Ще падне ли Тръмп в капана на аятолах Хаменей

Ще падне ли Тръмп в капана на аятолах Хаменей

© ReutersИран готви отговор на новите санкции на Вашингтон, насочени към преодоляване на хаотичното наследство на Обама. Интересите на замесените в конфликтите в Сирия и Ирак играчи могат да доведат до появата на наследник на "Ислямска държава" (ДАИШ) с ново име.


Влизането на иранските Революционни гвардейци и на шиитските милиции "Хашд аш-шааби" в Киркук е резултат на договореност между гвардейския генерал Касим Сулеймани и съпругата и синовете на бившия иракски президент от кюрдски произход и лидер на Кюрдския патриотичен съюз Джалал ал-Талабани. Последният бе съюзникът съперник на президента на Иракски Кюрдистан Масуд ал Барзани, лидер на конкурентната Кюрдска демократическа партия. Това споразумение представлява ясен сигнал от страна на Техеран към американския президент Доналд Тръмп, че Иран няма да стои със скръстени ръце, докато американците нареждат своята игра. То е и предупреждение, че съюзниците на САЩ в Близкия изток ще платят сметката в една бъдеща етно-конфесионална война.


Желанието на Тръмп да оттегли САЩ от ядреното споразумение с Техеран отново постави този въпрос на дневен ред в световната политика. От дълго време големите играчи в нея бяха наясно, че ядрената програма на Техеран в крайна сметка е насочена към създаване на иранска атомна бомба. Въпреки официалните уверения и религиозните фетви, доказващи че ислямската религия забранява използването на атомно оръжие, Иран вижда в него гаранция за оцеляването на режима на аятоласите.
През изминалите десетилетия Ислямската република използваше свои канали в дългосрочното си усилие за разколебаване волята на Запада за осуетяване превръщането на Иран в ядрена сила със свое атомно въоръжение.


Може би най-важното, което постигна Иран с подписването на договора 5 плюс 1 от юли 2015 г., не бяха само икономическите изгоди от падането на санкциите, а легитимирането на иранския режим от страна на международната общност срещу отлагането - но и не и отменянето - на ядрената програма на Техеран. С други думи, тогава Техеран постигна целта, а именно – гарантирането на националната сигурност на Иран. Именно тази цел е в основата програмата, инициирана от духовния лидер Рухолла Хомейни и продължена от айатоллах Али Хаменей.


Сега Вашингтон се опитва да смени подхода, който доведе Запада до сключването на ядрената сделка с Техеран. В това отношение политиката на сегашната американска администрация се доближава до позициите на арабските страни от Залива. Арабските столици в този субрегион не се опасяват от използването на атомно оръжие по модела на Хирошима и Нагасаки през Втората световна война, а от един режим, който чрез своята мрежа за влияние цели дестабилизацията на Залива и заплашва сигурността на съседите си. Особено притеснителни за арабите са програмите за конвенционално довъоръжаване на Иран и в частност разработването на балистични ракети.


Сегашният отказ на американския президент да одобри сключения ядрен договор означава, че САЩ отказват да признаят иранския режим за партньор, респективно отлага нормализацията на отношенията с Техеран в политическата, икономическата, военната и финансовата сфера. На свой ред евентуално решение на Конгреса в тази посока би означавало, че Иран ще остане в ролята си на периферен играч в световните дела. Това е така, защото дори ако останалите пет страни, подписали гореспоменатия договор, продължат да се придържат към него, това няма да е достатъчно за пълноценното интегриране на Иран в световната икономика.


Целта на санкциите – Революционните гвардейци


Американското вето на ядреното споразумение на Обама е най-опасно за иранските Революционни гвардейци, познати и под името "пасдарани". Именно това обяснява яростната реакция на този ход на Тръмп от страна на иранските власти, която е безпрецедентна в историята на иранско-американските отношения. Американците са добре запознати с историята на тази организация, възникнала след революцията срещу властта на иранския шах през 1979 г.


Самият Хомейни основа тази гвардия, превръщайки я в основен защитник и гарант на сигурността на Ислямската република. Причината за това бе, че иранската армия по онова време не се ползваше с достатъчно доверие от страна на Върховния кормчия.


Вашингтон добре разбира, че Революционните гвардейци са онзи инструмент, с чиято помощ аятоласите и режимът в Техеран осъществяват замислите си в чужбина. Именно те създават свои милиции и структури в страни като Ирак, Йемен, Бахрейн, Кувейт, Саудитска Арабия, Сирия и Ливан. Благодарение на Революционните гвардейци и преди всичко на бригадата "Ал Кудс" под командването на генерал Касим Сулейман Иран съумя да извърши поредица атентати в европейски столици и да застраши американски и френски войници в Ливан. Пак свързани с Революционните гвардейци групи извършиха серия отвличания на западни граждани в Ливан през 80-те години на миналия век.


Светът окачестви тези акции като терористични прояви, но същевременно нито една от европейските столици не се осмели да включи Революционните гвардейци в списъка на терористичните организации. Те добре знаеха, че подобна стъпка би означавала обявяване война на иранския режим. Всичко това обяснява сегашната реакция на Техеран и заплахата му, че ще предприеме съответните мерки в бъдеще, както и съвета към Вашингтон да държи арсенала си извън обхвата на иранската артилерия. Да не говорим за заплахата, че Иран ще третира САЩ по начина, по който се справи с ДАЕШ.


Засилване вътрешните борби в Техеран


Показната сърдечност при срещата на лидера на Революционните гвардейци ген. Мохамед Али Джафари с иранския външен министър Мохамед Джауад Зариф свидетелства за стремежа на Техеран да демонстрира единството на режима. То се крепи на компромиса между прагматичната линия, представлявана от екипа на президента Хасан Рухани, и тази на радикалните елементи, представлявани от хората на Върховния вожд Али Хаменей. Освен това, Техеран би искал да създаде впечатлението, че Революционните гвардейци защитават интересите на цялата държава, а не само на радикалните сили в Иран.


По-задълбоченият анализ обаче разкрива решаващото влияние на пасдараните върху външните дела на държавата. А това означава ограничаване прерогативите на Рухани, който преди време си позволи да разкритикува контрола върху държавата от страна на "гвардейците". Може също така да се предполага, че въпросният контрол от страна на Революционните гвардейци върху сектори на иранско-американските отношения тревожи също така иранската политическа класа.


Причината е, че те разполагат с влияние във всички институции на властта, включително и върху икономиката на страната. Неслучайно в близкото минало Революционните гвардейци дори успяха да издигнат кандидата си – Ахмединеджад, за президент, както и да окажат решаващо въздействие върху опозицията, благодарение на което той бе преизбран на този пост през 2009 г. Привърженик на гвардейците е не друг, а председателят на парламента Али Лариджани.


Не трябва да се подценява и контрола на Революционните гвардейци върху икономиката на страната, където те ръководят ключови сфери като съобщенията, енергетиката и финансите. Прочутата групировка "Хатим ал анбиа", в която гвардейците имат силно влияние, има водещи позиции в търговията с недвижимо имущество и строителството.


Според някои разчети, пасдараните контролират между 25 и 40 процента от икономиката на страната. Според други, тези цифри може и да са още по-завишени, като се отчита фактът, че държавата е държана на тъмно относно икономическите дейности на Революционните гвардейци. През настоящата година правителството на Хасан Рухани задели допълнителни 300 млн.долара за нуждите на гвардията, а за следващата 2018 г. нейният бюджет ще възлиза на 7 млрд.долара.


С други думи, въпреки успехите, постигнати на изборите от умереното крило, не са увеличили относителната тежест на екипа на Рухани, нито са ограничили свободата на действие на гвардейците и техните привърженици, смятани за защитната броня на политическия режим като цяло.


Програмата за балистичните ракети


Възможно е шумът около засилването на натиска на Вашингтон върху Иран да бъде нещо като подготовка за нови преговори, които да визират ограничаването на балистичната ракетна програма на Техеран. Дипломатически източници сочат, че в срещите си по време на есенната сесия на Общото събрание на ООН иранският външен министър Зариф е намекнал за възможността този въпрос да стане тема на подобни преговори.


В това има логика, тъй като САЩ се стремят да ограничат иранската заплаха за сигурността на света независимо дали става дума за атомни бомби, балистични ракети с широк обхват или за причастност към терористични акции.


Предишните санкции, наложени от Барак Обама срещу Хизбулла в Ливан, както и последвалите ги санкции от страна на американския Конгрес срещу тази партия, досега не бяха разглеждани като действия, насочени срещу иранска подопечна организация в чужбина, които да поставят под съмнение съществуващите международни споразумения с Техеран. Ако обаче Вашингтон засили санкционния режим срещу Революционните гвардейци, третирайки пасдараните, контролиращи съответните въоръжени милиции в чужбина, като терористична организация, това ще означава предприемането на съответни действия и спрямо тази централна институция на иранския режим.


Подобна ескалация на натиска от страна на САЩ биха означавали ограничаване дейностите на гвардейците в чужбина и преди всичко в Йемен, Ирак, Сирия и Ливан. Дали обаче Вашингтон е готов на подобна стъпка?


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (29)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 455 Неутрално

  Горкия Тръмп, келешите по света го дебнат с капани. Дядя Пу вече го щракна още на старта

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 2. 2 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1285 Неутрално

  Добре е фанатизираните чалми да се избиват един друг, бездруго са много повече от поносимото.

  Знанието е сила, информацията - власт
 3. 3 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 338 Любопитно

  Дневник - каква е тази статия - какви са тия внушения между редовете - поправете се моментално - я нещо от Вашингтон пост, Дойче веле или Гардиън дето да ни обявни как Обама е подходил далновидно и мъдро при сделката с "все по-умерените" аятоласи и как трайния мир в БИ се виждал зад ъгъла докато не дошъл Тръмп да обърка световната политика.

 4. 4 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 1493 Неутрално

  Иран трябва да заеме достойно място (в икономичеки и политичеки смисъл) в света. Независимо от това кой и как управлява. Обама направи нещо изключително. За ужас на Израел, недоверието там е огромно. Подкрепата за палестинците и влиянието там вообще, ги ужасява. Което идва да покаже, че Иран (ако иска да бъде приеман сериозно) трябва да оправи първо отношението си с Израел. Труден, но преодолим процес. И след това, доверието в истинските си намерения относно ядрените си амбиции!

 5. 5 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3770 Неутрално

  Кхъ, кхъ ...
  Та к'во ни рЕди Халаф?
  Щатите да обявят Революционната гвардия за терористична организация.
  Мдам, но това де факто си е обявяване на война на Иран.
  И кой ще я води? Щатите директно - не бива. Саудитска Арабия - също.
  Трябват проксита.
  Кои? Ми ей ви ги - Халаф ги е споменал в края - в Сирия, Ирак, Йемен и Ливан.
  Как?
  Ми Халаф си го е казал, ама в началото - с появата на наследник на "Ислямска държава" под ново име.

  Интересен филм гледа Халаф. И тези, които му плащат.
  И на които им се ще явно пак да се пробват ...

 6. 6 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4741 Любопитно

  До коментар [#3] от "lustmord":

  Тоя Халаф винаги е писал подобни статии, които са насочени против управлението на демократите и Обама, против Иран, дори против собствената си бивша родина Ирак.... и в защита на републиканските клоуни и тяхната политика в Близкия изток.

  Така, че не се учудвай на тази статия... поредната слаба от негова страна.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 7. 7 Профил на zo
  zo
  Рейтинг: 767 Неутрално

  Да се внушава: Аятоласите залагат капани!

  ITV: Saudi Arabia Uncovered https://www.youtube.com/watch?v=NLtLeK7YLGY
 8. 8 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1399 Весело

  Хайде бе, Тръмп устоя на изпечения и опитен кагебеец Путин, че някакъв аятолах хич и да не готви никакви капани, ако не иска сам да падне в тях.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 9. 9 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 455 Неутрално

  Да се внушава: Аятоласите залагат капани!
  —цитат от коментар 7 на zo


  Шииуу. ти иска ли разрешение да спускаш опорки? То ако всеки почнее....троловете ще станат въртоглави

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 10. 10 Профил на Tрилионер
  Tрилионер
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Само че иранците наистина са много хитри.
  И се казва Джавад с В като Варна. Няма Уауау като на арабски

 11. 11 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5921 Неутрално

  Иран не е никак за подценяване. Те могат да станат регионален играч от висок ранг. Гледах тази година как пистигаха иранскиет азърбейджанци във ваканция. Пречат им аятоласите и ислямизираното обкръжение, но не виждам какво могат да постигнат...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 12. 12 Профил на dr_al_hussaini
  dr_al_hussaini
  Рейтинг: 286 Неутрално

  Техеран не може да си позволи да се капсулира международно, подобно на Пхенян ! Персите не са свикнали да ядат трева, листа, охлюви, жаби и домашни любимци... За да осигурява качеството на живот и жизнен стандарт, с който са свикнали гражданите на Иран, Хаменей трябваше да се откаже от "ядрената си програма", чрез която според старата защитна доктрина от 2003г. трябваше подобно на Кими да гарантира суверинитета на Иран...Уахабитските ненормалници обаче прекалиха от 2009г, насам с простотиите си, следвайки фетвата "Християните - в Бейрут, шиитите - в гроба" по отношение не само на Близият Изток, ами и на териториите на почти всички държави от Арабската лига ! Имаше една хубава статия от февруари-март 2016г., в която авторите по данни на британското разузнаване определиха невероятната сума в размер на 220 милиарда $, събрана и изхарчена от 4-те безполезни кралства и техните васали за въоръжаване, обучение и издръжка на всякакви такфири главорези, които извършиха геноцид главно срещу шиитските и алевитски племена в Либия, Тунис, Египет, Йемен, Афганистан, Пакистан, Ирак, Сирия, Ливан и т.н... В резултат на това обилно финансиране само в Сирия бяха убити 520 000 граждани, а други милион и половина бяха осакатени ии инвалидизирани ! В Ирак жертвите са вече близо 350 000, като тук трябва да отбележим, че пострадаха и други племена - йезиди, християни, сунити, подкрепящи правителството и т.н..(тук не броим ония 2.5 милиона иракски граждани, загинали от 2003 до 2013г. в резултат на нападението на САЩ и коалицията и последвалата гражданска война там...Да не говорим за 3-те милиона граждани на Йемен, убити директно от саудитската армия и ВВС и същата международна коалиция, която ги подкрепя ! Уахабитското мракобесие вече е толкова нелепо, че чак саудитските проксита вече изполват биологично оръжие срещу народа на Йемен, а посредством злокобната сухопътна, морска и въздушна блокада са обрекли този народ на гладна смърт ! 250 000 граждани на Йемен, от които половината деца в момента са болни от холера, а медицинската структура не разполага с никакви ресурси да се справи с епидемията, тъй като щамът е генномодифициран ! Към момента жертвите са огромни, Оста на Съпротивата е силно разклатена, а на някои места - дори и съвсем разбита, така, че на Техеран може да му се наложи да затегне коланите, но няма как да се примири с уахабитският геноцид ! Другите сериозни играчи в региона - САЩ, Израел, държавите от НАТО са ясни - още в началото на очертаващата се глобална война на сектите те ще вземат страната на Рияд, но те не са толкова важни, защото техните интреси се свеждат най-вече до снабдяването с оръжия на страните...

 13. 13 Профил на Tрилионер
  Tрилионер
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#12] от "dr_al_hussaini":

  Пък мюфтията на Саудитска Арабия нарече иранците зороастрийци. И те са. И от малки знаят, че техният най-голям враг е Арабия. Особено като ги натиснаха чаршафоласите. Да, има промити мозъци, но мнозинството само чака. Нищо общо с арабеските!

  Иранците на Новруз, когато трябва да сложат най-ценната си книга на масата, слагат персийски поети, а не Корана. Вече не казват "иншала" а "бе омид е Хода" - с надежда в Бога" (ама кой Бог?). И календарът им е зороастрийски. Даже летоброенето, уж от хиджрата, е случайно сбъркано. От кого ако не от Хайям. Който от сутрин до сутрин плюе исляма в стиховете си. И да беше само той, а то всички - Рудаки, Фердоуси, Хафез, Саади, Руми. От пълни ислямоотрицатели, до сектанти. Шиитството им е привидна обвивка. Не може саудитският мюфтия да не ги знае тия работи.
  Чакайте да паднат чаршафите от власт
  Мюсюлманинът Обама ги остави при предишния опит за революция, ама все някога би трябвало да успеят.
  https://www.youtube.com/watch?v=E_klpvKz6Tc

 14. 14 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 838 Неутрално

  До коментар [#4] от "charlesdegaulle":

  Иран никога няма да си оправи отношенията с Израел, докато режимът там е религиозен.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 15. 15 Профил на labby
  labby
  Рейтинг: 317 Неутрално

  Кой е Мохамед Халаф? Дневник трябва да представяте авторите на публикациите си с няколко думи, поне така постъпват уважаващите се вестници. Но пък Дневник не е от тях.

 16. 16 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3435 Неутрално

  Ей това не го разбирам. От къв зор Западът се конфронтира с Иран, че и с Турция. Загубят ли Иран и Турция, губят целия Близък изток. Че двете държави не им играят по гайдата, то е ясно. Това са мощни, богати държави, не е малка бедна и нещастна България. Но къде е тук политиката, къде е дипломацията, къде е деликатността? То така със сила и взлом не може навсякъде!

 17. 17 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 838 Неутрално

  До коментар [#15] от "labby":

  цяла статия в уикипедия има за него (сигурно от него списана де): https://bg.wikipedia.org/wiki/ %D0%9C%D0%BE%D1%85%D0%B0%D0%BC%D0%B5%D0%B4_%D0%A5%D0%B0%D0%BB%D0%B0%D1%84

  בני אתה אני היום ילדתיך
 18. 18 Профил на Tрилионер
  Tрилионер
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#15] от "labby":

  Един иракчанин, познава си добре региона.

 19. 19 Профил на Tрилионер
  Tрилионер
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#16] от "Judjuk":

  Религиозният режим в Иран се опитва да се хареса на арабите, което е невъзможно.
  Затова се заяжда с Израел и им праща терористи.
  По времето на шаха иранците са били съюзници на Израел. Сега азербайджанците са съюзници на Израел и според руската преса имат израелски ракети на азерска територия, насочени на юг.

 20. 20 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3435 Неутрално

  До коментар [#16] от "Judjuk":Религиозният режим в Иран се опитва да се хареса на арабите, което е невъзможно. Затова се заяжда с Израел и им праща терористи. По времето на шаха иранците са били съюзници на Израел. Сега азербайджанците са съюзници на Израел и според руската преса имат израелски ракети на азерска територия, насочени на юг.
  —цитат от коментар 19 на Tрилионер


  Ами, ами, по-скоро има вековна религиозна вражда между шиити и сунити. Но отношенията Иран - Турция се оправят, а те са първостепенен фактор. Проблемът с евреите са друга бира. Тях им ги натрапиха едни велики сили.

 21. 21 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 1493 Неутрално

  До коментар [#14] от "abdelhaqq":

  Аз лично очаквам религиозен режим доста дълго време. Но и очаквам някой айятолах да приеме реалността, да признае Израел, да се откаже да го напада и да се бори само за влияние около него. Разума вероятно ще надделее...

 22. 22 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 838 Неутрално

  До коментар [#21] от "charlesdegaulle":

  не, аз не очаквам. защото по дефиниция религиозността субординира разума. и когато имаме устойчива религиозна доктрина, че каквото и да става, с израелска държава или не, евреите са омразни (защото така е казал "пророкът Мухаммад, Аллах да го благослови и с мир да го дари"), няма как да очакваме, че някой аятолах би се отказал от нея. би престанал да бъде аятоллах, шиит, мюсюлманин. аз нямам нищо против, обаче няма да сработи. даже напротив - ако ислямът е по дефиниция антисемитски, то той става толкова по-раздразнен, колкото повече става ясно, че държава Израел има, и ще има.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 23. 23 Профил на Tрилионер
  Tрилионер
  Рейтинг: 229 Неутрално
 24. 24 Профил на Tрилионер
  Tрилионер
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#9] от "oporna_to4ka":

  Земаха ти занаята , а?
  Ти като оная дето продава гевреци на Петте кьошета - обаче дойде една друга, по-проста, и я изгони.

 25. 25 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 1493 Неутрално

  До коментар [#22] от "abdelhaqq":

  Не си съвсем прав, най-голямата общност евреи извън Израел в мюсулманска държава живеят иманно там. Иранците не ги закачат, не пипат дори бизнеса им!! В шиитизма, както и при някои сунити (турците!), никой не закача гяурите, които имат Книга! Вехтия завет и Библията, те считат за Свети Писания, както е Корана. Виж, ако нямаш такава, може насила да те накарат да се помохамеданчиш. Иначе си живееш спокойно, стига да не пречиш на установения ред.
  Самата държава Израел им пречи, намират я за насилствено настанена в мюсулманските земи. И нежелаеща шиитско влияние около себе си. Там е проблема.

 26. 26 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 1493 Неутрално

  До коментар [#23] от "Tрилионер":

  Мисля, че добър бизнес, просто бизнес, би успокоил нещата доста бързо...

 27. 27 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 838 Неутрално

  До коментар [#25] от "charlesdegaulle":

  "стига да не пречиш на установения ред", е ключово, и забавно изказване. което повдига въпросът "кои са границите на "установения ред".

  аз знам кои са, по шариата. достатъчни ли са.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 28. 28 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 1493 Неутрално

  До коментар [#27] от "abdelhaqq":

  Да. Но пък шерията е основно съдебна система, не и общопризнат начин на живот. Е, има наставления, но не са задължителни. Задължително е да се живее според Корана. Като начин на живот.

 29. 29 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 838 Неутрално

  До коментар [#28] от "charlesdegaulle":

  не искам да разводнявам твърде много темата, но Коранът е един от изворите на шариата, категорично. и да - задължителен е, особено в държава, в която официално конституцията се гради на Корана, мислен през шариата. и в която религиозният авторитет има върховна санкционираща сила. затова и в Иран наказанията на шариатски. това значи не просто задължителност, но и гарантирана чрез законодателна санкция.

  това, че хората в ъндърграунда искат да пият, да се забавляват, и да си живеят живота, е съвсем друго.

  בני אתה אני היום ילדתיך
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK