За сексуалните посегателства и ценностите

За сексуалните посегателства и ценностите

© Анелия НиколоваКоментарът е от блога на Божидар Божанов.


Тези дни се появиха немалко статии и мнения, които омаловажаваха сексуалните посегателства срещу жени. Една от по-коментираните беше тази, в която тезата е грубо казано "аз два пъти имах шанса да съм в положение да откажа и да не стана жертва, значи всички сте мрънкала". Темата тръгна от разкритията за Харви Уайстийн (или както там се произнася), който се е възползвал от положението си на продуцент в отношенията си с млади актриси (ако мога да се изразя деликатно).


Разбира се, немалка част от мъжката част от населението е склонна да подмине всички случаи на сексуални посегателства, разказани в станалия "вайръл" хештаг #MeТoo. Явно част и от женската, които (за щастие) не са ставали жертва на такива действия. А какви са те – ами всякакви, нежелани от жертвата действия със сексуален елемент.
Ще се опитам да дам кратки отговори на някои от стандартните подмятания и риторични въпроси, в които темата се неглижира, игнорира или дори повдигащите я биват обвинявани, че "то ако това е посегателство, така къде ще му излезе краят".


Коментар: Какво толкова е едно опипване / стискане / , нали не е изнасилване?
Отговор: Номинално не е изнасилване, да. Но е възползване от позицията на по-силния за задоволяване на сексуални желания. Именно позицията на невъзможност за съпротива (срещу "силния пол") е това, което прави тези действия толкова проблемни. "Какво толкова е" не знам, но нека оставим жертвите да определят какво толкова е, не ние, които не сме били подложени на нещо такова. Имам едно може би нелепо сравнение, но ще го направя. Хора, чийто апартамент е бил обран, се чувстват ужасно. Не защото са им взели нещо (понякога почти нищо ценно не е взето), а защото някой е нарушил неприкосновеността на дома им. Разбил го е, омърсил го е, разпилял го, и вече обраният не се чувства комфортно в собствения си дом. Е, умножете това чувство по сто, защото става дума не за дом, а за тялото на жертвата.


Коментар: Защо чак сега се сещат да кажат?
Отговор: Защото дори сега, толкова години напред в социалното развитие, все още са посрещани с недоверие и обвинения (например, че "са си го търсили"). Освен това такова преживяване е травматично; нещо, което предпочиташ да забравиш; нещо, за което говоренето е трудно. Как отиваш и разказваш травматично преживяване, за което имаш опасения, че никой няма да ти повярва и даже може да има негативни ефекти върху теб?


Коментар: Къде е границата? Не може ли да се натискат хора в дискотека?
Отговор: Може, докато е доброволно. Да, под влияние на алкохола вероятно е по-трудно човек да разбере намеци на несъгласие, но "като се напия ставам свиня" не е никакво оправдание. Някой като се напие може да взема пушката и да почва да стреля. Границата в някои случаи наистина е трудно да се установи, но тези случаи според мен са сравнително малко.


Коментар: Какво сега, да подписваме декларации за всеки флирт ли?
Отговор: Залитането в крайности е грешно. Граничните случаи, в които е трудно да се определи съгласие, са малко, и няма нужда процесът да бъде бюрократизиран


Коментар: Жените трябва да са по-силни психически, ако искат да имат равни права!
Отговор: Психическата стабилност, т.е. възможността да се справиш с едно такова посегателство без то да ти се отрази и без да те травмира е спектър, а не само две точки "мъж" и "жена". Някои са по-чувствителни, други – не. Но това колко си чувствителен по никакъв начин не трябва да влияе върху това какви права имаш. Ако не се съгласим по този въпрос, имаме по-сериозен проблем.


Коментар: Преувеличават, изобщо няма толкова много случаи
Отговор: Дали е 50%, "всяка трета жена" или "всяка пета", разликата не е толкова съществена. На първо място, статистиката няма как да е напълно достоверна, защото много жени не си казват (защо – виж няколко отговора по-нагоре). Но дори и 5 процента да са – това пак е прекалено много. И трябва да посочим проблема, да четем за проблема, да знаем за него. За да не прекрачваме границата, и да не позволяваме прекрачването на границата да бъде "нормално". А всъщност, всеки познава поне по една жена, която е била жертва на сексуално посегателство (дори да не се е стигнало до насилие).


Коментар: Някакви хора изнудват и разрушават кариерата на звезди със спорни истории от миналото
Отговор: Когато излезеш и разкажеш история, не е изнудване. Изнудване е ако заплашиш да разкажеш историята, ако изнудваният не направи нещо в твоя полза. В тези случаи изнудването често е доказауемо (става с писма/съобщения, които могат да бъдат приложени като доказателства в съд). Вероятно има случаи, в които изнудвания отказва да даде исканото, но не му се занимава със съдебен процес, а изнудващия спира да блъфира и разказва историята. Но това са прекалено малка част от случаите. Всъщност, популярните личности, замесени в такива скандали са много малка част от случаите. Просто чуваме за тях, защото са известни.


Коментар: С тия истории целят само да придобият популярност.
Отговор: Ако ми кажете някой, който "е станал известен като жертвата на Х", може и да започнем да спорим по тая хипотеза. Но едва ли има такива случаи. Не на последно място, кой точно иска да стане известен с това, че някой го е използвал за сексуално удовлетворение?


Коментар: Те в Африка и някои мюсюлмански държавни са по-зле
Отговор: Е, и? В Саудитска Арабия убиват с камъни, ама това не значи, че е окей ние да убиваме с Итонг (че сме по-развити). Да, в развитите общества жените имат значително повече права и са в много по-добра позиция отколкото в (част от) ислямския свят и в държави от третия свят. Но това не значи, че няма проблеми.


Коментар: Не се ли превръщат тези скандали в лов на вещици?
Отговор: Това винаги е риск. Махалото да отиде в другата посока; покрай сухото да изгори и суровото. Затова не трябва да оставяме нагнетяването на такова напрежение, което да избухне по определен повод. Може би Дъстин Хофман просто има вулгарен език, може би някой друг е имал зле изразени романтични намерения. Но може и да е унижаване от позиция на силния. Може да е сексуално посегателство. Да, социалните мрежи имат способността да заклеймяват прибързано, да демонизират. Но това е друг проблем (че трябва да се научим да ползваме технологиите не като средство за избиване на комплексите си, а за по-удобна комуникация).


Коментар: Това ли е най-големият проблем?
Отговор: Няма най-голям проблем. Има множество проблеми, често свързани помежду си, които с времето трябва да решаваме, движени от споделени ценности. Като ги решим, ще живеем по-добре. Като решим един конкретен, ще помогнем за решаването на няколко други. И така нататък.


Проблемът съществува. Проблемът не е малък и много жени биват травмирани, което се отразява и на самочувствието им, и на много други аспекти от живота им. Да, понякога дори от едно по-грубо опипване, когато знаят, че не могат нищо да направят. Всяка история е различна, всяка психика е специфична, но общото е, че все още твърде много мъже се чувстват безнаказани да се възползват от положението си (дали на физическа сила, дали на висока позиция).


И самият факт, че изобщо водим спорове за това дали "не се правят на ощипани", показва, че проблемът продължава да го има. А той е, че изглежда все още нямаме базовата ценност, че чуждото тяло е неприкосновено.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (56)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 2. 2 Профил на jazzanova80
  jazzanova80
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Автора е вещ по всички вселенски въпроси. Както и да е. Истината е че по подобни обвинения може да бъде линчуван всеки. Създава се някакъв медиен линч,които по същество е уродлив.Защото истината се стъпква от новината. Да не говорим че повечето от тия актриси-жертви по онова време са били готови на всичко за да успеят. Да си търсят правата където му емястото а не в медиите. Но това е просто храна за американските дебили за да не виждат истината и да се занимават с глупости а ние като колония сме силно заинтерисовани.

 3. 3 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Всички стари ергени, които познавам се държат почтително спрямо жените и се притесняват в женска компания.В резултат имат нулев успех сред жените.Обратно-свалячите се държат предизвикателно с жените, дори и арогантно.И имат доста сексуални връзки.Същевременно познавам и мъже, които използват положение на зависимост на жени, за да правят сексуални предложения. Границата е много тънка дали поведение със сексуален подтекст ще се хареса на жените, или ще го възприемат негативно. Най-вече проличава от женската реакция-ако се смее на някоя шега със сексуален подтекст, работата е ясна.

 4. 4 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3136 Неутрално

  предозиране . прайдовете сексуално посегателство или ценност са , нудисти на плажове с деца ценност ли е или свобода на полово изразяване

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 5. 5 Профил на lechevalier
  lechevalier
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Човек се привързва към това, което вижда край себе си. В България на жените се гледа така: като на особен вид животни. Затова и коментиращите са привързани към тоя вид отношение. И не си дават сметка колко са зле.

 6. 6 Профил на Pipilot
  Pipilot
  Рейтинг: 437 Неутрално

  Мда, човек със сексуален опит, клонящ към нула, се е изказал...

 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 9. 9 Профил на Stanko
  Stanko
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Ще дойдат времена когато жените ще се бият за автентични самци.
  —цитат от коментар 1 на КМЕТ В СЯНКА
  Самците си ги внасят от култури, където няма гей паради. Или се ходи на секс екскурзии.

 10. 10 Профил на Graf
  Graf
  Рейтинг: 1417 Неутрално

  Да започнем отзад, па нагоре и така..
  "А той е, че изглежда все още нямаме базовата ценност, че чуждото тяло е неприкосновено."
  Така е. Точно като към частната собственост.
  Но за това, и така, е измислена проституцията, а "ощипаните" моми се сетили след години за характера на сделката, па и не си връщат Оскарите. Някак непочтенна изглежда ситуацията из пазара, мисля.
  Имало риск да се върнем у средновековието:
  "Това винаги е риск. Махалото да отиде в другата посока; покрай сухото да изгори и суровото."
  Нещо не е в ред в главата на автора. Тази, с "Лес рубят, щепки летят." има своите адепти и из по-ранните либерали. Притеснително изглежда мисленето, че "не трябва да оставяме нагнетяването на такова напрежение, което да избухне по определен повод." Как да сваляме "напрежението"? Да попитам само. Ако след 30 години стане забранено да погледнеш дама в очите, с интерес така, дали днешните прегрешения ще се пишат на гърба на прегрешилите - по бъдещите норми? А хорАта кога ще ги забраните, щото там, на хорото, щипането си е традиция и колорит. :)
  Накрая, авторът май на е разбрал, че реакцията на публиката е срещу целия фалш на лицемерния писък и закъснялото отвращение.
  https://www.youtube.com/watch?time_continue=416&v=6078ZUMtYmM

  Ecrasez l’infâme
 11. 11 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 344 Неутрално

  Коментар: Авторът поставя снимка от протест срещу домашно насилие. Не прави ли разлика между пребита от съпруга си между четирите стени жена и шляпната от пийнал колега отзад на коледен празник? Съзнателно ли слага знак за равенство между едното и другото, илюстрирайки писанията си с точно такава снимка?
  https://dariknews.bg/novini/bylgariia/vsiaka-chetvyrta-zhena-v-bylgariia-e-zhertva-na-domashno-nasilie-snimki-2008738
  Отговор: ?

  Мърфи е оптимист!
 12. 12 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4885 Весело

  До коментар [#9] от "Стоян":

  а бяха времена гогато идваха на морето на секс екскурзии от цял свят.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 13. 13 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4885 Весело

  До коментар [#11] от "султана глаушева":

  просто не може да направи разликата.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 14. 14 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1652 Неутрално

  Че в тази област терена е хлъзгав, почти всеки който се е опитал го знае много добре.
  И дали трябва в очите да ти кажат или даже физически да се дръпнат/отблъснат, та да разбереш или само поглед е достатъчен зависи от много неща, включително и от човека който трябва да ги разчете тези знаци.
  Но че има предозиране се вижда с просто око и нека не забравяме, че и жените са много различни. Едни се обличат и държат много предизвикалтелно и не казвам нищо лошо, но най-нормалното в такава ситуация е мъжа да си предложи услугите, ако въпроната дама му харесва. Е, ако се окаже, че точно този човек не и пасва, това какво е, насилие или просто разминаване.
  И понеже е немислимо да се въвеждат едва ли не норми, как да си поискаш, как да ти кажат "да" или откажат и т.н., света ще си върви по текущите норми, при това навсякъде, не само при рзлични страни религии и култури, но дето се казва във всеки квартал и селце ще е различно, в зависимост от местните навици и разбирания по въпроса.

 15. 15 Профил на olexander
  olexander
  Рейтинг: 1501 Неутрално

  Грешката на статията е, че не се занимава със конкретните случаи, а обобщава. Точно това обобщения (мъжете са свини, а жените шаврантии) превръща темата в безмислена дъвка, която разни организации ще джвакат дълго.

  Победителите първо печелят, а след това отиват на война; победените първо отиват на война, а след това търсят начин да я спечелят.
 16. 16 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 3979 Неутрално

  До коментар [#14] от "tsvetko_51":

  Добре казано. +++

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 17. 17 Профил на tie_interceptor
  tie_interceptor
  Рейтинг: 481 Разстроено

  До коментар [#15] от "olexander":

  Грешката на тази и на още безброй други статии е, че е била написана и публикувана...

 18. 18 Профил на Time is on my side
  Time is on my side
  Рейтинг: 2243 Весело

  И собствеността се води "неприкосновена", но непрекъснато я "опипват", "пощипват" или отнемат, сломявайки законната съпротива на собственика. При това, без толкова пищене . Спомням си за един документален филм - някакъв поляк психар убива жертвите си и ... ги изяжда. Оказва се, че в Полша няма предвидено престъпление за човекоядство. И у нас няма, впрочем.
  Тъй че, недейте да пресилвате. Някой си "докоснал" коляното на журналистка по време на вечеря и затова 25 години след това подал оставката си като министър. Друг "морален" натискал служителки по бюрата, изоставил жена си с децата, но пък се оженил за натисканата малко преди да го изберат за... президент, хаха.. Той пример за подражание ли е? Само щото гаджетата му не са имали против?!

  Хайде, не прекалявайте с морализаторстването, моля!

  “In an age in which the media broadcast countless pieces of foolishness, the educated man is defined not by what he knows, but by what he doesn't know.” ― Nicolas Gomez Davila
 19. 19 Профил на Time is on my side
  Time is on my side
  Рейтинг: 2243 Весело

  Грешката на статията е, че не се занимава със конкретните случаи, а обобщава. Точно това обобщения (мъжете са свини, а жените шаврантии) превръща темата в безмислена дъвка, която разни организации ще джвакат дълго.
  —цитат от коментар 15 на olexander


  Пише се "шаФрантии", сещате ли се защо?

  “In an age in which the media broadcast countless pieces of foolishness, the educated man is defined not by what he knows, but by what he doesn't know.” ― Nicolas Gomez Davila
 20. 20 Профил на Time is on my side
  Time is on my side
  Рейтинг: 2243 Неутрално

  И още нещо по темата... Отделен е въпросът, че терорът на думите, действията или резултатите, несвързан пряко с телесната неприкосновеност или, така да се каже, психическият тормоз оказва много по-силно негативно влияние от пренадутия в статията и в кампаниите "сексуален". Важното е, че жертвата има средства за защита и на насилника може да му се стъжни, независимо от връзката с жертвата или от общественото му положение. Учили са ни, че проститутка или съпруга също може да бъде изнасилена. Мъжете безспорно могат да бъдат подложени на сексуален тормоз и няма значение как останалите индивиди от същия пол приемат това (с присмех или със зле прикрита ревност). Просто трябва да разграничаваме морална простъпка и престъпление. И не забравяйте, че отдавна мъжете не са "по-силния" пол, нито пък жените трябва да се борят за правото си да... не бъдат докосвани. Звучите феминистки, тоест... неубедително.

  “In an age in which the media broadcast countless pieces of foolishness, the educated man is defined not by what he knows, but by what he doesn't know.” ― Nicolas Gomez Davila
 21. 21 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 1472 Неутрално

  Не предозиране, ами тотално оливане ... повечето жени, с които съм имал сексуални отношения много обичат да бъдат подчинявани като част от прелюдията ... авторът на статията очевидно няма богат опит с жени.

  Ние сме малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 22. 22 Профил на dedo_goshko
  dedo_goshko
  Рейтинг: 885 Любопитно

  Че 80% /много популярно число в момента :)/ от историите са с цел изнудване, явно не е станало ясно само на автора. Неговата теза, че изнудване може да има преди да оповестиш дадена "история" е ужасно несъстоятелна. Споделянето на подобна история цели унижаването/унищожаването на дадена личност. Тъй като подобно "споделяне" на тайна от миналото не може да накара която и да е прокуратура да се самосезира /поради липсата на каквито и да е доказателства за това 30 години по-късно/, то действащите лица /80% от тях/ използват историята си, за да предизвикат и евентуално подадат граждански иск срещу дадената личност и впоследствие да стигнат до извънсъдебно споразумение срещу дадена сума. А след като може "техните страдания и сексуални кошмари" да бъдат продадени/купени срещу пари /или срещу много пари/, то това си е чиста проба изнудване и се случва ужасно често, а не рядко, както смята автора.
  Да не говорим, че и вчерашния случай на "сексуално посегателство" от бодигарда на Марая Кери, която след като й оставил куфарите в стаята на хотела, се появила пред него в полупрозрачна рокля, ТОЙ третира като "сексуално посегателство", е такова пошло преекспониране на истинските случаи на сексуално посегателство, че въобще не трябва да се коментира, но човека твърде вероятно ще сключи извънсъдебно споразумение със звездата срещу определена сума пари и ще забрави бързо-бързо за "сексуалното посегателство" :):)

 23. 23 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 876 Неутрално

  Г- Божанов явно не е запознат с историята на проблема сексуален тормоз на работното място в САЩ и затова се изненадва, че, видите ли, все още стават такива лоши работи. Секс скандалът, който до голяма степен променя общественото възприятие е от 1991 г. и засяга съдия Клерънс Томас и неговата асистентка Анита Хил. По време на изслушванията за избирането на съдия Томас във Върховния съд на САЩ Анита Хил твърди, че докато е работила за съдия Томас в периода 1981–1983 г., той многократно й е правил сексуални аванси и се е хвалил със страхотните си сексуални способности, а дори е говорил и за размера на пениса си. За много хора тези изслушвания и целият скандал остават в паметта с фразата „Кой е оставил пубисен косъм върху моята кока-кола?“. Въпреки скандала съдия Томас е избран във Върховния съд на САЩ, Анита Хил става професор по право в Университета на Оклахома, а в обществото започва все повече да се говори за сексуалния тормоз на работното място. Колкото и да се говори обаче, след 16 години, през 2017 г. избухва поредният гранде скандал със сексуален тормоз. Очевидно е, че проблемът никак не е прост и няма да се разреши за 1-2, а дори и за 20 години. Кой е верният подход? Една програма в Кения го показва. Какво става, когато момчетата са учени да уважават жените? В районите, където работи тази програма, изнасилванията са намалени с 50%, а момчетата успешно се намесват в 74% от времето, когато видят нападение.

  Клерънс Томас-Анита Хил
  http://www.zimbio.com/America %27s+50+Most+Scandalous+Political+Scandals/articles/20/Clarence+Thomas+Anita+Hill+Pubic+Hair+Can

  Възпитателната програма в Кения
  https://twitter.com/attn/status/923359588895793152?lang=en

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 24. 24 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2175 Неутрално

  Насилието си е насилие и трябва да има непримиримост към него, независмо под каква форрма се проявява.
  Не смятам, че насилието над жени и сексуалното насилие (в частност) трябва да са привелигировани по някакъв начин.

 25. 25 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2511 Неутрално

  Страхотен коментар! При това от ИТ специалист.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 26. 26 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 965 Неутрално

  Общо взето доста объркани писания.
  И какво е предложението в случая? Защото не знам какво да правя, ако така да се каже ми се прииска да осъществя контакт с някоя дама.
  Да се откажа? Да чакам тя да ми предложи, което пък от своя страна би довело до притеснения от страна на дамата, дали аз не бих бил жертва на сексуално посегателство?
  Или спешно да се възложи на Европейската Комисия да напише директива - "Как да си поискаме секс"? Звучи готино, нали.

  Panta rhei....
 27. 27 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 3979 Любопитно

  До коментар [#21] от "danvan":

  Да, и понякога обичат данправите груб секс, а понякога пък искат да си нежен... зависи не само от самата жена, но и от настроението в което се намира в даден момент. Важното и двамата да хареса и нещата да стават по взаимно съгласие.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 28. 28 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5300 Неутрално

  Като обобщение, добре. Но когато обобщение се използва за наказание - не, защото е опасно да свърши като пълна катастрофа.
  Примери:
  - Джулиан Асанж и неговото обвинение в изнасилване в Швеция
  - проф. Тим Хънт, Нобелов лауреат по биология

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 29. 29 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 57 Неутрално

  Уважаеми г-н Божидар Божанов,

  повдигате един сериозен проблем, по който следва да има сериозна и постоянна дискусия!

  Ще си позволя да обърна внимание на един аспект, който според мен пренебрегвате в своята статия.
  Това е общественият аспект.
  В смисъл, че хората от хилядолетия живеем в общества. Това ни е научило, че регулирането на въпросите в обществата, в които съжителстваме става на базата на норми. Обществените норми.

  Някой от тези обществени норми еволюират до правни норми, които предвиждат и санкция за човека нарушил нормата.

  Смятам, че нямаме основания да се отказваме от този начин на регулиране на отношенията между хората в обществото.

  Имайки в предвид горното, дайте си сметка, че обществените отношения във България имат доста пороци, които дават отражение и относно въпросната тематика.
  Изграждането на хармонично общество е сложен и продължителен процес и е добре да се коментират всякакви въпроси по време на процеса.

  Позволявам си да отбележа, че във българското общество сексуалното насилие е широко разпространено и пътя, който следва да се измине за регулиране на тези отношения е дълъг и сложен, като реални резултати са възможни след години на обсъждане и постепенни промени.

  Модератора е неадекватен!
 30. 30 Профил на Stanko
  Stanko
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Не предозиране, ами тотално оливане ... повечето жени, с които съм имал сексуални отношения много обичат да бъдат подчинявани като част от прелюдията ... авторът на статията очевидно няма богат опит с жени.
  —цитат от коментар 21 на danvan


  Да, ама след 30 години ще се оплачат, че сте ги изнасилили.

 31. 31 Профил на olexander
  olexander
  Рейтинг: 1501 Неутрално

  До коментар [#19] от "Непукистка":
  Правилно.

  Победителите първо печелят, а след това отиват на война; победените първо отиват на война, а след това търсят начин да я спечелят.
 32. 32 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 1195 Весело

  Ега тии сексиската статия.Единствено съм обнададежден,че все още не искат декларация за започване на флирт...

 33. 33 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 1195 Весело

  До коментар [#5] от "lechevalier":

  Това са пълни глупости.Може и да гледат на вас като животно,ама ще да си е от Вас,а не от жените като цяло.

 34. 34 Профил на gesand
  gesand
  Рейтинг: 349 Неутрално

  Много добър анализ! Който не го разбира, да си ходи обратно в каменната ера!

  And all that jazz!
 35. 35 Профил на snower
  snower
  Рейтинг: 274 Весело

  Часът е след полунощ, самотата и безсънието са обзели автора. Джена Джеймисън отново е невероятна. Какъв по-подходящ момент за размисли на тема сексуални посегателства.

 36. 36 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 1765 Неутрално

  Няма жена, която по един или друг начин да не е била подложена на някакво сексуално посегателство. Много е неприятно, но такъв е животът. Има и някои направо комични случаи. Навремето в института, където работех, партийният секретар се оказа ексхибиционист.Показвал си го е пред много колежки, но едва когато си го показа на една от партийното бюро, веднага го санкционираха, т.е. уволниха и изключиха от партията.Не можем да очакваме от мъжете да са евнуси, но искаме повече уважение и зачитане на личността ни, това е. Иначе без внимание от страна на мъжете, животът става безинтересен.

 37. 37 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Една от държавите с най-големи демографски проблеми и ниска раждаемост е Япония.Причината е, че японските мъже спазват прекалено етикецията при общуване с жени и в резултат има много самотни мъже и жени.Щото жените никъде по света не правят първа крачка към сближаване, какво остава за общество като японското.И моят идол Миямото Мусаши не е оставил поколение, за разлика от Чингис хан, който има милиони потомци.Чингис хан е типичен пример как най-успелите мъже имат и най-голям сексуален успех с жените.Затова е смешно мъже да пишат от гледна точка на жените, защото никога няма напълно да ги разберем, както и те мъжете.

 38. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото е на чужд език

 39. 39 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7892 Неутрално

  Аз не разбирам едно нещо. Как така 30 години си мълчал и изведнъж се сещаш, че си бил подложен някога на сексуален тормоз. Как ще го докажеш след толкова години.

 40. 40 Профил на Ivan Tcholakov
  Ivan Tcholakov
  Рейтинг: 238 Неутрално

  "...Ако ми кажете някой, който "е станал известен като жертвата на Х"..."

  Да, Моника Люински.
  https://www.youtube.com/watch?v=sNPnbI1arSE

 41. 41 Профил на kman
  kman
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Аз пък да кажа поздравления на автора за задълбочената и интелигентна позиция. Такава статия ме кара да не ме е срам че съм мъж, особено български, въпреки 90% от горните коментари.

  А такива комплексирани кандидат-мачовци които защитават простащината и насилието искам да ги питам: а когато (не ако, а когато) такова нещо се случи на вашата дъщеря, съпруга, сестра, майка, тогава какво правим, пак ли евала?

 42. 42 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Аз пък да кажа поздравления на автора за задълбочената и интелигентна позиция. Такава статия ме кара да не ме е срам че съм мъж, особено български, въпреки 90% от горните коментари. А такива комплексирани кандидат-мачовци които защитават простащината и насилието искам да ги питам: а когато (не ако, а когато) такова нещо се случи на вашата дъщеря, съпруга, сестра, майка, тогава какво правим, пак ли евала?
  —цитат от коментар 41 на kman


  Направих си труда да прочета всичките коментари и не открих нито един,в който да се защитава простащината и насилието над жени.Отхвърля се преекспонирането на темата,но не се защитават случаите,когато наистина има сексуални посегателства над жени.Простащина открих само във вашият коментар,в който наричате 90 процента от коментиралите"комплексирани кандидат-мачовци".

 43. 43 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2364 Неутрално

  Аз не разбирам едно нещо. Как така 30 години си мълчал и изведнъж се сещаш, че си бил подложен някога на сексуален тормоз. Как ще го докажеш след толкова години.
  —цитат от коментар 39 на Роси


  Така е. Особено когато са обвинени известни (и богати) мъже и не се касае за случаи на физическо нападение. Всяка жена е имала такива неприлични предложения, неин е изборът как да се държи с натрапниците.
  Много от случаите на съдене на натрапниците са предизвикани от обикновена алчност. Ако не беше така нямаше да има искове в съда, а натрапниците просто щяха да бъдат разобличени и подложени на обществено неодобрение и презрение. Това би било достатъчно като наказание за тях, т.е. в случая би била по-важна моралната присъда.

 44. 44 Профил на buljubei
  buljubei
  Рейтинг: 951 Неутрално

  Божинов....
  И той милия
  барабар Мара с жените.

  щото много ги разбира женските въпроси....

  аматьор

 45. 45 Профил на Time is on my side
  Time is on my side
  Рейтинг: 2243 Неутрално

  Така е. Особено когато са обвинени известни (и богати) мъже и не се касае за случаи на физическо нападение.
  —цитат от коментар 43 на pamela


  Случаите с комика Бил Козби в Щатите. Само две жени са си позволили да заведат дела срещу него, но от няколко години са известни над 30 жени, които са били готови да са свидетели на прокурора. Лошото е, че второто дело е прекратено поради сключване на споразумение с клауза за конфиденциалност. Иначе всички твърдят, че са били упоявани с хапчета и/или алкохол, след което изнасилвани. Мълчали са по различни причини, както и по различни причини са решили да говорят чак сега - след 20, 30 или даже 50 години. Иначе всички предпоставки на престъплението изнасилване са налице и на Козби няма да му бъде простено - нито от закона, нито от обществото.
  "In the wake of the allegations, numerous organizations have severed ties with the comedian, and previously awarded honors and titles have been revoked. Reruns of The Cosby Show and other shows featuring Cosby have also been pulled from syndication by many organizations. Twenty-five colleges and universities have rescinded his honorary degrees.[7] In an attempt to explain the backlash against Cosby, Adweek reporter Jason Lynch noted that the "media landscape has changed considerably—and has now been joined by the far-less-forgiving social media arena"."

  “In an age in which the media broadcast countless pieces of foolishness, the educated man is defined not by what he knows, but by what he doesn't know.” ― Nicolas Gomez Davila
 46. 46 Профил на zvs09502608
  zvs09502608
  Рейтинг: 8 Неутрално

  С учудване прочетох всички коментари и единственото ми обяснение за общата нагласа в тях е, че прехвърлят проблема към отношенията между мъже и жени изобщо. Моето разбиране е, че става въпрос за ИЗПОЛЗВАНЕ НА ПОЗИЦИЯ/ПОСТ (от Еди-кой си зависи бъдещето на тази жена) с цел получаване на сексуална услуга. Гадостта е точно в това - че жената се чувства унизена, бидейки поставена в ролята на кукла, от която да се възползват, точно защото е зависима от благоволението на тоя "мъжкар". Ако една жена има качествата за дадена роля или професионална позиция, защо трябва да заплаща и с тялото си, за да й се даде път напред??? Тя би трябвало да има далеч по-ценни качества, заради които да й се гласува професионално доверие. Така че е естествено една жена с достойнство да иска да се държат с нея с уважение към личността й, а не към дупето й. Ако нашите мъже не разбират това, наистина си имаме Проблем с главна буква.
  А жените, които всъщност нямат нужните качества за дадено място и (точно обратното) се опитват да се наместят, търгувайки с тялото си, без да им пука изобщо - това си е съвсем друга категория жени и те по-скоро биха се похвалили с подобно отношение към тях, отколкото да се оплачат.

 47. 47 Профил на kman
  kman
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#42] от "mushashi":
  Кои коментари защитават насилието ли? Я да видим, например №1, 2, 3, 4, 6, 7, 8, 9,10, 12, 15, 17, няма смисъл да изреждам повече. Или се обвинява жертвата, или било линч, или пък всичко това е една голяма западно-гейска конспирация, абе изобщо проблем нямало разбирате ли. А пак да попитам, ако се случи на жена ви или дъщеря ви тогава пак ли е ОК?

 48. 48
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 49. 49 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#47] от "kman":

  Коментар номер 3 е мой.Къде точно в него прочете, че защитавам насилието над жени?

 50. 50 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2364 Неутрално

  Иначе всички твърдят, че са били упоявани с хапчета и/или алкохол, след което изнасилвани. Мълчали са по различни причини, както и по различни причини са решили да говорят чак сега - след 20, 30 или даже 50 години. Иначе всички предпоставки на престъплението изнасилване са налице и на Козби няма да му бъде простено - нито от закона, нито от обществото.
  —цитат от коментар 45 на Непукистка

  Не става дума за изнасилване, което е углавно престъпление и трябва да се преследва с цялата строгост на закона, а за случаи в които потърпевшите разказват случки, в които не е имало насилие, а неприлични предложения или намеци. Всяка жена е била обект на подобно мъжко "внимание" и мъжете няма откъде да знаят дали обектът на ухажване е благосклонен към авансите им или се чувства обиден и застрашен.
  Много някои жени сами търсят внимание и досаждат на мъжете с власт, предлагайки им секс срещу някаква облага. И кой каквото и да говори, репутацията на една жена определя и отношението на мъжете към нея. След като е преспала с поредица от влиятелни фигури, от които зависи кариерата й нищо чудно, че да й искат секс за всяко следващо стъпало нагоре (главна роля, позиция и т.н.) 51. 51 Профил на sandman
  sandman
  Рейтинг: 1190 Неутрално

  До коментар [#1] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Че те и сега се бият.Само дето понятието "автентичен самец" е претърпяло известно променяне.Има една подробност,автентичния днес,не е задължително да е такъв утре.

  You always pay for what you get. Sometimes you get what you pay for.
 52. 52 Профил на Ivan Kirov
  Ivan Kirov
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Всичкият този шум мирише на феминистка инквизиция.
  Вече някой някога си, ако е отправил покана или е попитал просто, може да бъде обвинен в сексуално посегателство.
  Целия оркестър се дирижира в момента от някакви сбъркани стари моми. Няма друго обяснение.

 53. 53 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 604 Неутрално

  До коментар [#52] от "Ivan Kirov":

  мда, в тази посока се движи тази част от света. и на други места
  https://en.wikipedia.org/wiki/2012_Delhi_gang_rape

  Birds of a feather flock together.
 54. 54 Профил на solange
  solange
  Рейтинг: 290 Неутрално

  На мен ми интересна реакцията на "прогресивната общественост" след Кьолн и днес.
  Тогава опорките бяха: "те само са искали да ги оберат", "не е вярно", "имало е случаи на опипване, ама не са ги изнасилвали", "защо не са подали веднага оплакване, а са чакали да се разчуе" и любимото - "не трябва да се стигматизират мюсюлманите, европейците постоянно ви изнасилват и тормозят, а вие търпите и мълчите"...
  Чудя се тогава как на никого от днешните капацитети не му стана неудобно да отрича и омаловажава страданието на жертвите.
  Сега за далеч по-смехотворни обвинения с давност 30 години се леят сълзи и се съсипват кариери без каквито и да било доказателства.

 55. 55 Профил на exp
  exp
  Рейтинг: 254 Весело

  В новините потвърдиха, че единственият неизнасилен в Холивуд е Чък Норис.

 56. 56 Профил на Ivan Kirov
  Ivan Kirov
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#52] от "Ivan Kirov":мда, в тази посока се движи тази част от света. и на други места https://en.wikipedia.org/wiki/2012_Delhi_gang_rape
  —цитат от коментар 53 на Xumpomo name


  Никой не толерира изнасилванията.
  Кога изобщо изнасилването не е осъждано и подсъдимо.
  Айде стига манипулации. Не говорим за това.
  Но всичко се извращава до степен, че един мъж няма да знае как да си поиска, без това да се сметне за посегателство.
  Интересно защо има двоен стандарт в посока жени към мъже.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK