Битката за корупцията

Борислав Сарафов съобщава на нарочна пресконференция разкритията на акцията "Костинброд", вляво главния прокурор Сотир Цацаров, 15 май 2013 г.

© Надежда Чипева

Борислав Сарафов съобщава на нарочна пресконференция разкритията на акцията "Костинброд", вляво главния прокурор Сотир Цацаров, 15 май 2013 г.Авторът е директор на Българския институт за правни инициативи


Днес (сряда 06.12.17) е много важен ден. И не само защото е Никулден, а защото на политическата и съдебната арена ще се разиграят обсъждания и диалози, които не са чести.


Какво предстои всъщност?
От 11 часа прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет изслушва единствения кандидат за директор на Националната следствена служба


г-н Борислав Сарафов. Изненади не се очакват. Съдейки по концепцията на г-н Сарафов, той е подготвен (все пак беше и кандидат за главен прокурор през 2012 г.) и с помощта на сегашния главен прокурор ще се справи с всички поставени му от професионални и други неправителствени организации въпроси. Ще се състезава само със себе си и да се надяваме, че след като го изберат, НСлС няма да се нуждае от спасител (последното е перифраза от текст от концепцията на г-н Сарафов (стр. 4), който пък на свой ред е перифразирал бившия главен прокурор Велчев) или пък ще го припознае като свой спасител.


Следва далеч


по-интересното заседание на постоянната парламентарна комисия по правни въпроси


чийто дневен ред се състои само от две точки.


В 14.30 ч. под точка 1 започва първото по рода си "Обсъждане (диалог) на основание чл. 27 от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание с г-н Сотир Цацаров, главен прокурор на Република България". След него пък, под точка 2, ще се обсъжда за второ гласуване законопроектът за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество.


Парламентът очевидно твърдо е решил да преизпълни няколко пъти програмата си до края на годината, за да може страната ни да започне председателството на Съвета на Европейския cъюз някак си на чисто – без тежки законопроекти, които да дават храна на опозицията и президента, и без неосъществен (дори и толкова анемичен) контрол върху работата на прокуратурата.


Притеснението от последното е толкова силно, че на сайта на парламента, където е обявен дневният ред на правната комисия, е написан цитираният по-горе текст – "обсъждане (диалог)".


Тази очевидно странна формулировка създава впечатление за съзнателно желание за избягване на всякаква мисъл дори, че парламентът може да изисква каквото и да било от главния прокурор.
Дали да очакваме сериозен разговор, емоции и политически провокации дори? По-скоро не.
Битката за корупцията в България навлезе в популисткия си стадий и всеки иска да е победител.


Всеки иска да яхне коня на говоренето за корупцията


и справянето с нея и да си закичи ревера с някой и друг успех. Подминавана с пренебрежение и замитана под килима, изведнъж корупцията стана звездата на парламентарния и не само подиум. От лятото се притоплят стари тези и текстове, работни групи легитимират концептуално грешни подходи.


И докато всички са се концентрирали върху това как да се преборим с нещо, което българинът приема за напълно естествено (защото, ако не го приемаше, нямаше толкова дълго да толерира система, която е основана на институционална корупция), никой не говори за това какво би могла да ни донесе корупцията.


Защото тя има и положителна страна. Ако се устои на изкушението (парично и властово най-вече), ще има много повече средства за развитието най-вече на социални и образователни услуги, които са толкова силно необходими на общество, останало без социалното си самосъзнание и без добро образование.


Ако хората, имащи властта да вземат важните решения в страната, знаеха, че от другата ѝ страна стои отговорност и смирение, може би нямаше да водят такава битка за овладяването на корупцията, а щяха да дават пример за спазване на правилата и понасяне на последствията при неспазването им. А ако се спазват правилата, ще се намали бюрокрацията, административните процедури няма да ни се виждат като непреодолима преграда, а икономиката ще тръгне още по-нагоре.


Днес в парламента ще се води битката за корупцията – персонална, институционална и систематична. И желанието е тя да приключи до края на годината, за да може страната ни да започне едно безкорупционно председателство.


Може би датата не е избрана случайно. Свети Никола е победител и е извършил много чудеса. Той е повелител на моретата, реките и езерата и избавител на моряците. В битката за корупцията обаче не е ясно дали ще има победител. Не е ясно също така дали българският парламент не се нуждае повече от спасител, който да го избави от мътните води на един изначално сбъркан законопроект, който се прокарва единствено и само заради политически егоцентризъм и късогледство.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (12)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2934 Весело

  Надвикване за корупция
  Много добро понятие.
  В България трябва да патентоваме някакъв метод за класифициране темите на публичните спорове за корупция. Убеден съм, че има обективни условия подобно на времето когато Менделеев е забелязал закономерностите между химичните елементи и е създал знаменитата си таблица на Менделеев.
  Например част от темите могат да се класифицират по сумите пари, които носят на корупционерите, друга тема може да бъде цвета и миризмата на темата.
  Дори си мисля, че миризмата на различните корупционни теми е наистина много пикантен параметър.

  подпис
 2. 2 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6587 Неутрално

  Само 6% вярват на парламента и главния прокурор. Каква битка, какъв свети Николай :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 3. 3 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 3975 Неутрално

  Дори не е и обсъждане (диалог), защото в момента Цацата от парламентарната трибуна чете конско на всички – на депутати, на Бойко Рашков.

 4. 4 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2314 Неутрално

  За сигурния избор на Сарафов нямам думи - за неговата дейност като прокурор, вън от 100% верноподанническото поведение към Цацаров, аз лично не съм чул нищо, освен че му се 'случи" една малка катастрофа в Бояна, за която се подразбра, че не е бил и съвсем трезвен , но за сметка на това всичкосе потули.
  Е, когато такъв човек ще оглави следствието, как да очакваме нещо хубаво, напротив, още от там ще се замазва всичко, което му се нареди. Дори и във физически план, като че ли се е устремил от света троица, да помогне за образуването на каре:).

 5. 5 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2090 Неутрално

  Ако в понятието "битка с корупцията" се смени "битка с" със "замитане на" , ще бъде по–точна.

 6. 6 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8473 Неутрално

  Като гледам, кой ще се бори с корупцията, направо се отчайвам. По-скоро тези ще се борят с борците против корупцията.

 7. 7 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1535 Неутрално

  Много е важно да изкарваме българитепрост, корумпирани и некадърни.

 8. 8 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 1436 Неутрално

  "НСлС няма да се нуждае от спасител (последното е перифраза от текст от концепцията на г-н Сарафов (стр. 4), който пък на свой ред е перифразирал бившия главен прокурор Велчев)"

  Барис велчев!!! Христо Иванов много кал хвърли както по Филчев, така и по "падуана му" според него - Цацаров. Но не пророни ни дума за Борис Велчев! Също като за комунистическия режим - "Безхаберни, когато са на власт и „загрижени” в опозиция"
  http://www.faktor.bg/bg/articles/desnite-i-izuchavaneto-na-komunisticheskiya-rezhim-bezhaberni-kogato-sa-na-vlast-i-zagrizheni-v-opozitsiya

 9. 9 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 1436 Весело

  "Всеки иска да яхне коня на говоренето за корупцията"

  - Кресчендото на определени говорители е известно на всеки заинтересован. Някои го определят като дубъл на ОФ-то на Станишев. Аргументите срещу тази теза са слаби и не издържат критика. :)
  "старата политическа класа в лицето на Иван Костов и Георги Първанов" /Плевнелиев/

 10. 10 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 1436 Весело

  "никой не говори за това какво би могла да ни донесе корупцията.
  Защото тя има и положителна страна"

  - Глупости на търкалета. Корупцията на приватизацията ни донесе завладяна държава. Един нов тоталитаризъм на пропорционални избори, овладяни от мрежата на ДС партии, НПО-та, анализатори и блогъри, архонти, масони, тамплиери и прочее, все стремежи на една определена класа да легитимира себе си като аристокрация.
  Хм, "аристокрация"...

 11. 11 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2433 Неутрално

  Тоя го назначиха да си продължи разследването на фалшивите бюлетини, бусовете с двойни дъна и другите шпионски афери, честно и почтено предадени от Бареков и раздухани от Мая по телевизията!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 12. 12 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2180 Весело

  До коментар [#5] от "stedim":

  Ма там е работата, че в текста никъде няма битка "С" корупцията. Напротив, авторката говори за "битка ЗА корупцията", което можем да отдадем или на когнитивна инвалидност, или за някакъв новобългарски език по системата "Вегертседер".

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK