За българо-македонските работи

Бежанци от Македония в София, 1913 г. Албум на професор Владимир Сис

© "Изгубената България"

Бежанци от Македония в София, 1913 г. Албум на професор Владимир СисПо Македония у нас винаги се е спорило с пристрастие. Като за блян, но и със съзнанието за една огромна и незарастваща рана в българската история, причинена от множество събития, които, подобно на парчета от огледало, трудно дават цялостен образ. А пък споменът за травмите от разбиването на самото това огледало през войните се утаява в колективната памет и продължава да напомня за себе си. По един начин "тук", по друг начин "там". Ето защо и бъдещето в българо-македонските "работи" неизбежно се равнява (по) или ранява (от) миналото. Винаги то е негова "граница", особен "език" – с една или друга степен на разбираемост.


Напълно си давам сметка, че и тези редове, писани от потомък на хора от онези земи, неизбежно ще опрат в миналото. В парчета от онзи пристрастен разказ, в който трябва да има място и за човешките съдби. Затова, отвъд романтиката, ще започна с цената, платена от дедите ни именно заради онова "там":


Там, там душите и сърцата, братя!
Там нашите стремленья и мечти,
там наште очи, умове, обятья,
там нека всичко българско лети
.
(Иван Вазов, "Песни за Македония").
Македонският блян наистина витае "тук" всред общонационална еуфория и неимоверна всеотдайност. Особено до Илинденско-Преображенското въстание (август-ноември 1903 г.) и веднага след него, когато 30 000 "бежания" залива България. И това не е нито първата, нито последната такава бежанска вълна: поне една трета от софиянци, а и жителите на другите големи градове са потомци на македонски бежанци. Крайно време е някой да направи изследване на "македонския профил" на следосвобожденска България – каква част от политиците, офицерите, журналистите, учителите, чиновниците са родом от тези земи и съответно – какво е тяхното влияние върху политиката на страната до Първата световна война. Убеден съм, че мащабът на това влияние ще излезе зашеметяващ.


От друга страна, след 1903 г. нещата се променят. Никой далновиден български политик не смята, че сценарият със Съединението от 1885 г. е въобще постижим, с оглед на статуквото, установено от Великите сили. Остава да се чака някаква голяма война.


Обявяването на независимостта на България през 1908 г. обаче има друга една последица, която често се премълчава. И тя не е свързана толкова със загубата на пазарите на Османската империя, което е факт, колкото с обезсилването на българската Екзархия. Докато княжество България е трибутарно на Османската империя, Екзарх Йосиф има голяма дипломатическа тежест и продължава делото на Възраждането. Той е гарант за духовното единение на всички чада от онези земи, за които са отворени вратите на екзархийските църкви и училища. Между 1908-1912 г. мисията му става все по-трудна, а след избухването на Балканската война – практически невъзможна.


Подготовката за Балканската война изправя българската дипломация, а и цар Фердинанд пред първите тайни договори, тоест пред първата подялба със сърби и гърци на "бляна по Македония". Така се стига и до Междусъюзническата война (1913 г.), когато цената "заради Македония" се оказва приземяващо жестока: пълно поражение на България, при това с цената на 50 000 убити и 100 000 ранени в двете Балкански войни. Плюс загуба на Южна Добруджа, което отваря "добруджанска рана", не по-малка от "македонската". И съсипващ провал на делото на българската Екзархия, тоест на цялостния проект на Възраждането. Така Църквата ни, освен че продължава да е в схизма, губи влияние в 15 епархии в Македония, Беломорска Тракия и Одринско и своите 1196 екзархийски училища. Изречена пак по Вазов, картината е сърцераздирателна:


Затворени храмове, бити владици,
школа във обори превърнати мръсни
юнаци в прокуда ил в смрадни тъмници,
над всичко свето издевателства гнъсни.


Съкрушен, екзарх Йосиф се премества в София, където произнася знаменитите си думи, че цял живот е копал с игла кладенец, който цар Фердинанд и шепа самонадеяни политици в миг са засипали, и скоро след това склопя очи.


Следва опит за реванш "там" с участието ни в Първата световна война през 1915 г. на страната на Германия и Австро-Унгария и нова национална катастрофа, скрепена с унизителния Ньойски договор. Още 115 000 жертви, в резултат на което "националните идеали" помръкват. Самият Вазов, угнетен, решава да се извини от страниците на в. "Мир" през 1919 г. на всички, които е подвел с бляна си по "земята на св. Климент" и "запрещава" да се печатат повече цитираните по-горе стихове от неговите "Песни за Македония" (жест на доблест, неповторен в българската литература).


А пък в страната, паралелно на размириците след 1923 г., набират сила и македонските братоубийства, осеяли с трупове софийските улици. Зад кадър прозира намесата на съседни държави, както и на Съветска Русия, която не жали средства, за да използва за своите цели "левицата" във ВМРО.


И тъй, ако в македонските песни най-често срещаната думи е "пушка" (по наблюдението на писателя Добри Немиров), то тя започва да гърми на българска територия във всяко поредно действие от кървавата битка между "протогеровисти" и "михайловисти". Списъкът на жертвите е болезнено дълъг. Блянът по Македония постепенно започва да губи обаяние и промяната в обществените нагласи е видима. И то далеч преди 1934 г., когато ВМРО е разтурена от звенарите на Кимон Георгиев и разоръжена от армията, а градове като Петрич и Кюстендил престават да бъдат "държава в държавата".


Повече от ясно е, че "автономията на Македония" е единственото възможно решение. Ала това трудно се изговорва с оглед на всички разбити илюзии или страх от поредния междуособен изстрел. И все пак някои като големия наш есеист Георги Томалевски (1897-1988) – потомък на стар македонски род, в чийто дом по време на Илинденското въстание е обявена Крушевската република – не се поколебават да го заявят ясно и открито:


"За Македония трябва свобода, за да се даде ход на нейния жизнен и творчески потенциал. След много борби, лутания и стълкновения, днес вече Македония е пред прага на най-разумното разрешение – автономията, чието име е стояло отдавна на нейното знаме. Без да се впускаме в никакви разсъждения от политически характер, можем да кажем, че вече за всички е ясно, че искането на македонците за автономия е най-щастливата мисъл на Балканите. Това е началото на един отдавна очакван край – краят на балканските размирици, в основата на които всякога е стояла тази земя".


Припомням всичко това, защото то предхожда най-сложния период в днешните отношения между България и Македония. Става дума за периода 1941-1944 г., който в официалната македонска историография все още се обозначава като "българската окупация на Македония", а в нашата – като "българското администриране" на Вардарска и Егейска Македония през Втората световна война. Нарочно избягвам някои епитети, защото мултидисциплинарната експертна комисия, предвидена в клаузите на подписания договор за приятелство, добросъседство и сътрудничество между България и Македония, ще трябва да работи по осмислянето и написването тъкмо на този разказ. С оглед на онова, което все още се крие в архивите в Скопие и София. И с осмислянето на ролята на Георги Димитров и на Тито, на фигури като Методи Шаторов, Димитър Влахов и Лазар Колишевски, на някогашния солунски атентатор Павел Шатев и на Иван (Ванче) Михайлов.


Не ще и дума, че такъв съвместен прочит е трудна, почти непостижима задача с днешна дата. Ала щом френски и германски историци успяха да напишат общ учебник, въпреки войните помежду им и жертвите, дадени от двете страни, защо тогава българите и македонците да не могат? Още повече, че знаците на "политическото разведряване" между двете държави са налице.


В този смисъл писмото на Македонската православна църква до Св. Синод на Българската православна църква освен всичко друго е и възможност да се види общото минало под значително по-широк ъгъл. Да се допълни "политическият разказ" за кръвта, пролята във войните, с "другия разказ" – за делото на Екзархията в приемството ѝ с Охридската архиепископия. Ала най-вече то издърпва българо-македонските работи все повече към настоящето. Към стъпките, които трябва да се извървят помежду ни, преди да се обърнем към другите.


В този разговор настоящето е все повече в центъра на дискусията, затова на хоризонта проблясва бъдеще. За разлика от доскорошния разговор, в който миналото бе навсякъде, а бъдещето – никъде.


"Дневник" препечатва текста от портала "Култура"


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (38)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 3746 Неутрално

  "....при българите ......при Тервел дойде. На носоотрязания император не повярваха моите чичовци в Солунско и отидоха в Кисинските (селища).............негов един ............чрез договор Тервел архонтът на императора даде..........5 хиляди .........(императо-)рът заедно с мене победи добре."
  ––––––––––––
  Не, това не е от статията. Това е Тервеловият надпис от Мадарския конник.
  Нека кратко го разтълкуваме.
  Тервел е християнин като дядо си и баща си. Няма никаква причина децата на Кубрат и (братя на Аспарух) да не са християни.
  Тервел помага на християнски император. Чичовците му управляват от столицата на Първа Юстиниана, понижена от Василий Втори на Охридска архиепископия.
  Официалните титли на охридските архиепископи са: първоначално Архиепископ на цяла България (Αρχιεπίσκοπος της πάσης Βουλγαριας), от средата на 12 век се ползва и Архиепископ на Първа Юстиниана и цяла България или на всички българи (Αρχιεπίσκοπος της πρωτης 'Ιουστινιανης και πάσης Βουλγαριας или ΄αρχιεπίσκοπος Βουλγάρων).

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 2. 2 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3434 Неутрално

  Македония е част тялото на един народ разделено от коминтерновските престъпници и сръбските шовинисти на две!

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 3. 3 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2525 Неутрално

  Игрите с огъня са много опасни !!

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 4. 4 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 2681 Весело

  Ееххх, мама - само Тони Николов чакахме да даде акъл за българо-македонските работи :) !!!

  [email protected]
 5. 5 Профил на gemeto
  gemeto
  Рейтинг: 736 Неутрално

  Игрите с огъня са много опасни !!
  —цитат от коментар 3 на 'ΕΡΕΒΟΣ


  Ти си гледай шенгенското пространство и не се бъркай в чужди работи !
  http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/11/30/3088445_kak_germaniia_izvadi_gurciia_ot_shengen/

  Социализма е най-висшата форма на канибализма .
 6. 6 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2525 Весело

  До коментар [#5] от "gemeto":

  Нещо се бъркаш ! Водния канал между Солун и р.Дунав вече е сериозна тема в ЕС ! Гърция и Сърбия гарантираха сигурноста му,китайците казаха, че ще го финансират, а Германия и другите северни страни износители желаят много алтернатива на Босфора ! Гърция и Сърбия предложиха на Румъния да се построи огромен логистичен център за стоките към и от Русия,Украйна на румънския бряг точно срещу Видин.Кой се бърка в работите на много и големи батковци ?

  http://www.solarismediabor.rs/wp-content/uploads/2016/11/kanal-dmv-800x445.jpg

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 7. 7 Профил на krf54523578
  krf54523578
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Игрите с огъня са много опасни !!
  —цитат от коментар 3 на 'ΕΡΕΒΟΣ


  Ти като си грък защо се бъркаш в българо-македонските работи ? И кой е огъня ? Гърция ли ?

 8. 8 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6388 Неутрално

  До коментар [#6] от "'ΕΡΕΒΟΣ":

  Говориш, сякаш Гърция и Сърбия са съседни държави...

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 9. 9 Профил на Stefan Arsov
  Stefan Arsov
  Рейтинг: 237 Весело

  Има 20 години формално образование и можам и можам да заклучам дека историја, мајчин јазик и литература ми се најбескорисно потршено време и труд...дури музичко, ликовно и физичко образование треба повеќе часови од овие предмети. Бадијала се бавите со овие работи целосно се бескорисни во реалниот живот. Само се добри за пијани кафански расправии.

 10. 10 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7636 Неутрално

  Не даваме я, не — земята мила,
  земята на светите ни отци.
  Не даваме праха на Самуила,
  ни славата на двамата светци!

  Тя наша е! Тя с нази е носила
  открай ярем и търнови венци,
  да, наш е Солун, Шар, Пирин и Рила
  и песните на нейните певци.

  Не даваме, тъй как не бихме дали
  завета на бащите си заспали,
  зеницата на нашите очи!

  Не даваме, дар бог стои отгоре,
  дори в онез гори, поля, простори
  светото слово българско ечи!
  И това е от Вазов.

 11. 11 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7636 Неутрално

  Не даваме я, не — земята мила,
  земята на светите ни отци.
  Не даваме праха на Самуила,
  ни славата на двамата светци!

  Тя наша е! Тя с нази е носила
  открай ярем и търнови венци,
  да, наш е Солун, Шар, Пирин и Рила
  и песните на нейните певци.

  Не даваме, тъй как не бихме дали
  завета на бащите си заспали,
  зеницата на нашите очи!

  Не даваме, дар бог стои отгоре,
  дори в онез гори, поля, простори
  светото слово българско ечи!
  И това е от Вазов.

 12. 12 Профил на terorio
  terorio
  Рейтинг: 620 Неутрално

  До коментар [#5] от "gemeto":Водния канал между Солун и р.Дунав вече е сериозна тема в ЕС !
  —цитат от коментар 6 на 'ΕΡΕΒΟΣ


  Не мога да разбера връзката към темата - какво значение има това? Каналът минава и през Република Македония, а не само рпез Сърбия и Гърция.

 13. 13 Профил на terorio
  terorio
  Рейтинг: 620 Неутрално

  До коментар [#6] от "'ΕΡΕΒΟΣ":Говориш, сякаш Гърция и Сърбия са съседни държави...
  —цитат от коментар 8 на Незнайко в Слънчевия град


  Точно така, живеем в 2017 година, а не в 1913г.!

 14. 14 Профил на Пешката
  Пешката
  Рейтинг: 1269 Весело

  Канал Солун - Дунав, леле мале...и тия едни грандомани, какви се събрахме само на балканите...

  Автономна и независима македония, без сръбско влияние е най-добрия вариант за сега. Шумадийци да си гледат Косово и Босна и там да се опитват да си играят на политика. Бюрм е загубена кауза за тях.

  Ако го боли, както го мързи, отдавна да е умрел.
 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 16. 16 Профил на theduloclan
  theduloclan
  Рейтинг: 788 Неутрално

  Игрите с огъня са много опасни !!
  —цитат от коментар 3 на 'ΕΡΕΒΟΣ


  Прав си! Меркел ви го показа многократно! Сега не можете да шукнете само тихинко си шушнете "Охи, охи..."

 17. 17 Профил на gemeto
  gemeto
  Рейтинг: 736 Неутрално

  До коментар [#5] от "gemeto":Нещо се бъркаш ! Водния канал между Солун и р.Дунав вече е сериозна тема в ЕС ! ... http://www.solarismediabor.rs/wp-content/uploads/2016/11/kanal-dmv-800x445.jpg
  —цитат от коментар 6 на 'ΕΡΕΒΟΣ


  Абе вие в Гърция, в училище география учите ли ?

  Скопие и Ниш - най-големите пристанища на Балканите !!!

  ХА ХА ХА !!!
  ... ... ...
  ХА ХА ХА !!!

  Социализма е най-висшата форма на канибализма .
 18. 18 Профил на theduloclan
  theduloclan
  Рейтинг: 788 Весело  Я погледни тази снимка дето си ни пратил отново - Македония е разделена от този канал точно на албанска и на българска част. Да не се окаже накрая че сте ни прокопали един канал безплатно????

 19. 19 Профил на Булгар
  Булгар
  Рейтинг: 247 Неутрално

  Бог Македон ще се ядоса и ще накаже майка си .
  Язък за антицката държава оказа се че шиптарите са основното население а македонците са малцинство.

 20. 20 Профил на gripen
  gripen
  Рейтинг: 885 Неутрално

  До коментар [#18] от "theduloclan":

  Множко сте готов да отстъпите на албанците.

  За Европа: бяла, християнска и силна!
 21. 21 Профил на c.b.o.
  c.b.o.
  Рейтинг: 408 Неутрално

  Освен поученията как да четем заедно общата си история, единственото нова в тази статия е припомнянето, че Независимостта от 1908 на практика слага кръст на Екзархията като обединител на всички българи, независимо от държавните граници.

  НАЦИОНАЛИЗМЪТ Е ДА СЕ ХВАЛИШ С ЧУЖДИ УСПЕХИ И ДА ОБВИНЯВАШ ДРУГИ ЗА СВОИТЕ ГРЕШКИ
 22. 22 Профил на c.b.o.
  c.b.o.
  Рейтинг: 408 Неутрално

  Водния канал между Солун и р.Дунав вече е сериозна тема в ЕС !
  —цитат от коментар 6 на 'ΕΡΕΒΟΣ


  От няколко месеца упорито лансираш тази "новина", неясно защо – предвид статиите, които коментираш, но винаги придружена с меко казано съмнителни линкове. Гръцко–сръбски шовинизъм ли е, мечти за светлото бъдеще с проекти от миналия век ли, кво е? Всъщност няма особено значение, но ти си пиши глупости, няма лошо.

  НАЦИОНАЛИЗМЪТ Е ДА СЕ ХВАЛИШ С ЧУЖДИ УСПЕХИ И ДА ОБВИНЯВАШ ДРУГИ ЗА СВОИТЕ ГРЕШКИ
 23. 23 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1458 Неутрално

  До коментар [#2] от "Messerschmitt":


  Македония е част тялото на един народ разделено от коминтерновските престъпници и сръбските шовинисти на две!
  —цитат от коментар 2 на Messerschmitt


  Няма причини да ропускаме Гърция и Албания.
  Но освен ясните, макар и доста първосигнални апетити за повече територия и борба за присвояване към историята на трите (без Албания) нации на някакви историччески къде факти, къде легенди, всичко друго, точно в духа на казаното от автора днешно и бъдещо, а не минало време, се вижда че не се получава като автономно, защото и вътре в Македония и от страна на нас, нейните съседи несъгласните и обидените са повече от доволните, а освен това не трябва да пропускаме и влиянието на албанската част в страната. От друга страна за "разделяне" при това така справедливо, че всички да са доволни и дума не може да става и според мен единствената нормаклна възможност, да се свали напрежението е, Македония ( и според мен и задължително и Сърбия, най-добре заедно) да влезе в ЕС, вътре в нея всеки да е свободен да се определя, както му се струва добре за него, но да отпаднат всяакави граници и пртрнции и хората да станат по-малко и трудно податливи на лъжиуте на разните видове патриоти, които разделят сега и страни и етноси тук на балканаите.

 24. 24 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3282 Неутрално

  До коментар [#3] от "'ΕΡΕΒΟΣ":

  Дълговете платихте ли?!

 25. 25 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 3282 Неутрално

  До коментар [#6] от "'ΕΡΕΒΟΣ":

  Интерсно,ама оща май ползвате стари карти...Шото обща граница със Събия нямате.Вепе повече от четвърт век..

 26. 26 Профил на malart
  malart
  Рейтинг: 719 Неутрално

  Колкото щети нанесе цар Фердинанд и "върховистите", друг никой не можа ги направи.

  malart.blog.bg
 27. 27 Профил на jgn33471284
  jgn33471284
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Тони Николов предъвква познати на всички ни моменти от историята на българските въжделения за Македония, но пропуска много важни детайли - за това че Патриаршията никога не престава да бъде фактор от почти същата важност като Екзархията, за това, че автономистките настроения се засилват вътре сред населението още поне от 30-те, за важните политически, социални и църковни развития след 1945 - в разказа му от Вазов скачаме директно върху писмото на МПЦ-ОА от вчера - и кой има нужда от това? от застинал романтизъм и национализъм? Българите имат нужда да научат толкова много неща за Македония и македонците, колкото и обратното, ако искаме да имаме честни и достойни отношения едни към други.

 28. 28 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2933 Неутрално

  Добри неща стават в Македония....., дори такива ПРОМЕНИ !!? Можем спокойно да се Източна България да се присъедини към ЗАПАДНА БЪЛГАРИЯ. Очевидно капацитета на СОФИЯ е малък и корумпиран.

 29. 29 Профил на Никола Йорданов
  Никола Йорданов
  Рейтинг: 1589 Неутрално

  До всички, които мечатаят (и открито говорят) за "България на 3 морета."
  унизителния Ньойски договор. Още 115 000 жертви, в резултат на което "националните идеали" помръкват. Самият Вазов, угнетен, решава да се извини от страниците на в. "Мир" през 1919 г. на всички, които е подвел с бляна си по "земята на св. Климент" и "запрещава" да се печатат повече цитираните по-горе стихове от неговите "Песни за Македония" (жест на доблест, неповторен в българската литература).

  Кой ще поеме отговорност?

  Никола Йорданов
 30. 30 Профил на Alchemist
  Alchemist
  Рейтинг: 237 Неутрално

  "Подготовката за Балканската война изправя българската дипломация, а и цар Фердинанд пред първите тайни договори, тоест пред първата подялба със сърби и гърци на "бляна по Македония".

  От тези думи направо жал да ти стане за Фердинанд и българската "дипломация"!

 31. 31 Профил на Alchemist
  Alchemist
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#29] от "Никола Йорданов":

  .Кой ще поеме отговорност?
  —цитат от коментар 29 на Никола Йорданов


  За какво говориш? В България отговорност нито се търси, нито се поема за каквото и да е.

 32. 32 Профил на greeneyes
  greeneyes
  Рейтинг: 3057 Неутрално

  До коментар [#26] от "malart":

  Все едно, че чета протоколите на антиНародния съд 1945 година. В тях, антибългарските комунисти често са използвали този "аргумент", както и "окупацията на Беломорска Тракия и Македония", за да осъдят на смърт генерации български патриоти и да погребат завинаги българските национални идеали. При наличието на всеобщи народни шествия за посрещане на българските войници по улиците на градове и села в Беломорска Тракия и Вардарска Македония, комунистите имаха безочието да наричат "окупация" освобождението на окупираните от сърби и гърци исконни български земи, което си е чиста проба комунистическа гавра с българската история.

  Пазете се от доносника vesolr
 33. 33 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2525 Весело

  До коментар [#12] от "terorio":

  Точно така ! Писах в коментар #6.......'' Гърция и Сърбия гарантираха сигурноста му'' ! Гърция още в началото на събитията премести 2 бригади с увеличен състав в долината на р.Вардар и още са там.Ясно послание към албанците...........''няма да допуснем разпад на държавата'' ! И ясно послание към ''македонците''.........''само ние сме тук за вас и можем'' ! Тази държава е буферна зона-граница между Гърция и Сърбия.Не е нужно мисля да припомням, че тези земи Сърбия ги спечели на бойното поле.

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 34. 34 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1730 Неутрално

  До коментар [#33] от "'ΕΡΕΒΟΣ":


  .. Тази държава е буферна зона-граница между Гърция и Сърбия.Не е нужно мисля да припомням, че тези земи Сърбия ги спечели на бойното поле.
  —цитат от коментар 33 на 'ΕΡΕΒΟΣ


  Айде бе! Ти са видиш!!! Що не ме осветлиш на кое точно бойно поле ги е спечелила? Може би около Дойран? Или при Сливница?

 35. 35 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2525 Неутрално

  До коментар [#34] от "lz73":

  Втора Балканска война !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 36. 36
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 37. 37 Профил на objective
  objective
  Рейтинг: 711 Разстроено

  Гледах снощи по "Панорама" на Канал 1 интервюто на Бойко Василев с Любчо Георгиевски. Не им е било н не им е никак лесно на личности като Георгиевски и Заев да работят за добросъседските отношения и сближаването с братска България в една Бивша Югославка Република Македония, оплетена в мрежите на УДБА и КГБ. Ами то е повече от очевидно, защо толкова бивши министри на Георгиевски са се отметнали от пробългарските си позиции. Не са искали да ги сполети съдбата на Киро Григоров и на Борис Трайковски или най-малко да бъдат скоропостижно отсвирени, Сърбите от време оно са били дивашко-екстремни шовинисти, които не си поплюват. Трябваше и през 21 век пред очите на смаяна Европа да извършват етнически прочиствания с цената на над 100 хиляди убити, да осеят бивша Югославия с масовите гробове на хиляди цивилни граждани и да бъдат осъдени лидерите им от Международния съд за геноцид над човечеството, за да стане ясно на всички кои са истинските фашисти на Балканите !

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK