На Балканите Русия е опортюнист, а не основен кукловод

На Балканите Русия е опортюнист, а не основен кукловод

© Associated Press"Навсякъде, където разиграва своята игра, Русия е опортюнист, а не основен кукловод. Югоизточна Европа е добър пример за това," пише Димитър Бечев в анализ за изданието The American Interest. Текстът е и последната глава на книгата му Rival Power: Russia in Southeast Europe, която излезе на английски език през септември. Акцентите в статията са на "Дневник".


Руското влияние на Балканите е реално и лесно може да се наблюдава. Както преди, така и след украинската криза то по много начини се отрази на региона. Нарастващата военна мощ на Москва има сериозни последици за политиките на НАТО в сигурността и за членките му в района на Черно море. Руските петролни и газови компании "Газпром", "Газпром нефт" и "Лукойл" все още играят изключително важна роля на местните енергийни пазари въпреки предизвикателствата, с които се сблъскват и промененото законодателство в ЕС, което цели да насърчи конкуренцията и да диверсифицира доставките. Култът към Владимир Путин и отбелязването на възраждащата се на световната сцена Русия редовно е водеща новина.


Придобила нова смелост, Русия не се свени да използва тежестта си, оказвайки натиск върху Европа и Америка, гарантите на сигурността в региона. Съперничеството е интензивно и обхваща както страни, така и политики. Въпреки надеждите за възпиране или дори голяма сделка с Русия - която мнозина предлагат и от двете страни на Атлантическия океан - не се вижда краят на сегашната надпревара.
Независимо от това е важно да се помисли, да се постави руското предизвикателство в контекст, да се признаят ограниченията му и да се обясни какво не представлява.


Преди всичко това не е завръщане към Студената война. Няма блокове или съюзи, изправени един срещу друг в Югоизточна Европа - значима промяна в сравнение с миналото. Русия освен това няма постоянни съюзници, нито цялостна идеология, която да изнася и поддържа. Не е и в положение да изгражда организации за икономическа интеграция, например като разшири появилия се Евразийски икономически съюз с Балканите, приемайки като членове Сърбия, Република Сръбска, Македония или други. И най-добрите приятели на Москва в региона гравитират около ЕС икономически и продължават да се стремят към положителни отношения с НАТО и САЩ. От своя страна Русия усъвършенства подривните си умения, без непременно да се опитва да установи хегемония. Всяка по-амбициозна стъпка би била скъпо начинание и със сигурност не би си заслужавала за Кремъл откъм възвръщаемост на инвестицията.


Второ, макар да има определени прилики, не сме свидетели на сценарий тип "завръщане в бъдещето" - на един вид завръщане към "Голямата игра" на геополитиката. През 19-и и в началото на 20 в. Русия има много по-голямо влияние върху балканските въпроси от това, с което разполага днес заради честите си военни интервенции и самата структура и начина, по който действа Европейският концерт. В нито един момент обаче Русия не е важен икономически фактор. Тези дни, напротив, руски енергийни фирми и различни финансови инвестиции в региона са много по-ефикасно средство. Дали чрез газопровода "Южен поток" или чрез санкциите срещу Турция от 2015 г., икономиката има водеща роля в отношенията на Русия с Югоизточна Европа. Особено важен е по-широкият контекст: безпрецедентната степен на взаимна зависимост и пропускливост на границите в Европа след 1989 г. По-тесните връзки между обществата, финансовите институции, бизнесът, правителствените агенции, медиите и т. н., заедно с Интернет,


улесниха Русия в способността ѝ да оказва влияние на събитията


и са жизненоважни в действието на меката ѝ сила такава, каквато е. Действително глобализацията може и да не е съвсем съвременно явление и има предшественици през 19 в. Но ако можеше Александър Втори или Николай Първи да бъдат събудени днес чрез чудо, дали биха могли и да познаят света, в който живеем?


На Балканите Русия не се опитва нито да установи нов политически ред, нито да създаде империя, била тя формална или неформална. Целта ѝ е да подкопае и разстрои съществуващите институции и правила, създадени от Запада. Важно е и да се подчертае фактът, че Русия не действа сама. Винаги е имало желаещи съдружници и спътници. Те сътрудничат с Русия, за да прокарват собствените си политически и икономически интереси, винаги в търсене на външни поддръжници. Забележително е, че някои от съдружниците и партньорите на Русия минаваха за прозападни в не толкова далечното минало. Няколко примера: Милорад Додик в Република Сръбска, турският президент Реджеп Тайип Ердоган, Никола Груевски в Македония. Други направика обратния ход, изоставяйки Русия, за да търсят по-силен съюз със Запада - такъв е случаят на Мило Джуканович в Черна гора. Руската политика може да е опортюнистична, но е факт, че има безброй политически опортюнисти от другата страна. Това, разбира се, улеснява работата на Москва да оказва влияние.


Дейността на Русия в Югоизточна Европа, която се разшири драматично в първото десетилетие на 2000 г., стана по-ясно видима едва наскоро заради конфронтационния обрат в отношенията между Москва и Запада. Много фактори доведоха до този обрат: мисията на режима на Путин за вътрешна легитимност на фона на стагнираща икономика и намаляващо обществено доверие към "системата", желанието да се заявят руските интереси във все по-многополюсен, но и несигурен свят, антиинтервенционистките настроения в САЩ, хроничните проблеми на ЕС. Дали заради механиката на силовите политики, както твърдят реалистите сред изследователите, или заради логиката на вътрешнополитическите фактори, както биха казали либералите, Русия е готова да предизвика Америка и съюзниците ѝ. Иска да оформя, а не да приема международния дневен ред. Страховете от западни сценарии за подхранване на "цветна революция" и "Майдани" в Русия оформят външнополитическото мислене на Путин и близкото му обкръжение.


Разбира, се "близката чужбина" - или за да използваме брюкселския жаргон, страните от Източното партньорство, - са мястото, където отпорът на Русия е най-силен. Москва обаче се върна и в други региони и политически арени. Военната интервенция в Сирия разшири неимоверно отпечатъка ѝ в Близкия изток. Дори в самите Съединени щати въпросът за предполагаемата руска намеса и кибершпионаж бяха акцент в президентските избори през 2016 г. Администрацията на Обама може и да определи Русия като регионална сила в упадък, но в действителност


обсегът на Русия далеч надхвърля постсъветска Евразия.


Посткомунистическа Централна и Източна Европа, включително бивша Югославия, е очевидната цел. Както и Турция: Москва има средствата, за да влияе на Анкара, докато има проблеми в отношенията ѝ със САЩ и ЕС. Западните санкции и драматичният спад в цените на петрола поставят Кремъл в неудобна ситуация, но Москва разбира от играта на влияние и знае как да използва слабостите и възможностите в мвогобройните периферии на Европа.


Въпреки това човек не бива да приема, че Кремъл дърпа всички конци в тази игра. Навсякъде из Европа политически лидери и лица на гражданското общество, правителства и бизнес интереси са не просто доброволни съучастници, използвайки подкрепата на Русия, за да си издействат всякакви цели - баланс срещу външни заплахи, максимизирани печалби, отстъпки от страна на Запада, надиграване на съперници у дома и заглушаване на критиците. Този тип поведение не е присъщ единствено на Югоизточна Европа, където историческите връзки с Русия все пак имат своята роля. То несъмнено има последователи и в други части на континента, като Унгария, Чехия, Италия, Австрия. Независимо от ситуацията винаги ще има играчи, които да желаят влияние или бизнес с Русия. "


Дали съперничещата сила, в която се е превърнала Русия, е в позиция да подрине ЕС отвътре, започвайки от най-уязвимите югоизточноевропейски държави? Вероятно не. В крайна сметка, независимо от широко разпространеното вярване, Кремъл изглежда няма цялостен модел, който да може да изнесе отвъд постсъветското пространство. Нито "направляваната демокрация" или "суверенната демокрация" на първите два мандата на Путин, нито по-скорошните хвалебствия за консервативните ценности и религията в по-широк смисъл, нито пък приемането на Русия като уникална цивилизаця, противопоставена на глобалния либерализъм, вършата такава работа, независимо от факта, че тези идеи имат много подгласници в ЕС. От Белград до Анкара, от София до Будапеща, неработещи демокрации, държавата в плен и връщането към авторитарни политики


са като цяло проблеми, създали се в самите държави,


не като резултат от злокобен заговор на Москва. Колкото и "путинизацията" да представлява заплаха, струва си да си помислим отново кои са истинските путинизатори. И което е още по-важно, Русия изглежда няма нито икономическите ресурси за скъпи идеологически кръстоносни походи, нито волята да издържа приятелски настроени режими. Ситуацията на Балканите е доказателство. ЕС може да е в лошо състояние и да се изправя пред поредица екзистенциални кризи, но продължава да изглежда привлекателен заради пазара си, значимите финансови трансфери и в по-малка степен силата на наратива, заложен в основите му.


Така остава само съперничеството между опортюнист, който си е поставил ясен набор от цели, но му липсват средствата да ги постигне, и терминално дезориентирания Запад, който притежава средствата, но не е единодушен как да ги използва. Това се отнася както за ЕС, чиито членове винаги са се затруднявали в това да "говорят с един глас" за Русия, така и за САЩ, където балансът между сдържане и ангажиране продължава да е тема на горещ дебат. Междувременно Югоизточна Европа си проправя път в мътните води на това ново състезание. В повечето случаи държавите от региона ще се качат на влака на Запада, но ще се застраховат и ще оставят отворени вратички. Глупаво би било от страна на Путин просто да стои, без да се възползва. Както обаче гласи поговорката, за танго трябват двама.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (106)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4039 Любопитно

  Москва има средствата, за да влияе на Анкара, докато има проблеми в отношенията ѝ със САЩ и ЕС.
  ========
  И какво ?
  Вашингтон го правеше тоя номер , ЦЕЛИ 54 години спрямо Русия (СССР)
  Нека видим как ще е при този вариант ....при обстоятелството ,че янките съвсем прекалиха с двустандартната си политика към турската държава !

  Bukalemun
 2. 2 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4039 Весело

  пише Димитър Бечев в анализ за изданието The American Interest.
  ======
  Ааа , пардон .....сега всичко се изясни ...... ;)

  Bukalemun
 3. 3 Профил на K2
  K2
  Рейтинг: 1938 Неутрално

  Кажи какво те мъчи най-после де. Да не би тате да довел рускиня от Коми та такава любоф , към двете империи.

  SHADOWS of SOFIA
 4. 4 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5837 Гневно

  Тук ГЕРБ са основния проводник на руските интереси и най-редовен платец на данък Русия !!!
  Колко грешни милиарди платиха и плащат още просто е ужасно !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 5. 5 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 534 Любопитно

  пише Димитър Бечев в анализ за изданието The American Interest. ======Ааа , пардон .....сега всичко се изясни ...... ;)
  —цитат от коментар 2 на eti mehter


  Ако същият анализ беше публикуван в "Известия","Правда - Правда.Ру: Аналитика и новости"или "Haber Ekspres","Sabah","Milliyet"- по друг начин ли щеше да звучи?!?

 6. 6 Профил на rsw37525595
  rsw37525595
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Русия не може да предложи нищо привлекателно за хората, така че да я пожелаят за партньор. Русия не може и да е партньор, а само изостанал във времето сатрап , размахващ камшик. Русия няма ресурс да направи нещо по-добро за когото и да било. Русия може само да саботира, да руши и да дърпа развитието на държавите, подлъгани от нея, назад и надолу.

 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 8. 8 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3922 Неутрално

  Тук ГЕРБ са основния проводник на руските интереси и най-редовен платец на данък Русия !!!Колко грешни милиарди платиха и плащат още просто е ужасно !!!
  —цитат от коментар 4 на КМЕТ В СЯНКА


  Глупости!
  И ГЕРБ, и БСП, а и ДПС са проводници....Да не говорим за атака и ужпатриотите.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 9. 9 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 1097 Неутрално

  Не съм съгласен,че е опортюнист.В България успя да инсталира президент,с в Ч.Гора се опита да направи държавен преврат.

 10. 10 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6037 Неутрално

  Хубав анализ. Русия използва слабостите на "противниците си" за да постигне хаос, в който да лови тлъстите риби - енергетика, оръжия и да подобрява влиянието си като разяжда демокрацията.
  Но ЕС чак пък да е терминално дезориентиран :)
  ЕС, както и САЩ напоследък се интересуват също от икономическия смисъл на взаимоотношенията

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 11. 11 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 2297 Неутрално

  Лукойл не е РУСКА компания,понеже мажоритарния дял на РФ е едва 7%. Лукойл е частен мултинационален концерн.До 2010-та 20 % мажоритарен дял в Лукойл е имала и американската нефтена компания Коноко-Филипс. Хич бива ли ''десни''да реват от корпоративната алчност?

 12. 12 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 534 Любопитно

  До коментар [#5] от "objektivist96":Е, вероятно, този фейк-анализ /свободно съчинение/ няма да бъде публикувано в посочените издания...
  —цитат от коментар 7 на ПРОРОК ИЛИЯ


  Най-вероятно няма да бъде,това е повече от ясно,но не защото анализът е "свободно съчинение" и "фейк-анализ"(?!??),а поради съвършено различни причини.И,кое точно в този анализ не е вярно?

 13. 13 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 2297 Неутрално

  ''От своя страна Русия усъвършенства подривните си умения, без непременно да се опитва да установи хегемония. Всяка по-амбициозна стъпка би била скъпо начинание и със сигурност не би си заслужавала за Кремъл откъм възвръщаемост на инвестицията.''

  пхахаха.разпрявяха,че Раша Тудей била дала сто хиляди долара,за да прецака президентските избори в щатите. сто хиляди долара срещу многомилиардната машина за избори. верно е ефективна и йофтина. и десните кълват,като на йофтини билети от спас.

 14. 14 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 632 Неутрално

  Русия е опртюнист и ГЕРБ са опортюнисти, за това се разбират добре

  Birds of a feather flock together.
 15. 15 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 852 Неутрално

  "Навсякъде, където разиграва своята игра, Русия е опортюнист, а не основен кукловод. Югоизточна Европа е добър пример за това,"
  Ако автора беше посочил и кой тогава е "основния кукловод" в Югоизточна Европа/очевидно според неговата логика има някой друг такъв/, анализът щеше да има друга стойност. Създава впечатление , че е анти руски, но всъщност е точно обратното.

 16. 16 Профил на nik_77.
  nik_77.
  Рейтинг: 1873 Неутрално

  Освен опортюнизъм на местни властници поради материален интерес, има опортюнизъм и поради страх. Борисов е пример. Делян Пеевски, след първото падане на Борисов от власт, призова прокуратурата да се заеме с него и с Цветанов. Тогава Борисов каза - искат да ме вкарат в затвора и там да ме довършат. Имаше предвид руснаците, въпреки, че няма да го признае. И да не го признае, самите руснаци си признаха, че Делян Пеевски е техният човек. Ангажираха най-добрата адвокатска кантора в Русия /"Морган Люис"/ за защитата му при съдебни проблеми. Цацаров - също. След приема на главния руски прокурор Чайка, с когото отидоха при Борисов и нещо си говореха.

 17. 17 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 632 Неутрално

  В природата оцеляват опортюнистите които се присспосбяват а не непремнно най-големите - справка динозаврите

  Birds of a feather flock together.
 18. 18 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 632 Неутрално

  До коментар [#15] от "subaru":

  болшвиките, без кукловод не можете

  Birds of a feather flock together.
 19. 19 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 328 Неутрално

  Русия е ясен и ярък пример за олигархична държава. Затова е по-лесна за анализиране. Сблъсъкът е за/против олигархичната държава. Икономическата и основа е офшорната икономика. Еднакво добре приемана както от олигарсите на Путин, така и от старата политическа класа на запад. Обаче "В ЕС тече невидима данъчна революция" - http://www.segabg.com/article.php?id=876247 Което обяснява повсеместните загуби на старата политическа класа както във Франция, така и в Австрия. Обяснява и много от процесите у нас около "завладяната държава" от офшорковците-приватизатори.

  Олигархична или демократична държава???

 20. 20 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3521 Неутрално

  Интръст българин пише в Интръст американ. Впрочем не е сигурно дали е истински българин. Дотук банално и общоизвестно. Все пак налучкал е тенденцията. Русия е изоставила активната си роля и наблюдава процесите отвън. Америка се уморява от конфронтацията и почва да се грижи предимно за себе си. Америка и Русия еднакво губят и еднакво им се отразява противопоставянето. Много скоро ще се споразумеят и пак ще почнат бизнес помежду си. Впрочем Тръмпи вече щеше да е почнал, ако не му попречиха. А Европа? Европа се задръства и почва да се души в собствената си смрад. За източноевропейците тя вече не е майка, а мащеха. Даже дърта вещица. Щото не ще да дава пари и се пречка за щяло и не щяло. А битието определя съзнанието.

 21. 21 Профил на iak
  iak
  Рейтинг: 1380 Неутрално

  Въпрос за русофили, мурзилки
  1. Каква е причината, за майка България, да се сближава с Русия, като:
  - средната руска заплата е почти колкото българската, а минималната е 200 лв. – на половина на българската
  - като България изнася почти 2 пъти-повече от Русия на глава от населението, въпреки "големият" износ на оръжие, петрол,злато и диаманти. Ако от сравнението се извадят суровите и полуготови минерали, един българин изнася на световния пазар колкото 6 руснака (600% повече)
  - реално Русия е суровинен придатък на България, защото 99% от това което внасят в България са петрол и газ (полезни изкопаеми), които ние българите преработваме и после изнасяме почти два пъти повече от тях на световния пазар (на глава от населението)
  - като всяка година руснаците, напускат Русия и бягат на "Запад" и дори в България, а никой от запада или България не отива в Русия
  - като децата на руския елит - са отишли да живеят "при врага"
  Децата на Сталин, Путин, Лавров, Хрушчов, и т.н.
  - като това е държавата, която е водеща в света по: алкохолизъм, употреба на дрога, убийства и самоубийства, жертви при ПТП и т.н. ( в пъти повече отколкото в България)
  - като продължителността на живота е 10 години по-къса отколкото в България - - като това е държавата водеща в света по изоставени деца и възрастни хора, при живи роднини (в пъти повече отколкото в България)
  - като това е държавата, в която показателите за свобода на медиите, за качество на живот, коефициент джини са по-ниски отколкото в България, а показателите за корупция и липса на демокрация - много по-високи
  - като това е държавата която ни държи (поддържайки пета колона в България в абсолютна енергийна зависимост. А една енергийна зависимост в държава в която има зима е равнозначни на загуба на независимост, загуба на суверенитет, с заплахата че ако българското правителство не изпълнява нарежданията на Москва ще оставят българите на студено. Няма правителство което да не се огъне под такъв натиск (както се случи на ББ през 2009, Путин официално го заплаши) А от друга страна ни принуждават да плащаме огромни, надпазарни цени за газ и гориво с което ни обезкървяват икономиката.
  - като това е държавата която изнася всяка година милиарди от България (справка НСИ), като съзнателно пречи на българският износ (България изнася под 2 % за русия, а внася над 12%), и само фирми, „целуващи ръка“ на Путин, имат право да експортират
  - като това е държавата за която се твърди, че има огромен пазар, които ние българите не трябва да губим, а всъщност е малък пазар в сравнение с нашият собствен, европейския (140 милиона руснака и 550 милиона европейци), а като обем е осем пъти по-малък от нашия (1300 милиарда) (доста по-малък от италианския, с размера на испанския)
  - като това е държавата, заради която в очите на развития свят ни наричат "троянски коне или магарета"
  - това е държавата в която законност и демокрация са мръсни думи. Там важи закона на джунглата – по силния печели всичко.


  Русия е лошата компания от която България трябва да се отърве веднъж завинаги....
  Практически Русия няма какво да предложи на България в геополитически, цивилизационен и икономически план. Докато обратното е ставало през цялата история на Русия

  И понеже към днешна дата няма нищо привлекателно в Русия, мурзилките веднага ще го обърнат на история, ще говорят за "освобождението" от “турско робство" и за това че сме им "длъжни" по някакъв начин на руснаците (което е пълна глупост- разбира се) искам да спомена няколко факта от историята, които повечето българи не са чували, но лесно могат да се проверят …………..

  1. “Турско робство“ е имало само в България. Ако прочетете историите на съседните държави, били под османско владичество (Гърция, Сърбия, Румъния, Кипър, Сирия, Ирак, Египет, Палестина……………..) с изненада ще установите, че нито е било “турско“, нито е било „робство“. Навсякъде е имало османско владичество или управление, само по някаква незнайна причина в България е имало робство. Защо ? Ами за да се каже, че руснаците са ни освободили от робство и трябва да сме им задължени. През „робството“ българите са имали собствена земя и стока, получавали са пазарно заплащане на услугите си и са имали право да се придвижват свободно и да живеят в границите на цялата империя и извън нея. В същото време руснаците са били крепостни, а дори за тях не се казва,че са били роби. Крепостните са били законно продавани като кучета и помешчика е спал с жената на крепостния когато поиска. Ботев е изпратен от баща си съвсем свободно и законно да учи в Одеса, а с парите който баща му е изкарал, законно с труд в Османската империя и му е изпратил, е могъл да си купи, пак законно крепостни или кучета в Русия.
  И за да не ме обвини някой, че омаловажавам борбата на нашите борци, герои, за национално освобождение ще кажа, че е МНОГО ПО- ГОЛЯМА САМОЖЕРТВА, и много по-достойно, да рискуваш живота си за свобода и национална независимост, когато си материално осигурен и рискуваш бъдещето на децата си, отколкото ако го правиш, като роб и няма какво да губиш и дори не разполагаш с децата си, както руските крепостни. Моите прародители са се били на Шипка, но те роби не са били. Имали са шивашки дукян в Пазарджик, което за времето си е било доста добре. Светла им памет.
  2.Руснаците никога не са мислили да ни освобождават. Няма НИТО ЕДИН документ от който да е видно че са искали да създадат независима държава България. Навсякъде в руските и световни документи, за територията на България пише - окупирани територии и окупационни войски. А и звучи супер наивно, че Русия води 13 войни да завземе Босфора и Дарданелите и да си осигури достъп – до Средиземно море , загубила е хиляди войници, за целта, поробили са 20 народа (освободи ли ги, де) и точна на пътя –на голямата си цел са създали независима България 
  Сан Стефанският мирен договор, е писан в последствие и „на коляно“, изцяло пропаганден документ, който в руските документи се нарича "обикновен прелиминарен протокол"и който е в разрез с писмените обещания на Русия, към Австро- Унгария, преди започването на войната , че няма да създава голяма СЛАВЯНСКА (изобщо не става дума за българска) държава на Балканите. Документа е създаден за да създаде илюзия в българското население, че Русия е освободител, а западняците са лоши, т.е. да създаде правилната база за анексиране на придобитите територии и да създаде по-висока начална база при пазарлъка на Берлинския конгрес. Не случайно нито при подписването в Сан Стефано, нито на Берлинския конгрес са допуснати български представители на „независимата“ България, която Русия е „освободила“ от Османската империя. На Берлинския конгрес Русия търгува заддунайските територии, без срам и свян в свой интерес, а не в защита на българския такъв и от „Санстефанска България“ не остава практически нищо, освен неудовлетворението на българският народ.
  Независима България е създадена , в действителност, на Берлинския конгрес от великите сили (Не защото и те са "обичали" България), а за да разкарат руснаците по-далече от проливите. Тогава и за първи път се поставя дата на която окупационните руски войски да напуснат окупираните територии на България. От тогава русия е най-големият ни враг. Пак не заради някакво специално отношение, към нас , а защото стоим на пътя на вековната им цел. И все по този повод:
  3. Създадоха от чисти българи - "македонската нация"
  4. Насъскаха сърбите да ни нападнат при съединението
  5. ПСВ нахлуха в Добруджа и бомбардираха Варна. Разбира се тогава ген. Колев, ги изпрати по живо, по-здраво обратно, а България подписа Брест-Литовския мирен договор, като страна победител, а Русия с най-големите териториални загуби в историята си.
  6. Нападнаха ни през ВСВ, въпреки че България не е убила нито един руски войник и беше неутрална спрямо Русия. Българското консулство е работило в Москва през цялото време на войната.
  7. Вкараха ни сред държавите, загубили войната, въпреки хилядите паднали български жертви в битките срещу Вермахта.
  8. Избиха цялата българска интелигенция и отнеха най-ценното за българина – земята и възможността, децата му, да се образоват на запад. Като най-потресаващ факт е, че в България „народния съд“ осъжда и избива повече „фашисти и колаборационисти“ отколкото следвоенните съдилища в Германия. Да не говорим, че убитите без съд и присъда са в пъти повече отколкото в Германия ..................

  И последно да добавя. САЩ два пъти спасява Франция от Германия, като загиват стотици хиляди американски момчета, без САЩ да придобие каквато и да била територия. Т.е. десетки пъти повече отколкото войници на руската империя са загинали за "освобождението" на България. И въпреки това Франция води, абсолютно независима от САЩ политика и няма паметник на американски президенти - пред техния парламент.

  И най-глупавия руски трол не би заменил, най-бедната част от Европа, за което и да е място в Русия. И в същото време - несъзнателно, прави всичко възможно България да прилича на примитивната и деградирала Русия.
 22. 22 Профил на gogata1955
  gogata1955
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Европа и Америка, гарантите на сигурността в региона?!?
  Затова ли разкъсаха Югославия и предизвикаха куп регионални войни? Затова ли НАТО бомбардира Сърбия? Империалистическите върхушки на САЩ и ЕС се възползваха от държавниите преврати в Източна Европа за да нарушат договорите от Ялта това доведе до хаос не само в Европа, но и по света. Сега - като в народната поговорка, за надробената каша и кой да я сърба.

 23. 23 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8223 Неутрално

  "някои от съдружниците и партньорите на Русия минаваха за прозападни в не толкова далечното минало. Няколко примера: Милорад Додик в Република Сръбска, турският президент Реджеп Тайип Ердоган, Никола Груевски в Македония."
  Забравил е да спомене нашите предатели.

 24. 24 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 1456 Разстроено

  Анализът е абсолютно верен.И проблемът не е Расия а дребните човечета в политиката които продават интересите на собсвените си държави ...за пари!Доста по-малко са русофили които безмислено упорстват и насаждат изкуствени "предимства" на Матушката.Ние сме виновни че в България ,Расия откровенно храни -АБВ,БСП,Атака...Путреотите!А ГЕРБ се превърна в послушник на мераците им!

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 25. 25 Профил на nik_77.
  nik_77.
  Рейтинг: 1873 Неутрално

  Да, де, № 20, но "дъртата вещица" Европа за десетина години членство е наляла в България към 18 милиарда лева. Чисти. като се приспаднат вноските. Без "вещицата " метро, пречиствателни станции, депа за отпадъци и магистрали - йок.

 26. 26 Профил на Явор Рг
  Явор Рг
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Поредния дървен философ, който си е чоплил носа в часовете по история и си е въобразил, че милионите българи, симпатизиращи на Русия са следствие на "подривната дейност".
  Либерал-лицемери, които си мислят, че всички са длъжни да бъдат във възторг от фалшивите им "либерални ценности", основно място сред които са култа към парите и потреблението, хомосексуализма, умишленото насаждане на мултикултурализма с цел да се ликвидира националната култура и идентичност.
  С такива "ценности" и с такова мислене ги чакат още много неприятни изненади и симпатиите към Русия ще растат още повече.

  .
 27. 27 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2567 Неутрално

  Хубав анализ. Успокоителното е, че у нас постсъветският Остап Бендер се изправя срещу хибрид-мутант между Андрешко, Бай Ганя и Хитър Петър, та въпреки напъните едва ли ще отидат по-далеч от инсталирането на някой нещастен решетник за резидент.

  Виж, изборната вълна в Европа напоследък показва категоричен спад в подкрепата за брюкселските ценности, от което Путин се възползва преко сили, но главната причина трябва да бъде назована и тя е Ангела Меркел и шлейфа евролиберали, който тя влачи след себе си.

 28. 28 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 1097 Неутрално

  До коментар [#11] от "pavur":

  Бля..бля...Защо Златев се появи от към руска страна,когато преговсряхме за Белене?!

 29. 29 Профил на iak
  iak
  Рейтинг: 1380 Неутрално

  До коментар [#27] от "Lemmy":

  И кои са брюкселските ценности?

  И най-глупавия руски трол не би заменил, най-бедната част от Европа, за което и да е място в Русия. И в същото време - несъзнателно, прави всичко възможно България да прилича на примитивната и деградирала Русия.
 30. 30 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 351 Неутрално

  Хахаха! Публикувано в The American Interest, така ли? Ами правилно, там му е мястото. А българското издание Дневник не се ли смущава от името на изданието-източник?

  Мърфи е оптимист!
 31. 31 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 852 Весело

  До коментар [#18] от "Xumpomo name"
  "болшвиките, без кукловод не можете"
  Извод на истински болшевик - ленинец. Типично.

 32. 32 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2567 Неутрално

  До коментар [#29] от "iak":

  Квотите за имигранти, Европа на регионите, Двете скорости, Международният съд, много от евродирективите, ЕЦБ и тъй нататък.

 33. 33 Профил на Ден
  Ден
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Изплашени квачки крякат от курника, усещайки някаква тайна заплаха, но не са сигурни откъде идва.
  За всеки случай крещят името на Вълка, поради липса на други достатъчно логични заподозрени.

 34. 34 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4291 Неутрално

  секи 4ти км

  Некое Съображение

  Не е будала тоя който хрупа зеле (зелник ли беше?),
  а другия...

  ""Навсякъде, където разиграва своята игра, Русия е опортюнист, а не основен кукловод. Югоизточна Европа е добър пример за това," пише Димитър Бечев в анализ за изданието The American Interest. Текстът е и последната глава на книгата му Rival Power: Russia in Southeast Europe, която излезе на английски език през септември. Акцентите в статията са на "Дневник".

  Придобила нова смелост, Русия не се свени да използва тежестта си, оказвайки натиск върху Европа и Америка, гарантите на сигурността в региона...."

 35. 35 Профил на iak
  iak
  Рейтинг: 1380 Неутрално

  До коментар [#30] от "султана глаушева":

  Султанке, на вас руско-червените мозъци, един живот няма да ви стигне да разберете, че няма значение, кой го е писал и къде е публикувано, а какво е написано (каква е есенцията на написаното, анализа ) и дали тя те обогатява с нещо.

  И най-глупавия руски трол не би заменил, най-бедната част от Европа, за което и да е място в Русия. И в същото време - несъзнателно, прави всичко възможно България да прилича на примитивната и деградирала Русия.
 36. 36 Профил на Ден
  Ден
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Продължавайте да тъпчете Европа с преселници от Африка и Близкия изток, продължавайте да тъпчете ГМО-уродщина в храните, продължавайте да устройвате гей-паради и да промивате мозъците на хората с либералната изродщина, продължавайте да заменяте традициите на хората с либералната гнусотия , продължавайте да обвинявате за всичко Русия
  и няма да усетите как ще се преобърне каруцата ви, заедно с изкуствените храни и измислените ви ценности.

 37. 37 Профил на doxen
  doxen
  Рейтинг: 579 Неутрално
 38. 38 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 328 Неутрално

  До коментар [#32] от "Lemmy":

  Мигрантско - бежанската криза и реакцията на ЕС:
  - дефиниции за мигранти и бежанци, които ги диференцират.
  - много съмнения при вземането на решение, което търси поне квалифицирано мнозинство
  - взето решение и пълна категоричност при прилагането му
  връщане обратно на мигрантите
  изнесени зони за сигурност
  разселване само на БЕЖАНЦИТЕ

  Това е ЕС. Така действа демокрацията. Прав е Орбан, твърдейки че Източна Европа е свободна от МИГРАНТИ. Бежанците, където и да ги разселиш,трябва да са доволни щото няма война и краен недоимък. А са и съвсем малко. И няма значение какво казва пропагандистиката за мигрантите - бежанци, Орбан и ЕС.

 39. 39 Профил на iak
  iak
  Рейтинг: 1380 Неутрално

  До коментар [#32] от "Lemmy":

  Айде сега да те чуя ти какво предлагаш, че ми стана интересно?
  1. Да не приемаме никакви емигранти
  2. Да се събудим утре и да разберем, че сме германци (да изчезнат някак си регионите)
  3. Да няма международен съд и ЕЦБ
  4. И Гърция да решава какво става в Европа, защото ако Гърция и Унгария се противопоставят на по-нататъшна интеграция, значи няма да има такава и за останалата
  Европа. (Заради това трябва да има скорости - който си напише домашното се интегрира, който не си кюта по старо му)
  5. Декретите са закони, които важат за цяла Европа и се Приемат от ЕК, която е избрана от цяла Европа. Това, че има закони (декрети), които не са съвършени, не значи да премахнеш законодателството :)

  И най-глупавия руски трол не би заменил, най-бедната част от Европа, за което и да е място в Русия. И в същото време - несъзнателно, прави всичко възможно България да прилича на примитивната и деградирала Русия.
 40. 40 Профил на Ден
  Ден
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Без "вещицата " метро, пречиствателни станции, депа за отпадъци и магистрали - йок.
  —цитат от коментар 25 на nik_77.

  97-98 % от инфраструктурата на България е от времето на социализма.
  99.7% от железопътните пътища, 90% от жилищния фонд.
  Учебните и здравните заведения даже са намалели драстично. Социалните домове, придобивки - всичко в канала.
  За унищожената индустрия да не говорим.
  Колко от тези 18 млрд. са за страната и колко са се върнали обратно в европа под една или друга форма?

 41. 41 Профил на nik_77.
  nik_77.
  Рейтинг: 1873 Неутрално

  Напротив, № 36, статията не обвинява за всичко Русия. Можеше да я обвини например, че се опита да скапе оръжейното ни производство чрез наплашения Борисов и нейните хора Каракачанов и Караниколов. Или, че ни пробута някакви двигатели за Миг-29, без документи и неясен ресурс. За което пилотите отказаха да летят. Или, че само за 2016 г. въпросните пилоти са изпълнили към 70 бойни полета за да пресрещат и пропъждат руски самолети от въздушното ни пространство. Или че изнудиха Борисов да започне АЕЦ-а в Белене с държавно участие, както Теменужка Петкова, обяви вчера. Не било по силите на държавата ни сама да започне, затова ще търсела партньор!? Значи ще започне, все пак. Четвърт милион ще даваме само за навесите да съхраняваме реакторите, междувременно. За които ни изнудиха пак да платим милиард и половина суха пара. И които са поръчани силом, чрез извиване на ръце, без да има сключен договор и т.н, и т.н. Да обичаме Русия като №36? Няма лошо. Но как да стане при такава ситуация?

 42. 42 Профил на iak
  iak
  Рейтинг: 1380 Неутрално

  До коментар [#36] от ""Литекс моторс" , Кредит от КТБ, Умишлен фалит.":

  В Русия няма емигранти от Африка и средния изток (щото не си помислят да ходят там), нама ГМО (нищо ще в храните ползват масово палмово масло и химикали които са забранени от 20 години в ЕС) , бият геьовете, хората след перестройката от комунисти, станаха православни за една нощ, Путин носи голям кръст на врата си и се кръсти по телевизията.
  Така че Русия е мечтаната страна за теб. За гейска Европа и САЩ заминаха над 2 000 000 българи и не искат да се връщат, за съжаление. Ти пък може да си първия, който ще се пресели в Русия хахахахахаахахах Пък може да повлечеш крак и другите мурзилки да тръгнат на там..................................... хаха Ама не го сънувам и в най-добрите си сънища :)

  И най-глупавия руски трол не би заменил, най-бедната част от Европа, за което и да е място в Русия. И в същото време - несъзнателно, прави всичко възможно България да прилича на примитивната и деградирала Русия.
 43. 43 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4291 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Как как ще е...

  Чакай 54 години САЩ да се впишат в едностандартната политика на Ер.
  Междувременно, можеш да разчиташ и на изолационизъм::

  "America First" - на една страна,
  "Europe First" - на друга,
  а другото - в трета.

  До коментар [#1] от "eti mehter":

  Москва има средствата, за да влияе на Анкара, докато има проблеми в отношенията ѝ със САЩ и ЕС.
  ========
  И какво ?
  Вашингтон го правеше тоя номер , ЦЕЛИ 54 години спрямо Русия (СССР)

  Нека видим как ще е при този вариант ....при обстоятелството ,че янките съвсем прекалиха с двустандартната си политика към турската държава !

 44. 44 Профил на iak
  iak
  Рейтинг: 1380 Весело

  До коментар [#40] от ""Литекс моторс" , Кредит от КТБ, Умишлен фалит.":

  Искам да видя на тези груби лъжи, дали ще се намери един който да ти напише един плюс?

  И най-глупавия руски трол не би заменил, най-бедната част от Европа, за което и да е място в Русия. И в същото време - несъзнателно, прави всичко възможно България да прилича на примитивната и деградирала Русия.
 45. 45 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 351 Неутрално

  До коментар [#35] от "iak":
  Какви руско-червени мозъци? Не виждаш ли колко не ви траят? Всичките ли са руско-червени? И двата милиона седесари, дето стопихме до вашата агитка, и те ли са такива? Ти база за дискусии с мен нямаш, ясно? Аз не ти досаждам, не ми досаждай и ти!

  Мърфи е оптимист!
 46. 46 Профил на xhi13317223
  xhi13317223
  Рейтинг: 561 Неутрално

  ... че милионите българи, симпатизиращи на Русия .....
  . С такива "ценности" и с такова мислене ги чакат още много неприятни изненади и симпатиите към Русия ще растат още повече.
  —цитат от коментар 26 на Явор Рг


  Хайде малко по-внимателно с говоренето ангро!

  Къде ги видяхте и изброихте тези милиони симпатизанти? Когато всеки що-годен Български гражданин гледа да хване Терминал 2 - но не към тази обетована Русия, а в диаметрално-противоположна посока?

 47. 47 Профил на xhi13317223
  xhi13317223
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Хахаха! Публикувано в The American Interest, така ли? Ами правилно, там му е мястото. А българското издание Дневник не се ли смущава от името на изданието-източник?
  —цитат от коментар 30 на султана глаушева


  Къде е публикувано има ли връзка с това дали написаното е вярно?

 48. 48 Профил на iak
  iak
  Рейтинг: 1380 Весело

  До коментар [#45] от "султана глаушева":

  Няма да ти досаждам Султанке, така или иначе няма да разбереш, какво пиша.
  В някой друг живот, като започнеш да четеш критично един текст (да го анализираш), а не да следиш, родата на този който го е написал, или къде го е публикувал може..........................

  И най-глупавия руски трол не би заменил, най-бедната част от Европа, за което и да е място в Русия. И в същото време - несъзнателно, прави всичко възможно България да прилича на примитивната и деградирала Русия.
 49. 49 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3521 Неутрално

  Да, де, № 20, но "дъртата вещица" Европа за десетина години членство е наляла в България към 18 милиарда лева. Чисти. като се приспаднат вноските. Без "вещицата " метро, пречиствателни станции, депа за отпадъци и магистрали - йок.
  —цитат от коментар 25 на nik_77.


  Ти знаеш ли колко струват четирите блока на АЕЦ-Козлодуй? А загубите от тяхното затваряне? А нереализираните проекти? 18 млд чисти, викаш! Ми спадна ли членския внос, глобите, неусвоените.......? Ами върнатите? Сигурен ли си, че можеш да смяташ? То тъй на ангро лесно се говори. Не може така, дай точни и верни данни.

 50. 50 Профил на gogata1955
  gogata1955
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Анализи трябваха 1989, когато започна реставрацията на капитализма/помните лозунга"45 години стигат, времето е наше"/- но не се правеха от върхушката. Сега е късно, РБ е в поредната национална катастрофа. Едва ли е успокоително, че и в Русия проблемите са същите - шепа олигарси тънат в нечуван разкош, а народът тъне в мизерия. Димитър Бечев е типичен пример за псевдоинтелигенцията на т.нар.демократичен свят. Много приказки, нулево съдържание.

 51. 51 Профил на Радко - СВОБОДА или РОССИЯ
  Радко - СВОБОДА или РОССИЯ
  Рейтинг: 1069 Неутрално

  Въпрос за русофили, мурзилки 1. Каква е причината, за майка България, да се сближава с Русия, като: - средната руска заплата е почти колкото българската, а минималната е 200 лв. – на половина на българската - като България изнася почти 2 пъти-повече от Русия на глава от населението, въпреки "големият" износ на оръжие, петрол,злато и диаманти. Ако от сравнението се извадят суровите и полуготови минерали, един българин изнася на световния пазар колкото 6 руснака (600% повече)- реално Русия е суровинен придатък на България, защото 99% от това което внасят в България са петрол и газ (полезни изкопаеми), които ние българите преработваме и после изнасяме почти два пъти повече от тях на световния пазар (на глава от населението) - като всяка година руснаците, напускат Русия и бягат на "Запад" и дори в България, а никой от запада или България не отива в Русия - като децата на руския елит - са отишли да живеят "при врага" Децата на Сталин, Путин, Лавров, Хрушчов, и т.н. - като това е държавата, която е водеща в света по: алкохолизъм, употреба на дрога, убийства и самоубийства, жертви при ПТП и т.н. ( в пъти повече отколкото в България) - като продължителността на живота е 10 години по-къса отколкото в България - - като това е държавата водеща в света по изоставени деца и възрастни хора, при живи роднини (в пъти повече отколкото в България)- като това е държавата, в която показателите за свобода на медиите, за качество на живот, коефициент джини са по-ниски отколкото в България, а показателите за корупция и липса на демокрация - много по-високи - като това е държавата която ни държи (поддържайки пета колона в България в абсолютна енергийна зависимост. А една енергийна зависимост в държава в която има зима е равнозначни на загуба на независимост, загуба на суверенитет, с заплахата че ако българското правителство не изпълнява нарежданията на Москва ще оставят българите на студено. Няма правителство което да не се огъне под такъв натиск (както се случи на ББ през 2009, Путин официално го заплаши) А от друга страна ни принуждават да плащаме огромни, надпазарни цени за газ и гориво с което ни обезкървяват икономиката.- като това е държавата която изнася всяка година милиарди от България (справка НСИ), като съзнателно пречи на българският износ (България изнася под 2 % за русия, а внася над 12%), и само фирми, „целуващи ръка“ на Путин, имат право да експортират- като това е държавата за която се твърди, че има огромен пазар, които ние българите не трябва да губим, а всъщност е малък пазар в сравнение с нашият собствен, европейския (140 милиона руснака и 550 милиона европейци), а като обем е осем пъти по-малък от нашия (1300 милиарда) (доста по-малък от италианския, с размера на испанския)- като това е държавата, заради която в очите на развития свят ни наричат "троянски коне или магарета" - това е държавата в която законност и демокрация са мръсни думи. Там важи закона на джунглата – по силния печели всичко.Русия е лошата компания от която България трябва да се отърве веднъж завинаги.... Практически Русия няма какво да предложи на България в геополитически, цивилизационен и икономически план. Докато обратното е ставало през цялата история на Русия И понеже към днешна дата няма нищо привлекателно в Русия, мурзилките веднага ще го обърнат на история, ще говорят за "освобождението" от “турско робство" и за това че сме им "длъжни" по някакъв начин на руснаците (което е пълна глупост- разбира се) искам да спомена няколко факта от историята, които повечето българи не са чували, но лесно могат да се проверят ………….. 1. “Турско робство“ е имало само в България. Ако прочетете историите на съседните държави, били под османско владичество (Гърция, Сърбия, Румъния, Кипър, Сирия, Ирак, Египет, Палестина……………..) с изненада ще установите, че нито е било “турско“, нито е било „робство“. Навсякъде е имало османско владичество или управление, само по някаква незнайна причина в България е имало робство. Защо ? Ами за да се каже, че руснаците са ни освободили от робство и трябва да сме им задължени. През „робството“ българите са имали собствена земя и стока, получавали са пазарно заплащане на услугите си и са имали право да се придвижват свободно и да живеят в границите на цялата империя и извън нея. В същото време руснаците са били крепостни, а дори за тях не се казва,че са били роби. Крепостните са били законно продавани като кучета и помешчика е спал с жената на крепостния когато поиска. Ботев е изпратен от баща си съвсем свободно и законно да учи в Одеса, а с парите който баща му е изкарал, законно с труд в Османската империя и му е изпратил, е могъл да си купи, пак законно крепостни или кучета в Русия.И за да не ме обвини някой, че омаловажавам борбата на нашите борци, герои, за национално освобождение ще кажа, че е МНОГО ПО- ГОЛЯМА САМОЖЕРТВА, и много по-достойно, да рискуваш живота си за свобода и национална независимост, когато си материално осигурен и рискуваш бъдещето на децата си, отколкото ако го правиш, като роб и няма какво да губиш и дори не разполагаш с децата си, както руските крепостни. Моите прародители са се били на Шипка, но те роби не са били. Имали са шивашки дукян в Пазарджик, което за времето си е било доста добре. Светла им памет.2.Руснаците никога не са мислили да ни освобождават. Няма НИТО ЕДИН документ от който да е видно че са искали да създадат независима държава България. Навсякъде в руските и световни документи, за територията на България пише - окупирани територии и окупационни войски. А и звучи супер наивно, че Русия води 13 войни да завземе Босфора и Дарданелите и да си осигури достъп – до Средиземно море , загубила е хиляди войници, за целта, поробили са 20 народа (освободи ли ги, де) и точна на пътя –на голямата си цел са създали независима България  Сан Стефанският мирен договор, е писан в последствие и „на коляно“, изцяло пропаганден документ, който в руските документи се нарича "обикновен прелиминарен протокол"и който е в разрез с писмените обещания на Русия, към Австро- Унгария, преди започването на войната , че няма да създава голяма СЛАВЯНСКА (изобщо не става дума за българска) държава на Балканите. Документа е създаден за да създаде илюзия в българското население, че Русия е освободител, а западняците са лоши, т.е. да създаде правилната база за анексиране на придобитите територии и да създаде по-висока начална база при пазарлъка на Берлинския конгрес. Не случайно нито при подписването в Сан Стефано, нито на Берлинския конгрес са допуснати български представители на „независимата“ България, която Русия е „освободила“ от Османската империя. На Берлинския конгрес Русия търгува заддунайските територии, без срам и свян в свой интерес, а не в защита на българския такъв и от „Санстефанска България“ не остава практически нищо, освен неудовлетворението на българският народ. Независима България е създадена , в действителност, на Берлинския конгрес от великите сили (Не защото и те са "обичали" България), а за да разкарат руснаците по-далече от проливите. Тогава и за първи път се поставя дата на която окупационните руски войски да напуснат окупираните територии на България. От тогава русия е най-големият ни враг. Пак не заради някакво специално отношение, към нас , а защото стоим на пътя на вековната им цел. И все по този повод:3. Създадоха от чисти българи - "македонската нация" 4. Насъскаха сърбите да ни нападнат при съединението 5. ПСВ нахлуха в Добруджа и бомбардираха Варна. Разбира се тогава ген. Колев, ги изпрати по живо, по-здраво обратно, а България подписа Брест-Литовския мирен договор, като страна победител, а Русия с най-големите териториални загуби в историята си. 6. Нападнаха ни през ВСВ, въпреки че България не е убила нито един руски войник и беше неутрална спрямо Русия. Българското консулство е работило в Москва през цялото време на войната. 7. Вкараха ни сред държавите, загубили войната, въпреки хилядите паднали български жертви в битките срещу Вермахта. 8. Избиха цялата българска интелигенция и отнеха най-ценното за българина – земята и възможността, децата му, да се образоват на запад. Като най-потресаващ факт е, че в България „народния съд“ осъжда и избива повече „фашисти и колаборационисти“ отколкото следвоенните съдилища в Германия. Да не говорим, че убитите без съд и присъда са в пъти повече отколкото в Германия .................. И последно да добавя. САЩ два пъти спасява Франция от Германия, като загиват стотици хиляди американски момчета, без САЩ да придобие каквато и да била територия. Т.е. десетки пъти повече отколкото войници на руската империя са загинали за "освобождението" на България. И въпреки това Франция води, абсолютно независима от САЩ политика и няма паметник на американски президенти - пред техния парламент.
  —цитат от коментар 21 на iak


  +++++++++++++++++ Нямам думи . Всичко е казано . Поздрави .

  Русофилите живеят в ЕС и посмъртно не биха живяли или пратили децата си в Русия. Обаче прoдават България на Русия. Неграмотност и Шизофрения?
 52. 52 Профил на gogata1955
  gogata1955
  Рейтинг: 233 Неутрално

  В някой друг живот, като започнеш да четеш критично един текст (да го анализираш), а не да следиш, родата на този който го е написал, или къде го е публикувал може..
  "Независимо от това е важно да се помисли, да се постави руското предизвикателство в контекст, да се признаят ограниченията му и да се обясни какво не представлява."
  Някой да ми помогне да нализирам това словоблудство? "важно е да се помисли" - конгениално, би рекъл Остап Бендер.
  "руското предизвикателство" -що е то? При това в контекст.
  Контекст (на латински: contextus – сплитане, съединение, свръзка) в езикознанието е завършена част от изречение или откъс от речта, определящи смисъла на отделна дума или словосъчетание
  "да се признаят ограниченията му" - ами ако не искам да ги призная, ще ме бият ли?
  "да се обясни какво не представлява." - не е ли по-правилно да се обясни какво представлява т.нар."предизвикателство", а после "важно да се помисли", но може бе не е толкова важно и прочие.
  Америкнски интерес е да объркаш индианците и след това да ги изтребиш - ясно и точно казано.

 53. 53 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2567 Неутрално

  До коментар [#39] от "iak":

  Нищо не предлагам, само констатирам част от фактите, които не се харесват на доста сериозна част гражданите на страни в Европа. Но да не се отклоняваме. Темата беше как империята на злото използва скромните си възможност за да всява смут , разделение и дезинтеграция и как различни местни интереси улесняват руското проникване. А да, имам и конкретно предложение в тази връзка - да се взриви стената на яз. Копринка по времето когато руските подлоги си правят събора.

  А анализът на Бечев е добър с това, че разглежда руските действия от една реалистична позиция без да създава незаслужен ореол на джуджето от Кремъл както правят множество други либерастки писачи, които откриват ръката на Путин и в собствените си гащи.

 54. 54 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3521 Неутрално

  "Америкнски интерес е да объркаш индианците и след това да ги изтребиш - ясно и точно казано."
  До коментар [#52] от "gogata1955":

  С кого да ги объркаш, с бизоните ли? Че то едно и също, бройките отстреляни индианци и бизони са съпоставими. Но в русия няма нито бизони, нито индианци. И спортна стрелба по такива няма. Това си е чиста загуба за пропагандата.

 55. 55 Профил на nik_77.
  nik_77.
  Рейтинг: 1873 Неутрално

  Някакъв вади затворените 4 блока на Козлудуй, за да заклейми колониалния запад. Вярно, за първите два блока е имало конкретно предписание /подобни блокове са без бетонна "шапка", като чернобилските и е немислимо да функционират днес/ Но не в това е проблемът. Проблемът е, че вторите два ги затвори Сакскобурготски, без изрично предписание на Евросъюза. Вярно в меморандума за разбирателство с ЕС /нищо повече от декларация за намерения/ се изразява разбиране, че това би могло да стане до към 2006 г. Но са предстояли преговори. И срокът нормално е трябвало да бъде до към 2012 г. най-рано. Внезапно Кобуртоски се разбързва и в битността си на премиер еднолично решава да ги затвори скоропостижно. Защо? Защото е искал да реанимира Белене. За което имал договрки с канадската държавна атомна компания за строителство срещу умопомрачителни комисиони. Обаче излиза доклад, доста конкретен, незнайно откъде и как поръчан, добил публичност, който го уличава в това. Канадците се дърпат като опарени. А Кобурготски кляка пред внезапно изникналата след доклада руска оферта. И се почва руската сага с Белене. Така стоят нещата с малките блокове на Козлудуй. Евросъюзът тук няма отношение.

 56. 56 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 351 Неутрално

  До коментар [#47] от "xhi13317223":
  До коментар [#48] от "iak":
  Съдържанието на статията отговаря напълно на мястото където е публикувана. Анализаторите мълчат за толерирането на абанците на Балканите, подминават скромно изявлението на Давутоглу в книгата му “стратегическа дълбочина”, преведена на БГ, където казва, че “щатските и турските интереси на Балканите съвпадат - намаляване на славянското влияние”. А пак запява песента за руското влияние, дето е втръснала на всички! Какво влияние, като от ТВ се лее само холивудска продукция, нпо-тата са безброй, щатски бази колкото искаш. Аз да не съм сляпа и глуха? Е, за такъв ПР Путин може само да мечтае! Хайде, със здраве!

  Мърфи е оптимист!
 57. 57 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 1761 Неутрално

  До коментар [#11] от "pavur":Бля..бля...Защо Златев се появи от към руска страна,когато преговсряхме за Белене?!
  —цитат от коментар 28 на yanne


  това го бях забравил.
  аер бе цацаров съди го
  за държавня измяна.
  и оня другия прокурор
  сумеонов що не го съди.
  или борисов, който каза
  еми то тоййййй ала бала има право,
  като частно лице еди какво си.
  какво прави бе
  това е конфликт на интереси.

 58. 58 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 853 Неутрално

  Бечев е един от малкото БГ анализатори, които уважавам. много добър анализ, който поставя на място ролята на Русия - залязваща откъм ролята на някакъв вселенски архизлодей, но все таки злонамерена и търсеща сфера на влияние, съответствена спрямо възможностите й.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 59. 59 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 1097 Неутрално

  До коментар [#26] от "Явор Рг":

  Не ги виждам тези милиони българи,сиюпатизиращи на Русия.Не виждам фенове на руската техника,нито на руската култура,нито на руски облекла или изобщо каквото и да е.Даже един не знам детето си да е прстил там да се изучи.Иначе ма копринка се събирате...

 60. 60 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4577 Неутрално

  До коментар [#58] от "abdelhaqq":

  Не само това ми харесва в анализа, а подчертаването на основните причини за дори временния успех на манипулираните конфликти: политическия опортюнизъм, икономическата и обществената липса на ред и стратегия като база за проблемите вътре в страните на Югоизточна Европа

 61. 61 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2664 Неутрално

  "Русия освен това няма постоянни съюзници, нито цялостна идеология, която да изнася и поддържа."

  Бих добавил, Русия за разлика от миналото не е способна да окупира отново тези държави. Това не бива да ни успокоява, защото Русия не е способна, само докато сме подготвени, а политиците са способни набързо да ни продадат.

  подпис
 62. 62 Профил на NIKE
  NIKE
  Рейтинг: 515 Неутрално

  На Балканите може и да не е , но в България Е !!!

 63. 63 Профил на gogata1955
  gogata1955
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#21] от "iak":
  1. Каква е причината, за майка България, да се сближава с Русия, - реално Русия е суровинен придатък на България, вярно и именно за това и необятните руски пазари трябва да сме приятели с Русия – Днес ЕС ни използва за суровинен придатък и евтина работна сила.
  2. “Турско робство“ е имало само в България – поне според Иван Вазов, за мен е достатъчен авторитет.
  3. Руснаците никога не са мислили да ни освобождават – а да ни поробят?.
  4. Създадоха от чисти българи - "македонската нация" – грешен отговор, идеята за независима Македония е на ВМРО и особено на Иван Михайлов. ВМРО мемоар до Секретариата на Обществото на народите от 22 септември 1924 г. - “Нашата главна цел е единността и независимостта на цяла Македония със столица Солун.
  5. Насъскаха сърбите да ни нападнат при съединението – Австро-Унгария взема част от Югославия, в замяна обещава български земи.Виена дава ултиматум на армията ни да спре войната.
  5. ПСВ нахлуха в Добруджа и бомбардираха Варна.ЦБ е било съюзник на Османската империя, най-позорен момент в историята ни.
  6. Нападнаха ни през ВСВ – не съм чувал за това нападение, колко са убитите българи и руснаци?
  7. . Вкараха ни сред държавите, загубили войната – ние си бяхме там, обявили война на САЩ,Вбр,после на Германия. Няма по идитска върхушка от тази на Царство България.
  8. Избиха цялата българска интелигенция – която ни вкара в три национални катастрофи, разрушена София, купонна система, 90 неграмотни селяни с цървули и пълна мизерия.
  И последно да добавя. Франция води, абсолютно независима от САЩ политика – тук пълен смях!

 64. 64 Профил на Димитър Димитров
  Димитър Димитров
  Рейтинг: 909 Любопитно

  [quote#56:"султана глаушева"]”. А пак запява песента за руското влияние, дето е втръснала на всички! Какво влияние, като от ТВ се лее само холивудска продукция, нпо-тата са безброй, щатски бази колкото искаш. Аз да не съм сляпа и глуха?

  Не си сляпа и глуха,но си забележително тъп@.

 65. 65 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3932 Неутрално

  До коментар [#10] от "penetrating":Хубав анализ. Русия използва слабостите на "противниците си" за да постигне хаос....>> Кавичките случайни ли са? Ако са, кои са противниците? Ако пък не са...анализът би трябвало да съдържа повече фактология и по-малко ..образност.Пример за подобен анализ:
  https://www.foreignaffairs.com/articles/russia-fsu/2016-04-18/revival-russian-military
  "The Revival of the Russian Military.How Moscow Reloaded", Dmitri Trenin
  ....Един фрагмент от анализа, който показва как постсъветска Русия е "заплашвала" Европа и света :"In one of the most dramatic campaigns of peacetime demilitarization in world history, from 1988 to 1994, Moscow’s armed forces shrank from five million to one million personnel. As the Kremlin’s defense expenditures plunged from around $246 billion in 1988 to $14 billion in 1994, according to the Stockholm International Peace Research Institute, the government withdrew some 700,000 servicemen from Afghanistan, Germany, Mongolia, and eastern Europe. ...From 1991 to 2008, during the presidency of Boris Yeltsin and the first presidential term of Vladimir Putin, Russia used its scaled-down military within the borders of the former Soviet Union, largely to contain, end, or freeze conflicts there.."

 66. 66 Профил на Димитър Димитров
  Димитър Димитров
  Рейтинг: 909 Гневно

  до 63 "Днес ЕС ни използва за суровинен придатък и евтина работна сила."

  Доста доволно плащат хората.В Русия повече ли дават???М@лоумник...
  Целият ти коментар е абсолютна тъпотия.

 67. 67 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6037 Неутрално

  До коментар [#65] от "тулса":

  намигване към навика на Путин да обявява противниците си за "партньори" - тук е същото, но огледално :)
  Мислех, че е очевидно за тези, които следят речите на Путин :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 68. 68 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6037 Неутрално

  До коментар [#65] от "тулса":

  Що се отнася до фрагмента - той е несъотносим към момента. Освен това е и несъотносим към цените на нефта (пак към момента). Освен това е несъотносим към кризите около Русия. Освен това е и неточен - в Грузия Русия влезе през втория президентски мандат на Путин 2008 :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 69. 69 Профил на xhi13317223
  xhi13317223
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#63] от "gogata1955":

  Хммм... Доста... малоумен коментар....

 70. 70 Профил на glaxo11
  glaxo11
  Рейтинг: 840 Неутрално

  До коментар [#52] от "gogata1955":

  ++++++Много добре казано! И то във всичките ви коментари. Монетата винаги има две страни и внимателният анализ на процесите във съвременния глобален свят, е важно за обективността на преценката и изводите. Статията не постига това, въпреки че се опитва да използва по-меки термини като "опортюнизъм" пред баналните дърводелски клишета "инвазия", "агресия", "путинизация" или "хибридна война", така любими на повечето "анализатори". Но общото впечатление е, че би и' прилягало определението "поръчкова".

 71. 71 Профил на GreenEyes
  GreenEyes
  Рейтинг: 3105 Неутрално

  ПСВ нахлуха в Добруджа и бомбардираха Варна. Разбира се тогава ген. Колев, ги изпрати по живо, по-здраво обратно, а България подписа Брест-Литовския мирен договор, като страна победител, а Русия с най-големите териториални загуби в историята си.
  —цитат от коментар 21 на iak


  По този въпрос ето още няколко допълнения, които показват и доказват антибългарската същност на северноазиатските ватници. През 1913 година Николай Втори денонсира тайната военна руско-българска конвенция от 1902 г., в която се гарантира на България защита при нападение на Румъния. Той насъска Румъния да започне война с България и да й отнеме Южна Добруджа, после става почетен командир на румънския полк, който пръв пресече румънско-българската граница, а на 20 октомври 1914 г. подписва руско-румънски таен договор, който да гарантира помощ за Румъния от евентуално нападение на Австро-Унгария или България, както и териториалните й придобивки в Южна Добруджа.

 72. 72 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3932 Неутрално

  До коментар [#30] от "султана глаушева":А българското издание Дневник не се ли смущава от името на изданието-източник?...>> Доста претенциозно е названието на тази отцепила се 2005 от The National Interest медиа. Като гледам, кой и е основната фигура ( писача и на речите да Буш Младши, Кондолиза и Пауъл- Адам Гарфинкъл ) и насочеността на публикациите ( неговите и на други постоянни фигури), по-точно ще е названието..." Израелски интерес".
  Не знам дали обаче "Дневник" се смущава от друг факт обаче. Бечев го ...модерираха тук преди няколко години във форума ( предполагам , защото е пишел не по темата) до положение, когато той реши сам да напусне.Сега обаче, публикувал книга в авторитетно издателство и сигурно в правилна медиа и той е най-сетне достоен за коментатор тук.
  п.п. Ще добавя, че с Бечев се познаваме задочно от форуми от доста години и даже си обменяхме и тук на лични чат пат ...Ценя го като специалист и като човек.

 73. 73 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3932 Неутрално

  До коментар [#30] от "султана глаушева":А българското издание Дневник не се ли смущава от името на изданието-източник?...>> Доста претенциозно е названието на тази отцепила се 2005 от The National Interest медиа. Като гледам, кой и е основната фигура ( писача и на речите да Буш Младши, Кондолиза и Пауъл- Адам Гарфинкъл ) и насочеността на публикациите ( неговите и на други постоянни фигури), по-точно ще е названието..." Израелски интерес".
  Не знам дали обаче "Дневник" се смущава от друг факт обаче. Бечев го ...модерираха тук преди няколко години във форума ( предполагам , защото е пишел не по темата) до положение, когато той реши сам да напусне.Сега обаче, публикувал книга в авторитетно издателство и сигурно в правилна медиа и той е най-сетне достоен за коментатор тук.
  п.п. Ще добавя, че с Бечев се познаваме задочно от форуми от доста години и даже си обменяхме и тук на лични чат пат ...Ценя го като специалист и като човек.

 74. 74 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3932 Весело

  До коментар [#68] от "penetrating":Що се отнася до фрагмента - той е несъотносим към момента...>> "..As far as the laws of mathematics refer to reality, they are not certain, and as far as they are certain, they do not refer to reality.."( Albert Einstein)
  Очаквах възражението за цените на нефта и за...затаилия се подло Путин, който изведнъж без всякакви причини решил да смени рязко курса след Мюнхенската си реч.Ще си помисли човек, че нищо значително не се е случило предишните години, което с основание (или без такова..) да се смята за противоречащо на дългосрочните руски интереси и национална сигурност.
  Някои факти от биографията на непознаващия (според тебе) руския политически живот Дмитрий Тренин:
  В 1977 году окончил Военный институт Министерства обороны СССР
  Кандидат исторических наук (1984 год, Институт США и Канады АН СССР).
  В 1985—1991 — сотрудник делегации СССР на советско-американских переговорах по ядерным и космическим вооружениям в Женеве.
  В 1993 — старший научный сотрудник Военного колледжа NATO, Рим.
  В 1994—2008 — председатель научного совета, ведущий научный сотрудник, председатель программы «Внешняя политика и безопасность» Московского Центра Карнеги.
  С 2008 — директор Московского Центра Карнеги[

 75. 75 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 351 Неутрално

  До коментар [#73] от "тулса":
  Сложих ти плюс. Ето ти още.++++++. Постът ти е информативен и ще поровичкам по двете теми - списанието като такова и личността на автора. И двете са ми непознати.

  Мърфи е оптимист!
 76. 76 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3932 Весело

  До коментар [#67] от "penetrating":намигване към навика на Путин
  ...>> Сега остава да уточниш с кое око се намигнал, та да посрамиш окончателно Следящите речите на Големият лидер.:)

 77. 77 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 1761 Неутрално

  До коментар [#52] от "gogata1955":++++++Много добре казано! И то във всичките ви коментари. Монетата винаги има две страни и внимателният анализ на процесите във съвременния глобален свят, е важно за обективността на преценката и изводите. Статията не постига това, въпреки че се опитва да използва по-меки термини като "опортюнизъм" пред баналните дърводелски клишета "инвазия", "агресия", "путинизация" или "хибридна война", така любими на повечето "анализатори". Но общото впечатление е, че би и' прилягало определението "поръчкова".
  —цитат от коментар 70 на glaxo11


  ще го кажа на английски, че по ме кефи.
  you nailed it.

 78. 78 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3932 Неутрално

  Още някои факти за колегите...намигващи или втренчени в дисплеите.:)
  Between 2007 and 2016, Russia’s annual military spending nearly doubled, reaching $70 billion, the third-highest level of defense spending in the world (following the United States and China). Military spending in 2016 amounted to 5.3 percent of Russia’s GDP, the highest proportion since Russia’s independence in 1990 and the highest percentage spent on defense by any major economy that year. In 2011, Moscow announced a ten-year modernization program that included $360 billion in new military procurement.
  https://www.foreignaffairs.com/articles/russia-fsu/2017-10-16/responding-russias-resurgence
  Responding to Russia’s Resurgence.Not Quiet on the Eastern Front
  By Ivo H. Daalder
  Авторът Иво Даалдер: IVO H. DAALDER is President of the Chicago Council on Global Affairs and served as U.S. Ambassador to NATO from 2009 to 2013

 79. 79 Профил на onemanband
  onemanband
  Рейтинг: 562 Весело

  И,кое точно в този анализ не е вярно?
  —цитат от коментар 12 на objektivist96

  Амииии...Горе - долЕ , всичкото :)
  ...Един тюрлю-гювеч , предложен ни от посредствен гранто-получател :)
  Между другото ....Те- всичките гранто-лапачи са си едни ПЪЛНИ посредственяци :)
  Един стойностен анализатор няма от тях :)
  Извод?
  ....САЩ си дават парите за ....Боклуци :)


  Кажи ми ,КОЙ ти плаща Гранта, та да ти кажа какво си...
 80. 80 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4577 Неутрално

  До коментар [#78] от "тулса":

  Да, Иво Даалдер е сериозен изследовател на европейските въпроси, още повече че е роден и израстнал в Холандия в семейството на известния политилог и историк Ханс Даалдер (https://nl.wikipedia.org/wiki/Hans_Daalder ). Не бях особено добре настроен към Иво, който през 2002-ра дойде и зае поста на директор на Чикагския Съвет по Глобалните Въпроси и измесвайки Мак Даймънд, добър приятел. Но, Иво безспорно е изключително компетентен по въпросите на националната сигурност - беше член на националната комисия по сигурността (the Hart-Rudman Commission) 1998-2001.

 81. 81 Профил на gogata1955
  gogata1955
  Рейтинг: 233 Неутрално

  За интелекта на Митака/или по-скоро липсата на такъв/, част от интервю terminal3.bg:
  "- Ти имаш ли фаворит на тези избори?

  Е, моят глас е ясно за кого ще отиде. Аз ще гласувам за Трайчо Трайков..."
  Без коментар.

 82. 82 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6037 Весело

  До коментар [#76] от "тулса":

  Той? Слявото разбира се (трябва да може да стреля по всяко време). Аз, обикновено с дясното... :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 83. 83 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6037 Весело

  До коментар [#74] от "тулса":

  "Неточен" е различно от "непознаващ" :)
  Всичко останало за Дмитрий Тренин е неотносимо, защото се основава на Ваше погрешно твърдение.
  впрочем същото е валидно и за Айнщайн :) Негови спорни тези, не го свалят от пиедестала на физиката :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 84. 84 Профил на glaxo11
  glaxo11
  Рейтинг: 840 Неутрално

  До коментар [#21] от "iak":

  Текст от над 1300 думи пълен със спекулации с историческите факти и ретроспекции, подпрени с избирателно подбрани статистически данни, чийто квинтесенция е примитивна омраза и отрицание, без това даже да е инспирирано от коментираната статия.Така по принцип!
  И като се прочете само интродукцията "Въпрос за русофили, мурзилки: Каква е причината, за майка България, да се сближава с Русия?", прелива от тежки медийни или архаични клишета, освен че е мъглява семантична и психологична конструкция, върху която се гради всичко нататък.Набор от думи-знаци: майка България(образа на жената-жертва) ----> сближава(насилвана или изкушавана във венчално-сексуален аспект, политически, икономически, духовно, културно или териториално)----->Русия( в образа на вероломния насилник- нагъл, с имперски амбиции КГБ внук на вмирисан сибирски мужик-крепостник с брада до пъпа, подпухнал от самогона и спането върху печката) .Браво на такива като теб, горди балкански лъве! Отваряш ни очите на нас, слепите за истината!
  А как би осветлил по въпроса , който иде от заглавието на статията- като не е Русия, кой е кукловода на Балканите?

 85. 85 Профил на Морски
  Морски
  Рейтинг: 610 Неутрално

  До коментар [#40] от ""Литекс моторс" , Кредит от КТБ, Умишлен фалит.":
  "97-98 % от инфраструктурата на България е от времето на социализма.
  99.7% от железопътните пътища, 90% от жилищния фонд."

  Пълни измислици.
  От соц. инфраструктурата в България почти нищо не е останало.
  Всички основни пътища са поне веднъж основно ремонтирани след 2000г - някой бяха направо изринати и построени отново. Ти гледал ли си как изриват път от бай Тошово време - 5 см. чакъл и 3 см асфалт, да се чудиш как е изкарал.
  Най голямата ЖП линия Бургас, Пловдив, София а почти изцяло построена на ново, София Гърция също.
  Метрото в София, интегриран градски транспорт в останалите по-големи градове.
  Летищата София, Варна Бургас - основно ремонтирани и разширени писти, изцяло нови терминали до които старите изглеждат направо смешни.
  За жилищния фонд от соца няма какво да се коментира.
  Така че стига мокри сънища от миналото. Да бъдем малко реалисти :)

  "Геният може да стигне до определени граници, но глупостта няма такъв недъг" - Алберт Айнщайн.
 86. 86 Профил на Морски
  Морски
  Рейтинг: 610 Неутрално

  До коментар [#78] от "тулса":

  Що не кажеш че огромния Руски военен бюджет е 1/8 от Американския и по-малко от половината на Китайския.
  Rank Country Spending 2015 ($ Bn.)
  1 United States United States 597.5
  2 China China 145.8
  3 Saudi Arabia Saudi Arabia 81.9
  4 Russia Russia 65.6
  5 United Kingdom United Kingdom 56.2
  6 India India 48.0
  7 France France 46.8
  8 Japan Japan 41.0
  9 Germany Germany 36.7
  10 South Korea South Korea 33.5
  11 Brazil Brazil 24.3
  12 Australia Australia 22.8
  13 Italy Italy 21.6
  14 Iraq Iraq 21.1
  15 Israel Israel 18.6

  "Геният може да стигне до определени граници, но глупостта няма такъв недъг" - Алберт Айнщайн.
 87. 87 Профил на Морски
  Морски
  Рейтинг: 610 Неутрално

  Може и на Руски:

  Список стран по военным расходам за 2016 год
  по данным SIPRI[1][2]
  № Страна Расходы, млрд $ Доля вмире, % Доля отВВП, %
  1 Flag of the United States.svg США 611,0 36 3,3
  2 People's Republic of China.svg КНР 215,0 13 1,9
  3 Flag of Russia.svg Россия 70,2 4,1 5,3
  4 Saudi Arabia.svg Саудовская Аравия 63,7 3,8 10,0
  5 Индия Индия 55,9 3,3 2,5
  6 Flag of France.svg Франция 55,7 3,3 2,3
  7 Flag of the United Kingdom.svg Великобритания 48,3 2,9 1,9
  8 Flag of Japan.svg Япония 46,1 2,7 1,0
  9 Flag of Germany.svg Германия 41,1 2,4 1,2
  10 Flag of South Korea.svg Республика Корея 36,8 2,2 2,7
  11 Flag of Italy.svg Италия 27,9 1,7 1,5
  12 Flag of Australia.svg Австралия 24,6 1,5 2,0
  13 Flag of Brazil.svg Бразилия 23,7 1,4 1,3
  14 Flag of the United Arab Emirates.svg ОАЭ 22,8 1,3 5,7
  15 Flag of Israel.svg Израиль 18,0 1,1 5,8

  "Геният може да стигне до определени граници, но глупостта няма такъв недъг" - Алберт Айнщайн.
 88. 88 Профил на Rоger de Flor
  Rоger de Flor
  Рейтинг: 0 Весело

  До коментар [#86] от "Морски": Това няма абсолютно никакво значение при безумните разходи на САЩ като например проекта Ф-35.Китай пръскат много за да наваксат донякъде.

 89. 89 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3932 Неутрално

  До коментар [#87] от "Морски":Може и на Руски
  ...>> А бе може и на ..македонски, само че ще е "несъотносимо" с цитата от анализа на Даалдер и с причините да постна тези данни.
  Ама то човек трябва да чете по-внимателно какво се е обсъждало преди в темата.

 90. 90 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3932 Неутрално

  До коментар [#83] от "penetrating": Ама бива те да пишеш разни наукообразни ...несъотносимости.:)

 91. 91 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6037 Неутрално

  До коментар [#90] от "тулса":

  Друг започна, но #83 не попада в това определение. То е напълно издържано :)
  Иначе стила на разговора щеше да заприлича на следния виц (нарочно избирам тази форма):
  Два крокодила си летел. Единия попитал:
  - Колко е часа?
  Другия извадил термометър и отговорил:
  - Днес е сряда
  :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 92. 92 Профил на nik_77.
  nik_77.
  Рейтинг: 1873 Неутрално

  В статията се споменава Мило Джуканович от Черна Гора, който направил завой към запада, изоставяйки Русия. Биха ли били любезни "тулса" и "глаксо 11" да се спрат на тоя завой. Има ли нещо общо с руска намеса?

 93. 93 Профил на glaxo11
  glaxo11
  Рейтинг: 840 Неутрално

  До коментар [#92] от "nik_77.":

  Не смятам, че това е предизвикано от намеса или груб натиск от руска страна.Макар , че вероятно има руски стратегически интереси в района..
  Джуканович използва рационално поканата и възможността да влезе в НАТО , а оттам и в ЕС, което е напълно естествен, печеливш ход и перспектива за малката държавица.
  Друго е обяснението, защо така набързо , за половин година страната беше приета в НАТО.
  Това стана само година след засилената военна активност на Русия в Сирия и Източното Средиземноморие и породените от това страхове и паника сред ръководствата на НАТО и Пентагона, да не би Русия да арендува военноморска база и не-дай боже, ВВС и/или сухопътна база в Черна Гора- сиреч да "застраши" Южна и Централна Европа.Така затвориха евентуалния достъп до единствената останала брегова линия от Йонийско и Адриатическо море, след като преди това Албания, Хърватия и Словения бяха също набързо приети(вкарани) е НАТО.
  Това е моето обяснение.

 94. 94 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3932 Неутрално

  До коментар [#91] от "penetrating":Два крокодила си летели.
  ...>> За съжаление, двигателите на Миг -овете им били ремонтирани в Русия и вицът свършва преди първия крокодАйл да благодари за.. ценната информация.:)

 95. 95 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3932 Неутрално

  До коментар [#92] от "nik_77.":Биха ли били любезни "тулса" и "глаксо 11" да се спрат на тоя завой ....>> Не е ...здравословно да спираш на завоите.:) Не разбрах, защо се обръщаш към двама ни с колегата по въпроса, но той ти е отговорил достатъчно подробно и смятам, убедително..и съотносимо с анализа на Бечев.
  Като споменаваш Черна гора...В някои руски медии чета за определено недоволство сред руски някои политолози(.." решетняци"?) и на някои експерти в Сърбия от доста незаинтересованата напоследък позиция на Русия на Балканите. Правят и определени аналози между станалото в Украйна, Черна гора ...и Белорусия. Ето едно мнение на сръбски експерт:
  "Сербский эксперт: Белоруссия — это русская Черногория"
  https://eadaily.com/ru/news/2017/07/11/serbskiy-ekspert-belorussiya-eto-russkaya-chernogoriya
  26 октября 2017,«США вкладывают в пропаганду на Балканах миллионы. Россия не делает ничего»
  https://eadaily.com/ru/news/2017/10/26/ssha-vkladyvayut-v-propagandu-na-balkanah-milliony-rossiya-ne-delaet-nichego

 96. 96 Профил на nik_77.
  nik_77.
  Рейтинг: 1873 Неутрално

  "Тулса" и "глаксо11" разочароват. Не са в курса на нещата с Черна гора и Сърбия. И конкретно с Мило Джуканович. Който въпреки, че спечели изборите през 2016 г., се оттегли от властта подплашен от нещо. От какво? Ето информация от друг сайт:

  "Сърбия е депортирала група руснаци заподозрени в заговор за преврат в съседна Черна гора.
  Превратаджиите щели да се облекат в полицейски униформи, да щурмуват парламента на Черна гора в столицата Подгорица и да застрелят премиера Мило Джуканович. После щели да установят проруска партия.
  По време на изборите през октомври, службите за сигурност на Черна гора арестуваха около 20 сръбски граждани, заподозрени за подготовка на атака срещу няколко държавни институции непосредствено след приключването на изборния ден.
  Тогава се заговори, че в аферата има замесени руски граждани. Това засили подозренията, че Москва има сериозни амбиции към Балканите
  Група от 20 сърби и черногорци, някои от които участници в боевете на руските сепаратисти в източната част на Украйна, са арестувани в Подгорица, столицата на Черна Гора. В същото време в Сърбия, няколко руски граждани, заподозрени в координиране на заговора, са били хванати с €120.000 и униформи на специалните части.
  Според белградския вестник „Данас", руснаците също разполагат с оборудване за криптиране и са в състояние да следят местонахождението на Джуканович.
  Според дипломатически източници от Белград, сръбското правителство тайно е депортирало руснаците след намесата на началника на Руските служби за сигурност, Николай Патрушев. Последният беше в Белград на 26 октомври /2016 г./ в очевиден опит да смекчи скандала." Край на цитата.

 97. 97 Профил на glaxo11
  glaxo11
  Рейтинг: 840 Неутрално

  До коментар [#96] от "nik_77.":

  Това е несериозно! Цитирате вестникарски измишльотини, фалшиви новини и теории на конспирацията.Все четива за наивници.

 98. 98 Профил на nik_77.
  nik_77.
  Рейтинг: 1873 Неутрално

  Вестникарски измишльотини? Фалшиви новини? Ето малко поразгърната публикация по въпроса с Мило Джуканович и Черна гора. И от коя медия? От "Дневник", 06.11.2016 г.:

  "Прокуратурата на Черна гора потвърди официално, че руски националисти са подготвяли убийството на премиера Мило Джуканович в деня на парламентарните избори на 16 октомври и предизвикване чрез насилие смяна на властта в страната.
  Специалният прокурор Миливое Катнич, който води разследването, даде повече подробности в неделя, след като на 19 октомври плъзнаха непотвърдени слухове и спекулации в медиите около арестуването на 20 сръбски граждани. Връзка с властите или политици в Москва и Белград не се посочват.
  "Организаторите на тази престъпна група са националисти от Русия, които са стигнали до извода, че правителството на Мило Джуканович не може да бъде сменено чрез избори и трябва да бъде свалено със сила", каза Катнич. Задачата за ликвидирането на министър-председателя трябвало да изпълни от снайперист в 23 часа във вечерта след изборите.
  По думите му това трябвало да помогне на опозиционна сила да овладее парламента, но той не назова за коя партия става дума. "Държавните власти разкриха, че криминалната група е била сформирана на териториите на Черна гора, Сърбия и Русия с цел да извърши акт на тероризъм."
  Засега от проруската опозиция не коментират обвиненията. Първите реакции от нейните среди след арестите бяха, че всичко това е измислица, с която спецслужбите помагат на Джуканович да удължи четвъртвековното си управление в страната.
  Но след вота Джуканович се оттегли от властта, а преди това обвиняваше опозиционните партии, че са финансирани от Русия, за да дерайлира поканата към Черна гора да влезе в НАТО.
  Разследването на Катнич е синхронизирано с властите в Сърбия, потвърди той. Сръбските органи на реда също задържаха няколко души по подозрения във връзки със заговора.
  На 24 октомври сръбският премиер Александър Вучич каза, че няколко души са задържани в страната по подозрение за участие в заговора в Черна гора и за това има "неопровержими материали".
  Това бе и първата му реакция на съобщенията в съседната република, че са арестувани сръбски граждани, включително бивш началник на елитни части от жандармерията в Сърбия. Вучич добави на пресконференция, че сред доказателствата са 125 хил. евро в брой и униформи, които е трябвало да бъдат използвани от нападателите при атаката срещу черногорски институции.
  По същото време в Белград гостуваше Николай Патрушев - секретар на руския Съвет за национална сигурност, бивш началник (1999-2008 г.) на контраразузнаването на Русия с кариера в спецслужбите от 1974 г.
  Тогава сръбски медии съобщиха, че са депортирани руски граждани, свързани с подготвянето на нападения в Черна гора, а московският в."Комерсант" написа, че Патрушев трябва да тушира зреещия скандал между двете страни." Край на цитата.

  Човек не бива да бъде русофил или русофоб. Трябва да уважава културата, традициите, във всяка нация. В руската също, естествено. Обикновените руснаци са малко по-особени. Със силни постимперски комплекси. Но и те са хора като всички. Обичат неща, които и ние обичаме. Неща от бита, така да се каже. Но такива публикации разколебават даже добронамерената аудитория.

 99. 99 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6037 Неутрално

  До коментар [#94] от "тулса":

  Избягвам да дописвам или да разяснявам виц. Ако го направя, няма да е виц.
  Затова и той свършва със "сряда" :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 100. 100 Профил на glaxo11
  glaxo11
  Рейтинг: 840 Неутрално

  До коментар [#98] от "nik_77.":

  Нищо лично и с цялото ми уважение, но това е 100% изфабрикуван конспиративен фишек, и то по тъпия калъп, използван многократно с успех от момчетата на Агенцията в Ленгли, чийто шефове са се страхували, че по някакъв начин победата на правилния претендент, може да не се случи.Толкова нескопосна, като скована с тесла и големи пирони, както казваше един мой приятел- ляв либерал и преподавател в Южноилинойския университет в Карбондейл. И в края на приказката лошите са изгонени и добрите побеждават А това, че "новината"е препечатана в "Дневник" само доказва, че е балон.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK