Решава ли се дълбокият проблем, ако бъде отстранен Тръмп

Тръмп

© Carlo Allegri, Reuters

ТръмпЕдва ли има изненадани от факта, че няколко дни след годишнината от избирането на Доналд Тръмп група от шестима представители в Конгреса на САЩ внасят проект за резолюция, която би открила процедура по импийчмънт на президента. Този път по-разгърната, по-ясна и амбициозна, макар без особени шансове да мине през Съдебната комисия на Конгреса. Изненада няма най-вече по една проста причина. От момента, в който Тръмп е избран за президент, т.е. ноември 2016 г., се заплита и интригата по отстраняването му.


За повечето демократи скандалът, че САЩ могат да си изберат президент като Тръмп мотивира прибягване до решения, които по дефиниция и като политически стил са екстремни, извънредни. Заплахата към Ричард Никсън за импийчмънт е резултат на разкрития по т. нар. "Записи/касетки на Никсън", които Върховният съд постановява да се предоставят на разследването по Уотъргейт. Ако записите бъдат публикувани, те ще разкрият едно лице на Никсън, което е просто невъзможно да бъде президент. Затова той подава оставка и изпреварва процедурата, за да не се стигне до унижението да бъде отстранен от поста си.


При Бил Клинтън процедурата е приложена поради напълно ясно и недвусмислено възпрепятстване на правосъдие и лъжесвидетелстване. Клинтън лъже доста безцеремонно под клетва и цяла Америка, та и целият свят гледат това паметно прослушване. Несъмнено става дума за престъпно поведение, за каквото, може да се твърди, изобщо е замислен импийчмънтът. Случат с Тръмп няма подобно еднозначно тълкуване докато не се докаже престъпен състав, а този въпрос все още е отворен.
Превръщането на импийчмънта в политическо всекидневие
няма прецедент в историята на САЩ


Възможно е по свой си причини да смяташ президента за негоден. Възможно е да си консервативен южняк, който симпатизира на робството, и да смяташ избора на Обама за катастрофа на своя си собствен американски идеал. Или да смяташ Буш-младши за срамно необразован, объркан и неинтелигентен. Или Бил Клинтън за порочен, лъжлив и недостоен. По-нататък, възможно е да огласяваш шумно тези свои убеждения, да водиш кампании, да проникнеш трайно в медиите, да организираш протести и какво ли не. Но превръщане на идеята импийчмънта в постоянен мотив и всекидневие на американската публичност изглежда прекалено екзотична ситуация.


В този именно контекст се появява поредната инициатива за импийчмънт на Тръмп. Шестимата представители от Долната камара на Конгреса са я подготвили доста сериозно и амбициозно. Те дадоха серия интервюта и пресконференции, в които обясняваха едно и също: Тръмп е извършил ред действия, които са основание за импийчмънт, но преди всичко в момента той е най-сериозната заплаха за американската демокрация, федералните институции и националната сигурност на САЩ. Проектът за резолюция не е подкрепен от основни политици на Демократическата партия и от лидери на демократите в Камарата на представителите. Те смятат подобно действия за губене на време. Но в създалата се от месеци насам ситуация на кампания на всякакви фронтове срещу Тръмп инициативата се вписва добре в общата тенденция и не стои като ексцентричен жест. Въпреки че е нереалистична, тя повече разчита на посланията си към широка публика. А те са свързани с представяне в единен проект за резолюция на всичко, за което Тръмп може да бъде атакуван. Не едно или две неща, както е случаят с Клинтън, а цяла поредица, обхваната в пет категории и изложена като пет обвинителни члена/параграфа.


Очаквано, в първото обвинение са посочени свидетелства за възпрепятстване на правосъдието, общо шест по-значими случая. Сред тях е настояването на Тръмп пред директора на ФБР да не разследва бившия съветник по национална сигурност Майкъл Флин, както и последвалото уволнение на директора на ФБР по време на разследването на руската връзка. По-нататък са подбрани примери за отношения с руски служби, каквито се разбра, че има много.


На второ място са посочени значителен брой случаи на нарушаване на конституционното положение, което забранява на президента да получава доходи, включително през бивши свои бизнеси, от чужди държави и свързани с тях частни лица и компании. Това е класическо положение, записано в самата Конституция, а не добавяно по-късно или гласувано със закон.


На трето, предлага се Тръмп да бъде обвинен и за нарушение на подобна клауза от Конституцията, засягаща обаче вътрешни плащания. Пак според оригиналния текст на Конституцията президентът няма право да управлява фирми и чрез тях да получава доходи от федералната държава. Тръмп несъмнено има нарушения в тази посока, особено с хотелите си.


На четвърто място е поставено публично изразената критика и враждебност на Тръмп към съдебната власт, което нарушава нейната независимост и е подривно за върховенството на закона. Тук са изброени просто скандални изказвания и обиди на Тръмп към съдии, които през годината отменяха негови декрети, ограничаващи имиграцията, както и едно провокативно помилване, което възбуди всички либерално мислещи американци.


На пето място е посочена войната, която Тръмп води с медиите. Посочени са конкретни раздори с определени водещи на предавания, както и, по-специално, извънредно нередни просташки изказвания за телевизионни звезди.


Вижда се, че този проект няма ограничен и фокусиран наказателно-правен смисъл. Той се разпростира върху ситуации, които казват очевидното – че Тръмп е вулгарен, държи се като простак и дори се харесва в този си образ. Това, разбира се, може да е лоша тенденция в очите на много американци и техни представители в Конгреса. Но в представите на критиците на Вашингтон и федералния елит на САЩ тъкмо това се очаква от президента. Голям сегмент от избиратели в средните щати точно това искат от своя човек в Белия дом, да скандализира институциите, медиите, установените във властта елити и пр.


Поредната акция за отстраняване на Тръмп с процедура по импийчмънт е показателна за тенденции в американската политика, които ще имат дългосрочен ефект и няма да затихнат при смяна на самия Тръмп.


Преди всичко, поредицата от опити за процедури по импийчмънт прави видима


асиметрията между избирател и институции


Избирателят дава мандат на скандалния персонаж, бизнесмена Тръмп. Избраният президент се държи в съответствие с очакванията на избирателя си и действа като взривно устройство вътре в самата институция на президент. Така, макар с много нисък процент одобрение, Тръмп става представител на една засилена в момента ненавист към федералната рамка и нейните разнообразни проекции в хора, институции, процедури, партии, закони, ограничения и пр. Сякаш чрез него един тип избирател е успял да се добере до федералния център и се опитва да го разсипе отвътре, както буквално, така и символически.


Федералният център на свой ред отговаря с ограничения си собствен ресурс, а именно институции, закони, процедури. Той няма други инструменти. Създалата се ситуация съдържа рисков дисбаланс. Избирателят може, при това напълно легитимно, да се държи пределно неразумно. Той може дори да подивее, да се върне в някакво свое примитивно минало, нямащо общо с разума, необходим за управление на общите дела. Демокрацията носи по принцип този риск. В нея няма предпазна мярка срещу всеобщо полудяване. Такава трансформация не може да засегне основните права, те са именно мярката срещу едно възможно измерение при обезумяване на демокрацията.


При частичното побесняване самите институции дори не могат да разпознаят бесовете, които извират някъде извън тях, изпод тях. Институцията е трайно стабилизиран консенсус на самата общност за това как тя да се самоуправлява. Но ако базовите консенсусни положения, изразени в институции, са разклатени, самите институции не се променят, те нямат тази гъвкавост. Ако значителен процент избиратели смятат, че САЩ трябва да изгонят всички нелегални имигранти (които са около 11-12 милиона към момента), това желание в момента не следва да променя принципите на съдебната система, конституционните права, независимостта на съдебните решения и т. н.


Побеснелият избирател, обаче, изглежда на това вътрешно се надява и дори е дал мандат на Тръмп да се ангажира с подобна политика. Казано с един вече банален израз, това е популистка ситуация. В нея избирателят подхранва надежди институциите да отразят примитивните му усещания и да се настроят и подредят по съответен начин. А самите институции това не го могат по дефиниция. То е дългосрочно унищожително за цялата общност, т.е. противоречи на идеята за институция; както е ясно от примери като Ваймарската република.


Тъкмо в такава популистка ситуация импийчмънт като особена институция става инструмент за корекция на самото развилняло се представителство. Представителството се изгражда непрекъснато, то е динамика. В определен момент в процеса по формирането му е настъпило злокачествено отклонение и е излъчено нещо като Тръмп. И за да се коригира отклонението се прибягва до процедурата по импийчмънт. По точките на резолюцията, засягащи не престъпни състави, а нередно поведение, каквото е отношението към медиите, най-силно личи този опит да се ремонтира процесът на представителство. Но конкретният избор на президент е само вътрешен момент в една цялостно нездрава ситуация. От нея трябва да се излезе, но едва ли е разумно това да става чрез елиминация на крайните резултати.


За да се преодолее тази ситуация – ако предположим, че тя е вредна и болна – са необходими инструмент далеч отвъд процедурите и всичко, което обичайният оборот на институциите предлага. Настоящата ситуация е знак за вътрешен разлом в американското общество. Разломът става драматичен и видим в избора на президент. Но това развитие не е просто "погрешно" за да може да се оправя с процедури. "Грешното" се свежда до доказуеми престъпни действия, а не до политически стил.


В крайна сметка избирателят има изконно, тоест естествено и неотменимо право да побеснее, да подивее, да му писне, да откачи, тъй да се каже. Затова и определянето на подобен процес с думи като "популизъм" е подвеждащо и недотам сериозно. Ако избирателят се върне обратно в зоната на разума (пак – предполагаме, че с този избор той я е напуснал), това може да стане само по негова воля и с негово собствено решение. Само той може сам себе си да излекува от временното си побесняване. Ако му бъде завързана устата, както разширената версия на импийчмънта се опитва да направи, бесовете може и да се усилят. Дори тези бесове да са самоунищожителни, каквито обичайно те са.


Текстът е от поредицата "Факторът Тръмп". В нея четете анализи за действията и ефектите от тях на президента на САЩ. Автор е Стефан Попов от "РискМонитор"


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (151)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 805 Весело

  "От момента, в който Тръмп е избран за президент, т.е. ноември 2016 г., се заплита и интригата по отстраняването му"

  Гладните кокошки сънуват просо. Нищо ново под слънцето.

  Забавното е че Демократите си служат с открити гьобелсови похвати за внушение и в най-добър нквд стил обвиняват другите за това което те правят - насаждане на разделение и хейт.

  Само че във века на интернета техните камъни рикошират и се връщат по техните умнокрасиви глави. Никой вече не приема насериозно циркаджиите подкрепяни от холивудския 'елит' викащи хитлер на всеки дето не мисли като тях.

  Fun times

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 2. 2 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 3964 Весело

  "Решава ли се дълбокият проблем, ако бъде отстранен Тръмп?"

  Като, че ли не. Защото, вицепремиерът Пенс също не е много в ред, въпреки, че лудия Тръмпи е много зле. Дълбокия проблем може да се реши, когато малоумните републиканци бъдат изритани от властта в Белия дом и Конгреса. :-)

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 3. 3 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1188 Любопитно

  "Решава ли се дълбокият проблем, ако бъде отстранен Тръмп"

  НЕ! Защото Тръмп е само върхът на айсберга! Дали Америка ще се блъсне в айсберга като Титаник зависи единствено от американците. В годините на световното господсво, световният жандарм Америка натрупа много негативи поради надменност, самозабрава и безотговорност. Намесата и по света - в Корея, Виетнам, Афганистан, Ирак, Либия, Сирия и пр. не решиха проблеми, а само ги задълбочиха. В същото време Китай, бавно и тихо се намести на американския пазар, стана основен техен донор с излишните си капитали и скоро ще ги измести като първа икономическа сила. За да не признае загубата си на позиция, Америка непрекъснато се дърли с Русия, за да демонстрира сила, зъби и потенциал - налага ембарго, бойкоти, срив на цените на петрола и какво ли още не, само и само да уязви Русия. Разбира се, Русия и руският народ страдат от това, но те имат опит и са свикнали, така че ще понесат и това. Американците обаче НЕ са свикнали да бъдат втори и изплъзгването на първото място ще накара политиците да сменят курса и тактиката, дали с Тръмп, или без него - все едно, но ще предприемат промени, щото Светът не е същият както след ВСВ!!!!

 4. 4 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 2796 Весело

  Тръмпчо отвсякъде си е пич !

  И бърка изотзадзе на хамериканските непичове !!

  Те затуй им е болно , демек ги боли и се мъчат всячески да го импичнат !!!

 5. 5 Профил на Радко - СВОБОДА или РОССИЯ
  Радко - СВОБОДА или РОССИЯ
  Рейтинг: 966 Неутрално

  Тръмпи ей така на майтап и от простотия ще обърне империята на злото в блатото . Проблема на света е , какво ново животно ще изкочи от руското блато . В потъването на сегашната Путинска империя вече никой не се съмнява .

  Русофилите живеят в ЕС и посмъртно не биха живяли или пратили децата си в Русия. Обаче прoдават България на Русия. Неграмотност и Шизофрения?
 6. 6 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3208 Неутрално

  Достатъчно е да се решат далеч по-плитките проблеми,
  визирани във въпросната резолюция.
  Вицепрезидентът, който би встъпил в длъжност Президент
  на мястото на отстранения Трымп би бил далеч по-нормална
  и подходяща фигура от Американския Бурлескони....

 7. 7 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1291 Весело

  Мдам... виждам, че тая седмица пак ще импийчваме Тръмп... дотук нищо ново...

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 8. 8 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2254 Неутрално

  Тръмп, моят президент.

  подпис
 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 10. 10 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2547 Весело

  трогателен опит (пореден за последните дни) за преброяване на дивите .... автентични

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 11. 11 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Дълбокият проблем са 30% американци предимно бяла работническа класа разочаровани и губещи от сегашните национални и глобални тенденции. Може да са неразумни и нелогични, но трябва да им обърне внимание, да им се помогне с образование и предприемачество, за да намерят своето достойно място и препитание. Към момента малко много не се различават от индианци или нашите цигани - свикнали са да живеят по един начин и да получават блага (вярно за труда си) но не желаят да се променят привичките и да се приспособят към променящия се свят. Изборът на Тръмп е бунт срещу елитите - прост но ясен демагог който обещава промяна. Това че те ще пострадат от неговата политика много от тях и не знаят, не четат вестници или не гледат новини или пък либералните медии лъжат или си знаят че са си прави.

  Умерен толераст
 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 13. 13 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 519 Неутрално

  Въпрос на време единствено ... не дали а кога ... помнете ми думата, че Тръмп няма да е президент до края на мандата

  Българите са малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 14. 14 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3315 Неутрално

  До коментар [#13] от "danvan":

  "Въпрос на време единствено ... не дали а кога ..."

  Ами като се има предвид, че след Папи, Майк Флин е вторият cooperating witness, а миналата седмица Стивън Милър бе привикан от Мюлеровите хора да даде показания за мотивите на Дръмб да уволни Джеймс Коуми (това е най-високопоставеният действащ служител на Белия дом, разпитван досега), то явно примката се стяга.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 15. 15 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3335 Неутрално

  "Решава ли се дълбокият проблем, ако бъде отстранен Тръмп?"Като, че ли не. Защото, вицепремиерът Пенс също не е много в ред, въпреки, че лудия Тръмпи е много зле. Дълбокия проблем може да се реши, когато малоумните републиканци бъдат изритани от властта в Белия дом и Конгреса. :-)
  —цитат от коментар 2 на Иво


  С тази разлика, че Майк Пенс е американски патриот, докато, Тръмп все повече и повече изглежда лесно манипулируема руска и мафиотска подлога.

  Лично аз бих се гордял с президент като сегашният вицепрезидент на САЩ. С Тръмп не се гордея!

  Никсън си отиде и на поста застана Джералд Форд, който не беше лош президент!

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 16. 16 Профил на Митев
  Митев
  Рейтинг: 849 Неутрално

  Проблем с Тръмп имат само американските и българските комунисти и "десните" левичари, както и престъпниците от цял свят!

 17. 17 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 3335 Весело

  Между другото, Майкъл Флин е започнал да сътрудничи на прокурора Милър. А Джаред Кушнър и Иванка май се махат от Белият дом след Нова година.

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 18. 18 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 1836 Неутрално

  Дълбокомислена статия, но няма дума за бабушкерата, дето си свитна посланника в Либия, що така ?

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 19. 19 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3315 Неутрално

  До коментар [#17] от "Realist":

  "Майкъл Флин е започнал да сътрудничи на прокурора Милър."

  Това е новина отпреди няколко дни.

  Всъщност, той още след уволнението си предложи да даде показания срещу имунитет; желанието му да свидетелства (за имунитет не знам ;-)) се осъществява едва сега, след като хората на Мюлер четири месеца доиха за информация бедния Пападопулос.

  Не може да се отрече, че Мюлер е изключителен шахматист.

  Що се отнася до Куши, той е ограничил доста публичните си изяви - на казармен език бихме казали, че е почнал да се "скатава". Защо? Знам ли...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 20. 20 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 805 Весело

  До коментар [#13] от "danvan":

  "Въпрос на време единствено ... не дали а кога ... помнете ми думата, че Тръмп няма да е президент до края на мандата"

  90 процента сигурно ли е това или е още по-сигурно 🤣

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 21. 21 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2604 Неутрално

  Въпрос на време единствено ... не дали а кога ... помнете ми думата, че Тръмп няма да е президент до края на мандата
  —цитат от коментар 13 на danvan


  И като сгрешиш в прогнозата си,ще се самоотстраниш ли от форума на Дневник за една седмица? Не повече. Като наказание за пропагандното внушение.

 22. 22 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1765 Неутрално

  Атаките на либерастите нямат край. Най-искрено желая пълен мандат на г-н Тръмп!

 23. 23 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Аз ги виждам нещата така: Тръмп и Путин ги отстраняваме. Тръмп го прайм президент на Русия, да заприлича балшаята Рус на бяла държава, пък Путин в Сибр да лови мечки и щуки

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 24. 24 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 1943 Весело

  До коментар [#1] от "saint evlampi":

  Демократите не могат да стъпят на малкия пръст на републиканците и техните гьобелсови внушения. Значителен % от избирателите им вярват, че Обама е кенийски мюсюлманин, а Хилъри е поръчала няколко десетки убийства на неудобни свидетели и върти педофилска мрежа от една пицария.
  Защото във века на интернет всеки конспиратор може да си съчини подобна партенка и да я разпространи успешно. Също като прословутата история с Доналд Кук в Черно море.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 25. 25 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3315 Неутрално

  До коментар [#24] от "vesolr":

  "Значителен % от избирателите им вярват, че Обама е кенийски мюсюлманин, а Хилъри е поръчала няколко десетки убийства на неудобни свидетели и върти педофилска мрежа от една пицария. "

  В това отношение съпорт бейса на Дръмб в Америка доста напомня този на Атака в България, не мислиш ли?

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 26. 26 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 1943 Любопитно

  До коментар [#17] от "Realist":

  И къде отиват? В страна която няма споразумение за екстрадиция със САЩ ли?

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 27. 27 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 1943 Любопитно

  До коментар [#15] от "Realist":

  Пенс е също толкова съпричастен колкото Тръмп.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 28. 28 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2589 Неутрално

  "Решава ли се дълбокият проблем, ако бъде отстранен Тръмп"

  Не повече отколкото в Русия ако бъде отстранен Путин.
  Или в България ако бъде отстранен Борисов.
  Те всички са следствие, а не причина.

 29. 29 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 1943 Неутрално

  До коментар [#11] от "Наблюдател":

  Това е така. Тези хора повярваха на един шарлатанин както преди години нашите избиратели гласуваха за Царя.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 30. 30 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2941 Неутрално

  От всичкото разбрах, че институциите са болни, а президентът вероятно е откачен. А най-лошото е, че електоратът вероятно е подивял. И не е ясно кое от трите е най-опасно за националната сигурност. Пък то на света - майната му! Европата си има страхотен съюзник, блазе и! Блазе и на нас бедните, щото наше ще е царството небесно.

 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 32. 32 Профил на rootless
  rootless
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Въпрос на време единствено ... не дали а кога ... помнете ми думата, че Тръмп няма да е президент до края на мандата
  —цитат от коментар 13 на danvan


  Според мен цели 2 мандата ще изкара.

 33. 33 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 805 Весело

  До коментар [#24] от "vesolr":

  "Значителен % от избирателите им вярват"

  Оу, това е силно достоверно изказване, сигурно поименно ги познаваш тоя 'значим' процент. Ма от 'познавач' като тебе толкова. Тука е момента да ми разкажеш аз в какво 'вярвам' и от какво ме е 'страх', скоро не съм ти се хилил на невероятната дарба на интернет медиум 😀

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 34. 34 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 1943 Весело

  До коментар [#31] от "rootless":

  Всички тръмперасти се заканват за гражданска война. Но повечето от тях, начело с Вожда им, са страхливци и никога не са участвали във война. Ако се стигне до война, смелчаги като Алекс Джоунс, Шон Ханити, Тръмп ще се покрият като Пучдемон и свитата му.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 35. 35 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 3964 Любопитно

  До коментар [#24] от "vesolr":

  Точно така! +++

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 36. 36 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2604 Неутрално

  "Решава ли се дълбокият проблем, ако бъде отстранен Тръмп"Не повече отколкото в Русия ако бъде отстранен Путин.Или в България ако бъде отстранен Борисов.Те всички са следствие, а не причина.
  —цитат от коментар 28 на Един препатил  До коментар [#28] от "Един препатил":

  Мда-а,най-честата и фатална грешка е бъркането на причина и следствие! Путин и Борисов са причината,(а не следствието),Русия и България да са на това отчайващо дередже!

 37. 37 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 1943 Любопитно

  До коментар [#33] от "saint evlampi":

  С какво не е достоверно?

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 38. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 39. 39 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 880 Неутрално

  До коментар [#3] от "Дедо Либен":
  Това са данни от сайта на ЦРУ! Китай отдавна е с 15% напред. И на тях ли не вярвате:
  RANK COUNTRY GDP (PURCHASING POWER PARITY) DATE OF INFORMATION
  1 CHINA $21,290,000,000,000 2016 EST.
  2 EUROPEAN UNION $19,970,000,000,000 2016 EST.
  3 UNITED STATES $18,570,000,000,000 2016 EST.
  4 INDIA $8,662,000,000,000 2016 EST.
  5 JAPAN $5,238,000,000,000 2016 EST.
  6 GERMANY $3,980,000,000,000 2016 EST.
  7 RUSSIA $3,751,000,000,000 2016 EST.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 40. 40 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 675 Весело

  Когато видях заглавието бях сигурен, за името на автора. Когато видях изписано и името на автора/все пак/, се отказах да си губя времето с прочитането на анализа.

 41. 41 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 1943 Любопитно

  До коментар [#21] от "deaf":

  Не виждам ти да предлагаш да се самоотстраниш ако познае?

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 42. 42 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3315 Неутрално

  До коментар [#39] от "tribiri":

  Пояснявай, че става дума за РРР, иначе някой може да те вземе сериозно. ;-)

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 43. 43 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 2244 Неутрално

  "Избирателят може, при това напълно легитимно, да се държи пределно неразумно. Той може дори да подивее, да се върне в някакво свое примитивно минало, нямащо общо с разума, необходим за управление на общите дела. Демокрацията носи по принцип този риск. "

  Ами да отменим демокрацията тогава?
  Та управлява тогава аристокрацията от партийна номенклатура? Щото тя знае най-добре кое е добре за народа?

  Демокрацията хубава или лоша е това-трябва да се следва волята на мнозинството!
  Дори ако мнозинството иска разтуряне на държавата!

  В Русия съм! В Русия съм!
 44. 44 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 2244 Неутрално

  "Ако значителен процент избиратели смятат, че САЩ трябва да изгонят всички нелегални имигранти (които са около 11-12 милиона към момента), това желание в момента не следва да променя принципите на съдебната система, конституционните права, независимостта на съдебните решения и т. н."

  Щом мнозинството искат да се изгони едно малцинство-това трябва да се изпълни!
  Освен това по закона нелегалният емигрант е закононарушител, който поне е пресрочил визата си. А ако е минал държавната граница по престъпен начин е и престъпник и е ПЪЛЕН АБСУРД институциите да откажат да се задействат срещу такива лица и даже да ги подпомагат в разни щатове вместо да ги предадат на съд и затвор!

  В Русия съм! В Русия съм!
 45. 45
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 46. 46 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 1943 Весело

  До коментар [#38] от "rootless":

  Там служат патриоти с различни убеждения. Точно най-кресливите тръмперасти и гозамбовци не са способни на подобна саможертва.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 47. 47 Профил на Птеродактиль Северномонгольский
  Птеродактиль Северномонгольский
  Рейтинг: 1179 Весело

  Щом мнозинството искат да се изгони едно малцинство-това трябва да се изпълни!
  —цитат от коментар 44 на Веселин Дечев

  Таварищ, по-леко с "демократично-правните" изхвърляници по отношение на американската система. Дори на вас задунайските русороби би трябвало да е пределно ясно, че разни "демократични" принципи, валидни в северномонголската ви радина изобщо не се споделят и отдавна са отхвърлени в цивилизования свят.

 48. 48 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3315 Неутрално

  До коментар [#47] от "Птеродактил - северноазиатски варварин!":

  Това сигурно е самият Слави Трифонов, който се беше провикнал, че "ако суверенът реши" (виж на какви думи ги учат в Учиндол!), всички ще носим зелени гащи.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 49. 49 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 880 Неутрално

  До коментар [#42] от "Norman Granz":

  ЦРУ дават класация САМО по ППП. И съвсем основателно. Ако в Горна и Долна волта произвеждат по 1 тон краставици годишно, но в Долна краставуците са 2 пъти по-скъпи, това според теб означавА, че в Долна волта правят 2 пъти повече БВП.
  GDP (purchasing power parity) compares the gross domestic product (GDP) or value of all final goods and services produced within a nation in a given year. A nation's GDP at purchasing power parity (PPP) exchange rates is the sum value of all goods and services produced in the country valued at prices prevailing in the United States.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 50. 50 Профил на maane
  maane
  Рейтинг: 264 Неутрално

  До коментар [#1] от "saint evlampi":

  точно както в расия с путян

 51. 51 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1293 Неутрално

  Въпросът който автора поставя, дали евентуалния успешен импийчмънт на Тръмп, ще реши проблема с вътрешното разделение в САЩ, според мен е риторичен.
  Няма да го реши и не заради юридически тънкости на процеса - дори от примерите се вижда, че реално "виновния; Клинтън не беше отстранен, в този смисъл дори и юридически не добре доказаната вина на Тръмп може пък да доведе до неговото отстраняване, но истинската страна на проблема остава да действа в обществото.
  Разделението между хората, който гласуват за разрушаване на собственото си общество, поставяйки задачата и избирайки изпълнителя, който тъпчейки по главите на институциите и държейки се по начина, по който Тръмп се държи и тези, които искат да се запази инстутиционалния подход в управлението, доказал своята ефективност във вековете, няма как да бъде заличено с този импийчмънт.
  Очевидно е необходимо, т.н. елит, медиите, които в случая са готови да се борят за някакъв минимален процент завишение на рейтинга си, с цената на всякакви жълтевини и най-вече средно-нормалните мисклещи избиратели, всички те заедно и поотделно, всеки в своята сфера, трябва да хвърлят средства и усилия за култивирането и развитието интелекта на масата, която от времето на Рим до днес, не иска нищо повече от хляб и зрелища.

 52. 52 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 1943 Весело

  До коментар [#25] от "Norman Granz":

  Да, бейс-а са такива като гозамбо. Те ще са с него до гроб. Но ако Тръмп бъде отстранен няма да посмеят да направят нищо освен да генерират всевъзможни конспирации с участието на Сорос, Клинтън и Дийп стейт.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 53. 53 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 726 Весело

  До коментар [#18] от "schwimmwagen":

  Г-жа Клинтън има план. Тъй като много иска да е президент, ще президентства на алтернативна Земя - Земя 2.

  https://www.youtube.com/watch?v=K-WeqLyCmYc&t=5s

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 54. 54 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 880 Весело


  До коментар [#23] от "oporna_to4ka":

  Хайде бе! Отстранявай! Какво чакаш!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 55. 55 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3315 Неутрално

  До коментар [#49] от "tribiri":

  Мунчо, светът не е само краставици.

  Проблемът възниква, когато в Горна Волта се опитат да си продадат краставиците, за да купят Боинги за гражданската си авиация.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 56. 56 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5206 Неутрално

  Ако изборът на Тръмп е симптомът на болестта, то трябва да се подобри диагностиката на причините и да се намери точното лекарство, защото Тръмп очевидно не предлага лекарството...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 57. 57 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 805 Весело

  До коментар [#37] от "vesolr":

  С какво е достоверно? Как доказваш че хората които ги вярват тези неща са 'значителен' процент от избирателите на републиканците?

  Твърдението е твое. Ти доказваш. Само не се лъжи да ми изметкаш некво 'проучване'. Според такива 'проучвания' Хилъри биеше сигурно, припомням ти го понеже усещам как удобно го забравяш :)

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 58. 58 Профил на Консерватор
  Консерватор
  Рейтинг: 411 Неутрално

  "... В нея няма предпазна мярка срещу всеобщо полудяване....
  ... Ако му бъде завързана устата, както разширената версия на импийчмънта се опитва да направи, бесовете може и да се усилят. Дори тези бесове да са самоунищожителни, каквито обичайно те са."

  Трагикомична ситуция - "да, ама не"...

  Спомняте ли си, за кого Ботев беше писал: ".... считат за луди..."
  А, да! Ботев говори с езика на омразата!....

  Как да оприличим съвременните тенденции, налагани от либералите - 3-ти пол, хомо-бракове, безкрайната толерантност, определянето на Родината като "понятие , натоварено с негативни конотации", измислянето на несъществуващи проблеми и врагове?!?

  Оруел ряпа да яде!

  Това ли е нормалността?!!

  В ДНЕШНО ВРЕМЕ, КОГАТО ЛУДОСТТА НИ СЕ НАЛАГА ЗА НОРМАЛНОСТ, ИСКАМ ИДИОТ!

  ======

  А у нас е време да се създаде Консервативен институт!
  Той не е желание, а необходимост и отговорност пред съдбата на Родината и на българското!

  =====

  "СВЕСТНИТЕ у нас считат за луди, / глупецът вредом всеки почита..."
  "А, вий, вий сте идиоти!"

  Хр. Ботев

  Да оцелем ни предричат/и в бъдещето-чудеса!/Но тез,след нас,ще са различни:/Кой знае, как ще се наричат/и българи дали ще са?!... ... Коректно за права милеем,/в уж гражданското "общество"./Тъй в холивудската Еея/пърформанско ще оскотеем,/че ще си кажем:"И какво/щом чужд байрак над нас се вее?!..." Превърнахме се в население,/- но не в народ! -, което в прения,/през поводи-причини бол,/- за да няма угризения! -,/поредното си унижение,/ще срешнем пак със хляб и сол!... NB: Еея - островът на магьосницата Цирцея, която превръщала хората в свине; Омир, "Одисея" ===== РОДОТСТЪПНИЧЕСТВОТО Е ПЪРВОТО УБЕЖИЩЕ НА НЕГОДНИКА.
 59. 59 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 880 Неутрално

  До коментар [#55] от "Norman Granz":

  И в горна и в долна волта от продажбата на еьнакво количество краставици на външния пазар, могат да купят едно и също количество боинги. Икое не ти е ясно в all final goods and services produced within a nation in a given year. Ти чия теза защитаваш - моята или твоята. Апропо какво става с гражданската война, която по твоя прогноза щеше плавно да се пренесе от ЛНР към Русия!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 60. 60 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 1943 Весело

  До коментар [#57] от "saint evlampi":

  Ти как доказваш нещо изобщо - с лични интервюта и подпис?
  Бъркаш се - проучванията на национално ниво бяха доста точни. Колкото % предвидиха, че ще гласуват за Тръмп и Хилъри, толкова бяха и в крайните резултати в рамките на статистическата грешка.
  За това когато има проучване което пита вярвате ли в историите за Пицагейт или, че Обама бил мюсюлманин, те са показателни за митовете битуващи сред републиканците.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 61. 61 Профил на rootless
  rootless
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#38] от "rootless":Там служат патриоти с различни убеждения. Точно най-кресливите тръмперасти и гозамбовци не са способни на подобна саможертва.
  —цитат от коментар 46 на vesolr


  Те няма и да се жертват, ще екзекутират противниците си.
  Според теб един полицай или там някакъв от въоръжените сили на кой симпатизира, на мургавите които по цял ден арестува ли?
  Когато ножа опре в кокала гледаш само кои са свои и кои не, а това не се разбира като питаш някой за кой е гласувал, по външния вид се определя. Според теб кои са повече , по добре въоръжени и по подготвени - негроидите , феминистките и хомосексуалистите ли или белите хетеросексуални мъже?

 62. 62 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 880 Весело

  До коментар [#55] от "Norman Granz":

  Да те попитам по по-прост начин, белким вденеш. Ако в България всички цени скочат двойно и доходите също скочат двойно, то всички компоненти на БВП с изключение на последните 2 ще се удвоят. Това ще доведе до рязък скок на БВП измеренпо твоя гениален начин.
  GDP - composition, by end use:
  household consumption: 60.8%
  government consumption: 15.8%
  investment in fixed capital: 19.1%
  investment in inventories: 1.2%
  exports of goods and services: 63.6%
  imports of goods and services: -60.5% (2016 est.)

  И защо не го правим! Сигурно, защото няма такива гениални икономисти, като теб.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 63. 63 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 1943 Весело

  До коментар [#61] от "rootless":

  Според мен пречупваш нещата през твоята балканджийска призма. Полицаят спазва законите и Конституцията, а не се води от расистки или хомофобски предразсъдъци. Ако белите гозамбовци тръгнат на бунт, ще бъдат посрещнати от органите на реда.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 64. 64 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3315 Неутрално

  До коментар [#63] от "vesolr":

  "Според мен пречупваш нещата през твоята балканджийска призма."

  Що си губиш времето с някакъв трол?

  По-горе съм написал, че симпатизаните на Дръмб са с манталитет на атакаджии. Аз не споря с такива, както не се надлайвам с кучето на съседите.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 65. 65 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 462 Весело

  До коментар [#39] от "tribiri":

  Казваш напред са Китай, по паритет на покупателна способност?

  Утре ако китайската партия реши и промени малко цени, Китай може и три обиколки пред другите да излязат:)

  Модератора е неадекватен!
 66. 66 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2508 Неутрално

  Не Тръмп е проблемана САЩ , а Хилари ! Тръмп е лечението.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 67. 67 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 462 Весело

  До коментар [#49] от "tribiri":

  Браво,
  виж как успяваш да се сетиш!

  Модератора е неадекватен!
 68. 68 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 462 Весело

  До коментар [#59] от "tribiri":

  Ти не пишеше ли за БВП по ППС, какво продаване на външния пазар?

  Модератора е неадекватен!
 69. 69 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 462 Весело

  До коментар [#62] от "tribiri":

  Мда, много интересен коментар.
  Сега разбираш ли защо Китай са на 1 място по БВП (ППС)?
  Защото и цените и доходите са нормативно определени...

  Модератора е неадекватен!
 70. 70 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1291 Весело

  Ама авторът смята, че има дълбок проблем за решаване?
  Нали Путин го избра за президент? Когато прецени, че трябва, ще го свали от власт, споко. Достатъчно е Кремъл да обяви, че те са му помогнали и импийчването е готово...
  Е, малко резил ще има в мега-демократичната кошара, ама няма как...

 71. 71 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2490 Неутрално

  Кой си импийчва златната кокошка.

  Икономиката на САЩ расте, безработицата намалява. Регулациите намаляват. Демократите са зациклили на идентити полици и се чудят в коя тоалетна (мъжка или женска) да ходят по малка нужда и в коя по-голяма.

 72. 72 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 3964 Весело

  До коментар [#60] от "vesolr":

  Абсолютно вярно. Или измишльотината, че видиш ли арабската пролет била сътворена от Обама и Клинтън за да дойдат на власт Мюсюлмански братя в Египет. Последните били много близки съюзници и приятели с президента на САЩ, държавния секретар и цялата демократическа партия. :-)

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 73. 73 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 1943 Любопитно

  До коментар [#72] от "Иво":

  Гнусната пропаганда на тръмпистите е способна да сътвори всевъзможни конспирации. Та именно затова се зачудих, защо малкият гозамбовец е тръгнал да вини демократите в насаждане на разделение и хейт.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 74. 74 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 2233 Неутрално

  До коментар [#62] от "tribiri":

  Престани да се излагаш, сам си противоречиш.

 75. 75 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1395 Неутрално

  То още май месец един юдей и един негър го импичваха, ама не фана дикиш и сега са събрали яка команда от трима юдеи, две негрици и две циганета

  http://bit.ly/2n6lYpT

 76. 76 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 778 Неутрално

  До коментар [#72] от "Иво":

  ...почти като измишльотината за целевото коопериране между Израел и ИД, намеквате, нали.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 77. 77 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1035 Неутрално

  Тръмп показва, какво е отношението на богатите към бедните и средната класа.
  Затова е рано да бъде изритан. Нека американците се отвратят още, нека увеличи разделението сред американците. Така трябва.

  За да може следващите избори да бъдат спечелени от Бърни Сандърс или някой като него и да се даде път на либерализма и социал-демокрацията.

  Ефектът на махалото.

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 78. 78 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2604 Неутрално

  Ама авторът смята, че има дълбок проблем за решаване? Нали Путин го избра за президент? Когато прецени, че трябва, ще го свали от власт, споко. Достатъчно е Кремъл да обяви, че те са му помогнали и импийчването е готово...Е, малко резил ще има в мега-демократичната кошара, ама няма как...
  —цитат от коментар 70 на дядо Д


  Все повече се налага усещането,че Путин играе едновременно и срещу Тръмп,и срещу Хилари. Не ме питай защо - не знам.

 79. 79 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3315 Неутрално

  До коментар [#74] от "Doge":

  "Престани да се излагаш, сам си противоречиш."

  ;-)

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 80. 80 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 1943 Неутрално

  До коментар [#77] от "Боян Таксиров":

  А, мерси, от трън, та на глог.
  Иначе си прав - поляризацията не води до нищо хубаво и като нищо ще изкара на преден план ултраси от опонентите на републиканците, което пък от своя страна ще доведе до изчезване на по-умерените републиканци и замяната им с такива от съдията Мур. Този порочен кръг не знам как може да бъде прекъснат.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 81. 81 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3315 Неутрално

  До коментар [#70] от "дядо Д":

  "Нали Путин го избра за президент? Когато прецени, че трябва, ще го свали от власт, споко."

  След тези думи на главния анализатор от безмозъчния тръст, Коста Перчовската пивница избухна в гръмки овации, а кръчмарят наля по една оканица кисела гъмза on the house.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 82. 82 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 805 Весело

  До коментар [#77] от "Боян Таксиров":

  "За да може следващите избори да бъдат спечелени от Бърни Сандърс или някой като него и да се даде път на либерализма и социал-демокрацията"

  Аз даже знам точния сезон когато това ще се случи.

  На кукуво лято :)

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 83. 83 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1035 Неутрално

  До коментар [#82] от "saint evlampi":

  Де да знам, бъдещето има склонността да ни сервира изненади.
  Живеем в турбулентни времена.

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 84. 84 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1035 Неутрално

  До коментар [#80] от "vesolr":

  Поляризацията е факт. Богати срещу бедни.
  Вижда се навсякъде, но в САЩ е най зрелищно.
  Как ще свърши това - и аз не знам.

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 85. 85 Профил на dr.web
  dr.web
  Рейтинг: 264 Неутрално

  В този ред на мисли на автора на полезната статия от "РискМонитор" (поръчана, разбира се от трети заинтересовани среди), може да се предложи на съответните оторизирани американски институции, да разработят нещо като методики (методи) за стимулиране (или провокиране, активизиране и т.н.) на волята на американските избиратели, щото те сами отново да пожелаят да се върнат към "зоната на разума". Т.е., да излязат от "зоната на здрача" и отново да се върнат в рамките на "зоната на разума". Речено, сторено.

 86. 86 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 1943 Неутрално

  До коментар [#84] от "Боян Таксиров":

  Не е точно така, бедни има и сред републиканците, и сред демократите. Както и милиардери.
  Има страни, в които почти няма средна класа и икономическото разделение е още по-голямо. Докато в 21 век спорят за глупости право на аборт, кой в коя обществена тоалетна да ходи, да се признае ли правото на хомосексуалните да сключват брак и т.н. няма оправия. Религиозни фундаменталисти или социалисти-утописти - трябват и други алтернативи.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 87. 87 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1291 Любопитно

  До коментар [#81] от "Norman Granz":

  Душко, с кое от казаното от мен не си съгласен?

 88. 88 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 805 Весело

  До коментар [#83] от "Боян Таксиров":

  "Живеем в турбулентни времена"

  Поставено в перспектива, дядовците са ходили на война, а родителите са били руски роби през по-голямата част от живота си.

  Сравнено с това сега времената са меко казано прекрасни. Дали ще изкараме цял живот в такива добри времена разбира се не е ясно но колкото и да е все е файда

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 89. 89 Профил на меншевик
  меншевик
  Рейтинг: 316 Весело

  До коментар [#62] от "tribiri":

  До коментар [#62] от "tribiri":

  Пак ли лъжете бе Кутев?
  Ето тук са данните на МВФ за БВП по настоящи цени в щатски долари

  За Китай и други силни в Азия
  http://www.imf.org/external/pubs/ft/weo/2017/02/weodata/weorept.aspx?sy=2015&ey=2022&scsm=1&ssd=1&sort=country&ds=.&br=1&pr1.x=69&pr1.y=14&c=924 %2C566%2C534%2C536%2C578%2C548%2C948%2C582&s=NGDPD&grp=0&a=

  За Г7
  http://www.imf.org/external/pubs/ft/weo/2017/02/weodata/weorept.aspx?sy=2015&ey=2022&scsm=1&ssd=1&sort=country&ds=.&br=1&pr1.x=81&pr1.y=19&c=156 %2C158%2C132%2C112%2C134%2C111%2C136&s=NGDPD&grp=0&a=

  И за рассеята

  http://www.imf.org/external/pubs/ft/weo/2017/02/weodata/weorept.aspx?pr.x=77&pr.y=15&sy=2015&ey=2022&scsm=1&ssd=1&sort=country&ds=.&br=1&c=911 %2C921%2C912%2C922%2C913%2C923%2C915%2C925%2C916%2C926%2C917%2C927&s=NGDPD&grp=0&a=

  Сокурсник Путина, экс-разведчик КГБ: Вы серьезно думаете, что Путин, делающий подтяжку лица, развяжет ядерную войну? У него от страха ботокс потечет
 90. 90 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1035 Неутрално

  До коментар [#88] от "saint evlampi":

  Днес очакванията са други.
  Аз например, бих отишъл на гражданска война срещу олигархията, но на друга война -никога.

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 91. 91 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3315 Неутрално

  До коментар [#87] от "дядо Д":

  "Душко, с кое от казаното от мен не си съгласен?"

  Старши, бих се заел да ти обяснявам, ако имаше поне базисни познания по държавно устройство и разделение на властите в Съединените щати.

  Ти, от Коста Перчовската "вишка", си представяш света доста ... наивно, да не ползвам по-обидна дума.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 92. 92 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 1943 Любопитно

  До коментар [#14] от "Norman Granz":

  Хореографията на Мюлър до момента е добра, да му пожелаем здраве и да се пази от уволнение.
  Между другото никой от тръмпистите не посмя да каже дали ще приемат резултата от разследването или не? Интересно защо?

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 93. 93 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3315 Неутрално

  До коментар [#92] от "vesolr":

  "Хореографията на Мюлър до момента е добра, да му пожелаем здраве и да се пази от уволнение."

  Него може да го уволни Джеф Сешънс, а доколкото ми е известно, Сешънс толкова е насъбрал на Дръмб още от пролетта заради унизителното му отношение, че едва ли би си рискувал кариерата, за да го спасява.

  Естествено, дори Сешънс да уволни Мюлер, никой няма да повярва, че го прави заради себе си и всички ще обвинят Дръмб. Политически това ще бъде равносилно на прострелване в слепоочието с .45-калибров Дезърт Ийгъл.

  Дръмб се намира в положение, заради което в английския език е измислен идиомът "He painted himself into a corner".

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 94. 94 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3315 Неутрално

  До коментар [#92] от "vesolr":

  "Между другото никой от тръмпистите не посмя да каже дали ще приемат резултата от разследването или не? Интересно защо?"

  На мен ми прави впечатление, че най-гласовитите дръмбисти - такива като Беленд и Бенефикато - се изпокриха като мишки; ГрийнАйз (когото уважавам по ред причини, най-вече заради изключително адекватното му отношение към Путин, Русия, СССР, комунизма и т.н.) си мълчи деликатно, а на предна линия излязоха ... хм, ония, на които нямам време да отговарям...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 95. 95 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 805 Весело

  До коментар [#90] от "Боян Таксиров":

  "Аз например, бих отишъл на гражданска война срещу олигархията, но на друга война -никога"

  Е то никой (минус разни отделни психопати дето ги кефи да трепят) не е отишъл на война с идеята че е лошият в уравнението. Всяка от страните силно е вярвала че светата справедливост е на нейна страна и че само да срази враговете дето пречат на това и настават всеобщ мир и либоф.

  А и как определяме кой е олигарх? В момента в който някаква група хора са достатъчно силни за да сочат (и наказват) олигарси те самите се превръщат в новите такива.

  В историята на сапиенсите май повече хора са умрели заради конфликти следствие от ескалирало замеряне с етикети отколкото всичко друго :)

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 96. 96 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#91] от "Norman Granz":

  Кофти е когато нямаш аргументи...

 97. 97 Профил на dr.web
  dr.web
  Рейтинг: 264 Неутрално

  До коментар [#93] от "Norman Granz":

  В института по "Всичкология" има само две паралелки: в едната учат възпитаниците си на "Йес, Сър!", а в другата учат своите възпитаници на "Говорит Москва!".

 98. 98 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 3964 Весело

  До коментар [#73] от "vesolr":

  Точно така. Някои хора са наистина доста наивни и глупави (нарочно няма да споменавам имена) за да повярват сериозно в подобни абсурдни конспирации.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 99. 99 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 805 Весело

  До коментар [#92] от "vesolr":

  "Между другото никой от тръмпистите не посмя да каже дали ще приемат резултата от разследването или не?"

  Аз не съм 'тръмпист' понеже от малък знам кой слага нещата под елхата около нова година, но с цел забава и понеже вероятно повърхностните типчета като тебе сигурно ме броят за тръмпист така или иначе, го казвам в прав текст - в Щатите има работещо разделение на властите и резултатите и последиците от разследването са част от това и ако Доналд го импийчнат или подаде оставка значи е имало защо.

  Ти обаче какво ще кажеш ако разследването срещу Доналд не резултира в импийчмънт/оставка?

  Според мен ще увърташ мазно в типичния си стил на бъзливец да се ангажира с ясна прогноза даже за спорта

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 100. 100 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1035 Неутрално

  До коментар [#95] от "saint evlampi":

  Има неща, които са доказуеми според закона и морала. Ако някой ми нарушава правата, описани в закона, той е престъпник, нали? Има и заложени в човека усещания, плод на социалната еволюция.


  А и как определяме кой е олигарх? В момента в който някаква група хора са достатъчно силни за да сочат (и наказват) олигарси те самите се превръщат в новите такива.В историята на сапиенсите май повече хора са умрели заради конфликти следствие от ескалирало замеряне с етикети отколкото всичко друго :)
  —цитат от коментар 95 на saint evlampi


  Определяме това пак по мярката на закона, морала и дефинирания от гражданското общество обществен интерес. Монополист, който действа в ущърб на социалния интерес, влошавайки параметрите за мнозинството, и който работи за това да утвърди и увеличи концентрацията на властта си и въпросните тенденции е олигарх. Методите, по които той преследва целите си могат да са много - икономически, финансови, политически, социални, психологически, (дез)информационни, културни, престъпни, дори терористични...

  Така че, не става въпрос за етикети и симпатии/антипатии.

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK