Нова АЕЦ - като да си купиш фабрика на 9 септември

Нова АЕЦ - като да си купиш фабрика на 9 септември

© Анелия НиколоваРазговорът за БАН и "Белене" постоянно пропуска един основен аргумент в този спор - БАН не е компетентна институция за изработване на енергийна стратегия - национална, проектна или за отделна технология. Не им е работа и не могат да я свършат добре.


Спорът се води по абсурден начин


Първо, обсъжда се АЕЦ, без да се сравнява с други технологии.
Второ, правят се предположения за цени в бъдеще на основа на крайно несигурни параметри.


Трето, не се взима предвид развитието на технологиите, а те се развиват с изключителна скорост.


Четвърто, напълно е изключено въздействието на голямото многообразие на зрели или навлизащи в зряла фаза нови енергийни технологии.


Пето, правят се предположения за производство и консумация в региона без какъвто и да било анализ на принципа "няма как да не е така".


Във всички обсъждани варианти е очевидно, че


нова АЕЦ няма как да работи в конкурентна среда


Изкупната цена на тока трябва да се гарантира. Трябва да се гарантира и обемът на производството. Дали наричаш това "жизнеспособна с държавно участие", "жизнеспособна при определени условия" или нещо друго става дума за едно - пари на данъкоплатеца, които трябва да се плащат в продължение на десетилетия. Става дума за милиарди.


Банските експерти се опитват да направят невидими тези милиарди с комбинация от регулаторни и филологически похвати. Това е възможно. Когато разхвърляш милиардите в сметките за тока, наречеш субсидията държавно участие и добавиш думи като "сигурност" или "стратегически (интерес/инфраструктура)", навлизаш в един икономически абстракционизъм, който търпи всевъзможни волни интерпретации в сутрешните блокове.


В крайна сметка нова АЕЦ е като да си купиш фабрика на 9 септември.


В момент, в който пазарът се придвижва към максимална либерализация, трябва да създадеш регулаторен режим, който да охранява един огромен непазарен динозавър, за който българският данъкоплатец да плаща и плаща в продължение на десетилетия.


Позицията е публикувана във "Фейсбук". "Дневник" я препечатва със съгласието на автора

Ключови думи към статията:

Коментари (69)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на cases
  cases
  Рейтинг: 225 Неутрално

  09.09.1944 г. е събота, така че, не можеш да си купиш фабрика, защото няма работещ нотариус, при който да изповядаш сделката!

  Това разбира се е закачка, защото израза е "да си купиш фабрика на 8 септември".

 2. 2 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8316 Любопитно

  Аз пък нямам мнение по въпроса - Нова АЕЦ ?!
  ОБАЧЕ ????
  Най-интересното е, че и привържениците и противниците на проекта АЕЦ "Белене” са финансово мотивирани :)

  karabastun1@abv.bg
 3. 3 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 1750 Весело

  Абе зависи за колко. Ако я вземеш за 5 лева, до национализацията 1947, пак може да построиш една вила в Симеоново.

 4. 4 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 3082 Неутрално

  НЕ на АЕЦ "Белене"!
  НЕ на окончателното енергийно заробване на България от страна на Русия.
  Време е да напуснем 19-ти век и да си дадем сметка, че живеем в епохата на 4-та индустриална революция.

 5. 5 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 5103 Неутрално

  Файда от строежа наБелЯне има само Росатом и нашата шайка енергиини русороби начело с Гоце и Б.Манчев.Както и проруските тролове.....

  До истината се достига с познание!
 6. 6 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 1569 Неутрално

  09.09.1944 г. е събота, така че, не можеш да си купиш фабрика, защото няма работещ нотариус, при който да изповядаш сделката! Това разбира се е закачка, защото израза е "да си купиш фабрика на 8 септември".
  —цитат от коментар 1 на cases

  Изпреварили сте ме с уточнението за датата в коректния израз.
  Но и Вие не сте прецизен. По това време не е била въведена петденвната работна седмица. Освен това на 09.09.1944 г. фабрики, магазини, жилища и др. форми на собственост са купували партизаните. А за валидиране на техните търговски сделки не е било необходимо участието на нотариус. Освен това по всяка вероятност нотариусите също са били врагове на народа и фашисти.

 7. 7 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 4086 Неутрално

  Някои се надяват да е, като да национализираш фабрика след девети и да те назначат за партиен секретар в АЕЦ.

 8. 8 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1326 Неутрално

  Еврофондовете поприключват, та затуй.
  *В момент, в който пазарът се придвижва към максимална либерализация, трябва да създадеш регулаторен режим, който да охранява един огромен непазарен динозавър, за който българският данъкоплатец да плаща и плаща в продължение на десетилетия.*
  Се трябва отнякъде да се краде, а от тук ще стигне поне за 2 петилетки. Клет неразумен български избирател, клети, предварително обречени от стабилността поколения...

 9. 9 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 1122 Неутрално

  "...става дума за едно - пари на данъкоплатеца, които трябва да се плащат в продължение на десетилетия. Става дума за милиарди"

  Юлиан Попов и редакцията на Дневник пледират за абсолютно същото когато в уравнението заместим АЕЦ с ВЕИ.
  Аз лично не ща нов АЕЦ докато сме държава на 3-та шишковци със стабилна 5-а колона. Ако някой ден незнайно как направим съдена реформа и поне 10-ина добре познати мутри отидат зад решетките и се появи примерно японски инвеститор дето да го иска тоя проект - тогава да.

 10. 10 Профил на cases
  cases
  Рейтинг: 225 Неутрално

  [quote#6:"zhivko6461"][/quote]

  Благодаря за корекцията!

 11. 11 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 2221 Весело

  До коментар [#6] от "zhivko6461":

  Нотариуси, валидиране......това е за правова държава.
  След 9.09.1944 г. комунистите просто са заграбвали фабрики, имущество, жилища...Бившите собственици са били щастливи, ако се отърват само с изгонване от жилището или изселване в далечен район.

  Генерал Сандокан с двата МИГ-а
 12. 12 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3654 Неутрално

  Ясно е, че тройката с гарнитура, именувана "балшой член" (понякога и руските преводачи раждат безсмъртни лафове), е просто една бездънна корупционна яма, един ненапълним басейн от задачите по математика за прогимназията - пълни се от една дебела тръба, т.е. държавния бюджет, и се източва от една почти толкова дебела в посока Русия, плюс още стотина чучурчета, сифончета, маркучета и канелки в посока джобовете на Р.Овч., Таско, Гуце, Боко Т., Прасунгел и т.н. та дори и една тънка пипетка за "учените" от БАН (с извинение), скалъпили докладчето...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 13. 13 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2208 Неутрално

  "Спорът се води по абсурден начин...."

  Естествено, след като и самият спор е абсурден. АЕЦ "Белне" никога няма да бъде построена. Просто защото не може да бъде построена.

 14. 14 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 927 Неутрално

  Това беше министър нали ?! Господ да пази България от таквиз дървени философи.

 15. 15 Профил на rsw37525595
  rsw37525595
  Рейтинг: 270 Неутрално

  Беляне е старообредна аец, със савецка технология
  в чернобилски стил, а замисълът й е да бъде поредния руски хомот на шията на българите..
  Е, ...Не, мерси.

 16. 16 Профил на dr_al_hussaini
  dr_al_hussaini
  Рейтинг: 572 Любопитно

  Какъв точно е проблемът да си купиш фабрика на 9 септември ?!?? Много реститути направиха състояния 50 години по-късно... :)))))

 17. 17 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1425 Неутрално

  На никого не трябва втора АЕЦ. Трябват им проекти от които биха намазали крупни суми. Разпределителни коалиции, това е. Има ги при еврофондовете и за да оцелят след евентуалното спиране или драстично намаление на европаричките им трябва нещо друго - Белене.

  БСП - Българофобски Сурогатни Путинисти!
 18. 18 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4599 Любопитно

  Ако НЯМАШЕ НАТИСК ОТ СТРАНА НА РУСИЯ

  ДА СА ПЛАЩАТ МИЛИАРДИ ДАНЪК уж като "цена" за БелеНЕ

  ДАЛИ ПРИКРИТАТА РУСКА ПАРТИЯ ГЕР ББ и лично

  РУСКИЯТ ЛОБИСТ ББ щяха да пришпорват строителството

  така стръвно ?!?!?!?!

 19. 19 Профил на transvaal
  transvaal
  Рейтинг: 854 Неутрално

  Приватизациите, КТБ и пр. мега-корупционни схеми се направиха и дивидендите от тях намаляват с времето, а Партията се нуждае от постоянни доходи, директно захранвани от Данъкоплатеца. За това е Белене, за да осигури Партията за 30 години напред на гърба на Данъкоплатеца. Партията е цялата сенчеста структура на Властта след 1990, която се състои от пет-шест политически партии, олигархията, която контролира енергията, горивата, зърнената продукция плюс контролира долните етажи на мафия, мутри и пр. Свързващата нишка на всички тези е ДС-ДАНС и агентурата на КГБ. Целта е да се държи реалната власт в изчакващ режим - един вид, чакат да посрещат братушки на Дунава, когато Западът се гътне. Те добре знаят, че Западът докато се гътне, Русия ще се срива още поне 3 пъти. Но с това извинение държат цял един народ заложник на мъгляви идеи и не дават на този народ да работи. Иначе, ако хората можеха да работят (при създадени Либерална Икономика, Свободен Пазар, Съдебна Система, Демокрация (забележете, нито едно от тия неща не съществува в днешна България!)), тоя народ за 5 години ще създаде богатство, много по-голямо от това, което Партията заграби и контролира и ще ги измете от власттта. Затова са всички тези манипулации. А БАН няма НИКАКВА кредибилност - поръчкови доклади на поръчкови учени, могат да ги купят за жълти стотинки.
  Истината е проста - ВЕИ технологиите достигнаха зрелост и са пазарно конкурентни, ако няма политически пречки (например, в Закона да пише, че ВСЕКИ индивид може да подава ток в мрежата - за това няма никакви технически пречки и нека да е на пазарен принцип, без субсидии, при които условия еквивалента на АЕЦ ще се постигне за 5 години от перки и соларки инсталирани от ИНДИВИДИ, дори мрежа няма нужда да се прави, но трябва мрежата да се регулира с компютри).
  Второ - енергията на АЕЦ е ИЗКЛЮЧИТЕЛНО СКЪПА ако се вземе пред вид цена на ядрено гориво, цена за преработка и съхранение на ядрени отпадъци и най-вече - цена за демонтаж и пълно възстановяване на мястото заемано от АЕЦ, тази цена е около 3 пъти цената за строеж на нова АЕЦ. А трябва някой ден това да се направи, колкото и да се удължава експлоатационният срок.
  Базови мощности наистина трябват. България е планинска страна и има още много неизползвани ресурси за Помпено-Акумулиращи ВЕЦ. Мощност с еквивалента на Белене може да се построи за цената на един реактор. А за четвърт от цената на един реактор могат да се инсталират вятърни турбини със същата мощност (милион долара на мегават - милиард за хиляда). Вярно, вятърът се мени и пр. , но тия неща се смятат не в рамките на малка територия като България, а в системата на цяла Европа. Освен това, за пикови мощности има газотурбинни централи (знаете ли че, 10 броя Боинг 747, сиреч 40 такива самолетни турбини генерират общо колкото прехваленото Белене би могло), вярно не е за постоянно, но това е за пикови моменти. А вече Елон Маск построи акумулаторна централа от над 100 Мвт/час капацитет. Днес да се строи атомен самовар е безподобна глупост - все едно през 1980 да се поръчват парни локомотиви.
  Това Белене, не само е корупционен проект. Не само е зависимост от Москва. Но е огромна загуба за нацията, сравнима с национална катастрофа или изплащане на репарации след загубена война, бреме на шията на бюджета и данъкоплатците за десетилетия напред (40-80 години). И накрая - само идиоти могат да изложат на радиоактивен риск района, при положение, че физически и технически е напълно възможно да се генерират същите мощности, напълно екологично, без зависимости от враждебни сили (да, именно враждебни, ние сме в НАТО, те са от грешната страна), и за по-малко пари и без зависимости дори от приятелски страни - купуваш оборудване с пари (сиреч с труда си) честно и почтено без секретни протоколи и без да се отчиташ на Руския посланик.

 20. 20 Профил на rorikabc
  rorikabc
  Рейтинг: 517 Неутрално

  Файда от строежа наБелЯне има само Росатом и нашата шайка енергиини русороби начело с Гоце и Б.Манчев.Както и проруските тролове.....
  —цитат от коментар 5 на Messerschmitt


  Файда от енергия винаги има. Само да не попада в крадливи ръчички.
  Европа дава пари за зарядни колонки и ни се кара чче изоставаме да ги строим.
  Викам да продадем реакторите на мириканците.

 21. 21 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 1213 Любопитно

  тия 20 милиарда лева толкова ли няма кво да ги правим, та ще ги загробим в Беляне ?

  да вземат да направят Хемус и с останалите пари да се накичат покривите на панелките със соларни панели

 22. 22 Профил на Martin Pustinqx
  Martin Pustinqx
  Рейтинг: 242 Весело

  "Банските експерти" - мъка мъка мъъъъъкаааа. Поглеждам автора - възрастен човек... Двойна, тройна мъка...

  Е, шЪ сЪ опрайм, както казва Кулеков

 23. 23 Профил на rorikabc
  rorikabc
  Рейтинг: 517 Неутрално

  Файда от строежа наБелЯне има само Росатом и нашата шайка енергиини русороби начело с Гоце и Б.Манчев.Както и проруските тролове.....
  —цитат от коментар 5 на Messerschmitt


  И аз така мислех. Ама вече не мисля така.
  Тия мантри се разпространяват за да откажат други инвеститори.
  Който вземе реакторите му даваме и зарядните колонки и урановите мини.

 24. 24 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1381 Неутрално

  Нова АЕЦ - като да си купиш фабрика на 9 септември
  ............
  Фабрика не се купува, а се създава. С много труд, с капитал и с риск.
  Но българина его свикнаха да гледа на света по социалистически.
  Имаш пари, купуваш си фабрика, нали така?
  По-удачно би било да се каже,
  да идеш на проститутка, да и платиш предпварително
  и чак тогава да се сетиш, че си си забравил хаповете в джиба на другият панталон.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 25. 25 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2836 Неутрално

  Какъв точно е проблемът да си купиш фабрика на 9 септември ?!?? Много реститути направиха състояния 50 години по-късно... :)))))
  —цитат от коментар 16 на dr_al_hussaini


  50 години по-късно, повечето от купувачите или са били предали лъжицата (богу дух) или са се нуждаели най-вече от памперси, а не от благосъстояние .

  Най-добре е постъпил продавачът, касирайки колкото може и правейки чупензихаген в правилната страна (Швейцария, САЩ, Канада, Уругвай, Аржентина).

 26. 26 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4599 Любопитно

  Викам да продадем реакторите на мириканците
  —цитат от коментар 20 на rorikabc


  А аз викам първо да ти продадем на теб и на руските никове като теб
  ПОЧВКА В КРИМ
  РУСКА ЛЕКА КОЛА
  РУСКИ ТЕЛЕВИЗОР
  РУСКА ПЕРАЛНЯ.....
  Каквато искаш друга РУСКА ТЕХНИКА
  Пък тогава продавай на "мириканците" каквото си искаш руско.....

 27. 27 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4599 Любопитно

  тия 20 милиарда лева толкова ли няма кво да ги правим, та ще ги загробим в Беляне ? да вземат да направят Хемус и с останалите пари да се накичат покривите на панелките със соларни панели
  —цитат от коментар 21 на carmello


  Най-добре ще е ДА НЕ ГИ ВЗЕМАТ ОТ БЪЛГАРИТЕ !!!!!

  С толкова пари в джоба, БЪЛГАРИТЕ САМИ ЩЕ СЪЖИВЯТ

  ПОТРЕБЛЕНИЕТО, оттам ПРОИЗВОДСТВОТО и всичко друго.

  За сметка на БЪЛГАРО-РУСКАТА ЕНЕРГИЙНА МАФИЯ !!!!

 28. 28 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4599 Любопитно

  Много реститути направиха състояния 50 години по-късно... :)))))
  —цитат от коментар 16 на dr_al_hussaini


  Руский троле,

  Съгласен ли си СЕГА ДА ТИ СЕ ИЗЗЕМЕ ВСИЧКО !!!!
  КЪЩА, КОЛА, ВИЛА, ТЕХНИКА, СПЕСТЯВАНИЯ.....
  ВСИЧКО !!!!
  И да ти се върне след 50 години по начина по който
  го върнаха на нещастниците, които трябваше
  през всичките тези 50 години да се ползват от
  конфискуваните си имоти !

  Толкова сте ГНУСНИ ЧЕРВЕНО-РУСКИТЕ ТРОЛОВЕ, че няма повече къде...

 29. 29 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 1161 Неутрално

  Файда от енергия винаги има...
  —цитат от коментар 20 на rorikabc


  Ами свободни мощности имаме и сега, но няма купувачи на енергия. След като няма платежоспособно търсене, значи няма нужда и от нови мощности.

 30. 30 Профил на glaxo11
  glaxo11
  Рейтинг: 573 Неутрално

  До коментар [#19] от "transvaal":

  ++++++И аз мисля като вас и автора на публикацията. И съм го писал много пъти във коментари по темата, тук във форума.Технологиите за добив на електроенергия се развиват много бързо, а и енергоспестяващите технологии стават приоритет в търсенето на конкурентоспособност. Не искам да правя прогнози , които да са с висока степен на сбъдване, но съм сигурен, че потреблението и при трайно нарастване на БВП няма да надхвърлят сегашните нива.

 31. 31 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3654 Неутрално

  До коментар [#28] от "Hawaii":

  Ама да знаеш един такъв "самонастанил се" с какъв кеф го изритах от дядовия ми имот зад мавзолея на Батенберг, барабар с червеното му поколение... 😎

  Някаква другарка ми рече с пролетарски гняв: Ами сега ние къде ще живеем?!

  На което аз отговорих: Not my problem.

  Тя: Какво?! 😆😆😆

  Горките, и езици не знаеха...😎

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 32. 32 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 828 Неутрално

  До коментар [#16] от "dr_al_hussaini":

  ...ама ревем за палестинците, дето били "изгонени" от Израел (ама тия дето остават, вече имат израелско гражданство, а пък онези...благосклонно са държани в лагери от "братята" им араби).

  בני אתה אני היום ילדתיך
 33. 33 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 828 Неутрално

  До коментар [#16] от "dr_al_hussaini":

  ...ама ревем за палестинците, дето били "изгонени" от Израел (ама тия дето остават, вече имат израелско гражданство, а пък онези...благосклонно са държани в лагери от "братята" им араби).

  בני אתה אני היום ילדתיך
 34. 34 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 3986 Неутрално

  До коментар [#20] от "rorikabc":

  Права си. А отработеното ядрено гориво ще го копаме в задния ти двор.

  Gunter glieben glauchen globen
 35. 35 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4278 Неутрално

  До коментар [#25] от "Ф.Нинов":

  За съжаление нито моите, нито тези на съпругата ми са се решили на подобен ход, въпреки че са предполагали накъде ще идат нещата. Дядото на жена ми, комуто партньорите от чужбина са предлагали да се премести и да прехвърлят капитали в Швейцария остава с мисълта "абе не може които и да са да са толкова малоумни за да нямат нужда от бизнес" и "американците няма да ни изоставят"; даже след национализацията купува камион и става член на задругата, която след това разтурват и присвоятват и камиона. Просто се чудех как хората от тяхното поколение са издържали на толкова превратности на съдбата и унижения и са останали оптимисти и нормални хора.

 36. 36 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4278 Неутрално

  До коментар [#30] от "glaxo11":

  Напълно съм съгласен с вас и под един друг ракурс на съжденията: като цяло Европа (и светът) ще имат повече нужда от чиста питейна вода, чиста природа и храни. Мисля че там е бъдещето като ниша за страната, в която както демографските процеси, така и георграфското положение диктуват избор на една стратегия различна от тази на масовата индустриализация.

 37. 37 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1231 Неутрално

  Разбира се, те щото от БАН много разбират от бизнес затова само се молят за всеки лев на поредния финансов министър.
  За тия работи да питат бай Тръмп, или направо "Оракула от Омаха".

  Натиск, постоянство и търпение.
 38. 38 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 1523 Неутрално

  Това беше министър нали ?! Господ да пази България от таквиз дървени философи.
  —цитат от коментар 14 на olimpipanov


  Кажи нещо по въпроса, който коментираме НДСВ-ецо, а не се хващай за автора!
  Знаем този метод на разводняване на темата.
  Полезна ли ще бъде АЕЦ Белене или НЕ?

 39. 39 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1113 Любопитно

  Интересно пък автора дали си има хабер от ядрена енергетика

 40. 40
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 41. 41 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 5103 Неутрално

  До коментар [#23] от "rorikabc":

  ДругаркУ уранови мини у нас отдавна няма!Руските скакалци изгребаха каквото можаха....и сега искат да ни сложат отново хомот ама за 50-60 години.Дарявайки ни ядрени отпадъци закопани около Козлодуй.....

  До истината се достига с познание!
 42. 42 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 1523 Неутрално

  Интересно пък автора дали си има хабер от ядрена енергетика
  —цитат от коментар 39 на Гаргамел


  Въобще не е нужно да си ядрен специалист, за да разбереш, че те ограбват безмилостно!
  АЕЦ Белене е задраскана още в зародиша си от баш най-комунистите. Сега "десният" Боко има да отчита едни пари и се чуди какви врътки да направи за да заблуди за пореден път 80 - те % народ! И теб в това мнозинство!

 43. 43 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1425 Неутрално

  До коментар [#39] от "Гаргамел":

  Ами точно тук е скрито разковничето. Не ти трябва да си атомен физик, енергетик и прочее, трябва да си кадърен икономист за направиш съответните изчисления на различни варианти та да рзабереш нещо изгодно ли е или не. Самият факт че няма частен инвеститор в проекта говори сам по себе си. Апропо, Столичната община продавала Общинска Банка, кандидат само един - някаква офшорка регистрирана в Лихтенщайн с компания майка некакъв фонд. Фактът че никоя банка не се е заинтересувала от покупката на друга такава ( общинска банка ) е достатъчно красноречив - малки изгледи за печалба.

  БСП - Българофобски Сурогатни Путинисти!
 44. 44 Профил на Nimart
  Nimart
  Рейтинг: 4262 Весело

  И вместо Свежо пиво от планината - Светещо от равнината...

 45. 45 Профил на rorikabc
  rorikabc
  Рейтинг: 517 Неутрално

  [quote#29:"gianni"][/quote]

  що да няма купувачи. Има, има и купуват евтината от АЕЦ , даже по евтино отколкото я плащаме ние. И познай от кои партии са.

 46. 46 Профил на rorikabc
  rorikabc
  Рейтинг: 517 Неутрално

  [quote#26:"Hawaii"][/quote]

  Похвално е че настроението е любопитно.Я помисли малко.
  Знаеш ли колко много си сътрудничи САщ с Росия?

 47. 47 Профил на transvaal
  transvaal
  Рейтинг: 854 Неутрално

  Авторът е един боклук,защо не писа навремето за непазарните динозаври които са в момента американските тецове а пише драсканици в стил ала бала.
  —цитат от коментар 40 на chuggun


  Американските ТЕЦ-ове нямат нищо, ама нищо общо с Америка. Това са червени пари маскирани като Американски. Същото се отнася за Дънди Прешъс със златодобива - червени куфарчета с канадска регистрация. В крайна сметка и Тецовете и Аецовете са на едно и също котило. А Данъкоплатеца храни Партията в Сянка с цената на това, да бъде най-мизерният в Европа, с Африканска държавно-правна система и авторитета на Троянско Магаре на Русия в Европа. Това е реалността.

 48. 48 Профил на gogata1955
  gogata1955
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Непазарна АЕЦ вместо пазарен стиропор? Това е пазарен абсурд!

 49. 49 Профил на .
  .
  Рейтинг: 1772 Неутрално

  За Росатом и Русия темата Белене е приключила, ние може да си я дъвкаме и предъвкваме с години как не искаме АЕЦ, как не било добре ... никой нито ни предлага, нито ще се навие да ни строй нещо.
  Лиценза на площадките е изтекъл, за започване на строеж трябва всичките процедури от начало, а това е едно 5 години след като се вземе решение че ще се строй.

 50. 50 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 4025 Неутрално

  Днес четох, че най- големият американски производител на слънчеви панели, First Solar вече продава панелите си на цена 25 цента на ват. Помислете, панелите на една електрическа централа с големината на единият реактор на Белене биха стрували $250 милиона. И това са панели, произведени в САЩ, не панели произведени в Китай или на някое друго по- евтино място, които вероятно ще са дори и по- евтини. Един ядрен реактор струва десетина пъти повече.

  За какво ни е?

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 51. 51 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1425 Неутрално

  До коментар [#50] от "Realist":

  Проблемът със соларите не са панелите а батериите. Скъпи са, а за БГ стандарта дори много скъпи. Плюс това експлоатационният им срок е по-кратък от панелите. За БГ домакинствата все още не е изгодно да си инсталират собствени солари и перки. В други държави е станало практика особено за по-слабо населените райони.

  БСП - Българофобски Сурогатни Путинисти!
 52. 52 Профил на Realist
  Realist
  Рейтинг: 4025 Неутрално

  До коментар [#51] от "tsyrvulan":

  Не ни е нужна и скъпа АЕЦ. АЕЦ е сред най- скъпите от всички налични решения. Плюс това, енергетиката се развива и тренда е съвсем ясен за следващите 10 години, поевтиняване и масовизиране на енергоспестяващите технологии и поевтиняване и масовизиране на екологичните решения.

  Не е ли по- мъдро да изчакаме, налични базови мощности ще имаме достатъчни и след 10 години. Но пък няма да сме се увътрили със скъп проект на който тока е непродаваем и българите ще трябва да одрусват и последните стотинки от джобовете си за да го плащат.

  Демокрацията е несъвършена, но никой не е измислил нещо по- добро.
 53. 53 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3273 Неутрално

  До коментар [#19] от "transvaal":
  "И накрая - само идиоти могат да изложат на радиоактивен риск района, при положение, че физически и технически е напълно възможно да се генерират същите мощности, напълно екологично, без зависимости от враждебни сили (да, именно враждебни, ние сме в НАТО, те са от грешната страна), и за по-малко пари и без зависимости дори от приятелски страни - купуваш оборудване с пари (сиреч с труда си) честно и почтено без секретни протоколи и без да се отчиташ на Руския посланик."

  Можеше например на площадката в Белене да се построи газова електроцентрала, захранвана с шистов газ от големите залежи , които България притежава,като изравнител при нощна консумация , когато основната произвеждана електроенергия у нас се осъществява от соларни панели, монтирани на десетките хиляди декари унищожена българска плодородна земя от Марица изток.
  Вместо това купуваме руски атомни реактори и строим "американски" централи с руски капитали, които да горят нискокалоричните въглища на Марица изток.

 54. 54 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1425 Неутрално

  До коментар [#52] от "Realist":

  Оооо, напълно съм съгласен че не ни е нужен скъп АЕЦ. Коменатрът ми беше за соларите и защо не са популярни сред домакинствата в БГ.

  БСП - Българофобски Сурогатни Путинисти!
 55. 55 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 1569 Неутрално

  До коментар [#6] от "zhivko6461":Нотариуси, валидиране......това е за правова държава.След 9.09.1944 г. комунистите просто са заграбвали фабрики, имущество, жилища...Бившите собственици са били щастливи, ако се отърват само с изгонване от жилището или изселване в далечен район.
  —цитат от коментар 11 на mitko11

  Моят коментар е почти идентичен по смисъл с Вашия. Не го ли разбрахте?

 56. 56 Профил на Дългия
  Дългия
  Рейтинг: 1160 Неутрално

  До коментар [#19] от "transvaal":

  Най-смисления и пълен разбор на темата" БелЯне", който съм чел, браво!

  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

 57. 57 Профил на serafin
  serafin
  Рейтинг: 849 Неутрално

  До коментар [#19] от "transvaal":
  До коментар [#36] от "daskal1":

  Няма да се впускам нито в технологичната, нито във финансовата, нито в екологичната страна на въпроса с белЯНЕ.

  Прост, ама много прост битов пример:

  У дома ВСИЧКИ лампи са сменени с LED и се получи следното:
  С конвенционални (с нажежаема жичка) инсталирани 1250 W
  С LED инсталирани 115 W
  На покрива ми е инсталиран панел за затопляне на вода.
  Всички домашни уреди - пералня, готварска печка, отопление е с клас поне А...
  Жилището ми е санирано и топлоизолирано.
  С тези (за сега) мерки съм намалил енергопотреблението с близо 50% (имате предвид, че дори и през зимата при слънчево време панелът се нагрява достатъчно)
  Чакам момента, в който да си инсталирам соларните панели и да си произвеждам и ток, който да връщам в мрежата когато ми е излишен....

  Ако искаш нещо да НЕ бъде свършено създай комисия
 58. 58 Профил на serafin
  serafin
  Рейтинг: 849 Неутрално

  До коментар [#19] от "transvaal":

  Впрочем ОГРОМЕН + за изключително смисления анализ на темата!

  Ако искаш нещо да НЕ бъде свършено създай комисия
 59. 59 Профил на serafin
  serafin
  Рейтинг: 849 Неутрално

  До коментар [#45] от "rorikabc":

  Продават еФтино, щото иначе трябва да си заврат жиците на едно сенчесто място, за да им светят носовете и очите, иначе чайника ЩЕ ГРЪМНЕ!
  Питайте някой да ви обЯсни как се спира атомен реактор (не, не е като да му дръпнеш шалтера) и как се балансира системата

  Ако искаш нещо да НЕ бъде свършено създай комисия
 60. 60 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8649 Неутрално

  "Замислена е още през 1980-те години, но реализирането ѝ е замразено през 1990 г., а опитите за продължаване на проекта са неуспешни и през 2012 г. проектът е спрян с решение на парламента."
  Сега, след като 80% от българите се оказаха дебили, те пак ни лъжат, че има инвеститор, който така , за черните ни очи , ще се набута с едни 10-12 млрд. /а може и доста повече, защото толкова е щяла да струва 2012 година/евро без да знае, какво ще го прави този скъп ток. Освен това, след спирането на централата през 2012 от НС, всичко трябва да започне отново. Разрешителни, ОВОЗ-и , анализи от ядрените регулатори и всякакви други документи. Това навежда на мисълта,че тази централа никога няма да види бял свят, тя просто ще се използва, за да се краде законно.

 61. 61 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 3136 Неутрално

  Още един умник с експертиза в енергетиката, дето смята, че можеш да местиш реактор, все едно, че е кокошка от един курник в друг! Или че можеш да го държиш под навеса като вършачка!

  Мърфи е оптимист!
 62. 62 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 11438 Неутрално

  България - най-печелившия пазар на Росатом.
  Печелят милиарди срещу неясни обещания за нещо, без да имаме нужда от него, вземат ни скъпо и прескъпо без да го доставят, но затова пък го "изкупуват", но само ако им платим. И така вече 30 години.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 63. 63 Профил на grunci
  grunci
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#13] от "Един препатил":


  "Спорът се води по абсурден начин...."Естествено, след като и самият спор е абсурден. АЕЦ "Белне" никога няма да бъде построена. Просто защото не може да бъде построена.
  —цитат от коментар 13 на Един препатил


  И как достигна до туй велико умозаключение? Или просто така ти се ще?

 64. 64
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 65. 65
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 66. 66 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4599 Весело

  А нощно време на свещи ли ще караш?
  —цитат от коментар 65 на grunci


  На ВИЕНСКИ СВЕЩИ !!!!

  В ЦЯЛА АВСТРИЯ ПУКНАТА АЕЦ НЯМА !!!!

  И са "НА СВЕЩИ"

  ха-хааааааааааа

 67. 67 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 4599 Весело

  [quote#26:"Hawaii"]
  —цитат от коментар 64 на grunci
  Те мираканците са доказано тъпи, тъй че може и да ги купят.[/quote]

  Ти без да искаш, "похвали" не "мириканците", а

  РУСНАЦИТЕ "ПОХВАЛИ"

  Значи трябва ДА СИ "ДОКАЗАНО ТЪП" за да КУПИШ НЕЩО РУСКО

  Ха-хааааааааа

 68. 68 Профил на glaxo11
  glaxo11
  Рейтинг: 573 Неутрално

  До коментар [#36] от "daskal1":

  ++++++Много добре сте формулирал и тези аспекти! Поздрави!

 69. 69 Профил на fusion
  fusion
  Рейтинг: 225 Весело

  Манипулативни твърдения на отявлен противника на ядрената енергетика и обсолютен лобист на ВЕИ..какво да пише..?!?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK