Доклад ли? Цялата държава е паднала в асансьорната шахта

Делян Пеевски, Бойко Борисов

Делян Пеевски, Бойко БорисовОчаквано реакциите на единадесетия доклад на Европейската комисия за напредъка на България по механизма за сътрудничество и проверка, който засяга основно борбата с корупцията и организираната престъпност, разделиха управляващите и опозицията. Всички спорове за това какво е постигнато по седемнадесетте препоръки, заложени в предпоследния доклад от януари тази година, приключват, след като се прочете следното красноречиво изречение, което се намира в заключението на въпросния документ: "Комисията все още не може да заключи, че някой от показателите е изпълнен в задоволителна степен на настоящия етап."


I rest my case - както биха казали самодоволно обиграните юристи в американските съдебни драми. Но филмът е български и всички участваме в позорището.


Какво ни казват апологетите на кабинета "Борисов" 3 и мнозинството в 44-ото Народно събрание?
Те коментират доклада, като изтъкват в положителен аспект, разбира се, реформата на Висшия съдебен съвет и "историческия пробив", направен с антикорупционното законодателство. Посочва се и фактът, че новият кабинет на практика започнал работа само преди няколко месеца – нямало време за дълбоки и решителни действия по препоръките и т.н.


Смешен e плачливият вой на чакалите


Малко било времето. Това не е първият, а третият мандат на премиера Борисов. И ако той не беше хвърлил оставка, обиден като нацупена капризна госпожица след провала на ГЕРБ на президентския вот преди година, нямаше да има предсрочни парламентарни избори през пролетта на 2017 г. И "реформите" щяха да продължат. С пълна пара. Мдааа.


Няма да припомням за пореден път това, че страната ни е най-корумпираната в ЕС според най-новите данни на Transparency International за 2016 г. Да започнем с друго. С последните титанични усилия на парламентарното мнозинство – предлаганите промени на конституцията, които целят отпадането на давността за престъпления, извършени при приватизацията. Освен че в тесен юридически смисъл ретроактивността на тази промяна е много спорна (независимо че председателят на правната комисия в парламента Данаил Кирилов цитира Маркс и Енгелс в своя защита, за да докаже обратното), тя също така е и нелегитимна от гледна точка на други фундаментални принципи на демократичните политически системи. Като повелята за съхраняването на политическия плурализъм и свободата на словото.


Целта на "реформата" и милиционерската стратегия, която наднича зад нея, е прозрачна


А тя е: да се развържат ръцете на прокуратурата, за да бъде използвана като инструмент от силните на деня за разправа с политическите им противници. Без значение дали става дума за предизвикване на нови разследвания срещу Иво Прокопиев или за поредната банална експозиция на скелетите в гардероба на Корнелия Нинова. От една страна, от ГЕРБ искат да отклонят общественото внимание от готвения от опозицията вот на недоверие, от друга – в случая с приватизацията на "Каолин" и ролята на Прокопиев подготвяната атака явно има за задачата да доведе до запор на сметките на "Капитал" и "Дневник", които са трибуна за критика срещу премиера Борисов и неговото управление.


Съмнявам се, че конституцията ще бъде променена. Най-реалистично все пак изглежда, ако се стигне изобщо дотам, промените да бъдат придвижени по така наречената "бавна писта" (по израза на Кирилов), за която са необходими минимум 160 гласа (виж текста на Глава 9 от конституцията – ако се събере такова мнозинство, те могат да бъдат поставени за ново разглеждане от парламента и приети в срок не по-рано от два и не по-късно от пет месеца с мнозинство 2/3 от депутатите, чл. 155, ал. 2). Затова е нужно да има "Воля" за отпадането на давността, т.е. партията на Марешки да подкрепи ГЕРБ, Патриотите и ДПС.


Но за управляващите съвсем не е толкова важно промените да се направят


От една страна, като ги инициират, те се самогероизират, показвайки, че са поборници за справедливостта в обществото, а от друга, "дебатът" за миналото ще даде възможност да се мъти водата, да се очернят опонентите, като се смесват факти и измислици. А и не е изключено за известно време да спре писъкът на комарите, на драскачите дразнители, които си позволяват нагло да нарушават спокойната дрямка на премиера. Така България ще може да отбележи друг "напредък" – от страна с частично свободни медии ще станем такава с напълно несвободни като Русия на Владимир Путин (виж Индекса за свобода на пресата за 2017 г. на Reporters without borders, където сме на последно място по този показател в ЕС ). А защо да не наваксаме и "преднината" на Северна Корея?


За тези, които се учудват, че за вота на недоверие ДПС действат с БСП, а за отпадането на давността се първи съратници на ГЕРБ, да кажа, че това е поредното доказателство, което подкрепя тезата -


в политическата система оперира необезпокояван политически картел


Опозиционната ДПС няма проблем да се договаря с ГЕРБ и Патриотите по определени теми. А и движението участва под прикритие и в управлението чрез фигури като министъра на икономиката Караниколов, приближен до Делян Пеевски. Както вече посочих, темата за корупцията, по която, изглежда, ще бъде обреченият вот на недоверие, без съмнение е важна (обречен, защото БСП и ДПС имат общо 105 народни представители, а за да падне кабинетът, са нужни поне 121). Но точно ДПС на Ахмед Доган, Христо Бисеров, Йордан Цонев и Делян Пеевски да влиза в ролята на блюстител на закона е не комично, а направо нагло.


С корупцията е пряко свързана и друга болезнена тема – тази за бедността. В най-бедната страна в ЕС, България, минималната работна заплата е 235 евро; за сравнение - в разкъсвана от политическа криза и скандали Гърция е близо 700 евро, а в новобранците в ЕС Хърватия е около 435 евро. Но за сметка на това вчера цял ден Цветан Цветанов и Георг Георгиев от ГЕРБ тръбят във Facebook: "Благодарение на воденото от г-н Борисов правителство над 1 200 000 пенсионери ще получат коледни надбавки в размер на 40 лв.!" (статус на Георгиев). Алилуя. Лайк веднага. Каква щедрост! Да отиват пенсионерите вкупом да им целуват ръцете и нозете. Призовавам новоизпечените български либертарианци и консерватори, вместо да искат премахване на минималната работна заплата и да демонстрират високомерие, да прочетат повече за това какво е "социален консерватизъм". Защото това е единствената разновидност на тази "идеология", която може смислено да вирее в България.


Като споменах медийния магнат Пеевски – неговият законопроект срещу "вторичното разграбване на КТБ" (т.е. проектът за изменения в Закона за банковата несъстоятелност) е друг пример за това как под маската на справедливостта се прокарва арогантно личният, егоистичен интерес. Това всъщност е закон, чрез който се защитават, както съм писал, щенията на магната в "Дунарит". Така Пеевски, както находчиво и точно написа Иван Бедров, е "най-големият борец срещу модела Пеевски".


Има ли нужда да добавям повече факти към написаното? Не само 61-годишната жена, за която писаха медиите вчера, а цялата държава е паднала в асансьорната шахта и е с опасност за живота. Това е равносметката на всички претенции за икономически, правен и т.н. напредък и подем.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (34)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1574 Неутрално

  Защо тази статия няма автор???

 2. 2 Профил на Ден
  Ден
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Доло рацете от Иво Прокофиев.

 3. 3 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7572 Неутрално

  Падна ли или я блъснаха. Тези двамата също участваха.

 4. 4 Профил на ralita68
  ralita68
  Рейтинг: 540 Неутрално

  До сега имах надежда, че от автентичното дясно може да има надежда, но вече нямам никакво съмнение, че интересите им са оплетени с тези наБСП и следват една ОФ линия!Жалко, много жалко! Загубихте поне четири потенциални избиратели. Безвъзвратно!

 5. 5 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 556 Весело

  Има автор и е много вярна, за мъка на ушанки и мицифай ...

  Авторът, Петър Чолаков: http://www.dnevnik.bg/author/494

  Българите са малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 6. 6 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1770 Разстроено

  България е паднала в асансьорната шахта и отгоре ѝ лети със страшна скорост един атомен реактор във вид на откъснал се асансьор.

 7. 7 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 840 Разстроено

  За съжаление е така. И ако някой на следващите избори се запънкя, че ще промени нещо, няма и да му повярвам. Докато Русия ни управлява чрез назначените милионери и бившите от ДС и УБО, нищо няма да мръдне. Ще си останем в позата на разкрачени - ем сме в ЕС, ем сме още в СИВ...

 8. 8 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#6] от "Fiji":

  Реакторите са два. Ей, все неразбрали, после се цупите като ви кажат некви проценти...

 9. 9 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#7] от "charlesdegaulle":

  И ти си от образованите... УБО е част от ДС. Не е необходимо да се споменава всеки отдел. И да те светна, РУМНО е фактор, УБО - не...

 10. 10 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1485 Неутрално

  Абсолютно верни констатации.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 11. 11 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1366 Разстроено

  До коментар [#9] от "дядо Д":


  ... УБО е част от ДС. Не е необходимо да се споменава всеки отдел. ...
  —цитат от коментар 9 на дядо Д


  Управление, а не отдел Доби.
  ДС имаше отделни управления и УБО (управление за безопасност и охрана) бе едно от тях , а сега е НСО. . .
  Всичко само в прекръстено. . . . .
  Пременил се Илия в нова антерия,
  огледал се пак в тия !

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 12. 12 Профил на paf
  paf
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Всичко в статията е точно така, но управляващите, вкупом с опозицията ни смятат 80% за дебили.Та, ако мине тъжният им плач!

 13. 13 Профил на Iloslav Kaimakanov
  Iloslav Kaimakanov
  Рейтинг: 394 Неутрално

  Народ, който чака (като разгонена кучка) да бъде оправен, винаги си намира Оправяча. Е, сега сме случили на баш Оправяч, както сам твърди днес. С целувки в Брюксел се подготви и тука ще ни спука. Сега ни предстои полярна брачна нощ с Белене. Щастливо прекарване, народе.....

 14. 14 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#11] от "Чардо":

  Прав си. Грешка на езика, инспирирана от сегашните наименования на структурите. Управления бяха, щото начело бяха генерали. Сега с дирекциите и отделите е малко по-различно...

 15. 15 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 507 Неутрално

  Самата истина за управляващите - трябва да се повтаря всеки ден и всеки час, докато паднат от власт

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 16. 16 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4739 Неутрално

  Снимката е точно попадение! Борисов и образа му в огледалото!

 17. 17 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3337 Неутрално

  Липсата на време за изпълнение на препоръките на ЕК Борисов и свитата му обясняват с недостига на време на третия кабинет на ГЕРБ... Тези хора наистина ли мислят, че паметта на гражданите е толкова къса или просто не им пука какво мислим ние - та нали Борисов ни зомбираше със заклинания, че ще подаде оставка при загуба на през. избори, а месеци по-късно обясняваше на междунар. младежки форум как разбирал демокрацията - че не било правилно всички държ. постове да се заемат от една партия и от ГЕРБ решили да не спечелят и тези избори.
  Това не е поведение на отговорни държавници и политици! Ако има все още електорални единици, които намират управляващите за такива, разбира се.

  "Най-големият враг на познанието не е невежеството, а илюзията за познание." Стивън Хокинг
 18. 18 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5981 Неутрално

  Отличен анализ. Слаб 2 от Европа за Борисов (не достига до задоволителен), Горко и на България.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 19. 19 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1038 Неутрално

  Перфектен и точен анализ на Петър Чолаков.. Браво!
  А само ще добавя за възобновяването и наново заробването ни с нов 21 000 000 000 лв. данък Русия и платените вече 1 600 000 000 лв. чрез БелеНе и " законът " Пеевски за покриване на кражбата на века от към 4 000 000 000 лв. вече ясно личи новата Тройна коалиция - ГЕРБ - БСП - ДПС подпомагана с Воля от Обединени Руски Патриоти.
  Като се сложат и 16 000 000 000 лв. заеми става плаче майката и Видов ден ще дойде много внезапно за тези Русофилско Народно събрание и министерски съвет който ще бъдат съдени за Държавна измяна.

  ОСТАВКА КРАДЛИВИ ПРОДАЖНИЦИ!

  "Светът няма да бъде разрушен от тези, дето вършат зло, а от тези, дето ги наблюдават без да направят нещо по въпроса" Алберт Айнщайн.
 20. 20 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1038 Неутрално

  Раздел II.
  Предателство и шпионство

  Чл. 103. (Доп. - ДВ, бр. 75 от 2006 г., в сила от 13.10.2006 г.) Който, изпълнявайки държавна служба или поръчение пред чуждо правителство или международна организация умишлено ги води във вреда на републиката, се наказва с лишаване от свобода от десет до петнадесет години, както и с лишаване от права по чл. 37, ал. 1, т. 6 и 9.

  https://lex.bg/bg/mobile/ldoc/1589654529

  "Светът няма да бъде разрушен от тези, дето вършат зло, а от тези, дето ги наблюдават без да направят нещо по въпроса" Алберт Айнщайн.
 21. 21 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2896 Неутрално

  До коментар [#17] от "Bramasole":

  Бай Х плещи каквото му дойде на ума и после забравя най-вероятно. Мисли си, че и ние сме късопаметни като него, но най -симпатични са ми герберите ,които всеки ден се връткат като ветропоказатели.

 22. 22 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3701 Весело

  ,,...Това е равносметката на всички претенции за икономически, правен и т.н. напредък и подем. ,,

  Е да икономическият напредък от 0,9% при управлението на др. Оришарски беши огромен напредък, дигами са от дъноту. А ся при напредък от 3,9% лежим на дънуту, нъл тъй Пешо

 23. 23 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3701 Весело

  До коментар [#21] от "hodounski":

  ,,Бай Х плещи каквото му дойде...,,

  Ма напрао с тва ,,Бай...,, чупиш скалата на кунтуризъма. А са пишите, чи сти културни, нъл праилну сам гу написал ,,културни“ щот ного от ваште го пишат ,,колтурни“

 24. 24 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1449 Неутрално

  Паднала е, ама няма кой да я вади...

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 25. 25 Профил на yorddj
  yorddj
  Рейтинг: 713 Неутрално

  До коментар [#15] от "neut":
  Комуноидо-герпъвата шайка сама няма да падне. Подпират я не само 80% дебили, но и руските им братушки.

 26. 26 Профил на mladen_49
  mladen_49
  Рейтинг: 124 Весело

  Матросов на амбразурата в защита на прокопиев.

 27. 27 Профил на glaxo11
  glaxo11
  Рейтинг: 741 Неутрално

  Асистент Чолаков, пишете за сложни неща с образен патос, подходящ за първокурсник-ляв радикал от Сорбоната пролетта на 1968 г. , не и за тук.Много неща не са ви ясни, щото сте тесногръд и зелен.И много черноглед-паднал в шахта народ, пропаднала държава и само групата на хранениците на "А за Б" извисени, загрижени за бъдещето (ако има такова изобщо) визионери и знаменосци на правдата.

 28. 28 Профил на foxa5
  foxa5
  Рейтинг: 551 Неутрално

  ,,...Това е равносметката на всички претенции за икономически, правен и т.н. напредък и подем. ,,Е да икономическият напредък от 0,9% при управлението на др. Оришарски беши огромен напредък, дигами са от дъноту. А ся при напредък от 3,9% лежим на дънуту, нъл тъй Пешо
  —цитат от коментар 22 на сидер


  Я сравни с Румъния дето имат 8%.

 29. 29 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Защо тази статия няма автор???
  —цитат от коментар 1 на 4ort


  Щот си кьорав!!!

 30. 30 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 605 Неутрално

  ,,...Това е равносметката на всички претенции за икономически, правен и т.н. напредък и подем. ,,Е да икономическият напредък от 0,9% при управлението на др. Оришарски беши огромен напредък, дигами са от дъноту. А ся при напредък от 3,9% лежим на дънуту, нъл тъй Пешо
  —цитат от коментар 22 на сидер


  Гербав Сидере, напредъкът при Костов беше от 7% нагоре!!!
  Аре гербавите бегайте да го викате за помощ, че Бай ви Х не мое го докара дотолкова и посмъртно!

 31. 31 Профил на kamelia_it
  kamelia_it
  Рейтинг: 8 Неутрално

  [quote#30:"choss"][/quote]

  Къде четете тази статистика? Ето какво показват данните на Световната банка - При Костов растежът е почти нулев и започва едва при царя:

  https://goo.gl/DhSe2J

  Графиката в точката "Към капитализъм и свободен пазар (след 1989 г.)".

  Може ли да ни посочите вашите данни от къде са?

  През 2009-та фракциите на БКП- БСП, ДСБ и ДПС си гласуваха закон за амнистия на икономическите престъпления. Начело с др. Костов!
 32. 32
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 33. 33 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3164 Неутрално

  До коментар [#31] от "kamelia_it":

  О-хо-о-о-о...! Добре дошли...! :)
  Днес си имаме чисто ново попълнение в редиците на ГЕРБ-ерите, които са на смяна в този форум...! :)

  Бивш tww09306483.
 34. 34 Профил на kamelia_it
  kamelia_it
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#31] от "kamelia_it":О-хо-о-о-о...! Добре дошли...! :)Днес си имаме чисто ново попълнение в редиците на ГЕРБ-ерите, които са на смяна в този форум...! :)
  —цитат от коментар 33 на tww09306483


  Питах за източника на данни, а не за махленските ви методи за отклоняване на темата.

  През 2009-та фракциите на БКП- БСП, ДСБ и ДПС си гласуваха закон за амнистия на икономическите престъпления. Начело с др. Костов!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK