Бъдещето на България: между Шенген и Ватерло

Бойко Борисов пристига на среща в Брюксел

© Reuters

Бойко Борисов пристига на среща в БрюкселАко в нощта на 17 срещу 18 юни 1815 г. не беше валяло дъжд, съдбата на 19 век щеше да изглежда другояче", пише Виктор Юго в "Клетниците" за провала на Наполеон при Ватерло. С тази загубена битка и абдикацията му започва реставрацията на абсолютната монархия на Бурбоните, свалени от Френската революция през 1789 г.


Точно два века по-късно, през 1989 г., пада тоталитарният режим в България и се ражда надеждата, че свободата и демокрацията ще помогнат на българите да преодолеят своето изоставане спрямо богатия Запад. След първите седем "якобински" години страната ни започна бързо развитие, когато си постави ясна цел – членство в Европейския съюз. Но с постигането й започна голямото лутане и политическо безвремие. Така следващата ни цел - Шенген, се оказа непостижима, a вместо това чрез инженирана носталгия започна реставрация на практики от комунизма. И както при Ватерло два века по-рано, през 1815 г., последният опит да се пресече тази реставрация на стария ред - радикална съдебна реформа чрез промяна на конституцията - завърши с провал. Ако на 9 декември 2015 г. над 200 народни представители не се бяха отметнали от постигнатото по-рано съгласие за реформа,


дали съдбата на България през 21 век нямаше да бъде по-различна?
Всъщност разстоянието между Шенген и Ватерло е по-малко от 300 км, но за България може да станат начало и край на надеждите ни да влезем в европейската първа класа. Дотук се стигна, защото политиците ни удобно забравиха, че влязохме в ЕС, без да изпълняваме най-важния копенхагенски критерий за членство – върховенството на правото. Няколко режисирани акции срещу организираната престъпност изпълниха целта си да убедят скептиците в Европа, че България ще направи съдебна реформи. И ни приеха заедно с Румъния, но с механизъм за наблюдение. Тогава едва ли някой в ЕС е мислил, че този тригодишен механизъм ще продължи над десетилетие, без да се появят основания за неговото отменяне. И към днешна дата - въпреки десетките доклади, нови органи за борба с корупцията, заклинания за преборването й - няма осъден нито един политик, а хората по високите етажи на властта се чувстват недосегаеми.


Сега по конгреси, пресконференции и медии пак се сипят заклинания за двойните стандарти в ЕС, които ни държат извън Шенген въпреки изпълнените технически критерии. Домашната политическа мисъл отказва да разбере значението на доверието за общата европейска сигурност и


да признае връзката между Шенген и съдебната реформа


Затова пък вместо реформа започна реставрация на авторитарните практики на комунистическия режим. Усилията за по-нататъшна интеграция в Европейския съюз бяха подменени с приказки за стабилност и фокус върху еврофондовете като консумация на членството. Така България изгуби посока, а политиката стана просто бизнес. Но пагубният удар от това политическо живуркане се стоварва върху държавните институции, вече изцяло подчинени не на правила, а на договорки. Този процес започна с неформално нарушение на законите около сагата с КТБ, но постепенно еволюира до формалната им промяна, за да паснат на някаква моментна договорка. И така до следващата договорка, докато бяха изцяло изпразнени от дух и морал. Вместо еволюция на пародийните институции постепенно пародиите се институционализираха.


И така без върховенство на правото вече нямаме либерална демокрация. Лека-полека изчезват и свободата на словото, и правата на човека.


Вместо разделение на властите - разделението е на "интереси" между властите


И докато при либералната демокрация решава "ние, народът", то при т.нар. суверенна демокрация управлява "аз, държавата". В България наблюдаваме интересен хибрид между двете: по форма демокрацията е уж либерална, но по съдържание е по-скоро "суверенна". Често наричаме този хибрид фасадна демокрация. Нещо като Източен Запад. Тя е внос "първо направление" от Изток, а само членството в ЕС и НАТО все още държи фасадата на "суверенната" демокрация да не падне. Уж суверенът избира представителите си във властта, но на практика ги назначават политиците. А след това с медии, моркови и тук-там с "тояга" карат суверена да гласува за тях. За съжаление тази фасадна демокрация няма алтернатива без помощ от медиите, а достъпът до тях е контролиран. И не се вижда как системата може да се отпуши.


Без върховенсто на правото е под съмение и работещата пазарна икономика


- друг оснoвен критерий от Копенхаген. Не може да се правят инвестиции без минимална сигурност за тяхната възвращаемост. Неправомерните административно-силови актове на публичните власти и слабата защита на частната собственост от съдебната система правят политическия риск непоносим и обезсмислящ каквато и да било инвестиционна дейност. След като България изгуби инвестиционния си кредитен рейтинг при правителството на Орешарски, последва драстичен спад на чуждите инвестиции, компенсиран частично единствено от усвояването (колко точна дума!) на еврофондовете. Техният фундаментален смисъл за политиците дори стана акцент на българското европредседателство: запазването на кохезионните фондове.


Промяна в България може да има, но тя зависи от няколко ключови фактора


На първо място, геополитическият. Изходът от противоборството между Русия и Запада ще определи посоката на нашето развитие. Инстинктът за самосъхранение на нашите политици сменя позициите им дори в рамките на един ден в опит за "баланс" между големите сили сякаш за да не останат "капо" при следващото раздаване на картите. Това е причината за общото чувство за липса на посока на развитие на държавата. На второ място е навлизането на технологиите в публичната сфера. Става въпрос не толкова за електроното правителство, чието въвеждане в момента е висш наивитет, а за електронното гласуване. То има потенциал на game changer в посока честни избори и масово участие на българите в чужбина, но може да позволи тотална подмяна на вота при сегашното ниво на държавност. На трето място, макар и в по-далечна перспектива, е чисто поколенческата смяна на сегашните политици с по-образовани хора с друго мислене и без баласта на миналото.


В цялата история на Третата българска държава няма по-успешен от периода между 1997 и 2007 г.: близо пет пъти ръст на БВП в щатски долари. А той беше успешен, защото българските политици бяха впрегнати с голям натиск отвън да приведат държавата в годност за Европейския съюз. Няма как да се повтори този период без същите системни усилия за постигането на следващата голяма цел - България да стане част от ядрото на Европа – еврозоната. Смисълът е не просто целта, а движението към целта.


Шенген е първата крачка и без нея е безсмислено да мечтаем. Това е непосредствената задача на българската държава в момента. Само така може да се върне изгубеното усещане за цел и посока, усещане за държавност. За тази крачка България явно има нужда от лидери, за които принципите са над личните интереси. Готови за битки вместо за безпринципни сделки за оставане във властта. Не консенсусни заради лично оцеляване, а с кауза в политиката.


Без такива лидери вместо към Шенген България ще продължи към Ватерло.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (48)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2856 Неутрално

  "В цялата история на Третата българска държава няма по-успешен от периода между 1997 и 2007 г.: близо пет пъти ръст на БВП в щатски долари."

  Ясно отде идва тази статия. От лабораторията на другаря Костов. Ма що пък 5 пъти ръст? 3000 пъти беше.

 2. 2 Профил на J.J.
  J.J.
  Рейтинг: 824 Неутрално

  "Ако на 9 декември 2015 г. над 200 народни представители не се бяха отметнали от постигнатото по-рано съгласие за реформа,"

  Благодарете най-вече на господин Христо Иванов, който направи всичко възможно да провали нещата тогава. С неговата мания за величие и изключителна убеденост в едни страшно крайни теоретични решения за съдебна реформа, той провали всякакъв опит да се стигне до нещо позитивно тогава... А имаше толкова лесни и практични неща, които можеха да имат огромно въздействие върху системата. Например, можеше да премахне принципа, че всеки един прокурор е отговорен пред главния прокурор и да ги направи по-независими: за това нямаше нужда от нищо повече от обикновено мнозинство.

  В началото си мислех, че горните действия са просто некомпетентност и/или обичайна глупост, но след като Христо Иванов провали коалицията между Да, България и ДСБ преди последните избори (въпреки че имаше няколко срещи в този формат преди самите избори), разбрах че този човек най-вероятно е зависим от т.нар. "задкулисие"...

 3. 3 Профил на efg05376884
  efg05376884
  Рейтинг: 234 Неутрално

  До коментар [#2] от "J.J.": Самият Христо Иванов изтъкна като повод за оставката си именно спуснатата му заповед от Борисов съдебната реформа да бъде изцяло съгласувана с главния прокурор. Детайлите са важни преди квалификациите.

 4. 4 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1932 Неутрално

  Другара малко се е поувлякъл в демократичния си патос и на места преиграва. Някои страни, членуващи в Шенген не само не искат и да помиришат еврозоната и зорко пазят националните си валути, но някои от тях като Унгария и Полша са подложени на тотален натиск от Брюксел именно заради върховенството на закона, човешките права и тути кванти грехове. И пак си седят в Шенген. Следователно членуването в шенгенската зона не е задължителен признак за движение напред, нито е включване в европейското "ядро". Културните различия в Европа както по оста Север-Юг, така и в посока Изток-Запад стават все по-очевидни и точно там се зараждат процеси, за което паважните експерти са слепи.

 5. 5 Профил на J.J.
  J.J.
  Рейтинг: 824 Неутрално

  До коментар [#3] от "efg05376884":

  Какво е изтъкнал и какво се е случило са две различни неща :) Той трябваше да прокара няколко много важни промени, което не го направи, защото беше вторачен в теоретични детайли като избора на ВСС. Има много по-важни неща за системата от начина на избор на ВСС, както ще си проличи следващите години, но той избра главна концентрация върху това.

  Или е некомпетентен, или е поставено лице. Предвид действията му преди следващите избори, склонен съм да се насоча към втория вариант като по-вероятен.

 6. 6 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1837 Неутрално

  Много точно казано, поздравления за автора.
  Всичко ни е сбъркано – оплакваме се, че не ни пускат в Шенген, сякаш това е концерт, за който обаче нямаме билет, а държим фалшива хартийка, написана на руски, и плачем, че не ни я признават. Истинските билети имат цена, а ние не искаме да я платим.

 7. 7 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2577 Неутрално

  Има три кабинета между 1997 -2007 ! "България увеличи 5 пъти БП". При ГЕРБ времето миналата година достигнаха параметри от икономиката на 2007. Трудно е да преценя КОЙ "постави точно тези на власт" ?? Имаше пари и бизнеси ..........винаги е имало . Невероятен грабителски съюз между медии и бизнес докараха нещата до ИМПЕРАТОРА.
  След толкова време се питам ..... кой провали коалицията между ЦАРЯ И ОДС ?? Тя беше силно искана от Симеон. Та между ШЕНГЕН И ВАТЕРЛО . Та ВАТЕРЛО имаме в : здравеопазване ,образовани , култура, жизнен стандарт , опростяване............ , разпад на социалното общество. Това че се започва с караници и свършва с това ,....признак -не можем да се понасяме. Всякакви може да станем ............но с онези няма МИР. Имало е признаци и преди в историята . Сега е различно ..Колкото и да има драми в "българското село". В него няма умрял от глад и просещ , няма болен който общността да не "поеме" и обгрижи.

 8. 8 Профил на latsy
  latsy
  Рейтинг: 497 Разстроено

  Статия с мирис на лаборатория!

 9. 9 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1403 Неутрално

  Нямам необходимата информация, за да мога и аз като автора да кажа, че първа точка от нашия политически ред е влизането в шенгенското споразумение, но в едно съм сигурен и всъщност се съгкласявам с автора, приемането в него е цвета на лакмуса, който ще покаже става ли нещо положително по отношение на правосъдните ни проблеми или си клечим в блатото.

 10. 10 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 565 Неутрално

  Докато ни управляват БСП или БСП2 аз лично не очаквам излизане от така добре описаната в статията безпътица ...

  Българите са малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 11. 11 Профил на ''zms15783''
  ''zms15783''
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Няма какво да се лажем Баце, "Двубой " на Никола Вапцаров.
  Изглеждаш ми грохнал, Баце.

 12. 12 Профил на marko vasilev
  marko vasilev
  Рейтинг: 266 Неутрално

  Каквото и да правим не можем да наскочим лесно цивилизационното си стъпало формирано векове наред,твърде много говорим и твърде малко работим съвестно и отговорно!Всичко това гарнирано с огромните зависимости на политическия елит от една северо-източна империя,която има своите идеи за развитие на бившите си сателити.

  mV
 13. 13 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 748 Неутрално

  "Ако на 9 декември 2015 г. над 200 народни представители не се бяха отметнали от постигнатото по-рано съгласие за реформа, дали съдбата на България през 21 век нямаше да бъде по-различна?"
  Под всичко останало от анализа бих се подписал. Но не и под горния цитат. По една проста причина. Предлаганата от Хр. Иванов "реформа" в съдебната власт, бе абсолютно същата имитация, запазваща статуквото, само че, увита в целофан. А разиграните драми с оставката бяха димна завеса за публиката, отклоняване на вниманието и дифузиране на насъбралата се обществена енергия и очаквания в различни посоки. Операцията приключи успешно. Засега. Затова толкова упорито всички т. нар. "системни"/по Местан/, партии и държавни институции и органи на власт изпълняват в уникален синхрон арията за от падане на "механизма за сътрудничество и проверка" осъществяван от ЕК. Те отдавна не се съобразяват с него, но той им пречи. Много им пречи. Защо ли?

 14. 14 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2855 Неутрално

  Няма Шенген и евро докато ни управляват тримата шишковци. Само не знам защо не им спират фондовете. Те не служат на хората ,а захранват мафията.

 15. 15 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 541 Неутрално

  какъв шенген бе.
  борисов се натиска за шенген,
  защото путин иска достъп
  до вътрешната информационна система.
  искат да пробият шенген чрез борисов.
  нищо ново. ще има отвертки, сваляне на бази данни
  от Бъргаските сървъри към москва.
  това са безродните мафиоти.
  пашата мачкоти винету и така.
  любен гоцев гледа като все едно е с деменция.
  мили родни боклуци.

 16. 16 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 4075 Неутрално

  До коментар [#15] от "mihail_p":

  С Боко Т путинистите удариха щестица от тотото. Той е толкова вреден за България, колкото и Царо е е бил. Защото е зависим, безкрайно суетен, изключително непоследователен (за един ден може да си смени позицията 5 пъти), и най-важното, страхлив като заек.

  Но ... народо си го аресва, оти с него се идентифицира мнозинството. Той е наш изкристализирал образ.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 17. 17 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  Крайно време е да бъде осъден политик от високите етажи, за да види ЕС, че сме готини.

 18. 18 Профил на amh21579466
  amh21579466
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Периодът 1997-2007 беше този, в който посткомунистическия криминалитет придоби легитимна икономическа власт чрез завземане на структуроопределящи отрасли в страната. "Царят" беше просто един параван, зад който мутрягите да се изпозастрелят, да разделят плячката и половината оцелели да яхнат икономически страната, напред към "светлото" европейско бъдеще.

  Така както "преходът" беше подготвен от късната комунистическа номенклатура за тях и техните деца, по-късният период на "европейската модернизация" също беше режисиран с главен бенефициент олигархията. Редовият трудещ се българин просто никъде не е участвал в тези сметки. Появата на някаква мижава средна класа днес е просто страничен ефект, а не резултат от целенасочена политика.

 19. 19 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#16] от "Norman Granz":

  Така е, но това се променя лека полека.
  Вече не блеят така хората, след негови
  глуповати каламбури. Просто наркотиците,
  с които се блъскат хората, като вестник телеграф ,
  канал3, скат или блиш, вече не им действат така.
  надявам се на някакво чудо, което да пребори абстиненцията
  от жълта, червена и др. пропаганди. Но това си е посткомунистическата
  среда-наркотизирани, страхливи и назадничеви възгледи. Няма смелост,
  само пъчене.

 20. 20 Профил на Консерватор
  Консерватор
  Рейтинг: 435 Неутрално

  "... И докато при либералната демокрация решава "ние, народът", то при т.нар. суверенна демокрация управлява "аз, държавата...""

  Нито едно от двете НЕ Е ВЯРНО!

  "Суверенна" демокрация - измислица на автора, нямаща нищо общо с демокрацията!

  =======

  Останалото е празнословие, което има една-едничка цел - да се "докаже", колко сме по-долни, по-лоши от другите.

  Да оцелем ни предричат/и в бъдещето-чудеса!/Но тез,след нас,ще са различни:/Кой знае, как ще се наричат/и българи дали ще са?!... ... Коректно за права милеем,/в уж гражданското "общество"./Тъй в холивудската Еея/пърформанско ще оскотеем,/че ще си кажем:"И какво/щом чужд байрак над нас се вее?!..." Превърнахме се в население,/- но не в народ! -, което в прения,/през поводи-причини бол,/- за да няма угризения! -,/поредното си унижение,/ще срешнем пак със хляб и сол!... NB: Еея - островът на магьосницата Цирцея, която превръщала хората в свине; Омир, "Одисея" ===== РОДОТСТЪПНИЧЕСТВОТО Е ПЪРВОТО УБЕЖИЩЕ НА НЕГОДНИКА.
 21. 21 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7389 Неутрално

  "Домашната политическа мисъл отказва да разбере значението на доверието за общата европейска сигурност и да признае връзката между Шенген и съдебната реформа."
  Тя не отказва, тя не може. Да не напомняме пак за дебилите.

 22. 22 Профил на nsa17624486
  nsa17624486
  Рейтинг: 1588 Весело

  Другарите на Тато в Шенген и в НАТО?

 23. 23 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 804 Неутрално

  ...но някои от тях като Унгария и Полша са подложени на тотален натиск от Брюксел именно заради върховенството на закона, човешките права и тути кванти грехове. И пак си седят в Шенген. Следователно членуването в шенгенската зона не е задължителен признак за движение напред, нито е включване в европейското "ядро"....
  —цитат от коментар 4 на Lemmy

  По някой път има натиск не само върху Полша и Унгария, но и върху локомотивите на ЕС. Така че паралелът ти с Полша и Унгария е без логика. И в двете страни има страхотни инвестиции, много големи европейски фирми са изградили мощности, не се притесняват от държавен или съдебен рекет. докато у нас няма нито една голяма европейска фирма, която да е инвестирала мощности. Пич, НИТО ЕДНА ГОЛЯМА ИНВЕСТИЦИЯ! Това е показателно.
  Между другото спомняш ли си, когато френският посланик лично се намеси за да спаси една френска изба от абордажа на Борисов?

 24. 24 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 804 Неутрално

  Крайно време е да бъде осъден политик от високите етажи, за да види ЕС, че сме готини.
  —цитат от коментар 17 на дядо Д


  И на какво основание ще го осъдиш? Нали някой трябва да повдигне обвинение? Нали и съдиите трябва да носят някаква отговорност? А и защо законотворците създават закони "врати в полето"?

 25. 25 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  .................Инстинктът за самосъхранение на нашите политици сменя позициите им дори в рамките на един ден в опит за "баланс" между големите сили сякаш за да не останат "капо" при следващото раздаване на картите...............

  Само ДВАМА политици НЕ са такива.
  Иван Костов и Росен Плевнелиев.
  България губи адски много, че нито един от тях не е във властта.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 26. 26 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#24] от "historama":

  р.овчия има следствие....изтекло вече по всяка вероятност в цацаратурата за 300 милиона "мистериозно" липсващи от АЕЦ "Козлодуй".
  Обаче не са в куфари под леглото му.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 27. 27 Профил на Росен  Радославов
  Росен Радославов
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#17] от "дядо Д":

  Крадливият от Мадрид, р.овчият и хидролога соПол стават ли?
  Не един, цели трима са.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 28. 28 Профил на c.b.o.
  c.b.o.
  Рейтинг: 387 Неутрално

  Качествена статия. Поздравления за автора, който няма как да бъде харесван от русороби и тем подобни новоизпечени правоверни консерватори.

  НАЦИОНАЛИЗМЪТ Е ДА СЕ ХВАЛИШ С ЧУЖДИ УСПЕХИ И ДА ОБВИНЯВАШ ДРУГИ ЗА СВОИТЕ ГРЕШКИ
 29. 29 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1837 Неутрално

  Крайно време е да бъде осъден политик от високите етажи, за да види ЕС, че сме готини.
  —цитат от коментар 17 на дядо Д

  Не е достатъчно да бъде осъден политик, а да бъде сменен моделът, така че никой, който нарушава законите, да не може да продължава безнаказано да го прави.

 30. 30 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 444 Весело

  Нямам необходимата информация, за да мога и аз като автора да кажа, че първа точка от нашия политически ред е влизането в шенгенското споразумение, но в едно съм сигурен и всъщност се съгкласявам с автора, приемането в него е цвета на лакмуса, който ще покаже става ли нещо положително по отношение на правосъдните ни проблеми или си клечим в блатото.
  —цитат от коментар 9 на tsvetko_51


  Не върви с тоя лакмус! Гербер и комунист като надушат лаборатория и повяхват като напикано мушкато.

 31. 31 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3051 Весело

  До коментар [#14] от "hodounski":

  Аха,а за успешната(според Вас)Румъния защо няма шенген о Евро?!

 32. 32 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3051 Весело

  До коментар [#15] от "mihail_p":

  Пак ли с тзи отвертки,бе Кутев?!?!

 33. 33 Профил на ven11
  ven11
  Рейтинг: 399 Неутрално

  Към всички който твърдят че пречката ни за Шенген е неработещата съдебна система имам 2 въпроса:
  1. Защо Румъния не е в Шенген след като вкара маса политици в затвора за корупция, т.е. според европейците има жестока система за борба с корупцията?
  2. Защо Гърция е в Шенген след като гръцките политици от всички цветове направиха далавери за 300 и повече милиарда евро и в същото време гр. съдебна система не осъди нито един политик?

 34. 34 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1366 Неутрално

  До коментар [#27] от "Росен (Путлер капут)":

  Стават и тримата. Аз се надявах Христо Иванов да свърши работа когато беше министър, ама...

 35. 35 Профил на latsy
  latsy
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#33] от "ven11":
  Много просто! Гърция не е имала дълбоки връзки с КГБ. Румъния е имала слаби отношения с Москва, докато България от 150 години е под влиянието на Мосха. Възможно е Румъния да влезне в Шенген преди България поради тази причина.

 36. 36 Профил на efg05376884
  efg05376884
  Рейтинг: 234 Неутрално

  До коментар [#33] от "ven11":

  1. Защото Шенген означава доверие и обмяна на секретна информация не между съдилищата , а между службите - рмънските служби не са заслужили още такова доверие, макар че част от съдебната система е подобрена (прокуратурата). В България нито службите, нито съдилищата работят
  2. Гърция е в системата далеч преди световната икоомическа криза, която я разголи като държава - дотогава си беше ААА държава, при това в ЕС от 1980 г (БГ и Румъния от 2007)

 37. 37 Профил на ven11
  ven11
  Рейтинг: 399 Неутрално

  До коментар [#35] от "latsy":

  Е то, ако КГБ беше причината не трябваше да ни приемат в ЕС изобщо. За двойни стандарти намеквам, ако не си разбрал.

 38. 38 Профил на latsy
  latsy
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#37] от "ven11":

  Струва ми се, че не сте проследили внимателно за присъствието на България в ЕС. Именно СССР (не Русия) е дала съгласието България да влиза в ЕС и особено НАТО, още преди 25 години т.е преди разпадането на СССР.

 39. 39 Профил на ven11
  ven11
  Рейтинг: 399 Неутрално

  До коментар [#35] от "latsy":

  И други имаха дълбоки връзки с КГБ - бившата ГДР. Да не мислиш че неразкритите шпиони на КГБ от ГДР са емигрирали към Москва. А също и от другиъе бивши соц. страни. Смешни са тия обяснения.

 40. 40 Профил на ven11
  ven11
  Рейтинг: 399 Неутрално

  До коментар [#36] от "efg05376884": ...Шенген означава доверие и обмяна на секретна информация не между съдилищата , а между службите....

  Кой служби - полицейските ли? Те и в други държави не работят както трябва. Да напомням ли за атентатите в Белгия , Франция, Германия...
  Просто ЕС гледа на нас като държава от периферията с която няма нужда да се съобрязява и да си изпълнява задълженията.


 41. 41 Профил на ven11
  ven11
  Рейтинг: 399 Неутрално

  До коментар [#38] от "latsy":

  Явно съм изпуснал нещо. :) Я ми напомнете с какъв акт СССР даде разрешение на България да се присъедини в ЕС. М-м
  И дали СССР не се разпадна дълго преди 2007 когато България влезе в ЕС.
  Изсмуквате си от пръстите нелепи обяснения.

 42. 42 Профил на latsy
  latsy
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#41] от "ven11":

  Какво искате да се споменава? Питате като разследващ журналист (а може би и като ченге). На всеки е известно, че държави от "калибъра" на България се решават от великите сили от древни времена. Русия от 150 години се занимава със суверенитетът България. Да ама не! Появиха се други силни държави като САЩ и ЕС, които превъзхождат Русия по много показатели. При тази ситуация какво може да направи Русия за България? Просто Русия кляка пред САЩ и ЕС! Естествено е само вътрешните сили (русофили, предатели, червени боклуци, червената олигархия, червената мафия, московски съдии, прокурори кгбисти и пр. всякакви престъпници ) , разбира се като се включат и лидери за разбиване на десни партии, които могат да извадят България ЕС.

 43. 43 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3527 Весело

  До коментар [#20] от "Консерватор":
  Терминът не е нов съществува доста отдавна.

  СИМЕОН РАДЕВ ЗА НАЧАЛОТО НА РУСКАТА ДЕМОКРАЦИЯ (1905–1906)
  Каквито и определения да се дават сега на демокрацията по руски – “суверенна”, “органическа”, “съборна”, “духовна”, “догонваща”, “управляема” и т.н., ...

  klimentm
 44. 44 Профил на the_4th_horseman
  the_4th_horseman
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Наполеон загубва при Ватерло не защото е валял дъжд, а защото Блюхер е закъснял. Прусаците пристигат в късния следобед точно когато пложението на Уелингтон (не знам как да го напиша на Български) е било безнадеждно. Дъжд или не, Наполеон е бил на път да спечели с 70,000 французи срещу 40,000 англичани, шотландци, ирланци а и също жители на Недерландия, които така и не разбрали защо трябва да се бият срещу французите. Съвременните историци считат, че именно закъснението на Блюхер е причина за загубата, а ако Блюхер беше пристигнал по-рано, Напалеон нямало да приеме битката и щял да се оттегли с практически непокътната армия. Тогава действително съдбата на света щеше да е по-различна.

  Не намирам, че сравнението Шенген-Ватерло е уместно. България не е била в нито един момент на път да спечели "битката" и не я е загубила в резултат на някакви обстоятелства, които са се появили в последния момент. Напротив, обстоятелствата си бяха на лице от първия момент и си стоят там непоклатимо. В този смисъл, България би трябвало да се " оттегли" също както би постъпил Наполеон, да си управи примерно съдебната система, т.е. да отстрани обстоятелствата и чак след това да се яви за нова битка. Наполеон, вероятно би постъпил примерно така - да се опита да разбие съюза Англия-Прусия с дипломатически средства, да си гарантира битка само с Англичаните и тогава да потегли към Ватерло, ако разбира се Уелингтон би имал желание да го изчака, а не да се изниже към Острова.

  Естествено, В Историята няма "АКО"

 45. 45 Профил на the_4th_horseman
  the_4th_horseman
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#36] от "efg05376884":

  Не смятам, че Гърция е била ААА преди кризата - просто си живееха добре с надеждата, че други ще им плащат сметките. Но, за всяко нещо идва Видов ден, а който не вярва да пита сърбите за Косово (за оная памента битка, която се е случила именно на Видов ден).

  А гърците ги взеха в ЕС по чисто политически съображения през 1980 година - изабщо не бяха готови, само дето Хунтата се опита да ги излечи от мързела и безхаберието малко преди това. А моите роднини от Гърция идваха в България преди 1966 (преди Хунтата) и се дивяха пред телевизора, защото не бяха виждали телевизор. А пък баба ми раздаваше на роднински деца мои играчки, които бях израснал. Положението се промени 10 години по-късно, хунтата си отиде, а баба ми посети Гърция за пръв път и ми донесе първите джинси, които съм носил. Някой изглежда трябва да напише книга със загавие " За хунтите, и ползата от тях"

 46. 46 Профил на efg05376884
  efg05376884
  Рейтинг: 234 Неутрално

  До коментар [#44] от "the_4th_horseman":

  1. А защо закъснява Блюхер? Или може би имате предвид маршал Гроши? Не е ли май по същата причина - дъждът? Заради него битката започва едва към обяд , вместо сутринта, и пак се смята, че Наполеон е избързал. Прусаците се явяват в гръб без никой да ги е очаквал, няма как Наполеон да размисли как да се позиционира....Вижте в Уикипедия подробности за битката, така ще намалеят импровизациите.

  2. Да, сравнението изглежда пресилено - но причината за рествра
  цията в България - не. Провалът на съдебната рформа, която да ограничи влиянето на прокураурата и да я направи отчетна за действията си е гвоздеят, макар само конституционни промени без адекватни проемни в законите няма да свършат работа...

 47. 47 Профил на efg05376884
  efg05376884
  Рейтинг: 234 Неутрално

  До коментар [#45] от "the_4th_horseman":

  Не хунтата е докарала джинсите в България, а отоврената пазарна икономика. По същата причина - нейната липса в България - ви е накарало да си мислите колко е хубаво да си имаш хунта, та да си купиш джинси. България е била най-богатата държава на Балканите през 1939 г. и втората най-бедна през 1989 г.

 48. 48 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 866 Неутрално

  И Бонапарт бил голям лидер.
  Обаче дъждът му попречил.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK