Братовчеди, зетьове, кумове. А другите "наши хора"?

Подалият оставка министър на здравеопазването Николай Петров

© Анелия Николова

Подалият оставка министър на здравеопазването Николай ПетровКоментарът на проф. Ивайло Дичев е за "Дойче веле"

Най-сетне опозиция, журналисти и гражданско общество напипаха слабото място на ГЕРБ: оплитането на роднинство и власт. В някои случаи като този с уличения министър на здравеопазването реакцията е мигновена и достойна оставка. В други като този с г-н Добрев, издигнал свои хора в Хасково, се развихри една психодрама, в чийто край парламентарната група отказа да го пусне. Трети просто остават извън интереса на медиите - твърде малко хора се заинтересуваха например от това, че Божидар Димитров, сам издигнат за музеен директор без конкурс, назначи зет си. Едно обаче можем да кажем със сигурност: сериалът ще продължи.
Що е то "непотизъм"


Защо всъщност роднинската тема е така чувствителна? Роднинството е най-разбираемият художествен образ на злоупотребата с власт. Под "наши хора" разбираме деца, зетьове, племенници (думата за връзкарство "непотизъм" идва от латинското nepotem, племенник). Говорим за страна, която десетилетия наред опитва да се модернизира, тоест да изравни гражданите пред закона, като обезсили племенните, местнически, родови връзки. Комунизмът уж се бореше срещу тях, но те непрестанно избиваха отдолу. А най-тежкия идеологически удар режимът си нанесе сам, когато допусна до върха децата на Живков, Чаушеску или Ким Ир Сен. И ето, че днес травмите от недоведената докрай модернизация отново са на дневен ред: всички сме равни, но някои са по-равни (по Оруел).


Около темата се завъртяха любопитни дебати. Г-н Добрев се оправдаваше, че няма откъде да намериш кадърни не-роднини в едно Хасково, където неговото поколение били 200 души. Други обявиха роднините за жертви, защото какво да правят едни талантливи братовчеди в подобна малка държава. Да не се ли явяват на конкурси при своите чичовци? Ами къде другаде да търсят работа?
Проф. Петров пък наблегна в защитата си на чистата форма: законът бил спазен, нямало престъпление, имало най-много укоримо деяние. Оставката му значи не била признание за вина, а морален жест. Когато стигнем до моралните неща, аз лично губя интерес и прещраквам канала, защото очаквам да ми говорят не за лично достойнство, а как да прекратим подобни явления.


Ето как законодателят определя понятието за свързани лица при евентуален конфликт на интереси: "Съпрузите или лицата, които се намират във фактическо съжителство; роднините по права линия, по съребрена линия - до четвърта степен включително; и роднините по сватовство - до втора степен включително." Звучи архаично, нали? Забранява ти се да работиш с братовчеда (когото не си виждал от години), но спокойно можеш да назначиш приятел, с когото пиеш всяка вечер. Не бива да даваш обществена поръчка на зет си, можеш обаче да я предоставиш на любовницата, при положение че не живееш "фактически" (а само сексуално) с нея.


Не казвам това, за да обезсиля критиките към сегашната власт, а напротив - за да ги разширя. Няма съмнение, че е престъпление да облагодетелстваш лице, с което имате общо домакинство (жена ти, детето ти) или което ще ти върне част от припечеленото. Това, разбира се, трябва да се докаже от съответното разследване, а не от етнолози и специалисти по родствените отношения.


Подозрението към роднините е, че между тях има интимна връзка на доверие: по-лесно е да се разберете с учинайката как да заобиколите закона, отколкото със случаен кандидат за обществена поръчка. Но не е ли същото със съученика, с члена на ловно-рибарската дружинка, със съселянина? Подобно доверие си имат хора от престъпния свят, които знаят компрометиращи неща един за друг. Или пък мигрантите, маргинализирани в чуждата страна. Ако помислим за всички тези видове връзки, ще си дадем сметка, че роднинството определено е сериозен повод за подозрение и проверки, но съвсем не е единственият.

Завръщането на партийността


Впрочем най-лошото, което доведе дългото управление на ГЕРБ, е връщането на партийността в разпределението на властта. Връщане, защото и този момент го помним добре от времето на социализма. Нашият човек трябва да е верен на партията, да повтаря дисциплинирано едни идеологически дивотии, да бъде беззаветно верен, да изпълнява задачите, та дори и когато става дума за подаване на оставка. Как го държат - с подписана предварително оставка, с компрометиращи обстоятелства, с обещания за минаване на друга работа - не знам. Може би партийността се преплита с роднинство, може би с ловна дружинка, левскарство, общо присвоени средства. Но връзката съвсем не отстъпва по сила на братовчедството или кумството.


При политическите назначения така и трябва да бъде - назначават се именно партийни. Бедата е, че този принцип се е разпрострял из цялото общество: от магистралите до администрациите, от санирането до културата. Може да не си ничий шурей, но маршируваш ли в строя, няма как да те махнат, ако ще да си най-големият некадърник. Но ако изневиделица се появи някой кадърен шурей, веднага ще го разобличат дружно. А на мен партиецът ми се вижда по-опасен от роднината. Казвам го като човек, прекарал половината си живот при стария режим.


На всички вече е омръзнало да дрънкаме за прозрачност и публичност при назначенията. И си мисля, че по-сериозният въпрос е разделянето (отново!) на партия от държава. Може би тук трябва да измислим структурни решения за самоограничение на властта: определени позиции да бъдат отстъпвани на непартийни кадри например. Експерти, комисии, рецензенти - това трябва да са независими хора. Другото следва да е обществен скандал. За бизнеса да не говорим, нелепо е да съществуват фирми на едните и фирми на другите. Може пък след задаващия се край на еврофондовете най-сетне да навлязат истински (не офшорни) чужди инвеститори и така поне този проблем да започне да се решава от само себе си.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (21)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4802 Неутрално

  ЕРБ минаха всички граници на корупцията , шуробаджанащината и гьонсуратлъка !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4802 Неутрално

  ГЕРБ !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 3. 3 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1213 Неутрално

  Еееее, как се кара на една генералска заплата бе ??? пък и кво да кажеш на близки и познати, че ще храниш сульо и пульо, пък за тях няма !!!

 4. 4 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3340 Любопитно

  Никакво слабо място на ГЕРБ не са роднинските и приятелските назначения - естествено, че всеки предпочита да работи с близки хора, които да го подкрепят - друг е въпросът , дали и за какво са компетентни!
  Дичев, като е предал идеите на баща си/ ''За свободата''/ - да не би да не се е възползвал от връзките му ?!

  [email protected]
 5. 5 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4802 Неутрално

  До коментар [#4] от "karabastun":

  При ГЕРБ ВСИЧКО е обвързаности - има и друго име - започва с М и не е лицеприятно.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 6. 6 Профил на chinaski
  chinaski
  Рейтинг: 360 Неутрално

  ГЕРБ се превръща в по-зло и от БСП, защото онези си ги знаем какви гадове са, а сегашните гербави комунисти се правят на европейци, а всъщност се ръководят от устава на КПСС и БКП!
  И, да - връзкарството и "свой човек", взема невиждани размери.Постоянно се сблъсквам с хора, които почти нямат спомен от социализма, но са научени, че само със свои хора, да си проправят път в живота.

 7. 7 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2805 Весело

  "Говорим за страна, която десетилетия наред опитва да се модернизира, тоест да изравни гражданите пред закона, като обезсили племенните, местнически, родови връзки" - как да се случи нещо, като промяна отникъде, от никого, от нищо не се получава, като че ли не се знае КОЙ и КОИ са на позиции, поддържащи тази "борба" за модернизиране на обществото?!? ГрЕБ обаче са на път да внесат наистина ноу хау - един за всички е един и за всички нас! Крепим нещата, поддържаме борбата, зер Председателството идва!

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 8. 8 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4802 Гневно

  До коментар [#6] от "chinaski":

  Котараци !
  Бира!
  Суджуци!
  Ало, Ваньо !
  Поръчки
  за "зетко" и внуци !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 9. 9 Профил на mara71
  mara71
  Рейтинг: 1008 Неутрално

  Коментарът на проф. Ивайло Дичев е за "Дойче Веле", но удря спойката в Пловдив - силна приятелска връзка с добре обезпечени близки роднини и представители на различни партии, изповядващи една обща идеология.

 10. 10 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2173 Весело

  Цитат:"Братовчеди, зетьове, кумове. А другите "наши хора"?"

  Тъй де, и шурея и шуранайката, и баджанака и балдъзата, те не са ли наши хора?!

 11. 11 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7020 Неутрално

  "А на мен партиецът ми се вижда по-опасен от роднината."
  Може и така да е. Но и роднината не отстъпва.

 12. 12 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1427 Неутрално

  До коментар [#3] от "442":

  Трудно се кара наистина!За това по-находчивите генерали и то от ВВС/понастоящем пРезиденти/му намериха цаката - назначава се любовницата /Деси/ за ПР на ДЪРЖАВНАТА ХРАНИЛКА и така и "вълкът сит - и агънцето цяло "!
  Хайде,чао,моралисте!

 13. 13 Профил на еко
  еко
  Рейтинг: 268 Неутрално

  Проблемът се нарича охлокрация, от охлос -

 14. 14 Профил на rossen4i4o
  rossen4i4o
  Рейтинг: 448 Неутрално

  четиво за НЕпартини личности , радост за окото , тежест за душата

 15. 15 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 475 Неутрално  "Шуробаджанащината не е притеснителна, тъй като обществото ни не се е модернизирало все още. Това е нормалната етика в племенното общество, която се превръща в корупция в модерния свят. Това е разбирането, че трябва да уредиш своите роднини. Не е неестествено да свиеш доверието до кръга на близките си. У нас се очаква овластеният човек да слага роднините си на длъжности.
  Това отбеляза социалният антрополог Харалан Александров в студиото на "България сутрин". Той е на мнение, че драмата е, че се опитваме постоянно да надхитрим себе си и сънародниците си, а накрая оставаме самите ние измамените.
  "Тези скандали не звучат приятно за пред външния свят, а именно всички други освен нашия род. Фактът, че управляващите се избират с гласовете на народа, ги кара да смятат, че законите не се прилагат за тях. Огромна част от хората вярват, че редът в България е да се прикрепиш към "скритата власт", посочи PR експертът Арман Бабикян пред Bulgaria ON AIR.
  Според Александров в момента се бият 2 етики – традиционната и модерната. Сега се налага да се правим, че следваме европейската модерна етика, но ни е много трудно, допълни още той.
  Трябва да отгледаме следващото поколение по модерен начин и по по-малко традиционен. Имаме силна корпоративна идентичност, пример за това е реакцията на медиите към колегата си Виктор Николаев. Позволиш ли си да атакуваш медиите – веднага получаваш шамари, а това е много поучително", уточни социалният антрополог.
  В края на краищата, онова, с което сме свикнали, трудно може да се впише там, на където сме тръгнали, заключи PR експертът."


 16. 16 Профил на Rex
  Rex
  Рейтинг: 347 Неутрално

  На тоз зет му нема ли кой да го светне да си направи една офшорка и да щрака с пръсти ? 1000 евро струва целата далавера.

 17. 17 Профил на Майндърбайндър
  Майндърбайндър
  Рейтинг: 778 Неутрално

  Нямало какво друго да правят дрийм-тиймовете,освен да се залепят като капуш на държавна цица.Не ги блазни частната инициатива,където да реализират таланта си.Мечтата по Солунската митница е безсмъртна.

  СЛЕД ГЕРБ, ДЕЗИНФЕКЦИЯ НА ЦЯЛАТА ДЪРЖАВА.
 18. 18 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 934 Неутрално

  Като директор на ВМА, въпросният е полиучвала няколко хиляди левое заплата! Директор на ЕРП, банка, застрахователно дружество, концесия и т.н взимат над 150 000 на МЕСЕЦ! Сумата, за която го обвиняват не е 1,6 млн лв, а 300 000 лв!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 19. 19 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2362 Неутрално

  Дичев иска да докаже, че ГЕРБ е сегашното БКП. Е, ми доказа го! Браво Дичев! Ама аз те изпреварих, да знайш. Ех, на мене ми е безразлично, цялата слава е за тебе. Искам да кажа, че този път те подкрепям. Винаги когато си прав, ще те подкрепям. Пет пари не давам къде и за кого работиш.

 20. 20 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 482 Неутрално

  ГЕРБ - символ на корупцията

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 21. 21 Профил на waterfall
  waterfall
  Рейтинг: 844 Неутрално

  Най-добре е партиите въобще да се премахнат и да се избират експерти за всички длъжности, включително правителство. Законотворци - юристи, работещи с експертни комисии. Свършват си работата и си заминават. А тук - някои депутати от постоянните листи стигнаха до пенсия, дремейки по банките на парламента.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK