"Кървавото писмо" на ДПС и "Воля"-та за президентска република

Делян Пеевски и Мустафа Карадайъ

© Юлия Лазарова

Делян Пеевски и Мустафа КарадайъЕдва ли ДПС ще се ангажира сериозно с предсрочното прекратяване на живота на кабинета "Борисов 3". Едва ли скоро ще видим нов "депесарски шут". В случая става дума за политическо изнудване, за блъф. Разбира се, целта на посочените маневри е да се получат дивиденти. Трудно е да се прогнозира за какво точно става дума, какво ще си поискат от ДПС.


ДПС и казусът КТБ, който напомня сам за себе си


Той не може да бъде заобиколен, заметен под килима. "Разкритията" на прокуратурата породиха повече въпроси, отколкото отговори. Особено що се отнася до ролята на Делян Пеевски в строежа и функционирането на финансовата пирамида. От Движението запретнаха ръкави и със завидна енергия разработиха проект за промени в Закона за банковата несъстоятелност. Нормативният акт с вносители Пеевски, Цонев и Хамид трябвало да разкрие "вторичното разграбване" на КТБ.
Всъщност този проектозакон защитава интересите на самия Пеевски, които бяха заплашени в случая "Дунарит". В него те за пореден път се сблъскаха със стремежите на Цветан Василев. Това е класически "пиар законопроект". Основният въпрос, който остава, е дали изпирането на имиджа на магната Пеевски, което е другата цел на това реторическо политико-правно упражнение, не означава погребването на истината за КТБ. Именно в този контекст трябва да се постави и темата за оставката на кабинета. Може да се попита риторично дали от ДПС не демонстрират мускули, за да охладят например евентуални опити на Борисов и ГЕРБ да ги притискат с вадене на скелети от гардероба по казуса КТБ, както и по други неудобни теми.


За поисканата оставка на вицепремиера Симеонов


На пръв поглед като партия, която твърди, че на нея се крепи "българският етнически модел", ДПС няма как да не надигне глас срещу популистката радикална десница, особено когато тя е във властта. В деня, в който бе конституиран новият кабинет, посочих, че участието й в управлението е опасен експеримент. От ГЕРБ игнорираха предупрежденията, които дойдоха и продължават да валят от редица политически сили в ЕС по темата. Вместо това г-н Симеонов стана вицепремиер по демографската политика и председател на една от ключовите институции за интеграцията на малцинствата – Националния съвет за сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси.


Скандалът с нацистките снимки очевидно не охлади доверието на Борисов към патриотите. Съвсем "топла" е и осъдителната присъда, която Симеонов получи на първа инстанция заради реч на омразата, насочена към ромите. Тази реч датира от декември 2014 г. и досега по никакъв начин не е попречила на пътя му в "голямата политика". Поводът, който отново със закъснение обаче използват от ДПС, е преди всичко последният "изблик на наглост" в студиото на "Нова тв" и след това. В този казус в крайна сметка г-н Симеонов успя – особено с искането "медиите да му се извинят" – дори да засенчи потреса, който породи Антон Тодоров с крилатите си реплики като тази за "столчето". На фона на епопеята от патриотични скандали патосът на ДПС в искането за оставка идва някак по задължение, лишен е от каквито и да било белези на "героичен ентусиазъм".


По принцип, но особено в политиката, е важно да се отчитат преди всичко действията, не думите. Какво става на практика в българската политика?


Политическият картел продължава да функционира


Опозиционната ДПС (а същото важи и за БСП) по определени теми работи заедно с кабинета. Освен това публична тайна е, че фигури, близки до или свързани с ДПС, работят "под прикритие". Те са дейна част от кабинета. Емблематичен пример в това отношение е министър Емил Караниколов (маскиран като номинация на "Атака"). Неговата намеса в "Емко" и "Дунарит", където са преплетени и интереси на г-н Пеевски, беше твърде спорна. С други думи настоящата ситуация устройва ДПС. На гъвкавостта на движението би завидял и индийски факир – то печели дивиденти едновременно като опозиционна и като управляваща партия. Накратко - надали ДПС ще използва целия си политически ресурс, за да извади Симеонов от управлението. Още по-малка е ползата за етническата партия от това да потопи целия кораб, защото е част от екипажа.


А какво цели "Воля" с идеята за референдум за президентска република?


Веселин Марешки с неговата "Воля" пристигна в 44-ия парламент с цели и задачи, които изглеждаха повече от ясни. Той дойде с нескритата амбиция да работи заедно с ГЕРБ, в някакъв смисъл се самопредложи за патерица на Борисов. Самият Марешки като политически продукт изглежда като (не много сполучлив) клонинг на лидера на ГЕРБ – пласира се в същата политическа ниша.


Още в първите месеци от работата на новата легислатура обаче се оказа, че отношенията между ГЕРБ и "Воля" рязко охладняха. Причината: вероятно г-н Марешки е очаквал повече парчета от пая заради своята подкрепа. Така или иначе, "патерицата" се разбунтува. Появиха се нови (и се възродиха стари) обвинения и разкрития за рекети, огромни необезпечени кредити, на които се градяла империята на Марешки, и т.н. Без да се занимаваме с виновността/невинността на Марешки, тези действия на съдебната система приличат на опит варненския бизнесмен да бъде вкаран в правия път. Без да е самоотвержен стожер на ГЕРБ в парламента обаче, партия "Воля" също е част от картела.

Веселин Марешки

© Анелия Николова

Веселин Марешки


Възможно е с идеята си за иницииране на референдум за президентска република Марешки да иска да демонстрира отново лоялност към ГЕРБ. Слуховете, че Борисов има амбиции към президентския пост, датират поне от 2006 г., когато се сформира неговата партия. С поведението си обаче поне до момента той показва, че все още се интересува преди всичко от контрола върху изпълнителната власт. Макар България да е "република с парламентарно управление" (чл. 1 от конституцията), министър-председателят е най-силната политическа фигура.


За да сме сигурни, че "патерицата" е била усмирена успешно и сега изявява готовност за сътрудничество, трябва да видим следващите й стъпки – ще бъде ли инвестирано сериозно в темата за референдума или не. Но изглежда, че по-скоро "Воля" иска да се върне в публичния дискурс с поставянето на въпроса.


Забележете че по време на скандала "Кумгейт" от "Воля", общо взето, запазиха конфузно мълчание. Няма и как да е другояче, защото това е партия-фирма (a business firm party, концепцията на Hopkin и Paolucci от 1999 г.). Там роднинският принцип има кардинална роля, по-силна дори от тази при повечето други политически сили, с изключение на етническите партии, при които конструкциите са от друг порядък и почиват главно на домодерни патримониални форми на лоялност и контрол.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (25)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5534 Неутрално

  Едва ли някой си е помислил дори за миг, че "Законът на ДПС за КТБ" не защитава интересите на пеевски и единствено него. Но защо Марешки се бута с тях правителство да сваля, като в едни следващи избори няма да прескочат границата от 4-те %.

 2. 2 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1147 Неутрално

  Елит, кво да прайш и, то политически елит, това ни е най-доброто. СОРИ

 3. 3 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5393 Неутрално

  Веселин Марешки е усмирен успешно - вдигнаха се цените на горивата!

  [email protected]
 4. 4 Профил на gl_avatar
  gl_avatar
  Рейтинг: 529 Неутрално

  С "президентска" република България съвсем ще я втаса.
  По- добре / по- малкото зло да си остане парламентарна!

  Да се ядат и дебнат политиците.

  А ду-Пи-се са ясни.

  По- умерена власт на правителството
  По- голяма свобода за народа!

  Само прокуратура и съдебна система трябва да се пипнат.

 5. 5 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 926 Неутрално

  Най-напред да се разкрие първичното ограбване на КТБ, в което ограбване сигурно има пръст ДПС и Делян Пеевски. Що се отнася до патриотите във властта, в ЕС няма отпор с изключение писанията на ДПС. Напротив - Ангел Джамбазки например е един от най-популярните евродепутати.

 6. 6 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3460 Любопитно

  Но изглежда, че по-скоро "Воля" иска да се върне в публичния дискурс с поставянето на въпроса.
  =========
  Който се страхува да се даде повече власт на гн. Марешки ,явно си има причини !
  Страно е когато в една страна има оплаквания от корупция и икономически хаос ,а от друга да не се търси лидера на "по твърдата" ръка !


  Bukalemun
 7. 7 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7307 Неутрално

  Значи, в това НС няма нито една читава партия, която да прави политика. Всичко се свежда до това, кой колко ще получи и какви хора ще пробута в управлението. С една дума, мафия.

 8. 8 Профил на anty
  anty
  Рейтинг: 747 Неутрално

  Театър на който биха завидели и от Бродуей.
  Поредната комуноидно-червена пиеса за порциите и тяхната големина.
  Няма, ама никаква разлика няма между всичките партии и коалиции в така наречения парламент в момента на територията с име България, в която властва червената комуноидна мутро-милиционерска мафия.
  Това е положението.
  Но суверена-материала такива си ги харесва.
  Материала,материала.

 9. 9 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 380 Неутрално

  "Съвсем "топла" е и осъдителната присъда, която Симеонов получи на първа инстанция заради реч на омразата, насочена към ромите. Тази реч датира от декември 2014 г. и досега по никакъв начин не е попречила на пътя му в "голямата политика""

  Какво сте се заяли със Симеонов, не виждате ли какво става наоколо. Вчера 200 цигани са обградили болницата в Пазарджик заради някакви загинали мангали в катастрофа. Пристигналите полицаи и специални части едва са отървали лекарите от най-лошото. Престанете да търсите под вола теле и да плюете по Симеонов, всяка крушка си има опашка.

 10. 10 Профил на ralita68
  ralita68
  Рейтинг: 519 Неутрално

  До коментар [#7] от "Роси":

  Целта на автора е да ви убеди именно в това!

 11. 11 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2564 Неутрално

  Стратегическата цел на ДПС е да отнеме мястото на патриотите във властта. Ако се убедят че това е невъзможно ще направят всичко възможно за свалянето на кабинета и предсрочни избори заедно с БСП!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 12. 12 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2564 Неутрално

  . Що се отнася до патриотите във властта, в ЕС няма отпор с изключение писанията на ДПС. Напротив - Ангел Джамбазки например е един от най-популярните евродепутати.
  —цитат от коментар 5 на voyko

  Не ги подценявай! ДПС има достатъчно външни лостове за въздействие върху ГЕРБ - Турция, ЕС и НАТО, а патриотите нито един!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 13. 13 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1947 Неутрално

  ДПС=мафия.

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 14. 14 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1383 Неутрално

  През кой мандат беше назначено ръководството на БНБ и Комисията за финансов надзор, които са пряко отговорните институции за фалита на КТБ и последвалото източване????

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 15. 15 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 975 Неутрално

  Преди да приемем "дебел" закон възпрепятстващ вторичното разграбване на КТБ, да се публикува списъкът на лицата облажили се и дебелели от първичното разграбване на банката. Знаят се. Покажете ги!

 16. 16 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 269 Неутрално

  "Веселин Марешки с неговата "Воля" пристигна в 44-ия парламент с цели и задачи, които изглеждаха повече от ясни. Той дойде с нескритата амбиция да работи заедно с ГЕРБ, в някакъв смисъл се самопредложи за патерица на Борисов. Самият Марешки като политически продукт изглежда като (не много сполучлив) клонинг на лидера на ГЕРБ – пласира се в същата политическа ниша."

  Фалшива новина! Марешки е клонинг на Бареков.

 17. 17 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 269 Неутрално

  "Слуховете, че Борисов има амбиции към президентския пост"
  заляха предизборната пропагандистика преди около година и нещо.
  Оказаха се поредната фалшива новина. Вижте от кой и къде се раздухваше това. Със сигурност от бившия институт за младежта на бай Тошо, днешният институт "Иван Хаджийски". Голфърите и Първан Симеонов персонално.

 18. 18 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Установяване на президентска република е стар мерак на Гоце. Наскоро писах по повод Нинова:
  "Общонационални избори за вожд, а не за програма. Това е моделът на Путин, на Румен и на Нинова...
  А националните медии бълват възхвала за вожда."

 19. 19 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 897 Любопитно

  "От ГЕРБ игнорираха предупрежденията, които дойдоха и продължават да валят от редица политически сили в ЕС по темата"
  Не съм чула нито дума от нито една думичка по този въпрос, хеле пък нещо да "вали" от "редица политически сили в ЕС".
  Кого има предвид авторът?

  Доброто е заразно
 20. 20 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 897 Любопитно

  П.П "Не съм чула нито дума от нито една думичка " да се чете "Не съм чула нито една думичка", извинявам се.

  Доброто е заразно
 21. 21 Профил на Непукистка
  Непукистка
  Рейтинг: 2254 Весело

  Още като прочетеш, че идеята на Борисов да се кандидатира за президент следващия мандат "удобно" съвпада с тази на Марешки за президентска република и ти става ясно, че тезата на автора е съшита с бели конци. За разлика от ДПС и БКП, ГЕРБ никога не е създавала или подпомагала други политически партии, които да влязат в НС и да я подкрепят чрез "сламени човеци" като някои чучела от снимките. Издигането на Льотчика и тъпашкия референдум на Дългия целяха само да повишат избирателната активност с популистки клипчета и въпросчета и така да накарат Борисов да се впрегне, да се кандидатира като се откаже от изпълнителната власт. Целта беше да вкарат ГЕРБ в "трета глуха", в каквато се оказа сега Радев и така да се обединят в парламента - цялата ДС-КГБ-ГРУ паплач, включително изкушените от властта и "добрите очи" на московския Батюшка "Каракачанов, Сидеров и Кумове" ЕООД. Марешки и неговата свита некадърници са точно такъв контингент - готов всеки момент на услуги към БКП и целувателя Доган, или иначе казано, готов на всичко, докато подскача на резервната скамейка и подхвърля шегички, че ще управлява с ГЕРБ. Борисов се стресна от масовия бойкот и бе изоставен от съюзниците си - първо от АБВ, после и от къневчетата. Дългото мислене и издигането на Цачева срещу Брадавичко целеше няколко неща:
  1. Преброи се твърдият електорат на ГЕРБ;
  2. Даде се възможност на кресльовците от БКП, ДПС и т.н. "реформатори" да си изберат президент и да мирясат в амбициите си за власт. Интригата тук бе, че никоя от партиите, с изключение на ДПС не издигна свой кандидат. Всичкото тюрлюгювеч реши, че е много силно и даже, че ще спечели, хаха... Нинова и Доган (Москва) подкрепиха "независимия" генерал и го избраха с описаното по-горе намерение;
  3. Всички, които виха, че ще го ритат по кокалчетата и изоставиха местата си в редиците на управляващите (или не точно), за да се присъединят към опозицията, трябваше да докажат, че могат сами да влязат в парламента.
  Борисов просто им даде толкова незначителен залък от властта, та сега опищяват орталъка, че техният човек няма достатъчно правомощия да затвори "Винету"... както им обеща.

  “You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you can not fool all of the people all of the time.”― Abraham Lincoln
 22. 22 Профил на batrumcho
  batrumcho
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#5] от "voyko":

  На първо място е образованието,но не толкова,като образование,а като правилно възпитание на децата.

 23. 23 Профил на batrumcho
  batrumcho
  Рейтинг: 217 Неутрално

  по горния коментар се отнася към коментар 4

 24. 24 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1381 Неутрално

  До коментар [#7] от "Роси":


  Значи, в това НС няма нито една читава партия, която да прави политика. Всичко се свежда до това, кой колко ще получи и какви хора ще пробута в управлението. С една дума, мафия.
  —цитат от коментар 7 на Роси


  Така е и тази ситуация е крайния резултат от нашето гласуване (или не гласуване) на последните избори. Вярно е че има купени и корпоративни гласове, но не те са решили кои да преминат бариерата и какво да бъде съотношението в НС.
  Докато ние, като средностатистически избирателни единици не постигнем първо яснота какво искаме и очакваме и след това съгласие на кого ще гласуваме доверие да го осъществи, ще се лутаме между едни и други посоки на развитие, скандали, корупционни удари и т.н. - в някакъв смисъл избора на ситуацията си е наш и от нас зависи дали и докога ще е така.

 25. 25 Профил на uktcmtt
  uktcmtt
  Рейтинг: 217 Неутрално

  ЛЕГИСЛАТУРА, господин Петър Чолаков!

  "Още в първите месеци от работата на новата легислатура обаче се оказа, че отношенията между ГЕРБ и "Воля" рязко охладняха."

  Е, защо почват авторите на статии да използват думи от чужди езици, написани на кирилица. Тези изречения изглеждат като извадени от някакъв чат нежду приятели българи, живеещи в чужбина (като мен).

  LEGISLATURE = ЗАКОНОДАТЕЛНА ВЛАСТ

  Имаме си установени български думи, г-н Чолаков.

  Моето лично мнение е, че може би авторът за себе мисли, че така ще го възприемат като по-куул автор, разбиращ от чужди езици (но официално може да каже за оправдание, че е в крак с времето).

  Аз предлагам следващия път изречението да се напише така:

  "Още в първите месеци от работата на новата легислатура обаче се оказа, че рилейшъните между ГЕРБ и "Воля" рапидно се кулнаха."

  И ще си пействам статиите в google translate да ми ги превежда от англо-български на български.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK