Това ви чака! (Ако не е истина, не е и пост-истина)

Това ви чака! (Ако не е истина, не е и пост-истина)

© ПорталТекстът е от портала "Култура"


Пари, пари, пари! – за туй все се препиряме тия дни, щото видните ни народни представители, наострени като оси, се жилят, та жилят, па се и жалят, че и "оскърбяват" гороломно, кой гдето свари; а покрай цялата тази врява за приватизации и концесии край тях открито се навъртат и едни базиргени (търгаши – за пояснение), кокорят очи и премислят на кого ли да подложат крак, та да прилапат нещо. Досущ като у Ботйова, нали помните – парите са ум, парите са чувства, парите са живот, парите са бог.


Прав е класикът, как да не е прав За пари колко хора влязоха в политиката, па си накупиха по 5-6 апартаментчета, че и отгоре; пък само това да беше – ами то и още пари бол – та видимо разпънаха вратове: я от тютюните дял, я някое тлъсто парче от голяма обществена поръчка, пръстите да си оближеш. Друга важна госпожа пък предвидливо подходи наопаки – първом приватизира и спастри едни пари, че чак подир туй заруменя приятно като ален мак и днес охотно ни облъщава с речите си за сиромасите. За онзи от сараите не ща и да мисля – там каквито порции се разпределяха, там що сирене, мед и масло потекоха като реки, едва ли и най-напредничавата хидроинженерна мисъл в света е в състояние да му хване колая.


Ала на туй място, пак както у Ботйова, в повествованието ни зейва голяма дупка: щото всичките тия златни телци в миг помръкват при вида на друг важен герой и събирателен образ на нашето време, достоен за дълбока почит и високото ни внимание, какъвто е знаменитий кир Михалаки.
Вярно времената се менят, с тях и имената. Днес този важен чиляк – при чиято поява сякаш дуварите думат: "Голям човек, умен човек" – въобще не се кичи тъкмо с това си име. Той, честно казано, въобще не обича да му споменават името и най-силно мрази разни въпроси като "кой?" по повод на всеуважаемата му личност. Гневи се силно тогава, сякаш половината му имане са изяли. И с цялата си корпулентна мощ заканително клати глава, голяма колкото пет обикновени глави – ще видят тия синковци "кой" той е.
Ала истината изисква да признаем, че в българския политически разказ, гдето все си играем на шикалки, пренията "кой?/той" са повече от фундаментални, да не кажем основополагащи. Още от Ботйовото "Това ви чака!" ("Будилник, брой 3, 20 май 1873 г.), та до същата закана, будеща разни страхове с днешна дата.


Кой? Той. Те. Ние. Въх! Олеле


Пълна гама от чувства и предчувствия, определящи националното ни битие в цикъла на печалното му самоповторение.


И как на този фон да не оцениш гениалността на Ботйовия памфлет, познат и от читанките? Как да не провидиш тогава една многозначима поява на кир Михалаки в днешното ни Народно събрание. Представете си го само: върви натам силно запъхтян и разлюлян, побирайки в себе си поне пет търга за магистрали и неизвестно колко още концесии и сделки, че и закон за една банка; смръщен, гневен и недоволен, върви и пуфти, присвил лице. А при вида му не едно депутатско сърце слиза в петите, че даже някои, като опърлени, направо искат да търтят в бяг. Още повече, че пътьом той сграбчва някакво лице, да кажем от ляво, стискайки го немилостиво за ухото.
А онзи заеквайки, едвам изстенва: "К-к-а-к-во съ-ъ-м на-п-р-р-авил?"


– Какво си направил ли? – немилостиво пита кир Някой си, пък тегли ли, тегли ухото му. Затуй, както пише пак Ботйов, погледнеш ли ушите на българите, те все изглеждат много големи – почти магарешки.


– Казах ли ти, съска той, да се споразумеете с Пъдарина по списъка на сделките, дето ще се преразглеждат. А вий, келеши с келеши, всичко сте готови да оплескате и омаскарите


– Ама ние, отвръща "момчето от ляво", нещо не се разбрахме по концесиите За водата, за въздуха
И млъква, щото усеща, че съвсем се забърква.


– Ще ти дам един въздух на тебе, дъх няма да си поемеш! – изсумтява кир Някой си. Аз за какво съм ви турил край червената фудулка, бе? Само да се ветреете там като прани гащи ли? Дал съм ви списък, съгласуван "с когото трябва". Първо, второ, трето, десето А после кон пи, кон пя Тъй ще им пуснем кепенците и на драскачите. Да са си правили "икономия". А от останалите ще паднат бая пари.


Тук обаче вниманието на кир Някой си изведнъж бива привлечено от друго угодническо лице с цъфнала мазна усмивка по него.


– А, сгода, вестникарчето също дошло Аз на тебе, келеш с келеш, какво съм ти казал да пишеш, бе?


– Ама, нали писах за кюфтетата, дето яли, пък после не


– Какво после, бе, пергиш неден. Дал съм ти три списъка, досущ като в хартиите, дето разпространявам за ползване от целокупното население. И там нещата са от ясни по-ясни: за едни пишем само лошо, за други – само добро, за трети въобще не пишем! Хиляда пъти ти го повтарям, бунак с бунак. Иначе какво – да пишем има ли мутри и трафиканти в Събранието? Има зер, че какви да има само – пеперудки и божи кравички?


– Ама аз, какво


– Какво, такова! Защо си пуснал в газетата, бе, ахмак, че в България ловели само "цаца" и на туй се крепял риболовът Ум няма ли в тая куфалница? Майтап ли си правиш, с когото не трябва? Май и на теб ще ти ударя кепенците!


Разядосан, след тези си пророчески слова, кир Някой си се извръща в друга посока, вади от джоба си кърпа и избърсва прекрасното си лице. Ала сетне го избива на размисъл. "Май ще излезе прав оня, дето рече, че 80 на сто били хахавите в тая държава. Пък другите са им криви. Аслъ, едни магаретата са се сбрали в Събранието. Таман нещо наредиш и то тръгне да се подрежда, сякаш щръклицата ги прихваща, скачат и разбутват всичко. А на мен ми трябват пари-пари-пари-и-и, да не би безплатно нещо да ти се дава. Пък се и отчитам, където трябва. Ще видят те какво ги чака! Калпав народ!"


П.П. Продължението, както се казва, следва. В Ботйова или в актуализирана версия. Това е въпросът.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (19)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ruby
  ruby
  Рейтинг: 225 Весело

  Нов (по-скоро стар) риторичен похват за прочит на ежедневната преса!
  Автентично по Ботев: :Парите са ум, парите са чувства, парите са живот, парите са бог. За пари Генович е станал шпионин, Найденов мекере, а Ми-
  хайловски - подлец."
  Молитва към Кир Михалаки:
  "- Моля ти се, кир Михалаке, имай милост от бога - пус-
  ни Мита из хапуса. За 30 гр/оша/ цял месец вече как лежи
  - а аз сама жена какво да правя? Толкова деца, а залък хляб
  няма вкъщи... от вчера не са яли...
  - А че не съм те карал аз да раждаш толкова деца. Сиро-
  маси хора сте - да сте правиле икономия.
  - О-ох, не думай, кир Михалаке, каква кумания да
  правиш, като кума - той по сиромах от нас? За дрешки,
  за свещи, за туй - за онуй, се ние си харчиме. Само попът
  - невидяло му се попството, - само той ни зе 9 гроша за
  кръщене. "

 2. 2 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3384 Любопитно

  Това ви чака! - ми и сега чàкаме, както по време на турското робство сме чакали векове някой отвън да дойде и да оправи нещата !!!

  [email protected]
 3. 3 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2182 Весело

  "Пари, пари, пари... при Ботйовъ е "рекъл едно време Наполеон". А сега са зяпнали за наполеони. Долари, франкове тоже. Само рубли не щат, нищо че ни калесват за тях.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 4. 4 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5872 Неутрално

  Какъв народ!

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 5. 5 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 805 Неутрално

  До коментар [#4] от "penetrating":
  "Какъв народ!"
  През 1875г. Петко Славейков е поставил диагноза/безпощадно вярна/, на "народа" в едно много кратко свое стихотворение.

 6. 6 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5872 Неутрално

  До коментар [#5] от "subaru":

  Именно :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 7. 7 Профил на anarhochristian
  anarhochristian
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Нека да добавим и Смирненското: Не бой се, мама, те са свикнали!

 8. 8 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1503 Неутрално

  За едни парите са свобода.
  За други те са власт.

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 9. 9 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1366 Разстроено

  До коментар [#4] от "penetrating":


  Какъв народ!
  —цитат от коментар 4 на penetrating


  Райко Алексиев:
  „Пътеводител за България - пътища и безпътие“

  Статията не е писана днес, а през 1933 г. във вестник „Щурец“

  „За България може да се каже, че е свободна страна. Или по-правилно казано – България е странна свобода.
  По устройство е държава, в която всеки се устройва, както намери.
  Намира се на кръстопътя на дребните амбиции.
  Населението й се състои от бивши, сегашни и бъдещи министри. Занятието на всички се състои в това: сегашните министри да дават амнистия на бившите, а бъдещите – на сегашните.
  Страната е разделена на 14 окръга, 60 партии, 600 крила, 6 хиляди групи и 6 милиона мнения, като всяко отделно мнение подлежи на разцепление.
  Разположена е между границите си, а разположените в нея не знаят никакви граници. Снабдена е с железници, чрез които най-лесно се стига до катастрофа.
  Има добри и уредени прави пътища, обаче поданиците й предпочитат да вървят по кривите, защото са по-утъпкани.
  Държавата си служи с телефони, а държавниците - с телефончета.
  Столицата й има обществени сгради и улици, като улиците са пълни с уличници, а обществените сгради с общественици.
  Случва се обаче и обратното - уличниците се настаняват в обществените сгради, а обществениците се пращат на улицата. ""

  Освен промяна в техниката има ли друга ?

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 10. 10 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1503 Неутрално

  До коментар [#9] от "Чардо":


  Освен промяна в техниката има ли друга ?
  —цитат от коментар 9 на Чардо


  Ако за промяна считаш всичко да е както на теб ти харесва- НЕ.

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 11. 11 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5872 Неутрално

  До коментар [#9] от "Чардо":

  Удар в десетката :)
  Сполай ти за напомнянето...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 12. 12 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5403 Неутрално

  Актуално и за днешните политици.

 13. 13 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 660 Неутрално

  А на мен ми трябват пари-пари-пари-и-и, да не би безплатно нещо да ти се дава. Пък се и отчитам, където трябва.


  Пари , пари , париии , рече по едно време Тони Николов и като един съмременен кир Михалаки , зина да глътне целият фонд "Америка за България ". Защото знае , че бадява пари не ти се дават . Пък трябва и да се отчитат . Чест , съвест - празни приказки . Царица е парица .

 14. 14 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4023 Неутрално

  "Когато човек поиска да вникне в историята на българския народ и да разбере смисъла на най-характерните явления в нея, той остава с впечатлението, че тя представя странна смесица от несъвместими крайности и противоречия. Всичко в нея изглежда неестествено и парадоксално. Постепенността, съществен белег на всяко нормално развитие, тук почти изцяло липсва; като че ли едничката неизменна черта в целия исторически живот на българите се явява отсъствието на всяко постоянство и приемственост.

  Тая особеност изпъква еднакво отчетливо във всички периоди на историческото ни битие — в далечното минало, както и в ново време — и във всички области на националния ни живот. Равномерно движение не се забелязва нигде в него, липсва и трайност в постиженията. Поради това истинско развитие тук няма: всичко е само скокове и поврати, бързи и буйни подеми, последвани от още по-неочаквани и дълбоки падения и от периоди на пълна неподвижност и немощ."

  Петър Мутафчиев "Книга за българите "

  klimentm
 15. 15 Профил на щурец в ухото
  щурец в ухото
  Рейтинг: 0 Любопитно

  "Пари, пари, пари... при Ботйовъ е "рекъл едно време Наполеон". А сега са зяпнали за наполеони. Долари, франкове тоже. Само рубли не щат, нищо че ни калесват за тях.
  —цитат от коментар 3 на bajhuj_2010


  Рублата не е валута? Воала 60 рубли за долар...

 16. 16 Профил на щурец в ухото
  щурец в ухото
  Рейтинг: 0 Весело

  Равномерно движение не се забелязва нигде в него, липсва и трайност в постиженията. Поради това истинско развитие тук няма: всичко е само скокове и поврати, бързи и буйни подеми, последвани от още по-неочаквани и дълбоки падения и от периоди на пълна неподвижност и немощ."Петър Мутафчиев "Книга за българите "
  —цитат от коментар 14 на klimentm


  Е, има напредак... тогава са били 100 %, а сега са само 80

 17. 17 Профил на gogata1955
  gogata1955
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Изходът? Ето какво пише Ботйов
  "Вярвам в единната обща сила на человеческий род на земното кълбо, за да твори добро.
  И в единний комунистически ред на обществото, спасител на сички народи от вековни тегла и мъки чрез братски труд, свобода и равенство.
  И в светия животворящ дух на разума, укрепляющ сърцата и душите на сички хора за сполуката и тържеството на комунизма чрез революция.
  И в единното и неделимо отечество на сички хора и обща собственост върху сички имоти.
  Изповядвам единний светъл комунизъм, поправител недъзите на обществото.
  Чакам събужданието на народите и бъдащий комунистически строй на целия свят.

  Галац, 20 април 1871 г.
  Хр. Ботйов
  Прав е класикът, както би казал умникът Тони.

 18. 18 Профил на Jezmy Halibram
  Jezmy Halibram
  Рейтинг: 393 Неутрално

  Прекалено е умен Българския народ , в живот трябва да си малко прост и да не се мисли много а да се прави . :) :) :)

 19. 19 Профил на serafin
  serafin
  Рейтинг: 786 Неутрално

  До коментар [#14] от "klimentm":

  Страхотно попадение! Точно в темата
  Благодаря за напомнянето!

  Ако искаш нещо да НЕ бъде свършено създай комисия
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK