Руската намеса в американските избори и играта "камък-ножица-хартия" *

Путин и Тръмп

© Associated Press

Путин и ТръмпПървите обвинения в разследването на Робърт Мълър за намесата на Русия в президентските избори през 2016 г. ясно показаха, че "Русия-гейт" ще бъде критичен фактор в американската вътрешна политика през следващите месеци. Независимо колко дълбоко ще се зарови и какво ще открие в хода на разследването си Мълър обаче, изглежда малко вероятно той да даде отговор на редица важни въпроси, свързани с решението на Кремъл да се намеси в американската политика.


Дали става дума за отчаян опит в Белия дом да се вкара президент, който е приятелски настроен към Русия? Или целта е била да се дискредитира американската политическа система в момент, в който Кремъл е загубил всяка надежда за нормализиране на отношенията с Вашингтон? Дали може да се говори за голям стратегически замисъл или просто за "забавна операция", целяща повече да навреди, отколкото да повлияе?


Има и много важни въпроси, свързани не само с вече случилото се, но и с бъдещето. По какъв начин виляе опитът на Москва в отношенията с Америка и Европа върху стремежа на Русия да се меси в политиката на западните демокрации?
Дали Кремъл оценява като успех намесата си в американските избори


и последвалия там хаос? И ако е така, оценява ли като провал неуспеха си до обърне президентските избори във Франция?


Разследването на Мълър няма да отговори на тези въпроси. Официалната позиция на Кремъл – че Русия никога не се е месила в американската политика, означава също, че едва ли някой от руска страна е готов да говори по този въпрос. Още повече, че онези, които наистина знаят какво е направила Русия, са твърде малко и никой от тях не е особено приказлив.


Така че ако искаме да разберем какво и защо са направили руснаците, трябва да напуснем терена на шпионските игри и да се насочим към сферата на външната политика.


Можем да започнем с едно просто наблюдение – макар руската намеса да шокира Запада, в Русия тя не бе нито учудваща, нито скандална. При неотдавнашните ми разговори с руски външнополитически експерти те дадоха ясно да се разбере, че ако Москва иска да бъде световна сила, равнопоставена на Вашингтон, тя трябва да е способна и да бъде готова да даде отпор на САЩ. Руските лидери са убедени, че Вашингтон се меси във вътрешната политика на Русия,


че САЩ подготвят смяна на режима в Москва


Тъй че ако те приемат това за даденост, Кремъл трябва да е готов за съответния отговор и намеса, за да покаже на света, че има способността и волята да направи това. В края на краищата тъкмо чрез реципрочни действия една страна печели уважението на враговете и лоялността на съюзниците си.


В московските външнополитически кръгове днес господства разбирането, че Русия може да възстанови статута си на велика сила единствено чрез конфронтация, а не чрез сътрудничество със САЩ. Преди две седмици в речта си пред международния дискусионен клуб Валдай президентът Владимир Путин каза, че най-голямата грешка на посткомунистическа Русия е била "да се довери на Запада". През 90-те години Русия на Борис Елцин се опитваше да подражава на Запада, на неговите ценности и институции; днес Москва е фокусирана върху това да даде отговор на западните политики спрямо Русия, отнасяйки се към Запада така, както руснаците смятат, че и Западът се отнася към Русия.


Обратно на конвенционалното мислене, желанието на Русия да придобие статут на велика сила не е израз нито на носталгия, нито на психологическа травма. Това е геополитически императив. Само утвърждавайки способността си бъде велика сила през ХХI век, Русия може да се надява да бъде истински, равностоен партньор със страни като Китай, които трябва да я приемат сериозно. Независимо дали това изглежда убедително за американците, от руска гледна точка намесата в американските президентски избори бе


представление, организирано най-вече за неамериканската публика


Макар Русия да знае, че е много по-слаба от САЩ във военната, икономическата, технологичната и почти всяка друга област, Кремъл продължава да вярва, че днес силата и слабостта са сложни концепции и че невинаги печели по-силният. Руснаците гледат на споровете между великите сили като на игра на камък-ножица-хартия. От съществена важност е каква сила сте готов и желаете да ползвате – камъкът побеждава ножицата, но е победен от хартията; хартията, разбира се, няма шанс срещу ножицата.


Това, което прави днешната ситуация особено опасна, е фактът, че Русия отговаря не на това, което Западът прави, а на онова, което тя смята, че Западът прави. Руските възприятия са формирани от травматичната загуба на сила след края на Студената война. Руските действия са водени от убеждението, че победата се определя от способността за поемане на рискове, а не от икономическия или дори технологичен потенциал.


* "Дневник" препечатва текста от портала "Култура". Англоезична версия на статията е публикувана в "Ню Йорк таймс". Заглавието е на "Дневник", оригиналното заглавие на българския превод е "Разследването на Мълър и руската намеса".


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (71)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 510 Неутрално

  Намесата на Русия в американските избори е като химическото оръжие в Ирак. Всички твърдяха, че го има, ама никой не го намери. Още не са доказали, че има намеса и вече анализират по какъв начин Русия се е намесила.

 2. 2 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 2558 Неутрално

  Първобитния човек се събудил от студ и погледнал към огъня. Огън няма , само загаснали въглени които му изцапали ръката. Той се досетил , че щом цапа може с него да си нарисува огън на скалата. Така се родило изкуството. В този момент друг първобитен видял огъня на скалата и се уплашил да не го изгори и го препикал за да не стане грешка. Така се родила критиката. Такава е и политиката , проба грешка.

  SHADOWS of SOFIA
 3. 3 Профил на c.b.o.
  c.b.o.
  Рейтинг: 380 Неутрално

  Добър анализ, които се опитва да разбере руската гледна точка. Истината е, че Русия винаги ще търси конфронтация със Запада, просто друга политика не познават в Кремъл. И това е още от Петър Велики.

  НАЦИОНАЛИЗМЪТ Е ДА СЕ ХВАЛИШ С ЧУЖДИ УСПЕХИ И ДА ОБВИНЯВАШ ДРУГИ ЗА СВОИТЕ ГРЕШКИ
 4. 4 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1592 Любопитно

  До коментар [#1] от "proza":
  "Намесата на Русия в американските избори е като химическото оръжие в Ирак. Всички твърдяха, че го има, ама никой не го намери."

  Намериха го ИДИЛ. Ако не са го намерили от къде го взеха.

  подпис
 5. 5 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 2980 Гневно

  На фона на руската намеса в САЩ, можете да се досетите как мАмашката на рубладжиите се меси в българската политика. Има ли някоя парламентарно представена партия в България, която да не е обяздена и контролирана от руски агенти?

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 6. 6 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5723 Неутрално

  Русия е задължена да го раздава, като самостоятелна велика сила, само заради гигантската пустош, която контролират. Но те освен това имат и ядрено оръжие. Нищо че останалите компоненти куцат - население, икономика, технологии...
  И понеже са незавършена велика сила, си избиват комплексите с противопоставяне на цивилизования свят. Ей така - за самочувствие.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 7. 7 Профил на 1_april
  1_april
  Рейтинг: 914 Любопитно

  Ех, Иванушка Кръстевич, какъв ли кремълски вятър те отвя като хартия, чак до "Ню Йорк таймс"?

 8. 8 Профил на rumata
  rumata
  Рейтинг: 532 Неутрално

  Я виж ти! Оказва се, че дори high-ranking руски представители нямат представа за това, че Русия се е намесвала в нечии избори, но наш Ваньо, знае.

  Според Козяшката прислуга, на Шипка, РУСКИ АГРЕСОРИ И БЪЛГАРСКИ СЕПАРАТИСТИ ВЛЯЗОХА В БОЙ СЪС ЗАКОННАТА ОСМАНСКА ВЛАСТ.
 9. 9 Профил на c.b.o.
  c.b.o.
  Рейтинг: 380 Неутрално

  До коментар [#6] от "Незнайко в Слънчевия град":

  Реално ограмната територия е най–голямото наказание за руснаците. Заради нея и историческите комплекси за малоценност в основата на завладяването й, стандартът на живот на руснаците винаги ще е последна грижа на Кремъл. Просто няма как само с кинти от полезни изкопаеми едновременно да се брани тази територия, да се поддържа немалка армия и статут на уж велика сила, да се навакса технологичното изоставане и да се инвестира в хората, в обикновените руснаци.

  Ако чисто хипотетично Русия се разпадне на една голяма Европейска Русия, няколко мюсюлмански страни в Кавказ и около Волга, независими Сибир и Далечен Изток, то руснаците в европейската част ще се радват на немислим в момента стандарт на живот, ако ще и да е в регионална сила с или без ядрено оръжие.

  НАЦИОНАЛИЗМЪТ Е ДА СЕ ХВАЛИШ С ЧУЖДИ УСПЕХИ И ДА ОБВИНЯВАШ ДРУГИ ЗА СВОИТЕ ГРЕШКИ
 10. 10 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5378 Неутрално

  По-скоро Рсуия играе на зарове с блъфиране. При камък-ножица-хартия има стратегия за победа. :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 11. 11 Профил на aac04538096
  aac04538096
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Каквато му е физиономията, такъв е и вътрешният му мир и съответните писания.
  Хвърлете го в нужника!! /...Швейк - Хашек/

 12. 12 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3243 Неутрално

  Добър анализ. Както винаги. Но и едно много сериозно предупреждение:

  "Руските действия са водени от убеждението, че победата се определя от способността за поемане на рискове, а не от икономическия или дори технологичен потенциал."

  Припомняне, че не случайно една смъртоносна игра се нарича "руска рулетка".

 13. 13 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 320 Неутрално

  Намесата на Русия в американските избори е като химическото оръжие в Ирак. Всички твърдяха, че го има, ама никой не го намери. Още не са доказали, че има намеса и вече анализират по какъв начин Русия се е намесила.
  —цитат от коментар 1 на proza


  Никой не го е видял, ама 1 милион умряха от това оръжие... Ама това не се брои, важно е какви опорни точки ще спуснат от Кремъл...

 14. 14 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 328 Неутрално

  Виктория Нюланд в прав текст заявява, че Яц(енюк) става, а Клич(ко) не става за украинските избори. Целокупният европейски Мейнстрийм дамагосва Тръмп и величае Хилъри. И всичките щатски институции целокупно пищят за руска намеса в изборите им! Е, това ако не е супер ПР за Путин, здраве му кажи!

  Мърфи е оптимист!
 15. 15 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3946 Неутрално

  секи 4ти км

  Има ли некой се тъй учуден #Кой се намеси и избра президента?...

  До коментар [#7] от "1_april":

  Ех, Иванушка Кръстевич, какъв ли кремълски вятър те отвя като хартия, чак до "Ню Йорк таймс"?

 16. 16 Профил на Питащият
  Питащият
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Да прав е кривогледия, че играта е преди всичко за доказване , но за САЩ нещата са сериозни . Колко струва американската плутокрация , която иска да мине за демокрация, ако някой Путьо може да развали играта и да се намеси ? Беше предвидено да спечели кучката Хилари , която прецака автентичният ляв кандидат на предварителните избори , сенатора Бърни Сандърс по нечестен начин . После самата тя се оказа прецакана по подобен начин . Сега се търси виновник. Колко удобно това да е Путьо , Русия, вечният враг от Студената война . Скандалът тепърва ще се раздухва , защото ако няма скандал, трябва да се решават сериозни вътрешни проблем с архаичната и недемократична избирателна система и разделението в американското общество .

  Обичам да питам
 17. 17 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1789 Неутрално

  Русия е твърде слаба за да бъде велика сила. Да си велика сила оръжия не стигат! Трябват технологии, трябва икономика, трябва стандарт на живот- Русия няма и трите.

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 18. 18 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2082 Неутрално

  Таварисч Крастев, руснаците са лузъри и колкото и да цитираш клуба "Валдай", външнополитически експерти и Путлер, няма да ги направиш по-велики. Единствено създаваш незаслужен ореол на пияната руска сган за оправдание на обидените автентични лузъри у нас.

 19. 19 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3243 Неутрално

  До коментар [#16] от "Питащият":

  Да прав е кривогледия...
  —цитат от коментар 16 на Питащият


  Извинете, това е неуместно. Не задруго, а защото това, за което говорите не е по вина на г-н Кръстев. Както и президентът Путин няма никаква вина за това, че не е малко по-висок. Не ги бъркайте с онези, които например са шишковци заради собственото си безхаберие. И то не само тримата, за които веднага си помислихте.

 20. 20 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1756 Любопитно

  Кръстев е изчерпан отдавна. Всичко това като стратегия и тактика го предвиждаше Кисинджър. Един "нов световен ред" с една малко по-различна игра. Иванчето плагиатства креативно.
  :)
  !

 21. 21 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3949 Неутрално

  "Москва е фокусирана върху това да даде отговор на западните политики спрямо Русия, отнасяйки се към Запада така, както руснаците смятат, че и Западът се отнася към Русия."

  И понеже руснаците смятат, че западът е враг на Русия който се стреми да я унищожи, то Русия води враждебна политика към Запада като крайната и цел е да го унищожи. Но докато представите на руснаците за Запада са неверни и лъжливи , то враждебната политика на Русия към Запада е реална и истинска. Това Западът трябва да разбере, че в лицето на Русия има един опасен враг, и да вземе мерки не само военни , но най-вече икономически за своята защита. Просто трябва да изолира Русия , да престане да и помага и да я остави да се самоунищожи.

 22. 22 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3949 Неутрално

  "Само утвърждавайки способността си бъде велика сила през ХХI век, Русия може да се надява да бъде истински, равностоен партньор със страни като Китай, които трябва да я приемат сериозно."

  Китайците се отнасят към корумпирана Русия с откровено презрение и вече не се срамуват да изразяват чувствата си публично. Няма как това да не е така след като китайците за много по-малки корупционни прегрешения дават смъртни наказания и изпълняват екзекуцията публично.
  Никакъв равностоен партньор не може да бъде Русия за Китай, който я превъзхожда във всяко едно отношение. Желанието на Путин да превърне Русия във велика сила е една химера, която ще коства нейния разпад като империя. Едва тогава Русия може да се превърне в нормална държава.

 23. 23 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3946 Неутрално

  UNITED UNION

  Мразен ил' с възторг посрещан - Глобализмът е насреща.
  Стига вече:

  1. Популизъм ;
  2. Изолационизъм ;
  3. Национализъм.

  http://edition.cnn.com/2017/11/01/politics/john-mccain-trump-naval-academy/index.html?iid=ob_lockedrail_bottommedium

 24. 24 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3946 Неутрално

  UNITED UNION

  Мразен ил' с възторг посрещан - Глобализмът е насреща.
  Стига вече:

  1. Популизъм ;
  2. Изолационизъм ;
  3. Национализъм.

  http://edition.cnn.com/2017/11/01/politics/john-mccain-trump-naval-academy/index.html?iid=ob_lockedrail_bottommedium

 25. 25 Профил на bobyb
  bobyb
  Рейтинг: 908 Неутрално

  Плоско, Кръстев, много плоско. Това ли ти е задачата от Валдайското разбойническо сборище? Да убедиш света да не закачат Путлер и бандата му, щото можело да са малко откачени?

 26. 26 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1049 Неутрално

  Типичният Иван Кръстев. Получава си парите от западни фондации, на първи поглед защитава западните позиции но не забравя да отправи едно намигване и към Русия. Така че в Москва ако не го водят за техен човек поне да го смятат за удобен канал да подхвърлят някакво внушение или съобщение към Запада. А това пък ще помогне на наш Иванчо да се утвърди като незаменим източен експерт разполагащ със специфични знания и канали за информация.

  Седене на два стола, балансиране по въжето но може да му се признае, че го прави умело. Абе личи си чедото на комунистическата номенклатура която навреме препозиционира децата си в прозападни фондации. Знаеха те какво следва по Сценария.

  Прозападен но не забравя и топлата връзка с Москва. За незапознатите той е син на Йоло Кръстев, главен редактор на в-к "Народна младеж" която имаше за задача комунистическото индоктриниране на младежта и член на ЦК на БКП. А синчето опозиционер? Айде холан.

  Конкретно по темата. Не знам какви планове е имал Путин за президента на Америка но те претърпяха ГРАНДИОЗЕН провал. В момента в Америка да споменеш за Русия е все едно да размахаш червен парцал пред бик. Едва ли това е била целта на Путин. И той тепърва ще плаща, процеса на налагане на санкции тепърва започва. Самите руснаци ги оценяват тях като катастрофа за Русия, тази имитация на санкции от ЕС беше само погалване.

  А идеята, че така Путин е отправил съобщение към Китай колко е силен е направо смешна. Той там стои с подвита опашка, там е диктатура, не разпиляната западна демокрация. Така че наш Иванчо май че сега се занимава с кризисен PR, след като стана ясен грандиозният провал на идеята на Путин да има свой американски президент трябва някак си да се пренасочи вниманието в друга посока.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 27. 27 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7212 Неутрално

  Русия не може да съществува без конфликти, независими къде и с кого.

 28. 28 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 1213 Любопитно

  До коментар [#3] от "c.b.o.":

  А не е ли обратното? Какъв го прави Нато в украйна и прибалтика? Има ли руски бази толкова близо до сащ?

  Руската намеса е най-удобната фейк новина за заблуждаване на оФчиците в сащ, докато елитите си правят каквото искат. Кога ще разберем най после че нормалните хора не искат войни и противопоставяне? Всичко се свежда до интересите на олигархията и от двете страни!

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 30. 30 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 580 Неутрално

  Руските действия са плод на руските комплекси. Комплекси имат неуверените в собствените си сили и възможности.

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. Не съм ЗА пРезидента а ПРОТИВ мафията и беззаконието да управляват в България!
 31. 31 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2688 Неутрално

  Дрън, дрън... Проблемът е в сегашната престъпна шайка стояща зад Путин, която с нокти и зъби брани окрадените милиарди. И понеже Украйна им раздруса статуквото, уплашени решиха да се правят на велики, анексирайки Крим и разпалвайки война в Донбас и тъй като им наложиха санции, започнаха с мръсните си номера, с цел подкопаване на ЕС и САЩ, с глупавата надежда, че ще могат да обърнат тенденцията в своя полза. Като част от сценария се разиграва и театъра за непредсказуемостта на Путин и Русия, които можели да бъдат много страшни. Докато на Запад има кой да им се вързва на номерата поради страх от конфликти или лакомия за пари, ще продължават мръсотиите и на чекистката банда. В момента , в който видят твърда и решителна съпротива, бързо ще подвият опашка.

 32. 32 Профил на любезният лос
  любезният лос
  Рейтинг: 0 Весело

  Нагледна илюстрация на руската намеса демонстрирна вчера:

  https://tctechcrunch2011.files.wordpress.com/2017/11/russian-ads-11.png?w=531

  Кликайте шарани....

 33. 33 Профил на любезният лос
  любезният лос
  Рейтинг: 0 Любопитно

  Докато на Запад има кой да им се вързва на номерата поради страх от конфликти или лакомия за пари, ще продължават мръсотиите и на чекистката банда. В момента , в който видят твърда и решителна съпротива, бързо ще подвият опашка.
  —цитат от коментар 31 на antonio_vivaldi

  Еми какво предлагаш? Война?

 34. 34 Профил на patilanskomeze
  patilanskomeze
  Рейтинг: 328 Неутрално

  Таварисч Крастев, руснаците са лузъри и колкото и да цитираш клуба "Валдай", външнополитически експерти и Путлер, няма да ги направиш по-велики. Единствено създаваш незаслужен ореол на пияната руска сган за оправдание на обидените автентични лузъри у нас.
  —цитат от коментар 18 на Lemmy


  Човеко го печатат в най-уважаваните англоезични издания които са, хаха, "безаналогови", в смисъл че ни в БГ ни в РФ има алтернативи на тяхното ниво, не защото е смешко който "оправдава Путин". Напротив, печатат го, защото човека умее да представи "хипотетичната мотивация" на Другия, точно както добрия писател умее да ни представи убедително и логично вътрешния свят на "лошите".

  Има, естествено, критици, според които един писател трябва да представя лошите просто като лоши, без нюанси, без мотивация, без светоглед, но има достатъчно хора които смятат че напротив, добрия писател трябва да го умее това.

  Та това че г-н Кръстев толкова убедително може да представи хипотетичния светоглед на РФ, че целия културен запад да го уважава, не е негова "слабост", и не е признак че е "рубладжия". В БГ си има своите бури в чаша вода, свои провинциални деления свой-чужд, но когато някой българин успее да надскочи този гьол и жабешката му логика, и си направи име в белия свят, и то чрез своя интелект, това за нормални хора би било по-скоро повод за гордост, отколкото просто още една линия по която ловко да се правят точки на чужд гръб.

  Но ние сме българи. Дори български музикант да стане супер-популярен по целия свят, в БГ всички ще мрънкат че е гаден гей и няма талант. Успехът му (или "успехът и") няма да се възприема като доказателство че "и аз мога да успея", а единствено като още една още едно доказателство колко е прогнил и глупав целия свят.

  Въпрос на темперамент.

 35. 35 Профил на ''zms15783''
  ''zms15783''
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Русияе изключително МНОГО уважавана в арабските държави. Най-интелигентните млади хора знаят по-добре руски отколкото английски.
  Тръмпо усеща, откъде духа вятъра :-)

 36. 36 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 1062 Неутрално

  Под мъдрото ръководство на Путин в Русия усвоиха трилиони долари по схемата "откат, распил, занос", без това да има някакъв сериозен ефект върху икономиката, технологиите и науката, Понеже състезанието в тези области е загубено и Русия от "Горна Волта с балистически ракети (Х.Шмидт)" еволюира максимум до "Бензиностанция с остарял арсенал", кгбешниците решиха да използват хибридната тактика. Откраднатите пари се използват за подкуп на политици, интелектуалци и журналисти, за пропаганда и вербуване на агенти на влияние. Отделно се спонсорират хакерски банди и фабрики за тролове. В Думата даже пиха шампанско по повод избирането на Тръмп - това явно са смятали за голям успех. Само че бяха забравили поговорката "Внимавай какво си пожелаваш, че може да ти се случи".

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 37. 37 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2472 Неутрално

  Панегириците на Кръстев в прослава на ИМПЕРИЯТА са тъжни. Прилича на погалено "куче" между ушите , което препикава от радост. Ако технологично са слаби - как ще влияят на системи които технологично се контролират от САЩ ? Ако икономически са зле ,защо учители , лекари ..дори и селски работници получават два пъти повече пари ?
  Америка е страна която държи да има ЛОШИ . Така според американската логика се крепи хармонията и съзиданието - в битката между ДОБРИТЕ и ЛОШИТЕ. Русия отдавана е свикнала с "многото полюси" и може да маневрира в това пространство . Демокрацията е красива дума , ако се използва от подходящи хора. От СССР се оформиха много нови държава . Без Украйна и Беларус .....това доведе до "доброволното изселване" на 30 милиона руснаци от тези страни". Това обаче бе отбелязана като правилна политика от Америка. Колко е правилна се вижда на сега! Някой си Саибовов от Узбекистан ...прегазил десетки хора . Периферията на бившият СССР се ДЕ цивилизова . Много интелигентини хора от тези страни емигрират в Русия . За тази република към Русия са поели 5 милиона (етнически узбеки ). Смесването на САЩ ...и общото ЗАПАДА е вече история. Те не са едно нещо. Европа без Англосаксонския свят е нещо друго, а то няма такива противоречия в рамките на цивилизовваните страни. Има много различни оценки към Турция, Суадитска Арабия ....все приятелчета на САЩ !

 38. 38 Профил на motochristo
  motochristo
  Рейтинг: 926 Неутрално

  ...Русия винаги ще търси конфронтация със Запада, просто друга политика не познават в Кремъл. И това е още от Петър Велики.
  —цитат от коментар 3 на c.b.o.


  Примерът с Петър Велики е дълбоко погрешен, както и цялото съждение. Има периоди на конфронтация и периоди на сближаване с отделни западни държави. Русия рядко се конфронтира с всички западни държави, освен при Кримската война и през Студената война, а и тогава е малко спорно.
  Относно Петър Велики - той не се конфронтира със западните държави, а даже напротив. Има една Северна война срещу шведите и това е.
  Прекалено опростенчески гледате на нещата.

  Гласуваш за прасе - получаваш кочина.
 39. 39 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2472 Неутрално

  До коментар [#34] от "patilanskomeze":

  Стига ве, Кръстев световен мислител ?:))) Обикновена прислуга , която се мота в богаташки замък. Робите около господарите винаги се смятат СУПЕР свободни :)

 40. 40 Профил на patilanskomeze
  patilanskomeze
  Рейтинг: 328 Неутрално

  До коментар [#34] от "patilanskomeze":Стига ве, Кръстев световен мислител ?:))) Обикновена прислуга , която се мота в богаташки замък. Робите около господарите винаги се смятат СУПЕР свободни :)
  —цитат от коментар 39 на dejmos


  Който успее както и да е, и на градско, и на национално, и на международно ниво, е лакей и блюдолизец:)) Само световно неизвестния неудачник е независим и свободен.
  Точно това имах предвид под манталитет.

 41. 41 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1556 Неутрално

  Шизофренията на форумния тролетариат е уникална. Нали Русия е разпадаща се азиатска коч.ина, откъде сили и ресурси да се меси в изборите на САЩ? Айде вземете си прегледайте опорките, щото става много нелепо.

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 42. 42 Профил на Rossen Roussanov
  Rossen Roussanov
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#9] от "c.b.o.":

  И като се събудиш - краката ти отвити, а памперса ти пълен и прелива... Точно, както са пълни в момента памперсите и на Тръмп и на Хилари... А Кръстев ги сочи, пъха си първо носа във вонята им, а след това и пръста си и като го оближе, примлясва с кеф и се старае да определи кой от двата е по-пълен и смърдящ. Междувременно Путин, с руло тоалетна хартия е седнал върху нощно гърне и гледа сценката като се забавлява от сърце. Той похапва мексиканска лютива храна, тоест следваща негова отходна порция за височайшите американските памперсаци.

 43. 43 Профил на trial_jezz
  trial_jezz
  Рейтинг: 485 Весело

  Добър анализ, които се опитва да разбере руската гледна точка. Истината е, че Русия винаги ще търси конфронтация със Запада, просто друга политика не познават в Кремъл. И това е още от Петър Велики.
  —цитат от коментар 3 на c.b.o.


  Твоята истина е далеч от обективната такава. Не Русия е водила две завоевателни кампании в посока запад, а Хитлер и Наполеон, които са от къде..?!? ;-)

  “Those who love peace must learn to organize as effectively as those who love war.” ― Martin Luther King Jr.
 44. 44 Профил на qwerty 500
  qwerty 500
  Рейтинг: 276 Неутрално

  Честно казано в този т.нар. анализ няма нищо повече от разхвърляни мисли.
  На дневен план са отношенията САЩ - С. Корея, както и т.нар. детска армия на ИД.
  Вчера и днес световната преса се занимава точно с това.
  Българските медии, може след няколко дни да ги отразят.

  I`m addicted to the truth, it`s a dangerous love affair.
 45. 45 Профил на qwerty 500
  qwerty 500
  Рейтинг: 276 Неутрално

  Търся си работа, като сериозен анализатор и изобщо списващ статии в някой престижен новинарски сайт, ако изобщо има такъв. Зад гърба си имам стотици статии за по-малки сайтове.

  I`m addicted to the truth, it`s a dangerous love affair.
 46. 46 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3602 Любопитно

  До коментар [#10] от "penetrating": И стратегията за победа е?
  Някой линк ще ми е от полза....Ама да не излезе някой алгоритъм от рода на 3N+1.
  п.п.Няма да реанимирам спора ни за прекалената самоувереност на математици в област, където математическите методи не са ( още?) приложими.

 47. 47 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3602 Любопитно

  До коментар [#22] от "tacheaux":китайците за много по-малки прегрешения...издават смъртни присъди
  ...»»Това е ...похвално.Особено от гледна точка на евроморала и изобщо на християнския такъв.А Китай ликвидира ли корупцията, която е там от едно няколко хиляди години....или презират корумпираните руснаци?

 48. 48 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3602 Любопитно

  До коментар [#26] от "Fred - Дневник, защо скапахте дизайна?":
  А синчето опозиционер? Айде холан...
  »»»»А Левчев младши какъв е? Имаше и някакъв ...Дайнов тук.
  В нашето семейство има рязка поляризация по политическа линия.
  Едва ли работата е само до гени или промиване на мозъка..

 49. 49 Профил на ИванКар
  ИванКар
  Рейтинг: 274 Неутрално

  "Има и много важни въпроси, свързани не само с вече случилото се, но и с бъдещето. По какъв начин виляе опитът на Москва в отношенията с Америка и Европа върху стремежа на Русия да се меси в политиката на западните демокрации?...Разследването на Мълър няма да отговори на тези въпроси." Кръстев, кажи, бре, мислителю, заради що и е на Русия да бърка в разни септични ями? Дали с разследването на Милър или без него, в Царевичака буламачът след изборите щеше да е пълен!

 50. 50
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 51. 51 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3602 Неутрално

  До коментар [#49] от "ИванКар":В Царевичака...
  »»»Къде това?:)Чета днес, че размишляват за првторна среща на тези двамата на снимката -този пэт във,Виетнам.Имало подобни намерения от страна на Тръмп и потвърдена готовност от руската администрация.Щели да "обсъждат Украйна" и да се координират по сирийския проблем.

 52. 52 Профил на tsu
  tsu
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Аре ве, Роси, тази ли велика мисъл успя да измъдриш днес преди вечеря :)

  До коментар [#27] от "Роси":

 53. 53 Профил на stephanco
  stephanco
  Рейтинг: 437 Любопитно

  Русия е изключително МНОГО уважавана в арабските държави. Най-интелигентните млади хора знаят по-добре руски отколкото английски. Тръмпо усеща, откъде духа вятъра :-)
  —цитат от коментар 35 на xali


  Ти до джамията Ал-Акса като питаше на руски ли стигна?
  И ти отговаряха младите интелигентно загорели палестински юнаци на руски, та лесно намери пътя??? :) :) :)

  Той Тръмп благодарение на своите "бизнес практики" и лакомия
  преди кандидатстването си за президент
  се е самоподнесъл на тепсия на Русия (разбирай ФСБ и Путин). :)

  Колкото до Иванчо Кръстевич анализите му - нищо повече от типичен пример за седенето разкрачен на два стола и цоцане от две бозки... Жалък!

  Честността е най-добрата политика! Българите ставаме все по-прости, все по-бедни, все по-болни и все по-малко ...
 54. 54 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5378 Неутрално

  До коментар [#46] от "тулса":

  Не са математически :)

  ..."Стратегията „победа-оставане, загуба-смяна“ е известна в човешката психология като условен рефлекс, който е пряко свързан с човешкия мозък."...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 55. 55 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1414 Неутрално

  Ако разбирам правилно, тезите в статията са 4:

  (1) Русия изгражда самочувствие чрез конфронтация
  (2) Русия го прави не заради САЩ, а заради Китай и др.
  (3) Русия си мисли, че Западът се държи по същия начин с нея
  (4) Русия си мисли, че не е нужно да си реално силен, а да си хитър и непредвидим

  В общи линии, смислени тези и горе-долу съвпадат с моето мнение. Това, което Кръстев традиционно не прави е да предлага решения. Това е разликата между начетени анализатори (какъвто е той) и стратези (като, да речем, Кисинджър или Бжежински).

  Но Кръстев не е в позицията да влияе на каквато и да е чужда политика директно. Горната му граница е да бъде публикуван в елитно западно издание - което той е постигнал. От тук нататък той няма повече за какво да се бори. Така, че и няма да има съществена промяна в писанията му.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 56. 56 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1414 Неутрално

  И другото константно внушение на Кръстев е "Западът не разбира Русия". За това слушайте бат Ваньо да Ви я обясни.

  По принцип е прав - Западът в лицето на някои водещи политици (Хилъри, Буш) наистина не разбираше Русия. Но не всички на Запад са толкова наивни. Маккейн много ясно я разбира. Карл Билдт също я разбира. На по-ниско ниво Волкър (представителят на САЩ по Украина) също много ясно я разбира. Сигурен съм, че ред служители в Държавния Департамент също много добре я разбират. Така, че не е само наш Ваньо дето е стигнал до тези прозрения. Просто много от изброените работят на дипломатическо поприще и там от тях се очаква да не се изказват директно.

  Та, стоката на Бат Ваньо не е толкова уникална, но пък свалям шапка за това, че успява да я продаде добре. Бат Ваньо си играе неговата игра - и тя е да го публикуват в добри издания.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 57. 57
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 58. 58 Профил на ИванКар
  ИванКар
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#51] от "тулса":

  Това е на запад от тебе! Останало е като нарицателно след посещение на Хрушчьов, който заявил, че те това ще нахрани света. Опитал се да го пренесе в СССР, ама не станало - за това е нужен Царевичах. А "тия двамата", в различна степен и поне засега решават съдбите на света, поради което е по-добре да си гукат, отколкото да си грачат!

 59. 59 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3602 Неутрално

  До коментар [#56] от "Николай Николов":Но не всички на Запад са толкова наивни. Маккейн много ясно я разбира. Карл Билдт също я разбира. На по-ниско ниво Волкър (представителят на САЩ по Украина) също много ясно я разбира.
  ....>> Изброените от тебе политици разбират Русия много....избирателно и доста злонамерено.
  Интересно, че Путин беше изказал своето одобрение и даже ..умерено възхищение от МакКейн като един истински патриот на Америка.Обаче добави, че разбиранията на сенатора са доста остарели и му напомнят за онзи римски сенатор, който завършвал всяка своя реч с думите : "И все пак Картаген трябва да бъде разрушен."

 60. 60 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3602 Неутрално

  До коментар [#58] от "ИванКар": Останало е като нарицателно след посещение на Хрушчьов,
  ...>> Завчера чета в авторитетното списание Foreign Affairs анализ на ситуацията със Северна Корея и аналозите с Караибската криза.Беше споменат и неизвестен за мен факт.
  Ф..Кастро бил толкова изнервен и доста подплашен от американска инвазия, че предложил напълно сериозно СССР да нанесе изпреварващ ядрен удар върху щатите...Хрушчов му отказал .

 61. 61 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3602 Неутрално

  До коментар [#58] от "ИванКар": Останало е като нарицателно след посещение на Хрушчьов,
  ...>> Завчера чета в авторитетното списание Foreign Affairs анализ на ситуацията със Северна Корея и аналозите с Караибската криза.Беше споменат и неизвестен за мен факт.
  Ф..Кастро бил толкова изнервен и доста подплашен от американска инвазия, че предложил напълно сериозно СССР да нанесе изпреварващ ядрен удар върху щатите...Хрушчов му отказал .

 62. 62 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3602 Неутрално

  До коментар [#58] от "ИванКар": Останало е като нарицателно след посещение на Хрушчьов,
  ...>> Завчера чета в авторитетното списание Foreign Affairs анализ на ситуацията със Северна Корея и аналозите с Караибската криза.Беше споменат и неизвестен за мен факт.
  Ф..Кастро бил толкова изнервен и доста подплашен от американска инвазия, че предложил напълно сериозно СССР да нанесе изпреварващ ядрен удар върху щатите...Хрушчов му отказал .

 63. 63 Профил на gavrilov
  gavrilov
  Рейтинг: 498 Неутрално

  Я виж ти! Оказва се, че дори high-ranking руски представители нямат представа за това, че Русия се е намесвала в нечии избори, но наш Ваньо, знае.
  —цитат от коментар 8 на rumata


  Любопитно е, че номерата не руснаците не минаха във Франция. Те се оптаха да направят точно същото: да подхвърлят компромати по мрежите по адрес на Макрон. В резултат Макрон забрани достъпа на руски медии до неговите пресконференции. И настана един демократичен плач ... Но сега всичко се забрави ... Русия има нужда от Франция.

 64. 64 Профил на tsb00482740
  tsb00482740
  Рейтинг: 267 Неутрално

  Иван Кръстеф си прокарва руските пропагандни тези във всяка своя статия. На практика той е внедрен и платен от руснаците за да прави част от медийното обслужване на путинизма. Целевата му аудитория е просто на малко по-високо ниво. Кръстеф е част от същата КГБ схема по която се плаща и на Пеевски и на Слави Трифонов и на ку*вата Бойка Цацарова Доганова.

  Иначе по темата: Русия е второразрядна сила, с огромни демографски проблеми и икономика тип Саудитска Арабия. Но все пак се оказа че Русия има достатъчно ресурс, въображение и желание за да води хибридна пропагандна война с асиметрични средства. Ползват социалните мрежи и платени агенти като Кръстеф. Постигнаха някои медийни фойерверки. Но бяха дотук. В бъдеще, всеки западен политик ще гледа техните действия под лупа и малко по малко ще им се реже и оскъпява достъпа.

 65. 65 Профил на gavrilov
  gavrilov
  Рейтинг: 498 Неутрално

  Иван Кръстеф си прокарва руските пропагандни тези във всяка своя статия. На практика той е внедрен и платен от руснаците за да прави част от медийното обслужване на путинизма. Целевата му аудитория е просто на малко по-високо ниво. Кръстеф е част от същата КГБ схема по която се плаща и на Пеевски и на Слави Трифонов и на ку*вата Бойка Цацарова Доганова.Иначе по темата: Русия е второразрядна сила, с огромни демографски проблеми и икономика тип Саудитска Арабия. Но все пак се оказа че Русия има достатъчно ресурс, въображение и желание за да води хибридна пропагандна война с асиметрични средства. Ползват социалните мрежи и платени агенти като Кръстеф. Постигнаха някои медийни фойерверки. Но бяха дотук. В бъдеще, всеки западен политик ще гледа техните действия под лупа и малко по малко ще им се реже и оскъпява достъпа.
  —цитат от коментар 64 на tsb00482740


  Ако си чел внимателно, разбирам, че мнението ти се покрива с това на Кръстев : "Русия има достатъчно ресурс, въображение и желание за да води хибридна пропагандна война с асиметрични средства. "

 66. 66 Профил на tsb00482740
  tsb00482740
  Рейтинг: 267 Неутрално

  До коментар [#65] от "gavrilov":

  Това че Путин води пропагандна и асиметрична война със Запада не е мнение на мен или на Кръстяв, а е факт. Факт от живота, с който западните служби, политици, медии и държавни органи започват да се съобразяват и да противодействат. Разликата между мен и Кръстяв е че аз съм на страната на Запада. И че аз искам България да се развива по западен модел и да стане неотменна част от западното семейство. Путин иска точно обратното. И наема хора като Кръстяв да подготвят почвата за руски вариант на "Империята Отвръща на Удара". Конкретно, задачата на Кръстяв е да се прави на неутрален, и да прокарва статии в реномирани западни издания, и в тези статии да прокарва лекичко следните две-три пропагандни точки: 1. Русия е по-силна и по-голяма заплаха отколкото на Запад си мислят. 2. Русия има много възможности да нанася вреди (включително неподозирани ресурси за медиен натиск) и 3. Не смейте да престъпвате линиите на заявения руски интерес.

  Всичко това е от ясно по-ясно. Всяка кампания на агресия включва елемент от кампания на възпиране на ответна агресия, включително чрез пропаганда на всички нива. Има си долно ниво като ТВ Алфа и Пик. Има си средно ниво като БиТиВи и Нова. И си има по-високо ниво като Иван Кръстяф. Така че той си е част от пропагандната мрежа. И затова ми е адски, адски противен.

 67. 67 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2046 Неутрално

  В московските външнополитически кръгове днес господства разбирането, че Русия може да възстанови статута си на велика сила единствено чрез конфронтация, а не чрез сътрудничество със САЩ.
  _____________
  Кръстев е изключително не компетентен като поръчков "политолог на повикване" .
  Путин поне по два пъти годишно се изказва казва колко е важно двете държави да си сътрудничат.Русия не само е велика сила а и има добре мотивиран народ да се справи със всякакви предизикателства, ако САЩ влязат в хуманитарна криза ще се изпозастрелят по между си без да им стъпи чужд войник на континента!
  Твърденията на Кръстев ,че Русия е много по-слаба от САЩ във военната, икономическата, технологичната област са доста странни. ПО-скоро САЩ има най-немотивирана войска а икономиката и технологиите не са американска собственост ,зад тях стоят няколко финансови анархисти и корпорации които могат да си преместят активите и индустрията където им е удобно.

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 68. 68 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 1195 Неутрално

  До коментар [#6] от "Незнайко в Слънчевия град":Реално ограмната територия е най–голямото наказание за руснаците. Заради нея и историческите комплекси за малоценност в основата на завладяването й, стандартът на живот на руснаците винаги ще е последна грижа на Кремъл. Просто няма как само с кинти от полезни изкопаеми едновременно да се брани тази територия, да се поддържа немалка армия и статут на уж велика сила, да се навакса технологичното изоставане и да се инвестира в хората, в обикновените руснаци.Ако чисто хипотетично Русия се разпадне на една голяма Европейска Русия, няколко мюсюлмански страни в Кавказ и около Волга, независими Сибир и Далечен Изток, то руснаците в европейската част ще се радват на немислим в момента стандарт на живот, ако ще и да е в регионална сила с или без ядрено оръжие.
  —цитат от коментар 9 на c.b.o.


  Ами... Част от това, за което пишеш, всъщност е станало. Европейската, културната част - не на Русия, а на бившия СССР, се е отделила - Украина, се е отделила, и се опитва да устрои живота си според европейските норми, но азиатците не могат да преживеят, че някой ще се измъкне от мръсотията, в която тънат. И се опитва, както казва колегите по форум, "да нагади".

 69. 69 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3790 Весело

  До коментар [#50] от "ИванКар":


  [quote#50:"ИванКар"]Някои пищят като ущипани девици, а на целия свят е ясно, че краварите използват всеки поводец, за да ритнат Русия и да я срутят.

  Освен туй зафанаха да събират генетичен матереал за да скенират спецефичния "руски ген" и да проезведат биологическо оръжие способно да поразява само руснаци!

  klimentm
 70. 70 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3790 Весело

  До коментар [#67] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  Путин казава,но не спазва,там е цялата работа!

  klimentm
 71. 71 Профил на Ivan Stoyanoff
  Ivan Stoyanoff
  Рейтинг: 233 Весело

  Русия да знае, че е много по-слаба от САЩ във военната, икономическата, технологичната и почти всяка друга област. И от Европа. Драматична загуба на сила след края на Студената война и още повече при Путин е ясна за руснаците и на самия него. Обаче никой в света не може да се сравнява по корупция с Русия. Корупцията обезателно и вън от нашите желания си свършва работата.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK