Менгемето в главата на Тодор Живков

Тодор Живков на 10 ноември 1989 г., когато е свален от власт

© Живко Ангелов

Тодор Живков на 10 ноември 1989 г., когато е свален от властТекстът на Александър Андреев е за "Дойче веле". Оригиналното заглавие е "Живков насърчаваше и глупостта, и мързела"


Срам. Това изпитвам, когато си спомням за десетилетното управление на Тодор Живков. И не защото "при Тошо всичко беше лошо" - това обобщение е неточно. Не и поради факта, че този държавник сякаш беше някакъв съвсем различен антропологичен тип, в сравнение с хората, които харесвам.


Не, срамът идва от сякаш селективната концентрация на манталитетни свойства и нагласи у този човек, които са хем типични за много хора в България, хем "описват" населението по тези ширини единствено като несимпатична карикатура. А това не е честно.
Менгемето в главата на Живков


Селото, провинцията, семейството, патриархално-феодалните нагласи - така си представям ценностната нагласа на Живков, който сигурно е вярвал, че обикновеният, простият човек задължително и по определение е по-добър от онези другите, с претенциите. И че той самият, оказал се патриарх на 8 милиона българи, е длъжен първо да се погрижи за семейството си, после - за вечното си оцеляване на върха, а накрая да направи нещо и за тези добри, прости хорица.

И как го правеше Живков? Ами правеше го с помощта на неизчерпаемите си "хитринки", с ухажване и сниживане пред ръката, която го храни (Москва), с усулване и разсейване, с дебелашки шеги, с безгранична подозрителност и селски интриги, с отмъстителност и с потресаващо безразличие към всякакви морални изисквания.


Неговите принципи изглеждаха съвсем другояче. Първо - да набави и изкрънка оттук-оттам (главно от СССР, но накрая дори и от ФРГ) необходимите пари, за да мирува населението, което самó не можеше да си осигури поносим стандарт. Второ - никой да не посяга на властта му, дори по най-безобидния начин. Защото до края на управлението му се знаеше едно: много неща са допустими и простими в НРБ, но да се говори (камо ли действа) срещу "Първия" - това е тежко престъпление. Някой може да каже, че е наивно от днешна гледна точка да се мисли за възможностите на демокрацията и свободата на словото в тогавашната НРБ. Но аз имам предвид не тези либерални ценности, а менгемето в главата на самия Тодор Живков, за когото очевидно не съществуваше дори идеята, че някой би си позволил да мисли и действа различно от него.


Означава ли това, че Живков беше глупав човек? Не знам.


Унила България


Но във всички случаи той насърчаваше глупостта наоколо си. Глупостта и мързела. Сигурно го е правел неволно, от инстинкт за самосъхранение или пък поради "демократичната" си интуиция, която му е говорела, че повечето хора са глупави и мързеливи, тъй че най-добре да залага на тях. Дали е бил прав? И това не знам.


Факт е обаче, че след десетилетното управление на Тодор Живков България и до днес изглежда една унила и уморена страна, все още белязана от неговия манталитет и от неговите ценности.

Ключови думи към статията:

Коментари (122)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5741 Неутрално

  Слабо автора. Дай да видим какво мислиш за дИмокрацията, която НЕ се състоя. Мани умрелите диктатури и диктатури.
  Говори за живите такива !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5741 Неутрално

  Диктатури и диктатори !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 3. 3 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6695 Любопитно

  Не знам как , като Живков насърчаваше и глупостта, и мързела, българинът се чувстваше свободен да ражда и сигурен да отглежда деца, и през 1989 година стигнахме почти 9 милиона , а сега сме 6,5 милиона ???
  Това ли му викате глупост!?

  karabastun1@abv.bg
 4. 4 Профил на Grizacha ot Razgrad
  Grizacha ot Razgrad
  Рейтинг: 616 Разстроено

  Едно не ми е ясно.Защо се дрънкат кокалите на бай Тошо,бил прост.Ако беше прост нямаше да се задържи толкова време,а много хитри мошеници се възползваха от него.

 5. 5 Профил на mqj41586140
  mqj41586140
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Ех, какви хубави вицове за "преводача" имаше едно време. Като например:
  1988 г. Декември. Гласува се Бюджет 1989...
  Тодор Живков вика Станко Тодоров и го пита:
  - Стане, а бе да вземем да прехвърлим от парите за образование към парите за затворите?
  - Защо бе, другарю Живков? - попитал онзи.
  - Ами, да не мислиш, че догодина ще ни пратят на училище?

 6. 6 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1403 Неутрално

  "Селото, провинцията, семейството, патриархално-феодалните нагласи - така си представям ценностната нагласа на Живков, който сигурно е вярвал, че обикновеният, простият човек задължително и по определение е по-добър от онези другите, с претенциите. И че той самият, оказал се патриарх на 8 милиона българи, е длъжен първо да се погрижи за семейството си, после - за вечното си оцеляване на върха, а накрая да направи нещо и за тези добри, прости хорица.
  И как го правеше Живков? Ами правеше го с помощта на неизчерпаемите си "хитринки", с ухажване и сниживане пред ръката, която го храни (Москва), с усулване и разсейване, с дебелашки шеги, с безгранична подозрителност и селски интриги, с отмъстителност и с потресаващо безразличие към всякакви морални изисквания."
  Замени Живков с Борисов, Москва с Брюксел и добре дошъл днес, 28 години по-късно в същия похват.

 7. 7 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 788 Неутрално

  през 1989 година стигнахме почти 9 милиона , а сега сме 6,5 милиона
  —цитат от коментар 3 на karabastun

  Ами не можеше да се бяга тогава - ако не помниш, по границата пазеха с кучета и калашници да не прескочи някой бодливата тел.
  После като отвориха границите - няколко милиона отидоха да си търсят късмета по света. Те и по-рано са щели да го направят, ама не можеше.
  Вярно, една част от намалението е и заради ниска раждаемост - ама тя е ниска в и Германия, и в Япония, и вярвам ще се съгласиш - не от бедност. Такава е глобалната тенденция в обществото. Даже колкото по-богати са, толкова по-малко раждат. Така че по тази логика сега като раждаме по-малко, явно сме забогатели.
  Само една боя наши съграждани раждат много, и точно те са бедни.


 8. 8 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3481 Неутрално

  Не съм сигурен дали Тодор Живков насади глупостта и мързела. Или те насадиха него. Моето подозрение е, че Тодор Живков се задържа толкова много години на власт защото беше най-типичният българин. И че по същата причина и Бойко Борисов ще погастролира още време на политическата сцена.

 9. 9 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 1010 Неутрално

  Още по-лошото е, че днес Боко Рапонът е негово копие, с "неизчерпаемите си "хитринки", с ухажване и сниживане (пред Хуйло, Меркел, Макрон), с усулване и разсейване, с дебелашки шеги, с безгранична подозрителност и селски интриги, с потресаващо безразличие към всякакви морални изисквания".
  Съответно и България се мъкне на опашката на ЕС, както се мъкнеше на опашката на СИВ.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 10. 10 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 950 Неутрално

  Т. Живков бил прост. Може! Борисов умен ли е? С какво вторият превъзхожда първия?

 11. 11 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 4194 Разстроено

  Последното изречение казва всичко....Потвърждават го и и първите двама скочили на амбразурата!!!да това е...управлението на Тодар направи от българите това което е една голяма част от лумпените...хитреци,нагаждачи,простаци със селяшки манталитет,кръшкачи и подлизурковци!!!

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !
 12. 12 Профил на tedif
  tedif
  Рейтинг: 1279 Неутрално

  И цялата му рода е такава като него - цигани,простаци и използвачи!

 13. 13 Профил на mqj41586140
  mqj41586140
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#7] от "Камен":

  Завиждам ти на ентусиазма да убеждаваш такива като въпросния....

 14. 14 Профил на bobbyperu
  bobbyperu
  Рейтинг: 529 Неутрално

  До коментар [#3] от "karabastun":

  Да 7 милиона през 1946 до 8,8 млн. да сме точни през 1989 г. и то основно турци а и цигани които както се разбра са "внасяни" от Румъния,Югославия и Турция!

 15. 15 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2231 Разстроено

  Руснаците обичат да подбират такива като Живков за васали. Продажни мързеливи интриганти, плюещи на морала.

 16. 16 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3578 Неутрално

  Феодор Живков е жив в манталитета на съвременния българин, който на негово място, ако докопа власт, би я упражнявал точно по същия начин.

  Не случайно двете редуващи се във властта партии са дълбоко живковистки по сеоята същност.

  Ако днес Тодор Живков имаше шанс дасе яви на избори, щеше да ги спечели със същата лекота (и със същите хитринки), както неговият сурогат ги печели от близо 10 години насам.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 17. 17 Профил на nema_labavo
  nema_labavo
  Рейтинг: 1445 Неутрално

  Едно не ми е ясно.Защо се дрънкат кокалите на бай Тошо,бил прост.Ако беше прост нямаше да се задържи толкова време,а много хитри мошеници се възползваха от него.
  —цитат от коментар 4 на mentra65


  Внимавай с логиката за простотата.Да не си вкараш автогол. Борисов вече е трети път премиер, а знаем той не ти е любимец.

 18. 18 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2168 Неутрално

  Интересно защо и по какви причини първите 6-7 човека са на страната на Живков и онова време - при всяко положение днес е по-добре и само благодарение на бившите колеги на Живков и настоящите му последователи не сме много по-добре.

 19. 19 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3908 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Как изглежда ГДР?

  Как изглежда СС2?
  Необятни там простори веят тукашни раздори...

  "Факт е обаче, че след десетилетното управление на Тодор Живков България и до днес изглежда една унила и уморена страна, все още белязана от неговия манталитет и от неговите ценности."

 20. 20 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 950 Неутрално

  Последното изречение казва всичко....Потвърждават го и и първите двама скочили на амбразурата!!!да това е...управлението на Тодар направи от българите това което е една голяма част от лумпените...хитреци,нагаждачи,простаци със селяшки манталитет,кръшкачи и подлизурковци!!!
  —цитат от коментар 11 на Messerschmitt


  Господин либералист много се лъжете. Не може един държавник, който и да е той, да моделира психотипа на един цял народ.

 21. 21 Профил на andreas_hofer
  andreas_hofer
  Рейтинг: 1120 Неутрално

  Т. Живков бил прост. Може! Борисов умен ли е? С какво вторият превъзхожда първия?
  —цитат от коментар 10 на von_seeckt


  Точно това е най-жалкото, че 28 години след 10 ноември ни управлява бившият бодигард на Тошко тройкаджията. Бодигардът твърди, че бил чел само една книга - Винету. Не е ясно дали е чел един от трите тома на Винету или и трите. Ако са трите, можем ли да ги броим за три прочетени книги?! А, как е защитил дисертация с една прочетена книга?!
  А, Тошко е бил известен като най-простият лидер между източноевропейските диктатори. Защо се занимаваме с него питат някои съфорумници. Ами защото, това им е работата на историците да се занимават с умрели диктатори. А, понеже има толкова много носталгия към Тошковата диктатура и простотия, той става интересен и за журналистите.
  А, тея мантри за 9-е милиона вече омръзват, при която и да е диктатура със затворени граници можеш да си докараш не 9, ами и 29 милиона. В Румъния като бонус Чаушеску издаваше смъртни присъди за аборт. Е и? Това какво показва, че на хората им е харесвало и са живели добре?!

  Комунизмът и неговите мутации са проклятието на съвременна България
 22. 22 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 671 Неутрално

  До коментар [#8] от "Един препатил":

  Него го насади червената армия бе. Да не мислиш че са питали дебилите на Иво

  Birds of a feather flock together.
 23. 23 Профил на nema_labavo
  nema_labavo
  Рейтинг: 1445 Неутрално

  Не знам как , като Живков насърчаваше и глупостта, и мързела, българинът се чувстваше свободен да ражда и сигурен да отглежда деца, и през 1989 година стигнахме почти 9 милиона , а сега сме 6,5 милиона ???Това ли му викате глупост!?
  —цитат от коментар 3 на karabastun


  А дали може да се вярва на тези цифри? Изобщо на кое от преди 89г. може да се вярва?

 24. 24 Профил на nikruma
  nikruma
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#3] от "karabastun":

  За Тошо и комунизма си мечтаете само тия дето нищо не можете и търсите прогрес на гърба на съгражданите си посредством интриги, мързел и продажба на идеали и ценности. Едни малки копия на великия вожд. Само, че средата е конкурентна, има свободата да си тъп или да се бориш за себе си и еволюцията ще си каже жестоката дума. След 10, 20 или 100 години в България можещите,образованите, тия дето ползват главите си и четат първо преди да пишат ще са мнозинство и такива дребни душици причинили нимоверни беди на родината ни ще останете в миналото. Ще дойде време когато в учебниците ще пише наред до фашизма и за комунизма и за предалите България и рода си! Защото няма по силно от истината!

 25. 25 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1481 Неутрално

  Като за Александър Андреев става.
  Всичко е сведено до една личност, все едно той е докарал социализма в България.
  Колкото до оценките в стил Иво Христов, ако беше толкова прост, колкото го изкарват, Живков нямаше да изкара цялото това време начело на държавата...

 26. 26 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3174 Неутрално

  И какво ? След 20г си избраха пак същата тиква, селския хитрец бай Х.

 27. 27 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5741 Неутрално

  До коментар [#16] от "Norman Granz":

  +

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 28. 28 Профил на yellow_hater
  yellow_hater
  Рейтинг: 560 Неутрално

  На Москва не й е трябвал друг тип човек (лидер на конци). Ето я тайната.

 29. 29 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6695 Любопитно

  До коментар [#24] от "nikruma":
  Именно !
  ''Защото няма по силно от истината!''
  Не правете мухлясали прогнози върху есенце за Тодор Живков!

  Тази сутрин по радиото въртят Последен валс.
  Защо пускат Последен валс? Защото днес е 10 ноември!
  С Валса СДС казваше на БСП сбогом.
  И КЪДЕ Е СЕГА страховитият СДС !!!
  Щото БСП е втора парламентарна сила с Президент!

  karabastun1@abv.bg
 30. 30 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 3007 Весело

  До коментар [#3] от "karabastun":
  "българинът се чувстваше свободен да ражда и сигурен да отглежда деца"

  Дори партията му нареждаше колко деца да ражда, в кое село или град да живее докато ги изгледа, къде и какво да работи, къде да ги запише да учат.....

  подпис
 31. 31 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2549 Неутрално

  Руснаците обичат да подбират такива като Живков за васали. Продажни мързеливи интриганти, плюещи на морала.
  —цитат от коментар 15 на blondofil


  Вълко Червенков е бил съветски кадър, а бай Тошо беше един нагаждач който винаги успяваше да се подмаже на съветските другари дори и когато трябваше да прави пируети на 180 градуса от Сталин към Хрушчов и обратно към Брежнев. Дори успява да се справи със заговорниците сталинисти с помощта на бойният си другар от следдевето септемвриските чистки Мирчо Спасов без да си навлече гнева на Москва.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 32. 32 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 3007 Весело

  До коментар [#29] от "karabastun":
  "КЪДЕ Е СЕГА страховитият СДС !!!
  Щото БСП е втора парламентарна сила с Президент!"

  И по времето на страховитата СДС пак БСП си беше беше втора партия както и днес. Но драмата е, че при Тато БСП беше не само първа, но и единствена.

  подпис
 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 34. 34 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3490 Неутрално

  Слабо автора. Дай да видим какво мислиш за дИмокрацията, която НЕ се състоя. Мани умрелите диктатури и диктатури.Говори за живите такива !!!
  —цитат от коментар 1 на КМЕТ В СЯНКА


  ами да поговорим за мекеретата на обирджиите на мандрите! Защото точно децата им се наредиха с блъскане на първата редица. Бандит до бандита, крадец до крадеца, и най-върлия разбойник от всички - Любен Гоцев - генерал
  Да е.а генералите!

 35. 35 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3354 Неутрално

  До коментар [#24] от "nikruma": Именно !''Защото няма по силно от истината!''Не правете мухлясали прогнози върху есенце за Тодор Живков!Тази сутрин по радиото въртят Последен валс.Защо пускат Последен валс? Защото днес е 10 ноември!С Валса СДС казваше на БСП сбогом.И КЪДЕ Е СЕГА страховитият СДС !!!Щото БСП е втора парламентарна сила с Президент!
  —цитат от коментар 29 на karabastun

  Патерицата на БКП - СДС съставена от PR кампания на чуждите посолства е практически заличена и а още докато беше действаща бившите креативни комсомолци посрамиха демокрацията и бяха брутални с мъжете с характер и наслагаха мушмороци избрани от чужди служби и БКП за "демократи" .

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 36. 36 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5741 Неутрално

  До коментар [#34] от "historama":

  +++

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 37. 37 Профил на nema_labavo
  nema_labavo
  Рейтинг: 1445 Неутрално

  До коментар [#33] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  Имаш още време да отскочиш до Правец и да си направиш снимка с този"добър" човек Живков.

 38. 38 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Малко е изместен акцента от автора ..
  Тошо управляваше , НЕ поради своите си качества, а поради жестоката диктатура, наложена у нас ..Както и КИм-овците управляват сега и днес ..Никой не питаше българина - кой и как да управлява ..Беше му забранено да мисли ..Тошо никога не би управлявал 30 години в една нормална държава..
  И Боко Рапона няма да управлява - 30 години ...
  Българинът беше "обезглавен" - от сталиновите пълчища...Един от убийците е и Тошо- сатрап - убиваше за ВЛАСТ !?? Унищожаваха ФИЗИЧЕСКИ нормалниграждани !!
  Така че, не е само снишаването, лъжите , слугите , търкането на колена Масква ..
  НИКОЙ не ни питаше, нямаше избори нормални , имаше лагери, смърт, изселвания..Нямаше свобода и частна инициатива , нормална конкурнция, медии и НЕТ, вестници и т.н...
  Цялото ни нещастие, , е ,че ОСТАВИХМЕ ТЕЗИ _ предишните и децата им и сега , и днес - да ни управляват ...

  BIG AL
 39. 39 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2353 Неутрално

  До коментар [#3] от "karabastun":
  https://www.abort.bg/ %D0%B7%D0%B0-%D0%B0%D0%B1%D0%BE%D1%80%D1%82%D0%B8%D1%82%D0%B5/%D1%81%D1%82%D0%B0%D1%82%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B8%D0%BA%D0%B0-%D0%B7%D0%B0-%D0%B0%D0%B1%D0%BE%D1%80%D1%82%D0%B8%D1%82%D0%B5/
  Предполагам, че трябва да копираш целия линк.

  Да твърдиш, че ГЕРБ е алтернатива на БСП е като да мислиш, че диарията е алтернатива на запека.
 40. 40 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3578 Неутрално

  До коментар [#33] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  С тези "разсъждения" в сериозен форум ще отнесеш само подигравки, но ти си свикнал.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 41. 41 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Тръгнахме по пътя на 'нежните революции", благородството , негодните лидери - водачи - имаха над 2 милиона граждани зад себе си!! Вината , поне 90 % - е тяхна!! Не се позбнавахме, много агенти и руски - си свършиха работата ..НЕ Е виновен САМО народа български ...Трудно започна да мисли ,след като години - му беше забранено ..
  Не възвеличавайте един хитър селски убиец и слуга на масква..
  Много от деянията му оставаха тайна - защото ТАКА е в Диктатурите !!

  BIG AL
 42. 42 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 1761 Неутрално

  Факт е обаче, че след десетилетното управление на Тодор Живков България и до днес изглежда една унила и уморена страна, все още белязана от неговия манталитет и от неговите ценности.
  —цитат от коментар 0 на Александър Андреев


  Мисла, Александър, Чингис хан и Наполеон му завиждат за влиянието!

 43. 43 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 1761 Неутрално

  Факт е обаче, че след десетилетното управление на Тодор Живков България и до днес изглежда една унила и уморена страна, все още белязана от неговия манталитет и от неговите ценности.
  —цитат от коментар 0 на Александър Андреев


  Мисла, Александър, Чингис хан и Наполеон му завиждат за влиянието!

 44. 44 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2231 Неутрално

  Малей ...... имам няколко въпроса?Бай Тошо крадеше ли като строи магистрали и сгради които сам каза че няма да могат даже и да ги боядисат?Какъв е бил потенциала в армията при Тошо и какъв при Баце който има повече генерали в авиацията от колко самолети годни да излетят?Бай Тошо закри ли лагерите за "инквизиции"?Колко беше ръста в икономиката при Тай Тошо?Щото Баце взе над 30 милиарда заеми и още два пъти по толкова от ЕС и при раздържавена държава със светло либерално бъдеще практически не функционира...какво всъщност очакват либералните ентусиасти от хранилката към ЦК на Либерастите?
  —цитат от коментар 33 на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи


  Какви магистрали? Откъде за къде. За кого. За живкоподобните тарикатчета успели да придобият руски автомобил като венец на човешкото си развитие? Живковата власт почна с грабежи и убийства за апартаменти в центъра на София.
  Потенциала на армията от тинейджъи-роби за боядисване на бордюри в казармите беше огромен. За радост на шапкарите непроизвеждащи нищо, но изживяващи се като сродни на Живков - виж как се уредихме, нищо не работим, а получаваме двойно с едното послушание.
  Ръста на укономиката. Каква икономика. Тази дето 2 поколения се чакаше за панелка в София ли?

 45. 45 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Позволихме си да се САМОЗАБЛУЖДАВАМЕ,че демократи и европейци - са Боко рапона , Лилето с дедо шумкар, членовете на БКП - в ГЕРБ ръководството, червени олигарси и т.н...
  Ако бяхме , поне 100 души вкарали в пандиза - 1989 година, нямаше да имаме сегашните проблеми ::))
  Негодните ни лидери на СДС и агентите на БКП си свършиха работата тогава , а и днес - почти...

  BIG AL
 46. 46 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Позволихме си да се САМОЗАБЛУЖДАВАМЕ,че демократи и европейци - са Боко рапона , Лилето с дедо шумкар, членовете на БКП - в ГЕРБ ръководството, червени олигарси и т.н...
  Ако бяхме , поне 100 души вкарали в пандиза - 1989 година, нямаше да имаме сегашните проблеми ::))
  Негодните ни лидери на СДС и агентите на БКП си свършиха работата тогава , а и днес - почти...

  BIG AL
 47. 47 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Позволихме си да се САМОЗАБЛУЖДАВАМЕ,че демократи и европейци - са Боко рапона , Лилето с дедо шумкар, членовете на БКП - в ГЕРБ ръководството, червени олигарси и т.н...
  Ако бяхме , поне 100 души вкарали в пандиза - 1989 година, нямаше да имаме сегашните проблеми ::))
  Негодните ни лидери на СДС и агентите на БКП си свършиха работата тогава , а и днес - почти...

  BIG AL
 48. 48
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 49. 49
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 50. 50 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Позволихме си да се САМОЗАБЛУЖДАВАМЕ,че демократи и европейци - са Боко рапона , Лилето с дедо шумкар, членовете на БКП - в ГЕРБ ръководството, червени олигарси и т.н...
  Ако бяхме , поне 100 души вкарали в пандиза - 1989 година, нямаше да имаме сегашните проблеми ::))
  Негодните ни лидери на СДС и агентите на БКП си свършиха работата тогава , а и днес - почти...

  BIG AL
 51. 51
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 52. 52 Профил на Петърчо
  Петърчо
  Рейтинг: 588 Неутрално

  До коментар [#20] от "von_seeckt":

  Как па да не може? С репресии, пропаганда, промиване на мозъци, биене по канчето.. още на следващото поколение вече имаш моделиран народ.

 53. 53 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 1177 Неутрално

  Людмила гледа тв късно вечерта в полутъмния хол. Тихо за гърба и влиза бай Тошо. Тя уплашено скача от креслото.
  -О, Боже...
  -Ее, стига де, в къщи можеш да ми викаш "татко."

 54. 54 Профил на krf54523578
  krf54523578
  Рейтинг: 595 Неутрално

  Докога Андреевци ще формират общественото мнение ? Та тоя беше журналист в БНР по времето на Тошо. Сещайте се за какво става въпрос. И такива лизачи като него пак поучават. Децата на комунистите са овладели всичко и ви дават да плямпате и нищо друго. Бащите им правеха комунизма, а техните деца - капитализма.

 55. 55 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3993 Неутрално

  В тоталитарната държава човекът на върха се задържа силово, това е тревиално. Въпросът е: Как Тодор Живков стигна до този връх?
  Отговорът вероятно се крие в ред фактори, сред които немаловажен е фактът, че той е бил сред малцината съгласил се да стане началник на милицията в София и прибрал полицейските архиви. Оттам нататък политическият шантаж става мощен инструмент за влияние на гласовете сред партийния елит.
  Истина е също че поне през последното си десетилетие, особено след смъртата ма Мара Малеева Живков е вече опитен, но "морално освободен" бюрократ и манипулатор.

 56. 56 Профил на rumata
  rumata
  Рейтинг: 748 Неутрално

  До коментар [#33] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":С тези "разсъждения" в сериозен форум ще отнесеш само подигравки, но ти си свикнал.
  —цитат от коментар 40 на Norman Granz


  А какви точно разсъждения се разменят в твоя "сериозен" форум, наборе? Като тези на грантоядчето Сашко ли, дето си ПРЕДСТАВЯЛО как изглеждла "ценностната нагласа на Живков" в онези времена? Понякога наистина на човек му идва в по-вече цялата тази нагло налагана безпросветност, почиваща на една гола, чужда идеология, отричаща всичко което не работи в нейна полза. Идеология без критичен поглед на случващото днес се в България. Една безкрайна латерна от лъжи, обслужващи неприкосновеността на днешната, престъпна шайка, която най безсъвестно разграби и си присвои онази друга България.

  Според Козяшката прислуга, на Шипка, РУСКИ АГРЕСОРИ И БЪЛГАРСКИ СЕПАРАТИСТИ ВЛЯЗОХА В БОЙ СЪС ЗАКОННАТА ОСМАНСКА ВЛАСТ.
 57. 57 Профил на biss Mark
  biss Mark
  Рейтинг: 1398 Неутрално

  Не мога да кажа абсолютно нищо хубаво за Тодор Живков. За Александър Андреев - още по-малко.
  А пък щом съм се хванал да дращя под тази тъпа статия, значи и аз не съм у ред. :)

  Crede quod habes, et habes. Sed etiam melior, puto.
 58. 58 Профил на TPOTOAP
  TPOTOAP
  Рейтинг: 548 Неутрално

  Не знам как , като Живков насърчаваше и глупостта, и мързела, българинът се чувстваше свободен да ражда и сигурен да отглежда деца, и през 1989 година стигнахме почти 9 милиона , а сега сме 6,5 милиона ???Това ли му викате глупост!?
  —цитат от коментар 3 на karabastun


  Глупост е да не познаваш фактите и да рецитираш поредните лъжи за онова време. Раждаемостта в България започва да спада още през 60-те години на 20 век. А населението започва да намалява през 80-те години.

  Раждаемост по години:
  1950 - 182 571
  1960 - 140 082
  1970 - 138 745
  1980 - 128 190
  1985 - 118 955
  1989 - 112 289

  Население
  1970 - 8 514 900
  1980 - 8 876 600
  1989 - 8 767 308

  Аман папагали, дето само повтарят опорни точки, без да си направят да направят труда да проверят статистиките на самата НРБ.

 59. 59 Профил на mastikata
  mastikata
  Рейтинг: 721 Неутрално

  До коментар [#3] от "karabastun":

  И сега да затврим границите ще станем за нула време 9 млн - що некак се ви гони вас комуноидите амнезията за изходните визи и откритите листа?

  Граждани бият ПРАСЕТА брат!
 60. 60 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 4523 Неутрално

  До коментар [#58] от "TPOTOAP":

  Троловете така действат - с помпозни изречения, "какво беше", без никакви доказателства.
  Лъжат и манипулират. Безочливо и целенасочено. Упорито и редовно.
  Повръща ми се от такива...
  Добре че се спихна онзи застоял и вмирисан режим, в който само "правоимащите" бяха добре.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 61. 61 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4849 Неутрално

  "Неговите принципи изглеждаха съвсем другояче. Първо - да набави и изкрънка оттук-оттам (главно от СССР, но накрая дори и от ФРГ)..."


  От ФРГ всички от Из. Блок бяха задлъжняли, и когато Горбачов спря "кранчето" (заради цените на нефта, вкл. изтегли 250 000 войници за да намали издръжката им, отказа военни намеси в Полша, Унгария, Чехия), заемите нараснаха лавинообразно, взимаха краткосрочни заеми за да изплащат основно лихвите по дългосрочните...И края на "комунизма" беше предизвестен...

  Кой продаде къщата, дарена от проф. Елисавета Карамихайлова на катедра физика към СУ, вследстие на което, на нейно място бе построен хотел? Кой/и са тези престъпници?!
 62. 62 Профил на chinaski
  chinaski
  Рейтинг: 380 Неутрално

  Не знам как , като Живков насърчаваше и глупостта, и мързела, българинът се чувстваше свободен да ражда и сигурен да отглежда деца, и през 1989 година стигнахме почти 9 милиона , а сега сме 6,5 милиона ???Това ли му викате глупост!?
  —цитат от коментар 3 на karabastun


  Май си забравил ергенския данък и как семейството беше най-важната единица в социализма, а?Искаш, не искаш - ще работиш където те разпределят и ще слушаш каквото ти кажат.
  А и какво му оставаше на човек онова време, за да се забавлява?Като имаш режим на ток 3:1 - нито телевизия, нито друго можеше да правиш след работа.Освен да си легнеш с жената.Твойта, щото ако се стигне до сериозни работи с чужда - може и да те уволянт от работата.
  Не всики имаше кола,за която се чакаше с години след записване.На почивка - само в България, с карта от работата и то когато ти кажат, не когато искаш.Днес, всеки уикенд ако искаш, палиш до Гърция и отмаряш.
  Та - освен деца, друго нямаше какво да се прави.Щото и презервативи беше срамно да си купиш.
  Ама като не ти харесва сега тук, защо не идеш в Северна Корея?НАли за такъв живот мечтаеш - под строй, наблюдение и страх!
  Е, ГЕРБ вече не крият комунистическото си мислене, но няма връщане назад - онези, които се родиха след 10.11.1989г., няма да позволят да се върне любимият ти комунизъм-тоталитаризъм!

 63. 63 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3578 Неутрално

  До коментар [#58] от "TPOTOAP":

  "Раждаемостта в България започва да спада още през 60-те години на 20 век. "

  Разбира се. Тъкмо затова комунистическата власт въведе т.нар. "ергенски данък" - типично за една диктатура садистично средство да напомнят на старите моми, че са стари моми, и на бездетните семейства, че са бездетни.

  Между другото, поностоящем кварталните паркове в София са задръстени от деца; в последните години има и непропорционално (статистшчески) много семейства с близнаци - явно в резултат на ин витро процедури или взимане на хормонални препарати за зачеване.

  На пенсиите, дето циврят колко било хубаво при соца, как сме били 9 милиона, саламът бил от месо, сиренето от мляко и др.под. евтини мозъчни промивки, бих казал: ЗАСРАМЕТЕ СЕ ОТ ДЕЦАТА СИ. Тях, и да ги убиеш, не биха живели с вашите купони за храна, вашето спиране на тока през два часа, изходните ви визи, чакането по 15 години за Лада, панелните ви боксониери, ленинските ви съботници, грозните ви бетонни ястребинчета, Митко Палаузовци, Вели Пееви и пр. грозотии, съветската ви телевизия в петък вечер, димящите ви комини, ученическия ви робски труд, асамблеите ви "Единство, твжрмество, красота", дементната ви пропаганда и останалите ви идиотщини.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 64. 64 Профил на marks_nazi
  marks_nazi
  Рейтинг: 229 Весело

  Интересно авторчето знае ли как с Народният съд са избити стотици хикяди нормални хора ?!за какъв ум говори у един правешки овчар незнеш азбуката?!*?за каква самостоятелност да говори сме били реално 16 република??!тия живкоски решения да взема ЗАЕМИ ОТ ЗАПАДА и да произвеждаме за руснаците се наричат:пролетариянски свирчоци .

  Долу рушистите и фашистите
 65. 65 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3978 Любопитно

  До коментар [#3] от "karabastun":

  срамът идва от сякаш селективната концентрация на манталитетни свойства и нагласи у този човек, които са хем типични за много хора в България, хем "описват" населението по тези ширини единствено като несимпатична карикатура. А това не е честно.
  =========
  Прочети го това внимателно ,karabastun !
  Това е същината на статията. ....и в същото време , целесъобразен удар идващ отвън !
  Чрез миналото на един вече не живеещ човек , се цели разцепление у обществото. ....
  При нас това го употребяваха много и с десетилетия. ....

  Bukalemun
 66. 66 Профил на chinaski
  chinaski
  Рейтинг: 380 Неутрално

  До коментар [#33] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  Бай Тошо крадеше ли като строи магистрали и сгради които сам каза че няма да могат даже и да ги боядисат?

  Това, че си глупак и не виждаш как ББ управлява по комунистически, кой ти е виновен?!Та нали Борисов си призна, че Живков му е пример за държавник!
  Навярно си и гласувал поне веднъж за него?Със сигурност и за царя!Вярвал си за 800-те дни и си броил изтичането им, лежейки, крадейки и изобщо - живеещ, като при комунизма, с онзи манталитет - да ти дават за несвършена работа, колкото и на онзи до теб - по-кадърен от теб?За Станишев няма как да не си дал гласа си, също, нали?
  Та - некадърник, нефелна твар, като теб, е повярвал, че щом сме в ЕС, ще падат пари за нищоправене и ти ще си живееш спокойно и страхливо , както при комунизма, ама то свободата идва с отговорности и задължения, а не наготово.
  И накрая - днес можеш поне да напуснеш България, като не ти харесва - кеф ти Русия, Куба, Венецуела или Северна Корея - все места, с живот какъвто желаеш.Тръгвай!А тогава - тук беше един голям концлагер.Но и на днешните комунисти, децата им са в Америка или Запада, а не в някоя от гореспоменатите държави, та ти ли ще идеш там.Между рубли и песо, ще предпочетеш евро и долари!

 67. 67 Профил на c.b.o.
  c.b.o.
  Рейтинг: 413 Неутрално

  Чрез миналото на един вече не живеещ човек , се цели разцепление у обществото. ....При нас това го употребяваха много и с десетилетия. ....
  —цитат от коментар 65 на eti mehter


  Русороб ефенди, ти пък къде се буташ? При вас едва сега започва "купонът" под вещото ръководството на анадолския Путин – Султанчо Ердоганчо.

  НАЦИОНАЛИЗМЪТ Е ДА СЕ ХВАЛИШ С ЧУЖДИ УСПЕХИ И ДА ОБВИНЯВАШ ДРУГИ ЗА СВОИТЕ ГРЕШКИ
 68. 68 Профил на irons
  irons
  Рейтинг: 661 Неутрално

  До коментар [#3] от "karabastun":

  Ако границите ни бяха отворени, на територията тогава нямаше да има останали и 3 милиона българи.

 69. 69 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8904 Неутрално

  "той насърчаваше глупостта наоколо си. Глупостта и мързела. Сигурно го е правел неволно, от инстинкт за самосъхранение или пък поради "демократичната" си интуиция, която му е говорела, че повечето хора са глупави и мързеливи, тъй че най-добре да залага на тях."
  Ако не бях прочела ,че се отнася до Живков, щях да си помисля , че се отнася за един по- сегашен. Съвсем същото поведение.

 70. 70 Профил на vesselin5
  vesselin5
  Рейтинг: 817 Неутрално

  Не добър подбор на материал.

 71. 71 Профил на block
  block
  Рейтинг: 854 Неутрално

  Грешка е, че не направихме като румънците - да залепим черния дроб на Живков на някоя стена! Грешка е, че не се поизбесиха малко червеногъзи за да не смеят да си вирят сурата сега.
  Но квот било - било. Сега е сто пъти по добре от колкото по време на соца - можеш да пътуваш, да се забавляваш и да живееш където си искаш. Радвам се, че правешкия цървул гние в земята а соца се срина в купчина лайна.
  сега се сещам, че тодар има паметник в правец. но и на него ще му дойде времето

 72. 72 Профил на !D !калпав е новия вид Дневник!
  !D !калпав е новия вид Дневник!
  Рейтинг: 989 Любопитно

  Слабо автора. Дай да видим какво мислиш за дИмокрацията, която НЕ се състоя. Мани умрелите диктатури и диктатури.Говори за живите такива !!!
  —цитат от коментар 1 на КМЕТ В СЯНКА


  Вие никога няма да можете и няма как да разберете някой който мисли различно от Вас.
  Това казва автора по един чудесен начин.Все още множеството от хората по тази територия са унили и без любопитство ,толерантност и дори допускане ,че съществува нещо друго,а то в много от случаайте е по добро от днешното.
  Вие сте точно този/или тези/ унил човечец с поглед в краката.Погледа в краката е да внимавате къде стъпвате а не че сте стъпил здраво на земята.Внимавайте!!! знам от къде пишете!!ХХАХАХАХАхахахахаах

 73. 73 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3978 Неутрално

  До коментар [#67] от "c.b.o.":

  Нашия купон миналата година приключи , а бе почнал още от 1961 ва .....

  Bukalemun
 74. 74 Профил на tsu
  tsu
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Не мога да разбера това постоянно дъвкане и предъвкване на събития отпреди 30 години. И то от хора, които тогава са били в зряла възраст, имали са обществена трибуна, както и аналитичния потенциал да се обявят против "Менгемето в главата на др. Живков". Или това менгеме се е появило ей така, доста по-късно.

  Много дисиденти стАхте, Андреев. Няма да ви издържи клончето на хранилката

 75. 75 Профил на tiger
  tiger
  Рейтинг: 460 Неутрално

  До коментар [#3] от "karabastun":

  Бегай в Русия бе Бастун!

 76. 76 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 9423 Неутрално

  Тези, които бленуват за тошовото време да си вземат нещата и да заминат в Русия.

 77. 77
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 78. 78 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1140 Неутрално

  Не скачайте толкова, нали внуците на съратниците му са новите десни и ще ви водят към светло бъдеще, може и малък Тошко да отиде при Ристо в Дай България и стиснали ръце с костовите реформатори да ви оправят

 79. 79 Профил на Petko Popov
  Petko Popov
  Рейтинг: 306 Неутрално

  Защо от от 8мил. станахме 6мил. ами в този рай малцина искат да живеят, а другите -по нерешителност. Много оприличават ББ с ТЖ и с право, но питам, защо гласужат за него, естествев никакъв случай за очиларката-лъжкиня. Има много свясни и кадърни, но за съжаление те неискат търалеж, дай Боже да се оправи таз красива страна!!!

 80. 80 Профил на Морски
  Морски
  Рейтинг: 476 Неутрално

  До коментар [#3] от "karabastun":

  Демографската криза в България започва през 70-те години с рязкото спадане на раждаемостта в резултат на ударната индустриализация и колективизацията в селата, които довеждат до обезлюдяване на българското село.
  Заслугата за това е преди всичко на комунистите като теб карабастуне.
  Най-големия спад в населението на БГ е в резултат на Възродителния процес.

  Чети малко и после пиши - чукча не читатель.

  Морски
 81. 81 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5741 Неутрално

  До коментар [#80] от "Морски":

  дай статистиките за раждаемост и смъртност след 1990-та.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 82. 82 Профил на Морски
  Морски
  Рейтинг: 476 Неутрално

  До коментар [#33] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  Прочети малко статистика.
  source: tradingeconomics.com

  БВП на човек 1981 - 3300 USD/ 2017 - 8000 USD
  Ръста е почти изцяло след падането на Виденов 1997г.

  Морски
 83. 83 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5741 Весело

  До коментар [#82] от "Морски":

  понеже си много умен да ти кажа че 8000 долара сега са по-малко от 3300 тогава. ама ти това не си го учил.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 84. 84 Профил на Морски
  Морски
  Рейтинг: 476 Неутрално

  До коментар [#81] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Демографията е плавен и кумулативен процес. При по-малко родени в 70-те съответно имаш и по-малко в детеродна възраст през 90-те. В резултат и ниска раждаемост на глава от населението. Със всяко следващо поколение нещата се усилват.
  А това че много млади хора напуснаха страната през 90-те пак е резултат от разбойническото управление на наследниците на комунистическата номенклатура.
  За съжаление у нас поколенията се сменят бавно.
  Все избираме стабилност пред шокова терапия - а то е ясно кому е нужна тази "стабилност" .
  Нужна е на тези които ги устройва статуквото - бившата номенклатура и сегашните и издънки.
  За щастие нещата се случват макар и бавно и то благодарение на либерална Европа ;)

  Морски
 85. 85 Профил на ХАРИ
  ХАРИ
  Рейтинг: 622 Неутрално

  Пишеш глупости, Иване !

  Човек - това е една особена болест по маймуните.
 86. 86 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 876 Неутрално

  До коментар [#83] от "КМЕТ В СЯНКА":Прав си,но само ако ги обърнеш по черния курс по това време(3-4 лв за долар).Ако ги смяташ по централен курс(около 3000 лева годишно) няма база за сравнение.Почвай да разсъждаваш кмет!.

 87. 87 Профил на Морски
  Морски
  Рейтинг: 476 Неутрално

  До коментар [#83] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Ами не е съвсем така. Щото тогава официалния курс беше лев за долар, а реалния бе 3,50 лв за долар. И статистиката беше стъкмистика - та тези 3300 долара са сигурно под 1000 реално.
  И срещу левовите които хората получаваха нямаше реално произведена стока.
  А че НРБ е изпадала 3 пъти във фалит чувал ли си или пак слушаме избирателно.

  Морски
 88. 88 Профил на Морски
  Морски
  Рейтинг: 476 Неутрално

  До коментар [#83] от "КМЕТ В СЯНКА":

  И да добавя сигурно 1/3 от "продукцията" в началото на 80-те е реално ре-експорт на евтини суровини от СССР - горива и метали.
  За това с началото на перестройката, когато Горбачов затваря кранчето тръгваме рязко надолу и следва режим на тока защото продаваме електричество за долари, че да запълним дупката в бюджета.

  Морски
 89. 89 Профил на theduloclan
  theduloclan
  Рейтинг: 614 Неутрално

  Слабо автора. Дай да видим какво мислиш за дИмокрацията, която НЕ се състоя. Мани умрелите диктатури и диктатури.Говори за живите такива !!!
  —цитат от коментар 1 на КМЕТ В СЯНКА


  Научи българския пък ще говорим...

 90. 90 Профил на alcapone
  alcapone
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Боже, Боже прибери си соросоидните вересии. Ако се намери някой да направи 1% от това което е направил Бай Тошо за България ще сме цъфтяща държава...

 91. 91 Профил на Гарван
  Гарван
  Рейтинг: 905 Неутрално

  До коментар [#33] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":Прочети малко статистика.source: tradingeconomics.comБВП на човек 1981 - 3300 USD/ 2017 - 8000 USDРъста е почти изцяло след падането на Виденов 1997г.
  —цитат от коментар 82 на Морски

  БВП на човек не дава еднозначен отговор. Погледни също и покупателната способност, безработицата,процент на населението живеещо под линията на бедност, смъртност и т.н. Една интересна книга с данни за сравнение: Eberstadt, Nicholas The Poverty of Communism. New Brunswick, New Jersey ISBN 9780887381881

 92. 92 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5741 Неутрално

  До коментар [#86] от "angeles":

  я го сметни през златото като за по-вярно. или през заплатата на ам. президент.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 93. 93 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5741 Весело

  До коментар [#89] от "theduloclan":

  би ли си конкретизирала претенциите учителко наша.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 94. 94 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5741 Весело

  До коментар [#88] от "Морски":

  вие на колко години сте ? Ако не е тайна?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 95. 95 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 10599 Неутрално

  Разбиващо управление. Още търпим последствията и май дори две поколения няма да бъдат достатъчни за да го преодолеем...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 96. 96 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5741 Разстроено

  До коментар [#91] от "Гарван":

  нямат нужния минимум от знания по материята.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 97. 97 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 671 Неутрално

  До коментар [#33] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  Тодар правешкия крадеше от сторителство на социализЪма. толкова години и построиха едно недоносче. Че и са захапали властта и продължават да съсипват България

  Birds of a feather flock together.
 98. 98 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5741 Разстроено

  До коментар [#95] от "penetrating":

  би ли се конкретизирал за кое управление говориш и ако е възможно в цифри. мерси
  предварително.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 99. 99 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5741 Разстроено

  До коментар [#97] от "Xumpomo name":

  почти не са я пускали.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 100. 100 Профил на Евгения Христова
  Евгения Христова
  Рейтинг: 427 Неутрално

  До коментар [#3] от "karabastun":

  Тогава броят на ражданията беше колкото броят на абортите...

  Евгения Христова
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK