Бюджетът расте и в криза, и в бум, а реформите се оставят за друг път

Бюджетът расте и в криза, и в бум, а реформите се оставят за друг път

© Надежда Чипева, КапиталПубликуваме анализа на Института за пазарна икономика.


С идването си на власт след предсрочните парламентарни избори в края на 2014 г. финансовият министър обявява, че ще се стреми "да харчим толкова, колкото изкарваме". По случайност или не, именно през 2015 г. се пада крайният срок за приключване на проекти, финансирани от ЕС в рамките на предния програмен период, което води до високи публични разходи и голям дефицит.


Рефренът се запазва и през следващите две години и дори става част от предизборната кампания в началото на 2017 г., но въпреки това правителството продължава да планира бюджетни дефицити. По ирония на съдбата именно през 2016 г. консолидираният бюджет за първи път след 2008 г. отчита излишък в размер на близо 1.5 млрд. лв., а през 2017 г. се очаква да е балансиран.
Независимо от всичко това правителството залага нов дефицит през 2018 г., а дежурното обяснение е, че по-ниското увеличение, или сакън намаление, на разходите би се отразило негативно на икономическия подем в страната. Тази година към него беше прибавено и друго обяснение – икономиката расте, заплатите в частния сектор също, време е публичните разходи също да се увеличат. Това обаче създава известен дисонанс. Ако публичните разходи са се увеличавали с ниски темпове, а от 2015 г. реалният икономически растеж на икономиката е около 3.5-4%, значи нищо не пречи да се оптимизират, така че през 2018 г. да има балансиран бюджет. Ако пък публичните разходи и досега са имали нескромно увеличение, значи няма какво да наваксват. Не може и двете да са верни.
Тезата, че публичните разходи в момента могат силно да повлияят икономическата активност, е малко пресилена. Нещо повече – публичните разходи през 2016 г. са с 2.1 млрд. лв. по-ниски в сравнение с предходната година, а икономиката нараства с 3.9% в сравнение с 3.6% през 2015 г. Очакваното ниво на публичните разходи през тази година е малко по-високо в сравнение с отчетеното през 2015 г., а очакваният реален ръст е 4%. И ако ръстът на икономиката през тази година се очаква да е по-висок в сравнение с 2015 г. на фона на почти същите публични разходи, то няма причина при запазването им на сегашните нива през 2018 г. икономиката да не расте с поне толкова високо темпо.


Тезата, че разходите за заплати и други възнаграждения не се увеличават, също се разминава с действителността. По-ниските публични разходи през 2016 г. – с 2.1 млрд. лв., се дължат изцяло на неизпълнение на капиталовите разходи с близо 3 млрд. лв. Т.е. текущите разходи се увеличават с около 0.9 млрд. лв., което е най-силно изразено при разходите за заплати и други възнаграждения – ръст с 21% в сравнение с предходната година. В същото време средната месечна заплата в сектор "Държавно управление" се увеличава с едва около 8% през 2016 г., т.е. големият ръст на разходите може да се обясни най-вече с увеличаване на администрацията[1].


Номиналното увеличение на заплатите в частния сектор през 2016 г. е около 8%, колкото е и в сектор "Държавно управление". От това не става ясно на какво се дължи впечатлението, че публичните разходи за заплати изостават от частните и трябва да наваксат.


През 2017 г. се очаква разходите за персонал да се увеличат с около 5%, а през 2018 г. – с 6%. По-ниските ръстове обаче се дължат на сериозно разминаване между бюджетната прогноза и изпълнението ѝ. Така например увеличението на тези разходи през 2016 г. е 19% въпреки заложения ръст от около 1.7%. Така че нищо чудно до края на годината, а и през следващата, тези разходи да изпреварят ръста в частния сектор.


Освен увеличението на заплатите, през 2016 г. се наблюдава увеличение и при разходите за пенсии, здравноосигурителни плащания, помощи за домакинства и субсидии. Същото се очаква и през тази и следващата година. Именно тук е заровен големият въпрос, на който бюджетът за 2018 г. не отговаря – какъв е ефектът от допълнителните разходи?

 • Увеличените разходи за заплати и други възнаграждения ще доведат ли до по-добри възнаграждения и условия на труд? – Едва ли, тъй като ефектът им се губи в раздутата администрация;


  Увеличените разходи за пенсии ще доведат ли до осезаемо подобряване на стандарта на живот на пенсионерите? – Едва ли, тъй като системата страда от редица пробойни, през които се източва така или иначе ограниченият ресурс;


  Увеличените разходи за здравеопазване ще доведат ли до по-високо качество на услугата и по-добри условия на труд в системата? – Едва ли, съдейки по постоянно увеличаващите се разходи в системата, които все не стигат, и все по-голямото недоволството от услугата от страна на пациентите.

Докато в периода 2009-2012 г. наблюдаваме механично свиване на разходите без реални реформи в публичните сфери с обяснението, че е криза и реформите са трудни, от три години икономиката се развива добре и разходите растат, но пак няма реформи, защото всичко е наред. Да, бюджетът може да си позволи увеличение на разходите, но може да се помисли и за планиране на излишъци, тъй като настоящата ситуация няма да продължи вечно.


Ако по време на криза правителството харчи от натрупаните спестявания и поема нови задължения, не е ли логично по време на икономически растеж да се трупат спестявания и да се намалява дългът? Последното е още по-валидно, като се има предвид ниската ефективност на публичните разходи – колкото и да се увеличават, добавената стойност изглежда пренебрежимо малка.


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (31)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 3404 Неутрално

  Ако по време на криза правителството харчи от натрупаните спестявания и поема нови задължения, не е ли логично по време на икономически растеж да се трупат спестявания и да се намалява дългът?

  Не знам защо, но ми се струва, че спестявания се трупат, но на едни други места.
  Защо пък и дългът да не расте, след като сме между страните със сравнително нисък дълг.
  А беее...
  А деее!
  Герберски шашми при спяща прокуратура, която се самосезира при други случаи.
  Нпр. засягоне на руските интереси при половинчати ремонти на двигатели за МиГ, по-точно пращане двигателите за по-добър ремонт в Полша!

 2. 2 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5445 Неутрално

  Не виждам никаква стратегия, но и това не е новина...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 3. 3 Профил на Читателят
  Читателят
  Рейтинг: 445 Неутрално

  Основен двигател на икономиката е търговията. Пазарна икономика.
  При тия ниски заплати и реална инфлация(сравнете покупателната способност на еврото и долара преди 10 години и сега), хората ограничиха рязко спектъра на потребяваните продукти и услуги. Все по често по централните улици се виждат витрини с надпис "Под наем".
  Хора, икономиката ни умира! Няма кой да купува.
  Не че нямат желание, хората просто нямат пари.

  Попътен вятър в главите!
 4. 4 Профил на K2
  K2
  Рейтинг: 2396 Неутрално

  Ако ще увеличават разхода , вероятно очакват избори. Поне така е било до сега. И понеже знаем колко не обичат да развързват кесията , това съмнение остава.

  SHADOWS of SOFIA
 5. 5 Профил на Antoaneta PETROVA Ardashes
  Antoaneta PETROVA Ardashes
  Рейтинг: 288 Неутрално

  Необходимо ли е да се разваля това,което е доказало своята ефективност. Правенето на парче т.е. закърпване тук или там ,не довежда до промяна в положителна насока. При соц.
  кражбите се покриваха от общия приход, а сега се виждат на повърхността и това затормозва икономическия ръст, а не го актуализира. Това изисква ново виждане на реалността, а не разрушаване на това,което е доказано ефективно.

  mihala
 6. 6 Профил на 1_april
  1_april
  Рейтинг: 824 Неутрално

  Добре, де! Статията добра, обоснована и аргументирана, ама Буйко с два- три популистки лафа ще смачка обясненията и фактите в нея и ще заличи идеите й, щом се изтъпани пред угодните Му медии....
  Пак моля анализаторите от ИПИ, да пишат без сложна терминология и чуждици, с по-малко съпоставки на проценти или числа, разбираемо и ясно. С една дума просто! Така просто, че да стигне и до простите, дето се разбират с простия. Просто не означава глупаво и не е обида.
  Посланията на икономистите трябва да могат да стигат някак си до зомбираните мозъци на хората, обхванати от мощния мутро-мильовски пропаганден апарат на властта, надяващи се на службичка, постче, бонусче и добавчица, да разберат че са мамени и големите добавки отиват в малцината горе.....

 7. 7 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 435 Неутрално

  "Реформа " е много лъзгава тема тролчета изроди мои, така че се разгърнете по темата и направете Премиера за две стинки!! Много добре знаете че кабинета не може да промени българите така че от българи да станат германци, австрийци или италианци, или пък да накара магистратите да съдят справедливо и да работят в полза на обществото, така чее можете да сеете дяволи в главите на хората до безкрай на тема "реформа"!!!

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 8. 8 Профил на K2
  K2
  Рейтинг: 2396 Неутрално

  До коментар [#7] от "oporna_to4ka":

  Ако всяка сутрин даваш пари на жена ти и тя ги харчи не за каквото си ги предвидил , предполагам ще си недоволен. Същото е с не реформираните бюджетни свери. Това , че не разбираш нещо , не значи , че не е необходимо.

  SHADOWS of SOFIA
 9. 9 Профил на tosho_toto
  tosho_toto
  Рейтинг: 251 Неутрално

  Автора без да иска е пропуснал да спомене,че фискалния резерв гони 14млрд.лв.

 10. 10 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 338 Неутрално

  Бюджетен дефицит - стандартно се залага буфер, а се постига балансиран бюджет, за трета поредна година.
  Публични разходи - не само публичните, а и всички разходи се увеличават през увеличението на МРЗ. От една страна спестяванията се обезценяват, което е стимул за инвестиции. От друга страна все повече се доближаваме до Европа по доходи. Всичко това като отговор на:
  "Увеличените разходи за заплати и други възнаграждения ще доведат ли до по-добри възнаграждения и условия на труд? – Едва ли, тъй като ефектът им се губи в раздутата администрация; ..."
  Дългът - може и да не намалява номинално, но намалява относително спрямо БВП.

  Анализът на ИПИ просто повтаря манталитета им, заложен в "„Черна книга на правителственото разхищение в България“ - http://ime.bg/bg/articles/erna-kniga-na-pravitelstvenoto-razhishtenie-v-bylgariya-2016/ Опонент им се явява не кой да е, а Отворено Общество в лицето на Георги Ангелов с "БЮДЖЕТ 2018: ПАРИ ИМА, ДЕЙСТВАЙТЕ!" - https://www.24chasa.bg/mnenia/article/6512527

 11. 11 Профил на rsw37525595
  rsw37525595
  Рейтинг: 217 Неутрално


  До коментар [#7] от "oporna_to4ka":
  Хич не е лъзгава темата "реформи", ами си е доста ясна.
  МВР разпищолено ли е? , харчат ли се едни 95% за заплати?- харчат се...но реформа няма.
  Здравеопазването черна дупка за пари ли е? -да...потъват, крадат се, болниците стават все по-мизерни, а болните стават все по-болни. Но реформа няма.
  Съдебната система...майко мила- темата дори не е за зачекване.
  НОИ- фалшиви болнични листове -за източване, фалшиви инвалидни пенсии- за източване, недофинансиране от страна на държавата. Реформа няма.
  Стотици институции, инстанции, агенции и прочие държавни хрланилки за нищоправци...реформа няма.


 12. 12 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1718 Неутрално

  До коментар [#9] от "tosho_toto":

  Я сега кажи и държавният дълг колко е?

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 13. 13 Профил на K2
  K2
  Рейтинг: 2396 Неутрално

  До коментар [#12] от "Darth Plagueis":

  И този има въпроси но не обича неудобни отговори.

  SHADOWS of SOFIA
 14. 14 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 435 Неутрално

  До коментар [#11] от "rsw37525595":

  По повод на здравеопазването ме осени мисълта че съдебната власт спъва доброто устройство на държавата. КоЙ кОй КоЙ отмени пръстовия отпечатък? Едно нещо което е в позна на обществото и против крадците съдебната власт веднага го отменя

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 15. 15 Профил на tosho_toto
  tosho_toto
  Рейтинг: 251 Неутрално

  До коментар [#12] от "Darth Plagueis":

  Почти 27млрд. около 27% от БВП един от най-ниските в ЕС,всъщност трети най-нисък.
  И какво?

 16. 16 Профил на K2
  K2
  Рейтинг: 2396 Неутрално

  До коментар [#15] от "tosho_toto":

  Че нисък , нисък е. Но и преди си беше нисък. Погледни структурата на дълга и годините през които се увеличавал. Дълг се прави поради невъзможност да се върже баланса.

  SHADOWS of SOFIA
 17. 17 Профил на tosho_toto
  tosho_toto
  Рейтинг: 251 Неутрално

  До коментар [#16] от "ka2":
  Не е трудно да се сетиш,че след 10г. на бюджетен дефицит номиналния му размер нараства.

 18. 18 Профил на K2
  K2
  Рейтинг: 2396 Неутрално

  До коментар [#17] от "tosho_toto":

  Нещо си се объркал. Още при крадлив дедо имаше излишъци. Даже 2000 имаше баланс , въпреки тежкото наследство от Виденов.

  SHADOWS of SOFIA
 19. 19 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2703 Неутрално

  До коментар [#7] от "oporna_to4ka":

  Ти прочете ли, какво пише в статията...?
  Със същия успех, може да пишеш за времето и Костов, които обикновено все пречат на Борисов...! :)

  Бивш tww09306483.
 20. 20 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2703 Неутрално

  До коментар [#18] от "ka2":

  Крадливия дядка, завари доста сериозен излишък от Костов...! :)

  Бивш tww09306483.
 21. 21 Профил на Antoaneta PETROVA Ardashes
  Antoaneta PETROVA Ardashes
  Рейтинг: 288 Весело

  Нарастващия дефицит го обвързват със същия темп на нарастване на производителността от соц.време. Това означава ,че дефицита се дължи изцяло на крадене.

  mihala
 22. 22 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3466 Неутрално

  Пазарната икономика , на чиите релси Костов постави България при своето управление си казва думата. Дори при некадърното управление на ГЕРБ България показва ръст на икономиката. Ако Костов беше останал на власт още един два мандата , България щеше да е най-малко на нивото на Полша , Чехия или Унгария далеч преди Румъния.
  Не му позволиха. Спретнаха му преврата с Мадридския мошеник.

 23. 23 Профил на Български патриот
  Български патриот
  Рейтинг: 699 Неутрално

  До коментар [#22] от "tacheaux":


  Ако Костов беше останал на власт още един два мандата , България щеше да е най-малко на нивото на Полша , Чехия или Унгария далеч преди Румъния.
  —цитат от коментар 22 на tacheaux


  Тъй като това е хипотетична алтернативна история, аз също ще неправя една спекулация:

  Ако Костов беше спечелил втори мандат, дъщеря му щеше да работи при Цветанов не за 30 000, а за 300 000 лв месечно; енергоразпределителните дружества щяха да са собственост на Путин както Нефтохим; Прокопиев щеше да е най-богатият човек в Източна Европа нещо като мини Сорос ... :)

  Да бъде проклета оная минута, когато е стъпил руски крак в нашата земя, когато се е произнесла за първи път думата освободителка и покровителка!...З.Стоянов
 24. 24 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7601 Неутрално

  За реформи трябва мозък и усилия , а и здрави гащи. Управляващите не притежават нито едно от тези неща. Само дето са много гръмогласни, ама това едва ли върши работа.

 25. 25 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3716 Неутрално

  До коментар [#2] от "penetrating":

  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  За мене ,ако има някаква стратегия ,то тя е търсене /и намиране/ на начини за крадене на държавните средства!

 26. 26 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3716 Неутрално

  Има цели сектори в които държавната администрация е е раздута,а е безумно раздута!Най-много излишен персонал има в сферата на висшето образование и системата на МВР!И колкото повече държавата отлага реформите ,то толкова по-болезнени ще са тя един ден когато ще бъде крайно наложително да се осъществят.

 27. 27 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3716 Неутрално

  До коментар [#11] от "rsw37525595":

  Точно така стоят нещата у нас за съжаление.

 28. 28 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5445 Неутрално

  До коментар [#25] от "bat_plamen":

  Тя е по подразбиране и винаги е налице. Няма обаче стратегия за увеличаване на приходите. Вижда се, че краденето ще става през "инвестиции" - те са с най-голям ръст (не е образование и здравеопазване), но Борисов се страхува да го обяви (делът обаче се вижда)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 29. 29 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3716 Неутрално

  До коментар [#28] от "penetrating":

  Най-общо казано това имах в предвид.Пътят по който се движи българската икономика не е правилен!

 30. 30 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5445 Неутрално

  До коментар [#29] от "bat_plamen":

  :) Съгласен :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 31. 31 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3466 Неутрално

  До коментар [#23] от "Български патриот":

  Когато не само не оценяваме големите български държавници, но ги оплюваме или ги убиваме , както убихме Стамболов, България е обречена на бедност и катастрофи.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK