ГЕРБ: Три ревизии и една слабост

ГЕРБ: Три ревизии и една слабост

© Юлия Лазарова"Дневник" препечатва анализа от портала "Култура".


ГЕРБ и Борисов са в отслабена позиция и то не защото дадоха свидна жертва с главата на Главчев. Тази оставка е просто симптом на обща политическа слабост, която се изразява най-вече в обслужване на чужд дневен ред. Опитвайки се да балансира между твърде много различни играчи, Борисов е принуден все повече и повече да се бори за приоритети, които нито са на ГЕРБ, а още по-малко са десноцентристки. Първо, съдебната реформа и борбата с корупцията са отдавна отвлечени от лобито на ДПС - Пеевски - Цацаров: атаката срещу Прокопиев и "Икономедия" от тази седмица бе поредната илюстрация на този факт.


Второ, за да "балансира" по отношение на БСП, Борисов и ГЕРБ възприеха основната теза на социалистите: "грабителската" приватизация е причината за неудачите на прехода. Това удобно скрива вината на БСП за забавянето на приватизацията, което доведе и до сриването на икономиката от 1996-1997 г. Пътьом тази подмяна замита и мутренското десетиление след 1989 г.
И накрая, ГЕРБ движи България към отваряне отново на проекта АЕЦ "Белене", който самите те настояваха да бъде спрян и твърдяха, че е нерентабилен.


Всички тези пируети потенциално отчуждават ГЕРБ от голяма част от десния избирател, включваща далеч не само ядрото на "градската десница". Оставането на ГЕРБ и патриотите на власт в момента зависи от странна компания – ДПС, БСП, а дори и Марешки е мобилизиран да дава по едно рамо. Наличието на много потенциални партньори може и да е ресурс за Борисов. Но фактът, че всеки от тях иска нещо в замяна, обезличава ГЕРБ и го прави инфраструктура на обща политическа безотговорност, в която на най-различни интереси намират все по-често удовлетворение.


Ревизия 1


ГЕРБ ще ревизира прехода и приватизацията. Давността за приватизацията ще бъде приравнена с давността за престъпления срещу човечеството.


След подобна реформа ще е по-добре да си бил мутра и да си убил някого през прехода – сега може да си отдъхнеш спокойно и даже да влезеш в политиката. Или да си останеш в нея. Недай си Боже да си купил предприятие обаче. Тогава ще могат да ти "отворят досието" и чрез прокуратурата и КОНПИ да почнат да ти ровят из доходи и активи. На теория – докато го изисква законът. На практика – докато им омръзне.


Защо ГЕРБ прави тази ревизия? Първата цел е много ясна: тръгне ли се на нова конституционна реформа, Борисов ще може да твърди, че води "дълбока" антикорупционна политика през следващите една-две години. И нищо да не излезе от тези мерки, след две години я камилата, я камиларят.


тората цел е да се нападне "старото дясно" като виновно за несправедливостта на прехода. Борисов вече интернализира напълно логиката на пеевските медии – "ние не сме цвете, но и те са маскари".


Третата цел е да се даде възможност на прокуратурата и КОНПИ да атакуват селективно опозицията.


Тези цели могат да донесат тактически ползи за ГЕРБ, но са всъщност голяма стратегическа грешка. Те вкарват Борисов в популисткото антипреходно говорене и раздухването на соцносталгии. Не на последно място те отварят въпроса за миналото, което не е най-силната негова страна. Но най-важното, това е тема, която ще сблъска ГЕРБ с динамичната част на обществото. Тя иска работеща правова държава днес, а не обещания за справедливост със задна дата. Едното не може да замени другото, а май това в планът.


Ревизия 2


По поръчка на правителството учени от БАН направиха ревизия на проекта за нова атомна централа в Белене. От ревизията става ясно, че при най-щастливо стечение на обстоятелствата този проект теоретично би могъл да е печеливш. Общото впечатление е, че правителството има нужда от сложни и неясни сметки на варианти, за да оправдае вече взето политическо решение за строеж. Конфузът е, че ГЕРБ вече публично е отстоявал други позиции и уж се е стремял да спре проекта.


Сметките би трябвало да се изложат просто и убедително. Долу прилагам за общо ползване един самоделен, (полу)хипотетичен пример на анализ:


Да предположим, че ако изхарчим десет милиарда евро в строежа на Белене, централата ще бъде готова след десет години. Да предположим също така, че при най-добрия вариант (на БАН или въобще) след още десет години експлоатация тя ще е генерирала десет милиарда печалба. Тоест след 20 години ще излезем като общество на нула и оттам нататък само ще печелим. Да предположим по-нататък, че описваният най-добър вариант (най-доброто стечение на обстоятелствата като цена на другите видове енергия, национално и регионално търсене на енергия и т.н.) има гигантските 70% вероятност да се случи! (Малко е нереалистично, но да видим!).


Очакваната полза от един проект се измерва по формулата "печалба" х "вероятност" тази печалба да се получи. По тази формула след 20 години ще можем да разчитаме на 10 млрд. печалба х 70% вероятност или 7 милиарда евро общо. Тоест като вземем и първоначалната инвестиция, ще се окаже, че очакваната ни полза след 20 години е минус 3 милиарда. В момента без да правим нищо, сме на минус от само два милиарда и може би е по-добре да си останем на това ниво на загуба и да не го увеличаваме. В крайна сметка прогнози за след 20 години са до голяма степен безсмислени – светът се променя твърде бързо.


БАН допускат още едно щастливо за страната обстоятелство – че някой друг ще реши да участва с 70% собственост и толкова от първоначалната инвестиция в "Белене". Тогава от 3-те милиарда очаквана загуба само 1 милиард ще са наши обществени! В такъв случай ще е по-добре "Белене" да се строи, защото минус 1 милиард е по-добър от сегашната чиста загуба от минус 2 млрд. бв.


Вярно е, че хипотетичният ни пример изглежда като бакалска сметка, но правителството и БАН трябва да предложат точно такова обобщение на доклада, за да разберем какво следва от него. Засега такова няма и затова докладът изглежда безсмислен или дори прикриващ реалната ситуация.


От гледна точка на политическите науки, ако "Белене" се строи, през следващите 20 години правителството ще разполага с мощен финансов ресурс. То ще разпределя поръчки, в които ще има много управленска дискреция (усмотрение). Това е така, защото ядрената енергетика е свързана със сигурността, сигурността обикновено е обвързана със служебна тайна, а тайната води до слаба отчетност. Ерго, правителствата имат интерес от скъпоструващи проекти в тази сфера, дори когато очакваната полза от тях е минусова.


Ревизия 3. Вторичното разграбване на КТБ


ГЕРБ ще подкрепи закона Пеевски/Цонев за вторичното разграбване на активите на КТБ. Ретроактивно всички сметки с активи на банката ще могат да бъдат преразглеждани. В икономиката има една мисловна процедура, която се нарича "тест на завистта". При нея сделка или транзакция не е приключила, докато всеки един от участниците не е убеден, че тя е справедлива; докато всеки един не спре да завижда на другия за това, което другият е получил.


ГЕРБ модифицират "теста на завистта" по следния начин: всяка сделка с активи на КТБ може да се преразгледа, докато управляващите и прокуратурата не спрат да завиждат на някой от участниците.


Подобен закон все пак е противоконституционен – биха казали специалистите. Но пък беда ли е това, би им опонирал Швейк.


ГЕРБ: Три ревизии и една слабост

© Николай Дойчинов


Нещо се случва в страната и балансьорът вече не е това, което беше. В крайна сметка не е лесно да караш правителственото колело, докато на гърба ти са качени и ДПС, и Пеевски, и Европейската комисия, когато на лявото ти рамо е кацнала Корнелия Нинова, а на дясното са тримата патриоти от запаса Но поне това обяснява защо румънското колело регистрира 8-9% растеж, а нашето – наполовина. Балансирането носи тъга.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (48)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1134 Неутрално

  Смилов от новите десни, стига сте ни натрапвали през ден глупосите му

 2. 2 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 814 Неутрално

  Типичните глупости на Смилов. Герб били дясноцентристи!!! Ха сега де!

 3. 3 Профил на Grizacha ot Razgrad
  Grizacha ot Razgrad
  Рейтинг: 627 Разстроено

  Що ли си мисля,че това е фалшива новина......................................

 4. 4 Профил на venziko
  venziko
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Интересни събития стават в България,изобщо няма да е скучно и ще има големи фойерверки и от двете страни https://www.youtube.com/watch?v=T5F38nCbUSs

 5. 5 Профил на yavooor
  yavooor
  Рейтинг: 1124 Неутрално

  Ако атаките срещу Прокопиев са от ГЕРБ, защо няма нищо за това в Икономедия?
  Случаят май е криминален?

 6. 6 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 924 Весело

  ревизия 4 , герб е партия а борисов е политик

 7. 7 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5229 Неутрално

  До коментар [#1] от "Гаргамел":

  Как успяхте да прочетете статията, да си съставите мнение и да постнете тъп коментар за 3 минути след публикуването на статията?! Или "Чукча - не читател, Чукча - писател"!?

 8. 8 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1852 Неутрално

  Типичните глупости на Смилов. Герб били дясноцентристи!!! Ха сега де!
  —цитат от коментар 2 на von_seeckt


  ГЕРБ са десните в България. Ония-автентичните десни са си чиста проба болшевики.

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 9. 9 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 814 Неутрално

  [quote#8:"lz2"][/quote]

  Мдаа..десни, ама създадени от леви, кадесарски генерали. Красота!

 10. 10 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 733 Неутрално

  "След подобна реформа ще е по-добре да си бил мутра и да си убил някого през прехода – сега може да си отдъхнеш спокойно и даже да влезеш в политиката. Или да си останеш в нея. Недай си Боже да си купил предприятие обаче. Тогава ще могат да ти "отворят досието" и чрез прокуратурата и КОНПИ да почнат да ти ровят из доходи и активи. На теория – докато го изисква законът. На практика – докато им омръзне."

  Поздрав за невероятно перфидната манипулация.
  Измества се основната тема, чрез внушение за "тъмното" минало на една "мутра".
  Ясно, кого визира Смилов.
  Да си бил "КУПИЛ"(!!!) предприятие, няма нищо общо с това да си наследил правото да го закупиш на престъпно нищожна цена в ущърб и на държавата и на милионите нещастни акционери/притежатели на бонови книжки/.
  ЗАЩО беше отсвирен белгийския кандидат за Каолин, предложил 20 млн. евро?!
  Някой ще отговори ли сми(с)лово?

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 11. 11 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 924 Весело

  "След подобна реформа ще е по-добре да си бил мутра и да си убил някого през прехода – сега може да си отдъхнеш спокойно и даже да влезеш в политиката. Или да си останеш в нея. "

  смилов ,по ясен и по точен от всякога

 12. 12 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 571 Весело

  Даниелчо се е объркАл, много.
  Тотално. Особено за приватизацията. Щото именно там афтентичните /фарисеите Костови/ се издъниха, за дълго
  И нагледно показва - защо даже и Марешки е десния обединител.....

 13. 13 Профил на Rational
  Rational
  Рейтинг: 1089 Неутрално

  Ревизията на прехода е поредната зле скалъпена инициатива на ГЕРБ. След 10 години на власт сега се сетиха да търсят виновници, след като са неспособни или по-скоро нямат желание да търсят корупционни схеми в настоящето. Няма как да е иначе, след като в една част те са играч (поръчките свързани с Държавния резерв), а останалите сами си ги създадоха (примерно санирането). Между другото кога ще видим политик в затвора - или всичките ни са чисти като сълза?

 14. 14 Профил на revengeee
  revengeee
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Кво да ревизират като от 10 години те управляват. Може да се насочат към недотам прецизните действия на Хан Аспарух и наследниците му. После да минат към Второто българско царство на куманите, чийто наследник е Цветанов. Там някъде е заровено кучето май, нали?!

 15. 15 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3360 Неутрално

  дълго ще четем такива статийки ....

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 16. 16 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 964 Неутрално

  Ревизия на прехода...божее каква справедливост и идилия ще настанат. И какво по-точно ще ревизират след като всичко е било препродадено, прехвърлено и това което не работи отдавна е нарязано на скрап? И второто, България има фундаментални проблеми за решаване които с ревизия на нещо си няма как да се решат. Ето и три изключително важни предизвикателства стоящи пред Родината според реномирани международни институции. Неравенство в доходите - най-заможните 20% от населението имат 8 пъти по-големи доходи от най-бедните 20%. Най-голямото неравенство в целия ЕС. Това беше посочено от Световната Банка като едно от големите предизвикателства в икономиката. Демографската криза. България се намира в състояние на жестоко усилващ се демографски срив, направо катастрофа. Не започне ли нещо да се прави тука и сега, след 10 годинки може и да е късно. Проблем посочен както от МВФ, така и от СБ. Съдебната система и върховенството на закона. Не знам вече колко годинки и на колко правителства са навивани канчетата от страна на ЕК, а резултатът е - никакъв. А не се ли подобри правораздаването, неще има и читави инвеститори готови да вложат парите си в родната икономика. България отчаяно се нуждае от дългосрочни а не спекулативни инвестиции.

  ГЕРБ = Сборище от герберунгело-паралелепипедоиди с онбашия Бойка Мутрашенко начело.
 17. 17 Профил на Умнокрасив
  Умнокрасив
  Рейтинг: 773 Неутрално

  дълго ще четем такива статийки ....
  —цитат от коментар 15 на дерибеев


  То за сега само това ни остава, от така наречените демократични ценности. Ако успеят да запушат устата на Икономедия, с демокрацията в България е свършено, пък всеки да си защитава и мисли каквото ще. Ако "държавата" (сиреч не гражданите, а мафията, която я е завладяла) реши да се саморазправи с всеки един от вас, няма сила, която да ви защити. Да е ясно. Просто ставате курбан на някой шишко и това е, няма значение дали сте нарушавали закони, няма значение колко данъци сте платили и колко работни места сте създали, има значение само дали сте удобни или неудобни на някой от тримата дебели. Да ни е честито на всички граждани, които преди 30 години вярвахме, че днес България ще бъде демократична, свободна и правова държава и децата ни ще растат в сигурност и проспериращо общество. Получихме 2 милиона изгонени и още толкова (тези дето сега са между 10-25 години), които стягат куфарите и нямат никаква идея да се връщат в тази кочина, наречена България.

  No Pain No Gain
 18. 18 Профил на vista2
  vista2
  Рейтинг: 469 Неутрално

  Поредните фантасмагории на Смилов. Няма да седнат и да измислят нещо позитивно, зад което да застанем, а само негативи, негативи. Аман.

 19. 19 Профил на Ще върнем България в Европа
  Ще върнем България в Европа
  Рейтинг: 1712 Любопитно

  Не е вярно, че ГЕРБ са възприели тезата за "грабителската приватизация" едва ли не вчера. В първата година на мандата си Плевнелиев каза, че държавата е ощетена с 50 млрд. лева от приватизацията. В интервю пред БНТ, по време на протестите за "ефтин" ток, в деня след приемането на оставката му Симеон Дянков твърдеше, че за скъпия ток е Виновен Иван Костов с приватизацията на някакви ТЕЦ. Към този момент ГЕРБ са подписали 9 от 12 споразумения за "Белене".

 20. 20 Профил на Starkad
  Starkad
  Рейтинг: 346 Весело

  До коментар [#15] от "дерибеев":

  Аз затова чeта само кулинаринте рецепти на Радан във Facebook .
  Виж рецептата от 17 ноември за "делиормански див заек" уловен и сготвен на каварма .

  Oh,wonder!!! How many goodly creatures are there here!!!
 21. 21 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 1576 Весело

  До коментар [#17] от "Putarak":

  "Получихме 2 милиона изгонени"

  Това е най-глупавата мантра независимо кой я казва. Сега всеки е СВОБОДЕН сам да прецени къде му е най-добре.

  Никой никого не 'гони'.

  Има само едно по-глупаво нещо - 'плашенето' как едикой си щел да отиде на терминал две

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 22. 22 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5516 Неутрално

  Борисов вече не вижда себе си в окюгледалото. Дори когато не е пред огледалото, всеки ден той вижда само и единствено Пеевски

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 23. 23 Профил на ralita68
  ralita68
  Рейтинг: 557 Неутрално

  И какво предлага господина, БСП и ДПС? Щото всичко друго е в зоната на здрача.

 24. 24 Профил на 5ar8
  5ar8
  Рейтинг: 233 Неутрално

  За съжаление няма позитивни резултати,даже е трудно да бъдат измислени.Дори и факта, че можем да пътуваме по света,се превърна в негатив.
  До коментар [#18] от "vista2":

  5ar8
 25. 25 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 462 Весело

  1. Ревизия на приватизацията без действаща независима съдебна власт се равнява на путинизация.
  2. Формулата за оценка е:
  (Оптимистичен вариант + Песимистичен вариант + 4*Най-вероятен вариант)/6
  И резултатът ще е далеч по плачевен от апроксимацията с най-добрия вариант.
  3. За КТБ погледнете точка 1.

 26. 26 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 462 Неутрално

  Малко извън темата, но във връзка с преразглеждане на приватизацията и законът на Пеевски за КТБ.
  Тези хорица с Манифеста за Европейски ценности не са в час. Не манифест, а манифестации и не обединение на дясното, а единен фронт на всички демократични партии срещу пълзящата путинизация на обществото. Във ФСПП (Фронт Срещу Пълзящата Путинизация) има само една обединяваща идея - правова демокрация. След постигането на тази цел учатниците е естествено да се разделят на леви и десни в политиките си.

 27. 27 Профил на Starkad
  Starkad
  Рейтинг: 346 Весело

  До коментар [#21] от "saint evlampi":

  То да си прецени е един къде му е добре е едно, а да го приценят другите е съвсем друго :)
  Много колумнисти и форумисти от това форуме така ги прицениха тук,че отлетяха и се приземиха обратно на терминал 3 у BG

  Oh,wonder!!! How many goodly creatures are there here!!!
 28. 28 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 902 Неутрално

  Ще го напиша пак!
  САМО ТРУЖЕНИЧКИТЕ КРАЙ МАГИСТРАЛИТЕ СЕ ОПИТВАТ ДА УГОДЯТ НА ВСЕКИ!

  Добре, че Боко не е жена, защото щеше да развява гащите си като байрак!

  Да разлая троловете!!
 29. 29 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 1576 Весело

  До коментар [#27] от "Starkad":

  Да, аз затова грубо майтапя образите дето 'плашат' че заминават на терминала как на хийтроу (примерно) ги чакат с хляб, сол, червено килимче и сандък кеш. Не че няма отлични възможности разбира се, ама лузърите упорито отказват да разберат че минаването през терминала само по себе си не е магичната трансформация дето ще ги направи успешни апа останалите у бегето горко ше се каят как са изпуснали такива бележити сънародници :)

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 30. 30 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 902 Неутрално

  До коментар [#9] от "von_seeckt":

  Тоя път имаш плюс и от мене!

  Един от главните в КДС, които създаваха тъй наречената опозиция, ми беше трети механик!

  Когато Берон се пенявеше, че няма нищо общо с ДС, тоя мой колега, ми каза кой е водещия офицер на ентомолога, а Григор Шопов на едно съвещание, му заявил:
  "Кажи на оня с бръмбарите, да напише доклад!"

  Да разлая троловете!!
 31. 31 Профил на Starkad
  Starkad
  Рейтинг: 346 Весело

  До коментар [#26] от "puknatastotinka":

  Чети кулинарните рецепти на Радан там е ключът към победата на "Манифеста"!
  На 13 септември публикува "европеизиран постен гювеч" в знак нa признателност на Макрон (в превод "bulgar guvech a la Manú ")
  Иванов се жени за Иванова (Лили),така към 2.93% се прибавят в пъти повечето гласове от фенове на певицата и влизането у парламента е осигурено!
  a la Manú!!!!

  Oh,wonder!!! How many goodly creatures are there here!!!
 32. 32 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Поредните фантасмагории на Смилов. Няма да седнат и да измислят нещо позитивно, зад което да застанем, а само негативи, негативи. Аман.
  —цитат от коментар 18 на vista2


  Черно му е майката, знае си играта мишката

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 33. 33 Профил на TAU
  TAU
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Казаното от Смилов: „Динамичната част на обществото иска работеща правова държава днес” (в свободен цитат) би трябвало да е центърът на анализа му, а тези като: „Борисов и ГЕРБ възприеха основната теза на социалистите: "грабителската" приватизация е причината за неудачите на прехода. Това удобно скрива вината на БСП за забавянето на приватизацията, което доведе и до сриването на икономиката от 1996-1997 г. Пътьом тази подмяна замита и мутренското десетилетие след 1989 г.” само го разводняват.

  Защо?

  При работеща държава – власт, която налага правилата, контролира спазването им и санкционира безкомпромисно нарушаването им – проблемът дали собствеността е държавна или частна не е от такова критично важно значение. И обратно, при неработеща държава и частната собственост става неефективна, дори е обществено много по-опасна от сринатата и неработеща държавна собственост – или процесът на придобиването й е откровено разбойнически, или начинът й на функциониране е съмнителен, или паразитира върху обществения ресурс, а не го създава (обществените поръчки), или едрата частна собственост направо е поставила под контрол държавата и я принуждава да работи за частния й интерес.

  Та тезата за частната собственост като едва ли не панацея („забавянето на приватизацията, което доведе до сриването на икономиката”), не е вярва, поне не е безусловно вярна! При срината държава частната собственост е не по-малко обществено вредна от неефективната държавна собственост.

  Решението ни е ясно – работеща държава, ефективни институции, контрол и неизбежност на наказанието (носене на безусловна лична отговорност) за всеки, който нарушава правилата. И за да се помръдне затъналата в тинята машинария на държавата, трябва да се почне с носенето на лична отговорност от политиците и магистратите – да има механизъм, който да ги контролира и санкционира.

  България ще стане реална демокрация, когато законът се превърне в онова силово поле, което регулира отношенията и постъпките на хората със силата на природен закон. Как си представяте гравитацията да щади слона, защото е голям, тежък, важен и значим, и да притиска и мачка мравката, защото е дребна, незначителна, маловажна? Гравитацията си е гравитация, без значение колко тежък и важен си и КОЙ си.

  Формулата е проста: Държавата е сила, но силата е подчинена на закона, а законът защитава и налага приетите в обществото ценности – в случая демократичните ценности.

 34. 34 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2046 Весело

  Динамичната част от смислителите е нагазила в каолина.

 35. 35 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7868 Неутрално

  Че те ГЕРБ да не би да са десни.

 36. 36 Профил на 彼得。斯托亚诺夫
  彼得。斯托亚诺夫
  Рейтинг: 533 Неутрално

  статията е добра!

  -- 子曰:[人能弘道,非道弘人]卫灵公15:28
 37. 37 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 892 Неутрално

  "ревизия на прехода 20г по-късно" е евтин театър за пред останалата местна публика - половината не разбира езика, 1/4 са пред Божиите порти, а на останалата 1/4 им е през цацаратора.

 38. 38 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6129 Весело

  Не си ти, когато си гладен!!!

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 39. 39 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2472 Неутрално

  След като не се "случи "лустрацията", кадрите на БКП запретнаха ръкави, и започнаха в стила на "петилетката за три години", да шетат и "приватизират законно" всичко до което достигаха. Едни овладяха каналите за контрабандата с наркотици, горива за ембаргови дестинации, оръжие, цигари и други . Други се захванаха с "банково дело", а трети с "профила на бизнесмени и икономисти", с легалния бизнес! В похода на БКП, към овладяването на управлението на държавата, бяха впрегнати всички ресурси на ДС и АОНСУ и за по-сигурно, "инвитро" бяха клонирани ядрата на бъдещи политически проекти, включвайки и най-верният слугинаж от низшия си "ешелон" по места. "Сървайварите" в джунглата, в която бе превърната държавата, доказваха, или не , "жизнеспособността" си да "водят бащина дружина. И след "голямото плюскане", отесняването на нишата и намаляването на "ресурсите" за приватизиране, децата на рептилиите, инстинктивно впериха алчните си очички в добре охранените си братовчеди. И тъй като настъпи демократично време, приеха закон за това, кой кого има право да изяде!
  А Смилов нека си пише! Ние сме "спокойни", че всичко е "законно"! И осигуряваме "стабилност и сигурност"!

 40. 40 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1083 Весело

  "Вярно е, че хипотетичният ни пример изглежда като бакалска сметка, но правителството и БАН трябва да предложат точно такова обобщение на доклада, за да разберем какво следва от него. "


  Какво очарователно признание на Смилов, че нищичко не разбира от това, което са му поръчали да напише.......

  Знанието е сила, информацията - власт
 41. 41 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1536 Неутрално

  Прав е Смилов и много добре илюстрира тезите, които излага.
  На кой не му е ясно, че дъвката приватизация освен отклоняване на мнението ( нашето де:)) и удари по тези, които "не слушат" за нищо друго няма да послужи. Или може би някой чака от Белене да потече мед и масло - напълно съм сигурен, че няма да има таква централа, но ще бъдат похарчени още едни пари - размера е както Белене 1 и КТБ - между 2 и 4 млрд.
  Така че да гледаме писаното по същество, а не да плюваме по пишещия, защото не е от нашите или нещо не харесва в него.
  И да не забравяме, сметките ще ги плащаме ние - няма кой друг:).

 42. 42 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3357 Неутрално

  Ех Смилов, Смилов! Миналия път те подкрепих, щото беше прав, ма сега как, като нищо вярно не си написал? Оставката на Главчев е инцидент с жертва. Той сам си сряза клона, направи непростим гаф. Никой към момента даже не се и сещаше за него. АЕЦ Белене ще се строи. Напук на всичко и на всички дето вият. Има обективни причини, ма като сам не искаш да разбереш, аз да ти го наливам ли? Няма друг по-заинтересован от Боко да се разследва криминалната приватизация и да се махне давността. Защото държавата бе ограбена, народът бе ограбен и сега богатството е в ръцете на шепа олигарси. А на Боко му трябват пари. На всяка цена. Да ощипе олигарсите, да ги раздруса и пребърка, колкото падне толкова, но без пари той е обречен. И с КТБ проблемът е същия. И самият дявол да предложи решение, ако от него може да се изстиска някакъв ресурс, то е доброто решение. Нямаш ли си съветници бе Смилов? Много трудно се справяш.

 43. 43 Профил на chinaski
  chinaski
  Рейтинг: 395 Неутрално

  [quote#8:"lz2"][/quote]

  ГЕРБ са десни, колкото БСП са социална партия?А ти си мислещ, колкото Борисов говори английски - демек - нула!!!Гласувай още за посткомунистите от ГЕРБ и не забравяй да забърсващ праха от портрета на Живков, редом до този на Борисов, който, сигурен съм, всяка сутрин, блажено лижеш!!

 44. 44 Профил на chinaski
  chinaski
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#42] от "Judjuk":

  Оставката на Главчев е инцидент с жертва. Той сам си сряза клона, направи непростим гаф

  Май не разбираш и не вождаш, а?Главчев е поредното жертвено агне от Борисов, само и само образът му да не попадне в сянка.За справка - Фидосова/отдавна/, а съвсем скоро - Делян Добрев, Тодоров и министърът на здравеопазването.Сега и Главчев.И всички те - жертвани бързо-бързо от Борисов, като само Добрев бе спасен от групата на ГЕРБ, въпреки ББ.
  И как само ден, след виковете и обещанията на депутатите на ГЕРБ, че Главчев няма да подава оставка, Борисов за половин час го/ги убеди да стане?!!И то заради Нинова - дразнител номер едноо за Борисов.Уж!!!!
  Ще махнем Главчев, вие ще гласувата с нас за приватизацията - това е?А ДПС си правят закони за ограбената и от тях КТБ, а Борисов казва, че ще го подкрепи.Е, Пеевски и Борисов, не са ли заедно?!
  Никога не е било Борисов да е управлявал - той просто разпределя дяловете.За него България не е държава с хора, а територия с население.
  И последно - последите години, когато се е стигал до смяна на шефа на парламента, само няколко месеца след това, са идвали и предсрочни избори - Стефан Савов и Герджиков!!!

 45. 45 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3357 Неутрално

  "Май не разбираш и не вождаш, а?Главчев е поредното жертвено агне от Борисов, само и само образът му да не попадне в сянка."
  До коментар [#44] от "chinaski":

  Е, аз как да ти отговоря? Разсъждаваш предвидимо и политкоректно, нещата изглеждат подредени, прости, ясни и логични. Не може така господине. Вложете малко въображение, завържете ги, усложнете ги някак си. Не трябва всичко да е толкоз елементарно и примитивно.

 46. 46 Профил на dr.web
  dr.web
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Какво би казал Швейк в такъв случай: ами много просто - значи хвърляш колелото и всички ненужните тежести на гърба и по раменете и ...тръгваш пеша. Към ... блесналите жита. Като преди това, разбира се, си зъвързваш на врата един ... галстук. Краснъй или голубъй ... по избор.

 47. 47 Профил на motochristo
  motochristo
  Рейтинг: 1246 Неутрално

  Нищо ненормално не е станало. Ганьо така гласува на последните избори. Сега в парламента има следните "партии", всъщност групи по интереси:
  - герб: на приказки десни, по наследство леви, по резултати консерватори запазили привилегиите на левите и разпиляли потенциала на десните.
  - бсп: семейна руска партия, на приказки леви, на практика крайни либерали към своите капиталисти, като резултати - ужас.
  - дпс: фирма, на приказки либерали, на практика лобисти на своите хора и приятели, машина за пари и влияние, като резултати - за дпс отлични, за Българското общество - трагични.
  - патрьоти: България нат сичко! Освен Россия, мойте приятели от ДС, моята кариера. Икономически виждания - липсват, юридически виждания - липсват. Волен сбира пари. Виждането, че за българския народ е добре да е беден, тъп, ксенофобски и горделив, е основната линия.
  - воля: не се разбира за какво се борят точно, защото няма един, който да е способен на смислена реч. Затова не знаем, но се нагледахме на безумие.

  Та тази компания какво да произведе освен това, на което се наслаждаваме в послено време?!

  Отговор: 51% избирателна активност, свирепа емиграция, масово оскотяване, масово опростачване, блокаж на всички важни процеси в обществото, запазване на интереса на лобитата, дето цоцкат.

  Извод: Ганьо, просто животно, ако не започнеш да мислиш какво правиш на избори, съвсем скоро всичко приключива.

  Гласуваш за прасе - получаваш кочина.
 48. 48 Профил на the_4th_horseman
  the_4th_horseman
  Рейтинг: 233 Разстроено

  Сметката с милиардите е малко по-сложна - ако очакваме да сме на нулата след 20 години, не трябва да забравяме, че за тези 20 години добре направени инвестиции би трябвало да се учетворят, тоест изравняването се предвижва напред във времето. Основен показател за една инвестиция е периодът на възвращаемост - спред мен 20 години са прекалено много. Много от инвестиционните проекти в Северна Америка се базират на 5 годишен период. Освен това статията нищо не казва за разходите по поддръжката, а и за предполагаемия живот на инсталацията

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK