Проблемът с медиите

Протест, организиран от Асоциацията на европейските журналисти-България, в защита на журналистиката. Повод бяха заплахите към Виктор Николаев.

© Юлия Лазарова

Протест, организиран от Асоциацията на европейските журналисти-България, в защита на журналистиката. Повод бяха заплахите към Виктор Николаев.Следиш ли какво се случва днес с медиите, няма как да не си зададеш въпроса забравили ли са българите, че именно с вестници са извоювали свободата си? Какво биха били и църковната борба, че и Априлското въстание без цялата полемика в тогавашните медии? И всеки вестник е имал своя линия. До такава степен, че след Освобождението голяма част от онези, които са се противопоставяли едни на други от години на вестникарския фронт, са продължили да заемат противоположни позиции като членове на двете различни партии. А днес?


Днес огромна част от медиите в България са собственост на Вие знаете КОЙ. Повечето големи други медии ни представят случващото се по един и същ начин. Все по-малко се дават различни гледни точки, налага се една и съща интерпретация на случващото се. Дори в едни отминали години, които няма как да забравим, излизаха критични статии. Днес има управляващи, които можеш да критикуваш, а има и такива, които са тема табу. Тема, която ако си позволиш да повдигнеш, нищо чудно да ти хвръкне мястото. А самите представители на властта не се свенят да отправят закани по националните ефири.


За последните два-три месеца станахме свидетели на
няколко съвсем ясни примера за натиска върху медиите


Сутрешният блок на "Нова телевизия" остана без Анна Цолова. Обяснението беше, че водещата ще започне свое авторско предаване. Скоро след това Виктор Николаев беше заплашен в ефир от представител на властта, който направи паралел с празното място до него. Водещият на сутрешния блок Георги Ангелов, който неведнъж влиза в директен конфликт с бившия министър на културата Вежди Рашидов, престана да се появява в сутрешното предаване. Предаването на Люба Кулезич беше свалено тази седмица от Би Ай Ти. Случайност? В момента се упражнява безпрецедентен натиск върху единият от издателите на "Капитал" и "Дневник". Времето ще покаже кои ще са следващите. Такива ще има. Очевидно при сегашното положение това ни чака и в бъдеще.


В България става все по-трудно да критикуваш управлението


Управлението в последните години свикна да плаща огромни суми за политически пиар. То свикна, че ако става дума за някаква критика, това ще бъде някое конкретно лице, от което лесно може да се лиши. Или че става дума за поредния скандал, който удобно се разразява тъкмо по времето на някоя тема, която заслужава далеч по-голямо медийно внимание. И която по силата на обстоятелствата по този начин почти не бива повдигана. Интересно би било някой да направи проучване какви са били основните теми при излизането на последните евродоклади. И никак не е странно, че при това положение (или по-скоро дередже) евродокладите не са били тема номер едно в медиите.


Дали не идва времето, когато няма да се наложи също както по време на Възраждането, а и по времето на социализма, опозиционните медии да са ситуирани зад граница? Е, днес голяма част от тях са електронни, но това не пречи върху тези, които говорят не за това, за което се очаква да говорят медиите, а за това, което самите медии решават, да се упражнява въпросния натиск. В какво се изразява натискът? В данъчни проверки, във всевъзможни административни проблеми, в задействането на част от държавния апарат за това да се открие слабото място на тези, които посочват слабите места в управлението и във функционирането на държавата.


И за каква свобода на медиите изобщо може да се говори, когато повечето български медии определено задават


все по-жълти журналистически стандарти


Когато те се списват на едно посредствено ниво и междувременно не спират да защитават определени компании, институции, лица. Когато за повечето медии сякаш няма значение дали изобщо спазват някакви журналистически стандарти и правят всичко това безнаказано И в същото време се търси как да се накажат други медии, които поставят въпроси по различен начин? Които се опитват да разследват? Които не се занимават с критикарстване, а с конструктивна критика?


Тези, които се осмеляват да надигат глас, не след дълго се оказват врагове на народа. На тях им се прикачат изтърканите от употреба клишета като: "платен", "соросоид", "антибългарски" и така нататък. Ако те продължат да упорстват и да се борят за промяна на статуквото, нищо чудно да им посветят и някоя безплатна книжка с внушителен тираж. И повечето българи, които между другото не спират да говорят, че нямат никаква вяра в медиите, чудно, вярват на това, което им се предлага на тепсия. Нищо чудно плурализмът в медиите да намалява все повече и повече в идващите години. България да продължава да се срива в класацията по свобода на медиите. В крайна сметка на кой би направило това впечатление? На една шепа хора.


От друга страна тази шепа хора не се отказва и продължава да си бие главата в стената и да повтаря, че може. България може да бъде демократична държава. Може да престане да бъде синоним на политически батак. Може да се развива като европейска (а не като евразийска, както искат някои) държава. Което носи надежда. В крайна сметка в държавата на масовото опраскване, всеки може да бъде опраскан. Най-много да ти се наложи да се съдиш я с някоя медия, я с държавата. И междувременно да разбереш, че имаш милиони в банковата си сметка. Милиони, за които дори не подозираш.


Когато държавата не спира да се меси в работата на медиите, както и на бизнеса и на още редица други неща, най-доброто средство срещу това явление е


солидарността на гилдиите, а и солидарността като цяло


Ако ние търпим публично да бият шамари на нашите колеги и си мълчим, рано или късно шамарите ще сполетят и нас. И пак всеки ще си мълчи. Може да не сме съгласни с политиката на всяка медия, да не са ни приятни всички нейни журналисти, но в случая не става въпрос за конкретни медии, а за принципи. Принципите би следвало да са нещо, което важи за всички, приятели и врагове. Също както законите.


Всъщност най-големият проблем е именно мълчанието. Едно от наследствата на социалистическия период, когато всички бяха свикнали да си мълчат, за да не им "изстине мястото". Друг голям проблем е българската традиция преди да се опиташ да се поставиш на чуждото място, да заклеймиш другия като враг, негодник, простак. Това, че обитаваме България, означава, че сме заедно. Което сполетява другите, сполетява и нас. Е, възможно е да има известно закъснение, но резултатите рано или късно ще дойдат.


А проблемът на медиите е надгилдиен и се отнася до всичко и всички тази държава. Затова би било добре някой ден да свикнем да си помагаме, да се държим заедно и да не спираме да търсим решение на проблемите си. В противен случай проблемите ще решат нас.

Ключови думи към статията:

Коментари (35)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Cara Mia
  Cara Mia
  Рейтинг: 384 Неутрално

  Не само мълчанието,а и премълчаването и изопачаването убиват и манипулират !

 2. 2 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3538 Весело

  коментарът е изтрит поради системно триене на неправилни коментари несъгласни с правата линия . мълчание е да "пропускаш" неудобни новини , жълто е да ровиш и транслейтваш единствено лошите дето бият добрите обучени

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 3. 3 Профил на UJC4040
  UJC4040
  Рейтинг: 512 Неутрално

  "Дали не идва времето, когато няма да се наложи също както по време на Възраждането, а и по времето на социализма, опозиционните медии да са ситуирани зад граница?"

  Дано да съм в по-мрачно от действителността настроение тази сутрин. Но виждам лоша тенденция в горния цитат.
  По време на Възраждането българи, но подпомагани и финансирани от българи бяха глас на Будителите.
  По време на социализма българи бяха подпомагани от чужди правителства в опит да се появят Будители. Безкористно или не - напълно друга тема.
  Дали опозиционните медии ще са в чужбина?
  Или вече бяха?
  Ще бъдат, ако имаме нужда от Будители.
  Дали имаме? Дали искаме?

  По добре красив и умен, отколкото грозен и глупав.
 4. 4 Профил на velikova
  velikova
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Абсолютно вярно, че журналистическата солидарност липсва, защото отдавна липсва и журналистическа гилдия, споявана от общи стандарти, принципи и цели.
  Какви журналистически стандарти защитават и споделят посочените журналисти - Цолова, Николаев, Кулезич. Та те са пример точно за обратното. Човек ако внимателно проследи изявите им, просто няма да открие журналистика. Как да застанеш зад такъв "журналист". Разговорът не е за отстраняването на тези. Разговорът е как се прави журналистика, къде е професионализмът и защо от десетки години той е обвързван с атрактивно поведение от екрана, а не със същинска журналистическа работа.

 5. 5 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 1974 Неутрално

  Темите - табу за Нова, БТВ, BiT, Икономедия и много други:
  - Приватизацията на Химимпорт от РМД и дейността им;
  - Най-големият бенефициент на обществени поръчки в строителството - ГБС и генезисът му в РМД приватизацията;
  - "Старата политическа класа в лицето на Иван Костов и Георги Първанов";
  - Гласът на стари СДС-ари като Филип Димитров, Иван Сотиров, Муравей Радев, Панайот Ляков... От последния:
  "Разломът вдясно – НДСВ и сините ибрикчии" - http://www.faktor.bg/bg/articles/politika/na-vseki-kilometar/-razlomat-vdyasno-ndsv-i-sinite-ibrikchii-42031
  "В ролята на имитатори ли са провалените „реформатори”?" - http://www.faktor.bg/bg/articles/politika/hlyab-i-pasti/v-rolyata-na-imitatori-li-sa-provalenite-reformatori
  - Дори такива теми като изборите в ДСБ биват удавяни от "Депутати от БСП искат да се смени думата "инвалид" в 9 закона". -
  ""Не трябва да имаме никакви комуникации с такива партии, които се отнасят към ГЕРБ като към сателити", заяви Атанасов" ... "Оставяме у хората впечатлението че истинският ни противник всъщност е този, който ни е конкурент и не ни подкрепят заради това. Това е грешка, която не смятам да допускам оттук нататък. Смятам да преодолея тази визия, че нашият основен противник е ГЕРБ. Това не означава, че те са нашите приятели", заяви Малинов." - http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2017/06/09/2985724_shte_cufne_li_gerber_i_v_dsb/
  ....

 6. 6 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6943 Любопитно

  ''опозиционните медии да са ситуирани зад граница?''
  Ми нали на някои парите им идват от зад граница - какво значение има, къде ще са ситуирани!?

  karabastun1@abv.bg
 7. 7 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 2899 Неутрално

  По-гадно е Автоцензурата. Всички сме гледали как водещи в професията се гърчат , преди да попитат някой силен на деня , нещо неприятно.

  SHADOWS of SOFIA
 8. 8 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 1974 Неутрално

  "Абсолютно вярно, че журналистическата солидарност липсва, защото отдавна липсва и журналистическа гилдия, споявана от общи стандарти, принципи и цели..."
  До коментар [#4] от "velikova":

  Отдавна, отдавна - колко да е отдавна?
  Журналистическият синдикат на завладяната държава е илюстриран от коментар 4, който просто вади "Членовете на Управителния съвет на Съюза на издателите в България" през 2009г. - http://www.segabg.com/replies.php?id=149791

  Същността на синдиката:
  "Някой ще попита как така бизнес кариерата на журналиста Иво Прокопиев остава незабележима за медиите. Отговорът е, че в Съюза на изателите в България, който допреди години бе наистина влиятелна организация, се спазваше неписаното правило издателите да не се атакуват помежду си. Любопитно е, че по този начин бизнес начинанията на Иво Прокопиев, Петър Манджуков, Тодор Батков, Сашо Дончев и т.н. останаха извън новините в печата." - https://www.24chasa.bg/novini/article/5833941

 9. 9 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 2899 Неутрално

  Днес в Украина отбелязват деня на сталинския Гладомор. Би могло да се напише нещо по въпроса. НО не....

  SHADOWS of SOFIA
 10. 10 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 3664 Неутрално

  Тази сутрин в предаването "Хайд парк" на Поли Паунова и Силвия Великова беше поканен новият програмен директор на ТВ "Европа" Георги Харизанов, за да изчисти името на новия си работодател. Каква е логиката да се кани пр.директор на конкурентна телевизия? Защо не поканиха своя пр. директор С. Диков, за да разясни последните промени в програмата на тяхната телевизия?

 11. 11 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3648 Неутрално

  България заприличва все повече на Русия.

  За комунисти, нацисти и други карабастуни това е извънредно позитивна тенденция.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 12. 12 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 2899 Неутрално

  До коментар [#11] от "Norman Granz":

  +

  SHADOWS of SOFIA
 13. 13 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1692 Неутрално

  "Скоро след това Виктор Николаев беше заплашен в ефир от представител на властта, който направи паралел с празното място до него."

  Един от проблемите на медиите е и, така да се каже, професионално придобитата когнитивна недостатъчност. Журналистите така и не се опитаха да вдянат, че в думите на Антон Тодоров нямаше никаква заплаха и продължават да го повтарят като доказана истина, явно без да са гледали въпросното предаване. Как при това положение човек да очаква от тях разумна оценка на заплахите за свободата на словото, подходяща реакция и солидарност с тези, които наистина са жертва на цензура?!

 14. 14 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 10286 Неутрално

  Така действа Путин, особено преди избори - "разчиства" грубо...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 15. 15 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 1974 Неутрално

  П Р О З Р А Ч Н О С Т
  за собствеността в медиите до физически лица!

  Медиите, ако искат, сами могат да го направят. Не е само Пеевски, наследил от маман ползите от тотото и зала Универсиада...
  ""Ню Йорк таймс": Няколко олигарси контролират медиите в България"
  "Семейство Василеви: Моника Станишева ни предлагаше да пазаруваме медии" - https://clubz.bg/57997-semejstvo_vasilevi_monika_stanisheva_ni_predlagashe_da_pazaruvame_medii

 16. 16 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3472 Неутрално

  ....Какви журналистически стандарти защитават и споделят посочените журналисти - Цолова, Николаев, Кулезич. Та те са пример точно за обратното. .... Разговорът не е за отстраняването на тези. Разговорът е как се прави журналистика, къде е професионализмът и защо от десетки години той е обвързван с атрактивно поведение от екрана, а не със същинска журналистическа работа.
  —цитат от коментар 4 на velikova


  Интересно, защо не споменавате В. Велева, П. Блъсков, и онова .айно Волгин!? Или те са "аристократите" на медиите?

  Г-жо Великова, аз пък си спомням анти ОДС истерията през 2000 и началото на 2001г. Спомням си журналята с пяна на устите от от 24 ЧАСА, и заглавието "България уби дете". Споням си как дори и от националните медии, включ. и вие единствено се въздържахте да не псувате на майка И. Костов. И ни убеждавахте, че политикът трябва да е кристално чист и честен. И ни докарахте мадридския далавераджия и скакалците от Лондон, все комунистически отрочета.
  След това няколко поредни години отбелязвахте годишнината на стачката на БНТ. Спомням си и журналистическата истерия около мнимото дарение от 200 000 долара на фондацията на Елена Костова от руската мутра М. Чорни , но сега мълчите като ...... залепени със силикон за милиардите КРАЖБИ от цялата шайка разбойници от НС.

  Не сме ви забравили др. Великова!

 17. 17 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2990 Весело

  Аз пък сe впечатлих от:

  "Дори в едни отминали години, които няма как да забравим, излизаха критични статии".

  И проверих. Убавецът е бил на 6 годинки през 1989. Всеки измамник - еманация на гражданска съвест. Fuck yeah!

 18. 18 Профил на Saint of Me
  Saint of Me
  Рейтинг: 2212 Неутрално

  До коментар [#13] от "spiegel":

  "Един от проблемите на медиите е и, така да се каже, професионално придобитата когнитивна недостатъчност. Журналистите така и не се опитаха да вдянат, че в думите на Антон Тодоров нямаше никаква заплаха"

  Друг от проблемите е че някои журналисти (с манталитет на евтини кючекчийки) много добре вдяват какво е имал предвид Тодоров обаче шефчето като им лепне десетачка на челото и им викне - 'ей ся тоя гюбек ей така ше го извъртиш' и те душиците кво да правят? Въртят гюбека :)

  Use your Illusion
 19. 19 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 816 Неутрално

  До коментар [#4] от "velikova":

  харесваш ли Валерия Велева и русофилеца Волгин?
  Не съм виждал някой да пише нещо за руския резидент А. Доган.

 20. 20 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 2899 Неутрално

  До коментар [#16] от "historama":

  Така е. Най- интересното е битието на Волгин. Позволява си доста и никой не го закача по обясними причини . Други падат от екран заради неудобни въпроси към някой напълнял.За Костов няма какво да си говорим , няма говореща глава която да не направи кариера от сатанизирането му.

  SHADOWS of SOFIA
 21. 21 Профил на ynx53574781
  ynx53574781
  Рейтинг: 298 Неутрално

  Като говорите за независима журналистика, кажете кой управлява от 2009г. Вижте класациите на журналистите ни през годините - по времето на царя и дявола Станишев сме били много, много по-напред. Милиционерите овладяха медиите, за да си осигурят властта, с което показаха, че не са чак толкова глупави. Вижте какво плюене по Орешарски, въпреки че Борисов има далеч повече грехове, а в момента го раздава политически гуру. Медиите покриха страшни скандали на ГЕЕБ, а да не говорим, че пак медиите създадоха образа на Борисов, който би бил анонимен гл. сек. на МВР. Какви успехи имаше в МВР, за да го величаят? А тогава беше навсякъде, беше ни представян като Батман, въпреки десетките неразкрити убийства.

 22. 22 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3583 Неутрално

  До коментар [#7] от "ka2":

  Георги Марков в един от Задочните си репортажи говори за цензурата. Говори и за по-страшното от цензурата, тоест за автоцензурата...!
  В нашите медии, всеки ден виждаме уродливото лице на социализма. Гледа ни от телевизиите, слушаме го от радиото...! Като че ли, нищо не се е променило...!

  На времето имаше един стар виц...
  Срещнали се двама журналисти. Един съветски и един американски. Американеца рекъл да се похвали и казал: В Америка има свобода. Аз мога да застана пред Белия дом и да напсувам Рейгън на висок глас и никой нищо няма да ми направи! Руснака се почесал и казал: Ами и при нас е същото! И аз мога да застана на Червения площад и да напсувам Рейгън на висок глас и никой, нищо няма да ми направи...!

  Бивш tww09306483.
 23. 23 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8526 Неутрално

  Страх. Всичко, за което говорим може да се обедини в една дума, страх. Повечето от българските журналисти се страхуват да говорят, а останалите са купени.

 24. 24 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3085 Неутрално

  Медиите се купуват се европейски пари. Който слушка и папака взима хиляди за реклама на европейски проекти, а ако не стане с моркова -тоягата / КОНПИ. НАП и т.н./ Миналата седмица една от водещите в Дарик направи забележка в ефир на госта си да е малко по-обран. Не толкова страх ,а любов към кокала.

 25. 25 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3085 Любопитно

  До коментар [#4] от "velikova":

  Баба ми казваше “ И това ще мине...“ , но ще ви остане срамът ,че защитавате Пеевските парцали. Харизанов ти ли си?

 26. 26 Профил на rta48522758
  rta48522758
  Рейтинг: 245 Неутрално

  Би Ай Ти престана да съществува за мен.А при това не бях съвсем от почитателите на Кулезич.Вече я смятам за смела жена.Прегледах записите от тази сутрин с интервюто на Харизанов.При въпроса"Дали тв Европа е свързана с Пеевски",той така се възмути,че чак щеше да се задави.И в резултат се получи баланс.Водещите свободни да задават страховити въпроси,отговарящият се кълне пред публиката.Не,наистина,нямам повод да се съмнявам в Полина Паунова.Но друго си е да говориш за Булгартабак,за кнтрабандните канали и за митичния доклад!!!Нали г-жо Кулезич.Знам,че не е много,но от вчера имате един почитател повече.

 27. 27 Профил на Радко - СВОБОДА или РОССИЯ
  Радко - СВОБОДА или РОССИЯ
  Рейтинг: 1050 Разстроено

  В България ще стане това което става в Российя . Защо го правите на драма . Това е най обективната реалност а и защо се чудите , нима улиците и площадите са заети и не може да се протестира ...... ? Неееее....... народо населението чака поредния си освободител . Ама той така или иначе няма сметка да дойде , рашаните , понеже сме бедни и не могат да ни доят още повече а запада не ни сакат понеже сме глупаци , ама не какви и да е , а Глупци с робско мислене ..... та за това трите шишита '' ша ни опрааат '' уверено и '' стабилно '' ! Почна се вече стабилноста в медийте да се чувст''Вова '' . На другите стабилноста чука на вратата ...... а беше време ''времето да е наше '' сега времето е стабилно ..... чакайте още ........

  Русофилите живеят в ЕС и посмъртно не биха живяли или пратили децата си в Русия. Обаче прoдават България на Русия. Неграмотност и Шизофрения?
 28. 28 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3472 Неутрално

  До коментар [#25] от "hodounski":

  не, това е Силвия Великова

 29. 29 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3472 Неутрално

  Аз приключих с Би ай Ти от момента в който ангажираха Кобилкина.

 30. 30 Профил на gobay
  gobay
  Рейтинг: 1056 Неутрално

  Проблемът с медиите произлиза най вече от собствениците на медии.Проблемът зависи от това кой дава заплата на журналистите,кой коментатор (не става дума за такъв от форум) е удобен на собственикът на медия.Кой журналист няма да изпълни волята на собственикът на вестника,радиото,телевизията?Нали най безславно ще бъде освободен и ще бъде забравен?

 31. 31 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 3260 Неутрално

  Г.Димитров, ръка на сърце, Вие в качеството си на журналист от независима медия ли пишете този материал? Независимите медии предадоха Богу дух - и тук, и в Европата. Не могат да се самоиздържат. Трябват пари. А който ги дава, в него хляба, в него ножа! Нали така?

  Мърфи е оптимист!
 32. 32
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 33. 33 Профил на Diesеl
  Diesеl
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#9] от "ka2": Ми напиши бе, умник.Дали са ти възможност да се изявиш, какво чакаш.

 34. 34 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 8676 Неутрално

  Хората сме различни и не всеки ще харесва парцалите на пеевски или предаванията на диков. Както беше казал писател... "разни хора, разни идеали".

 35. 35 Профил на sylvester
  sylvester
  Рейтинг: 453 Неутрално

  Първо, няма нужда мафията, която е яхнала държавата, да купува медии. Достатъчно е да ги контролира. Големите медии изцяло зависят от своите рекламодатели. А тези рекламодатели са подложени на систематичен и безконтролен рекет от мафията, която у нас се нарича "управляващи". Това, което управляват е, да използват държавните контролни органи като бухалки. И компаниите не могат да се оплачат на никого, защото т.нар. "съдебна система" е част от мафията. Второ, ситуацията с журналистическата солидарност е неспасяема по още една причина, освен изброените - дори журналистите да се организират на някакъв протест, няма да постигнат нищо. Поради липсата на искрено възмущение от корупцията в масовия българин. Той не се дразни от беззаконието и неморалното. Единствено го е яд, че самият той не може да краде, а крадат само "ония". Така че, за евентулания журналистически протест ще се каже: "Ама те за пари го правят, знаете ли как се нагушиха!". И народът автоматически ще загуби интерес към каузата на свободното слово...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK