажа нещо, ако бях присъствал на сцената.

  За съжаление, жена ми не е конфликтна личност и си е замълчала...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 16. 16 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 1034 Неутрално

  До коментар [#14] от "bobyb":

  "... че единственото друго място където ти е гарантирано работното място и копанката е каторгата."

  Мястото не е друго, същото си е.
  Беше си лагер. Концлагер.
  Заграден с кльон, пазванти с шмайзери и кучета.
  Дръзналите да бягат ги стреляха и убиваха.
  Само дето не го наричаха концлагер, а социалистически лагер.  Аз не зареждам в Лукойл.
 17. 17 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 1034 Неутрално

  До коментар [#10] от "gmbh":

  "... Преди всичко истината, другото е живот в лъжа и измама."

  Точно това е действителността.
  Живеем в лъжа и измама, заедно с престъпници.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 18. 18 Профил на Edvard Grieg
  Edvard Grieg
  Рейтинг: 257 Неутрално

  Според мен с комунизма трябва да се действа по метода на забравянето - Damnatio Memoriae, още римляните са го измислили и използвали след управлението на някой тираничен император. Премахване на всичките им мемориали и заличаване от учебниците по история. След 1-2 поколения никои няма да ги помни.

  Never argue with an idiot. They will only bring you down to their level and beat you with experience.
 19. 19 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5557 Неутрално

  Убеден съм, че не съществува искрено вярващ в идеите на комунизма човек. Всеки такъв Апостол има предвид нещо различно от това, което проповядва.
  Дали това ще бъде евтиното месо (старо и на години и на пазара), безопасната среда(защото си затваря очите за проблемите), евтините почивки(за някои да, но за сметка на други) няма значение. Впрочем всичко изброено също са материални щения на един иначе "възвишен" строй :)
  Ще прочета новата книга на Елизабет Костова с голям интерес.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 20. 20 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 901 Неутрално

  Като се замисля, може би е добре, че си нямаме български Солженицин. На стари години стана емблема на имперските амбиции в Русия и на ретроградното руско православие.

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 21. 21 Профил на kojev
  kojev
  Рейтинг: 471 Весело

  "Където има много глина, и Будите са големи..." - чански афоризъм. Глина НЯМА, няма ГЛИНА!

 22. 22 Профил на shk49484512
  shk49484512
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#11] от "Norman Granz":

  "Истината е, че соцът беше близо 50-годишен съзнателно провеждан процес на негативна селекция в обществото, започнал..."

  Вероятно сам съзнаваш, че пишеш глупости.
  Подобно общество по презумпция не би могло да съществува.
  В Соца имаше както негативни явления и процеси, така и позитивни такива - просто реална история. И нагласата или дори яростта на някои да гледат само "сенките" не променя този факт. Тази нагласа, впрочем, е твърде удобна за днешните политици & придворни журналисти, политолози, социолози и т.н., отговорни за съсипването на достиженията на страната ни преди 1989-а.

 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 24. 24 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3776 Неутрално

  До коментар [#22] от "shk49484512":

  "... достиженията на страната..."

  Не бяха ли достижения на народното хазяйство?

  Щото българската дума е Постижения.

  За негативната селекция: ти вероятно помниш кои ставахте партийци едно време? Най-калпавите студенти, двойкаджиите, дето без партийно членство и за портиери никъде нямаше да ви вземат.

  А червеният партиен билет ви отваряше вратите към някой безполезен "институт", към някоя топла службичка в държавната администрация, а на ония от вас, дето бяха по-ачигьоз, и към заветното ВТО и заветното представителство на Запад...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 25. 25 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 868 Неутрално

  За съжаление България изгуби инерция при категоричното оттласкване от комунизма. Спомените бързо избледняха, от което се възползваха "новите леви", идейни приемници на комунистическите престъпници.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 26. 26 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 1814 Неутрално

  Всъщност идва време в което е по-важно да отворим още по-новите досиета и анализи със засекретени документи за вербуваните либерални ентусиасти от чужди служби и НПО които финансирани за да се бъркат упорито във вътрешната политика,законодателство и услужливо работят в полза на чуждестранната търговска и финансова обсада на България!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 27. 27 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3776 Неутрално

  До коментар [#25] от "abdelhaqq":

  От тази безпаметност се възползват и хитри търговци с реклами като: Ооо, Пепи! Докараха ШПЕК! Ама като ЕДНО ВРЕМЕ!

  И глупаците си мислят, че "едно време" всичко е било рай: и шпекът, и самият живот...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 28. 28 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 868 Неутрално

  До коментар [#27] от "Norman Granz":

  И в The Economist са ни забелязали: https://www.economist.com/news/europe/21707228-central-and-eastern-europe-socialist-beer-hip-again-you-must-remember

  בני אתה אני היום ילדתיך
 29. 29 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3898 Весело

  До коментар [#26] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  Думите ти удивително напомнят речта на другаря Путин на Владая! Отново врагове,обсада,агенти и прочие глупости?!

  klimentm
 30. 30 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3898 Весело

  До коментар [#22] от "shk49484512":

  Дай моля някои примери за постижения че аз не се сещам нещо?!

  klimentm
 31. 31 Профил на tedif
  tedif
  Рейтинг: 579 Неутрално

  А к,во прави синОт на другаря левчев в САЩ?А не е в Масква?Винаги ми е било интересно - лошо въСпитание или ........

 32. 32 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 294 Неутрално

  "И защо да не може всеки да ползва тази информация, включително потърпевшите от дейността на ДС и техни роднини, както е сега? Изглежда някой пак иска не фактите да бъдат общодостъпни , а само интерпретацията им от страна на правилни "изследователи и историци" - както беше по комунистическо време."

  Че е прав, прав е. Ама що толкова късно? Семерджиев и Секерджиева били унищожили над 40% от архива - "Тайното прочистване на досиетата от БКП/БСП и Държавна сигурност" За това ли е тази гласност? А колко изгоряха в пожара в Партийния дом?

  Написаното е супер актуално, НО за досиетата на ПРИВАТИЗАЦИЯТА. Да не се чудим после кой се разпореди с тях и ги прочисти. Скорошна е информацията за досиетата на приватизацията от агенцията за приватизация. Твърди се, че архива е предаден на Цацаров, а давностните срокове по тези дела били минали. Тъкмо това е причината те да станат публични, а не унищожени.

  ПУБЛИКУВАЙТЕ ДОСИЕТАТА НА ПРИВАТИЗАЦИЯТА !!!!!

 33. 33 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 836 Неутрално

  До коментар [#2] от "eti mehter":

  Вообще не става дума за рушене, а за реален поглед върху него.
  Или още по-добре сега, срещу тези, които вместо да разградят състемата след 89-та, просто разградиха държавата за своя сметка...
  Имам чувството, че просто нарочно изместваш темата, нали?

 34. 34 Профил на Konstantin Ivanov
  Konstantin Ivanov
  Рейтинг: 5 Разстроено

  "Все едно 27 години след Освобождението от Османско господство фактите за онова време да бъдат държани в тайна. Или 27 години след нацизма фактите за нацизма да се крият."
  Още тук спрях да чета. Несериозно , чак смешно...

 35. 35 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7868 Неутрално

  "Страна, която не е погледнала миналото си в очите е като човек, който е изгубил паметта си и вече не знае кой е. Какво бъдеше може да има човекът без минало?"
  А какво бъдеще имат хора, които знаят изопачено миналото си.

 36. 36 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4443 Любопитно

  UNITED EU UNION

  Защо Левчев и Кръстев не издадат Размисли в 1000 тома:
  "Хубаво ни беше в ссср"?

  "Досиетата и земята на сенките"

 37. 37 Профил на dedalus
  dedalus
  Рейтинг: 503 Неутрално

  До коментар [#36] от "dnevnikar":

  Дневникар, ако ти е проблем, че Левчев и Кръстев са писали за комунистическия терор, защо не напишеш ти нещо по този въпрос?

 38. 38 Профил на dedalus
  dedalus
  Рейтинг: 503 Неутрално

  Лошото е, че си отиват хората, които помнят историята, а тя още не написана.

 39. 39 Профил на crimsonbg
  crimsonbg
  Рейтинг: 237 Неутрално

  За тези, които хвалят постиженията на социализма/комунизма, ще напомня, че Северна корея също има сериозни постижения. Например помпозни военни паради и атомна бомба, качена на ракета със среден обсег. Необяснимо е за чугунените глави обаче, защо никой не иска да емигрира към Северна корея. По същата причина, по която никой не искаше да емигрира към България. Всички нормални, искахме да избягаме от България. Въпреки чудесните прехвалени постижения, не съм чул граничарите да пазеха от тълпи емигранти, искащи да се преселят в нашата държава с чудесни постижения. Точно обратното.
  Социализма/комунизма е зло. Той се базира на присвояване на труда и собствеността на хората чрез държавна принуда. Държавата определяше къде ще работиш и срещу какво заплащане. Няма не искам. Такава система, разрушаваща елементарни човешки свободи няма как да просперира и това се видя ясно от сравнението на България и Гърция след 45 години социализъм в България.

 40. 40 Профил на krf54523578
  krf54523578
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Срам е, че сина на червения културтрегер Л. Левчев, който лижеше разни части от тялото на Живков пише за досиетата.

 41. 41
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 42. 42 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 714 Неутрално

  . Същевременно имаше достатъчно време за пълно или частично унищожаване на част от досиетата дълго преди комисията да стане факт.$

  Ви то , досиетата , както и всички документи имат срок за годност . След двадесет , педесет , сто или повече години , документите су унещажават .Ако не знаеш - питай баща си . А ако имаш сведения за незаконно унищожени досиета - действай по закона . Но не този на ЕЖК . Но в такъв случай не трябва да разчиташ на " Америка за България ". Или на "Отворено общество "
  Което пак си е за ... Америка . " Но в такъв случай хонорара идва от друга посока . Това е разликата .

 43. 43 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 714 Неутрално

  До коментар [#41] от "Dimiter Tsvetkov":. Същевременно имаше достатъчно време за пълно или частично унищожаване на част от досиетата дълго преди комисията да стане факт.

  Но пък имат реабни познания . Преживяни , а не клиширани .

 44. 44 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 714 Неутрално

  До коментар [#40] от "krf54523578":. Същевременно имаше достатъчно време за пълно или частично унищожаване на част от досиетата дълго преди комисията да стане факт. "

  Не е срам - просто прагматизъм . По наследство . Стария също още в началото на прехода обърна палачинката . Макар , че декларира СЕГА , че не се отрича от думите си , казвани преди 89- та . С допълнението , че е естествено човек да се РАЗВИВА . Ами естествено е - развитието в посока на отдалечаващата се ядла е нещо норбално . За свикналите на хранилка .

 45. 45 Профил на gogata1955
  gogata1955
  Рейтинг: 237 Неутрално

  45 години НРБ - подем след националните катастрофи и злокобната монархо-фашистка власт. В ЦБ цареше тотална полицейщина - наредба на министерския съвет задължаваше всички държавни, общински служители, както и обществените организации да следят за "съмнителни елементи" и да докладват, а при възможност и да ги ликвидират.
  След 10 ноември отново по пътя на новата национална катастрофа. А лумпенинтелигентите от жълтите павета продъвлжават да "громят камунизма"

 46. 46 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1900 Неутрално

  "Срамота е 27 години след официално обявения край на комунистическата диктатура и само десет години след създаването на Комисията, въпросът за закриването й изобшо да се поставя. Във всички други екскомунистически страни в Източна Европа има действащи и до днес такива комисии, създадени много преди нашата. Все едно 27 години след Освобождението от Османско господство фактите за онова време да бъдат държани в тайна. Или 27 години след нацизма фактите за нацизма да се крият."

  Срамота е наистина, но както се убеждаваме всекидневно, това са хора които са биологично лишени от възможнпстта да ги споходи подобно чувство.
  Вижте дори по-редовите, като Ерменков, като Кутев, да не говорим за такива като Корни, Гергов, да не говорим и за по-старите муцуни (Р.Овч и Ко) - аз не съм ставал свидетел който да е от тях, поне да изпита някако затруднение от това което знаем че са направили - напротив, и тогава (когато "градяха" социализъма) според тях са били прави и сега( когато си градят техния капитализъм) също са прави и смятат че те трябва да управляват държавата.
  Но както казва пословицата: "не е луд този дето яде баницата, а този ( демек ние:)), който му я дава".

 47. 47 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 706 Неутрално

  И преди и сега все едно и също. Все едни и същи фамилии. Преди промиваха мозъците, морализаторстваха, пееха дитирамби за вазхвала на развитото социалистическо общество, дядовците и бащите/безкористно/, а внуците и синовете учеха в чужбина и бъркаха до ушите в кацата с меда за избраните. Сега вече е техният ред да ръсят истини от амвона, с обратен знак на тези на дядовците и бащите. Също безкористно. Но те не са виновни. Виновни са тези, които им обръщат внимание. Ако авторът на текста бе например Петър Манолов или д-р Петър Дертлиев/изпитали жилото на комунизма/, шапки долу! А иначе, жалка история.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK