Мораториумите в здравеопазването не свиват разходи и не решават проблеми

Мораториумите в здравеопазването не свиват разходи и не решават проблеми

© Георги КожухаровТекстът е от бюлетина на Института за пазарна икономика (ИПИ)


Казват, че насилието е последното убежище на некомпетентния. Тази фраза изглежда като много точна аналогия на наложения мораториум върху финансирането на нови лекарства и нови медицински дейности от НЗОК през 2018 г. Причината за ограниченията е неспособността на управляващите да ограничат стръмното увеличение на здравноосигурителните разходи през последните години. Въпреки че предходното правителство разполагаше с около две години, а настоящото с близо цяла година, ако не да се справи, то поне да положи първите стъпки за разрешаване на проблема, напредък не се наблюдава. Вместо това се прибягва до крайни мерки, които противоречат на логиката, нормативната уредба и не дават резултат, защото винаги се намира възможност за заобикаляне на ограничението.


През 2015 г. за първи път влиза в сила забрана за сключване на нови договори на НЗОК за извършване на нови медицински дейности. Година по-късно, в допълнение на бюджетните лимити за болниците се въвеждат и лимити за дейностите, които могат да извършват, а междувременно текат редица технически ограничения, взимани с решения на надзорния съвет на НЗОК.
Ефектът от всичко това е, че през 2015 г. разходите за болнична помощ са с над 240 млн. лв. над гласуваните със закона за бюджета на НЗОК, което е увеличение от 16,5%. Въпреки че разходите през 2015 г. са около 1,5 млрд. лв., бюджетът за 2016 г. предвижда болничната помощ да получи около 1,35 млн. лв. или със 150 млн. лв. по-малко от реално изразходените през предходната година. Разходите за болнична помощ през 2016 г. са над 1,6 млрд. лв., което е с около 17,5% над гласуваното в закона за бюджета.


Средствата от резерва за непредвидени разходи на НЗОК формира над 80% от допълнителните разходи и през двете години, т.е. още с приемането на бюджета на касата е ясно, че преразходите са неизбежни. Останалата част обаче се отпускат по усмотрение на надзорния съвет на НЗОК в резултат на вътрешнокомпенсирани разходи или по-висока събираемост на приходите. Т.е. освен че в началото на годината е ясно, че заделените средства за болнична помощ са твърде малко, поради което се предвиждат средства за уж непредвидени разходи, в течение на годината НЗОК отпуска допълнителни средства. Казано по друг начин – от една страна се приемат мерки за ограничаване на ръста на разходите за болнична помощ, а от друга те растат през годината по сравнително непрозрачен начин.


Същият ефект може да се очаква и от мораториуима върху финансирането на нови лекарства. Той засяга 17 лекарства и се очаква да доведе до спестявания в размер на около 25-30 млн. лв., което е пренебрежимо малко на фона на предвиден бюджет за лекарства в размер на 1 млрд. лв. От здравната комисия в парламента защитиха решението като временна мярка, докато се приемат промени в нормативната уредба, с които да се позволи финансирането на терапевтичен резултат, а не за отделни лекарства. Това обаче е странно оправдание, като се има предвид, че през последните три години бяха въведени редица ограничения пред фармацевтичния сектор, като изискването за най-ниска цена на ниво производител в Европейския съюз, ценово рефериране за лекарства, заплащани от НЗОК, с най-ниските цени в други страни от ЕС, задължителна отстъпка от 10% от цената на лекарствата без аналог и под патентна защита, които се плащат от НЗОК, оценка на здравните технологии и др.


Всичко това показва, че законодателната власт по-скоро се лута сред редица възможни решения, но все не успява да намери правилната сплав от нормативни изменения. Постоянните оправдания за необходимост от още време и налагане на временни мерки вече звучат банално, тъй като все не дават желания резултат, напротив – разходите продължават да растат, а потребителите продължават да са недоволни от здравните услуги.


Едно обаче е сигурно – реформите в здравноосигурителната система в България от последните години са насочени единствено към централизирането управление на системата без грижа за потребителите на здравни услуги. Всичко това се случва на фона на:


- опита на редица страни, които са трансформирали здравните си системи от постсоциалистически тип;


- купища международни доклади за добри практики в управлението на здравеопазването;


- стотици хиляди левове, изхарчени за консултантски услуги за оценка на състоянието и изготвяне на планове за реформа на здравната система в България.


Проблемите, както в този, така и в редица други публични сектори, са известни от години. Необходима е само малко политическа воля, за да започне разрешаването им. То няма да се случи в рамките на една или две години, но все от някъде трябва да започне. Това обаче няма да стане с налагането на мораториуми и ограничения пред здравните грижи, защото те единствено показват неспособността на управляващи да се справят с проблемите по същия начин, по който щраусите си заравят главите в пясъка.

Ключови думи към статията:

Коментари (28)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2271 Неутрално

  Крайно време е тая болшевишка Здравна каса да се разтури!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 2. 2 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4239 Неутрално

  Г Н У С

  За МИЛИАРДЪТ И ПОЛОВИНА - за РУСКИТЕ "реактори"

  дето ТАКА И НИКОЙ НЕ ГИ ВИДЯ !!!!

  НЯМАШЕ МОРАТОРИУМ !!!!

  ББ и ГЕР ББ се изпребиха да бързат ДА ГИ НАДИПЛЯТ В РУСИЯ

  МОРАТОРИУМЪТ е за БЪЛГАРИТЕ.

  Ако може - ще живеят и без лекарства и здравеопазване

  Ако не - МОРАТОРИУМ за тях, каквото и да означава това....

 3. 3 Профил на sxn49533317
  sxn49533317
  Рейтинг: 258 Неутрално

  Аз съм здравнозастрахован при немската здравна каса АОК. За да получа час при зъболекар или очен лекар, трябва да чакам 3 седмици.
  В България влизам при лекаря без час.

  Като бях в Пловдив в общинската болница, много болни хора, самата болница беше препълнена.
  Това, което видях пред общинската болница в Пловдив, не съм виждал за 18 години в Германия. Все едно съм в Бангладеш, при най-бедните на света. Доста мизерно чуство в стомаха

 4. 4 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2076 Неутрално

  Цитат от статията:
  "Проблемите, както в този, така и в редица други публични сектори, са известни от години. Необходима е само малко политическа воля, за да започне разрешаването им. То няма да се случи в рамките на една или две години, но все от някъде трябва да започне. Това обаче няма да стане с налагането на мораториуми и ограничения пред здравните грижи, защото те единствено показват неспособността на управляващи да се справят с проблемите по същия начин, по който щраусите си заравят главите в пясъка."

  Толкова си могат, "управляващите"!
  "Казват, че насилието е последното убежище на некомпетентния. "

 5. 5 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 4520 Гневно

  Болните не могат да чакат да се реформира системата! Политиците и чиновниците не разбират ли, че не са застраховани и те от тежки заболявания? Кога ще престанат да мислят с джоба си?

 6. 6 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3773 Неутрално

  а не можеше ли прословутото председателство да се спре на 50млн , а не на 150 млн

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 7. 7 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 1661 Неутрално

  "Казват, че насилието е последното убежище на некомпетентния."

  - Факт! Тъкмо там обаче е самият ИПИ:
  "Осигурителни промени - отказ от увеличението на осигурителната вноска за държавна пенсия; отпадане на възможността за отказ от пенсионни спестявания във втория стълб (частните пенсионните фондове) и прехвърлянето им към солидарната система."
  http://ime.bg/bg/articles/alternativen-byudjet-po-vreme-na-politieska-kriza-2017/ #ixzz505N8Q9Q3

  Москов не иска спиране на новите молекули. Искаше само права за държавата да избира с кои болници да работи. Забраниха на него и на държавата да избира! Което също беше "насилие от некомпетентни", където се позиционира и ИПИ.

  Странни са ми "либералите" като ИПИ, които пледират за права, като в същото време забраняват същите права на държавата.

 8. 8 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3858 Неутрално

  До коментар [#1] от "lz2":

  Няма как...! Всякакви болшевишки практики се развиват много добре при ГЕРБ...!

  Бивш tww09306483.
 9. 9 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1893 Неутрално

  'стръмното увеличение на здравноосигурителните разходи през последните години'
  Това ми стигаше за тази статия където очевидни профани самонарекли се 'Институт за пазарна икономика (ИПИ) , не знаят какви са реалните разходи в този сектор В РАЗВИТИТЕ ЗАПАДНИ СТРАНИ за да си позволят да драскат за 'стръмно увеличение'
  Такива пишман икономисти носещи духа на ВИИ Карл Маркс не бива да бъдат четени, ако уважаваш поне формалната логика и си поне математически грамотен .
  Другарки и другари от Х(ИПИ) : защо не се запознахте с фактите -примерно - годишният разход за здравеопазване на Австрия за 2015 г е 35.077 млрд Евро тоест 70 милиарда лева годишно. Беше 68 милиарда за 2014, за една година е увеличен с 2 милиарда лева на 70 милиарда. Забележете ,че на всеки 2 години бюджетът на Австрия за здраве нараства 4 милиарда лева колкото годишния бюджет на България и даже бългрския не е 4 милиарда ,а 3.8 (за 2018г ) и е спекулативно дали е толкова дори. . Може да ви стане ясно колко мизерни са българските предвидени разходи в сравнение с ИСТИНСКАТА ЕВРОПА, а не в комунистическото нереформирано гето
  Австрия население 8.7 милиона души , България 7.4 млн

  http://www.flickr.com/photos/39768558@N04/3712408729/
 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 12. 12 Профил на sxn49533317
  sxn49533317
  Рейтинг: 258 Неутрално

  Г Н У С

  За МИЛИАРДЪТ И ПОЛОВИНА - за РУСКИТЕ "реактори"

  дето ТАКА И НИКОЙ НЕ ГИ ВИДЯ !!!!

  НЯМАШЕ МОРАТОРИУМ !!!!

  ББ и ГЕР ББ се изпребиха да бързат ДА ГИ НАДИПЛЯТ В РУСИЯ

  МОРАТОРИУМЪТ е за БЪЛГАРИТЕ.

  Ако може - ще живеят и без лекарства и здравеопазване

  Ако не - МОРАТОРИУМ за тях, каквото и да означава това....

 13. 13 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2271 Неутрално

  До коментар [#1] от "lz2":Няма как...! Всякакви болшевишки практики се развиват много добре при ГЕРБ...!
  —цитат от коментар 8 на tww09306483


  Костов я направи болшевишка и после съпротивата на тия, които крадат от нея пречи да се разтури! Костов заложи бомба и и дръпна детонатора!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 14. 14 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 2083 Гневно

  Та значи не виждам защо тая здравна система не се реформира? От години е ясно че за българските условия подобна система е неефктивна и дори вредна. От това което чувам и видял със собствените си очи, при джипитата е пълно със старци стискащи рецептурни книжки, а самите лекари пишат ли пишат вместо да се занимават с преглед и лечение. Оборудването в болниците е плачевно остаряло, самите болници овехтели въпреки смяната на дограми и боядисването им. Това не може да продължава!

  БСП - Българофобски Сурогатни Путинисти! Гербояд - производната на успоредно осцилиращи мутирали до неузнаваемост хиперкубове!
 15. 15 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 3508 Неутрално

  До коментар [#7] от "plebs":

  Единственото,което се иска от такива лобисти е,най-новите и все още изключително скъпи(още не са се изплатили) лекарства,да се поемат масово от НЗОК.Следва масово изписване и така само за месеци милиони се усвояват от някоя фирма-вносител.Тази схема е отработена и правена с години.Да не мислите,че е случайно,че само в България лекарите не изписват генерика(активната съставка)а конкретна марка?!Да не мислите,че навсякъде се изписва предимно генерика,а тук е обратното?!

 16. 16 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2990 Неутрално

  Наскоро имаше статия за ново лекарство в САЩ, което гарантиране лекува определен вид левкемия. Курс лечение струва 700 хил долара и касите не го покриват. Дори и щатската икономика не го постига.
  Няма как хората да се лекуват с иновативни лекарства след като на работните си места не работят и не печелят иновативно. Отделно от спора кой е виновен, българската икономика не създава приход за всички иновативни лекарства.

  подпис
 17. 17 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2990 Гневно

  Ако едно иновативно лечение струва колкото инсулинът за 1000 диабетици, кого ще предпочетем. Ако от иновативното лечение имат нужда 5-6 човека е едно, а ако от такова лечение имат нужда 500 човека, дали да зарежем всички други болни и да лекуваме само с иновации.
  Нека икономистите направят една проста сметка. Ако на всеки българин осигурим иновативно лечение, дали целият брутен продукт на България ще е достатъчен.

  подпис
 18. 18 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 3508 Неутрално

  До коментар [#17] от "Иван К":

  И в допълнение-това ново лекарство веднага се изписва на максаимално много пациенти,като заменя старото.Вносителя си избива парите(то се поема изцяло от НЗОК) ,и за изписващите лекари ще има.Да не мислите,че ги водят по екскурзии току-така?!

 19. 19 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 3046 Неутрално

  До коментар [#9] от "Dr_Doolittle":

  Така е, докторе. Минимум с 2 млрд. расте сметката всяка година за здравеопазване в универсалните и т.нар. солидарни системи. Съгласен съм, че опазването на здравето е ужасно скъп продукт, но има различни ДРУГИ възможности. Ако болницата напише сметка на частния застраховател за едно цезарово сечение, примерно $50К знаеш ли какво следва? Започват, меко казано, преговори между застраховател и болница докато сметката не приеме удобен за всички вид от $5К. Уверявам те, това е масова практика при частните застраховки, но то е непостижимо в една дълбочинна държавна бюрокрация, известна с лошо стопанисване. На пръв поглед е парадоксално, но при частниците всички са доволни - и лекари, и пациенти, и зстрахователи, та остава и за R&D и масова благотворителност. Но все пак е излишно да виним държавата, която е функция на милионите андрешковци, които искат "безплатно" здравеопазване.

 20. 20 Профил на Stoyan Kostov
  Stoyan Kostov
  Рейтинг: 290 Неутрално

  До коментар [#2] от "Hawaii":

  Добре, че бяха ГЕРБ най-накрая да го спрат този корупционен проект. Защо се платиха тези пари можеш да питаш серГейчо и червената компания Ру.Овч., подписвали договорите, по които платихме неустойки.

  П.П. Срам нямате на Позитано в лъжите си.

 21. 21 Профил на edin drug
  edin drug
  Рейтинг: 2427 Неутрално

  До коментар [#14] от "tsyrvulan":

  правилно сте забелязали, лекарите в България ,особено в доболничната помощ ,вместо да преглеждат ,се занимават с писане на бумаги , това е проблема на цялата система , пациента ,който в 80% от случаите дефакто не дава никакъв дан в здравната система ,защото се води на книга ,че е осигурен от държавата , желае постоянно , непрестанно , здравни услуги, просто са му безплатни, на това отгоре ,не спазва никакви предписания или контрол на заболяването си, защото просто утре пак му е безплатно да ходи при лекаря и да го изнудва или за лечение ,или за безплатни лекарства, а при по тежките и за безплатни хоспитализации ежемесечно, вчера иначе интелигентна пациентка идва , с тежък диабет ,тъкмо излязла от болницата по този повод ,лекувана , чувства се зле ,лечението се състоеше в това ,при захар 20 ,да и намалят инсулина ,при което я пратили за второ направление за хоспитализация , в деня на изтичане 30 дневен срок от предишната хоспитализация , абсурди, антилогика и мизерия и алчност ,това е цялата здравна система,реформата трябва да почне с тотално орязване на хората ,които не плащат здравни вноски от собствени доходи, това са пенсионери, студенти , инвалиди и социални ,които имат доходи и няма логика те да не дават 8% от доходите си за здраве ,да си плащат разхода , а след фактуриране ,ако иска някой да ги освобождава от този разход ,да им възстановявя сумите ,защото сега лечението им става за сметка на медиците ,те разходват в пъти повече средства, от това ,което им плаща за тази дейност касата ,така нито пациентите лекувани ,нито лекарите доволни ,нито има ефект от лечението ,другата важна и то най важна реформа е да се отреже безплатен достъп до здравната система при най малко неспазване на профилактичните и диспансерни иизследвания и консулти , защото при усложнение системата плаща скъпото лечение на тези хора ,които на това отгоре не внасят нищо от 19 години в НЗОК , а те са и най недоволните ,но не от това ,че не внасят нищо в касата ,а от медиците и здравната система ,която е бездънна и безплатна яма за такива ,те нямат никакъв контрол ,никакъв стимул да спазват някакви правила ,безотказно и безплатно им е .

 22. 22 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2382 Неутрално

  "Необходима е само малко политическа воля, за да започне разрешаването им. То няма да се случи в рамките на една или две години, но все от някъде трябва да започне. Това обаче няма да стане с налагането на мораториуми и ограничения пред здравните грижи, защото те единствено показват неспособността на управляващи да се справят с проблемите по същия начин, по който щраусите си заравят главите в пясъка."

  Общо взето точно така е, като не съм съгласен с думата "малко". Не малко, а много политическа воля е необходима - веднъж, защото както се казва в текста, става дума за процес, който трае години докато се получи някакъв, при това далеч не задължително положителен за по-голямата част от обществото ефект и втори път, защото всички дистрибутори на медицинска техника, консумативи,сервизно обслужване, всички дистрибутори на лекарства, всички фирми които "преживяват" покрай медицинските учреждения и не-малко от лекарите и шефовете в болниците, които правят много прилични доходи по досегашния вариант, ще се изправят като един и с огромните си ресурси, ще облъчват публиката, как всички ние ще гинем като мухи, ако тръгне процеса на реформиране.

 23. 23 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2382 Неутрално

  До коментар [#9] от "Dr_Doolittle":

  "...годишният разход за здравеопазване на Австрия за 2015 г е 35.077 млрд Евро тоест 70 милиарда лева годишно. "

  Ами вие сам сте си отговорили, за да имаме задравеопазване като в Австрия, трябва да вкараме целия си бюджет само в тази система - абсурд нали.
  И още нещо, не съвсем без значение, понеже познавам доста добре здреопазването на Австрия като система от гледна точка на пациента - колкото и да е странно, няма голяма разлика с нашата. Чакаш си ред, изпълняват се планово операции и въобще услуги и ако искаш да получаваш по-добро от стандартното обслужване, просто си доплащаш. Може да се плаща директно, може и сам да правиш допълнителни завишени здравни вноски.

 24. 24 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2419 Неутрално

  "Тази фраза изглежда като много точна аналогия на наложения мораториум върху финансирането на нови лекарства и нови медицински дейности от НЗОК през 2018 г."

  Глупости! Няма никакъв мораториум! Отиваш в аптеката и си купуваш каквото искаш (стига да имаш рецепта).
  Баси тъпнята - НЗОК налага "мараториуми" още от самото си създаване - изобщо не финансира "животоспасяващите" хляб, мляко, луканки за населението. Всеки, който е пред умиране от глад, отива и си купува "животоспасяващото лекарство".
  Сега отказала едни 17 лекарствени продукта да финансира, защото от толкова "умни" НПО-шки няма един читав здравен отчет в НЗОК (брой диабетици, онкоболни, динамика на развитието).
  Съвсем нормално е да се откаже финансирането на всякакво лекарство дори, когато не се знаят поименно болните. Дотук са обхванати само два милион (с рецептурни книжки), останалите са неизвестни, ако и да плащат от дъжд на вятър здравни осигуровки.
  Тоя Калоян Стайков какво образование има? Дори не е запомнил имената на 17 лекарства, нито предназначението им, па тръгнал да се изказва като циганин във Факултето. Никоя здравна каса не лекува спаднали "силикони", провиснали ботокси или инфекции от пиърсинг. Отделно, че всяка здравна каса има правото сама да определя степентта на реимбурсация - от 0% до 100%. Но "0%" не значи "мораториум" върху лекарствата. Просто касата не го смята за съществено въпросното лекарство както е при аспирина или витамин С. Някой да е чул за "мораториум" на аспирина!?

 25. 25 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2419 Неутрално

  До коментар [#18] от "yanne":

  "И в допълнение-това ново лекарство веднага се изписва на максаимално много пациенти,като заменя старото."

  Тц, формално се изписва и нищо не заменя - директно отива за контрабанден износ, уж за паралелен внос в Германия (ама там не знаят за лекарства от България).

 26. 26 Профил на val1320
  val1320
  Рейтинг: 544 Неутрално

  До коментар [#21] от "edin drug":

  За теб други препинателни знаци,освен запетая, не съществуеат ли бе,аланкоолу?

 27. 27 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 3508 Неутрално

  До коментар [#25] от "wanderer":

  Това също го има.

 28. 28 Профил на blagomira
  blagomira
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Здравейте,
  от прочетеното разбирам, че има "подготвени" по темата. От моя личен опит мога да кажа, че най-големия проблем, който съм изстрадала като дъщеря на пациент е липсата на възможност за пряк сигнал за лекарска лъжлива диагноза /вероятно заради пътека/, лошо отношения и въобще невъобразими неща.. Чувстваш се като заложник, заложник на един терорист - "лекаря", който не ти дава никаква информация за случващото се с баща ти, крещи те и те гони, и нямаш право на това да го обслужваш дори, въпреки че персонала не може да го прави за него. И няма какво да направиш, защото те е срах, че живота на баща ти зависи от този "човек".... И някак си, си мисля, че освен икономическата страна на нужната промяна в здравната ни система, има нужда от място, където да подадеш сигнал за подобни слуаи и такива "лекари" да нямат място в болниците... Не знам, дали ще се намерят други обаче със сегашните заплати :( .
  Какво мислите вие?
  Срещнах и невероятни лекари, истиниски хора и прекрасно специалисти, имаме такива...

  Трябва да има начин, достъпно за всички хора място с оценяване на лекарите и персонала за сигнали, които да бъдат чути. Иначе всичко останало като проблем ми се струва второстепенно. Добрите специалисти са на първо място, призвани затова.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK