Истината за приватизацията

Истината за приватизацията

© Анелия НиколоваКоментарът е от "Дойче веле"


"Шест месеца, докато сме във фокуса на Европа, да се изговорят всички глупости, които на някого му дойдат на акъла". Така министър-председателят описа целта на готвения от опозицията мъгляв вот на недоверие. За него са ясни само две неща. Първо - срокът на внасяне (в навечерието на европредседателството). И второ - че е напълно безперспективен, безсмислен и безпредметен.


Тъй че министър-председателят е прав. При това не само за конкретния момент и конкретния повод, но и по принцип - напоследък в българската политика пада голямо "чесане на езиците" с празни приказки и всевъзможни глупости. Пример за това даде обаче и самият премиер - във въпросното си изявление той отговори на намерението за вот на недоверие със също толкова безперспективната и безсмислена инициатива "да се върнем в целия криминален преход на приватизацията".
Банална идея


Освен че е безперспективна и безсмислена, тази инициатива е и крайно банална и изтъркана от употреба. Може би е забравил, но самият премиер преди година вече се закани да прави "тотална ревизия на приватизацията". И не е само той. Един президент непрекъснато повтаряше "да се отворят досиетата на прехода", а още преди 16 години един главен прокурор, който ще се запомни главно с неспирните си провокации към здравия разум, гръмко плашеше с проверка на всички раздържавени предприятия.


Днешният главен прокурор пък преди няколко месеца отсъди, че "има престъпления в много случаи (на приватизация)", но се оплака, че "давностният срок за неизгодни сделки е отдавна изтекъл" и "чертата е теглена". И ето, че сегашните управляващи се канят да отстранят това неудобство със "законодателни промени по отношение на отпадането на давността за престъпления при приватизационни сделки". За да може, по думите на премиера, "давността за приватизация да върви заедно с този вот на недоверие".


"Криминалната" приватизация


За да видим какъв ще е този път резултатът от това упражнение, трябва да започнем от самата приватизация, към която с годините съзнателно и трайно беше залепено прилагателното "криминална". Това е крайно опростенческо представяне на историята, полуистина, която заради непрекъснатото си повтаряне се превърна в една от най-големите лъжи на прехода, предназначена за хора с къса памет. Така приватизацията бе превърната в мръсна дума, в удобен универсален виновник за всички злини и несгоди. За целта бяха съчинени стряскащи легенди, като например често повтаряното твърдение, че активи за десетки милиарди левове, долари или евро (някои казват 20, други 30, че и повече) били продадени само за 2-3 милиарда. Сега премиерът вдигна мизата още по-високо, като обяви, че над 30 милиарда били откраднати по време на приватизацията.


Но тези "сметки" нямат нищо общо с реалността. По официални данни на съответната агенция, досега приходите на държавата от приватизацията (която все още не е приключила) са за над 12,5 милиарда долара. Освен това, както е известно, едно нещо струва толкова, за колкото има желаещи да го купят. А желаещи да платят измислените от някой политик или прокурор фантастични суми никога не е имало.


Първо, защото голяма част от някогашната "гордост на социализма" бяха технологично изостанали и икономически нежизнеспособни предприятия, чиято т.нар. продукция не би могла да бъде продадена никъде извън затворения, дефицитен и непридирчив пазар на "братските социалистически страни". И второ, защото при приватизацията заедно с активите се продават и пасивите. А огромна част от държавните предприятия бяха предварително източени, свръхзадлъжнени и докарани до фалит. (Същото, впрочем, се случи и със самата държава.)


При тези условия истинският проблем с приватизацията беше, че тя бе безкрайно, а в някои случаи непоправимо забавена заради нечия далавера, политическа нерешителност или некомпетентност, както и заради изкуствено подклажданите страхове на "широките народни маси", успивани с благи приказки за "плавен преход".


Въпреки всичко това обаче истината е, че именно благодарение на приватизацията икономически здравата и жизнеспособна част от българската държавна икономика оцеля и продължава да работи успешно в една нормална пазарна среда.

Каква е целта


Разбира се, далеч съм от мисълта, че всичко около приватизацията е било прозрачно, справедливо и законно, че не е имало комисиони и нагласени процедури в полза на "наши хора". Само че също така сигурно е, че от приказките за "ревизия на приватизацията" отново няма да произтече абсолютно нищо.


Първо, защото идеите за законодателни промени са юридически безсмислени. Премахването на давността за "престъпления", свързани с приватизацията, е невъзможно поради простата причина, че е противоконституционно. А възможното "удължаване на давността до максимума от 35 години" няма да промени нищо, защото няма как да бъде приложено със задна дата - за всяко престъпление се прилага законът, който е бил в сила по време на неговото извършване. И второ, защото дори за момент хипотетично да допуснем, че някакси тези юридически "неудобства" бъдат преодоляни, е много трудно дори да си представим, че десетилетия по-късно такива "престъпления" въобще могат да бъдат открити и доказани. И че прокуратурата на Цацаров може да направи онова, което не успя да направи прокуратурата на Филчев. Освен най-много да потормози известно време някой политически или бизнес конкурент.


Така че цялата тази дандания около приватизацията не е нищо повече от политическа димка, чието пускане преследва едновременно няколко цели. Най-напред - да послужи като пропагандно противодействие на предстоящия вот на недоверие. После - да отклони вниманието от неспособността и нежеланието да се извършват реални реформи и от подмяната им с имитация (например, че се води борба срещу корупцията). И накрая - да прикрие далавери (включително извършени напоследък приватизационни сделки, за които давността далеч не е изтекла) и престъпления от по-ново време, в сравнение с които толкова оплюваната приватизация изглежда като детска игра.


Заедно с това обаче волно или неволно се постига още един ефект - задълбочава се заблудата, че целият преход е провал, че демокрацията и пазарната икономика са измама, наложена от някакви злосторници, и че съществува някаква алтернативна посока, в която трябва да тръгнем.

Коментари (66)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 2589 Неутрално

  Май отиваме към диктатура и нов Народен съд . ГЕРБ са способни.култът към личността също го виждаме.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 2725 Неутрално

  I Like It.

  Нека да се плюят, нека да се топят едни други, това е процес при който манджата ври и мръсната пяна се изгребва, ДАВАЙТЕ, приватизация, борческите години на Бойко, злоупотреби с Евро пари и, всякаква друга мръсотия извадете.

 3. 3 Профил на tokkay
  tokkay
  Рейтинг: 2309 Неутрално

  Криминалното в приватизацията е нейното забавяне с няколко години.

  No Pain No Gain
 4. 4 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 2589 Неутрално

  Само плахо да попитам - къде дрема ГЕРБ толкова години и защо сега трябва да им вярваме, че ще свършат каквото и да било освен поредната ПР кампания?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 5. 5 Профил на Йордан Ангелов
  Йордан Ангелов
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Още през 1993 г. се опитах да спра приватизацията на държавната печатница във Варна. Тя беше определена за приватизация след едно решение на НС подписано от Нора Ананиева в качеството и на зам.-председател на НС. Отнесох въпроса чак до Министерството на Културата в София. Нищо. Приватизира се и след цялата тази далавера не можах да предявя иск за неустойка по договор с тази печатница.

  Salut a tous!
 6. 6 Профил на paf
  paf
  Рейтинг: 1307 Неутрално

  То че може да се направи нещо - може! Но че няма да се направи нищо - става все по-ясно!
  Просто отклоняване на вниманието..

 7. 7 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1774 Любопитно

  От горната снимка се вижда, че Боко много е одряман - като мисирка след дъжд. Причината е, че не само комунистите са крали, но и всичките му другари, както и той самият. Как иначе биха могли да обяснят бързото си забогатяване от нищото? Защото декларираните в НАП доходи и имущества хич не се връзват с офшорните им наличности. Но като виждаме, че и британското кралско семейство е набъркано, как да не се изкуши примерно един министър-председател на една бедна държава????.

 8. 8 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2939 Неутрално

  Наследниците, на отхвърлилите лустрацията, като стъпка втора, след премаването на чл. 1, от Конституцията, в дневният ред на демократичния преход, сега отново се захващат, демагогски разбира се, да дирят "изгубения кивот"!
  А отвън, пред "храма", озверяла тълпа, от радост и щастие, предъвква подаянията, подхвърлени от Върховните "благодетели", в блажено очакване на справедливост и възмездие!

 9. 9 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1774 Любопитно

  "Заедно с това обаче волно или неволно се постига още един ефект - задълбочава се заблудата, че целият преход е провал, че демокрацията и пазарната икономика са измама, наложена от някакви злосторници, и че съществува някаква алтернативна посока, в която трябва да тръгнем."

  Има алтернативна посока и тя е очевидна в Китай и Виетнам! И те правиха преход, там няма нито НАТО, нито Европейски съюз, нито Съединени Американски Щати, пък икономиката им е от бързо по-бързо развиваща се, пък ние сме все в кереча и краят му не се вижда на прехода!!!!.

 10. 10 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 764 Неутрално

  Поредната популистка димна завеса за прикриване на текущи далавери. "Нищо ново не са научили и нищо старо не са забравили" нашите политици.

 11. 11 Профил на dame
  dame
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Колкото "банално" е връщането към темата за приватизацията, толкава банално е и обяснението, че "голяма част от някогашната "гордост на социализма" бяха технологично изостанали и икономически нежизнеспособни предприятия". Това, което боде очите на хората до днес е безценицата на която се извърши, пазарния принцип с който се подходи при липса на действаща пазарна икономика и най-вече произхода на средства на повечето "приватизатори". Аз съм за падането на давността, така както и за останалите престъпления на комунизма!

  dame
 12. 12 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 2589 Неутрално

  До коментар [#11] от "dame":

  А за убийствата ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 13. 13 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 1437 Весело

  Освен това, както е известно, едно нещо струва толкова, за колкото има желаещи да го купят. А желаещи да платят измислените от някой политик или прокурор фантастични суми никога не е имало.
  -----------------------------------------------
  Хихихихи, какво увеселително четиво рано сутрин :) :) :) :) :) :)

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 14. 14 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1852 Неутрално

  "Освен това, както е известно, едно нещо струва толкова, за колкото има желаещи да го купят. "

  Това е така само при положение, че държавата е решила "нещото" непременно да се продаде.

  В някои случаи наистина е нямало никакъв друг изход. Имаше например предприятия, които работеха изключително за руския пазар и след 1989 г. не успяха да намерят нови пазари за продукцията си. Но да се продаде например един голям завод за стойността на 2 апартамента си е трагедия и няма как да не се усеща по друг начин, освен като трагедия. Още повече ако е имало и приватизационно престъпление, на всичко отгоре.

  Нормално е в една пазарна икономика да се образува класа от богати хора. Един от тях например наскоро спечели изборите в Чехия. Но явно у нас те не успяват да си изградят със своите действия един що-годе положителен образ.

 15. 15 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 2244 Разстроено

  нищо няма да се НАПРАВИ........!!!!!!.....те ВСИЧКИТЕ СА ОТ ЕДНО КОТИЛО..........НАЙ-ВЕРОЯТНО ИСКАТ ДА СТРАХУВАТ НЯКОЙ.........ако не СЛУШКА ше го СГОТВЯТ.........!!!!?????$$$$$€€€€€.......

 16. 16 Профил на r3sto
  r3sto
  Рейтинг: 287 Неутрално

  В тон с ника ми, аз съм за пълно ресто на всичко и кой от където е! Баце при маркуча, Цвъки при папките...абе, който за каквото е учил!

 17. 17 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1285 Неутрално

  До коментар [#1] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Страх ли те е ???Да не би и кметовете като теб да са участвали в РМД /"народното творчество по въпроса на съкращението няма да пиша,за да не ме "накажат"/.Мисля,че дори и някои "кметове "го знаят ????

 18. 18 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 2589 Весело

  До коментар [#17] от "doroteus":

  имам много интересна информация по въпроса от кухнята.Интересуваш ли се ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 19. 19 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 2244 Весело

  До коментар [#15] от "kesh":

  най-.ПРЕСНИЯ ПРИМЕР Е БАНКАТА НА ЦЕЦО-КТБ.......!!!!!??????€€€......БАНКЕРА СЕ ВЗЕ МНОГО НА СЕРИОЗНО..........КАЗА- АЗ ЩО НЕ ВИ................!!!!!!!?????.......ТРЪГНА ДА СИ ПРАВИ СОБСТВЕНА ПАРТИЯ...........и РЕАКЦИЯТА НА МЕНТОРИТЕ НЕ ЗАКЪСНЯ........сготвиха го ЗА НОРМАТИВ.........!!!!!!.........сега ВЕРОЯТНО са решили ЗА ДА НЕМА ПОДОБНИ СВОЕВОЛИЯ на НЕКОЙ ДРУГАРЕ ДЕТО СЕ ОСЛУШВАт..........да има ГОТОВ МЕХАНИЗЪМ С КОЙТО ДА БЪДАТ НЕОТРАЛИЗИРАНИ НА МИГА..........

 20. 20 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 2995 Неутрално

  Много добре казано. Няма какво да се допълни. Но Цветанът изобщо не го интересува, че на повечето хора им е ясно каква е целта на новата им екшън акция. Властта е в тях, медиите са техни (как само се обединиха с ДПС на тази тема), ще се опитват да ни обработват, защо не, след като има хора, които им вярват.

 21. 21 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 1144 Неутрално

  "голяма част от някогашната "гордост на социализма" бяха технологично изостанали и икономически нежизнеспособни предприятия, чиято т.нар. продукция не би могла да бъде продадена никъде извън затворения, дефицитен и непридирчив пазар на "братските социалистически страни". А огромна част от държавните предприятия бяха предварително източени, свръхзадлъжнели и докарани до фалит. (Същото, впрочем, се случи и със самата държава.)"
  ====================================================================
  Така е,но ако се опитате да го обясните на някой "твърдокаменен", ще ви засипе с потоци от пяна,как това не е вярно,как всичко си е било наред,но Горбачов,"перестройката",Запада и пр. в този дух,и от този род, са разсипали всичко,а най-вече хубавия строй,който е имал нужда от лееекички подобрения,и всичко е щяло да си бъде ОК! Тази :
  https://www.youtube.com/watch?v=qJYQ9VqPRT0
  няма как да повярва и да разбере това :
  http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2015/01/15/2454459_nasledstvoto_na_soca/

 22. 22 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3758 Неутрално

  Много добра статия.

  Проверка на "приватизацията" с 20-годишно закъснение - това е архипопулизъм.

  Дори да се окаже, че ЦЯЛАТА приватизация е незаконна, какво следва от това? Национализация? Айде без Боковщини.

  Ясен Бояджиев е казал нещо, което знае всеки абитуриент на Търговската гимназия: едно нещо струва толкова, за колкото може да се продаде. На бай Таню, Ел Комедианте, Илийката Пророка, Петков и т.н. може да им се струва, че БГА Балкан е струвала 300 милиарда долара, а Кремиковци - 300 трилиона, но в крайна сметка ПАЗАРЪТ е определил колко струват.

  Обаче аз все пак бих ги запитвл: ако БГА Балкан и Кремиковци бяха толкова ценни активи, а Костов ги продаде, съответно, за 150,000 и за 1 долар, ЗАЩО НЕ ГИ КУПИХА ТЕ? Сега за цената на един Мерцедес щяха да си имат национален превозвач, а за цената на един сладолед в МакДоналдс - кос коджа ми ти металургичен комбинат.

  А, тавариши? 😈

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 23. 23 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3758 Неутрално

  До коментар [#10] от "stein":

  "Поредната популистка димна завеса за прикриване на текущи далавери."

  АБСОЛЮТНО!

  Защо не разследва, например, как се печелят търгове за магистрали, дето така ги стрОи, че след 3 месеца ги ремонтира (Марица)?

  Или (тихо а не чуе някой!) - на кого е фирмата, която внася и притежава тежката пътностроитлна техника?

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 24. 24 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 2995 Неутрално

  До коментар [#22] от "Norman Granz":
  Защо не ги купиха те ли? Защото може да са комунисти, но не са алтруисти и филантропи. Пазарната икономика е в кръвта им, нищо че са проповядвали планово стопанство.

 25. 25 Профил на patsis
  patsis
  Рейтинг: 2484 Весело

  До коментар [#4] от "КМЕТ В СЯНКА":

  къде дрема ГЕРБ толкова години

  Чакаха да мине давност!

 26. 26 Профил на patsis
  patsis
  Рейтинг: 2484 Весело

  До коментар [#24] от "Fiji":

  нищо че са проповядвали планово стопанство
  - ама са изучавали вниманелно "политикономия на капитализма" - имаше и такъв предмет във ВУЗ

 27. 27 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3758 Неутрално

  До коментар [#24] от "Fiji":

  Разбира се.

  И Кремиковци, и БГА Балкан, и останалите им димящи "юзини" - гордост на петилетъчния социализъм - бяха бездънни ями зя пари, в които потъваше държавният бюджет.

  БГА Балкан имаше 80 милиона дългове, които всяка година се увеличаваха с нови 20 милиона.

  За Кремиковци един икономист от ИПИ пеше изчислил, че загубите от него биха били по-малки, ако изплащаше заплатите и социалните на работниците и администрацията си в пълен размер, за да си стоят у дома, БЕЗ ДА ИДВАТ НА РАБОТА.

  Да не говорим какво правеше тази комунистическа налудност с въздуха на София и дробовете на Софиянци (за бачкаторите край пещите не ми се и мисли).

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 28. 28 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 2995 Неутрално

  До коментар [#27] от "Norman Granz":
  А и знаем кой беше на входа и на изхода на Кремиковци.

 29. 29 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 2005 Неутрално

  Да, да се отворят икономическите досиета на прехода.
  Да, приватизацията е престъпна.
  Да, виновна е "старата политическа класа в лицето на Иван Костов и Георги Първанов"

  Тези, които търсеха да спечелят много пари от старата комунистическа икономика, дадоха възможност на практика на мафията да се развие, защото това, което всъщност спаси Унгария от мафията, и това е нещо, което трябва да се знае, беше, че когато разпродаде на безценица максимално бързо всичко навън, заедно с чуждия инвеститор дойдоха правилата и нямаше ниша, в която да се навре местна, щастлива унгарска мафия.

  Който иска, може да чете - Ф.Димитров, Костов и Пушкаров в интервюта:
  https://dariknews.bg/novini/interviu/filip-dimitrov-ako-doktrinata-e-qsna-vinagi-ima-koj-da-poeme-shtafetata-natatyk-260139
  http://www.focus-news.net :85/opinion/0000/00/00/22759/
  https://www.24chasa.bg/Article/1632034
  https://www.24chasa.bg/Article/1642432
  https://www.24chasa.bg/Article/1651676

 30. 30 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 3502 Неутрално

  Какво друго може да направи в случая Прокопиев,освен да защити криминалната приватизация?! Та нали от нея забогатя?! Или мислите,че от телевизионен журналист се става олигарх случайно?!

 31. 31 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 2005 Неутрално

  До коментар [#29] от "plebs":

  Интервюто на Иван Костов, щото горния линк не работи:
  http://www.focus-news.net :85/opinion/0000/00/00/22759/
  focus-news.net:85/opinion/0000/00/00/22759/

 32. 32 Профил на varys
  varys
  Рейтинг: 8 Любопитно

  "Но тези "сметки" нямат нищо общо с реалността. По официални данни на съответната агенция, досега приходите на държавата от приватизацията (която все още не е приключила) са за над 12,5 милиарда долара. Освен това, както е известно, едно нещо струва толкова, за колкото има желаещи да го купят. А желаещи да платят измислените от някой политик или прокурор фантастични суми никога не е имало.

  Първо, защото голяма част от някогашната "гордост на социализма" бяха технологично изостанали и икономически нежизнеспособни предприятия, чиято т.нар. продукция не би могла да бъде продадена никъде извън затворения, дефицитен и непридирчив пазар на "братските социалистически страни". И второ, защото при приватизацията заедно с активите се продават и пасивите. А огромна част от държавните предприятия бяха предварително източени, свръхзадлъжнени и докарани до фалит. (Същото, впрочем, се случи и със самата държава.)"

  Само да питам, Каолин в коя категория беше? ей така, просто ми е любопитно...

 33. 33 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 2005 Неутрално

  "Едно нещо струва толкова, за колкото има желаещи да го купят"
  Абсолютно, само дето чужди инвеститори не бяха допуснати от Монтерейци, от Мултаци и всякакви "вратове". Когато пишете за Кремиковци и Балкан, пишете и за Химимпорт, Главболгарстрой, Свилоза, Софарма... Като пример за премахване на чужди инвеститори може да четете Капитал - http://www.capital.bg/biznes/kompanii/2000/05/05/255588_izborut_za_sofarma_stariiat_kupuvach_ili_novite/

  Технологиите на кражбата
  - преговори с избрани купувачи - РМД-та. Каквото не поискаха, това не получиха.
  - командно подценени компенсаторки и бонове за играчите на вторичния пазар
  - винкулирани АД-та за да се ограничи конкуренцията навсякъде, където е възможно
  п.с. Последното го писах под съседна статия.

 34. 34 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 3923 Неутрално

  До коментар [#30] от "yanne":
  А Вальо Златев, Мишо Бирата и пр. приятелчета на вожда ти са целите в бяло? Само да ти напомня, че в момента дращиш в медиа на Прокопиев. Доста нахално, дори за милиционер.

  Then I heard the voice of the Lord saying, "Whom shall I send? And who will go for us?" And I said, "Here am I. Send me"
 35. 35 Профил на Go Go
  Go Go
  Рейтинг: 71 Неутрално

  До коментар [#27] от "Norman Granz":

  "И Кремиковци, и БГА Балкан, и останалите им димящи "юзини" - гордост на петилетъчния социализъм - бяха бездънни ями зя пари, в които потъваше държавният бюджет."

  Добре казано, имам само да добавя нещо. Баща ми беше икономист, който беше учил аритметика и знаеше да смята. Веднъж, след поредния кретенизъм по телевизията или в някой вестник, звучащ горе долу така "край Кремиковци има толкова желязна руда, че ако се натовари на влак, той ще обиколи земята 9 пъти по екватора", баща ми изръси: "Да, ама валутната му възвръщаемост е 24 %!"

  Аз, разбира се, веднага попитах какво е това "валутна възвръщаемост"?
  - Влагаш в производството на нещо един долар, продаваш нещото и получаваш 24 цента.

  Към всички дето продължават да вярват на комунистическите идиотизми, имам въпрос: Знаете ли кога се случи този разговор? През 1976-а!

  Комунистите се бяха усетили, че рудата край Кремиковци не става за преработка и внасяха желязна руда от Алжир. Баща ми беше направил и тази аритметика и резултатът беше плачевен. Цената на транспорта от пристанище Бургас до Кремиковци беше по-висока от цената корабния транспорт от Алжир до Бургас.

 36. 36 Профил на Bramasole
  Bramasole
  Рейтинг: 3965 Неутрално

  "Заедно с това обаче волно или неволно се постига още един ефект - задълбочава се заблудата, че целият преход е провал, че демокрацията и пазарната икономика са измама, наложена от някакви злосторници, и че съществува някаква алтернативна посока, в която трябва да тръгнем."
  Последният абзац изпраща изключително силно послание! Защото, ако все пак се направят опити да бъде приета тази лишена от всякаква логика и законосъобразност поправка в Конституцията, какво ще следва по-късно - "дейност" по възстановяване и на чл. 1 в частта му за ръководната роля на ГЕРБ?

  "Човек не се дави, като падне във водата, а като остане там” - Едуин Луис Коул
 37. 37 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3758 Неутрално

  До коментар [#35] от "Go Go":

  "Комунистите се бяха усетили, че рудата край Кремиковци не става за преработка и внасяха желязна руда от Алжир. "

  Да, и това го чух след падането на комунизма от хора, които са правили финансов анализ на предприятието за целите на приватизацията му.

  Желязна руда от 5,000 километра!! Само при соца е възможно такова безумие...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 38. 38 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1429 Любопитно

  Другарят Ясен Бояджиев много срамежливо е пропуснал да спомене "масовата приватизация" (боновата книжка още си я пазя за спомен, по едно време ме канеха да я продам за 26 лева) и РМД-тата, на които беше позволено с елементарни счетоводни хватки да приватизират апетитни РАБОТЕЩИ предприятия, които иначе биха донесли стотици милиони при КАСОВА приватизация.
  Що така?

  Знанието е сила, информацията - власт
 39. 39 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1429 Неутрално

  До коментар [#35] от "Go Go":

  През 70-те години "Кремиковци" работеше не с вносна руда, а със слитъци желязо от Украйна.
  В това би имало смисъл, ако от тях тук се произвеждаха специални стомани, а не арматурно желязо и проста ламарина.

  Знанието е сила, информацията - власт
 40. 40 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 10178 Неутрално

  Борисов си намери контратеза за да приобщи БСП и да ги заглушиш.,
  А като цяло - да разводни проблема с корупцията...

 41. 41 Профил на The Core
  The Core
  Рейтинг: 1018 Неутрално

  До коментар [#38] от "pag":

  Разгеле!
  Сложих ти един + ама някой ме бе изпреварил с един - !
  И второ - голямата далавера на Софиянски/Костов с определянето на курса на лева.
  Курсът към тогавашния момент беше чиста проба политическо решение (както е и сега!) и просто бе фиксиран на стойност, която беше поне 10 пъти по-ниска от реалната.
  Точно това обезцени всички приватизирани активи!
  Отделно - никой свестен инвеститор няма да дойде при "Мистър 10%" и да прави метани на килимчето...
  Примери?? "Солвей - соди" единственото читаво-приватизирано предприятие чрез масовата приватизация!
  Виж ги къде са днес, а който имаше акции успя да ги продаде на фантастична цена при консолидацията на капитала от сегашния собственик!

  Ние обичаме да сме сред природата, защото тя няма мнение за нас! Ницше
 42. 42 Профил на who cares
  who cares
  Рейтинг: 441 Неутрално

  ...хм... когато Тодор Вълчев раздаваше на "калпак" банки през 91-92 г., подписът му гордо се медреше на банкнотите, които "били обезпечени със злато и всички активи на банката", разбирай БНБ. После пък един инжИнер химик раздаде същите тези банки, после стана шеф в една от тях... и си построи прогимназия (wtf). Банев и баневица пък, събраха едни бонови книжки и направиха АКБ и разни фараони и пирамиди тип "Югоагент"... после удари "кризата". Баневица слезе от самолета и се качи на майбаха. Карамански го отвя южния вятър, а Лупи...лупито по индийски скри Кремиковци. Стана 2012-13. Дебелия се сдъвка с Мустака, който пък приватизира някаква си търговска банка, която била и корпоративна. България построи Белене, Козлодуй 7,8,9... Лъки, ти не си котка, ти си сандвич...

 43. 43 Профил на koalimar
  koalimar
  Рейтинг: 369 Неутрално

  До коментар [#22] от "Norman Granz":
  "Ако БГА Балкан и Кремиковци бяха толкова ценни активи, а Костов ги продаде, съответно, за 150,000 и за 1 долар, ЗАЩО НЕ ГИ КУПИХА ТЕ"
  Защото ако реалната цена на Кремиковци е 1 милиард примерно, някой е платил 100 милиона под масата и Костов не се занимава с глупости, а си прибира чистите милиони безнаказано. "Инвеститорът" си спестява едни 900 милиона и си осигурява покровителството на управляващите. Не ви ли е ясно, че предприятията масово са докарани до умишлен фалит? Защо се правите на ударени и постоянно говорите за дългове? Факт е, че голяма част от предприятията не са били ефективни и конкурентоспособни, но далеч не всички. Има случаи, в които само готовата продукция в складовете е струвала повече пари отколкото са дадени за цялото предприятие. А машините, инфраструктурата, кадрите, цялото оборудване и т.н.?! Има случаи, в които наистина сериозен инвеститор, с дългогодишна история и доказани качества, се опитва да купи наше "технологично изостанало" производство, но някак си търгът се печели от анонимен азиатец или арабин, който обещава да "инвестира милиони". Как става това според вас? Когато у нас са се мъчили да инвестират сериозни западни компании, които да използват наличната база и обучените кадри, нашите ръководители са продавали на откровени мошеници.

 44. 44 Профил на aiaks
  aiaks
  Рейтинг: 931 Неутрално

  Ако искат да правят разследване трябва да изменят закона,в който давнпстния срок да започва да тече от датата на откриване на престъплението,а не от извършването.

 45. 45 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 3502 Неутрално

  До коментар [#34] от "Alarmstufe: Rot":

  Аз не смятам,че има добри и лоши олигарси.За мен Прокопиев,Огнан Донев или Златев са еднакви.Вие правите разлика и си фантазирате,че едните са добри.

 46. 46 Профил на serafin
  serafin
  Рейтинг: 895 Неутрално

  До коментар [#35] от "Go Go":

  В подкрепа на казаното от Вас ще добавя, че след като Алжир ни отряза започна една безумна операция - в Новоросийск се товарят на кораби слитъци по 16 тона единия, пристигат на пристанище Бургас, там тези слитъци се разтоварват от кораба на вагони (един вагон товари 4 слитъка) в композиция по 32 вагона и веднага отпрашват за Кремиковци (гара Яна). Там тези слитъци ги топят в пещите и от там излиза валцувани листове, които навити на рула (пак по 16 тона едното) се връщат на пристанище Бургас и заминават някъде, където от абсолютно некачественото желязо могат да правят други неща (напр. ножчета за бръснене), включително и тенекията за любимите на комунистите капачки за буркани...
  Та не е никак, ама никак чудно защо Кремиковци не струва и един лев.

  Ако искаш нещо да НЕ бъде свършено създай комисия
 47. 47 Профил на patsis
  patsis
  Рейтинг: 2484 Неутрално

  До коментар [#37] от "Norman Granz":

  Е, че то туй се знаеше още при социализма, затуй имаше планове да се построи трети металургичен комбинат /освен Кремиковци и Ленин в Перник/ в Бургас, че да се избегне оскъпяването на превоза на рудата.

 48. 48 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 9141 Неутрално

  " голяма част от някогашната "гордост на социализма" бяха технологично изостанали и икономически нежизнеспособни предприятия, чиято т.нар. продукция не би могла да бъде продадена никъде извън затворения, дефицитен и непридирчив пазар на "братските социалистически страни". И второ, защото при приватизацията заедно с активите се продават и пасивите."
  Не трябва да си кой знае колко умен, за да го прозреш. Е, не трябва и дебил да си, разбира се.

 49. 49 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 10611 Неутрално

  Крадлива ограбвация от криминални елементи с червени куфарчета.

 50. 50 Профил на who cares
  who cares
  Рейтинг: 441 Неутрално

  ... технологично изостанали - таратанци. ДЗУ Стара Загора (например) беше един от трите завода в света, произвеждащи хардове. В развития свят гледаха ВХС и Бетамакс, а ние - хард дискове. Баси аборигените сме били. И домати... доматите бяха "био", които по сегашния курс си е лукс храна. Селения някаква ;-) ... а и Дневник го нямаше, даже...

 51. 51 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3758 Неутрално

  До коментар [#50] от "who cares":

  Тавариш, аз имах късмета да живея в Ню Йорк от 1990 до 1995 г., имах и спорадични контакти с български дипломати покрай консула Пейчинов (не е роднина на Августин), та знам как купуваха по 10 видео рекордера от Канал Стрийт, за да ги ПРЕПРОДАВАТ в България!

  Да съм знаел, да ги насоча към твоя завод - щял си в долари да се въргаляш...

  А "био" доматите не ги виждахме много при соца - с "ферибота на дружбата" заминаваха за братския Съветски съюз...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 52. 52 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 4798 Неутрално

  Криминалното в приватизацията е нейното забавяне с няколко години.
  —цитат от коментар 3 на tokkay


  ЦЕЛЕНАСОЧЕНО забавяне!
  "....през първите 6-7 години на прехода приватизацията у нас бе блокирана по политически причини - поради липса на съгласие за това как да бъде проведена. Установи се модел на открит грабеж на държавната собственост, познат като "входно-изходна" икономика. Няколко бандитски групировки с червено-милиционерски произход взеха под контрол - чрез цесии и други тарикатски номера - държавната индустрия, продаваха й суровини на безбожно високи цени и изкупуваха продукцията й на безценица. Така активите на българското стопанство бяха изсмукани и остана черупката на старите - и без това плачещи за модернизация заводи. В съчетание с ограбването на банките и разрушаването на селскостопанските структури по идеологически причини - "ликвидация", това оформи първия етап от разгрома на българското национално стопанство..."

  http://www.faktor.bg/bg/articles/ognyan-minchev-1-1

  Мултигруп и подобните и бяха нужни на ЦК на БКП за да охраняват от конкуренцията активите, които в последствие управляващата клика придоби през приватизацията
 53. 53 Профил на serafin
  serafin
  Рейтинг: 895 Неутрално

  До коментар [#50] от "who cares":

  Случайно да сте ползвали някой от "хардовете" на ДЗУ?
  А да сте ползвали някое от прословутите им флопи дискови устройства?
  Щото аз освен пиратски дискове нищо друго читаво не съм видял да излиза от там.
  А, освен огромните дискове, които заралии раздаваха за телевизионни антени, производството на които бе усвоено когато на едно друго място бяха започнали вече PC-та да бълват

  Ако искаш нещо да НЕ бъде свършено създай комисия
 54. 54 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 825 Любопитно

  До коментар [#35] от "Go Go":"Комунистите се бяха усетили, че рудата край Кремиковци не става за преработка и внасяха желязна руда от Алжир. "Да, и това го чух след падането на комунизма от хора, които са правили финансов анализ на предприятието за целите на приватизацията му.Желязна руда от 5,000 километра!! Само при соца е възможно такова безумие...
  —цитат от коментар 37 на Norman Granz


  -От колко километра/ морски мили/ внася желязна руда Япония, за да има металургия, след като няма свои находища???

 55. 55 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2303 Неутрално

  Заченатото в грях няма как да даде добър плод.
  :-) Винаги има алтернатива =
  Народен съд и после "Матрицата - Презареждане"

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 56. 56 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3758 Неутрално

  До коментар [#55] от "dark'star":

  "Народен съд ..."

  И ти - съдия, а?

  Това ще ти е първата платена длъжност от близо 30 години насам.

  Макар че - убеден съм - би я вършил и безплатно.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 57. 57 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3758 Неутрално

  До коментар [#54] от "Бенк-Бенк":

  "-От колко километра/ морски мили/ внася желязна руда Япония, за да има металургия, след като няма свои находища???"

  Ами може и от Луната да я внася, след като от нея произвежда Тойоти, Мицубишита и роботи, а не винкел, тел и тенеке...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 58. 58 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 2456 Неутрално

  До коментар [#35] от "Go Go":

  Прочетох с интерес поста Ви. Аз пък си спомням, че още в онези години (може наистина да е било втората половина на 70-те) под сурдинка се говореше, че да, ние имаме Кремиковци, но той работи на загуба, защото се били заблудили, че имаме руда, а всъщност сме нямали. Даваше се за пример Япония, която няма руда, но е построила своите заводи по крайбрежието, за да няма сухопътни транспортни разходи. И.т.н.
  Любопитно ми е дали Кремиковци е построен така от невежество и некадърност, което беше повсеместно или пък някой отвън нарочно ни го е натресъл като инструмент на заробването (не казавам кой, че да не ме нарочи онази фейсбук група :))
  Между другото си спомням и дрги два гиганта на глинени крака, които източиха България - единият неше някакъв комбинат в Русе, в който ходих един път в командировка около 85 г. по ИТ линия. И там хората, с които се срещнах, открито говореха колко е безсмислено това предприятие.
  Вторият пък беше комбинатът в Червена могила. Там пък работиха двама близки мои приятели и от тях знам как комбинатът е работил с минимален капацитет, а производството е било на практика брак. Но това е дълга тема.

 59. 59 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 927 Неутрално

  Повечето от днешните български "милионери" са милионери по ЗАСЛУГИ, верни на партията и приятелите си. Те "приватизираха" предприятията не за да ги експлоатират, а за да ги окрадат, фалират, ограбят и сложат парите в джобовете си. Те не откриха онези 16 банки за да работят, за да правят бизнес на конкурентни начала, а за да излъжат хората да си набутат парите там, после да ги откраднат, да ги фалират през 1997 г. и с откраднатото да си купят лъскави автомобили, да правят хиперснобски, хиперскъпи свадби, да ходят по екзотични места на света, да се правят на богаташи, на онези, за които са чели (само онези, които знаят да четат) по книгите. По тази причина ВИНОВНИТЕ ТРЯБВА ДА БЪДАТ ИЗДИРЕНИ, ОСЪДЕНИ ДА ВЪРНАТ ОТКРАДНАТО И ПРАТЕНИ ДА ИЗЖИВЯВАТ СТАРИНИТЕ СИ В СХЛУПЕНАТА КЪЩУРКА, КАКТО В ПРИКАЗКАТА ЗА ЗЛАТНАТА РИБКА. Лаком гъз кръв сере, или поне така е справедливо да се случи.

 60. 60 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1252 Неутрално

  "Освен това, както е известно, едно нещо струва толкова, за колкото има желаещи да го купят. "Това е така само при положение, че държавата е решила "нещото" непременно да се продаде. В някои случаи наистина е нямало никакъв друг изход. Имаше например предприятия, които работеха изключително за руския пазар и след 1989 г. не успяха да намерят нови пазари за продукцията си. Но да се продаде например един голям завод за стойността на 2 апартамента си е трагедия и няма как да не се усеща по друг начин, освен като трагедия. Още повече ако е имало и приватизационно престъпление, на всичко отгоре.Нормално е в една пазарна икономика да се образува класа от богати хора. Един от тях например наскоро спечели изборите в Чехия. Но явно у нас те не успяват да си изградят със своите действия един що-годе положителен образ.
  —цитат от коментар 14 на ijj


  Целта на приватизацията беше не приходите от нея,а от една страна предприятията които могат да работят в пазарни условия да работят,а държавата и общините да се разтоварят от бремето да ги подържат и да покриват задълженията им.Много хора не разбират разликата между собственост на вещ и на предприятие,Собствеността на търговско предприятие е правото да се управлява предприятието и да се придобие печалбата му.Към момента на приватизация държавата и общините реално не упражняваха правата на собственици в този смисъл,доколкото реално нито ефективно участваха в управлението,нито придоваха печалба,която се източваше по модела вход-изход ,а държавата периодично покриваше задълженията.И присвояване на средства се извършваше тогава,а не при приватизацията.Виждал съм платена фактура за поставяне на решетки за радиатори за 80 000 неденоминирани лева на метър,когато МРЗ беше 50 000 неденоминирани лева.Реално на това се опитваха да се противопоставят синдикатите,особено Подкрепа.Този модел 'вход-изход" беше развит до степен да се стигне до безпрецедентното в световната практика рафинерия ,Нефтохим-Бургас" да е на загуба,което счетоводно още е така и е проблем на данъчното законодателство и прилагането му.Държавните и общински предприятия освен това бяха и доколкото ги има все още са хранилка за близки до властта и източник на финансиране на субекти и хора,близки до властта ,но сега тази роля е поета основно от други субекти и механизмите са други,а и обема по-малък.Освен това основната маса на неоснователно обогатяване за сметка на държавате се случи при продажба и особено замяна на вещи частна държавна или общинска собственост,и при публично-частни партньорства,а не при приватизацията.Христоматиен пример е продажбата на земя собственост на държавата на дружество на бившата председателка на комсомола Станка Шопова на цена 50 пъти под пазарната,на която сега има лагер,собственост на кметството на Москва,на който Бойко Борисов тържествено ряза лентата.Давността за престъпления извършени покрай тези сделки не е изтекла.А в случая не е имало друга причина държавата да продава земята,освен да получи пари от продажбата.
  Стойността на едно предприятие може да се определи по няколко начина.Това са общо взето балансова стойност на активите и пасивите,ликвидационната стойност на активите и пасивите,хипотетична цена на създаване на такова предприятие,сегашна стойност на бъдещите парични потоци и ако се търгува на регулиран пазар -пазарна капитализация.И може да бъде и отрицателна.И при приватизация реално е приложима комбинация между сегашна стойност на бъдещите парични потоци и ликвидационната стойност на някои от активите.Задълженията,които купувача на приватизирано предприятие поема не е само плащането на цената,но и задължения за поемане на задължения на предприятието,за подържане за определен срок на определен брой заети,определен обем дейност и т.н ,скрепени с клауза за неустойка,

 61. 61 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1252 Неутрално

  До коментар [#54] от "Бенк-Бенк":

  В Япония не се внася желязна руда,а чугун и скраб,от който се произвеждат специализирани стомани.В развитите държави почти не се преработва желязна руда до чугун.Та японските металургични заводи правят това,което прави Стомана Индъстри АД, Стомана-Перник преди приватизацията.

 62. 62 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1252 Неутрално

  ... технологично изостанали - таратанци. ДЗУ Стара Загора (например) беше един от трите завода в света, произвеждащи хардове. В развития свят гледаха ВХС и Бетамакс, а ние - хард дискове. Баси аборигените сме били. И домати... доматите бяха "био", които по сегашния курс си е лукс храна. Селения някаква ;-) ... а и Дневник го нямаше, даже...
  —цитат от коментар 50 на who cares


  Я да ме светнеш в какъв формат е бил филма,че да се побере на 40 МБ хард диск и на какъв компютър с каква ОС и с какъв плеър си ги гледал тия филми.И как тия филми са били качени на въпросния харддиск.щото ДЗУ произвеждаше само 5,25" флопи дискове и дискови устройства.
  Доматите и не само те се пръскаха с ДДТ,вероятно някакво БИО ДДТ,дето се ползваше дълго след забраната му в цивилизованите и не толкова цивилизовани страни

 63. 63 Профил на lks24520573
  lks24520573
  Рейтинг: 34 Неутрално

  Вместо да се гледат 5200-те приватизационни сделки , много по-ефективно е да се
  тръгне по пътя на парите и имотите на "събудилите се" след една нощ милионери и бизнесмени. Да се видят кои са 150-те "другари" назначени от А.Луканов за "милионери'". Кои са кредитните милионери, на кого са издавани лицензи за банки с финансиране от държавната банка, как и с какви средства са придобити имотите-дворци в периферията на София и други курортни селища и вилни места в цялата страна , за които знаят и местните баби.

 64. 64 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 2848 Неутрално

  Още един, който прокламира “тури му пепел”!

  Платената тролщина трябва да бъде криминализирана!
 65. 65 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3758 Неутрално

  До коментар [#62] от "slonsco":

  "И как тия филми са били качени на въпросния харддиск. щото ДЗУ произвеждаше само 5,25" флопи дискове и дискови устройства.

  Не сте прав, колега.

  Произвеждали са и с капацитет 1 терабайт, но те са били само за партийния актив.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 66. 66 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 3635 Неутрално

  До коментар [#62] от "slonsco":

  колегата може би иска да каже "гледахме хард дисковете" - в смисъл, гледал ги е отдалеч в завода някак, съзерцавал ги е.

  בני אתה אני היום ילדתיך
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук. Разбрах