За Синдрома на придобитата институционална некадърност

На конгреса на ГЕРБ

© Николай Дойчинов

На конгреса на ГЕРБНеделният ден ни показа, че една голяма група хора страда от неизлечима илюзия, че може да се управлява без визия и без стратегия, а само чрез конюнктурни действия, чрез имитации и симулации на съвременен мениджмънт, чрез отиграване на ситуации, чрез пиар и пропаганда, чрез шамански екзалтации, популистки заклинания, откъсване от реалността и живеене в паралелна реалност, нарцисизъм по отношение на себе си, чувство на страх като в обсадена крепост по отношение на опонентите и надсмиване, граничещо с презрение към всички останали ("останали" в смисъл на други и "останали" в смисъл на останали засега в България).


Но понеже играем по правилата, а по-скоро по процедурите на демокрацията, а аз съм абсолютно сред малцинството спрямо мнозинството, което ги избира (не знам дали вече не съм най-малцинственото малцинство – това, което се състои от 1 човек), аз приемам, че те ще ни управляват дотогава, докато ни управляват (а то може да е броени месеци, но може да е и неизброими години), мога да ги посъветвам следните, да го кажем, на първо четене неща:


1. Да се върнат в реалността – големите катастрофи на смятащите се за вечни управляващи ги сполетяват поради тоталното им разминаване с реалността – Тодор Живков с физиономията на 10 ноември 1989 г.
2. Да разберат, че между компетенции и компетентност има колосална разлика. Това, че си получил компетенциите да управляваш някакъв процес в частност или страната като цяло, не ти дава автоматично компетентността да можеш да управляваш този процес или страната. А те се заблуждават, жестоко се заблуждават, че като могат да управляват, защото властта е тяхна, те могат да управляват както трябва да се управлява.


3. Да си дадат ясна сметка, че не само какъвто ни е народът, така ще му говорят, но и както говорят, такива стават. Изкушават се (а дефицитите на образование, култура, нравственост и възпитание им помага за това) да използват нисък (понякога дори низък) език, да гъделичкат останали от соца нагласи и стереотипи, да свалят нивото на изказа, да говорят за важни неща в политиката и националната сигурност на жаргон, на диалект, като край ресторантска маса и като към прости народни маси, но тук сработва капанът на т.нар. обратна връзка и те започват да мислят, да проблематизират, да разсъждават и да си обясняват нещата, да властват и да управляват точно на това ниво – дори популистки да гъделичкат простотата и опростяването у народа, постепенно и властовият и управленски техен манталитет, властовите им и управленски способности се спихват до равнището на езика, на който общуват с обществото.


4. Да прогледнат като отворят широко затворените си очи, че са размножили повсеместно администрации, в които е претъпкано с техни хора, протежета, съпартийци и съмишленици (съмишленици като еднакво мислене за какво служи властта и че ден във властта година в живота храни), които хора, протежета, съпартийци и съмишленици са първата администрация в последните 30 години, нежелаеща да се научи да управлява, защото е заета с други неща и има други приоритети за седенето си във властта.


Затова трябва да променят рязко и кардинално кадровата си политика, като се обърнат с лице към знаещите и можещите, към кадърните и способните, към интелигентните и образованите (не като дипломи, а като същина на образованието), към младите и сравнително младите хора. В битието и съзнанието си на преподавател мога да ги уверя, че имаме огромно множество такива хора, които могат да направят чудеса в администрацията, да я заредят с капацитет и потенциал, да пресекат тенденцията за растящи непрофесионализъм и неоправност в нея, да излекуват България от този СПИН – Синдрома на придобитата институционална некадърност.


Ако властимащите направят това, дори само това, те ще свършат едно много добро за страната ни дело и много от другите им грехове ще могат да бъдат простени и даже реабилитирани. Да, те никога няма да бъдат партията, за която аз бих си позволил да гласувам, но поне ще им бъда за нещо благодарен – че обръщат тенденцията да произвеждаме прекрасни, но безработни магистри и доктори, да връчваме дипломи и награждаваме отличници, които, отчаяли се, че не са нужни на България тук, емигрират с еднопосочни билети.


Коментарът е публикуван във "Фейсбук". Заглавието е на редакцията

Коментари (41)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5068 Неутрално

  Не чухме нито една програмна политика на конгреса на ортокомунистите.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 3087 Неутрално

  Не те чета другарю Слатински. Имам алергия към политпропагандата!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 3. 3 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2897 Неутрално

  До коментар [#2] от "lz2":

  Не те чета другарю Слатински. Имам алергия към политпропагандата!
  —цитат от коментар 2 на lz2


  Чукча?!

 4. 4 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5258 Неутрално

  До коментар [#2] от "lz2":

  И правилно! Чукча - не читател! Чукча - писател!

 5. 5 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5258 Неутрално

  Той и Кмета никога не чете! Коментарът му (#1) излиза една минута след публикацията! Много са ми странни коментиращи, които не четат статията, но имат мнение по написаното!

 6. 6 Профил на SSS
  SSS
  Рейтинг: 965 Неутрално

  Всичко което е написал е вярно. Важи за гербаджиите изцяло. Но важи и за ретроградният Гоце , на който Слатински слугуваше цял мандат в президентството.
  Като морализаторстваш, поне имай малко срам от близкото минало. Гоце е в най-долната част на скалата за почтеност. Боклук бих казал.
  Иначе, пак казвам, всичко което се казва за пожарникаря от Банкя е вярно. Даже е малко.

 7. 7 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 1607 Неутрално

  да излекуват България от този СПИН – Синдрома на придобитата институционална некадърност.

  Не е придобита а вродена институционална некадърност.

 8. 8 Профил на Fоtеdасоd
  Fоtеdасоd
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Много са ми странни коментиращи, които не четат статията, но имат мнение по написаното!
  —цитат от коментар 5 на vassilun


  Той и Левски нямаше да я чете, ако беше жив.


  До коментар [#2] от "lz2":

 9. 9 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 3686 Неутрално

  Падахме, падахме ... уж все сме стигнали дъното (нямам предвид икономически), но не! И ми се иска това най-после наистина да е дъното на нашето нискограмотно и хиперопростачено овладяване на клетата ни държава. Да се осъзнаем и да тръгнем нагоре. Но вече и аз не вярвам.

 10. 10 Профил на ''zms15783''
  ''zms15783''
  Рейтинг: 12287 Неутрално

  Както каза една журналистка Борисов "приобщавал" държави.
  Е разбира се не сам а със помощниците, патриотите.
  Гледайте само до какво ще ни докара тва.

 11. 11 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 3686 Неутрално

  До коментар [#6] от "SSS":

  Но Слатински "видя" истинския Гоце (от всички негови коментари в последните години мога да направя този извод). Сега въпросът е кога другите ще прогледнат и ще видят истинското лице на сегашните управляващи?

 12. 12 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 3686 Неутрално

  [quote#8:"Fоtеdасоd"][/quote]

  Ако Левски беше жив, сигурно нямаше да прескочи 4 процентната бариера. Народе????

 13. 13 Профил на Saint of Me
  Saint of Me
  Рейтинг: 3272 Весело

  "Затова трябва да променят рязко и кардинално кадровата си политика"

  Тц. Който иска друга кадрова политика си го слага в предизборната програма, печели избори и си я провежда тази велика кадрова политика с всичките активи и пасиви покрай това.

  Все едно да играем тенис на маса и аз съм по-добър, ама опонентът или някой кибик да ми казват как трябвало да подсичам и кога да забивам. Не става, те да подсичат и да забиват както си знаят като е при тях топчето, мойта игра си я играя аз.

  Use your Illusion
 14. 14 Профил на oziris7
  oziris7
  Рейтинг: 1808 Неутрално

  Аз принципно се абстрахирам от автора и се съсредоточавам върху съдържанието на написаното. Смятам, че автора добре е поставил проблемите, но не бих казал, че е особено изчерпателен. Нито ред за прокуратура и съдебна система, които са в основата на правовата държава. Едва ли е случайно.

 15. 15 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2897 Неутрално

  До коментар [#11] от "Fiji":" Сега въпросът е кога другите ще прогледнат и ще видят истинското лице на сегашните управляващи?"

  Никога! Щото са ничком пред Светиня Му, ГЕРБерското воинство, плюс почитателите на "по-малкото" зло!

 16. 16 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 2936 Весело

  "Неделният ден ни показа, че една голяма група хора страда от неизлечима илюзия, че може да се управлява без визия и без стратегия,"

  Каза визията и стратегията на ГОЦЕ. :)

 17. 17 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3580 Неутрално

  С думата "некадърност",която неуместно употребява Слатински,олеква целият му анализ.

 18. 18 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 11476 Гневно

  Слатински ли е човекът, който ще определя кой е кадърен и кой не е, пеевски е кадърен, че на 33 е милионер или повече.

 19. 19 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 2936 Неутрално

  Слатински, ако това не ти стига като програма, може да потърсиш и предизборната програма на ГЕРБ.

  http://www.government.bg/fce/001/0211/files/GP_2017-2021.pdf

  Затова спрях да чета на първото изречение. Който започва с лъжа, с лъжа и ще свърши.
  Със здраве.

 20. 20 Профил на Saint of Me
  Saint of Me
  Рейтинг: 3272 Весело

  До коментар [#11] от "Fiji":

  "Сега въпросът е кога другите ще прогледнат"

  Като вземат колкото са там сега партии власчицата и излъчат новия Пърпъл Месия ще се каеме сичките дето сега сме слепци горко и ще мълвиме - прости ни бащицейиии, от глупост беше, не сме зло мислили и сега прогледнахме, алелуя!!!

  Е, вероятно няма така да стане ама е добра фантазия, нали 😎

  Use your Illusion
 21. 21 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2802 Весело


  До коментар [#5] от "vassilun":

  "Много са ми странни коментиращи, които не четат статията, но имат мнение по написаното!"

  Тяхното мнение им е спуснато с окръжно още преди да излезе статията. В това отношение БСП и нейните производни и патерици са добри организатори.

 22. 22 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 4220 Весело

  ,,....Затова трябва да променят рязко и кардинално кадровата си политика, като се обърнат с лице към знаещите и можещите, към кадърните и способните, към интелигентните и образованите (не като дипломи, а като същина на образованието), ...,,

  ,,....В битието и съзнанието си на преподавател мога да ги уверя, че имаме огромно множество такива хора,...,,

  Ми дайте имена ве другарю Слатински, не с общи приказки. Кажете например Здравко Пенчев от Перник е такъв и такъв става прекрасно за тази и тази позиция в държавната администрация, ама ай и е страх да застанете с името си зад ваш студент отличник

 23. 23 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 4220 Весело

  До коментар [#5] от "vassilun":

  ,,Той и Кмета никога не чете! Коментарът му (#1) излиза една минута след публикацията!...,,

  Модитата са са фанали на бас кога кмета ша напише коментар една минута преди излизането на статия. Басът е каса бира за кмета

 24. 24 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3580 Неутрално

  Слатински, ако това не ти стига като програма, може да потърсиш и предизборната програма на ГЕРБ.http://www.government.bg/fce/001/0211/files/GP_2017-2021.pdf Затова спрях да чета на първото изречение. Който започва с лъжа, с лъжа и ще свърши.Със здраве.
  —цитат от коментар 19 на plebs


  Ето чети за партийните програми:

  http://www.chitanka.info/text/3003-zhmulxovtsi

 25. 25 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2802 Весело

  Признавам, четох статията по диагонал. Не много подробно, но достатъчно внимателно, за да твърдя, че никъде глашатаят на "автентичните" не пише, кога те ще декларират писмено пред целокупния, че никога няма да се коалират с БСП. И ще декларират ли въобще?
  ПС Като им знам потеклото, роднинската паяжина и демонстрирания досега морал, май че никога!

 26. 26 Профил на Danail Mindov
  Danail Mindov
  Рейтинг: 8 Разстроено

  Истината за тази статия е , че както и да коментираме ситуацията в България , тя точно и прекрасно я описва в момента ...... това че г-н Слатински я е публикувал не я прави по-малко Истина
  П. П. - И простака вече бяга през глава (барабар със семейството си) от БГ !!!

 27. 27 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3580 Неутрално

  Истината за тази статия е , че както и да коментираме ситуацията в България , тя точно и прекрасно я описва в момента ...... това че г-н Слатински я е публикувал не я прави по-малко Истина П. П. - И простака вече бяга през глава (барабар със семейството си) от БГ !!!
  —цитат от коментар 26 на Danail Mindov


  Вие наистина ли не разбирате,че като нарича Борисов "некадърен",Слатински всъщност му прави услуга и отклонява критиката в девета глуха...?

 28. 28 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4393 Неутрално

  ,,....Затова трябва да променят рязко и кардинално кадровата си политика, като се обърнат с лице към знаещите и можещите, към кадърните и способните, към интелигентните и образованите (не като дипломи, а като същина на образованието), ...,,

  И понеже, защото ГЕРБ НЯМА да променят нито рязко , нито плавно, нито кардинално, нито частично кадровата си политика , те трябва да бъдат свалени от власт , защото са вредни. И като се свалят от власт кой идва на тяхно място? Ами БСП щото друга алтернатива няма!
  Затова демиурзите на прехода са издигнали лозунга "Долу Радан Кънев!"
  Друга алтернатива на ГЕРБ освен БСП не трябва да се допуска!

 29. 29 Профил на Реми
  Реми
  Рейтинг: 2570 Неутрално

  Жалка история...Тресавище от лъжи, обиди. Фантасмагории на лице, заложило на евентуално хваната "рибка" от електората с подобен тотално встрани от реалноста изсмукан текст.
  Упражнение в кичозна оригиналност, още от заглавието.

  Животът е това, което ни се случва, докато правим планове за бъдещето
 30. 30 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 9252 Неутрално

  " между компетенции и компетентност има колосална разлика"
  Не и за Борисов. Той иска всички компетенции в държавата, без да има капка компетентност.

 31. 31 Профил на gobay
  gobay
  Рейтинг: 1390 Неутрално

  До коментар [#10] от "xali":

  До какво?

 32. 32 Профил на gobay
  gobay
  Рейтинг: 1390 Разстроено

  Слатински!Извинявай,но си бита карта от момента,в който стана съветник на Първанов.Сега като какъв демократ правиш анализи и коментари?От член на СДС или като съветник на Първанов?Това второто,съветник на Първанов, е силно съмнително що за "демократ" си бил в СДС.

 33. 33 Профил на О, ко ма напрай!
  О, ко ма напрай!
  Рейтинг: 2077 Неутрално

  показа, че една голяма група хора страда от неизлечима илюзия, че може да се управлява без визия и без стратегия,

  То като натискаше креслото при Гоце голема стратегия беше. Тройношлемна.

  Ка па един паднал от власт не може да се държи достойно бе! Отварят уста като на градското клекало отвора.
  Се едно никой не помни какви компененции компетирахте тогава.
  Пфу!

 34. 34 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3734 Неутрално

  Наистина е непонятно как хора, които ни обясняват, че не бива да се вслушваме в думите на Николай Слатински защото беше съветник на Георги Първанов, когато Гоце беше президент ентусиазирано ни увещават, че трябва да гласуваме за Бойко Борисов, който беше прост прислужник на Тодор Живков и то едва когато Бай Тошо вече беше господин Никой.

  По същество - това, което казва Николай Слатински е вярно. Но е напълно безсмислено да го казва на управляващите от ГЕРБ. Ако те можеха да разберат нямаше да има нужда да им се казва.

 35. 35 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4249 Весело

  Слатински е безспорно прав,некъдърност и простотия!

  klimentm
 36. 36 Профил на Emil Dimov
  Emil Dimov
  Рейтинг: 1198 Неутрално

  За Синдрома на придобитата институционална некадърност!

  До коментар [#5] от "vassilun":
  Много са ми странни коментиращи, които не четат статията, но имат мнение по написаното!

  Ясновидци и телепати - визионери, милионери и каквото си пожелаеш!!!!

 37. 37 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 3593 Неутрално

  До коментар [#14] от "oziris7":

  Принципното абстрахиране от автора е фатална грешка. Житието, битието, делата на публичната личност са неразделни от графоманските му антрефилета. Затова когато един съветски възпитаник и виден ибрикчия на Сирищника ти каже "добър ден", си длъжен веднага да провериш има ли месечина и звезди на небето.

 38. 38 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 3593 Неутрално

  До коментар [#34] от "Един препатил":

  Щеше да бъде вярно ако авторът някога беше отронил поне една критична думичка за лудата Корнелия или към резидента, примерно. Но не би. Затова, бегом към бунището на соц-лузърите.

 39. 39 Профил на sarunka
  sarunka
  Рейтинг: 1415 Весело

  До коментар [#12] от "Fiji":
  не си в ред да сравняваш радан и христо с Левски

  Защо изхвърлихте от форума dogwoman????
 40. 40 Профил на Содом и Гомор- (к)Раят на джендъризма
  Содом и Гомор- (к)Раят на джендъризма
  Рейтинг: 1490 Неутрално

  Истината че такава е действителността в България. Която и партия да дойде на власт тертипа на работа е един и същ. Лъжат матряла предизборно а вземат ли властта назначават калинките си събрани от кръстовищата. ГЕРБ поне от кумова срама махат компрометирани личности. БКП-оригинал и това не правят за ДуПиСе и дума не става.

  Най- добрия робовладелец е този който успее да убеди робите си че са свободни хора!
 41. 41 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 3686 Весело

  :не си в ред да сравняваш радан и христо с Левски
  —цитат от коментар 39 на sarunka

  Аз не съм споменала Радан и Христо, но това, че ти си си помислила за тях, не е случайно, не мислиш ли? Подсъзнанието е коварно нещо, не се съобразява с опорни точки.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK