Октомврийската революция e изгубеният акт за раждане на руската държава

Октомврийската революция e изгубеният акт за раждане на руската държава

© ReutersСтогодишнината от руската революция не е голяма работа в съвременна Русия. Усещането е като за съвсем ясен стар празник или юбилей на книга, известен само на посветените. Вече не е историческо събитие, формирало мита за основаването на нацията. В понеделник, едва дни преди 7 ноември, знаковата дата, президентът Владимир Путин откри Стената на скръбта - паметник на жертвите на същата държава, която става на сто години след седмица.


"Ние и нашите последователи трябва да помним трагедията на репресиите и причините за тях," каза Путин по време на церемония, излъчвана по телевизията и показвана като най-важната новина. "Но това не означава, че ние трябва ад искаме отмъщение. Никой не може да си позволи да подтикне обществото към опасната линия на конфронтация." Това е класическо поведение за Путин. Той никога не е казвал, че одобрява репресиите, но никога не е стигал докрай и в осъждането на извършителите на тези престъпления.


Сталин е "продукт на своето време", Путин каза наскоро на Оливър Стоун. "Струва ми се, че прекалената демонизация на Сталин е едно от средствата за атакуване на Съветския съюз и Русия," каза Путин. "За да се покаже, че днешна Русия носи някакви родилни белези на сталинизма. Всички ние имаме някакви родилни белези - и какво от това. Русия се е променила из основи."
Съвременна Русия е правоприемник на Съветския съюз и въпреки това страни от тази рождена дата. Русия официално, а сега и символично, признава престъпленията на съветското правителство, но тайната ѝ полиция, в чиито редици са работили повечето им извършители, с гордост проследява историята си до ранните дни на революцията от 1917 г. Президентът Путин призовава съотечествениците си да помнят трагедиите от миналото, но ги предупреждава да не демонизират човека, причинил самите трагедии.


Фотогалерия: Век след Октомврийската революция Ленин още е навсякъде >


Да се изгради паметникът на жертвите на държавните репресии, е "знак на морална зрялост," казва Сергей Караганов, декан на Училището за световна икономика и политика към Висшето училище по икономика за прокремълския вестник "Известия". "Човек, който не е погребал родителите си, не може да продължи живота си," обяснява загадъчно Караганов. "Това е по-дълбокото значение на паметника... Изграждането му показва не просто зрелостта на едно общество, но също и тихото и гордо осъзнаване на миналото."


Малка група политически активисти и дисиденти от съветско време определиха откриването на паметника като случващо се "в неподходящия момент" и "цитично", тъй като по думите им политическите репресии в Русия не намаляват, а нарастват. По-голямата част от дейностите, свързани с годишнината, независими от правителството, се случиха ден по-рано пред друг паметник, Соловецкия камък - издигнат преди 25 години срещу централата на Федералната служба за сигурност (ФСБ). Събитието, по инициатива на активистката група "Мемориал", е годишно събиране, на което хората изреждат имената на убитите при чистките и неправомерните екзекуции.


Приемственост


Кремъл сега може да отнеме на критиците си възможността за морално превъзходство, която носи поклонът пред хората, загинали заради Съветския съюз: ето и паметник, самият Путин застана зад него. С поредица от внимателно премерени ходове Путин изгради светоглед за историята, който би трябвало да е балансиран, но е и объркващ. Днешна Русия изглежда свързана както със съветското, така и с имперското си минало, но само с тези пластове от миналото, които е избрала да припознае. Много от официалните институции на Русия тихо разпростряха "родословието" си до структурите на Руската империя, които спряха да съществуват с Болшевишката революция.


Министерството на промишлеността и търговията казва, че е създадено през 1905 г., когато цар Николай Втори подписва документа за появата му и той се превръща в закон. Руското министерство на отбраната започва историята си с начална дата през 1802 г., когато по време на Цар Александър Първи е създадено първото министерство на военната пехота. Вътрешното министерство проследява корените си дори до по-ранен момент: 1718 г., когато Петър Велики назначава първия си полицейски началник, Антон Девие.


Рекордьорът обаче е Външното министердство, което може да проследи първообраза си до момента, когато през 860 г. Киевска Рус сключва първия си мирен договор с Византийската империя. Това е моментът, в който Рус получава международно признание.


Интересно изключение, освен случаите, които не е било възможно дасъществуват преди 1917 г., е Федералната служба за сигурност (ФСБ). Доколкото други части на руската държава са проследили имперските си корени, ФСБ лесно би могло да се свърже с Тайната канцелария на Петър Велики или с тази на Николай Първи, чийто Треди отдел е политическата полиция на своето време. ФСБ обаче решава да не го прави.


Разбира се, не става дума за правни документи, но примерите за бюрократична креативност, одобрени на най-високо управленско ниво в съответните министерства. Те правдиво отразяват образа, който руската държава има за себе си: селективния начин, по който управлява приемствеността си.


Скъсани връзки


В правно отношение Русия не е свързана с руската държава отпреди 1917 г. Съветската страна скъсва връзките си с предходното образувание и обявява повечето договори и споразумения, подписани от Руската империя, за нищожни. Съветският съюз обаче подбира договорите и международното право, които смята за полезни, и ги запазва, за да изгради основата на сътрудничестното си със Запада.


Много е казано дотук за начина, по който Кремъл пренебрегва революцията, защото смята датата за заредена с много напрежение: управниците не искат революция, затова и не биха искали поданиците им да празнуват подобно нещо. Действителността е по-сложна.


Руските институции са наследство от съветските. Градовете и къщите са изцяло изградени по съветско време. И все пак родословието, което подхранват елитите, е свързано с имперска Русия. Революцията е актът за раждане на съвременна Русия, но на Русия не ѝ харесва какво пише в него.


Излагането на показ на революцията би разкрило скромното начало на сегашната държава. Семейната памет не оцелява, защото разказването на семейни истории не е безопасно по съветско време. Затова хората са заровили спомените си. Сега се преструват, че внезапно са си спомнили всичко.


За мен би било честно да се припомни произходът на руската държава. Преструвайки се, че е империя, каквато не е, Русия само разширява пропастта между сегашната си същност и идеала, на който изглежда се възхищава.


Максим Трудолюбов е изследовател в института "Кенан", в чийто блог се появява и оригиналът на текста.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (69)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на mqj41586140
  mqj41586140
  Рейтинг: 0 Неутрално

  "Струва ми се, че прекалената демонизация на Сталин е едно от средствата за атакуване на Съветския съюз и Русия,"
  Азиатско генно инженерство + кейджиби = Пути.

 2. 2 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4244 Неутрално

  По-скоро е Смърния акт на държавата Русия в онзи и вид.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 3. 3 Профил на citoplast
  citoplast
  Рейтинг: 1080 Весело

  ленин:

  Трябва да кажем: Или тези, които искаха да ни разбият – както и тези, които ние мислим,
  че следва да бъдат унищожени – трябва да бъдат елиминирани, в който случай нашата
  Съветска Република ще живее; или обратното - капиталистите ще живеят, в който случай
  нашата Съветска Република ще загине. Няма и не следва да има никакво място за
  сантименталност. Сантименталността не е по-малко престъпление от страхливостта във
  военно време. Който се отдалечава от реда и дисциплината, позволява на врага да
  проникне сред нас.

  Е ми то се видя! Подписа ми е красноречив! А колкото до врага, той е вътре в тъпите ви кратуни до червената петолъчка стояща сама в празнотата!

  Имало едно време ссср...
 4. 4 Профил на lynyrds
  lynyrds
  Рейтинг: 503 Неутрално

  Най-великата на всички революции доказа тезата --каква я мислехме, каква стана...

  Комунизма унищожи завинаги една от най-великите държави и цивилизации на Земята , без изобщо да е планирано по този начин..

  Едно военно командване искаше да извади Русия от войната а я извади от играта за 100 год.

 5. 5 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1281 Неутрално

  Всъщност революцията не е октомврийска, а февруарска. И не е извършена от болшевиките марксисти, а от интелигенцията.
  Октомврийската революция е поредното изкривяване на историята от болшевиките. През октомври 1917 се извършва превземане на и без това слабата власт (съвсем нормално, след като е свален монарха да има политически хаос). Страхливите болшевики винаги са чакали някой да им свърши мръсната работа. Както се е случило и при нас, между другото, ако Борис трети беше жив дали щеше да има девети септември? Едва ли

 6. 6 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7674 Любопитно

  В навечерието на 100 годишнината от Октомврийската революция, никой не споменава защо масите тръгнаха след болшевиките !?

  [email protected]
 7. 7 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2779 Любопитно

  До коментар [#6] от "karabastun":
  Защо масите са вървели след Чингиз хан, Атила, Хитлер, Ленин? Това ли е въпросът на въпросите?

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 8. 8 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 434 Неутрално

  В навечерието на 100 годишнината от Октомврийската революция, никой не споменава защо масите тръгнаха след болшевиките !?
  —цитат от коментар 6 на karabastun


  Защото масите обичат да бъдат лъгани, водени и да вървят след някого.

 9. 9 Профил на WWW
  WWW
  Рейтинг: 343 Неутрално

  "Октомврийската революция" не е имало, а е имало преврат.

  Имало е два преврата в 1917 година:
  Преврат 1: февруарски , правен от прозападни либерали, Керенски е може би най-известния, той е изкаран от Русия с англииски кораб и умира в САЩ

  Преврат 2: октомврииски, правен от болшевики, ръководителите на който също в голямата си част са дошли от Запада.
  Ленин е прехвърлен април 1917 от германската армия в специален вагон с група превратаджии. ю
  Троцки идва от Ню Йорк с кораб с група превратаждии по същото време, с пари на банкери от Уолстрийт.

  Лев Троцкий.Тайна мировой революции
  https://www.youtube.com/watch?v=WiPmqChQZoM

 10. 10 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2779 Разстроено

  Няма друга държава, която да се отнася така лошо към своите граждани. И с такова постоянство. Има и много други кървави режими, напр. Мао в Китай, Пол Пот в Камбоджа, но всички те са бледи подражатели на руско-болшевишките изстъпления. В Голодомор загиват поне 7 млн души за 2-3 години.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 11. 11 Профил на Ден
  Ден
  Рейтинг: 479 Неутрално

  Тримата организатори - Лев Давидович Троцки, Ленин и Яков Свердлов. Трима евреи.
  Съратниците им - също.
  Покровителите - и те.

 12. 12 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1575 Неутрално

  До коментар [#3] от "citoplast":

  Ленин правилно е казал! Тук като проявиха мекушавост и като не избиха царското семейство, големите фабриканти и политически престъпници виждаме какво става 45 години по-късно: пишат мемоари и дават акъл.

  В Русия съм! В Русия съм!
 13. 13 Профил на WWW
  WWW
  Рейтинг: 343 Неутрално

  В навечерието на 100 годишнината от Октомврийската революция, никой не споменава защо масите тръгнаха след болшевиките !?
  —цитат от коментар 6 на karabastun


  Болшевиките стават популярни защото предлагат радикално решение на хаоса , който Керенски и либералите довеждат в Русия след като правят първия , февруарски преврат.
  Либералите от Временното правителство започват методично съсипване на Русия по време на Първата Световна Война.

  След болшевишкия преврат никой особено не се застъпва за либералите, и болшевиките взимат властта без съпротива и се укрепват.

  Почти публична тайна е че болшевиките имат правителство от 3/4 евреи.
  И досега в Росия официалните властти гледат това да не се раздува много.
  Депутата Толстой дето кушуваше българското черноморие трябваше да се кае
  публично след като каза нещо по тази тема:
  Как Петр Толстой УНИЗИЛСЯ перед евреями. ЗАПРЕЩЕННОЕ в России
  https://www.youtube.com/watch?v=YgcNuJ_3cEo

 14. 14 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4244 Неутрално

  До коментар [#7] от "bajhuj_2010":

  така е . сега вървят след Путин и Бойко !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 15. 15 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4244 Весело

  До коментар [#8] от "gmbh":

  и ти се подмаза на бойко.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 16. 16 Профил на WWW
  WWW
  Рейтинг: 343 Неутрално

  Една интерсна статия на Чърчил за болшевиките:

  Ционизъм срещу Болшевизъм - борба за душата на еврейския народ

  ZIONISM versus BOLSHEVISM
  A Struggle for the Soul of the Jewish People
  By the Rt. Hon. Winston S. Churchill


  https://www.google.bg/search?q=churchill +bolshevism&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwiQxt21x6TXAhVSo6QKHSZHBVcQ_AUICigB&biw=1024&bih=672#imgrc=_b_9dUXrih7OPM:

 17. 17 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1823 Неутрално

  ВОСР - акт за раждане на нова ера в Света

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 18. 18 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1575 Неутрално

  В навечерието на 100 годишнината от Октомврийската революция, никой не споменава защо масите тръгнаха след болшевиките !?
  —цитат от коментар 6 на karabastun


  Защото управляващия "елит" се беше самозабравил и си мислеше, че може да изяде цялата баница! Без дори да хвърли трохички на бедните маси! Не става така! Трябва да се дава! Това е вселенски закон дори!
  И изправени пред страшна опасност на Запад също започват реформи. Как се стигна до
  -8 часов работен ден, 6 а после 5 дневна работна седмица, платен отпуск, общежития столови за работниците, по-голям дял от печалбата за заплати? От мноо добро сърце!?Айде бе!

  В Русия съм! В Русия съм!
 19. 19 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4244 Весело

  До коментар [#17] от "dark'star":

  http://www.slovo.bg/old/smirnenski/eskadroni.htm

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 20. 20 Профил на WWW
  WWW
  Рейтинг: 343 Неутрално

  Защо Чърчил разглежда болшевиките като движение на евреите през 1920 година?
  Такива статии се крият, и се гледа да не станат известни, както и фактите около това какво е станало наистина в РУсия през 1917 година.

  Истината се замества с някакви клишета от сорта на горната статия, крие се историята и фактите се замазват. Правят се филми , книги се пишат с цел да се насади нова история, която се вписва в дневния ред на световната олигархия, която контролира световните медии - Холивуд, СНН, ББС ....

  Winston Churchill: Zionism Versus Bolshevism (1920)
  https://www.youtube.com/watch?v=ZzQMK3dUWw8

 21. 21 Профил на WWW
  WWW
  Рейтинг: 343 Неутрално

  Болшевиките са дали концесии на много американски фирми след като вземат властта, както и изнасят камати злато, ценности, църковни и исторически артефакти на Запад, основно към САЩ.
  Това показва кой им е бил спонсора който им е помагал да попаднат в Русия и да направят преврата през октомври.

  Троцки е основнив агент на влияние на американските банкери, и досега се поменава с добро по Западните медии . ТОй е способсвал за разпалване на Граждаснката война през 198 година, и масовите кланета които започват болшевиките.

 22. 22 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 434 Неутрално

  КМЕТ В СЯНКА
  До коментар [#8] от "gmbh":

  ""и ти се подмаза на бойко.""

  Кмете, как го разбра? Видно е, че у теб има нещо от способностите на Вангелия.
  Смях. Какви глупости само...

 23. 23 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1281 Неутрално

  В навечерието на 100 годишнината от Октомврийската революция, никой не споменава защо масите тръгнаха след болшевиките !?
  —цитат от коментар 6 на karabastun


  Много е просто ве бастун, болшевиките са подкрепяни главно е крестияните( селяните) и от малка част от жителите на големите градове. И тъй като логиката ти куца, ще ти подскажа какво означава това. В голямата си част това са необразовани люде, лесно подлъгани за щастлив живот без кулаци и помещици. Но, разбира се, реалността излезе по-различна. А и по време на гражданската война цели губернии са си отвоювали независимост от Русия на съветите. Е, по-стара руска традиция, с подкупи са били купени част от ръководствата на обявилите независимост губернии.
  Познато, а?

 24. 24 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2103 Неутрално

  В навечерието на 100 годишнината от Октомврийската революция, никой не споменава защо масите тръгнаха след болшевиките !?
  —цитат от коментар 6 на karabastun

  Щото Ленин дойде от Цюрих с доста пара от банковите кланове за вербуване на болшевишки революционери!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 25. 25 Профил на bwy56537275
  bwy56537275
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#18] от "Веселин Дечев":

  Прав си, западните общества трябва да са благодарни на Ленин за революцията в Русия, без нямаше да съществува конкуренцията между системите особено след ВСВ и от там създаването на средната класа на запад, гарантирала приличен живот на широки обществени маси. Същата тази средна класа, срещу която в момента се води война и тя става все по-малка.

 26. 26 Профил на bodensee
  bodensee
  Рейтинг: 467 Неутрално

  След като сваля Николай от престола и оглавява временното правителство Керенски се опитва да обърне фронта срещу германците, но се проваля с гръм и трясък. Истината е, че Николай така и не успява да обясни на народа и офицерите си, кому е нужна тази война. Керенски омеква и става все по-мил и внимателен към царското семейство. Дори го праща в Сибир, за да го спаси от болшевиките. Последните решават през октомври 1917, че е настъпил техния момент и се разправят с меншевиките. През 1918 белогвардейците са на път да си върнат Екатеринбург. Троцки натиска зверски Ленин да екзекутира незабавно царското семейство, за да докаже че революцията е необратима. Ленин също е стъписан от варианта, всичко да пропадне и издава начаса заповед царското семейство да бъде екзекутирано. Труповете им са разчленени, посипани с киселина и захвърлени в минни шахти. Тайно, разбира се!

 27. 27 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2103 Неутрално

  В правно отношение Русия не е свързана с руската държава отпреди 1917 г.
  ______________
  Навъдиха се професионални тълкователи на Русия! Като говорим за държави Русия си има управление в хармония с националните им интереси, примерно в Европа властта в повечето държави си търсят изгубеният акт за раждане след обричането в либертофонските евроатлантически скъпоценности и мултикултурни обреди!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 28. 28 Профил на yellow_hater
  yellow_hater
  Рейтинг: 281 Неутрално

  Октомврийската революция е процесът на диагностициране със смъртоносната болест на Русия. Създаването на СССР беше смъртта на руската държава.
  Защото, макар и подливала ни сума ти пъти вода, Царска Русия е далеч по-добрият за тази държава. Виждаме до какво доведе СССР и посткомунистическият й вид днес.

 29. 29 Профил на Antoaneta PETROVA Ardashes
  Antoaneta PETROVA Ardashes
  Рейтинг: 282 Неутрално

  И все пак мисля,че който създава нещо добро е лидер и създател на тази държава.Кой е поставил началото на една страна като Русия- Петър Велики и мужиците са станали дворяни. Това е според мен началото, а другото е придатък на развиващата се самоопределност.

  mihala
 30. 30 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2280 Неутрално

  Болшевиките успяват защото завладяват столицата и държавната структура и като изпечени демагози обещават мир и земя на селяните вместо това предизвикват гражданската война със седем пъти повече жертви от руските жертви в ПСВ а селяните разбира се не получават нищо а са вкарани в колхозите. Но това Путя никога няма да го каже а все ще се мъчи да примирява непримиримото което и авторът правилно разкрива в статията си. Друг въпрос е че Запада винаги ще прикрива русофобията си като борба за демокрация със все още живият сталинизъм в Русия.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 31. 31 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5405 Неутрално

  Русия днес все повече заприличва на Франкенщайн - приемственост оттук, оттам и орицание на собствени договори...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 32. 32 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1765 Любопитно

  Това е буламач от хибриден характер. Да си го кажем направо без политкоректното хибриден - пропаганден характер.
  На всичкото отгоре в конспиративния стил на измислените авторови имена, звучащи толкова сугестивно.:) С дъх на героична нелегалност.:)

  Интересн е с друго. "Кенан" са разработили и провеждат нов тип матрица. На мен лично ще ми е много интересно да наблюдавам продължението. Нашите местни пропагандисти ще ни доставят удоволствието да ни разиграят спектакълчето. Ще се нагледаме на "извъртяни" позиции.
  :)
  !

 33. 33 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Октомврийският преврат от 1917г има и положителни страни.Разрушава Руската империя и много държави получават независимост.Въпреки, че цар Николай е свален от власт през февруари на практика империята е непокътната.Руската империя е не по-малко вредна за света от СССР.И всякакво нейно идеализиране е глупаво.

 34. 34 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2280 Неутрално

  Руската империя е не по-малко вредна за света от СССР.И всякакво нейно идеализиране е глупаво.
  —цитат от коментар 33 на mushashi

  Вредна е Мушаши не ще и дума. Ако не беше тя днес щяхме да сме в лоното на високоцивилизованата и прозападно ориентирана Османска империя!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 35. 35 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 5052 Неутрално

  Външното министерство било от 860 г.?
  Тия прословути спасители на българските и канадските евреи са голяма работа!!!

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 36. 36 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 740 Неутрално

  [quote#34:"Julian Mall"][/quote]

  Османска империя не съществува от над 100 години.

 37. 37 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7406 Неутрално

  С единия крак в миналото, с другия в настоящето, така дълго не може да се пази равновесие.

 38. 38 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3733 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Велика... Катастрофа.
  Не била Октомврийска, а Ноемврийска, или и двете.
  Не била Социалистка, а Марксистка антитеистка комунистка болевистка...
  Не било била Революция, а Преврат срещу Руската държава и народ,
  спонсориран международно империалистически... от Германия... и против Германия... против целия Свят.

  Иначе е верно, но с грешен буквопис.
  Правилно:
  нова dark Ера.

  До коментар [#17] от "dark'star":

  ВОСР - акт за раждане на нова ера в Света

 39. 39 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3516 Весело

  "Ревулуцията" както казваше Полиграф Полиграфович он же Шариков от Кучешко сърце,горещо препоръчвам това малко книжле!

  klimentm
 40. 40 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4282 Неутрално

  Бих съветвал читателите да потърсят някои писания на Професое Сергей Караганов от ШКОЛАТА (в американския смисъл на понятието, това е една от най добрите академични и стотици в тази област в Русия, където се подвизаваше и Дянков) за Икономика и Политика. Заедно с Фьодор Лукянов Караганов е представител на новата тенденция в руската политическа мисъл.
  Както и да е, пътят от феодализма към една по-висша степен на развитие не винаги минава по правата, еволюционна градация. Има и слепи улици, нещо като историята на неандерталците, важното е човечеството да се поучи и оцелее.

 41. 41 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4282 Неутрално

  "Академични институции" за Школата

 42. 42 Профил на милко моллов
  милко моллов
  Рейтинг: 374 Весело

  "Рекордьорът обаче е Външното министердство, което може да проследи първообраза си до момента, когато през 860 г. Киевска Рус сключва първия си мирен договор с Византийската империя. Това е моментът, в който Рус получава международно признание".
  ---------------------------------------------------------------------------------------
  РУСКАТА ИМПЕРИЯ НЯМА НИЩО ОБЩО С КИЕВСКА РУС. ЧИТАТЬ НАДА,
  А НЕ ДА СЛУШАТЕ И ЧЕТЕТЕ РУСКИТЕ БРЪТВЕЖИ. МОСКОВСКОТО КНЯЖЕСТВО МОСКОВИЯ СТАВА РУССИЯ ПОЧТИ 7 ВЕКА ПО-КЪСНО. СТИГА С ТЕЗИ ТРОЛОВЕ.

 43. 43 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4282 Неутрално

  До коментар [#39] от "klimentm":

  Интересна е и историята на книгата на Булгаков, написана 1925 и иззета при обиска от НКВД. Интересна и с това че първата публикация е на ИМКА-Париж 1969, а в СССР - 1987.

 44. 44 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 583 Неутрално

  комунизмът може да е отишъл в историята, но идиотизмът се шири на свобода, видимо от мненията във форума

  Birds of a feather flock together.
 45. 45 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2361 Неутрално

  Дежурните АНТИ Русия . Поне да имахме свободата да гледаме на историята си като самите руснаци.
  https://www.youtube.com/watch?v=QlEl4mGYEKk
  Съдбата е дала шанс на червен държавен проект, който тогава никой не приемал на сериозно. Все пак това е проект , да вероятно ...ЛОШ, с много жертви и кръв но е проект . Самият акт е ...доста комичен , пиянство и мъжки действия към женският полк охраняващ " Зимния дворец" на правителството. Не знам как би изглеждал другия проект ?? Ако в Русия нямаше хаос. Съгласно ДОГОВОРИТЕ ... КОНСТАНТИНОПОЛ И проливите са Руски. Турция като държава не би трябвало да я има. В тази Галимация , когато и България е в отбора на ГУБЕЩИТЕ, никой не знае дали самата държава България би съществувала.

 46. 46 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 959 Неутрално

  До коментар [#5] от "stanislavdi":

  +++! Именно затова СССР го ликвидира (отрови)!
  Мисля, че всичко за Русия в момента е казано с едно изречение:

  "Преструвайки се, че е империя, каквато не е, Русия само разширява пропастта между сегашната си същност и идеала, на който изглежда се възхищава."

 47. 47 Профил на inn
  inn
  Рейтинг: 1296 Неутрално

  “Ленин беше изпратен в Русия от германците по същия начин, по който можеш да изпратиш стъкленица с култура от тиф или холера, за да бъде изсипана във водохранилището на голям град и това проработи с удивителна точност.”
  /Уинстън Чърчил, из реч, произнесена в Камарата на общините, 5 ноември 1919 г./

  Без злорадство, по-скоро със съжаление може да се каже, че Русия е едно твърде нещастно място на картата на света. Докато корените на Западните демокрации стигат назад във времето от ВФР (1789 г.), през Английската (1642 г.), и Нидерландската буржоазни революции (средата на ХVI век), та чак до "Магна харта либертатум" (1215 г.), то на техния фон Русия наистина изглежда като забравена от Бога страна. Дори да приемем, че руската буржоазна революция започва някъде от Декабристите (1825 г.) и завършва през 1905 г. (Кървавата Неделя), до 1917 г. времето наистна е ужасяващо малко. А Болшевизмът - малко са по-тежките наказания в историята от такъв мащаб... И изведнъж - 21 век. Доста неподготвени ги е заварил...

 48. 48 Профил на rumen5252
  rumen5252
  Рейтинг: 414 Неутрално

  Не приемам да се говори лошо за Путин!!! Той е велик човек!!! Той ще завърши делото на Ленин и на болшевиките - да превърне Русия, която някога е била Велика Руска Империя с голяма възможност да влияе на развитието на Европа, в едно разпокъсано множество от средни маргинални държави. Той върви с гигантски крачки по своя път - да загроби Русия. Да не му пречим, той си знае работата.
  Ето няколко доказателства за моите думи:
  http://www.finanz.ru/novosti/aktsii/vysokotekhnologichny-sektor-rossii-obvalilsya-nesmotrya-na-rost-vvp-1006755672
  "Доля технологически инновационных компаний в стране - менее 1%, а на 10 тысячи работников приходится лишь 1 промышленный робот против 531 в Южной Корее, 176 в США и 49 - в Китае"

  http://www.finanz.ru/novosti/aktsii/za-tri-goda-v-rossii-uvolili-25percent-nauchnykh-rabotnikov-1002013921
  "За три года в России уволили 25% научных работников"

  За миналата година милиардерите в зелено в Русия са добавили към състоянието си 22 милиарда долара, а руското население е обедняло с около 600 милиарда долара.
  Само така, Путин!!! И най-важното, Путин вклЮчи Русия в надпреварата по въоръжаването с УСА и Запада. Това ще завърши по същия начин като преди три десетилетия - с разцепване на държавата. Так держать!

 49. 49 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1824 Гневно

  До коментар [#6] от "karabastun":
  Нешастний Юроде от Варна! Масите не тръгнаха след болшевиките. Болшевиките просто разстреляха всички, които не им се подчинаха. А Патриаха на Всея Россия Тихон бе вързан посред зима на двора, залят с вода и оставен да стане на ледена буца .... Затова масите през 1922 вдигат въстание в Полтава срещу болшевиките, както и матросите от Кронщад преди това. И гадното творение Тухачевски пуска газ от Световната Война среюу селяните изтребвайк всички, включително дивите вълци и лисици. Влиза в историята като първия генерал използвал газ срещу собствения си народ. Вторият е Али Химика в Ирак, обесен за това.

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 50. 50 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Прочетох го по диагонала и сигурно затова не разбрах, Русия в момента еднонационална държава ли е, в която живее съветската нация или авторът друго е искал да каже, ма станало я па язе?

 51. 51 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 493 Неутрално

  "Мне кажется, что люди не отдают себе отчет, какой год нас ожидает – столетие Октября. Я считаю, что все образованные люди должны почувствовать свою ответственность перед младшими поколениями, извините за нравоучительный тон. Каждый человек с высшим образованием должен продумать, как он поработает следующий год. Если мы в год столетия не поставим точки над i в истории ХХ века, то всем взрослым мыслящим людям – настоящий позор. За почти тридцать лет после конца советской власти не сделаны важнейшие вещи. Никто не объяснил глубочайшую ошибку марксизма – мы его чуть не век считали истиной в последней инстанции, – оказалось, что классовая борьба отнюдь не составляет сути жизни человечества, что смысл истории не в том, чтобы рабочие отняли собственность у владельцев фабрик. Никто не объяснил, что не может быть назван великим мыслителем человек, который сделал, как Ленин, решающую мыслительную ошибку: был до конца уверен, что вслед за Россией революция полыхнет по всему миру.
  И пора сказать, что в гуманитарном нашем деле тоже есть аксиомы, пора их ввести. Например, что Октябрь был катастрофическим для России, потому что он увел ее с исторического пути в историческое стойло на семьдесят с лишним лет, – или в исторический тупик – кому какое слово больше нравится. А тем, кто говорит: “А зато как было тяжело в 90-е годы”, – задаем вопрос: мы мчимся по автобану на машине, вдруг нас останавливают: “Вы куда, собственно? – “Туда-то”. – “Дальше тупик, вы туда не попадете”. – “А как нам туда попасть?” – “А вот здесь проселок, правда, очень плохая дорога, но по ней вы к цели попадете”. Тогда спрашивается: продолжать по автобану или свернуть на проселочную дорогу? Я провела такую проверку на тему «Что происходит с нашими подростками?» с помощью библиотекарей Брянской области, Пермского края, Кемеровской и Свердловской областей. Исследование заключалось в следующем: я задала детям несколько вопросов – они должны были письменно ответить учителям-словесникам. Почему не историкам? Потому что ни один историк из профессиональной чести не выпустит из своих рук бред, который его дети напишут. А словесники отвечают за Пушкина и Толстого, это другое дело.
  Все прекрасно прошло – прекрасно по форме, ужасно по содержанию. Первый вопрос: «Что произошло в октябре 1917 года?» Второй вопрос: «Что вы знаете о Ленине и что вы о нем думаете? Что вы знаете о Сталине и что о нем думаете, что вы знаете о Ельцине и что о нем думаете?» Ответов четырнадцатилетних людей было штук сто, исключений – одно-два. Если резюмировать, то так: Ленин – “хороший, добрый, заботился о людях, создал СССР”; Сталин – “да, у него были недостатки, некоторые его не любили, другие уважали, несогласных он отсылал в Сибирь, были репрессии, но укрепил СССР, мы при нем выиграли войну, он был генералиссимус, полководец”. Ельцин – через все ответы до одного – “пил, развалил СССР”. Это все звенья одно цепи. Этот двоечник, губернатор Орловской области, уверенный, что Петербург был в ХVI веке, говорит, что Иван Грозный – великий исторический деятель. Его спросили про Сталина: «Сталин – тоже великий исторический деятель». Теперь ждите в Орле памятник Сталину – это я вам ручаюсь.
  Я специально ездила в Орел и даже, пытаясь остановить это безумство, составила брошюру – сама я не медиевист, поэтому брошюра – “Российские историки об Иване Грозном”. Я в этой брошюре цитатами из лучших наших историков показала, что это Сталин все сделал, ему нужно было найти оправдание для террора, и он возвеличил Ивана Грозного. За свой счет напечатала четыреста экземпляров, привезла им, раздавали там, но, видимо, не хватает сегодня чего-то в нашем народе… настоящего заряда, который не позволяет оправдывать злодеев и тиранов. Я считаю, что все мы должны испытывать глубочайший стыд, что через четверть века после советской власти у нас бюсты Сталина в европейской части страны растут как грибы. Историю движет не пассивное большинство, а активное меньшинство. Да встали бы, за руки держась, и не дали бы его ставить, как в 70-е годы – в гораздо худшее время! – студенты–историки, взявшись за руки, не дали снести в Москве палаты XVII века. Я этого не понимаю, честно скажу. Мы же в своей стране!
  Вот многие знают, что есть поселок Шелангер в республике Марий Эл? Там поставили памятник Сталину, пятиметровый. В сапогах, с простертой рукой… Что же дальше будет с нашими детьми? Если взрослые поставили – значит, хороший был человек. Вот эта связка у нас остается в силе: жестокость, террор могут быть чем-то оправданы и даже принести победу в войне. Ну что я мотаюсь по вашим городам – я тоже хочу заниматься своим научным делом, я занимаюсь историей литературы ХХ века, у меня на каждый год с 1917 по 1990 – отдельный файл в компьютере. Я хотела бы сесть наконец и дописать концептуальную историю литературы ХХ века советского времени. А я все время на это отвлекаюсь. Я призываю вас к помощи, чтобы какую-то небольшую часть вы на себя взяли. Потому что со старшими, которые очумели, и считают, что все правильно, ничего уже не сделаешь. Но социологи недооценивают такую вещь: электорат – вещь подвижная: одни умирают, другим исполняется восемнадцать лет. Вот мы с вами должны подумать над обновлением электората, чтобы те, кто войдут, были умнее своих родителей.
  Многие считают, что с детьми нельзя говорить о репрессиях – не будут родину любить. А я абсолютно уверена: если в детстве не привить ребенку чувство сострадания, лет до двенадцати-тринадцати, – то все потеряно. Или он сострадает в детстве – животным, невинно погубленным согражданам, – или уже никогда, я за это ручаюсь. Те люди, которые говорят о том, что история должна воспитывать патриотизм, понимают патриотизм как пассивное чувство: сижу и любуюсь, как на экране, своей историей, как Россия шла победным шагом от Рюрика до Путина, а отклонение было одно – в девяностые годы. Тогда зачем-то отклонились, а так все хорошо было. А я заявляю, что патриотическое чувство не может быть пассивным, оно хорошо только тогда, когда оно активное. Акценты должны быть переставлены: не «смотрите, какая у нас хорошая история», а какие среди прекрасных были ужасные страницы – и от тебя зависит (это мы к школьникам обращаемся), чтобы они не повторились! Только действенный патриотизм, и ничего больше.
  Почему ж не рассказывать о репрессиях? Мы же читаем детям сказки о людоедах! И они видят, что людоед – плохой. Пусть они знают, что у нас были людоеды, и они были плохие. Это можно с самого раннего детства пояснять. Нужно ли подросткам читать лагерные воспоминания? Непременно. Скажу об одном потрясающем писателе, которого никто не знает, три книги которого мы с главой историко-литературного общества “Возвращение” Семеном Виленским издали – Георгии Демидове. Он равен по таланту Шаламову, он такой же колымчанин, как и тот. Шаламов, который мало о ком сказал доброе слово (жесткий был человек), написал в записной книжке: “Никогда не встречал человека умнее и честнее, чем некто Демидов”. Потрясающий писатель. У Семена Виленского был замысел издавать в серии “Memoria” лучшие образцы прозы и мемуаров о ГУЛАГе. К восьми книгам этой серии я написала – по его настоятельной просьбе – предисловия. Например, один из авторов серии – Ольга Адамова-Слиозберг. Ее книга издается третий раз, и она должна быть в каждой школе. Когда ее читаешь, то настолько понятно становится – любому, мне кажется! – сталинское время…
  Она рассказывает про женщину, которая сидит с ней в камере. У нее дома остался двенадцатилетний сын. Он ей пишет письма. Ему плохо с одной теткой, с другой, он мечтает, когда вернется мама. Она пишет, что вот уже срок кончается, еще чуть-чуть потерпи. Наступает 22 июня 1941 года, ее должны освободить в эти дни. И негласный приказ: никого не выпускать, у кого кончился срок, до особого распоряжения. Она пишет об этом сыну. Проходит месяц-полтора, он ей пишет: что ж ты мне ничего не пишешь. Она идет к начальнику, тот говорит: ваше письмо задержано. Через несколько месяцев приходит письмо от незнакомого человека: вы, видимо, освободились и занялись своей жизнью, а вашего сына я нашел с высокой температурой на каком-то полустанке в Сибири – мальчик поехал маму разыскивать. Он у меня сейчас живет, но что дальше-то? Проходит еще несколько лет, и она встречает своего сына в лагере уголовников.
  Когда я работала в комиссии по помилованию (я была там в последние годы единственной женщиной) и высказывалась за скидывание срока, то мужчины иногда возражали: вы что, у него такой букет! А я говорила (дела были под рукой, лежали на подоконнике): покажите мне первый его приговор. И я всегда видела то, что предполагала: 1945-1947-й годы. Четырнадцати-шестнадцатилетний парень, ясно, что родители там, а он за воровство садится, и дальше пошло, и у него уже пять-шесть посадок. Патриотизм воспитывать надо на чистой правде, призывая детей к активности, а я уверена, что мы сами душим в детях активность, их природное свойство. Если вы где-нибудь встретите двенадцатилетнего мальчика в пустынном месте, и скажите ему: «Только ты мне можешь помочь, я надеюсь только на тебя!» – то он вам поможет не хуже, а может, и лучше взрослого. Ему надо только быть уверенным, что взрослая женщина его не морочит, и ей правда понадобилась его помощь. Он из кожи вылезет и поможет вам. Мы должны взывать к активному чувству патриотизма: «От тебя зависит судьба страны!»
  А они что сейчас слышат в своих семьях? Мы проехали в 2007 году с Андреем Мосиным, «афганцем» – он за рулем, – на машине всю страну от Владивостока до Москвы, побывали в семнадцати городах и поселках. Везде я дарила книги и вела беседу под названием “Современная литературная ситуация” – что читать в этом море книг. И у библиотекарей, и у читателей был большой интерес, но под конец всегда начинался сугубо общественный разговор: мне, москвичке, задавали вопросы. Семнадцать городов и поселков, минимум две аудитории в каждом по пятьдесят примерно человек. И не было аудитории – поймите! – в которой не встал бы мужчина (а я, извините, антифеминистка, я считаю, что Всевышний знал, что сделал, когда разделил человечество на мужчин и женщин, к тому же жила в детстве в тепличных условиях, окруженная настоящими мужчинами – отцом и двумя старшими братьями, они никого не боялись, поэтому, когда я смотрю на нынешних слабаков, я не могу никак в голову вместить, что это мужчины, я считаю смелость, как и ум – вторичными половыми признаками мужчины) и – по Некрасову – разводя безнадежно руками (как будто один режиссер это ставил), не сказал бы мне: “Так ведь от нас ничего не зависит!” И когда мы с Андреем доехали до Москвы, я ему говорю: “Ну, знаете теперь, какая самая распространенная фраза в России?” – “Да, – говорит, – я уже все понял”. Я вам клянусь – исключений не было.
  В каждой семье сидят взрослые папа с мамой и друг другу говорят: “Ну, ты же знаешь, от нас же ничего не зависит”. Мое мнение (у кого есть мальчики, дети или внуки, племянники, те со мной, я думаю, согласятся): если в двенадцать лет мальчику внушать, что от него ничего не зависит, он не будет в будущем нужен ни жене, ни состарившейся матери, ни, извините за высокопарность, Родине. Мальчик в двенадцать лет должен быть уверен, что от него зависит всё. Пусть потом разочаруется. Мальчику надо внушать, что он всё может, от него всё зависит, и Родина его ждёт."

 52. 52 Профил на Antoaneta PETROVA Ardashes
  Antoaneta PETROVA Ardashes
  Рейтинг: 282 Неутрално

  До коментар [#51] от "objektivist96":

  По этому ваши мужчины пют.Они не чувствуют себя свободным от женским опекунством.

  mihala
 53. 53 Профил на ИванКар
  ИванКар
  Рейтинг: 269 Неутрално

  "Рекордьорът обаче е Външното министердство, което може да проследи първообраза си до момента, когато през 860 г. Киевска Рус сключва първия си мирен договор с Византийската империя. Това е моментът, в който Рус получава международно признание.", а очевидно държавата Русия /Рус/ е от по-рано. Но трудолюбивият автор продължава: "За мен би било честно да се припомни произходът на руската държава. Преструвайки се, че е империя, каквато не е, Русия само разширява пропастта между сегашната си същност и идеала, на който изглежда се възхищава." Дето се вика - "ашкоолсун бре, кьопооллар" /цитат от "Бай Ганьо"/.

 54. 54 Профил на ИванКар
  ИванКар
  Рейтинг: 269 Неутрално

  До коментар [#51] от "objektivist96":

  "Не плачь девченка, пройдут дожди, солдат вернется, ты только жди!", се пееше в една песничка. В историята на всяка държава има и дъждове и градушки, слънце и лед, революции и градивно време. Лошото е, че за да гори огъня на борбата между хегемоните в света, са нужни историко-истерически "талаши", като цитирания от Обективиста!

 55. 55 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2073 Неутрално

  Ъхъ! Подбират историята зер, какво друго могат да направят алкашите в перманентното си състояние на дивашка държава. Проблемът не е кой, кога, защо и колко селективно си спомня историята - това е въпрос на конюнктура, случвало се е много преди Путлер. Работата е там, че гулемият учЕн Караганов тотално игнорира въпроса коя е онази завистлива, злобна и примитивна нация, която столетия наред гради уродливата си империя чрез насилие и жестокости. В този смисъл мужиците може да изглеждат смешни отвън, но факт е, че руската идиотщина е много по-широка от руската душа. Тя се простира от взривяването на "Христос Спасител" до новото му съграждане от суперправославния народ, посрещнал с еднаква екзалтация и двете събития. Трагедия.

 56. 56 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2073 Весело

  Е, подведох се по руския зет. Гулемият учен бил Трудолюбов. Мамка му и прасе.😁

 57. 57 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3375 Неутрално

  До коментар [#51] от "objektivist96":

  Мальчик в двенадцать лет должен быть уверен, что от него зависит всё. Пусть потом разочаруется. Мальчику надо внушать, что он всё может, от него всё зависит, и Родина его ждёт."
  =======
  Ну ладно .....это уже было в бывших соц стран !
  Обучали молодеж , что она самая ........в мире , и наконец ...."зайчик" ....

  Bukalemun
 58. 58 Профил на Antoaneta PETROVA Ardashes
  Antoaneta PETROVA Ardashes
  Рейтинг: 282 Неутрално

  Младежите трябва да се обучават на реалност,че човек не може да надскочи собственото си развитие. Човек с един крак не може да се каже,че не е инвалид.

  mihala
 59. 59
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 60. 60 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2755 Неутрално

  Няма Октомврийска революция, има Октомврийски преврат финансиран и организиран от германския генерален щаб, който изпраща болшевика Ленин, за да извади Русия от войната срещу Германия. Има последвала гражданска война, но не и революция. В Русия има две революции- нази от 1905 и Февруарската от 1917 г, която сваля самодържавието.

 61. 61 Профил на leon555
  leon555
  Рейтинг: 636 Неутрално

  До коментар [#12] от "Веселин Дечев":


  До коментар [#3] от "citoplast":Ленин правилно е казал! Тук като проявиха мекушавост и като не избиха царското семейство, големите фабриканти и политически престъпници виждаме какво става 45 години по-късно: пишат мемоари и дават акъл.
  —цитат от коментар 12 на Веселин Дечев


  И аз винаги съм казвал, че е трябвало да ви устоим една Вартоломеева нощ успоредно с румънската революция, а труповете ви да ги окачим с главите надолу по уличните стълбове. Но проявихме мекушавост и виждаме сега какво става - кръгли тъпаци и селяндури се правят на много умни и ни теглят към Азия.

  Боклук!!!!!

  "Не подозирайте зла умисъл там, където всичко може да се обясни просто с глупост." Бърнард Шaa
 62. 62 Профил на инж. Ганев - малцинство от 5.87%
  инж. Ганев - малцинство от 5.87%
  Рейтинг: 284 Весело

  Русия се е променила из основи.
  —цитат от коментар 0 на Путин

  Ето това е основата на лъжите.

  Руският посланик : 80% русофили. Проф. Иво Христов : 80% дебили. Корелация, нали?
 63. 63 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 787 Неутрално

  "Ние и нашите последователи трябва да помним трагедията на репресиите и причините за тях," каза Путин по време на церемония,"

  Какви "последователи" бълнува този? Ако са като българските русороби, то това не са последователи, а бенефициенти.

 64. 64 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 787 Неутрално

  До коментар [#3] от "citoplast":Ленин правилно е казал! Тук като проявиха мекушавост и като не избиха царското семейство, големите фабриканти и политически престъпници виждаме какво става 45 години по-късно: пишат мемоари и дават акъл.
  —цитат от коментар 12 на Веселин Дечев


  МРЪСНА ПРОЛЕТАРСКА ИЗМЕТ!

 65. 65 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 787 Неутрално

  Чета коментариите след началото. Значи пак американци, германци, англичани, евреи и т.н., и т.н отидоха в майка им мръсна на руснаците, и им съсипаха хубавата държава! Абе няма ли най-после да престанат да идват разни хора отвсякъде и да им серат в гащите на горките алкаши? Периодично си пропиват държавата, а после реват срещу мръсния капитализъм, империализъм и т. н., и т.н.! Ако си я докарал дотам, че да ти продадат държавата на търг - било за вагон долари, било защото не можеш да си върнеш заемите, както след Брежнев и двамата му злополучни наследници - само и си си виновен, и няма какво да ревеш!

 66. 66 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 787 Неутрално

  Взели им, викат, държавата! Ами вий що я дадохте? Щото се въргаляхте пияни под забора, докато ви я взимаха, нали?

 67. 67 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 787 Неутрално

  С единия крак в миналото, с другия в настоящето, така дълго не може да се пази равновесие.
  —цитат от коментар 37 на Роси


  Ами то затова, както самите руснаци се оплакват, оттам де кой мине, все в гъз ги ебе. Разкрачено положение. И - вери сори за неподходящите за дамски уши сквернословия. :)

 68. 68 Профил на Чушкопек
  Чушкопек
  Рейтинг: 242 Неутрално

  Русия се преструва, че се е променила от 1917г. насам.
  Ако беше, мумията на Ленин нямаше да стои още в мавзолея.
  Но погребването и значи окончателно признаване, че 20 век е бил един лошо изживян век, което е трудно за признаване пред поколенията.

  Панта Рей: всичко се мени, всичко тече. Само Чушкопекът - не.
 69. 69 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 787 Неутрално

  В навечерието на 100 годишнината от Октомврийската революция, никой не споменава защо масите тръгнаха след болшевиките !?
  —цитат от коментар 6 на karabastun


  Ега си! Масите били тръгнали подире им! То и в България има отделни хора, които пият, но чак такъв як алкохолизъм, че масите да тръгна подире им? А със столовете как точно стоят нещата - и те ли тръгнаха подир масите, или си останаха по местата?
  ......
  Освен ... под "тръгнаха подире им да се разбира, че и те са се валяли по пода, нагоре с краката?????

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK