Как станахме Велика сила

Как станахме Велика сила

© Фейсбук профил на премиера"Дневник" публикува текста от портал "Култура".


Тази седмица България се утвърди като Велика сила. Още в понеделник дойдоха радостните новини от Будапеща. Самият премиер Борисов даде ясна заявка: "Работим за просперитета и нещата се случват. Имаме една година и може да сме водещи и в Изтока, и в Запада."


За сериозните анализатори условното наклонение и дадената едногодишна отсрочка бяха просто проява на скромност. От една страна, ясно е, че при такава усилено-просперитетна работа времето е просто техническа подробност (а не като в израза "ще ти купя колело, ама догодина"). От друга страна, какво толкова може да се случи в следващите 12 месеца, че да направим качествен скок от неводеща към водеща нация в две посоки?! Тъй като подобно събитие не идва лесно на ум, изводът е, че вече сме Велика сила. Но все пак трябва да го заявяваме не показно, а заобиколно и със сдържано достойнство.
Срещата на лидерите на Китай и Източно и Централно-европейските държави, домакинствана от Виктор Орбан, бе най-подходящият форум за дипломатичното оповестяване на променения ни международен статут. Новината за съжаление не направи голямо впечатление в световния печат, но самият факт, че догодина ще сме домакините на следващото събитие, е напълно достатъчно признание от партньорите.


Недоброжелатели намекнаха, че Китай използва формата "16+1", за да отслаби ЕС и да си извоюва чрез сепаративни споразумения икономически плацдарм в източната част на континента. Но след като ние поемаме водеща роля на Изток, подобни опасения стават напълно безпочвени.


В следващите дни деликатността и скромността бяха леко пренебрегнати обаче и водещите ни медии гръмнаха с по-директни заглавия. БТВ поведе репортерското хоро с новината: "Като Тръмп: Бойко Борисов се включи в танца със саби в Саудитска Арабия". БНТ прецизира за невярващите: "Арда е фолклорен арабски танц, игран само от мъже. Преди време се танцувал преди война, но вече се изпълнява и при различни тържества."


Иранското правителство изглежда не беше разбрало важното уточнение, че танцът Арда може да има и невоенно символно значение и сигурно затова се опита да възпрепятства триумфалното пристигане на нашата делегация в Рияд. Забраната за достъп до въздушното им пространство доведе само до няколко фльонги в траекторията на правителствения ни самолет, които в светлината на последвалите събития могат да бъдат интерпретирани и като небесен тур за овации.


Ирина Цонева от БНТ обаче като със сабя отряза дипломатическите условности и заяви, че танцът на победата Арда е бил игран преди "историческата визита" само за престолонаследника на Великобритания и Доналд Тръмп (които са различни лица – бел. моя). Тази компания няма как да не ни произведе във Велика сила, след като дори Путин и Ердоган още не са били удостоявани с подобна чест (да не говорим за лидери от типа на Меркел и Макрон).


"Още от деня" на БНТ веднага отчете драматично повдигнатия ни международен статус и направи предаване, озаглавено "Има ли България роля в Близкия Изток?". Трезвите (по същество скептични за евентуалната ни "роля") наблюдения на Мохамед Халаф по въпроса не охладиха ентусиазма на обществената ни телевизия да създава впечатление, че близкоизточният възел е на път да бъде разсечен чрез българска мъдра намеса. (Очевидно отварянето на посолство в Рияд, десет години след като ни е даден агреман, не изглежда за журналистите достатъчна причина за визита на високо равнище с цел замазване на протоколно-политически гаф. Гаф, сътворен от едно Външно министерство, което по принцип е свикнало да хвърля по едно око към Москва, когато не е сигурно какво да прави и когато не го следят внимателно от Брюксел).


Като стана дума за мъдрост, нашата делегация беше подсилена и с царската особа на Симеон Сакскобургготски. Амалгамата между републикански и монархически елементи в националната гарнитура безспорно е импонирала на домакините. Нещо повече, тази амалгама разкрива и тайната, заради която заслужаваме да сме Велика сила.


Андрей Райчев наскоро закова нещата с теорията си, че докато Западът означава ред (система от норми и ценности), Изтокът търси човешкото съвършенство не в правилата, а в изключенията от тях. На западния нормативен хуманизъм ние – като по-скоро източни хора – противопоставяме толерантността към импровизацията и отклоняването от реда. От тази гледна точка както царят може да е премиер (Сакскобургготски), така и президентът може да е цар (Путин). А Борисов при визитата в Саудитска Арабия обедини и двата сценария. Какво да се прави, човещина!


От царско посрещане се очакват и царски резултати. Тръмп си тръгна от Рияд с обещание за милиардни военни поръчки. Ние, като първите след Тръмп, си тръгнахме с обещание за заявен интерес към луксозните хотели не само в София, но и по курортите. Като разчетем посланието в цялост, най-вероятно става дума за поне една Тръмп Тауър, финансирана със саудитски пари. Хубаво е, че не се постави официално и въпроса за военните поръчки, защото и без друго злите езици ни разнасят, че автоматите ни някак стигат до терористи. (За цигарите да не говорим!)


Великите сили и особено източните велики сили използват православието за разширяване на своето влияние. Тъй като ще сме водещи по отношение на приобщаването на Западните Балкани към ЕС, естествено прозвуча и новината за поканата за институционално майчинство от страна на Македонската църква към нашия Синод.


Интересно, най-големи защитници на каноничността и братството с Руската и Сръбската църква се оказаха нашенци, които по принцип громят "митовете на македонизма". Те пък бяха подкрепени от македонската ВМРО, с която по принцип спорят. Но, нейсе, да проявим човещина и да не се вторачваме в принципите!


По-важното е, че Великите сили са ядрени поне енергетично. Затова, както стана още по-ясно през последните дни, най-вероятно ще строим "Белене". Великият статут е скъп. А и Великите сили трябва да си помагат с каквото могат. Десет милиарда евро за страна с годишен бюджет от 20 милиарда евро може да са много, но пък за Велика сила са нищо. Особено ако икономисва от наука.


И накрая, паралелите със САЩ през седмицата започнаха с Тръмповия танц на сабите, но завършиха със светските хроники ала Бил Клинтън. В тях охотно влезе бившият президент Плевнелиев в едно с очарователната си нова приятелка. Вярно, историята изобщо не е с пикантния характер на аферата "Люински", но пък беше разказана доброволно и без натиск от страна на специален прокурор. Човещинка.


Това, което ни предстои да опитаме като Велика сила, е да наложим източната "човещина" и като отношение на другите към самите нас. Стига са се вторачвали в тази корупция и захваната държава! Ние имаме и хубави, общочовешки и външно-политически страни. Просто е време Европейската комисия да спре по протестантско-католически образец да се взира в правилата и нормите и да стане чувствителна към красотата на изключението. "Да, ние не сме съгласни с вас, но трябва да живеем заедно – ще проявим човещина!" Толкова ли е трудно да се каже нещо такова, вместо скучните и витиеватокритични твърдения на докладите по Механизма за проверка и сътрудничество?!


Ако не успеем да убедим партньорите да сменят базовото си отношение, може да останем и недоразбрани като Велика сила. Но това едва ли ще урони новопридобитият ни статут.


А иначе поуката от седмицата е, че ако се борите с култ към личността в комбинация с криза на средната възраст и ако сте заобиколен от показно сервилни медии с вкус към жълтенията, не ставайте веднага Велика сила!


И в никой случай не ходете при Гала.

Ключови думи към статията:

Коментари (101)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4381 Неутрално

  сарказмът е убийствен !!! Горките герберасти - пътуват по стъпките на царя !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на theduloclan
  theduloclan
  Рейтинг: 1405 Весело

  Прекрасно написана статия с много елегантен хумор. Поздравления Смилов!

  Разсмя ме.

 3. 3 Профил на Grizacha ot Razgrad
  Grizacha ot Razgrad
  Рейтинг: 618 Гневно

  Успехът в България днес е да лъжеш, да участваш в схеми за крадене на публични пари и да го правиш с много наглост.

 4. 4 Профил на Wornoxmaniak
  Wornoxmaniak
  Рейтинг: 1756 Весело

  До коментар [#1] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Така е Сянка. На опозиционерите ви остана само да цвилите от радост писанията на Даниел Смилов.

 5. 5 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2398 Неутрално
 6. 6 Профил на Grizacha ot Razgrad
  Grizacha ot Razgrad
  Рейтинг: 618 Весело

  До коментар [#1] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Бравос,за 2 минути успя,четеш,коментираш,мислиш може би...................

 7. 7 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 4343 Неутрално

  До коментар [#1] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Пак не разбрал,Саше!Сарказма е медиите да слязат на земята.А оказаното уважение не е подигравка....ако успееш да помислиш.САтърси контакти......

  До истината се достига с познание!
 8. 8 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 5294 Неутрално

  "Иранското правителство изглежда не беше разбрало важното уточнение, че танцът Арда може да има и невоенно символно значение и сигурно затова се опита да възпрепятства триумфалното пристигане на нашата делегация в Рияд. Забраната за достъп до въздушното им пространство доведе само до няколко фльонги в траекторията на правителствения ни самолет..."


  Стига с фалшивите новини и интерпретации!? Ясно заявиха от РВД на Иран, че пилотът, пилотът, е объркал кода за потвърждение, който не е, не е съвпаднал с предварително уточнения... Някой направи ли си труда да интервюира пилота, началника му?! И не е ли уволнен все още?!

  скоростен индекс "Y"
 9. 9 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1530 Неутрално

  Арабелите се чувстват доста по-горди след посещението на Бойко там.

 10. 10 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 2075 Весело

  словесните карикатури на смилов са почти толкова добри колкото нарисуваните от комарнитски ,шайката и нейният вожд са безконечен извор за всякакви вицове ,шеги и карикатури

 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 12. 12 Профил на anty
  anty
  Рейтинг: 746 Неутрално

  Ако не беше трагично щеше да е смешно.Проблема е,че материала си харесва такива клоуни,милиционер-пожарникари,което най-много могат да спретнат изключително евтин цирк с Корнелия за да се говори за тях,а не за кражбите и далаверите.
  Но те си имат и един Сотир,как беше : Ти си го назначи.
  В крайна сметка може и да въведат задължително изучаване на Винету в училище.
  А дали алчния небългарин мадритски крадец и комарджия е чел Винету като пожарникаря?
  Материала,материала.

 13. 13 Профил на Cara Mia
  Cara Mia
  Рейтинг: 689 Неутрално

  Респект към брилянтния бих казала памфлет на Богдан Смилов!
  Нищо излишно не е казано,а всеки интелигентен читател разбира текста и подтекста!

 14. 14 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 3507 Неутрално

  Смислов пак е нацвъкал няколко съраници глупости,които даже жена му Ружа Смилова,няма да разбере.Нищо,де-умните и ктасивите отново ще си начешат крастата,нищо че един Спас ги лъже както си иска...

 15. 15 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4445 Любопитно

  До коментар [#7] от "Messerschmitt":

  медиите да слязат на земята.
  ========
  Всъщност , Царя (един вид) помогна на Борисов.
  И май тази компания даде положителен резултат.
  Да отидеш на госи при монарх , най добре е да имаш придружител монарх.

  Bukalemun
 16. 16 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4381 Весело

  До коментар [#14] от "yanne":

  теб те чакам да се докажеш с паветата !

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 18. 18 Профил на jan41541662
  jan41541662
  Рейтинг: 30 Неутрално

  Да се смееш или да плачеш???? Общо взето тъжна държавица.

 19. 19 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 509 Неутрално

  Да се смееш или да плачеш???? Общо взето тъжна държавица.
  —цитат от коментар 18 на jan41541662


  Палачи дете! Сержиньо е невинен

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 21. 21 Профил на tosho_toto
  tosho_toto
  Рейтинг: 664 Неутрално

  Велика сила не сме,но откакто онези двамата се обявиха за опозиция страната започна да стои по-добре във вътрешен и международен план.
  Дано тази тенденция се задържи и в бъдеще.

 22. 22 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 3507 Неутрално

  До коментар [#16] от "КМЕТ В СЯНКА":

  В смисъл,!?Че съм ги махал аз ли?!За павета питай Кутев и Паргов-все пак сте колеги...

 23. 23 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4445 Любопитно

  От друга страна, какво толкова може да се случи в следващите 12 месеца, че да направим качествен скок от неводеща към водеща нация в две посоки?!
  ==========
  Това темпо е добро ,но някои работи не могат да подлежат на промени.....като географското положение , например. ...
  А Балканите са транзитна зона. Трябва само посредничеството , от мръсна и мизерна работа , да се превърнат в привлекателен и доходен бизнес.....

  Bukalemun
 24. 24 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 3802 Весело

  Респект към брилянтния бих казала памфлет на Богдан Смилов!Нищо излишно не е казано,а всеки интелигентен читател разбира текста и подтекста!
  —цитат от коментар 13 на Cara Mia


  А сега да купиш една ризка на Дани Смилов, при цялата му брилянтност.

  Доброто е заразно
 25. 25 Профил на UJC4040
  UJC4040
  Рейтинг: 593 Весело

  Ще видите всички вие, завистници такива!
  Как ще скокне някоя нощ Баце, Меркел и Германия да спасява!
  Колко му трябва на оня нещастник Шулц да бъде убеден за коалицията? Ако трябва и на Станишев ще перне един, ако се опъва!
  Европа, че и целият свят сега нази гледа!

  По добре красив и умен, отколкото грозен и глупав.
 26. 26 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4307 Весело

  Бибитко е безсилен,смешен и неадекватен във всички аспекти на управлението си,най тъжно е че е обкръжен от себебодобни поможници и министри.

  klimentm
 27. 27 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4307 Весело

  До коментар [#23] от "eti mehter":

  Без да искаш или нарочно си уцелил - транзитната зона е вече превърната в доходен бизнес(за някои).

  klimentm
 28. 28 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4381 Неутрално

  До коментар [#24] от "dogwoman":

  доги готова ли си за паветата ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 29. 29 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4381 Неутрално

  До коментар [#22] от "yanne":

  ти обеща да ги махаш с голи ръки или се отмяташ ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 30. 30 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4445 Любопитно

  До коментар [#27] от "klimentm":

  (за някои).
  ========
  А останалите ?
  Кои са останалите?
  Да не би тия които от близо век бяха превърнли Балканите като тампон ?
  Нека да Са транзитна зона !

  Bukalemun
 31. 31 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3861 Неутрално

  В последните години всички бяхме вторачени в Запада. Боко също, той нали е най-видния "гражданин за европейско и т. н. ". Но както се казва "На западния фронт нищо ново". Изгледаха ни се очите но "на опълченците Радецки дошъл на помощ", за нас нищо няма. Нормално е да почнем да гледаме на изток. Смилов нека си прави кодош, той такава му е работата. Дали ще има ефект, дали ще има полза, ето това е въпроса? На Боко трудно му се удава, но понякога му се получава. Трудно е да си представим полза от участието на "царя", но ....., знаете за мишката на опашката за изваждане на ряпата.

 32. 32 Профил на Grizacha ot Razgrad
  Grizacha ot Razgrad
  Рейтинг: 618 Весело

  До коментар [#11] от "oporna_to4ka":

  Ментра не краде,не лъже и не е нагъл,не става за премиер.

 33. 33 Профил на Grizacha ot Razgrad
  Grizacha ot Razgrad
  Рейтинг: 618 Неутрално

  До коментар [#20] от "Pandipool":

  Виж ком.6 ,и аз питам същото но няма да има отговор.

 34. 34 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 1279 Весело

  Смилов би бил прав, ако не се вземе предвид нещо доста важно. Начинанията на младото момче там не са останали незабелязани от ЕС. И ББ е просто посланика в момента. И затова беше посрещнат доста радушно. ЕС няма военна сила за влияние в Близкия Изток, но пък е огромен пазар и притежава доста интелектуални продукти. СА, ако наистина се отвори за света, има остра нужда от това. А и посланието на Иран беше недвусмислено - ние ще почакаме с промените...

 35. 35 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 1279 Весело

  И още нещо - присъствието на Царя беше предвидено и доста умел ход на ЕС. Той има доста добри лични отношения с Мароко. И е инвестирал доста пари там, има участие в хотелските вериги в Атласките планини. Доход, който му осигурява достойни старини. Та е показателно за СА - продължавайте с реформите и ще имате инвестиции от влиятелни хора в ЕС...

 36. 36 Профил на theduloclan
  theduloclan
  Рейтинг: 1405 Неутрално

  Стига с фалшивите новини и интерпретации!? Ясно заявиха от РВД на Иран, че пилотът, пилотът, е объркал кода за потвърждение, който не е, не е съвпаднал с предварително уточнения... Някой направи ли си труда да интервюира пилота, началника му?! И не е ли уволнен все още?!
  —цитат от коментар 8 на hamiltonf1


  Успокой се бе МАТР'ЯЛ. Ти зобщо знаеш ли какво е фалшива новина? Като не разбираш от хумор си замълчи тактичмо. Но и ти вожда ти толку си моете.

 37. 37 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4445 Неутрално

  До коментар [#31] от "Judjuk":

  Когато падна берлинската стена , хората си помислиха ,че ще отпаднат и всички проблеми. Затова да се има предвид такъв вид символика ....тя не винаги е правдива . Един танц със саби няма да реши проблемите , разбира се. ...но може да е добро начало. ....
  Първите ходове са най важни....

  Bukalemun
 38. 38 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1152 Неутрално

  Смилов това го е сътворил докато е бил на поредната сбирка на автентично десните пет партии, утре очаквайте писанията на другия бивш комунист Дайнов. Няма да седят гладни, парите не миришат и Смилов е чиляк и он хлеб руча

 39. 39 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 4773 Неутрално

  Има жаби които не си знаят гьола.Но понеже тези жаби са прекалено много медиите се възползват.Не е случайно, че по сергиите се продава мнооо велика ''История'' за няколко стотинки на тон !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 40. 40 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5884 Неутрално

  До коментар [#23] от "eti mehter":
  Като фен на табиетите и мурафетите, как ще коментираш факта, че Ердо и Путя още не са мятали саби със саудитската кралска фамилия, а Тръмпи и Боце - да?

  Авторът да махне Меркел от кандидатите за танца със саби, защото той не е за жени.

  До коментар [#12] от "anty":
  Граматиката и правописът доста куцат...

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 41. 41 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1152 Неутрално

  Смилов да коментира с какво са допринесли за държавата петте извънпарламентарни партииси с които си гука на една маса

 42. 42 Профил на Plamen Shopov
  Plamen Shopov
  Рейтинг: 536 Весело

  Боце ,да не се окаже наистина накрая с голям шлем,а?Леле, колко народ ще изпукате !Хаахх

 43. 43 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4445 Неутрално

  До коментар [#40] от "Незнайко в Слънчевия град":

  Ердо и Путя още не са мятали саби
  =========
  За Ердо не препоръчвам. Арабите като видят турчин със сабя , се сещат за миналото. ......чааак до 1512 та година ! Путин направи една реформа , и дали ще съжалява за нея ...не се знае. Поиска от Suudi Arabistan ислямски духовници от уахабитски профил ....а изненадващо , Риад заговори за реформи в Исляма. ....
  Дали Путин "налучкал" точно правилната секта .....е въпросителна ?
  Иначе между Русия и Suudi Arabistan , си има общ петролен език. Саби не трябват.

  Bukalemun
 44. 44 Профил на objective
  objective
  Рейтинг: 666 Весело

  Браво на Смилов ! Накара ме да се писмея от сърце.

 45. 45 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 4087 Неутрално

  Оптимистична ирония

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 46. 46 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3861 Неутрално

  "Един танц със саби няма да реши проблемите , разбира се. ...но може да е добро начало. ...."До коментар [#37] от "eti mehter":

  Опитвам се да убедя колегите, да престанат да се взират в Атлантика, Америка и....., на майната си. Чарли Чапли е казал " Ако дълго време търсиш нещо и все не го намираш, погледни в краката си, сигурно е там. Тук ни е географията, историята, култура, традиции и всичко. Миналото, настоящето и бъдещето. Тук на Балканите, Черно море, Турция, Русия. За нас Близкият изток е наистина близък. На Запад има уредени държави, но са си техни, не са наши. Освен ако ходиш там, но не можем да идем всички.

 47. 47 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4445 Неутрално

  До коментар [#46] от "Judjuk":

  колегите, да престанат
  ========
  В един голям процент от коментарите (да не кажа 80) , има ирония....
  А става дума за доста сериозни неща !

  Bukalemun
 48. 48 Профил на waterfall
  waterfall
  Рейтинг: 1047 Неутрално

  Защо пък ги ухажват толкова много тези уахабисти? ББ не е ли отчел колко "бежанци" сме приели, а особено ЕС - нали се възприема като негов посланик в случая, на фона на "приетите" (май нито един) от СА? И въобще - с каква цел СА купуват такива огромни количества оръжия, че и от нас? Май не е само за самозащита! Големи приятели станахме, а срещу кого стрелят или кому дават тези оръжия, това не ни ли интересува? Права на жените, това-онова? Може да ни построят даром някоя друга джамия или ислямско училище, или и двете, ако вече не го правят. Услугата на Сакса в случая ще ни излезе през носа, имаше информация вече, че гласят разни комбинации да му осигурят връщането на още имоти.

 49. 49 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4445 Любопитно

  До коментар [#46] от "Judjuk":

  Просто е време Европейската комисия да спре по протестантско-католически образец да се взира в правилата и нормите и да стане чувствителна към красотата на изключението.
  =======
  Виждаш ли ?
  Тук е вмъкната тема в темата.....въпреки че засега това касае само Полша и отчасти Унгария.....но рано или късно , тази вълна ще удари и всяка бивша соц страна , членка на ЕС.

  Bukalemun
 50. 50 Профил на Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Рейтинг: 3354 Неутрално

  До коментар [#48] от "waterfall":

  Щото имат милиарди за раздаване.
  Преди време краля май беше предложи предплащане на бат Бойко за 800 000 агнета.
  Български иска. Купували сега от Румъния, но нямали същият вкус.
  Така и не ги "произведохме" тези агнета. Няма кой.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 51. 51
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 52. 52 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 3333 Неутрално

  До коментар [#1] от "КМЕТ В СЯНКА":Бравос,за 2 минути успя,четеш,коментираш,мислиш може би...................
  —цитат от коментар 6 на mentra65


  Кмета не мисли. Кутев мисли вместо него. Кмета само пише. А статията е поредното автентично писание против България.

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 53. 53 Профил на Plamen Shopov
  Plamen Shopov
  Рейтинг: 536 Неутрално

  До коментар [#50] от "Росен (Путлер капут)":
  Преди 30 години бях на такова място/шилигарник/близо до Драгоман и там се отглеждаха хиляди шилета специална порода със опашки като топки ,само за арабския свят!Нищо не пречи и сега да отглеждат!

 54. 54 Профил на Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Росен съм аз а Путлер ще капитулира
  Рейтинг: 3354 Неутрално

  До коментар [#53] от "Plamen Shopov":

  Няма кой.
  Това е малко странно при положение, че все пак има все останала някаква база.
  Освен това произвеждаш продукция, която сто процента я реализираш.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 55. 55 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3861 Неутрално

  "Просто е време Европейската комисия да спре по протестантско-католически образец да се взира в правилата и нормите и да стане чувствителна към красотата на изключението.
  =======
  Тук е вмъкната тема в темата.....въпреки че засега това касае само Полша и отчасти Унгария" До коментар [#49] от "eti mehter":
  Ми то написаното е иронично. Цялата статия е иронична. Написана е за да отрече предполагаеми политнекоректни ходове на управляващите. Без да съм им адвокат или даже фен, не приемам тенденциите на Смилов. Животът е пъстър, не е само в бяло и черно. Тази прословута и непонятна политкоректност ще ни доведе до аскетизъм.

 56. 56 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3861 Неутрално

  "Щото имат милиарди за раздаване.
  Преди време краля май беше предложи предплащане на бат Бойко за 800 000 агнета. "
  До коментар [#50] от "Росен (Путлер капут)":
  Имат Росене, ма не ги дават на всеки. И на Боко не са дали, не виждам фойерверки. Ех, за агнета дават. Ма то за агнета всички дават, накъдето и да се обърнеш. Боко караше безработните да ходят да пасат овце и да садят картофи. Ма не се навиха. Откакто ходиха на времето на Странджа-Сакар, българите станахме недоверчиви. По света и картофи сеят, и овце гледат, но по съвременни технологии, за които Боко явно не е чувал. На него му изглежда просто като филия с мас.

 57. 57 Профил на balkantourist
  balkantourist
  Рейтинг: 847 Неутрално

  Бръщолевенията на един грантаджия!

 58. 58 Профил на gobay
  gobay
  Рейтинг: 1346 Неутрално

  За пари толкова!И Смилов има семейство и трябва да мисли за него.

 59. 59 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8702 Неутрално

  " ще строим "Белене". Великият статут е скъп. А и Великите сили трябва да си помагат с каквото могат. Десет милиарда евро за страна с годишен бюджет от 20 милиарда евро може да са много, но пък за Велика сила са нищо. Особено ако икономисва от наука."
  Какво да правим, като сме велики. Т.е. ние се смятаме за такива. Имиджа трябва да се поддържа.

 60. 60 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 12367 Неутрално

  Много хубаво, саркастично есе :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 61. 61 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 3333 Неутрално

  Много хубаво, саркастично есе :)
  —цитат от коментар 60 на penetrating


  За вас автентичните може да е хубаво да се подиграват с България, но на нас десните ни е отвратително!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 62. 62 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2431 Неутрално

  До коментар [#61] от "lz2":"За вас автентичните може да е хубаво да се подиграват с България, но на нас десните ни е отвратително!"

  Само катарзисен "десен" комунист, с ОКР, като теб, може да търси "олицетворение" на България, чрез "лицата" от Банкя и Мадрид!
  Добре ги е "описал" Смилов! Досущ Алеко! Но за да го осъзнаеш и разбереш, трябва да го видиш, а не да си ничком пред Него!
  От четене на цитати, от книжката на Вожда, няма място за "неправоверни" текстове, и не ви остава междуушен капацитет, за осмисляне на прочетеното!
  Лицата Борисов и Кобурггота, не са България, те са само "представителна извадка" от Мафията, ограбваща България, "управлявайки" я!

 63. 63 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 11141 Неутрално

  И да се смее и да плаче смилов, на този етап няма друг премиер, това сме си избрали до следващите избори.

 64. 64
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 65. 65 Профил на c.b.o.
  c.b.o.
  Рейтинг: 2282 Неутрално

  Отличен Смилов! Политическа сатира на най–високо ниво!

  НАЦИОНАЛИЗМЪТ Е ДА СЕ ХВАЛИШ С ЧУЖДИ УСПЕХИ И ДА ОБВИНЯВАШ ДРУГИ ЗА СВОИТЕ ГРЕШКИ
 66. 66
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 67. 67 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 3507 Весело

  До коментар [#41] от "Гаргамел":

  Файв Файтон Партис подкрепят много такива като Смилов,че и жена му-Ружа.За благодарност,те не спират да громят всеки,който е обявен за враг на Свети Прокопи Грантополучател...

 68. 68 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1405 Весело

  А иначе снимката , горе , е добра ::)
  Един бивш, един настоящ крал и един компир от Банкя , образован в Симеоново- мвр школата - - домогващ се , да стане поне 30 години - цар на България ..:)))))

  BIG AL
 69. 69 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1405 Весело

  А иначе снимката , горе , е добра ::)
  Един бивш, един настоящ крал и един компир от Банкя , образован в Симеоново- мвр школата - - домогващ се , да стане поне 30 години - цар на България ..:)))))

  BIG AL
 70. 70 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 3507 Весело

  До коментар [#62] от "batzdravo":

  Амчи тъй си е!Атентичнодесен може да бъде само такъв с тъмночервен произход като Дайнов,Бойкикев,Кънев,Атансов,Дончева,Левчев,Кюранов,Агов.

 71. 71 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 3507 Весело

  До коментар [#64] от "BIG AL":

  Гледам за заплатите пишеш.Ти може и да имаш по-ниска заплата от албанската,като ти гледам писанията.Но,не генерализирай.Що се отнася до Гърция-по времето на любимия ти премиер,и Усмихнатото Лице на Корупцията,имахме 10 пъти по-ниска заплата от тях.Сега е 2-3 пъти разликата.

 72. 72 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 4085 Неутрално

  Страхотно! Много се смях! Понякога е хубаво да се посмеем над истината, за да не се гръмнем.

 73. 73
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 74. 74
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 75. 75 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1405 Неутрално

  От времето на Възраждането ЧОВЕКЪТ е в центъра на Вселената , той и неговият РАЗУМ , са най важните - поне на нашата планета ..!
  Неговият живот, вяра , здраве, творчество - Микеладжело и Леонардо и т.н...
  Човекът НЕ представлява никаква ЦЕННОСТ в тоталитарните общества - сталин, хитлер и някои ДНЕШНИ 'владетели" на държави..

  С две думи- майната им на заплатите и пенсиите български !! Важно е горановчето и Боко да бъдат похвалени от ФИЧ и сие , защото успешно държат българина - много работещи бедни и пенсионери - с жалките мангизи за страна член на ЕС !!??

  Справка ; 800 лева минимална заплата в Румъния от 2018 година , и "успешната "нова такава в България - от 520 лева , май беше- определена от Боко и горановчето ..в България !!??

  BIG AL
 76. 76 Профил на xhi13317223
  xhi13317223
  Рейтинг: 414 Неутрално

  До коментар [#1] от "КМЕТ В СЯНКА":Така е Сянка. На опозиционерите ви остана само да цвилите от радост писанията на Даниел Смилов.
  —цитат от коментар 4 на Wornoxmaniak


  По-скоро на всеки нормален българин му се плаче при вида на ехидната мутра на т. нар. Премиер на т. нар. Република България - Бойко Борисов - достоен заместник и последовател на правешкия герой - Тодор Живков...


 77. 77 Профил на xhi13317223
  xhi13317223
  Рейтинг: 414 Неутрално

  До коментар [#1] от "КМЕТ В СЯНКА":Така е Сянка. На опозиционерите ви остана само да цвилите от радост писанията на Даниел Смилов.
  —цитат от коментар 4 на Wornoxmaniak


  По-скоро на всеки нормален българин му се плаче при вида на ехидната мутра на т. нар. Премиер на т. нар. Република България - Бойко Борисов - достоен заместник и последовател на правешкия герой - Тодор Живков...


 78. 78
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 79. 79 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 4611 Весело

  До коментар [#1] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Когато Женята в една предишна статия са иака по ГЕРБ един Гаргамел са изока сега е ред на другаръ Смилов. Язе добавам, че сига е ред и на др, Владимирова да са изока колко лошо е да вдигат реитинга на България

 80. 80 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 4611 Весело

  До коментар [#63] от "Peni Nikol":

  ,,И да се смее и да плаче смилов, на този етап няма друг премиер, това сме си избрали до следващите избори.,,

  Ми ко да праим, кат другите и за чеп за зеле не стават

 81. 81 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 4611 Весело

  До коментар [#38] от "Гаргамел":

  Ааа ни сам съгласен, Дайнов го минааме, ся е ред на др. Владимировна

 82. 82 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 4611 Весело

  До коментар [#39] от "'ΕΡΕΒΟΣ":

  Беги си там у Гръчко ве, що ги ручаш наште жабета. А за ,,Историята,, не знаиш ли, че още преди вие Гърците да са осъзнаете като Гърци тука е имало Траки и то не какви да е Траки. И май вие Гърците да сте колено от Траките. Чети ОМИР ве човече

 83. 83 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 4611 Весело

  До коментар [#4] от "Wornoxmaniak":

  ,,Така е Сянка. На опозиционерите ви остана само да цвилите от радост писанията на Даниел Смилов.,,

  А другарката ладимировна къде я оставаш И на нейни статии им са радват, колко били в десетката, колко били точни

 84. 84 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1152 Весело

  Бях заложил на нея или Слатински, ама Смилов ги предвари, сега не смея да прогнозирам кой е по гладен за да го публикуват пръв

  До коментар [#81] от "сидер":

 85. 85 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 1110 Любопитно

  Премиерът ни напоследък забързано поумнява. От реченото преди "утре почваме да сондираме и да добиваме газ" до до сегашното становище "няма хъб без руски газ" мина само година време. Освен това вече знае, че да отидеш на бал със саби при султан, трябва да те съпроводи цар. Е, не от всяка трънка до Залива може да излезе заек, но си струва да се опипа около палмите... Смилов също напредва. Може накрая да си намери амплоато.

 86. 86 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 11141 Весело

  До коментар [#80] от "сидер":

  То и чеп за зеле да си, си е отговорност, някой и за чеп не стават-те са от 80-те %.

 87. 87 Профил на Грегорий50
  Грегорий50
  Рейтинг: 1251 Неутрално

  До коментар [#86] от "Peni Nikol":

  Ха ха точно ++++++++++.

 88. 88 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 4085 Любопитно

  До коментар [#84] от "Гаргамел":
  До коментар [#83] от "сидер":
  До коментар [#67] от "yanne":
  Защо не сте на рождения ден, не сте ли поканени?

 89. 89 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2431 Весело

  До коментар [#84] от "Гаргамел":До коментар [#83] от "сидер":До коментар [#67] от "yanne":Защо не сте на рождения ден, не сте ли поканени?
  —цитат от коментар 88 на Fiji


  Че кой кани слугинажа на празника си?!
  Подхвърля им по някое кокалче и затваря вратата!
  А слугинажа лае радостно!

 90. 90 Профил на инж. Ганев - малцинство от 5.87%
  инж. Ганев - малцинство от 5.87%
  Рейтинг: 477 Весело

  Бибитко е безсилен,смешен и неадекватен във всички аспекти на управлението си,...
  —цитат от коментар 26 на klimentm


  Ама пък как победоносно гледа на снимката горе?!!!!...
  Изобщо , откъм 'стойки' е недостижим!..

  Руският посланик : 80% русофили. Проф. Иво Христов : 80% дебили. Корелация, нали?
 91. 91 Профил на stephanco
  stephanco
  Рейтинг: 506 Весело

  Изкусно написан текст от Смилов. Шапо!
  Но по някое време имах чувството, че чета "Из дневниците на един луд" на д-р Тони Филипов в ОFF NEWS.

  Честността е най-добрата политика! Българите ставаме все по-прости, все по-бедни, все по-болни и все по-малко ...
 92. 92 Профил на slaveyko
  slaveyko
  Рейтинг: 238 Неутрално

  Ех, г-н Смилов, г-н Смилов!
  Чудесно написано! Сарказмът блика дори от запетайките.
  Да имаше и кой да го разбере...
  Ама Той, Героят, ще го вземе за истина и ще вземе да ви цитира!

 93. 93 Профил на stephanco
  stephanco
  Рейтинг: 506 Весело

  КЪМ коментар [#91] от "stephanco":

  "Из ДЕЛНИЦИТЕ на един луд" !
  Звинявам се! :)

  Честността е най-добрата политика! Българите ставаме все по-прости, все по-бедни, все по-болни и все по-малко ...
 94. 94 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1152 Неутрално

  До коментар [#89] от "batzdravo":
  Да напишеш голяма глупост с весело настроение си е голяма трагедия, трудно може да се помогне на такъв човечец

 95. 95 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1152 Любопитно

  До коментар [#88] от "Fiji":
  И кой е рожденика, ти ли ?

 96. 96 Профил на rincewind
  rincewind
  Рейтинг: 756 Неутрално

  Уникална статия! Поздрави за автора!

 97. 97 Профил на mils5656
  mils5656
  Рейтинг: 457 Неутрално

  До коментар [#15] от "eti mehteс

  Само че драги , Бойко взе Симо за преводач понеже арабският му не е силен ! Боже боже какви карикатури са само и двамата . Дано поне са видели какво са направили арабите с пустинята, пък като се върнат да сравнят как ние от райско кътче направихме България пустиня и то само с управленска недостатъчност и кретенизъм.

 98. 98 Профил на rorikabc
  rorikabc
  Рейтинг: 651 Неутрално

  Ммм даа,
  Баце си наел Цар за преводач.
  Не мож му стъпите на Баце на малешката.

 99. 99 Профил на evkalipt
  evkalipt
  Рейтинг: 457 Весело

  Можеше да напише нещата с няколко изречения...Днес такива писавия са забавни

 100. 100
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK