"Европа на отечествата" и Каталуня

"Европа на отечествата" и Каталуня

© Yves Herman, ReutersАнализът е публикуван в Портал "Култура".


Казусът "Каталуня" е полезен – той ни дава възможност да видим нагледно какво представлява алтернативната визия за ЕС – т.нар. "Европа на отечествата". Евроскептиците измислиха този термин, за да не изглеждат просто деструктивни, а да имат и те "позитивна" визия за нещата. Каталонският експеримент е нейно онагледяване.
Аргументът за тази алтернативна визия е прост – хората имат доверие най-вече на своите близки. Затова всеки разчита първо на себе си, после на семейството, рода и нацията. Когато има криза, родово-националното взема превес. Така е било, така и ще бъде.


Бъдещето е репетиция на миналото.
"Европа на отечествата" в този смисъл е политическата реабилитация на рода. Тя най-вероятно би изглеждала по един от следните начини:


ВАРИАНТ 1


Каталуня и държавата на баските ще са независими. Това ще доведе до определени териториални претенции към Франция, както и до пререкания дали новите държави да бъдат приети за членове на ЕС. Съгласие по този въпрос няма да има.


Великобритания ще възстанови пълния си суверенитет и ще се превърне в успешна офшорна дестинация за (китайски, но не само) капитали.


Ирландия ще се обедини, което ще доведе до възраждане на конфликтите между републиканци и юнионисти, като тези конфликти могат да бъдат и въоръжени.


Шотландия ще е следващата потенциална плочка от доминото. Макар шотландците да са дали на света здравия разум и политическата икономия, та могат все пак да размислят. Но натискът да не останат назад в една Европа на отечествата ще е голям.


Италия ще се раздели на Северна и Южна, като помежду им ще се опъне телена ограда (макар и с далеч по-елегантен дизайн), за да бъдат спрени мигрантите от Африка. Неапол и Папската държава ще си оспорват върховенството върху Южна Италия, а Флоренция ще се обяви за независима република, която ще минава ту на страната на Рим, ту на страната на Милано. Сиена ще я последва, но ще оспорва върховенството на Флоренция в Тоскана. Болоня ще се обяви за комуна


Белгия най-после ще се разпадне на Фландрия и Валония, като Брюксел ще остане независим град (от рода на Данциг/Гданск) с гарантиран статут от ЕС и НАТО. В Централна Европа ще се утвърди моделът на чистата национална държава: Австрия, Чехия, Унгария, Словения и Полша вече са де факто държави без малцинства. За да запазят този си статут, те ще се оградят и със стандартни телени огради, особено по посока на Балканите, Украйна и Русия. Унгария ще се огради отвсякъде, освен откъм Словакия, където има значително унгарско малцинство. Словакия ще е временно и нестабилно изключение от модела.


Трансилвания ще провежда безнадеждни референдуми за независимост, с които румънските власти лесно ще се разправят. Това обаче ще нагнетява напрежение между Букурещ и Будапеща.


Картината е ясна дори без да си развихряме въображението на Балканите. Тук границите, които засега са в сърцата на вождовете, могат да започнат да се появяват и на политическата карта. Като цяло Източна Европа ще заприлича на тарелка с апетитни хапки, с които ще закусват "регионалните сили" – Германия, Русия и Турция. Дори Виена ще минава от едни ръце в други.


Поради тази опасност малките държави ще започнат да мислят за военни съюзи и тайни договорки с "великите сили". Балканските държави ще търсят обединение срещу мощта на Турция. Вишеградци ще гонят баланс между Русия и Германия, като се кланят последователно на изток и на запад и припомнят как са спасили Европа от турците през XVII век


Външната политика ще е само част от промяната в Европа на отечествата обаче. Вътрешната политика също ще е коренно различна. Родовият принцип ще се наложи и разглезености като политическа коректност и забрана на словото на омразата няма да има. Напротив, ще е необходимо вътрешни предатели и външни врагове публично да се разтерзават и громят. С една дума, не само вицепремиерите, но и премиерите и президентите ще могат свободно и неограничено да леят омраза към цигани, хомосексуални и каквито и да е било малцинства, различни от етническото мнозинство.


Някои държави ще са по-добре от други в това отношение и ще запазят по-голяма степен на цивилизованост. Други ще се сринат до неподозирани дълбини. Колкото по на изток, толкова по-надолу.
И така ще е в добрите времена преди Войната


ВАРИАНТ 2


Това е апокалиптична гледка, която макар и вероятна, не е единствената възможна. Уил Кимлика – канадският философ на мултикултурализма – отделя голямо внимание на демократичната сецесия и твърди, че по принцип в нея няма нищо лошо. Общностите трябва да са свободни да решават дали да останат заедно, или да са суверенни. А има и примери на "кадифени разводи" като този между Чехия и Словакия. В този смисъл "Европа на отечествата" не е антидемократичен идеал – напротив, той е толкова демократичен, колкото и сегашното статукво, а и колкото една бъдеща интегрирана, федерална Европа.


Възможно е да си представим също така как всички "отечества" в Европа, успели да се обособят в историческите си граници – реални или въображаеми, започват да си сътрудничат по-добре, отколкото го правят сега. Започнат да дават по-ефективни решения на проблеми като глобална конкурентоспособност, миграция, регионални дисбаланси и т.н.


Възможно е, но е малко вероятно – а и липсват исторически прецеденти в подкрепа на подобна теза. Необходимата ефективност и сътрудничество биха били много по-трудни и непостижими, отколкото при сегашното състояние на нещата. Защото в "Европа на отечествата" досега изгражданите общи институции – ЕС, НАТО, Съвет на Европа – ще останат изпразнени от съдържание черупки. На тяхно място тепърва ще трябва да се гради – било то нови институции или двустранни споразумения. Като ще трябва тепърва да се търси съгласие не между 28, а може би между 35. Дори еврозоната да се запази като някакво ядро на ЕС около Германия, то няма да е нищо повече от проекция на икономическата мощ на тази държава, ако не е подплатено с общи политически институции и форми на съвместно вземане на решения.


Често пъти защитниците на "Европа на отечествата" заемат позата на "реалисти". Ако вярват в позитивите на вариант 2 обаче, те могат да повярват в абсолютно всичко.


ВАРИАНТ 3


Може би пък става дума просто за маневра, чрез която определени патриотично-консервативни елити искат да дойдат на власт, без да променят нищо съществено. От тази гледна точка "Европа на отечествата" е просто риторика, която позволява на хора като Ангел Джамбазки, Валери Симеонов и Волен Сидеров да влязат в правителството и властта. Моделът "Курц" в Австрия е може би същото в по-мек вариант. След влизането във властта, подобен тип политици всъщност играят проевропейска или неутрална игра и спазват като цяло общата линия. Те внасят някои реторически, а може би дори и политически промени, но повече козметични, отколкото съществени: някоя и друга стена, например.


В новата си книга "След Европа" Иван Кръстев дори намеква, че понякога либералната демокрация може да бъде спасена от неочаквани коалиции – както комунисти и бивши франкисти са предотвратили военен преврат в Испания по време на прехода ѝ към демокрация. По аналогия и евроскептиците могат да се окажат неочаквани спасители на обединена Европа и един ден Сидеров и Джамбазки да бъдат тачени сред нейните отци-основатели.
От гледната точка на вариант 3 Каталуня е негативен пример – вместо да използват реториката за "Европа на отечествата" само инструментално, за да дойдат на власт, каталонските елити отидоха твърде далеч и започнаха да я възприемат като реалност. Така станаха по-малко лицемерни, но много по-опасни.
***
Историята обича да си прави шеги и има странно чувство за хумор. Едно е безспорно – Каталуня не може да бъде мислена извън по-общата идеология на "Европа на отечествата".


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (31)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на niko_tin
  niko_tin
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Казусът "Каталуня" е полезен – той ни дава възможност да видим нагледно какво...
  ***
  Казусът Каталуня нищо ней, ма виж казусити Югославия и Косово ни дават вазможнос да видим какво го чака ЕС!!

  Ваш отец е дявола и вие изпълнявате похотите на отца си Когато говори лъжа говори свое ибо той е лъжец и отец на лъжа А как Аз истина говоря, не вярвате Ми
 2. 2 Профил на Александр Г. Дугин (№55)
  Александр Г. Дугин (№55)
  Рейтинг: 414 Весело

  Либерастки бълвоч. Даниелчо да се беше упражнявал на тази тема когато отцепваха Косово.

  Кончита (с) Вурст - Президент на Европейския съюз. ;)
 3. 3 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2400 Неутрално

  Смешен и несериозен анализ.За аФтора народите са нещо като Playmobil !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 4. 4 Профил на gedk
  gedk
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#2] от "Александр Г. Дугин (№55)":

  Абе ти глей какво отцепване ще падне на изток. Ще ти се смръзне л...о от ужас. От матушката ти ще остане съде една Московия.

 5. 5 Профил на Fоtеdасоd
  Fоtеdасоd
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Както всички политически анализи на Даниел Смилов,
  и този е далече от реалното.
  „Вариант 3“ е пълна глупост.
  На мене ми харесва „Вариант 1“.

  До коментар [#2] от "Александр Г. Дугин (№55)":
  До коментар [#3] от "'ΕΡΕΒΟΣ":

 6. 6 Профил на lynyrds
  lynyrds
  Рейтинг: 343 Неутрално

  Европа ако не знае какво е разделение хаос и войни до унищожение ,кой друг.

  Затова Каталунските комунета в пандела..

 7. 7 Профил на CINZANO
  CINZANO
  Рейтинг: 840 Любопитно

  Сми(с)лов, кога ще напишеш нещо смислено?

  Мома, връщай 12 и 12А!
 8. 8 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 857 Неутрално

  Ами че тя Европата винаги си е била така. Виж, ако бяхме СЕЩ, сегашните проблеми биха изглеждали просто административно делене, нали!

 9. 9 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3052 Неутрално

  Това Смилов сериозно ли?
  Нелеп опит за идеологическа диверсия "в тила на врага" ли е или нелеп опит за оригиналничене?
  Щото смисъл не виждам. Още с "подхвърлянето" на Каталунската независимост в чужда градинка и всичко нататък става неадекватно ...

 10. 10 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5051 Неутрално

  Европа не е същата, разбута се.

 11. 11 Профил на rumen5252
  rumen5252
  Рейтинг: 540 Неутрално

  От много време не бях чел по-идиотски писан текст. Дневник, колкото и да сте му платили като хонорар за тази шизофрения, много е.

 12. 12 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 3633 Неутрално

  И защо от един инцидентен случай трябва да се правят генерални заключения?
  А няма ли вариант, при който Испания разбира безсмислието да задържа повече Каталуня и я признава, като й подава ръка за НАТО и ЕС? Който всъност е най-логичният. А после подписват и федеративен договор...

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 13. 13 Профил на the_axel
  the_axel
  Рейтинг: 283 Неутрално

  А защо да няма северна и Южна Каталуния ?

 14. 14 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2488 Неутрално

  До коментар [#12] от "Депутат 241":

  За да има такъв вариант, трябва да има консенсус и преди това всичко да е минало по реда си—читав референдум, признаване на резултатите, договаряне как ще се раздели имуществото и задълженията, защита правата на хората, които не се чувстват каталунци и още и още...
  Все се дава за пример обединението с Източна Румелия, но то е свързано с ангажимент и специални права за мюсюлманското население, връщане на определени територии към османската империя, изплащане на задължения и инфраструктура и т.н.
  А за Тамръшката Република чували ли сте?

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 15. 15 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3663 Неутрално

  До коментар [#5] от "Nехоljhft":

  Има и други варианти . Не са само 3.

  Bukalemun
 16. 16 Профил на trial_jezz
  trial_jezz
  Рейтинг: 429 Весело

  ЕВа'ти долната и насяваща страх пропаганда.
  Либерал-левичариятът явно предусеща, че изпуска юздите над съзнанията на европейците и сега ще представя коя от коя по-апокалиптични картини, на иначе чудесното развитие на патриотичните опозиции до момента.

  “Those who love peace must learn to organize as effectively as those who love war.” ― Martin Luther King Jr.
 17. 17 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7363 Неутрално

  С една дума, пълен хаос и връщане там, където сме били някога.

 18. 18 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1643 Весело

  До коментар [#16] от "trial_jezz":

  Ами има защо. Данито накрая изплюва камъчето как "понякога либералната демокрация може да бъде спасена от неочаквани коалиции – както комунисти и бивши франкисти..." Разбирай пет партии пърдят в едно гърне заедно с комунистите... в услуга на либералната демокрация, ръйш. То не че крушата пада далеч от дървото, но такова заголване на срамотиите до сега май не бяхме виждали.

 19. 19 Профил на stalker
  stalker
  Рейтинг: 335 Неутрално

  Мислех си че ще има някакъв смисъл в това да прочета анализа,ама язък за времето.
  Либерали, Сър.

  Common sense !
 20. 20 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 516 Весело

  До коментар [#4] от "gedk":

  нещо там на Изток върви друг процес ,Осетия Абхазия Крим Донецк Луганск

  гошо
 21. 21 Профил на Ivan Tcholakov
  Ivan Tcholakov
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Със същия успех такъв текст може да напише врачка, предсказваща бъдещето. Обществата са много по-сложни и има много случайности в развитието им. Не може да си мислиш, че като натиснеш правилния бутон ще получиш желания резултат.

  Освен това, в анализа на случая липсват причини да се стигне дотук. Например икономическите такива. И субективният фактор, твърдоглавието на лидерите от двете страни на спора. Ако слушаме Смилов, какво да следва - репресия?

  "Европа на отечествата" (на генерал де Гол) е хубаво да се развие в бъдеще до Европа като мое отечество, но това иска много работа. Съгласен съм, че става въпрос за доверие, което трябва да се спечели. За съжаление Европейският съюз много се занимава със социално инженерстване, много е разслоен икономически, много се занимава с регулации под които прозират специални интереси или са просто препитание за посредствени политици. Какво да очаквате? Така нареченият "дефицит на демокрация" вече става голям проблем. Лидерството също. Юнкер преди дни приказваше сладки приказки в речта си за състоянието на съюза, вятърът бил опънал платната, но в неговия мандат се случи серия от тревожни неща.

  Много неприятно ескалира тази история, вкарването на полиция в нея беше грешка, надявам се испанското правителство да потърси диалог по същество след бъдещите избори.

 22. 22 Профил на forza
  forza
  Рейтинг: 778 Неутрално

  Смилов явно е покривал някакъв норматив с този текст.

  Дори и по неговата собствена агитпропска скала е удивително слаб.

 23. 23 Профил на trial_jezz
  trial_jezz
  Рейтинг: 429 Неутрално

  Данито накрая изплюва камъчето как "понякога либералната демокрация може да бъде спасена от неочаквани коалиции – както комунисти и бивши франкисти..."
  —цитат от коментар 18 на Lemmy


  Ето точно там е драмата на конвенционалните партии до момента - целейки изолиране на десно-патриотичните формации с всички възможни средства, в акт на отчаяние са готови на безпринципни коалиции, които остават впечатление у избирателя, че реална разлика м/у тях няма практически няма (, а в повечето пъти той се оказва прав). За справка - доскоро управлявалата коалиция в Германия примерно.
  Избирателят, който преко цялата информационна обработка не е чак толкова глупав, за колкото го смятат, забелязва това и бие вето на системните играчи - или отказва да гласува, или избира именно десните. :)

  “Those who love peace must learn to organize as effectively as those who love war.” ― Martin Luther King Jr.
 24. 24 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Г-н Смислов, пропуснахте България! Убеден ли сте, че нашето отечество е наистина Отечество? Защо си мислите, че провинцията ще остане лоялна на София? А Източна България, която е бъкана с руски граждани? А Кърджалийско, където е пълно с надписи на турски, остава да се появят и учебници написани на турски, за да се задоволят московските агенти от ДПС.
  Изобщо тая Европа на отечествата кой мечтае? Московците ли, безродниците-коминтерновци, или нормалните хора? Или ще се окаже, че американците са успели да изградят най-успешната държавна формация на основата на федерацията - САЩ?

 25. 25 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2557 Любопитно

  "Анализът е публикуван в Портал "Култура"."

  Защо го наричате "анализ" като няма дори и опит за отбелязване на поне една причина, довела до казуса "Каталуня"!? Медийна неграмотност!? Или "криворазбрана цивилизация" да напишете "Фантазиите на един политолог извън реалността"?

 26. 26 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2557 Весело

  До коментар [#18] от "Lemmy":

  "Разбирай пет партии пърдят в едно гърне заедно с комунистите... в услуга на либералната демокрация, ръйш."

  Разбира се, че най-близко да глобалистите стоят комунистите, защото и те са глобалисти със "световната революция" с цел осигуряване на "глобална печалба" ... в една предизвестена валута.

 27. 27 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1539 Неутрално

  Повърхностен опит за анализ на Смилов, без въобще да се опита да вникне в причините за проблемът на Каталуния, както и на останалите страни, в които има ПОДОБНИ, НО НЕ СЪЩИТЕ проблеми. Не можеш да слагаш под един знаменател испанци, ирландци, белгийци, италианци. Говори за много слаба обща култура. Седни, Смилов 3 на релси.

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 28. 28 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2025 Весело

  Поредната пълна простотия на Смилов, показваща, че зад здравата идеологическа закалка (вярност на Брюксел, смърт за националистите, затвор за "език на омразата" и т.н.) не стои абсолютно нищо. Никакви анализаторски умения, никакви дълбоки познания по каквото и да било (най-малко по история и география) - нищо. Това са възпитаниците на културния марксизъм - могат да "доказват" тезите си само конструирайки някакви пълни измислици, не с логика и факти.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 29. 29 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1365 Неутрално

  Анализа е добър, макар е драматичния елемент е малко в повече ( поне на мен така ми се струва)>
  Иначе е ясно, че наблюдаваме в действие вариант 3 и разбира стават и неизбежните издънки, като например във ВБ и Испания, където използването на патриотично -родствените чувства за трамплин към политическата власт водят до неочаквано високи изборни резултати ( резултат не от супер смислените послания, а от комбинация на наказателно за елитите гласуване или по-голяма от очакваното количество на човешка посредственост и глупост, та се стига до там, е тези които са били водещи фигури в процеса, да се чудят как да се измъкнат.
  Но според мен, всичко това не пречи, да остава възможност всички такива заигравания да доведат, неочаквано и непредвидимо до по-големи сътресения от местен и дори и по-широк характер, та в този смисъл не е лошо да се чуват и предупреждаващи гласове.

 30. 30 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 2362 Неутрално

  само не разбрах ко му има на Курц? те и в германия АзГ взе повече от либералите. тренда на левичарчетата е надолеееее...тая година я закърпиха,ама на следващите избори ''популистите''ше отвеят либералчетата . ше ги сгазят и ще ги остържат от обувките си като настъпано говно.

 31. 31 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3013 Неутрално

  До коментар [#12] от "Депутат 241":

  Първо-за да има отцепване на Каталуния, трябва да има консенсус и желание на огромната част от населениет.Такъв няма.При случая с Косово-всички албанци искаха да се отделят.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK