"Белене" пак възкръсва. Честито!

Площадката на АЕЦ "Белене", 2010 г.

© Анелия Николова

Площадката на АЕЦ "Белене", 2010 г.Твърде често в България схемата изглежда така: безкрайно въртене в кръг, а накрая - връщане в изходната точка. Идеалният пример е АЕЦ "Белене", пише Ясен Бояджиев за "Дойче веле" и обяснява кой ще плати сметката.

Казват, че тепърва ще провеждат "задълбочена дискусия, за да чуят всички аргументи" и за да решат "бързо, но не прибързано". Поредица от събития и факти обаче говорят, че всичко вече е решено: проектът АЕЦ "Белене" се възобновява. Разбира се, от това не следва непременно, че някога ще бъде построена електроцентрала. Но очевидно предстои отново да бъде пусната машината за производство на безсмислени публични разходи, които, естествено, за някои ще се явят приходи.


Лупинг в миналото


От година насам публиката бе системно подготвяна да преглътне този залък - с обясненията, че "на Дунава са изсипани и стоят 3 милиарда лева, които трябва да се оползотворят"; с твърденията, че има едва ли не опашка от инвеститори, желаещи да "приватизират проекта"; и с уверенията, че този път "държавата няма да дава нито лев". В схемата имаше обаче една голяма празнина - на защитниците на проекта им липсваха каквито и да било достоверни числа. За сметка на това всички независими оценки показваха, че централата е ненужна и икономически безсмислена.
Запълването на тази празнина бе възложено срещу 2 млн. лева на страдащата от перманентен финансов глад Българска академия на науките. Теоретично нейният анализ би трябвало да хвърли поглед в далечното бъдеще, като отчете настъпващите революционни промени в енергийните технологии и пазари. Вместо това въпросният анализ се оказа гигантски лупинг в миналото, благодарение на който управляващите могат да прескочат 2012-та, да се отметнат от аргументите, с които тогава прекратиха проекта "Белене", след което благополучно да кацнат в 2001-ва, когато той бе възобновен. При това със същите аргументи, опровергавани постоянно във времето.

Натаманяване в условия на секретност


Вероятно за по-сигурно докладът (1000 страници) е засекретен. Но и публикуваното му резюме (9 страници) казва достатъчно. От друга страна, развитието на събитията напоследък поражда силни съмнения, че в последния момент сметките са били натаманявани, така че до доведат до нужния извод.


Първо писането на доклада се проточи, а представянето му все се отлагаше. През това време енергийният министър взе да повтаря, че според него към 2030 година страната ще има нужда от нови енергийни мощности. После самият премиер без видим повод направи откритието, че "ако имаме газопроводи и нови (!!!) ядрени мощности, това най-много пази една държава - там война няма". Малко по-късно в медиите изтече вариант на доклада, в който се твърдеше, че при всички тествани над 90 комбинации проектът излиза финансово нежизнеспособен. Тоест приходите от експлоатация няма как да върнат разходите. Тогава се чу, че докладът бил върнат за доработка и допълнителна оценка на пазарния риск. За да се стигне накрая до официалното представяне на "окончателния" вариант, обобщен от министъра на енергетиката така: "От анализа на БАН стана ясно едно: най-добрият вариант е да се търсят възможности за реализацията на този проект. Всеки друг ход би бил неизгоден за държавата."


През иглено ухо


Оказа се, че (явно при доработването) учените все пак са успели да открият вариант, при който проектът евентуално би бил финансово обоснован. Постижението им е забележително, само дето прилича повече на приказка, отколкото на икономически модел - нещо като да прокараш невидим конец през невидимо иглено ухо и после да започнеш да шиеш с него.


Този вариант се основава най-напред на прогнозата, че ще има ръст на потреблението на електрическа енергия, понеже ще има и ръст на икономиката. Тази прогноза обаче е твърде съмнителна, защото очевидно не взима предвид нарастващите технологични възможности за енергийна ефективност и не отчита световния и българския опит. А той показва, че връзката между енергийното потребление и икономическия растеж е по-сложна. Така например при възобновяването на проекта през 2001 се твърдеше, че заради спирането на малките блокове в Козлодуй и очаквания икономически ръст без нова АЕЦ България е заплашена от режим на тока още през 2010-2011. Както и че в целия регион се задава енергиен глад. Случи се по-скоро обратното. Вместо дефицити има излишъци. Оттогава българският БВП нарасна с една трета, а потреблението на електроенергия си остана същото.


Да продължим по-нататък. Според учените, за да се сбъдне изчисленият от тях "печеливш" вариант, има две задължителни условия. Първото е "лесно" - участие на българската държава, за което тя явно е готова. Второто условие е едновременно да се сбъднат няколко прогнози, свързани с: крайните разходи за изграждане на централата (не повече от 10,5 млрд. евро); съотношението между привлечените кредити и собствения капитал на инвеститора (поне 70:30); лихвата по кредитите (до 4,5%); и пазарната цена на тока (достатъчно висока, за да покрие разходите).


Проблемът е, че при всяко отклонение на който и да било от желаните параметри сметката би пропаднала. И че освен това всяка от посочените прогнози поотделно е крайно пожелателна и нереалистична (което донякъде признават и авторите на доклада). Така че да се изпълни това условие би било истинско чудо.

Дребни неудобства


При това положение ще е чудо и друго: да се намерят нормални инвеститори и банки, които да отпуснат финансиране (особено при предвидените лихва и съотношение на капитала). Но това са дребни неудобства, за които вече явно е намерено решение - като няма "стратегически" инвеститор, "Росатом" е винаги готов. Още докато докладът на БАН се пишеше, българският премиер прие представители на руската държавна корпорация, а след това енергийният министър каза, че възможността "Росатом" да бъде поканена като инвеститор не е изключена. После в София дойде друг представител на корпорацията, за да обяви, че тя "е открита за възможността да участва във финансирането на АЕЦ "Белене". И за да подхвърли като пример схемата на унгарската централа "Пакш-2". Сега се оказва, че от БАН били проиграли и този модел, при който държавата осигурява само 20% от стойността на проекта, а останалите са заем от Русия. Резултатът щял да бъде "още по-голяма жизнеспособност на АЕЦ "Белене". Освен това било добре производителят на оборудването да бъде и строител на централата, тоест, да си продължи оттам, където беше стигнал.


При това положение уверенията, че държавата повече няма да даде нито лев, а ще участва само с досегашните активи като апортна вноска, изглеждат като залъгалка, прикриваща прехвърлянето на бъдещите рискове и разходи върху данъкоплатците.


Залъгалка е и умилителното уверение, че около така очерталото се решение ще се търси консенсус в парламента. Защото предварително е ясно, че такъв (при това горещ) консенсус е налице между всички днешни парламентарни партии. Както и между съответните вечно гладни икономически лобита.


Така че, докато светът се е запътил с бързи крачки към бъдещето на новите енергийни технологии, България се кани да игнорира наличните по-евтини и ефективни алтернативи и след дълго въртене в кръг да се върне в изходната точка. За да възкреси 30-годишния проект за стара, скъпа, ненужна и руска централа. Разбира се, от това не следва непременно, че някога такава централа ще бъде построена. Но очевидно предстои отново да бъде пусната на високи обороти машината за производство на безсмислени публични разходи. Горивото, както се казва, от вас. Честито!

Коментари (93)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Fоtеdасоd
  Fоtеdасоd
  Рейтинг: 242 Неутрално

  Проектът „Белене“ ще се построи,
  когато в България дойдат „вежливые человечки“.

 2. 2 Профил на todor._89
  todor._89
  Рейтинг: 1285 Гневно

  Мааа ви деееве крадлива!!!! Няма съд за вас. На площада ще ви съдим!

  Мазохист съм.Минусите ви ми докарват оргазми.
 3. 3 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 9176 Неутрално

  "Белене" пак възкръсва. Честито!"
  В държавата на дебилите с управляващи дебили.

 4. 4 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 812 Неутрално

  Докладът на БАН беше ясно, че е поръчков, за да аргументира правителството възобновяването на строителството, което от своя страна ще даде възможност да се усвояват едни събрани от данъци пари и да се дадат едни други пари за данък Русия.

 5. 5 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1243 Любопитно

  Добре де,Европа няма ли мнение по въпроса?
  Това касае не само нас?

 6. 6 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 3534 Неутрално

  В държавата, в която рубладжиите продават Майка България не изглежда да има нито надежда, нито бъдеще извън Евразия...

 7. 7 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 812 Неутрално

  С нетърпение очаквам герберите на форума кого ще обвинят за възкръсването на този очевадно корупционен проект - Радев и Нинова ли, Путин ли... или може би Ким Чен Ун?

 8. 8 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3164 Разстроено

  Ех да можеше да гушнем едни заемчета от еврогейците и да си ги делнем с братушките.

 9. 9 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4324 Неутрално

  "Разбира се, от това не следва непременно, че някога ще бъде построена електроцентрала. Но очевидно предстои отново да бъде пусната машината за производство на безсмислени публични разходи, които, естествено, за някои ще се явят приходи."

  Това го повтарям от години насам.

  Крадливата прасешка класа няма нужда от ЗАВЪРШЕН проект Белене, а от ВЕЧНО СТРОЯЩ се, защото само така може да осигури, че от всеки лев, похарчен за "гьола", поне 50 ст. ще й влезнат в джоба.

  Ако може така да си се строи едно 50 години, че и Р.Овч. има деца и внуци, и Таско, и Гуцето тоже чува малки Гуцета - а една такваз фуния за бюджетни пари може да им осигури безгрижно и охолно съществуване, докато и най-малките русофилчета станат на годините на дедовците си.

  Мъчно ми е само за 80-годишните бабички, дето ги йрнаха да им гласуват в студа с надеждата скжро да се греят на "новия православен атом". 😈😈

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 10. 10 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 3732 Неутрално

  Кражбата КТБ ще ни се стори кокошкарска в сравнение с Белене.

 11. 11 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 4410 Неутрално

  Предлагам отработеното ядрено гориво на Белене да го кОпат в задния двор на БАН. С нАучна цел.

  Gunter glieben glauchen globen
 12. 12 Профил на щурец в ухото
  щурец в ухото
  Рейтинг: 0 Разстроено

  Не знаех, че и Ясен Бояджиев е енергиен "експерт"... То България е на това дередже, защото всеки от всичко разбира...

 13. 13 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 627 Весело

  Малий!
  И Ясен по-голям, и най-голям енергиен иксперт.
  И какви аргумент само.....

 14. 14 Профил на щурец в ухото
  щурец в ухото
  Рейтинг: 0 Любопитно

  Докладът на БАН беше ясно, че е поръчков, за да аргументира правителството възобновяването на строителството, което от своя страна ще даде възможност да се усвояват едни събрани от данъци пари и да се дадат едни други пари за данък Русия.
  —цитат от коментар 4 на Котаракът на Шрьодингер


  Като в Унгария?

 15. 15 Профил на !D !калпав е новия вид Дневник!
  !D !калпав е новия вид Дневник!
  Рейтинг: 1152 Неутрално

  Ами да ние честито.Изборите за да се спечелят,трябва да се "финансират" от всяка партия, а парите са с "произход"-ясен или неясен такъв.
  Т.Е. готвиме се за ерата след председателството още три месца и ще има нови избори .Иначе казано -Избори ЕСЕН 2018!!
  Ай честито!!!
  Пък вие си вечрвайте централа ,периферия ...обиколна атомна заигравка...все тая.Май на някой му се мерджелее ,че ще прави атомни фишеци в Русия!!!
  Много миризма има из под килима.

 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 17. 17 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 3280 Разстроено

  Тази централа, че няма да се построи е ясно!
  За съжаление май идва новия времеви прозорец за усвояване на поредните няколкостотин милиона покрай този проект.

  Модератора е неадекватен!
 18. 18 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 4410 Неутрално

  До коментар [#7] от "Котаракът на Шрьодингер":
  Не бе, те Радев и Нинова се борят срещу проекта Белене.

  Gunter glieben glauchen globen
 19. 19 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 11330 Неутрално

  Да бе да, заради учените от БАН, нямам против тях но това е нечия поръчка. Силно се надявам от Европа да не го позволят.

 20. 20 Профил на щурец в ухото
  щурец в ухото
  Рейтинг: 0 Любопитно

  Добре де,Европа няма ли мнение по въпроса?Това касае не само нас?
  —цитат от коментар 5 на xmm


  Ами ЕК даде разрешение за унгарскта АЕЦ в Пакш:

  http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/sviat/2017/03/06/2929897_evrokomisiiata_pozvoli_na_ungariia_da_stroi_novi_ruski/

  А от БАН твърдят, че проектът Белене ще е жизнеспособен ако се мине по унгарският път

 21. 21 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 4410 Любопитно

  .И какви аргумент само.....
  —цитат от коментар 13 на ПРОРОК ИЛИЯ


  Какви аргументи?

  Gunter glieben glauchen globen
 22. 22 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 4410 Любопитно

  До коментар [#12] от "щурец в ухото":

  Кой според теб е енергиен експерт?

  Gunter glieben glauchen globen
 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 24. 24 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 4538 Неутрално

  Не само Белене... и Южен поток ще възкръсне...

 25. 25 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 4125 Неутрално

  АЕЦ няма алтернатова, трябва да строим реактори, след 5-10 години ще навлязат и у нас елекробобили с какво ще ги зареждаме с батерии от Лидъл ли ?

  Да бе да, заради учените от БАН, нямам против тях но това е нечия поръчка. Силно се надявам от Европа да не го позволят.
  —цитат от коментар 19 на Peni Nikol

  Странно Европейски банки финансират Турция и Румъния а за нас наемат умници либерални, като онази кака Кунева да казват ,че трябва да закриваме!?

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 26. 26 Профил на Иван К
  Иван К
  Рейтинг: 3164 Неутрално

  Каквото сме дали до сега дали сме го. Важно е да не даваме повече нищо.

  подпис
 27. 27 Профил на щурец в ухото
  щурец в ухото
  Рейтинг: 0 Любопитно

  До коментар [#12] от "щурец в ухото":Кой според теб е енергиен експерт?
  —цитат от коментар 22 на Alarmstufe: Rot


  Например проф. Атанас Тасев?

 28. 28 Профил на щурец в ухото
  щурец в ухото
  Рейтинг: 0 Любопитно

  Не само Белене... и Южен поток ще възкръсне...
  —цитат от коментар 24 на дядо Д


  Южен поток ще възкръсне с името "хъб Балкан"

 29. 29 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 3732 Неутрално

  Ако се оставим да ни изработят и с Белене, значи наистина сме дебили.

 30. 30 Профил на Иван К
  Иван К
  Рейтинг: 3164 Неутрално

  До коментар [#29] от "Fiji":
  "Ако се оставим да ни изработят и с Белене"

  Ще се оставим, няма отърване. Но потърпевшите са точно поддръжниците на комунистите. Формулата е много проста. Нормалните граждани само плащат данъци и нищо не чакат от държавата. Но комунистите са точно получаващите от държавата и за тях ще остане по-малко от нашите данъци.

  подпис
 31. 31 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 3732 Неутрално

  Каквото сме дали до сега дали сме го. Важно е да не даваме повече нищо.
  —цитат от коментар 26 на Иван К

  Да, но нашият "благодетел" от изток не се задоволява само с това, а и неговите тукашни протежета са някои гладни, други – ненаситни.

 32. 32 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 4538 Неутрално

  До коментар [#29] от "Fiji":

  Вече си изработена, с дадените пари дотук. Ако все пак искаш част от тях да си върнеш, какво трябва да направиш?

 33. 33 Профил на tww09306483
  tww09306483
  Рейтинг: 3748 Неутрално

  Абе..., Бойко Борисов къде е...?! Няма ли да вземе отношение по въпроса?! Съвсем не беше отдавна времето, когато обясняваше, че Белене било гьол и грабеж! Да не си е преразгледал мнението, както и по някои други въпроси...?! :)

  Социалистът християнин е по-страшен от социалиста безбожник...! / Ф.М. Достоевски
 34. 34 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 4538 Неутрално

  До коментар [#31] от "Fiji":

  Стига се излага с този благодетел от изток. Къде е благодетеля от запад? Къде е уестингхаус, нали те лъгаха с него?

 35. 35 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4975 Неутрално

  [quote#27:"щурец в ухото"][/quote]

  Или пък БогуНЕмил Манчев! Или Високият Инкасатор - Р. Овч.!

 36. 36 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 3732 Неутрално

  До коментар [#30] от "Иван К":
  Това е някаква твоя оптимистична теория. Не съм запозната да има такъв случай, когато народът да е незасегнат, а елитът да е губещ от държавните кражби и от заробващите държавни проекти.

 37. 37 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 4410 Неутрално

  До коментар [#32] от "дядо Д":
  Продаваш реактора.

  Gunter glieben glauchen globen
 38. 38 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 3732 Неутрално

  Абе..., Бойко Борисов къде е...?! Няма ли да вземе отношение по въпроса?! Съвсем не беше отдавна времето, когато обясняваше, че Белене било гьол и грабеж! Да не си е преразгледал мнението, както и по някои други въпроси...?! :)
  —цитат от коментар 33 на tww09306483

  Проспал си момента. Отдавна се обърна на 180 градуса.

 39. 39 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 5935 Неутрално

  Белене НЕ Е ПРОЕКТ, а е КОРУПЦИОННА СХЕМА.
  Отивам аз в дома на бай Иван и му казвам
  Бай Иване, независимо от това имаш ли или нямаш нужда,
  от другия месец ще почна да строя в двора ти свинеферма.
  Ама нямало на кого да продаваш свинете ?
  Ще си ги купуваш сам, както България се задължава да купува тока от Белене.
  България може да се задължи, а пък ти не можеш –
  айде стига с тези глезотии.
  И още нещо бай Иване, свинефермата ще ти струва
  като за начало 10 МИЛИАРДА. Колко точно и аз не знам.
  Важното е ПЛАЩАНИЯТА ДА ЗАПОЧНАТ.
  Вадиш от джоба си ТРИ МИЛИАРДА, а останалите са МОЕ УЧАСТИЕ.
  В смисъл – ЩЕ УЧАСТВАМ КАТО ЛИХВАР
  ЩЕ СИ ПЛАЩАМ НА СЕБЕ СИ като за начало СЕДЕМ МИЛИАРДА,
  които после ТИ ЩЕ МИ ГИ ВЪРНЕШ С ЛИХВА.
  Ама КОЕ КОЛКО СТРУВА ?
  Това, бай Иване НЕ Е ТВОЯ РАБОТА. Важното е,
  че СЪМ СИ ПЛАТИЛ ЕДНИ СЕДЕМ МИЛИАРДА,
  които ЩЕ МИ ГИ ВРЪЩАШ С ЛИХВА !
  Панимайш, бай Иване ?!?!
  Така и с БелеНЕ.
  ПЛАЩАНЕ и НАДПЛАЩАТЕ, ДРАНЕ, ДОЕНЕ и СТРИГАНЕ.....
  зер на РУСИЙКАТА ДЕНГИ Й ТРЯБВАТ
  ДЕНГИ – И ТО МНОГО ДЕНГИ.

 40. 40 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 4410 Любопитно

  До коментар [#35] от "vassilun":

  Къде забрави Таско Ерменков? А Явор Куюмджиев?

  Gunter glieben glauchen globen
 41. 41 Профил на щурец в ухото
  щурец в ухото
  Рейтинг: 0 Неутрално

  [quote#27:"щурец в ухото"]
  —цитат от коментар 35 на vassilun
  Или пък БогуНЕмил Манчев! Или Високият Инкасатор - Р. Овч.![/quote]

  Богомил Манчев е експерт с главно "Е". Добре е да се прочете ( ако трябва няколко пъти) едно негово знаково интервю:

  https://www.big5.bg/interview/item/6040-bogomil-manchev-ot-ruska-strana-biha-imali-vazmozhnost-i-zhelanie-pri-proekta-belene-da-se-povtori-proektat-za-aetz-paksh-2.html

 42. 42 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 4538 Неутрално

  До коментар [#37] от "Alarmstufe: Rot":

  Неправилен отговор. Ще изгубиш още пари.

 43. 43 Профил на Deemer
  Deemer
  Рейтинг: 502 Весело

  За някой е необходимо да се възобнови проекта, че от къде ще се купят още от тези на снимката? Едно такова МПС си струва доста.

  Не всичко е това, което изглежда на пръв поглед.
 44. 44 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 4410 Неутрално

  До коментар [#41] от "щурец в ухото":

  Богомил Манчев е безспорен експерт как да се усвояват едни пари за гьола в Белене.

  Gunter glieben glauchen globen
 45. 45
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 46. 46 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 4410 Неутрално

  До коментар [#42] от "дядо Д":

  Ми не. Така си възвръщам част от похарчените пари.

  Gunter glieben glauchen globen
 47. 47 Профил на Александр Г. Дугин (№55)
  Александр Г. Дугин (№55)
  Рейтинг: 612 Весело

  Ами като сме почнали да си честитим - ЧЕСТИТО и от мен и успех на проекта!

  Кончита (с) Вурст - Президент на Европейския съюз. ;)
 48. 48 Профил на щурец в ухото
  щурец в ухото
  Рейтинг: 0 Любопитно

  До коментар [#41] от "щурец в ухото":Богомил Манчев е безспорен експерт как да се усвояват едни пари за гьола в Белене.
  —цитат от коментар 44 на Alarmstufe: Rot

  Как ще опонираш на отговора на зададният му въпрос:

  - Защо проектът на Унгария за АЕЦ „Пакш2“ успя, а ние тъпчем на едно място?

  - Защото нямаме организация. Ето, това е отговорът. Европейската общност много ясно написа, че проектът за АЕЦ „Пакш 2“ е рентабилен и положителен. А проектът „Пакш 2“ е много по-скъп от проекта „Белене“. Няма нужда да привеждам никакви други примери. Напомням, че Европейската комисия одобри проекта, като категорично обясни, че при строителството няма да има държавна помощ, а ще се използва експортен кредит. Тоест гарантира се, че централата ще върне парите на държавата.

 49. 49 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 1457 Неутрално

  До коментар [#47] от "Александр Г. Дугин (№55)":

  аз ти честитя еднопосочния билет
  до любянка. пенсията ще е от на путин
  фонда за пенсионирани тролове.

 50. 50 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 3732 Неутрално

  До коментар [#32] от "дядо Д":
  И как точно ще си върнем част от дадените пари? Като дадем още, а после вземем и заем от Росатом с не се знае каква лихва (няма да е 4,5% със сигурност)? Трябва да се търсят купувачи на двата реактора, но никой в държавата ни не работи в тази посока.

 51. 51 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 1457 Неутрално

  До коментар [#45] от "щурец в ухото":

  изчезвай на гемето.
  вземи си и подслушвателното устройство
  и една отвертка.

 52. 52 Профил на Saint of Me
  Saint of Me
  Рейтинг: 2515 Неутрално

  До коментар [#32] от "дядо Д":

  "Ако все пак искаш част от тях да си върнеш, какво трябва да направиш?"

  Изгонване на руския посланик, късане на дипломатическите отношения с русия и забрана за държавен бизнес с руски фирми би било чудесно. Без воденичния камък русия, България има невероятно добър потенциал

  Use your Illusion
 53. 53 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2922 Неутрално

  Не мисля, че докладът е писан от дебили. Но тъй като е достатъчно обширен, всеки може да вади от него каквото си иска.

 54. 54 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 2651 Любопитно

  " Разбира се, от това не следва непременно, че някога такава централа ще бъде построена."
  И защо беше нужна тази екстра промивка на мозъците български тогаз?
  А, сещам се-народът требе да е нащрек и да се подгрява за "рАволюцията" на едни умни, красиви и костюмирани".

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 55. 55 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 4538 Неутрално

  До коментар [#50] от "Fiji":

  Реакторите връщат пари, когато работят.
  Ако си фирма за таксиметрови превози и купиш коли какво правиш после? Продаваш ги на загуба, държиш ги на гараж, или ги пускаш да изкарват пари, за да си върнеш инвестицията?

 56. 56 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 3732 Неутрално

  До коментар [#55] от "дядо Д":
  Реакторите връщат след много години инвестициите и то само ако имаш пазар тогава за тока.

 57. 57
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 58. 58 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 4538 Неутрално

  До коментар [#56] от "Fiji":

  Ами има термин - дългосрочна инвестиция.

 59. 59 Профил на Saint of Me
  Saint of Me
  Рейтинг: 2515 Весело

  До коментар [#57] от "дядо Д":

  Аз съм ученик на сенсей Доналд, първата ми оферта е умишлено бомбастична.

  Стискаме си ръцете на *никакъв бизнес с кремълските бандити*, ладно, от меня да минит

  Use your Illusion
 60. 60 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 3732 Неутрално

  Ами има термин - дългосрочна инвестиция.
  —цитат от коментар 58 на дядо Д

  А има и народна мъдрост – тогава я камилата, я камиларя.

 61. 61 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 2651 Любопитно

  Белене е в земетръсна зона. Точка.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 62. 62 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 4538 Неутрално

  До коментар [#61] от "Kami":

  А румънската АЕЦ в каква зона е?

 63. 63 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 4538 Весело

  До коментар [#60] от "Fiji":

  Ами по твоята логика е така и с образованието. Що да се морим като след години я си намеря работа, я не. А па и дали ще съм жив...

 64. 64 Профил на Lady Zeppelin
  Lady Zeppelin
  Рейтинг: 1489 Неутрално

  "Така че, докато светът се е запътил с бързи крачки към бъдещето на новите енергийни технологии, България се кани да игнорира наличните по-евтини и ефективни алтернативи и след дълго въртене в кръг да се върне в изходната точка. За да възкреси 30-годишния проект за стара, скъпа, ненужна и руска централа. Разбира се, от това не следва непременно, че някога такава централа ще бъде построена. Но очевидно предстои отново да бъде пусната на високи обороти машината за производство на безсмислени публични разходи. Горивото, както се казва, от вас. Честито!"
  Този параграф е добро резюме на сагата "Белене".

  Je suis Charlie. Fluctuat nec mergitur.
 65. 65 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 3732 Неутрално

  Белене е в земетръсна зона. Точка.
  —цитат от коментар 61 на Kami

  Май феодалните старци изобщо не са разгледали сеизмичната устойчивост на терена в доклада си. Не чухме да се споменава дори за това.

 66. 66 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 4410 Неутрално

  До коментар [#48] от "щурец в ухото":
  Лъжа е, че АЕЦ Пакш е по-скъп от Белене. Около 10 млрд. евро е.

  Gunter glieben glauchen globen
 67. 67 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 3732 Неутрално

  До коментар [#63] от "дядо Д":
  Изглежда това е твоята логика.

 68. 68 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 4410 Любопитно

  До коментар [#58] от "дядо Д":

  След тая дългосрочна инвестиция да не ревеш, че ти е ниска пенсията?

  Gunter glieben glauchen globen
 69. 69 Профил на gbj06554106
  gbj06554106
  Рейтинг: 627 Весело

  До коментар [#21] от "Alarmstufe: Rot":

  Джелезни....

 70. 70 Профил на accidental
  accidental
  Рейтинг: 488 Неутрално

  През 88г като войник бях шеф на 10 виетнамеца, набивахме пилони с пневматичен чук.
  Един ден виетнамците ме поканиха на парти край Свищов, там те живееха във вила на местен комунист който получаваше 800лв на месец наем, за сравнение моят наем няколко месеца по-късно в София бе 60лв, а средната заплата бе 210лв

 71. 71 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4324 Неутрално

  До коментар [#24] от "дядо Д":

  "Не само Белене... и Южен поток ще възкръсне..."

  И Варшавският договор тоже.

  И Андропов...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 72. 72 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 3072 Любопитно

  До коментар [#62] от "дядо Д":


  А румънската АЕЦ в каква зона е?
  —цитат от коментар 62 на дядо Д


  И щом румънската е в земетръсна зона, това прави ли Белене неземетръсна?

  Да разлая троловете!!
 73. 73 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1121 Неутрално

  "Но това са дребни неудобства, за които вече явно е намерено решение - като няма "стратегически" инвеститор, "Росатом" е винаги готов."

  По този повод е любопитно, че във финландския проект за нов руски реактор (Fennovoima) финландската държава е поставила точно обратното изискване: 60% от собствеността да е на фирми от Финландия или от други страни от ЕС.

 74. 74 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 3072 Весело

  До коментар [#71] от "Norman Granz":


  До коментар [#24] от "дядо Д":"Не само Белене... и Южен поток ще възкръсне..."И Варшавският договор тоже.И Андропов...
  —цитат от коментар 71 на Norman Granz


  А на Cunts-н, няма да му се налага и да възкръсва! Той си е безсмъртен по подразбиране!

  Да разлая троловете!!
 75. 75 Профил на specifier
  specifier
  Рейтинг: 656 Неутрално

  СХЕМАТА "БЕЛЕНЕ"

  възкръсва, като Франкенщайн и има всички изгледи да погълне България. Всичко вече е подготвено: избран е "стратегически инвеститор", осигурена е "научна обосновка", блокирано е собственото проучване и експлоатация* на енергийни ресурси, сатанизирани са единствените две ЕКОЛОГИЧНИ мощности в М-И. Остава НС да даде зелена улица, нещо което не би трябвало да е проблем. Чувате ли вече тракането на лъжиците, откъм НС,) с които Народните избраници ще сърбат от казана с руските благини...
  -----------------------------------
  * любознателните могат да питат ч. Гугъл отн. "Етрополската аргелитна формация" и защо от нея не се точи газ

 76. 76 Профил на Птеродактиль Северномонгольский
  Птеродактиль Северномонгольский
  Рейтинг: 1174 Гневно

  Мръсно крадливо прелеме със задунайско самосъзнание!

 77. 77 Профил на Птеродактиль Северномонгольский
  Птеродактиль Северномонгольский
  Рейтинг: 1174 Гневно

  прелеме
  —цитат от коментар 76 на Птеродактил - северноазиатски варварин!

  племе или по-скоро пасмина.

 78. 78 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 2807 Неутрално

  Не знаех, че и Ясен Бояджиев е енергиен "експерт"... То България е на това дередже, защото всеки от всичко разбира...
  —цитат от коментар 12 на щурец в ухото


  Не е нужно да си експерт за да разбереш, че този проект е безумен. Само глупаците и рубладжиите го подкрепят...

 79. 79 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 2807 Неутрално

  До коментар [#21] от "Alarmstufe: Rot":Джелезни....
  —цитат от коментар 69 на ПРОРОК ИЛИЯ


  Илийчо Рубладжийчо, ти няма ли да дадеш някой лев допълнително, за благото на Матушката?

 80. 80 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 2807 Неутрално

  Ушанките, вместо да пишат глупости по форумоите, да търсят пари за проекта, че на Матушката много не и достигат...

 81. 81 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 2807 Неутрално

  Не само Белене... и Южен поток ще възкръсне...
  —цитат от коментар 24 на дядо Д


  Чакай възкресението и пали свещички... През това време може да напишеш трето действие на пиесата "В очакване на Годо"...

 82. 82 Профил на щурец в ухото
  щурец в ухото
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#48] от "щурец в ухото":Лъжа е, че АЕЦ Пакш е по-скъп от Белене. Около 10 млрд. евро е.
  —цитат от коментар 66 на Alarmstufe: Rot


  За Пакш срещнах числото 12 млрд., а за Белене последното беше 10 млрд. Макар и малко по-скъп проектите са почти с еднаква стойност (отнесено към един Мват инсталирана мощност). Защото в Пакш ще се монтират 2 бр. реактори х 1200 Мв, а Беленне - 2 бр. х 1000 Мв.

 83. 83 Профил на щурец в ухото
  щурец в ухото
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Не е нужно да си експерт за да разбереш, че този проект е безумен. Само глупаците и рубладжиите го подкрепят...
  —цитат от коментар 78 на bez_ime2


  Е, 80 % от целокупното население са експерти от класа.

 84. 84 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 2807 Неутрално

  [quote#83:"щурец в ухото"][/quote]

  Ти бягай да събираш пари, че скоро няма да видиш АЕЦ-а...

 85. 85 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 12504 Неутрално

  Борисов и Сие свършват парите. Белене ще им ги осигури. И освен това няма да го има...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 86. 86 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 3212 Неутрално

  Борисов и Теменужка, заедно с Кобургготски, Овчаров и Милко Ковачев трябва да ходят в затвора.

 87. 87 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 3212 Неутрално

  До коментар [#24] от "дядо Д":

  Досега единствено Христос е възкръснал, а Второто пришествие още не е дошло.

 88. 88 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 3212 Неутрално

  Намеренията на ББ и кукловодите му от Пеевския клан станаха ясни още когато не обжалва решението на арбитражния съд и дотътри двата руски реактора, с които плати годишния бюджет на Росатом. Мутро-милиционерите за евразийско закопаване на България отново показаха путиноидната си същност.

 89. 89 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 4538 Весело

  До коментар [#87] от "antonio_vivaldi":

  Това на мен ли го казваш, или на Дневник? Виж заглавието...

 90. 90 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1632 Неутрално

  ГЕРБ винаги са искали Белене с лозунга Белене спечелиха местните избори в плевенско навремето а и никога не биха накърнили руски интереси, освен ако ги ударят през ръцете

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
 91. 91 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3979 Неутрално

  Това Белене на кого му вади очите? Казва се "има си крушката опашка". И "Дойче веле" ли е опашката на крушката. Ако е опашката, къде е дървото? Ако западняците виждат проблем, да бяха дошли да го решат. Те сеир ли искат да гледат? Не си ли дават сметка, че времето на "десидентите" е отдавна минало. Сегашните им глашатаи, нямат харизмата на предишните.

 92. 92 Профил на Captain Shakespeare
  Captain Shakespeare
  Рейтинг: 839 Неутрално

  До коментар [#12] от "щурец в ухото":

  Тъпан, не е неоходимо да си експерт по ядрени електроцентали.
  Достатъчно е да си оправяш домашните сметки и да имаш малко познания на къде върви света.
  Това си поредната пирамида с държавно участие под егидата на енергетичното проруско лоби в страната на Дебилите...

  «Русский секс — как русский бунт, бесполезен, беспощаден» Бесстрашные стихи Сергея Шнурова про Кадырова, Путина и коррупцию: https://lenta.ru
 93. 93 Профил на Batezuzi
  Batezuzi
  Рейтинг: 562 Неутрално

  Днес четох, че в Мексико са сключили договор за ток от фотоволтаици при цена 1.77 цента на киловат час та явно нещата се развиват. Въпросът е, че явно нашето правителство явно си намери поредната дойна крава, защото никъде не се говори какъв е рсурсът на сегашните електроцентрали, дали предпочитаме да улавяме сажди от пушека или да пазим хиляди години под земята радиоактивни отпадъци, дали някой има намерения да ограничава ползването на двигатели с вътрешно горене в България, колко площ ни трябва да отглеждане на храна и колко площ за перки и панели по нивите...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK