Виртуалният залп на "Аврора" и България

Външният министър Екатерина Захариева

© Анелия Николова

Външният министър Екатерина ЗахариеваВ България често, но определено недостатъчно, говорим за петата колона на Русия в политическата система. Не е новина, че партии и движения у нас поддържат топли връзки с Кремъл. Известно е, че тролове, които страстно защитават всеки жест и дума на президента Владимир Путин, върлуват в Twitter, Facebook, интернет форумите и т.н. Но зад скандалното твърдение на Министерството на външните работи на Руската федерация (Министерства иностранных дел РФ – МИДРФ), че Червената армия е спасителката на българските евреи, прозира стратегия от различен порядък. Оказва се,


цялата държавна машина на Русия
може да влезе и се вживее в образа на политически трол


В конкретния случай персонифицирана от дипломата Мария Захарова. Не, не е грешка в превода, лапсус или изпуснати думи – каквито бяха първите интерпретации на казаното от говорителката на МИДРФ Захарова по повод на антисемитския лозунг върху паметника на Съветската армия в София. Това е обмислен, преднамерен политически акт.
Поведението на Русия в този случай прилича много на това на училищния подигравчия и побойник. Такива, обикновено дълбоко комплексирани, неуверени в себе си и завистливи типове, намират начин да се докажат пред света като тормозят по-малките, по-слабите или просто неагресивните, незлобливите, съзерцателни натури. Методите на побойника са добре известни. Той обожава да блесне пред компанията като бъзне неудачника или лузъра, използвайки физическите недостатъци, "неадекватното" му поведение (т.е. скучновата липса на качествени дрешки, готини аксесоарчета – як смартфон, таблет, дрон, скъпи бижутца и пр.). Нерядко, в зависимост от това колко е арогантен, побойникът ловува като причаква своите жертви, за да джоби парите им за закуска или просто ги дарява с гръмогласното си остроумие (днес, социалните мрежи са любимо поле за изява на репресирания гений на чаровния гадняр, стоящ на последния чин). Но едно е безусловно: за него/нея е важно да има куха публика, която да ръкопляска и възторжено да валидизира въпросните героични "подвизи".


Макар впоследствие руското посолство да призна историческата роля на фигури като подпредседателя на Народното събрание Димитър Пешев, на митрополитите Стефан и Кирил, на десетки български общественици за спасяването на евреите, по никакъв начин не променя констатацията, че поведението на руските институции е грубо манипулативно. Съвсем не между другото, директорът на Руското военноисторическо общество Михаил Мяхков подкрепи с "исторически аргументи" тезата на външното министерство. Позицията на Мяхков бе качена, забележете, на страницата на Руското посолство в България във Facebook. По-важното е, че това


не е първият подобен опит за диктатура на тролетариата,
насочен към нашата страна


Например, само няколко месеца по-рано, президентът Путин заяви, че славянската писменост е дошла в Русия от Македония.


Можем да се обзаложим, че България ще продължи да бъде обект на подобни провокации. Макар в момента да е регионална политическа сила, Русия има претенциите да бъде сред световните лидери и дори да е хегемон. Нейната стратегия за външнополитическо въздействие има много пластове. Виртуалният залп на "Аврора", на който станахме свидетели преди няколко дни, е само един от тях. За да приобщи и върне към своето лоно заблудените си синове, Кремъл използва консервативна реторика, почиваща на идеята за силна православна църква и традиционни ценности, а също играе върху тънката струна на носталгията по социалистическата ера – тези теми имат множество адепти в България. Монопола върху тях си оспорват партии като БСП и "Атака", формации като Национално Движение Русофили на Николай Малинов и др. Има данни, че чрез умело прикривани и прецизно насочвани финансови потоци, произтичащи от Кремъл, са финансирани представителите на популистката радикална левица и десница в цяла Европа. Райските досиета (Paradise Papers) показват, че руските ВТБ и "Газпром" са направили големи инвестиции в Twitter и Facebook.


Дали и как Кремъл може да ги е използвал, за да оказва въздействие върху интернет гигантите, а оттам и върху стотици милиони потребители, предстои да се изясни. Има обаче редица доказателства, че Москва се е опитала да дирижира президентските избори в САЩ, не само чрез дейността на лоялни хакери (DCLeaks), но включително чрез създаването на фиктивни Facebook знаменитости като Мелвин Редик, който направи сензационни разкрития за Хилъри Клинтън, Джордж Сорос и т. н. В тази връзка можем само реторично да попитаме


колко Александър Николовци обитават българското виртуално пространство


Каква трябва да бъде реакцията на българските институции и общество, конкретно по отношение на случаи като този за неизвестните до сега подвизи на Червената армия?


На първо място, ако нещо сме научили още от училищния двор, то е че толерирането на насилника е опасно и вредно. От една страна, всеки побойник и дразнител се разтреперва от въодушевление тогава, когато не срещне съпротива. От друга, обаче целта на провокативното поведение е да извади от равновесие, да унижи, предизвиквайки екстремни емоционални реакции от обекта на завоалираната комуникация. Следователно, българските власти трябва да са готови да "отвърнат на удара" едновременно решително, но и запазвайки хладнокръвие, като се придържат към дипломатическия тон, протокол и етикет.


В случая с подобни прозрачни манипулации не трябва да пропускаме, че като цяло фактите са на наша страна. Разбира се написаното не означава да не бъдем самокритични, да се бием в гърдите с повод, и без повод (конкретно по "казуса" повдигнат от МИД, трябва да признаем, че повече от 11 000 евреи от Тракия и Македония са изпратени в лагерите на смъртта, оцеляват само дванадесет от тях; и да, след присъединяването ни към Тристранния пакт, в България са приети антисемитски закони).


Не си заслужава да се впускаме и в излишна патетика. С индоктринирани интерпретатори на историята е безсмислено да се спори. В този контекст, мисля, че позицията на българското външно министерство беше коректна. Реакцията на президента Румен Радев обаче бе по-обтекаема – той оцени думите на Захарова като провокация или "дълбоко непознаване на историята". Ще се отнася до това как обществото изобщо трябва да постъпи в такива казуси – вместо с раздразнение, не е излишно да проявяваме, когато това е уместно, и доза здравословен хумор. Не е зле, когато чуем за претенциите на Москва, да си припомним например стария виц, че руският физик Александър Попов е изобретил радиото, за да слуша Би Би Си.


Второ, и съвсем накратко, трябва да е ясно, че място за ценностен релативизъм няма. България е направила своя геополитически избор – ние сме член на НАТО и ЕС. Разбира се, че Студената война продължава в една или друга форма. И тя се води и от двете страни. Нашето дередже може и да е основателен повод за меланхолия. От една страна, сме сред популярните хлапета в махалата, защото сме част от ЕС, една от най-мощните икономики в света. От друга – ние сме неудачниците, черните овци в този елитен клуб. Не трябва да забравяме обаче че България е най-бедната и корумпираната държава в ЕС не защото демокрацията е нещо лошо a priori, не защото "лошите" са ни измамили или изиграли на 10-ти ноември, а заради нашите собствени "елити", които в огромната си част са наследници на тези отпреди 1989 г.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (51)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на mqj41586140
  mqj41586140
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Това си е политически гаф, откъдето и да го погледнеш. Интересното, че тая (безцицовата) изразява официална позиция, или поне такъв е постът ѝ. Няма ответна реакция от руска страна. Което пък от своя страна означава, че Русия негласно подкрепя казаното от нея. Което пък означава, че трябва да има официално становище/декларация гласувана от народното събрание, а не само изказвания и мнения на този, или онзи.

 2. 2 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3095 Весело

  когато вярващите са по малко от броя изписани статии , а и Спас чий съдружник беше

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 3. 3 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4457 Неутрално

  БЕЗДАРНО изпълнено ХИБРИДНО мероприятие на КРЕМЪЛ.
  Не знам какви цели е преследвало, но ефектът му във
  ВРЕДА НА ПУТИН И РУСИЯ е УНИЩОЖИТЕЛЕН
  Сега на РУБЛАДЖИИТЕ ще е повече от трудно да срещнат разбиране и подкрепа от БЪЛГАРИТЕ по Форумите и Социалните мрежи.
  Вместо да изпишат вежди, ОТВОРИХА ОЧИТЕ И НА СЛЕПИТЕ за да видят те КАКВА ОГРОМНА ЛЪЖА е ЛЪЖАТА ЗА „братската”, пази Боже РУСИЙКА, ха-хааааааа
  Руският ТРОЛЕТАРИАТ ДЕГРАДИРА !
  Задаващата се ФЕВРУАРСКА РЕВОЛЮЦИЯ, вече е сюжет от
  КОШМАРИТЕ НА ПУТИн и Аверите Му в КРЕМЪЛ.
  Най-хубавото тепърва предстои
  Ха-хааааааааа

 4. 4 Профил на Cara Mia
  Cara Mia
  Рейтинг: 340 Неутрално

  Това не е само ТРОЛ атаката,платена от Путинова Русия.Това е упорита,целенасочена атака на днешното руско управление с "любезното" обидно съдействие и на много псевдо - русофили,инфилтрирани в България!

 5. 5 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4457 Весело

  Впрочем, самата МАРФА Захаровна, като ВСЯКО РУСКО ПАРВЕНЮ
  от средна ръка нагоре, си направи сватбата в НЮ ЙОРК.
  НЕ В МАСКВА, не в КРИМ, не в Мухонасранск, а в НЮ ЙОРК....
  Как да приемеш насериозно и без присмех пиески като
  БЕЗДАРНО ИЗПЪЛНЕНАТА от нея такава.

 6. 6 Профил на Fоtеdасоd
  Fоtеdасоd
  Рейтинг: 229 Весело

  БЕЗДАРНО изпълнено ХИБРИДНО мероприятие на КРЕМЪЛ. Не знам какви цели е преследвало, ...Ха-хааааааааа
  —цитат от коментар 3 на Hawaii


  По всяка вероятност с тия лъжи за евреите, Путин иска да отвлече вниманието на българите от промяната на цената на нефта.
  С цена от над 60 долара за барел Русия върви към фалит.

 7. 7 Профил на Fоtеdасоd
  Fоtеdасоd
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Захарова не е казала, че Червената армия е спасителката на българските евреи.
  А каза, че ако не е била Червената армия, то 50 000 евреи щяха да бъдат репатрирани от България.
  т.е. Рано или късно БГ евреите щяха да стигнат до газовите камери, защото България нямаше да има сили да се съпротивлява дълго време на Хитлер.

 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 9. 9 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4457 Весело

  Тукашните РУБЛОФИЛИ НЕ СА „русофили”, пази Боже.
  Нарочно пиша ТУКАШНИТЕ, а не „българските”, защото
  ТЕЗИ НЕ СА НИКАКВИ БЪЛГАРИ.
  ТЕ НЕ СА И „РУСОФИЛИ”
  Какви „русофили” са, обиждайки, както само ПУТИНИСТ може да го направи РУСКИТЕ ПРЕЗИДЕНТИ ГОРБАЧОВ и ЕЛЦИН, както и РУСКИТЕ ИКОНОМИСТИ РЕФОРМАТОРИ

 10. 10 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 475 Неутрално

  Русия, машинации, преиначаване на историята, тролове и още какво ли не.
  Примитивна пропаганда предназначена за наивници.
  С всеки изминал ден Путинова Русия става по-жалка и смешна регионална сила с претециите си за нещо повече.

 11. 11 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2378 Неутрално

  Захарова не е казала, че Червената армия е спасителката на българските евреи.А каза, че ако не е била Червената армия, то 50 000 евреи щяха да бъдат репатрирани от България.т.е. Рано или късно БГ евреите щяха да стигнат до газовите камери, защото България нямаше да има сили да се съпротивлява дълго време на Хитлер.
  —цитат от коментар 7 на Nехоljhft

  Ами по тази логика и английската армия е спасителка на евреите защото ако не беше разбила Ромел рано или късно нацистите щяха да избият всички евреи в Палестина!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 13. 13 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 288 Неутрално

  "Виртуалният залп на "Аврора" и България"

  "това не е първият подобен опит за диктатура на тролетариата,
  насочен към нашата страна Например, само няколко месеца по-рано, президентът Путин заяви, че славянската писменост е дошла в Русия от Македония."

  След това говори Дугин ... в Нова при силва Зурлева.
  Някъде там "Новият проект на Радан Кънев се цели в десните избиратели, подкрепили Радев"
  Красимир Гергов, баш голфъра, сътвори "суджукгейт" и "кумгейт".
  А автора ви връзва кънки...
  Със здраве.

 14. 14 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5956 Неутрално

  Добре казано :)
  Руският хулиган се държи предизвикателно за да обере овациите на лупените :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 15. 15 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2490 Неутрално

  Български ТРОЛОВЕ отдавана водят виртуални войни. При споменаване на думата Русия и Путин - отделя се огромно по количество слюнка. Има реалности които са извън нашата величина. Без да е конспиративно някой на два пъти успя да настрой ГЕРМАНИЯ и РУСИЯ в конфликти. Някой спечели много от това, но темата е друга. Ако не повтаряш ПАПАГАЛСКИ ИЗРЕЧЕНИЯ НА АВТОРА ИЛИ ТРОЛОВЕТЕ СИ НЕ БЪЛГАРИН. Някой държи и "истината" и може да каже кое е действие е правилно ?? По паметниците !! Австрия и Германия .............., нито за момент не си мислят да оцветяват паметници на съветската армия ( убити около 15 милиона от двата типа немци ) . Една креслива шепа хора предпочита да ОЦВЕТЯВА ПАМЕТНИЦИ ( властта поощрява това). Не ли по честно тогава да се ПРЕМАХНАТ. Нека властта да вземе такова решение и го защити ...пред обществото:) Пак същата група предпоìта на ЕДНИ ЛЕТЦИ бомбандирали София и други Български градове да прави паметници ( 9000 са преките жертви) . ОК такива са ценностите или заплатите. Да Русия вероятно направи "вид показна акция" от която се вижда нивото или се оголват докарай нещата.
  "Райските досиета (Paradise Papers) показват, че руските ВТБ и "Газпром" са направили големи инвестиции в Twitter и Facebook", ако може всичкото ЗЛО да се струпа в Русия :)) Много сме малки за да се месим в сблъсък на ДВЕ АМЕРИКАНСКИ ЛОБИТА. Ще излизат и други финансови досиета. Това е класическа ( хибридна ) атака на банковия капитал. Каква игра /игри ще направи производственият капиталът ( тук включвам и горните компании - Twitter и Facebook нямаме идея:)) Те имат "ПО БЪРЗИ ПИСТОЛЕТИ -по американски). Цялата информация и възможност да добият всякаква информация , някой съмнява ли се в това ?

 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 20. 20 Профил на WWW
  WWW
  Рейтинг: 471 Неутрално

  Твърди се, че депортацията на евреите от новите земи е станала въпреки „всички усилия да бъдат спасени“. В действителност, никъде в публикуваните източници няма дори намек, че правителството и царят са опитали да откажат или отложат депортирането на евреите от новите земи. Но и извън правителствените среди, срещу депортацията на евреите от новите земи има съвсем малко конкретни реакции – едно оставено без отговор питане на Петко Стайнов до министър-председателя от 22 март (тоест, след като по-голяма част вече пътуват), изказванията на Никола Мушанов и Петко Стайнов в дебат за изменение на Наредбата за поданството в новите земи (съответно на 19 и 26 март), както и застъпничеството чрез телеграма на софийския митрополит Стефан пред царя, за което знаем от изказването му пред Св. Синод на 2 април 1943 г. и от по-късните му спомени. Липсва подобен опит в парламентарната акция на Димитър Пешев – решаващият ход в спасяването на евреите от старите предели не засяга новите земи. В някои спомени се говори за застъпничество на еврейските водачи от старите предели, но каквото и да са направили, тяхната дума не е могла да тежи особено точно в този момент, когато сами са заплашени от депортиране. Така погледнато, невъзможно е да се каже дали евреите от новите земи са могли да бъдат спасени, дори само защото няма никакъв сериозен опит за това.

 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 22. 22 Профил на WWW
  WWW
  Рейтинг: 471 Неутрално

  Най-страшното обаче започва през следващата година. На 22 февруари 1943 г. комисарят по еврейските въпроси Александър Белев сключва договор с представителя на Гестапо в България Теодор Данекер за организиране на депортация на евреите от българските територии. Предвидено е това да се извърши на етапи. Първата партида трябвало да включва 20 000 души, от които по-голямата част от Македония и Западна Тракия, а остатъкът до 20 000 да се допълни с хора от „старите предели“ на България. Те е трябвало да бъдат изпратени в концлагера Треблинка.

  Между 23 май и 23 юни 1943 г. всички евреи от София, от трите еврейски гета, са изведени от техните домове и подкарани като животни от българската полиция и войници към провинцията. Това става с получаване на заповед за 24-часов срок за напускане на имуществото и изселване в предварително подготвени „специални места за престой, където ще бъдат включени в работа от национален интерес“.

  Това сполетява 23 000 безпомощни човешки същества. Много от тях са взети като робска работна ръка в дефилетата на Рупел, Искър и Кресна. Останалите са настанени в изолирани тогава места като Белоградчик, Фердинанд, Луковит, Бяла, Разград, Търговище, Нови Пазар, Петрич, Свети Врач (дн. Сандански), Мелник, Брезник, Ихтиман и Новоселци.

  Преместването им същевременно означава и ограбване на тяхното лично имущество, но и на имотите на общността (синагогите са разграбени). Преместването им предизвиква „хаос“, зашото евреите били „ужасени“. Хората тичат от къща в къща да си вземат сбогом от роднини и приятели, прегръщат се и плачат, докато полицаите не ги разделят и подкарат насила. Мнозина от тях остро протестират, някои отчаяно се съпротивляват и биват арестувани и бити от полицията.

  Как са посрещнати тези хора в провинцията, може да заключим от реакцията на кмета в Дупница. Когато контингент от София е изпратен в Дупница, кметът протестира, че евреите са твърде много, за да бъдат хранени, и заявява, че „България би трябвало цялостно да се изчисти от евреи“ и „евреите да бъдат ликвидирани без отлагане“.

 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 24. 24 Профил на WWW
  WWW
  Рейтинг: 471 Неутрално

  Ето това е станало с евреите в БЪлгария:

  САМО СА ГИ ОГРАБИЛИ И БИЛИ !

  ----------------------------------------------------------------------------------------------
  И днес някои очакват дори благодарност за това. Какъв срам да караш някой да ти благодари, че не си го убил, а само ограбил и бил!
  ----------------------------------------------------------------------------------------------

  Затова и паментника на Борис 3, който е бил поставен за малко в Изреал , е премахнат.

 25. 25 Профил на WWW
  WWW
  Рейтинг: 471 Неутрално

  ----------------------------------------------------------------------
  Но това, което наистина спасява евреите в България (онези в границите й отпреди 1941, които преживяват трудовите лагери), са големите поражения на хитлеристка Германия и нейните съюзници през 1943 г. На 2 февруари 1943 г. завършва сталинградската битка с катастрофално поражение за германците. На 12 май германо-италианските сили са прогонени от Северна Африка
  ----------------------------------------------------------------------

 26. 26 Профил на gogata1955
  gogata1955
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Гражданко Захариева, евреите ще се оправят - те са тарикати, за разлика от теб. Ти мисли за своето бъдеще, никак не е розово, душке. Виза за САЩ е спасението ти - временно.

 27. 27 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1893 Неутрално

  Не трябва да се подценява путлеристката провокация. Тя е премислена и в няколко хода. След грубата провокация следва леко отстъпление - за да се повтори и затвърди лъжата, че евреите в България са спасени от "обществото и църквата", но в Беломорието и Тракия "са изпратени на смърт от пронацисткото правителство". Иначе как комунистическите терористи може да са били антифашисти, ако българската власт не е била "пронацистка" и е спасила евреите. Целта е руската пета колона да бъде дегизирана и пробутана на западняците.

 28. 28 Профил на gogata1955
  gogata1955
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#24] от "WWW":

  Плочата на Борис - залята с катран и счупена от "спасените", на нейно място - имената на 12 000 евреи, изпратени от Кобурга в концлагерите.
  За да бъдем точни, от 12 000 са оживели 35 .

 29. 29 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1893 Неутрално

  До коментар [#24] от "WWW":

  Паметникът на цар Борис беше поставен от признателни евреи от САЩ, а беше премахнат по настояване на нашенски комунисти като Вагенщайн, Благовест Сендов и Велко Вълканов.

 30. 30 Профил на gogata1955
  gogata1955
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Спасени 35 от 12 000 - трудно не се забравя. Точното за жалост, Царство България не е спасила евреите си, но не ги е избила всичките. Историците ни/с извинение/ , имало е отхпор от народа, организираната от комунистите манифестация 24 май 1943 в защита на евреите. Защо 24 май и каква връзка с евреите? Проф.Филов , мнооогу гоуем държавник, забранява честването на 24 май - Кирил и Методий били комунисти демек.
  САЩ, Великобритания са основни подръжници на евреите и те финансират съпротивата на Балканите - с илюзията, че ще прецакат бай Сталин. Напразно.

 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 32. 32
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 33. 33 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3095 Неутрално

  До коментар [#15] от "dejmos":

  сериозно ли смяташ това , тук за нещо определящо ? я стига , чиста пазарна икономика си е .

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 34. 34 Профил на Fоtеdасоd
  Fоtеdасоd
  Рейтинг: 229 Неутрално

  и английската армия е спасителка на евреите защото ако не беше разбила Ромел рано или късно нацистите щяха да избият всички евреи в Палестина!
  —цитат от коментар 11 на Julian Mall


  Напълно подкрепям това.

 35. 35 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1893 Неутрално

  До коментар [#31] от "gogata1955":

  Забравил съм Илчо Димитров, той е четвъртият от тези, които настояваха да се махне паметника. Въобще комунистическа работа - безродническа. И сега предавате България, както винаги сте я предавали и работили срещу нея в полза на Русия.

 36. 36 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8282 Неутрално

  Просто не е за вярване, колко уж българи от вчера повториха една лъжа, изказана от другарката Захарова. Хора, които предпочитат Москва и провокациите и пред собствената си родина.

 37. 37 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2533 Неутрално

  Това си е политически гаф, откъдето и да го погледнеш. Интересното, че тая (безцицовата) изразява официална позиция, или поне такъв е постът ѝ. Няма ответна реакция от руска страна. Което пък от своя страна означава, че Русия негласно подкрепя казаното от нея. Което пък означава, че трябва да има официално становище/декларация гласувана от народното събрание, а не само изказвания и мнения на този, или онзи.
  —цитат от коментар 1 на сминдух


  Това, което предлагаш е унижение! Не може Народното събрание да се занимава с простотиите на който и да е руски политик! Дори на Путин!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 38. 38 Профил на Stoyan Ivanov
  Stoyan Ivanov
  Рейтинг: 284 Весело

  Ся, начи... Че на държавно ниво Русия се държи като трол - факт. Че си измисля или фалшифицира факти, обстоятелства, цели исторически периоди - също факт. Че проявявате добро чувство за хумор, припомняйки стария виц, че руският физик Александър Попов е изобретил радиото, за да слуша Би Би Си - и това е факт.

  Обаче е сериозен автогол да споменавате Спас: "В тази връзка можем само реторично да попитаме колко Александър Николовци обитават българското виртуално пространство", защото ще ме принудите да го свържа със заглавията, започващи така: "Пет партии...", "Пет десни партии..."

  Тролетариатът и тролерастията си приличат, да знаете.

 39. 39 Профил на Stoyan Ivanov
  Stoyan Ivanov
  Рейтинг: 284 Весело

  ."Тролетариатът и тролерастията си приличат, да знаете.
  —цитат от коментар 38 на stoyaniva

  И в тази връзка - само погледнете либералният WWW и червеният gogata1955 що тежки постове избълваха. Скорострелно, като картечница "Максим".

 40. 40 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1730 Неутрално

  До коментар [#1] от "сминдух":

  Официален отговор от правителството на България? Коалиционното в което участва най-кресливият русороб, доскоро мило наричан "златният пръст", "фикусът" и прочее? Апропо тези прякори, тролове-ГЕРБ доста бързо ги пенсионираха, понеже той е от добрите. Каква реакция очакваш от тия? Може да подарят някое кученце на Путин и това е, за друго топки нямат, а и не им идва отвътре така или иначе.

  Обичам да грухтя и плюскам.
 41. 41 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1970 Неутрално

  До коментар [#13] от "plebs":


  "Виртуалният залп на "Аврора" и България""това не е първият подобен опит за диктатура на тролетариата,насочен към нашата страна Например, само няколко месеца по-рано, президентът Путин заяви, че славянската писменост е дошла в Русия от Македония."След това говори Дугин ... в Нова при силва Зурлева.Някъде там "Новият проект на Радан Кънев се цели в десните избиратели, подкрепили Радев"Красимир Гергов, баш голфъра, сътвори "суджукгейт" и "кумгейт".А автора ви връзва кънки...Със здраве.
  —цитат от коментар 13 на plebs


  Да не пропуснем "професора" Иво Христов, който е професор, колкото кварталния Мунчо е кмет, ама има си титла човека, според който изказването на въпросната калинка било некакъв връх в дезинформирането на българското общество, което според същия идиот се сътои от "80% дебили".
  Пък знае ли човек, може донякъде и да е прав, като виждам как освен т.н. русофили" и всъщност хора на заплата, колко много наивно вярващи на тези дезинформации има.
  Но все пак се обръщам, включително към намиращите се тук в чата защитници на подобни изказвания, да изкажат една по-гореща "благодарност" на техния професор и представител в НС за високата оценка:).

 42. 42 Профил на Сталкер
  Сталкер
  Рейтинг: 249 Любопитно

  Още преди време бях забелязал, че отношенията между САЩ и Русия на моменти и на определено ниво много приличат на американски тийнейджърски филм където популярния (в смисъла използван в американските училища) имащ се за готин персонаж (обикновено и най-богатия в класа) използва всяка възможност за да се заяжда с непопулярния аутсайдер с имидж на побойник. "Популярния" разбира се е обграден от своята свита лакеи които ще направят всичко, за да не загубят статуса си на "популярни". Така че автора на статията до известна степен добре е представил нещата. Само дето и той е от свитата...

 43. 43 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 340 Неутрално

  Мама Миа! Големи приказки на ангро! За комплексарщина, тролщина (модерно) и непременно се намеси горещата тема за спасението на евреите. А точно тя иска честно и безпристрастно журналистическо перо. И най-вече призив да се спре с истеризацията. Спасил ли си някого, не го тръби. Остави другите да го видят и оценят. Направил си го от благородство и добро сърце, а такива неща не се окачват на камбаната. И с този акт не замитай други, които са факт, но не са лицеприятни - жълтите звезди на евреите в БГ, принудителното им заселване, забраната им да се женят за българи, в т.ч. и н извънбрачни съжителства и куп други абсурди, легализирани със Закона за защита на нацията, който също е приет от БГ парламент, нали? И най-вече трагичната роля на цар Борис в цялата тази история. Човекът с нито капка БГ кръв във вените си плаща за любовта си към царството Му с живота си. Опитва, колкото може, да държи БГ настрана, да не праща БГ войници на източния фронт, да не унищожава, поне физически, евреите. Е, ако наистина сталинградската битка беше завършила с немска победа, той би ли могъл да се противопостави на депортацията? Никога! Както преди е имало Белев и Пешев, Цанков и Негово величество, така и днес е същото! И първите преобладават! Най-плуващите по теението и най-кресливите!

  Мърфи е оптимист!
 44. 44 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1643 Неутрално

  Студената война продължава. Хубавото е, че ние този път сме от другата страна на завесата, а лошото е, че не се отдалечаваме много от нея, и току някой от време на време подръпва завесата, опитва се да я повдигне – не, за да мине от другата страна, о, не, а за да се усмихне подмазвачески на старите си ментори.

 45. 45 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3861 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Ако Червената армията не бе нападнала Русия през 1917,
  Полша през 1939 и България през 1944,
  а Хитлеристката армия през 1939,
  въпросът отпада.

  До коментар [#7] от "Nехоljhft":

  Захарова не е казала, че Червената армия е спасителката на българските евреи.
  А каза, че
  ако не е била Червената армия, то 50 000 евреи щяха да бъдат репатрирани от България.
  т.е. Рано или късно БГ евреите щяха да стигнат до газовите камери, защото България нямаше да има сили да се съпротивлява дълго време на Хитлер.

 46. 46 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4327 Неутрално

  До коментар [#35] от "spiegel":

  Странно, не исках да се намесвам в тази дискусия, но съпругата на Илчо Димитров, Белла, беше еврейка и преподавател във Френската Гимназия в София. Е, беше и партиен секретар де, та гонеше момичетата за кръстчета.

 47. 47 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3803 Неутрално

  До коментар [#30] от "gogata1955":

  Защо говориш измислици тези територии не са "Царство България" и се управляват от Германия

  klimentm
 48. 48 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4659 Разстроено

  До коментар [#47] от "klimentm":

  Да, бе!
  Не били цалство България и се управлявали от Германия!
  Сигурно затуй майка ми и съученичките й трябвало да учат български език за да вземат диплома за средно образование - Серес, 1942, сигурно затуй табелите на снимките от онова време са на български, сигурно баба ми не е била бита за дребно провинение в участъка от български стражари, майка ми не е работила в българското читалище и не е била пратена през 1943 година да учи за библиотека в София, а баба ми - изоставена от мъжа си с четири деца, едното умиращо от туберкулоза, не е била принудена да се регистрира като българка, за да получава олио с купоните, сигурно не са били български полицаите, които са отвели еврейските им съседи за депортиране, вкл. 17 еврейски съученички на майка ми - половината й клас! Ха разправяйте на другиго кой и как е управлявал в Новите земи през 1941-1944 година!

 49. 49 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3803 Неутрално

  До коментар [#48] от "patsis":

  Всичко което казваш е така,спор няма с изключение на факта че няма акт на държавата,парламента или правителството с който тези територии се присъединяват към Царство България.

  klimentm
 50. 50 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2841 Неутрално

  Путин поставя в неудобно положение БСП и Атака, използва ги без да се грижи за цената, която те плащат пред своите поддръжници.

  подпис
 51. 51 Профил на Petko Popov
  Petko Popov
  Рейтинг: 298 Неутрално

  Защо никъде не се споминава за избитите еврей от Сталин които по бройка може да надвишават тези които са избити от нацистите. Защо се премълъава ролята на цар Борис за спасяването на българските еврей, по коя директива се върши това? Та един народен представител може да застане срещу Хитлер, илюзия!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK