Царските имоти: цивилизованият изход e споразумение и закон

Премиерът Бойко Борисов и бившият министър-председател Симеон Сакскобургготски заедно с крал Салман след танца със саби по време на посещението в Саудитска Арабия в края на ноември 2017. Сакскобурготски беше представен като почетен гост в българската делегация

© Фейсбук профил на Ваня Тучева

Премиерът Бойко Борисов и бившият министър-председател Симеон Сакскобургготски заедно с крал Салман след танца със саби по време на посещението в Саудитска Арабия в края на ноември 2017. Сакскобурготски беше представен като почетен гост в българската делегацияДа върнеш имущество на български гражданин, след което с мораториум парламентът да му забрани да се разпорежда с имуществото, като междувременно му го отнемеш, въвличайки съда в своето политическо по същество дело...И всичко това - при действаща Конституция, която провъзгласява частната собственост за неприкосновена. И след това именно поради категоричността на Конституцията и всички европейски норми, защитаващи частната собственост, да се видиш принуден да търсиш излаз от тресавището - юридическо, политическо и морално, в което си се натресъл, създавайки работна група, която "най-сетне да предложи решение".


Това са, с три изречения, действията на българската държава по казуса с реституираните и отново одържавени имоти на царската фамилия към днешна дата - действия, които се очаква да доведат до осъждане от Европейския съд в Страсбург. В понеделник министърът на правосъдието Цецка Цачева оповести решението на работната група, а то е, че изпълнителната власт няма да предприеме нищо, топката е в парламента, който може да създаде специален закон, но правителството няма да инициира такъв. Да си решат депутатите, ако имат воля и съгласие. Това става две седмици след като Министерството на регионалното развитие и благоустройството внесе в съда искане за спиране на две дела - за Врана и за Царска Бистрица. Тъй като молбите за спиране на двете дела са внесени с условие "до произнасяне на работната група", сега те са фактически изтеглени.


До момента държавата е спечелила окончателно на три инстанции спора за чифлика Кричим /през 2012 г./, за къщата в Ситняково /2016/ и за хижата Саръгьол в Рила /2016/. На втора инстанция са спечелени делата за Царска Бистрица и земеделското имение Врана. Без решения все още на първа инстанция са Врана и горите в Рила.
Дотук ни докара политическата демагогия "в защита на държавния и обществен интерес"


Областни управители от различни цветове и земеделски служби започнаха реституирането на имотите въз основа на решението на Конституционния съд, взето единодушно през 1998 г., което отмени указа на Държавния съвет от 18 декември 1947 г., който гласи: " Обявяват се за собственост на Народната република България всички движими и недвижими имоти, находящи се на територията на България и принадлежащи на семействата на бившите царе Фердинанд и Борис и на техните наследници, лично придобити и наследени". Този указ е бил предшестван от опис на правителството от 1946 г., в който са посочени личните имоти на царската фамилия - 13 на брой, от които наследникът Симеон Сакскобурготски поиска връщане на седем.


И коментарът можеше да свърши тук - с простия и презрян въпрос на здравия разум, който пита: ако изброеното в описа недвижимо имущество не е било частна собственост, какво е наложило да бъде одържавявано. Но не може да свърши тук коментарът - простият въпрос бе удавен в най-кресливото политическо лицемерие, което през годините се превърна в ефектно предизборно оръжие на всички политически партии. "Десни" и "леви" подхвърляха на избирателите си стръвта на завист, прерастваща в откровена ненавист към наследника на царете, а и самият той цар от 1943 до 1946 г., че "ще върнат на народа имотите, които му принадлежат". (Само пътем отбелязвам: със спечеления окончателно от държавата царски чифлик Кричим в момента разполага НСО.)


Популисткият пробив, който погреба историческите факти и възкреси омразата "по дефиниция"


Така през декември 2009г. мнозинството на ГЕРБ по предложение на Яне Янев и с подкрепата на СДС и "Атака" гласува противоконституционния по мнението на всички юристи мораториум, с който забраниха на признатия вече за собственик Симеон Сакскобургготски да се разпорежда с имуществото, като същевременно го задължиха да го поддържа в добро състояние, до приемането на закон. /Спомням си, че тогава Бойко Борисов се спотайваше от журналистите, както и сега/.

Така популизмът с мащабно промиване на мозъците, за което огромна роля изиграха и медиите, постигна разрушителен пробив в масовото съзнание - "дошъл да заграби имотите, които не са негови, а на държавата".


Докато всички други - сини и червени, можеха да си реституират отнетото от техните предци. А всяка различна гледна точка, която се опира на историческите факти и не се вписва в мейнстрийма за "мадридския навлек", бе третирана като царско блюдолизничество. Да бъде ненавиждан или поне нападан в разговор царят заради имотите се превърна в знак на изискан интелектуален вкус. Аргументи не се слушаха.


Здравият разум съвсем отстъпи и пропагандата придоби действия на живо по телевизията, когато самият земеделски министър Мирослав Найденов извика телевизионните камери, за да покажат как той собственоръчно отнася купчината папки в съда, за да възстанови "историческата справедливост", отнемайки горите в Рила. (Пак само пътем ще отбележа: да приемането на мораториума в реституираните от Симеон Сакскобургготски рилски гори не е установена бракониерска и друга незаконна сеч, казаха от МЗ на мой въпрос в началото на годината).


Сред тази атмосфера на властваща пропаганда съдът трябваше да каже независимата си дума


И съдът каза (имам предвид най-вече решението на състава на Върховния касационен съд по делото за чифлика Кричим от 2012, защото това решение предопредели изхода на останалите дела), че интендантството на цивилната листа на царя, което стопанисва и управлява имуществото му, е държавна институция, и следователно имотите, чиито нотариални актове са на името на интендантството, са държавни, а не лични на царете.


Защо съдът не назначи експертиза от историци що е това интендантство на цивилната листа на царя?


Аз нямам отговор. Този въпрос се избягва публично от всички говорители по темата, вероятно защото е неприлично да се пита по решения на съда.


Но има още въпроси: тримата върховни съдии игнорираха всички писмени документи и всички свидетелски показания за собствеността на имотите и за характера на интендантството, представени от страната на наследниците на царската фамилия; включително правилника на интендантството, от който се вижда, че е било гражданска канцелария за управление на царското имущество. Тримата съдии игнорираха и всички въпроси, произтичащи от логиката на действащите в Царство България закони.


(Само някои от въпросите: Защо, ако интендантството е държавен орган, липсва документ за учредяването му, а правилникът не еи публикуван в "Държавен вестник"; защо не фигурира в никой регистър на юридическите лица; защо не са одитирани харчовете му от Сметната палата; защо главният интендант и служителите се назначават от царя без приподписване от министър; защо интендантът може да купува и продава с парите на царя само по упълномощаване от монарха... Защо над половината от възраженията в касационната жалба изобщо не бяха обсъдени... Съдът се опря основно на това, че интендантството управлява освен личните имоти на царя, също и държавните, които той ползва, а разходите за държавните се поемат от бюджета.)


Така България се оказа единствената държава в света, чиито царе не са имали частна собственост


С изключение на къщата в с. Баня, Карловско, построена от цар Борис III. Въпреки стотиците продавателни записи за покупка на земя край Врана и Кричим от княз Фердинанд в края на 19-ти и началото на 20-ти век, които се намират в Държавния архив. Впрочем всички имоти са построени от княз /след Независимостта цар/ Фердинанд, без къщата в с. Баня.


В историята на Третата българска държава до 1947 г. са правени три описа на всички покрити сгради в България - от три правителства: на Александър Стамболийски /1923/, Андрей Ляпчев /1933/, и от Кимон Георгиев /1946/. И в трите описа имотите на царя, стопанисвани от интендантството, фигурират разделени на частни и държавни. Трябваше да доживее България до днешните си демократични времена, да се родят политици като Яне Янев, Бойко Борисов, Мирослав Найденов и да обявят, че "царските имоти са били винаги държавна собственост, тъй като принадлежали на короната", каквото и да значи това.


Щом съдът е казал, изпълнява се - това означава да има правов ред


Уважението към правовия ред означава да се изпълняват решенията на съда. Но не и да не бъдат коментирани. Вероятно върховните съдии по съвест и убеждение са взели решението си, тъй като са смятали, че така защитават държавния и обществен интерес. Това е моето обяснение за решение №209 по гражданско дело №673/2011 г. на Върховния съд (делото Кричим), - първото решение в полза на държавата.


Има и друго обяснение: по принцип съдебните решения са "крайни", в смисъл категорични, за да се предотврати противоречивата практика. Казано с прости думи: всякакви колебания, всички "може би" и "вероятно", които възникват при обсъждането на доказателствата и в които се отразява безбрежната сложност на всеки казус, накрая съдът е длъжен да неутрализира в кратката категоричност на решението - "съдът потвърждава" или "съдът отменя".


Има обаче и трето:


Съдиите не работят във вакуум, а в отровената политизирана среда, която си е казала думата преди тях


Съдиите работят сред прегазено разделение на властите от политическите властници. (Да припомням ли как премиерът Бойко Борисов пристигна - не, връхлетя, във Висшия съдебен съвет да държи назидателна реч, без да го е поканил ВСС; и как върховните управители на съдебната власт дори не го попитаха "кой ви покани, г-н министър-председател", и до днес нямат реакция по скандалната демонстрация, а се хвърлиха да засвидетелстват почит и преклонение? Е, сред тази предадена отвътре независимост на тяхната власт работят съдиите, затова и техните решения могат и трябва да бъдат коментирани...)


Затова и смятам, че най-тежкото поражение, което сагата с царските имоти нанесе, е именно въвличането на съда в игрите по решаването на един по същество историко-политически въпрос. Решението трябваше да бъде политическо от самото начало с приемане на закон за царските имоти, както бе приет законът за реституцията за всички български граждани. Сега, пред задаващия се унизителен изход за българската държава в Страсбург, достойният изход е извънсъдебно споразумение между държавата и един неин гражданин и изготвянето на закон за царските имоти. Защото лишаването от собственост на един български гражданин, докато на всички други граждани бе дадено право със закон да си реституират отнетата недвижима собственост, е


пар екселанс дискриминация на основание, че този човек е бил цар


Ако ние като народ сме съгласни с това, заслужаваме съдбата си. Разликата между тази дискриминация и болшевишко-класовата е в използваното оръжие - пропагандата замени нагана. Чудя се кой ще е този наш юрист, който ще съумее да напише защитното становище на българската държава, ако й бъде поискано от Европейския съд в Страсбург: становище, което ще трябва да обясни логично как така държавата първо връща едни имоти и после ги взима обратно.


Затова споразумението е цивилизованият начин за излаз от тресавището.


И ако то се окаже невъзможно, ще е


заради страха на Борисов от обработената вече негативна обществена реакция и от рекета на коалиционния му партньор


Така разрешаването на казуса най-вероятно отново ще се отложи и накрая ще се произнесе Страсбург. А кашата е забъркана от политиците /осъществено с благословията на Бойко Борисов/ и трябва да бъде изчистена от тях /пак от Бойко Борисов/. Друг разумен изход няма. Народ и държава, които не уважават собствената си история, да не очакват уважение от други.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (116)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1201 Неутрално

  Да му вземат и гражданството и сагата ще приключи.

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 2. 2 Профил на tokkay
  tokkay
  Рейтинг: 689 Неутрално

  България не е ли парламентарна република? Защо отсвякъде слушам "цар", "царски имоти"? Ако има нещо за наследяване от баща или майка, да го взима. Ако иска да наследява имотите на "царя", дайте ми идна по-дебела тояга да му ги върна.

  No Pain No Gain
 3. 3 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 965 Неутрално

  Точно така е. И всъщност всичко стана, защото спечели избори и беше премиер. Ако не се беше случило, никой нямаше да каже и дума по въпроса.
  Например сигурно стотина души знаеха, че Марин Райков е посланик в Италия. Когато обаче премиерът Райков назначи посланик Райков пак в Италия, изведнъж това стана скандално и грозно.
  Глупаво и несправедливо.

  Доброто е заразно
 4. 4 Профил на ''zms15783''
  ''zms15783''
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Нашата арабска експедиция е с продължение.
  Наполеон покорява Египет ,-)

 5. 5 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 965 Неутрално

  До коментар [#2] от "tokkay":

  Защото е цар, точно както Петър Стоянов е президент.
  Последният жив човек, който носи титлата цар, между другото.

  Доброто е заразно
 6. 6 Профил на ь
  ь
  Рейтинг: 1236 Неутрално

  Интенданството - кой е плащал заплатите?
  Имотите - кой е плащал строителството?... нещо пропускам, но отговорите ми бягат :) Ако някои имоти ги е строила/платила държавата и предоставила/подарила в случая на цар/княз, то редно е и тя да може отново да си ги придобива/отнема обратно в нейна полза. Царя сам си е виновен, като не заяви ясно реституционните си интереси при завръщането си в България(май дори заяви, че няма такива при Кеворк), които за мен са си напълно нормални... но още не съм убеден в състоятелността им.

  простотията ходи по хората, затова обичам животните ...Цъкам само "+" ... но не на всеки!
 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 8. 8 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3306 Неутрално

  "......ако изброеното в описа недвижимо имущество не е било частна собственост, какво е наложило да бъде одържавявано." /цитат от статията/
  Ех Петя, Петя и ти стана царски блюдолизец. И то не от интерес, а само заради идеята. А идеята е проста "щом имотите са били одържавени, значи са били царски". Ама не може така. По това време практически цялата едра собственост е била национализирана. Затуй при реституцията всеки доказва собственост с документи и неопровержими доказателство. Как така династията става собственост на половин Рила? Първо кой е бил предишния собственик, който продава Рила? Какви пари донесъл Фердинанд за да купи толкова мащабни имоти? Ако пък са му подарени, законно ли е станало това? Ако пък са "присвоени" или "придобити", то тук има думата само закона.

 9. 9 Профил на vinetu
  vinetu
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Абе Дневник, нали бяхте критици на властта?

  https://sites.google.com/site/demokraturailidictatura/
 10. 10 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 965 Неутрално

  До коментар [#8] от "Judjuk":

  Не, не е така. Щом са били одържавени, значи преди това те не са били държавни. Тук царски няма значение.

  Доброто е заразно
 11. 11 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1438 Неутрално

  Петя, трябва да се спазват законите, трябва да се уважава историята, да! Но ми се струва, че Вие сте пристрастена към този казус и не виждате главното: не подхожда на един "цар" да иска имотите си, не му подхожда да съди държавата си! Имаме израз "Капитанът напуска последен кораба" – това означава отговорност и грижа към екипажа, готовност за саможертва. Ако Симеон беше капитан на кораба ни, щеше ли да мисли за екипажа и кораба, или щеше да се погрижи как да натовари на спасителната лодка ценното си имущество? Ако иска поне частично да върне изгубената народна любов, трябва се откаже от претенции към имотите в полза на държавата.

 12. 12 Профил на ЙЕИ
  ЙЕИ
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#6] от "ь":

  Има си документи - и отговорът е прост - Царя и царското семейство.
  Може да са ползвали пари за това от държавната субсидия на царят. НО тя му е гласувана от парламента и как ще си я харчи си е негов личен проблем
  ТОЧНО както със земеделските производители. КУПУВАЛИ СИ БИЛИ ДЖИПОВЕ. Ами гласувана им е субсидия, преведена им е, изхарчили са я както намерят за добре.

  ЗАВИСТА на дребните душици(Андрешковците) в България е движеща сила

 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 14. 14 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1709 Весело

  Малий, Бравопетя е открила топлата вода. Ако има български гений, то той е геният на завистта, но е добре авторката да прилага същия аршин към всичките свои творения защото в ушите на автентичните комуняци днес тя звучи кощунствено.

 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 16. 16 Профил на traveler1
  traveler1
  Рейтинг: 778 Неутрално

  Петя, трябва да се спазват законите, трябва да се уважава историята, да! Но ми се струва, че Вие сте пристрастена към този казус и не виждате главното: не подхожда на един "цар" да иска имотите си, не му подхожда да съди държавата си! Имаме израз "Капитанът напуска последен кораба" – това означава отговорност и грижа към екипажа, готовност за саможертва. Ако Симеон беше капитан на кораба ни, щеше ли да мисли за екипажа и кораба, или щеше да се погрижи как да натовари на спасителната лодка ценното си имущество? Ако иска поне частично да върне изгубената народна любов, трябва се откаже от претенции към имотите в полза на държавата.
  —цитат от коментар 11 на Fiji


  Когато давате съвети на Царя да дарява, да се бяхте поинтересували колко декъра дари във Враня първо. След това няма да е лошо да му дадете пример лично вие, като дарите от вашата/бащина собственост на държавата не всичко което имате( както препоръчвате на Царя), но поне едно апратаментче пък макар да е панелно дори.
  Чак след това ще ви призная правото да давате акъли като по-горните дето сте изплещили.

  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
 17. 17 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 976 Неутрално

  Ако има нотариален документ за ,,царските имоти,, да му ги дават
  и да не спекулират със понятието ,, цар,, , защото той е престолона
  следник който не е коронован. Като наследник на има право на тези
  които са собственост на семейството му, но не и тези на държавата !!!

 18. 18 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1438 Неутрално

  До коментар [#16] от "traveler1":

  Аз дарявам имотите си на децата си, не се опитвам да ги ощетявам – те са моето семейство, аз съм "царицата" вкъщи. За един цар държавата е неговото семейство. Държавата, която го прие и му предложи да я управлява, тази държава той съди! Защо не се опита да осъди комунистическа България, че му е взела имотите? И тогава имаше съд в Страсбург! Защо?

 19. 19 Профил на tokkay
  tokkay
  Рейтинг: 689 Неутрално

  До коментар [#5] от "dogwoman":

  Да си я носи вкъщи, ако ще и корона да си слага. Република България няма монарси и всички са равни. За мен е един обикновен гражданин със същите права като останалите българи. Както и Стоянов.

  No Pain No Gain
 20. 20 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 965 Неутрално

  До коментар [#16] от "traveler1":Аз дарявам имотите си на децата си, не се опитвам да ги ощетявам – те са моето семейство, аз съм "царицата" вкъщи. За един цар държавата е неговото семейство. Държавата, която го прие и му предложи да я управлява, тази държава той съди! Защо не се опита да осъди комунистическа България, че му е взела имотите? И тогава имаше съд в Страсбург! Защо?
  —цитат от коментар 18 на Fiji


  Защо пишеш глупости. Кога комунистическа България е признавала съд в Страсбург. И откъде накъде държавата била семейство на царя?

  Доброто е заразно
 21. 21 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 965 Весело

  До коментар [#17] от "valtoro":

  Разбира се, че е коронован. Това не е вярно, че бил престолонаследник.

  Доброто е заразно
 22. 22 Профил на traveler1
  traveler1
  Рейтинг: 778 Неутрално

  До коментар [#16] от "traveler1":Аз дарявам имотите си на децата си, не се опитвам да ги ощетявам – те са моето семейство, аз съм "царицата" вкъщи. За един цар държавата е неговото семейство. Държавата, която го прие и му предложи да я управлява, тази държава той съди! Защо не се опита да осъди комунистическа България, че му е взела имотите? И тогава имаше съд в Страсбург! Защо?
  —цитат от коментар 18 на Fiji


  Е щом не правита разлика между " държавата" преди 09.09.1944г. и пародията след това та и до наши дни. Какво да коментираме...
  Относно даряването на децата ви... Винаги съм се втрещвал когато някои хора казват - правя курбан(по повод някакъв), но ще го раздам на децата ми да го изядат. Та и ваща е такава за съжаление. Курбан се прави за раздаване на непознати хора или комшии като символ някакъв... децата е ясно, че гладни няма да останат, ама те да са целта на раздаването... :)

  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
 23. 23 Профил на Само Левски
  Само Левски
  Рейтинг: 981 Неутрално

  Евала за тази статия.В България имало и честни журналисти.Браво на Петя Владимирова.Поздравления от мен.

 24. 24 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3306 Неутрално

  До коментар [#8] от "Judjuk":Не, не е така. Щом са били одържавени, значи преди това те не са били държавни. Тук царски няма значение.
  —цитат от коментар 10 на dogwoman


 25. 25 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3306 Неутрално

  До коментар [#8] от "Judjuk":Не, не е така. Щом са били одържавени, значи преди това те не са били държавни. Тук царски няма значение.
  —цитат от коментар 10 на dogwoman


  Не е така. Най-надеждният документ е документът за собственост - договор за покупка, нотариален акт, както и съпътстващите документи за регистрация, деклараци, съпътстващи преписки и др. под. Ако да речем съм си загубил документите и няма съпътстваща информация губя имота, даже и мой да е. Национализацията не е документ за собственост.

 26. 26 Профил на Непукистка
  Непукистка
  Рейтинг: 2595 Весело

  Сега се сещам, защо Знамето е обърнало посоката и плющи в лицето на "свещените крави", подопечни на Лозанчо (да се свети името Му!). Другарят Екимджиев, бивш прокурор, виден антигербаджия и "слабост" на авторката, е адвокат на онзи, който замени титлата си с... прякор и има намерение да осъди България за милиони евро (що ли, след като е ясно, че българската държава е плащала на царете си, защото са именно такива и ДОКАТО са били на служба, образно казано). Така наречените "царски имоти" не са повече от... "ведомствени" жилища, които се обитават само от служителите на "ведомството".
  А иначе си беше ясно, че и за мораториума, и за решенията на съда, и за липсата на закон за уреждане на въпроса е виновен... кой друг, освен Борисов, хахах... Да запитам все пак, той не беше ли отговорен и за това, че дадоха сабя в ръцете на неВеличеството, въпреки че го видяхме само в ролята на личен преводач на министър-председателя?

  “You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you can not fool all of the people all of the time.”― Abraham Lincoln
 27. 27 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1438 Неутрално

  До коментар [#20] от "dogwoman":

  Що за логика? Това че не признаваш някакъв съд, не означава, че не може да те съдят в него.

 28. 28 Профил на Пламен Данаилов
  Пламен Данаилов
  Рейтинг: 473 Неутрално

  Тези дворци национализирани през 1946г., ако не бяха поддържани и охранявани от УБО за тогавашните комунистически величия, щяха да са руини след 50г. Нима УБО ги е съхранило за да бъдат върнати после на Симеон2?

 29. 29 Профил на vinetu
  vinetu
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#12] от "ЙЕИ":

  Къде са документите? Къде са нотариалните актове? Всичките претенции на "царо" се крепят на твърдението че е цар

  https://sites.google.com/site/demokraturailidictatura/
 30. 30 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1438 Неутрално

  До коментар [#22] от "traveler1":

  Това за курбана го разкажи на "царя"! Защото излиза, че и той държи само на децата си. Щом е така, няма право да се прави на цар! Но не само с претенциите към имоти застана срещу интересите на държавата ни! С това, че стана марионетка на комунистите, навреди най-много на "царството си"! Нека да заяви публично, че е един обикновен гражданин, който се интересува само от собственото си семейство и какво наследство ще остави на децата си, и че нищо друго няма значение за него!

 31. 31 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2988 Неутрално

  Не виждам защо хората се дразнят толкова? Да му ги върнат естествено.

  Любовта ще спаси света!!!
 32. 32 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 965 Весело

  До коментар [#20] от "dogwoman":Що за логика? Това че не признаваш някакъв съд, не означава, че не може да те съдят в него.
  —цитат от коментар 27 на Fiji


  Иди си оправи малко теорията поне. Преди да те е осъдил някой северно корейски съд например.

  Доброто е заразно
 33. 33 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 965 Весело

  До коментар [#25] от "Judjuk":

  Всичко това го има, разбира се. Да не мислиш, че са му отнели имоти на база лични спомени от комшиите.

  Доброто е заразно
 34. 34 Профил на Непукистка
  Непукистка
  Рейтинг: 2595 Весело

  Пример по аналогия с бившия дворец на площад "Княз Ал.Батемберг" - наследниците на княза, ако има такива по линия на съпругата си, биха ли имали основание да поискат обезщетение от България за "одържавяването" на резиденцията му. А що и Турция да не се сети, че преди преустройството й, сградата е била турски конак?
  Много, ама много наивно, другарко Петя! Симеон Сакскобурготски НЕ Е български цар (ако е бил, той еднолично се е отказал от символиката на титлата), а съветско мекере, което има наглостта да се кандидатира за министър-председател на република, само и само да се налапа с имоти, които никога не са принадлежали на баща му. Апропо, някой проверявал ли е, колко от имотите на майка му в Италия са наследени от него и сестра му?

  “You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you can not fool all of the people all of the time.”― Abraham Lincoln
 35. 35 Профил на oii34567760
  oii34567760
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Царската собственост е по-скоро държавна собственост, отколкото частна. Тук е проблема. Комунистите са решили с един замах този проблем, като са одържавили цялата царска собственост, без оглед на разлика между държавна и частна. Точно така: одържавили са още веднъж и това което е държавно заедно с частното. Така че, авторът на статията няма защо да се пеняви, че не било възможно да се одържавява държавното. Може и още как! Който е държал меча в ръката си може всичко спрямо обезоръжения. Оставили са на царското семейство само куфарите с личните вещи и са ги съпроводили до границата.
  Авторът на статията, вместо да се пеняви про-царски, да вземе да изясни кое е частното в собствеността на Кобургите. Това може да е трудно, но все някаква частна собственост трябва да са имали и те (Кобургите). Като я определят, да им я върнат и толкоз. Останалото си е държавно.

 36. 36 Профил на gripen
  gripen
  Рейтинг: 863 Неутрално

  Царят на 99,9% ще осъди държавата в Страстбург, това което се случва с имотите им е чист обир. Той го знае, но му е неудобно да взима пари от България и данъкоплатците тук и благородно предложи да се помисли за споразумение, до което ако се стигне те ще вземат вероятно по-малко от това което ще отсъди европейския съд. Не ни жалете Ваше Величество, вземете си възможния максимум, щом българският народ избира в сравнително свободни избори такава измет трябва да е готов си плаща за глупоста.

  За Европа: бяла, християнска и силна!
 37. 37 Профил на Непукистка
  Непукистка
  Рейтинг: 2595 Неутрално

  Царят на 99,9% ще осъди държавата в Страстбург, това което се случва с имотите им е чист обир. Той го знае, но му е неудобно да взима пари от България и данъкоплатците тук и благородно предложи да се помисли за споразумение, до което ако се стигне те ще вземат вероятно по-малко от това което ще отсъди европейския съд. Не ни жалете Ваше Величество, вземете си възможния максимум, щом българският народ избира в сравнително свободни избори такава измет трябва да е готов си плаща за глупоста.
  —цитат от коментар 36 на gripen


  СтрасТбург, глупоста?! Типично и автентично "десен" или просто "реформатор"? Ми да ви взема главите, бе! Турили сте ги на дръвника, колко му е! Само е гадно да ви гледаме унижението.

  “You can fool some of the people all of the time, and all of the people some of the time, but you can not fool all of the people all of the time.”― Abraham Lincoln
 38. 38 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7092 Неутрално

  "Румънското правителство съобщи, че ще върне семейния замък и другото конфискувано от комунистическия режим имущество на бившия крал на страната Михай, който се отказа от престола през 1947 г.Става дума за замъка Пелеш, който е построен в края на 19 век от румънския крал Карол и се намира в курорта Синая. Освен това на Михай ще бъдат върнати дворците Пелишор и Фоишор."
  Гръцкия крал е получил обещетение за имотите си, след като е осъдил държавата с Страсбург.
  Ще се окаже, че българското царско семейство е имало най-много имоти-дворци, земи и гори.

 39. 39
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 40. 40 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1438 Любопитно

  До коментар [#32] от "dogwoman":

  Сравняваш съда в Страсбург със севернокорейски съд? Браво! И защо изведнъж герберите така заобичахте Симеон? В първия ден, когато се пусна новината, и вие наскачахте против връщането на имотите, а сега обърнахте палачинката?

 41. 41 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 1564 Неутрално

  Политическо споразумение и закон за какво? За да бъдат върнати имотите на този, който въвлече България на страната на фашистка Германия. Този, който застана редом с Хитлер отнел кралството на родните му от Белгия. Този, който обяви война на родата си от Великобритания и стана причина България да се нареди до победените от ВСВ.

  Ако ченгетата искат да се отплатят на дрогаря "цар", че ги върна на власт, да развържат собствената си кесийка.

 42. 42 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5526 Неутрално

  Аз нямам проблем с това, което пише П. Владимирова. Имам проблем с начина на реституиране, което обаче си е типично българско поведение.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 43. 43 Профил на gobay
  gobay
  Рейтинг: 918 Неутрално

  До коментар [#28] от "pbdan":

  Интересен поглед на казуса,от който веднага възниква въпросът колко е плащал Симеон за поддръжката на тези имоти.Да не излезе накрая ,че трябва да плати,а не да получи?

 44. 44 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 627 Неутрално

  вече ще ограбват родината цивилизовано и със закони :)

  Birds of a feather flock together.
 45. 45 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 627 Неутрално

  най-цивилизования начин да се отървеш от претенденти е измислен от самите царе. после нямат никакви претенци...

  Birds of a feather flock together.
 46. 46 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 965 Неутрално

  До коментар [#40] от "Fiji":

  Би ли ми посочил един мой коментар, в който съм казала обратно на сегашното си мнение? Лепенето на етикети е лесно, но крайно глупаво при разговор.

  Доброто е заразно
 47. 47 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 965 Неутрално

  До коментар [#32] от "dogwoman":Сравняваш съда в Страсбург със севернокорейски съд? Браво! И защо изведнъж герберите така заобичахте Симеон? В първия ден, когато се пусна новината, и вие наскачахте против връщането на имотите, а сега обърнахте палачинката?
  —цитат от коментар 40 на Fiji


  Съда в Страсбург мога да сравнявам с всеки друг съд, за който ми дойде наум. Защото имат едно общо нещо - призната юрисдикция. Да твърдиш, че някой е можел да осъди комунистическа България в Страсбург, е откровено невежество. Нищо лично.

  Доброто е заразно
 48. 48 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1438 Неутрално

  До коментар [#46] от "dogwoman":

  Казах, че герберите първо се възмутихте, но явно е имало и такива от вас, които не сте посмели да изкажете мнение, докато не се върне Бойко от Саудитска Арабия, и да разберете какво мисли той. Можеш ли да ми покажеш ти едно твое изказване от преди 4-5 дни, в което да защитаваш връщането на имотите? Ако ми покажеш, ще ти се извиня!

 49. 49 Профил на stellllli
  stellllli
  Рейтинг: 289 Неутрално

  "Така България се оказа единствената държава в света, чийто царе не са имали частна собственост" - все пак "българските царе" не са точно български...

 50. 50 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 965 Весело

  До коментар [#46] от "dogwoman":Казах, че герберите първо се възмутихте, но явно е имало и такива от вас, които не сте посмели да изкажете мнение, докато не се върне Бойко от Саудитска Арабия, и да разберете какво мисли той. Можеш ли да ми покажеш ти едно твое изказване от преди 4-5 дни, в което да защитаваш връщането на имотите? Ако ми покажеш, ще ти се извиня!
  —цитат от коментар 48 на Fiji


  Тъй като очевидно не разбираш от деликатни намеци, в прав текст ти казвам, че е грубо, плоско и малоумно да наричаш хора, които не познаваш, "герберите", а още по-грубо, плоско и малоумно е да им обясняваш какво са посмели, не са посмели и пр. да изкажат като свое мнение.
  Конкретно на въпроса ти (макар да не заслужаваш отговор) - ком. 54 под статията Изпълнителната власт не може да реши казуса с царските имоти (допълнена). Преди 3 дни.

  Доброто е заразно
 51. 51 Профил на ХЪ ХЪ ХЪ
  ХЪ ХЪ ХЪ
  Рейтинг: 627 Любопитно

  До коментар [#49] от "stellllli":
  До коментар [#45] от "Xumpomo name":

  Те "нашите царе" да се радват, че глави имат на раменете. Защото д-р Гилотен е измислил лек срещу монархията и общо взето цялостно решение на имотните спорове.

  Иначе големия проблем с казуса идва от това, че с езика на парламентарната република се разисква въпрос писан на езика на конституционната монархия.

  Не може да си "от Бога поставен" и после да ми спориш за някакви имоти като "частно лице". Или си монарх и имаш имоти, или не си и - нямаш. Толкоз. Тези имоти фамилията му щеше ли да ги има, ако не беше монархическа династия? А?

  Според мен монархът няма и не може да има качество "частно лице". Това е някаква шизофрения, насадена от представите на съвременните фасадни монархии, която произтича от историческия атавизъм.

  Абе, а в тоя ред на мисли Батенберг, като го гоним - имоти остават ли му? Да чакаме ли някой обеднял далечен негов роднина и той да дойде да иска някоя друга гора, планина или река?

 52. 52 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1438 Неутрално

  "Държавата се разколеба в претенциите си към царските имоти" – това е статията, с която Петя Владимирова ни информира, че регионалният министър Ненков е поискал спиране на делата за имотите. Статията е от 22 ноември. Оттогава текат разпалени дебати във форума на тази тема. А ти ми пращаш свой пост от преди 3 дни, когато Бойко вече си беше тук и даде инструкции явно за снишаване, защото и ВМРО-тата вече не са толкова възмутени.

  До коментар [#50] от "dogwoman":

 53. 53 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До коментар [#51] от "ХЪ ХЪ ХЪ":

  е живота е несправедлив. някой са наследили богатства, на други предците са били бедни. Няма "добро" решение, само може да спазваме текущите закони. Доколкото разбирам, има мнение, че негово безличество иска да завлече нещо в повече, и това явно ще мине.
  От друга страна, всякакви мутри и агенти заменяха и влачиха... това е една капка в морето, или по-скоро в кенефа.
  Да тежи на съвестта на тези дето гласуваха за него преди 15тина години и го направиха фактор. С политическата си дейност е бил много по вреден от това, че щял да прибере някакви имоти...

  Birds of a feather flock together.
 54. 54 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3306 Неутрално

  До коментар [#25] от "Judjuk":Всичко това го има, разбира се. Да не мислиш, че са му отнели имоти на база лични спомени от комшиите.
  —цитат от коментар 33 на dogwoman


  Като ги има, да ги представят в съда. Съдът е този който преценява има ли документи, автентични ли са и за какво служат. Ако т. н. царско семейство имат нотариален акт за цялата държава, да им я дадат на тепсия, ако нямат да се пръждосват откъдето са дошли и да не се показват повече, щото народът ни е отвратен от тях. Стига толкова!

 55. 55 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 965 Неутрално

  До коментар [#54] от "Judjuk"
  Отвратеността няма нищо общо с това! Аз примерно съм отвратена от президентството на Георги Първанов, но не призовавам да му се отнемат закупените по време на президентнстването собствени имоти, тъй като нямам данни да ги е откраднал. Не намесвай симпатии тук.

  Доброто е заразно
 56. 56 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 965 Любопитно

  До коментар [#52] от "Fiji":

  Ти сега ми държиш сметка кога и колко често пиша във форума, или как? Може би да се видим в РПУ, за да дам справка?
  Айде със здраве!

  Доброто е заразно
 57. 57 Профил на Хаджи Генчо
  Хаджи Генчо
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Интересно е да чета как настървено коментират казуса хора, които очевадно нямат и елементарна правна и историческа култура. За по-задълбочени знания - да не говорим. Как смесват лично отношение с обективни факти и закони. И най-отгоре плува мазно-мазно една типична андрешковщина. Завистта българска не знае граница. Тя и невежеството ще ни затрият, нищо друго....

 58. 58 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  "Само пътем отбелязвам: със спечеления окончателно от държавата царски чифлик Кричим в момента разполага НСО"

  Това не е единичен случай. Не случайно през периода 1946-1989 г. всички дворци (и държавни, и частни) бяха затворени за помещение.

  В двореца "Царска Бистрица" например се е разиграла една любопитна история по времето, когато той е бил ползван от Съюза на писателите, която Георги Данаилов е разказал по следния начин:

  "...Преди десетки години дворецът „Царска Бистрица“ в Боровец бил предоставен на културните дейци, поети, писатели, артисти и тем подобни люде. В него те отдъхвали, творели, пиели и така нататък. Хубаво място - няма що! Веднъж там се случили доста отбрани хора и малко след вечерята, какво да чуят. По радиоуредбата зазвучали бойни маршове от славното минало и от време на време гласът на говорителя съобщавал: „Внимание, внимание, говори радио София, говори радио София. Ще предадем важно съобщение!“ и пак „Велик е нашият войник“, „Бдинци, лъвове, титани“, и пак говорителят. Посетителите занемели в очакване и най-накрая гласът обявил:

  „Братя българи, днес родолюбиви сили извършиха историческо дело за възстановяване справедливостта и свободата в нашето отечество. Бе осъществен държавен преврат. Властта, узурпирана от комунистическата партия и нейните марионетни съюзници, бе отнета и в страната е възстановено демократично управление. Запазете пълно спокойствие и очаквайте следващите ни предавания! Да живее България!“ Миг и гръмва „Шуми Марица“.

  Гробна тишина, последвана от плах мълвеж, неясен шепот, хората се гледали един друг в очите и не знаели какво да предприемат. Ами сега!?
  ...
  Мнозинството приело без всякакво противоречие неговите думи и един-единствен Георги Караславов се затичал навън, яхнал някакъв мотоциклет и се отправил към столицата да спасява загубената власт.

  А горе от апаратната на двореца, където се помещавала радиоуредбата, се измъкнал висок, снажен човек с присмехулен блясък в очите, който случайно намерил забутани стари плочи с маршове и химни.

  За достоверността на тази история има много свидетелства, може да съществуват различни нейни вариации, за текста на съобщението не се заричам, но смисълът му не е променен, а че се е случила и че нейният герой бил Христо Ганев, в това няма капчица съмнение."

  Цитатът е от:

  http://www.slovo.bg/showwork.php3?AuID=23&WorkID=5727&Level=2

 59. 59 Профил на ХЪ ХЪ ХЪ
  ХЪ ХЪ ХЪ
  Рейтинг: 627 Любопитно

  До коментар [#57] от "Хаджи Генчо":

  Това е все пак форум на ежедневник, а не съдебна зала, та да търсиш обективност. А историческата, правната култура и задълбочените познания са за други форуми и издания.

  Плюс това статията също не е обективна - например думица не се обелва за управлението на крадлив Дедо и как точно съвпаднаха тея ми ти процеси по реституцията с премиерстването му. Иначе сочим злоупотреба с власт за всички останали.

  Не го долюбваме него - много наивен народ остана с излъгани очаквания. И излезе в крайна сметка, че дошъл не да ни "оправя" нас за 800 дни, а да оправя имотите си. Та няма как да не се смесват емоциите тука. Та - грешиш - не е завист. Чиста проба ненавист си е.

  Добави и противопоставянето монархисти - републиканци. Аз съм републиканец и е противно на същността ми бивш монарх (особено пък такъв, в който капка българска кръв няма) да получава каквото и да било различно най-малко от ритник отзад и кой от къде е.

  И те така...

 60. 60 Профил на Хаджи Генчо
  Хаджи Генчо
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#59] от "ХЪ ХЪ ХЪ":

  Т.нар. "Крадлив Дедо" го избраха голяма част от тия, дето сега го плюват. Той не се самоназначи за премиер, нали?
  Оценките за управлението му ще даде най-обективно историята. Аз най-малко съм апологет на действията и политиката му.
  Но какво пряко отношение има това към въпроса - има ли право на реституция на посочените имоти или няма? Фактът , че един човек е управлявал 4 години държавата и е намразен от поне половината и граждани, не трябва да има отношение към правото му да си вземе имотите, ако законът му дава такова. И спорът е - дава ли му законът такова право или не? Веднъж държавата е казала Да ,а после казва НЕ. Е , и аз да съм - и аз ще я съдя.

 61. 61 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2599 Неутрално

  До коментар [#56] от "dogwoman":


  Изгуби спора с Fiji и стана хаплива . Не ти прилича .

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 62. 62 Профил на ХЪ ХЪ ХЪ
  ХЪ ХЪ ХЪ
  Рейтинг: 627 Весело

  До коментар [#60] от "Хаджи Генчо":

  Гледай сега - спорът е решен от съда на три инстанции. Няма спор. Съмнявам се висящите производства да са с различен изход от вече решените. Та в тоя ред на мисли, ти разказвам моето виждане за психологията на дискусията, която тече, а не целя да давам отговори на имотни казуси.

  Чешем си езиците и върховете на пръстите.

  Това, което се загатва в статията няколко пъти, като се казва, че съдебните решения не се коментирали, всъщност трябва да се чете - съдебните решения не се делят на правилни или неправилни, а на такива, които са влезли в сила и които не са.

 63. 63 Профил на Николай Николов
  Николай Николов
  Рейтинг: 983 Неутрално

  До коментар [#62] от "ХЪ ХЪ ХЪ":

  Само дето има едно много основателно съмнение, че тези три инстанции са взели решенията си под натиск и в услуга на разни политически интереси.
  Което е и повод да считам, че съдът в Страсбург ще отсъди в полза на Сакскобургготски и накрая ще стане като в приказката: ще изядем и кромида, и солта, и боя, че и стоте лири ще платим. Защото сме нация от Андрешковци, които си избират бай Ганьовци да ги управляват.

 64. 64 Профил на CINZANO
  CINZANO
  Рейтинг: 865 Разстроено

  Трогателно е единството на гербери, комунисти и фенове на "пет партии" по отношение на "лошата монархия" и "лошия цар".
  Дами и господа или по-точно, другарки и другари, болшевишкото настървение и злоба, с което искате да отнемете правото на частна собственост на едно лице, само щото било Цар и не оговаряло на вашите "високи" морални критерии, може би се крие в родовото ви шумкарско минало и грижливо кътаните черно-бели снимки на предци активни борци, от които лъха на вкиснато и партизански цървули.
  Прав е бил Талев за последния комунист на Земята.

  Мома, връщай 12 и 12А!
 65. 65 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5323 Неутрално

  Какво значение имат тук партиите, семейните имоти на царското семейство се връщат, а държавните такива не. Документите ще го кажат.

 66. 66 Профил на Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Рейтинг: 1967 Неутрално

  Цар? Какъв цар ще се закълне в републиканска конституция? Това е пълен абсурд. След този абсурд цар няма капиш?

  И да знаеш, Минке, че последният комунист на планетата ще умре в България. Даже когато в Съветска Русия няма да има нито един жив комунист. Какъв народ сме, Минке, какъв народ...
 67. 67 Профил на bgkurshum
  bgkurshum
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До коментар [#2] от "tokkay":Защото е цар, точно както Петър Стоянов е президент. Последният жив човек, който носи титлата цар, между другото.
  —цитат от коментар 5 на dogwoman  И от кога, по-точно, е цар? Кога, къде и от кого е коронован Симеон за цар на българите?
  След смъртта на Борис 3 е назначено регентство, но и то е било незаконно, защото е назначено от обикновено, а не от Велико народно събрание, като и обикновеното не е било много законно, защото Борис е суспендирал Търновската конституция. Скоро след това България вече е република, на същата на която Симеон беше премиер. От премиерстването му остана "крадлив дедо". Представяте ли си как би звучало "крадлив цар"?
  Впрочем, през 90-те Симеон беше знаме на българските десни и лидерите им се редяха на опашка в Мадрид да му целуват краката, а "възстановяването на монархията" беше един от лозунгите на СДС. (Даже Президентът Стоянов обяви референдума от 1946 г. за невалиден). Медиите ни заливаха с пропаганда как Царство България било Швейцария на Балканите. Ако тогава имаше референдум, монархията би спечелила.
  Е, след управлението на Моню мадридски мисля, че идеята за монархия в България е окончателно погребана. Това е историческата заслуга на този човечец.

  А пък със закона от 1946 са удържавени личните имоти на царското семейство, не имотите на интендантството, които и тогава и сега са държавни.

  На 11.07. да изринем сикаджията и мутренската му шайка! Този път завинаги!
 68. 68 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Струва ми се, че има пряка връзка между включването на Кобурга в делегацията за Саудитска арабия и възобновяване на претенциите му към т.нар,царски имоти. Помощ при преговорите с арабите срещу материални блага, танто за кукуригу.

 69. 69 Профил на bgkurshum
  bgkurshum
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Царската собственост е по-скоро държавна собственост, отколкото частна. Тук е проблема. Комунистите са решили с един замах този проблем, като са одържавили цялата царска собственост, без оглед на разлика между държавна и частна. Точно така: одържавили са още веднъж и това което е държавно заедно с частното. Така че, авторът на статията няма защо да се пеняви, че не било възможно да се одържавява държавното.
  —цитат от коментар 35 на uti21519134


  Прочети закона, не е дълъг. В него изобщо не става дума за одържавяване на държавни имоти, а само на лично придобити и наследени.

  ЗАКОН ЗА ОБЯВЯВАНЕ ДЪРЖАВНА СОБСТВЕНОСТ ИМОТИТЕ НА СЕМЕЙСТВАТА НА БИВШИТЕ ЦАРЕ ФЕРДИНАНД И БОРИС И НА ТЕХНИТЕ НАСЛЕДНИЦИ
  Обн. ДВ. бр.305 от 1 Януари 1947г.

  Чл. 1. Обявяват се за собственост на Народната Република България всички движими и недвижими имоти, находящи се на територията на България и принадлежащи на семействата на бившите царе Фердинанд и Борис и на техните наследници, лично придобити и наследени.
  Чл. 2. Използуването на тия имоти става съгласно правилник, одобрен от Министерския съвет, по доклад на министъра на финансите.

  На 11.07. да изринем сикаджията и мутренската му шайка! Този път завинаги!
 70. 70 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 1339 Неутрално

  Не виждам защо хората се дразнят толкова? Да му ги върнат естествено.
  —цитат от коментар 31 на hope


  Защото всеки има едно дяволче в себе си,което трябва да нахрани.А дяволчето най-обича такива вкусотии,т.е. проклетии.

 71. 71 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 1339 Неутрално

  До коментар [#54] от "Judjuk":

  "пръждосват откъдето са дошли и да не се показват повече, щото народът ни е отвратен от тях"
  Добре че нямате власт,че както сте я подкарали от името на народа.......

 72. 72 Профил на dokoro
  dokoro
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#6] от "ь":

  (Само някои от въпросите: Защо, ако интендантството е държавен орган, липсва документ за учредяването му; защо не фигурира в никой регистър; защо не са одитирани харчовете му от Сметната палата; защо главният интендант и служителите се назначават от царя без приподписване от министър; защо интендантът може да купува и продава с парите на царя само по упълномощаване от монарха... Над половината от възраженията в касационната жалба изобщо не бяха обсъдени. Съдът се опря основно на това, че интендантството управлява освен личните имоти на царя, също и държавните, които той ползва, а разходите за държавните се поемат от бюджета.)

  В статията е обяснено що е то интендантство, ама кой да чете.

 73. 73 Профил на dokoro
  dokoro
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#67] от "bgkurshum":

  Според Търновската Конституция коронация няма, встъпването в длъжност става с акт на Народното Събрание, какъвто е имало.

 74. 74 Профил на b_52_strato
  b_52_strato
  Рейтинг: 692 Неутрално

  Припомням на царолюбителите - Кобурготски се закле в републиканска канституция, за да стане министър-председател на РБ!
  Закле се в присъствието на цялото си семейство, доведено специално в Народното събрание(случай без прецедент в историята)!

  Та тази клетва трябва ли да се приема за абдикация?
  Ако не трябва - каква е причината?

  И защо имотите на т.н. царско семейство принадлежат на Кобурготски?
  Кое свързва Кобурготски с т.н. царско семейство?

  Забранявам на бокулизачи и комуняги да четат постингите ми!
 75. 75 Профил на Николай Николов
  Николай Николов
  Рейтинг: 983 Неутрално

  До коментар [#74] от "b_52_strato":

  Ъъъъм, родствена връзка по пряка и съребрена линия стига ли?
  Т'ва болшевиките са синоним на войнстващо невежество:)

 76. 76 Профил на ь
  ь
  Рейтинг: 1236 Неутрално

  В статията е обяснено що е то интендантство, ама кой да чете.
  —цитат от коментар 72 на dokoro


  Прочетох го ... ама пак не вдянах ... уж не е държавно, а се разпореждало с държавното. Така и не разбрах тези многобройни имоти как са придобити? С решение на Народното събрание ли или чрез покупко/продажба? Явно е, че казуса не е чак толкова прост за решаване, и е нормално за лаици като мен да задават елементарни въпроси. Тъпото е, че в български сайт обикновено обикновено те "нахранват" и доказват колко си прост .... вместо да се опитат учтиво да ти обяснят. Царя направи огромна грешка влизайки в политиката ... не само това, но и влизайки в убийствена коалиция :) От там и негативизма от по- голямата част от населението към него ... а и при Кеворк наистина заявява, че няма материални претенции към България ... явно е визирал друга държава :)

  простотията ходи по хората, затова обичам животните ...Цъкам само "+" ... но не на всеки!
 77. 77 Профил на Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Рейтинг: 1967 Неутрално

  Припомням на царолюбителите - Кобурготски се закле в републиканска канституция, за да стане министър-председател на РБ!Закле се в присъствието на цялото си семейство, доведено специално в Народното събрание(случай без прецедент в историята)!Та тази клетва трябва ли да се приема за абдикация?Ако не трябва - каква е причината?И защо имотите на т.н. царско семейство принадлежат на Кобурготски?Кое свързва Кобурготски с т.н. царско семейство?
  —цитат от коментар 74 на b_52_strato


  Не знам дали е абдикация ама със сигурност не може да претендира за титлата Цар на Българите от този момент. Да добавим че никой не го е бил по главата да извърши този абсурден акт. Ако бъдем откровени цялата тази пародия е организирана от Любен Гоцевци и прочее комунистическа мултигрупска ...лоч. Целия народ възложи толкова надежди в един заслужаващ презрение човек.
  Цар-комунист заклел се в републиканска конституция- абсурд на абсурдите само на тази територия. Да му дават каквото е негово по нотариален акт и по наследство и да заминава там откъдето е дошъл. А горите наистина ако му принадлежат според нотариален акт или наследство да ги одържавят и да го обезщетят парично.

  И да знаеш, Минке, че последният комунист на планетата ще умре в България. Даже когато в Съветска Русия няма да има нито един жив комунист. Какъв народ сме, Минке, какъв народ...
 78. 78 Профил на traveler1
  traveler1
  Рейтинг: 778 Неутрално

  [quote#76:"ь"][/quote]

  Стига с тая мантра за Кеворкян! НРБ причини не само материални щети на Царя, а и емоционални, една от които е, че като дете Цар убиват чичо му, който няма абсолютно никаква вина освен, че е брат на Цар Борис. Разкопаването и оскверняването на гроба на баща му, убийствата на приближени и приятели на семейството....Има и ред други, които не ми се изреждат, но ако зависеше от мен бих съдил работническо-селяндурската държава до дупка заради издевателствата над мен и семейството ми. Е той не го направи, както и беше обещал пред Кеворкян. Ама при нас всеки гледа като през криво огледало спрямо собствените му интереси и виждания.
  Имотите, дето са му бащиния е нещо съвсем различно, а до съденето се стигна заради неспазването на конституцията и законите в България от тези дето би трябвало най-вече да ги спазват, което е и надлежно и точно описано в статията.
  Всъщност това дето се случва с имотите на Царя показва колко долнопробно е организирана държавната власт в една страна от ЕС и как тази власт може да бъде използвана срещу всеки, дори Царя, без оглед на закони, право, справедливост - досущ по комунистически!

  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
 79. 79 Профил на Николай Николов
  Николай Николов
  Рейтинг: 983 Неутрално

  До коментар [#77] от "zuk_trombon":

  Това е най-нормалното да стане. И ще стане, но по трудния начин, като съдът от Страсбург се произнесе и България за пореден път стане за резил.
  Андрешковците няма да вденат, а пак ще скърцат със зъби, но какво да се прави....

 80. 80 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3306 Неутрално

  "Добре че нямате власт,че както сте я подкарали от името на народа......."
  До коментар [#71] от "Вячеслав Атанасов":

  Не се изсилвай, а помисли! По-голяма част от имотите Моньо си ги присвои, когато беше премиер. Това е крещящ случай на конфликт на интереси. Ако бъде приложен закона, крадливия Дедо трябва да е в затвора, където му е мястото. В днешно време се водят дела за същите имоти десетки години, без да приключват. Защо? Династията се е превърнала в октопод пуснал пипала навсякъде. Сега чак от Брюксел съдят държавата. А ти от къв зор ги защитаваш?

 81. 81 Профил на ь
  ь
  Рейтинг: 1236 Неутрално

  До коментар [#78] от "traveler1":
  Поредния объркал рейса ... обяснявайки ми за духовните щети... убили чичо му и т.н ... за да стигне до там, че да се коалира с наследниците на тия, нанесли му ги. Човешки драми като неговата с лопата да ги ринеш. Дразни ме, че в крайна сметка материалното е нанесло щети... на моралното у Симеон все пак :) Ако има нотариални актове, да му връщат всичко .... и да му направят подобаваща данъчна оценка... за местните данъци :)
  п.п. А като ги продаде после ...

  простотията ходи по хората, затова обичам животните ...Цъкам само "+" ... но не на всеки!
 82. 82 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2743 Неутрално

  До коментар [#35] от "uti21519134":

  "Царската собственост е по-скоро държавна собственост, отколкото частна. Тук е проблема."

  Тц! Царската собственост е царска собственост в Царство България (конституционна монархия със суспендирана конституция).
  Проблемът е, че е"ревизирано миналото" (приети реституционни закони) и то избирателно (игнориране/залижаване на "републикански закони и икогнито признаване на монархически норми, още с приемането на институцията "Велико народно събрание" - токаво няма в републиканските конституции).

  "Комунистите са решили с един замах този проблем, като са одържавили цялата царска собственост"
  Тц, комунистите не са "решавали проблем", а са налагали идеология - отмяна на частната собственост с цел създаване на "общонародна собственост". Поради това не са поддържали изрядни имотни регистри. Това пък е причината реституцията да "се случи" по криминален начин - с лъжливи свидетелски показания и безумни "заменки", включително връщене на платено обезщетение за отчуждаване(по стари цени) и предобиване на "пдобрения" безплатно.

  "Оставили са на царското семейство само куфарите с личните вещи и са ги съпроводили до границата."
  В онова смутно време, август 1944 г. (Англия и САЩ отказват на България примирие в Кайро)- януари 1947 г. (подписан е Парижкия мирен договор), "царското семейство" само си тръгва с куфарите след държавния преврат. След референдума за република 1946 г. и изборите след това, БКП де юре овладява държавния апарат без да знае точно какво овладява (притоворечи на идеологията им) ... настъпват трагедиите (заеми-държавни облигации, обмяна на парите, национализация, колективизация, репарации - 46 млн. долара за Гърция) до първата икономческа криза (1972 г. нефтът поскъпва четири пъти и икономикат на соц. страните се стабилизара на фона разклащането на другите).

  Та, проблемите винаги настъпват, когато някой се опита да си играе с времето, било "връщане на миналото в реални граници" или "създаване на светло бъдеще".
  А законите следва да ги решават едно за всички - след като на един е реституиран имота, било то заграбен уж поради непатени дългове или подарен от Царя (на бежанците) или само с лъжливи свидетелски показания, следва на всички да бъде върнат имота, ако представят какъв да е документ (дарение на държавата, отчуждаване, внисане в ТКЗС, националзация). Дори има реституции на базата на нотариален акт от 1934 г., като същият имот е бил продаден (на държавата) през 1939 г., но наследниците уж били незнаели, а държавата нямал уж архив да провери.

 83. 83 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 908 Неутрално

  царчето беше заявил че е тук да помага а не да търси облага и имоти ,но 'изведнъж' си забрави думите и предяви претенции...това а кое цар здраве му кажи

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 84. 84 Профил на gripen
  gripen
  Рейтинг: 863 Неутрално

  Както беше забелязал тук един съфорумец, спомене ли се Царя на българите и маските на червените играещи тук демократи, десница и т.н. веднага падат. Жалко, че бащата на сегашния Цар е бил така милостив и толкова много от враговете на държавата са отцелели и оставили и възпитали по свой образ и подобие отровното си поколение.

  За Европа: бяла, християнска и силна!
 85. 85 Профил на Vili Jambov
  Vili Jambov
  Рейтинг: 1773 Неутрално

  "Да върнеш имущество на български гражданин, след което с мораториум парламентът да му забрани да се разпорежда с имуществото, като междувременно му го отнемеш, въвличайки съда в своето политическо по същество дело...И всичко това - при действаща Конституция, която провъзгласява частната собственост за неприкосновена."
  ----------------
  Може би единственият път, в който не съм съгласен с Петя Владимирова. Много повърхностно изброяване на неща, които не касаят казуса. Ще я посъветвам да проучи историята. "Цивилната листа" предоставяна от интенданството на царската институция не прави автоматично ползваните (не само) имоти частна собственост. Случаят е прекалено лесен. Ако може да има някакво оспорване, това е в посока дали референдумът за република или монархия е бил законен. Мисля è точно натам нещата оèвидно ще ударят на камък също. Оèвиден пример. Болшевиките в Русия навремето са направили преврат, ликвидирайки (и избивайки всичко наоколо, касаещо връзка с нея ), но е безсмислено към ден днешен да се говори за възстановяване на монархия. Историята е пълна с жестокости и несправедливости, но уви, не може да бъде променена. Настрана оставям факта, че крадлив дедо предпочете да играе дребен гешефтар, вместо да отстоява единствената достойна позиция. Дори да изглежда загубена кауза. Дойде да си напълни торбичката. Начинът е абсолютно недостоен.

 86. 86 Профил на b_52_strato
  b_52_strato
  Рейтинг: 692 Неутрално

  До коментар [#74] от "b_52_strato":Ъъъъм, родствена връзка по пряка и съребрена линия стига ли?Т'ва болшевиките са синоним на войнстващо невежество:)
  —цитат от коментар 75 на nick_wolf1


  Понеже спомена невежеството - а ти очевидно се имаш за компетент - т.н. царско семейство над какво царства?
  Де му е царството?
  И как пряко и семейно туй мистериозно царстване се донажда до представите ти? Че и още цели 5 недоразумения?!  Забранявам на бокулизачи и комуняги да четат постингите ми!
 87. 87 Профил на b_52_strato
  b_52_strato
  Рейтинг: 692 Весело

  Комунягите и техните милиционерите доведоха през 2001 год. Кобурготски не по свое желание. Изпълниха заповед.

  Щото самото довеждане и инсталиране струваше няколкостотин милиона долара, малко под милиард. Тези пари комунягите и техните милиционери щяха да прилапат, да присвоят, да откраднат, обаче пристигна заповед - да се даде всичко това на жертващия се за московията Кобурготски.
  И комунягите, заедно с милиционерите си, изпълниха заповедта!
  Фалиралият, едва свързващ двата края в Мадрид човечец, беше спешно доведен , въдворен и осребрен.

  Дали някой от новосъздадената тайфа царобютели знае кои доведоха по спешност Кобурготски от Мадрид? Щото имената им ги има в интернет. И те, довеждачите, не се крият.
  С тях ли се сорташихте бе, новосъздадената тайфа царолюбители?

  Забранявам на бокулизачи и комуняги да четат постингите ми!
 88. 88 Профил на bpcorp
  bpcorp
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Абе модераторите! На какво основание ми изтрихте коментара? Това е цензура! Не съм употребил никакви вулгарни, нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица. Единственото което казах е, че Симеон е извършил престъпления спрямо България. А нецензурните квалификации и обиди си ги запазете за себе си!

 89. 89 Профил на b_52_strato
  b_52_strato
  Рейтинг: 692 Весело

  И накрая едно много малко, ситно-дребно като ... питане: защо Кремъл заповяда с всички възможни средства да бъдат свалени управляващите ОДС.
  Много хорица са убедени, че тогава, преди да домъкнат Готски, е властвало седесето.
  Не е вярно, ма хорицата най-обичат да споделят лъжите си.
  Аз пък що ли си губя времето...

  Забранявам на бокулизачи и комуняги да четат постингите ми!
 90. 90 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2743 Любопитно

  До коментар [#84] от "gripen":
  "бащата на сегашния Цар е бил така милостив и толкова много от враговете на държавата са отцелели "

  За "отцепените" в концлагерите или за оцелелите шумкари по чужди мандри иде реч? Или за полицаиите на Никола Христов Гешев?
  Уточнявайте ги тия неща, че ще объркаме "правоверните" идеологии!

  Защото основните "врагове на държавата" - българи стават бежанците от трите войни до 1919 г. заради измамени национални идеали- те основно гласуват на референдума за република.

 91. 91 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2743 Неутрално

  До коментар [#89] от "b_52_strato":

  "ситно-дребно като ... питане: защо Кремъл заповяда с всички възможни средства да бъдат свалени управляващите ОДС"

  Ако отговорите на ситно-дребно питанекато: Защо сключваме Спогодба със САЩ през 1991 г., част от клаузите на която противоречи на общите нарми на ЕС? Защо изпълняваме плана Ран-Ът, и то от чрвени и сини болшевики? Защо имаше 300% годишна лихва през 1996 г. и не беше потърсена отговорност веднага от тъпия банкер, треснал я на икономиката? Не беше потърсена отговорност и през 1998 г. за фалиралите 22 банки (осъдени бха точнтрима банкера и Веска Меджедиева си остана в ЮАР)?
  Колкото до Кремъл, до края на 1999 г. живее в пиянството на един Елцин. Временно-избраният президет Путин и редовен президент от 7 май 2000 г. има съвсем други грижи в разпадащата се до пръсканеот олигарси Русия тогава за да обърне внимание било на ловеца на архари, или царски особи в изгнание. Та "управниците от ОДС" се самосвалиха, не само заради "реформите" (пенсионна и здравна), които и до сега не са тръгнали. Това бяха "компенсаторки", РМД-та, мистъри с 10%, брейди-заменки, земеделска земя ( с определена цена отправителството на Костов 50 лв. за деар), оказала се регулиран парцел за строителство (или платено обезщетение за метростанция по 100хил. лв. за декар), приключила тайно масова приватизация; не потърсена никаква отговрност за фалита на банките. А разните му там Нубийци, "Ловци на червене капитали", външни министри с хипотези за мед. сестри-престъпнички; СлавчоХристови банкери; преговорни процеси с ЕС (влезнахме през 2007 г. без да знаем точно колко зея обработваме, та европейцте ни я смятаха от сателитни снимки) просто отказаха и най-ревностите седесари да гласуваме.

 92. 92 Профил на nsa17624486
  nsa17624486
  Рейтинг: 609 Весело

  #КОЙ бърка Цар Борис трети с премиера Симеон?

 93. 93 Профил на b_52_strato
  b_52_strato
  Рейтинг: 692 Гневно

  До коментар [#91] от "wanderer":

  Не свързвай откровените си идиотщини с някой от постингите ми!
  Никога не то прави!

  Забранявам на бокулизачи и комуняги да четат постингите ми!
 94. 94 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 933 Неутрално

  Рила планина е собственост на Ковачки, а не на Симеон. попитайте от коя цивилна листа е платил Ковачки за имотите.Имотите на Симеон са доста неначителни. Той не претендира за Евксиноград, двореца в София и други големи здания и територии. Все пак родът Сакс-Кобург-Гота е бил царският институт на България и очевидно са инвестирали в България. Ако имаха поне малко предвидливост биха си купили имоти в Германия. Е, сега нека плащат данъци. Ако не те, то купувачите. В момента държавата харчи за поддръжка на двореца в Кричим вместо да прибира данъци от него.

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 95. 95 Профил на matematika
  matematika
  Рейтинг: 319 Неутрално

  БРАВО на Петя Владимирова! Както всичко прочетено досега от нея, изчерпателно развит въпроса за царските имоти, на хубав, интелигентен език!

  До коментар [#17] от "valtoro":
  И защото е само "престонаследник", откакто се появи на българската политическа сцена за него се говори и титулува "Цар Симеон Втори", царски имоти, партията му в началото също беше "Симеон Втори". След като почива баща му Борис Трети през 1943 г., Симеон на 6 години става цар на българите с Регентски съвет, в който е регент и чичо му Кирил.
  Някои от пишещите тук не само история не са чели, не са прочели и статията на Петя Владимирова, но коментират.

 96. 96 Профил на matematika
  matematika
  Рейтинг: 319 Неутрално

  До коментар [#81] от "ь":

  Не трябва ли данък да се плаща , ако си е ползвал имотите и са били негови през периода, за който се искат данъци?

 97. 97 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2743 Неутрално

  До коментар [#85] от "zg":

  "Оèвиден пример. Болшевиките в Русия навремето са направили преврат, ликвидирайки "

  "Очевидното сравнение" е с Кралицата на Британската конституционна монархия - Е ли издръжката на Короната, гласувана в парламента, става притежание на Кралицата или не?
  А примерът Ви с болшевиките е абсолютно не удачен. Преди Аврора да е гръмнала през октомври 1917 г., през февруари е имало "буржоазна" (по Маркс и Ленин) революция. След октомври следва гражданска война ... между "революционерите", няма конституция, няма референдуми, няма и парламент/избори (има пълномощници на военизирани отряди-комисари). Диктатурата на пролетариата идва в буквалния смисъл на думата - диктат, не само на територията на Царска Русия.
  У нас има преврат (в "добрите" български традиции, четвърти поред), смяна на формата на управление под диктат на Великите сили (както и в останалите победени царства - Унгария, Румъния, Австрия, Италия). Учредяване на Народен съд под надзора на Великите сили (такъв има не само в Италия, Австрия, Унгария, ами и в победилата Франция). Друг въпрос е, че този надзор е осъществен от съветското командване, но това е договорено на Техеранската конференция. Провежда се референдум, след него парламентарни избори, натоварват ни с репарации, с което се признава правоприемството на Република България от Царство България. При болшевиките няма такова нещо - СССР се учредява през 1922 г. от три нови републики - Руска федерация, Беларуска и Украинска републики, пръкнали са в резултат на революция и дълго време непризнати от никого.

 98. 98 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 1916 Неутрално

  До коментар [#16] от "traveler1":

  Такова нещо като цар вече не съществува, особено след като Симеон се закле като министър-председател на Република България.

 99. 99 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 1916 Неутрално

  До коментар [#36] от "gripen":

  Какво благородство у алчния и продажен комарджия, който се изхрачи на гроба на баща си и чичо си, връщайки комунистическите мафиоти на власт ???

 100. 100 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 1916 Неутрално

  До коментар [#21] от "dogwoman":

  В Търновската конституция понятие "коронация" не съществува. Князът (царят) се възкачва на престола след като има навършени 18 години и след като положи клетва пред ВНС. През 1943 г. Симеон е провъзгласен за цар, но поради малолетието си не встъпва в длъжност, а страната се управлява от регенти от негово име. Има разлика между приемане на титлата и възкачване на престола, т.е. всътпване в длъжност.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK