Политически конкретно

Политически конкретно

© Анелия НиколоваИмаше преди време една смешка, че след афроамериканец, скоро ще се въведе и вагиноамериканец, понеже "жена" съдържа обиден намек за полова принадлежност. Казват ти "жена" или "мъж" и ето, че вече си сложен в категория, казват "дете" и ето пак. А? Казват "същество" и дискриминират растенията.


Искането за нови понятия, които да заменят отрицателно натоварените стари, е логична антидискриминативна стъпка. Трябва ли обаче все някъде да спрем? Колко нови евфемизма могат да понесат обществените настроения, преди да постигнем обратния ефект? Отговорът, разбира се, не е в бройката. Както винаги, когато става дума за думи, отговорът е в говорещия.
Новите думи или изборът на по-малко изтъркани стари думи да наречем различни групи хора има за цел да извикаме представа, различна от досегашната обидна.


В анатомията на думата, освен нейните букви и звуци, които я оформят като единица, участва и въпросната представа. На семиотичен език това са означаващо и означаемо. Означаващото е например "хляб" — х-л-я-б, означаемото е мекото тестено нещо, което изгрява в мислите ни, когато чуем или прочетем съчетанието на тези четири букви. Дума "хляб" има на (почти) всички езици, но всеки си представя хляба на своята земя – бухнал или сплескан, пшеничен, царевичен или ръжен, безквасен и т.н. – и макар да имаме дословен превод за думата, ето че означаемите са различни.


Там е и една от трудностите в ученето на думи от чужд език – различни са не просто означаващите, а и означаемите. Повече отколкото за хляба, това важи за абстрактни или социални понятия – свобода, избор, брак, управление. Или пък думата "яко" – имало я е и преди, има я и сега, но различните поколения влагат различно нещо в нея. Нови означаеми идват винаги с новите поколения.


Там е тънкостта и с думите, които да ползваме, за да назовем негрите, хомосексуалните и като цяло различните по някакъв признак от доминиращото мнозинство.


Формалните изисквания на политическата коректност към означаващото се обезсмислят, ако старите означаеми остават непокътнати.


В стремежа да надмогне факта, че сюжетът често е точно такъв – старите обидни представи са си все там – политическата коректност гледа да навакса на думи. Да си негър в България не те прави афроамериканец. Първо защото не сме в Америка, второ защото тук негър не е обидно поради липсата на многогодишните наслагвания от отвъд океана. Също така: Това, че ще кажеш "гей", а не "обратен" не те прави коректен, ако изречението предлага ограничаване на правата. Всъщност говорещите много добре знаят това и понякога се забавляват със симулиране на политическа коректност и доволна усмивка "е, какво толкова, нали е ок да кажеш гей, сега и това ли не е ок вече". Хаха, много оригинално.


В допълнение съществува още боязливото и напълно погрешно разбиране, че политическата коректност се състои в отричане на реалните проблеми или премълчаване на напреженията между различни групи. Да в България има етническа престъпност. Тя е ромска или циганска. Не е толкова важно как ще я наречете на фона на това как ще си я обясните. Ако я наречете "ромска" и я обясните с гена, ако кажете, че например осиновяването е опасно, защото може да ти дадат "ромче" или кажете друго подобно нещо, то вие ползвате грешно означаващо. Вашите представи клонят към расизъм и са по-скоро като за думата "мангалче".


Да си политически коректен не значи да кажеш, че ромска престъпност не съществува. Напротив, съществува. И е част от по-голямата картина на широката ромска бедност, преобладаващото в етноса ниско образование и абсолютното оттегляне на държавата от разрешаването на разнообразните проблеми. Това твърдение е коректно във всеки смисъл на думата. Също така то не ангажира нито един конкретен представител на ромския етнос да е задължително престъпник, необразован или беден.


Да си политически коректен не е в разрез с това да си конкретен.


Означава, че умееш да не си злобен и че не запълваш това, което не знаеш за живота на различни групи с човеконенавистни обяснения. Подмяната на досегашните оскърбителни и принизяващи представи с нови безпристрастни такива е същинската невъзможна мисия на политическата коректност. Това, което наблюдаваме, е генерална подмяна на идеята за нови означаеми от нови означаващи и бълване на кухи фрази като страничен ефект.


За да завърша, ще дам пример с България и българите така, както могат да бъдат изговорени между западноевропейци: "България е най-бедната страна в ЕС" или "тия са страшни социалистически мизерници". Сами виждате кое е вярното, кое е конкретното, кое е гадното и защо ако става дума за нас, предпочитаме да е коректно. Ако толкова години след рухването на желязната завеса все още за нас тук на Запад мислят както едно време, ние се дразним и ги определяме за задръстеняци. По същия начин искането за политическа коректност вътре в нашето общество цели да ни доближи до стандартите на днешния ден. А основната идея е думите да са следствие от представите.


"Дневник" препечатва текста от "блога за сериозен (и шеговит) хуманитарен прочит без странични претенции" на Калина Петкова с нейното съгласие. Авторката е специалист по маркетинг, доктор по журналистика и междукултурна комуникация, в блога си пише за пола, малцинствата и взаимодействието между медиите и обществото.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (48)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 713 Неутрално

  Политическата коректност в добрия случай е проява на възпитание, в лошия - на лицемерие.

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 2. 2 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3040 Неутрално

  До коментар [#1] от "stein":

  "Политическата коректност в добрия случай е проява на възпитание, в лошия - на лицемерие."
  ==============
  И често е излишна.
  Това че у нас е по-мръсно, че законът се прилага рехаво или избирателно, се знае и тук, и на запад. Затова не ни пускат в Шенген, но това не е дискриминация, защото сами сме си виновни. Няма значение, че точно аз съм образован и не хвърлям боклуци.
  Ако един циганин не иска да учи или работи, сам си е виновен и не е дискриминация да се каже.
  Нищо дискриминационно няма в думата жена. Ако някой го мисли, проблемът е между неговите уши.
  Негърът в България не е афроамериканец, защото изобщо не е американец.
  Политкоректността не решава проблеми, даже ги създава.

  Еретик
 3. 3 Профил на stalker
  stalker
  Рейтинг: 326 Неутрално

  До коментар [#2] от "Костадин Иванов":

  Определено политическата коректност повече разделя, отколкото интегрира.
  Всеки език е с формиран речников фонд в продължение на години. Изнасилването на думите, които по една или друга причина са влезнали в употреба с политическо коректни такива,довежда до несъзнателно отхвърляне,това е един вид защитна реакция срещу вмешателството в утвърдените норми.
  Ако един циганин се държи като останалата част от обществото, изгради добродетелно семейство, ако неговите деца се учат и възпитават като останалите деца, то тогава околноте постепенно ще престанат да го свързват с ентоса му, съответно няма да го приемат за различен. Аз познавам доста такива вече бивши цигани. Между другото никой повече не ги определя като такива.

  Common sense !
 4. 4 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3340 Любопитно

  До коментар [#2] от "Костадин Иванов":

  Нищо дискриминационно няма в думата жена.
  ------------------
  Като няма - защо забраниха думи като актриса, художничка, учителка, кметица и т.н ....и всички вече са само в мъжки род!?

  [email protected]
 5. 5 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 264 Неутрално

  "България е най-бедната страна в ЕС" или "тия са страшни социалистически мизерници"

  Предпочитам второто. Защото е по-информативно. Посочва причината за вярната констатация "най-бедната страна в ЕС".

 6. 6 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2119 Весело

  Авторката прави доста балансиран коментар (честно казано друго очаквах, понеже Дневник пак са изкарали под заглавието изречението дето най-много ще се хареса на грантодателя), но пък това го прави и доста повърхностен. Целта на налагащите политкоректността на Запад не е да изчистят езика, а да наложат техните си разбирания и най-вече контрол над останалите. Няма нищо обидно в това да се обърнеш към някого с местоимение указващо пола му, но в момента в САЩ един след друг разни университети започват да го забраняват. Защо? За да се чувстват хората винаги виновни и да стъпват на пръсти. Това е основен похват на тоталитарните системи - да накарат хората да се чувстват винаги в нарушение, да изпитват постоянен страх, че има за какво да ги "хванат". Ние на Изток това сме го виждали и го разпознаваме отлично, поради което политкоректността тук не вирее. За ужас на БХК, Сорос, Дичев, Дневник и Сие. Общество което отказва да се чувства виновно и поради тази причина да угажда на всичко, което се поиска от него (примерно да приеме милиони нашественици от Азия и Африка и да се съобразява с техните първобитни нрави) хич не е угодно на съвременните елитисти. На един германец като му кажеш, че е наци щото не е политкоректен и се свива (за сега), ама на мен ако някой келеш минал през Централно-европейския в Будапеща ми изтърси нещо такова ще му се смея много и ще го пратя да чете "Извън хватката на Хитлер".

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 7. 7 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 726 Весело

  Всяко нещо, доведено до обсурд, няма какво друго да е освен абсурд. Ако може да помогне някой вещ в абсурдите, ще съм му благодарна да преведе на нормален, неполиткоректен език: "група на високо ниво по джендър-мейнстрийминг" (че и с тире! 😎 ; това е точка в програмата за Европредседателството.).

  https://goo.gl/2XEboF

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 8. 8 Профил на Drusev
  Drusev
  Рейтинг: 218 Неутрално

  До коментар [#2] от "Костадин Иванов":

  Нямало нищо дискриминационно в думата "жена". Ако на Вас Ви кажат, че се държите като жена, как ще го разберете: като обида или похвала?

 9. 9 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2119 Весело

  До коментар [#7] от "baba_zozolana":

  Намерих го! Дано знаеш английски, ако не - ще ти го преведа. Ама благодарение на теб научих ново нещо днес! На следващата среща по някой стратегически въпрос във фирмата ще блесна като поискам да се добави точка за джендър-мейнстрийминг! :D

  "Most definitions of gender mainstreaming conform to the UN Economic and Social Council formally defined concept: Mainstreaming a gender perspective is a process of assessing the implications for women and men of any planned action, including legislation, policies or programmes, in all areas and at all levels."

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 10. 10 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 726 Весело

  До коментар [#8] от "Drusev":

  Класически пример на стереотипизиране. Мъжете били интелигентни, самостоятелни, силни, неемоционални, рационални и самоконтролиращи се, пък жените били емоционални, несамостоятелни, нерационални и не толкова интелигентни и най-вече хистерични. А какво да кажем за широко разпространения израз: "Кажи му "мъж" и не го обиждай повече"?

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 11. 11 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 726 Весело

  До коментар [#9] от "Тюфлекчия":

  Благодарско! Знаех си, че зад фамозното название се крие нещо, което не звучи толкова "авторитетно" като "оператор на метла".

  "Повечето определения на "джендър-мейнстрийминг", демек принципа за равно третиране на половете, съответстват на официално дефинираната концепция на Икономическия и социален съвет на ООН: джендър-мейнстриймингът, пак демек равенството на половете, е процес на оценка на въздействието върху жените и мъжете на всяко планирано действие, включително законодателство, политики или програми във всички области и равнища."

  Остава обаче да виси със страшна сила въпросът защо са изпуснати от това определение останалите 56 пола! Това е дискриминация!!!!

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 12. 12 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1708 Весело

  Думите да са следствие от представите? По-скоро зад политкоректните думи се скриват истинските представи и се получава абсурдна мимикрия, чиято цел била да се избягват конфликти с нежните души. Но от друга страна представите, които извират от бита и културата са жилаво нещо и авторката е наясно, че новоговорът често се превръща в обект на посмешище с още по-силни негативни конотации. Като си спомним какви обратни имаше едно време (Парцалев R.I.P.), днешните геюве са жалка пародия.

 13. 13 Профил на ourson
  ourson
  Рейтинг: 268 Неутрално

  Политическата коректност си е чисто лицемерие, което на всичко отгоре убива добрия хумор. Осени ме изведнъж след като гледах Топ Гиър с Джеръми Кларксън.

 14. 14 Профил на Drusev
  Drusev
  Рейтинг: 218 Неутрално

  До коментар [#12] от "Lemmy":

  Думите, които човек използва, са следствие от НЕГОВИТЕ представи и как ТОЙ гледа на света, което не е задължително да отговаря на действителността. Днешните хетеросексуални са още по-голяма пародия. Непременно държат да напомнят, че децата, които имат се дължат на това, че мъжете са вкарали к*ра си в п**ките на жените си, а пък жените са извадили децата от същите тези п**ки.

 15. 15 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 778 Неутрално

  До коментар [#9] от "Тюфлекчия":

  това звучи вярно много шик. зачудих се обаче ако кажа на жените колеги в работата, че настоявам за джендър мейнстрийминг в средата, в която работя, да не излезе дискриминиращо. в крайна сметка, ако жени и мъже имат различно въздействие върху законодателство, работна среда и идейната обстановка, най-паче, да не захвърчат плюнки и от....двата джендъра. ама защо само два.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 16. 16 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 726 Весело

  До коментар [#15] от "abdelhaqq":

  Аха, като златната класика за ТКЗС-то, което е най-добре да се нарече Лопе де Вега.

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 17. 17 Профил на samarianin
  samarianin
  Рейтинг: 609 Неутрално

  съвсем конкретно - все по-малко ми пука за всеки, който се изживява и изявява като малцинство

  коректно казано - да си ... се разхождат в парка и да не ме занимават със себе си

  Je suis дани кирилов
 18. 18 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1708 Неутрално

  До коментар [#14] от "Drusev":

  Тъкмо ми напомняш. Едно от моите детенца е гинеколо-жка (да извиняваш за джендъра). Та снощи една хероиново зависима отишла до тоалетната и... родила. Полицията им докарала полуживо, посиняло в 7-ия месец детенце. От къде е излязло не знам, но дори и аз се помолих на Бог то да оцелее. Понякога life is a bitch. И без нзачение кой какви собствени представи има.

 19. 19 Профил на els_g
  els_g
  Рейтинг: 477 Весело

  До коментар [#13] от "ourson":

  Политическата коректност си е чисто лицемерие, което на всичко отгоре убива добрия хумор. Осени ме изведнъж след като гледах Топ Гиър с Джеръми Кларксън.
  —цитат от коментар 13 на ourson


  Аз пк мисля, че страшно много му разширява базата. Няма да забравя политически коректния израз на смилов "интелектуално предизвикани хора", с което той визираше умствено изостанали индивиди, докато всъщност такъв израз би бил съвсем на място, ако се употреби за експерти, подложени на брейнсторминг за решаване на някакъв проблем! Заболя ме корема от смях.

  Представата ми за политкоректните е един голям балон, пълен с въздух, високомерие и надменност. Обичам, когато някой го боцне с карфичката на истината и остороумието...

  Отрицанието не може да дефинира истината, но е работен инструмент за ограничаване зоната на търсенето й.
 20. 20 Профил на els_g
  els_g
  Рейтинг: 477 Весело

  До коментар [#11] от "baba_zozolana":

  Знаех си, че зад фамозното название се крие нещо, което не звучи толкова "авторитетно" като "оператор на метла".
  ........................................................................................................................................
  Мда-а, права сте.
  Политкоректният новговор непрекъснато звучи като водопад от фалшиво наукообразно помпозно пустословие.

  Отрицанието не може да дефинира истината, но е работен инструмент за ограничаване зоната на търсенето й.
 21. 21 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 726 Весело

  До коментар [#19] от "els_g":

  Точно за да не стават конфузни обърквания, по-точният термин в антиполиткоректния жаргон е "мозъчно предизвикани хора". Така може да се сътвори цял нов речник, вземащ предвид чувствата на "емоционално предизвиканите хора" (чувствителните), например "височинно предизвикани хора" (ниските), "килограмово предизвикани хора" (пълните), "визуално предизвикани хора" (не толкова физически привлекателните) и т.н. Има огромно поле за оране.

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 23. 23 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1291 Весело

  До коментар [#21] от "baba_zozolana":

  Винаги когато стане дума за политическа (и всякаква друга) коректност и се сещам за този блестящ фейлетон:

  Земята на свободните
  Автор: Юрий Нестеренко

  https://yun.complife.info/miscell/politcor_b.htm

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 24. 24 Профил на els_g
  els_g
  Рейтинг: 477 Неутрално

  До коментар [#21] от "baba_zozolana":

  Направо безкрайно поле за оране! И много кандидати за орачи :)

  Е, има си и добрата страна, като всяко нещо на този свят. Политкоректните непрекъснато трябва да си разширяват речника, а критиците им си развиваме остроумието :)

  Отрицанието не може да дефинира истината, но е работен инструмент за ограничаване зоната на търсенето й.
 25. 25 Профил на Drusev
  Drusev
  Рейтинг: 218 Неутрално

  До коментар [#22] от "els_g":

  Вие да не се обидихте, много нежна душа сте. Единственото нещо, което казах е, че хетеросексуалните мъже вкарват к*ра си в п**ките на жените си, а пък те вадят деца от там. Това е факт, колкото и политически некоректен да е той.

 26. 26 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1291 Весело

  До коментар [#22] от "els_g":Вие да не се обидихте, много нежна душа сте. Единственото нещо, което казах е, че хетеросексуалните мъже вкарват к*ра си в п**ките на жените си, а пък те вадят деца от там. Това е факт, колкото и политически некоректен да е той.
  —цитат от коментар 25 на Drusev


  Фактите и истината не могат да бъдат политически некоректни, колкото и на алтернативно сексуалните да им се иска... Децата се получават именно по описания начин, а вие алтернативните, колкото и да се мъчите, дете никога няма да създадете... и точно затова сте толкова озлобени срещу нормалните двойки, дето нямат проблем в това отношение.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 27. 27 Профил на Drusev
  Drusev
  Рейтинг: 218 Неутрално

  До коментар [#26] от "Cataluña es España":

  Ами назовете го "описания" начин, ако не се притеснявате и не се обиждате от фактите, кажете ги.

 28. 28 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 858 Неутрално

  "Да си политически коректен не е в разрез с това да си конкретен".
  Ами явно все пак е. Иначе нямаше да се налага, да се съчиняват статии, за да изясняват тривиални понятия.

 29. 29 Профил на andreas_hofer
  andreas_hofer
  Рейтинг: 1121 Неутрално

  Да, в някои страни определено политкоректността започва да води до брутална цензура. В Европа не се наричат негрите афроамериканци, а просто африканци, но това води също до комични ситуации, защото, когато се появи един бял африканер от Кейптаун и каже, аз съм африканец му казват, че бил расист! А, какъв расизъм има да кажеш, че си африканец, когато си роден в Южна Африка, както и поне 7-8 поколения от твоите предци? Американците също се мръщят, когато чуят испанци да употребяват думата негро, която на английски се изговяря като нигроу и означава негър, но на испански негро означава просто черен цвят. И сега какво, да търсим нова испанска дума за черно ли?!

  Комунизмът и неговите мутации са проклятието на съвременна България
 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 31. 31 Профил на els_g
  els_g
  Рейтинг: 477 Неутрално

  До коментар [#25] от "Drusev":

  Фактите са си факти, те нямат емоционална окраска, съответно не могат да бъдат обидни (въпреки че явно не смятате така).
  Виж, начинът, по който се предават, може и най-често е емоционално украсен.
  Не бих могла да се обидя от цинизма, с който се опитвате да предизвикате празни спорове. Мога само да ви посъветвам да не се доверявате на временното облекчение, което той носи. Мръсотията от цинизма в крайна сметка се превръща в болест/-и. Не познавам и никога няма да срещна изпечен циник, който да е физически здрав.

  Отрицанието не може да дефинира истината, но е работен инструмент за ограничаване зоната на търсенето й.
 32. 32 Профил на Drusev
  Drusev
  Рейтинг: 218 Неутрално

  До коментар [#31] от "els_g":

  Да се говорят истини за хетеросексуалните хора е цинично? Значи трябва много да внимаваме като говорим, за да не си помислят, че сме цинични. Това не е ли проява на политическа коректност?

  Фактите са си факти, аз не съм влагал никаква емоционалност при изричането им. Това, че Вие виждата мръсотия в начина, по който хетеросексуалните хора правят деца, си е Ваш проблем.

 33. 33 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5419 Неутрално

  Политкоректността все повече се превръща в "икономическа" категория, от която може да се печели :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 34. 34 Профил на anlazar
  anlazar
  Рейтинг: 281 Неутрално

  До коментар [#32] от "Drusev":

  Имаш проблем с хетеросексуалните?

 35. 35 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5419 Неутрално

  До коментар [#11] от "baba_zozolana":

  Сега разбирам колко съм изостанал. Аз ги знаех "само" 32 пола :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 36. 36 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3040 Неутрално

  До коментар [#3] от "stalker":
  " Аз познавам доста такива вече бивши цигани. Между другото никой повече не ги определя като такива."
  ===============
  И аз.

  Еретик
 37. 37 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3040 Неутрално

  До коментар [#8] от "Drusev":

  "Нямало нищо дискриминационно в думата "жена". Ако на Вас Ви кажат, че се държите като жена, как ще го разберете: като обида или похвала?"
  =======================
  То и на една жена да кажеш, че е голям пич, пак ще се обиди. Нормално е жената да си е жена, а мъжът - мъж. Дори да се гордеят с това.
  Или на вас това ви е проблемът?

  Еретик
 38. 38 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3040 Неутрално

  До коментар [#14] от "Drusev":

  Няма да те цитирам, че си кофти, но друг начин на размножаване, различен от нормалния ще предложиш ли?

  Еретик
 39. 39 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3040 Неутрално

  До коментар [#25] от "Drusev":

  "Единственото нещо, което казах е, че хетеросексуалните мъже вкарват к*ра си в п**ките на жените си, а пък те вадят деца от там. Това е факт, колкото и политически некоректен да е той."
  ==========================
  О, работата е ясна. Ти май си комплексиран, че каквото и да вкарат в тебе, нищо няма да излезе.
  Иначе, не споря за верността на констатацията.

  Еретик
 40. 40 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 726 Весело

  До коментар [#35] от "penetrating":

  И аз бях стигнала до 32 броя, но днеска специално проверих, за да бъда политкоректна и разбрах, че ФБ авангардно още през 2014 г. е разширил опциите - явно има търсене.

  https://www.forbes.com/sites/ralphbenko/2014/02/24/what-facebooks-58-genders-mean-for-politics/ #c2b09e149486

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 41. 41 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5419 Неутрално

  До коментар [#40] от "baba_zozolana":

  Слава Богу избягвам Гейсбук и няма да ми се налага да избирам пола си измежду 58 възможности пък дори и с drop-down меню :)
  Прочетох я. Наистина великолепна статия. Мисля си, че съм от епохата на пра-пра дядовците на автора. И да, християнството е разпердушинено с половете, еднополовите бракове и краха на матриархата/патриархата, "счупените" семейства с две къщи за децата.
  Но ми хрумна една идея за унисекс тоалетните, които той спомена мимоходом накрая - ами презряната българска(турска) тоалетна клекало си е истински политкоректната тоалетна :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 42. 42 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5419 Неутрално

  До коментар [#40] от "baba_zozolana":


  Поправка: Фейсбук разбира се, но грешката ми май е показателна.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 43. 43 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 726 Неутрално

  До коментар [#41] от "penetrating":

  Там е работата, че не е само християнството - това е по-малката беда. Разпердушинен е човекът (в културите от западен тип) и това все повече ще се задълбочава. Цитатът от Гладуел разкрива малка част от нанесените щети.

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 44. 44 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5419 Неутрално

  До коментар [#43] от "baba_zozolana":

  Съгласен, уви...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 45. 45 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3240 Весело

  До коментар [#43] от "baba_zozolana":

  Разпердушинен е човекът (в културите от западен тип) и това все повече ще се задълбочава.
  =======
  Аааа , не ! Обяснението ти е прекалено дълго . Има си тпециален термин за това. Човека е секуларизиран !

  Bukalemun
 46. 46 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3240 Весело

  тпециален
  ======
  Да се чете специален.

  Bukalemun
 47. 47 Профил на Drusev
  Drusev
  Рейтинг: 218 Неутрално

  До коментар [#39] от "Костадин Иванов":

  Какво ако вкарат къде в мене?

 48. 48 Профил на DirtyBastard
  DirtyBastard
  Рейтинг: 377 Неутрално

  До коментар [#2] от "Костадин Иванов":Определено политическата коректност повече разделя, отколкото интегрира. Всеки език е с формиран речников фонд в продължение на години. Изнасилването на думите, които по една или друга причина са влезнали в употреба с политическо коректни такива,довежда до несъзнателно отхвърляне,това е един вид защитна реакция срещу вмешателството в утвърдените норми.Ако един циганин се държи като останалата част от обществото, изгради добродетелно семейство, ако неговите деца се учат и възпитават като останалите деца, то тогава околноте постепенно ще престанат да го свързват с ентоса му, съответно няма да го приемат за различен. Аз познавам доста такива вече бивши цигани. Между другото никой повече не ги определя като такива.
  —цитат от коментар 3 на stalker


  Съгласен съм, дори няма нищо постепенно: те получават супер одобрително отношение априори. В компания ги пазим като рохко яйце и полуàват комплименти с повод и без повод. От същите тези "ксенофоби". Именно защото са си го заслужили - с визията си, начин на живот и т.н...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK