Българите дават все по-малко за храна и все повече за данъци

Българите дават все по-малко за храна и все повече за данъци

© Юлия ЛазароваВ този материал ще разгледаме някои от основните тенденции при доходите и разходите на домакинствата, разпределени по децилни групи. Всяка група обхваща 10% от наблюдаваната съвкупност – в случая българските граждани. Това означава, че първият децил включва най-бедните 10% от българите, а десетият – най-богатите 10%. Трябва да се има предвид, че структурата както на доходите, така и на разходите на домакинствата се влияе в голяма степен от редица характеристики, между които броят на членовете, тяхната възраст и икономическата им активност. Бедните домакинства в страната са по принцип съставени от по-голям брой членове, поради което най-бедните 10% от българите всъщност формират по-малко от 7% от домакинствата, докато най-богатите 10% от населението формират над 12% от домакинствата.


Последните годишни данни на НСИ показват, че през 2016 г. доходите на домакинствата продължат да нарастват, което оказва положително влияние и върху структурата на техните разходи. Най-голямо значение за благосъстоянието на средностатистическото българско домакинство играят трудовите доходи, които формират 54,3% от общия му доход, следвани от пенсиите (27,7%). Разликата между отделните групи на доходното разпределение обаче е осезаема.

Структура на дохода на най-бедните и най-богатите 10% и сравнение със средните стойности за страната през 2016 г. (%, данни на НСИ и изчисления на ИПИ)

Структура на дохода на най-бедните и най-богатите 10% и сравнение със средните стойности за страната през 2016 г. (%, данни на НСИ и изчисления на ИПИ)


Докато трудовите доходи формират 66.9% от доходите на най-богатите 10% от българите, при най-бедните 10% този дял е над два пъти по-нисък. Там доминират доходите от пенсии (32.6%), но не заради размера на пенсионните плащания, а заради това че: 1) другите източници на доход са ограничени; 2) в тази група влизат част от самотните пенсионери. Всъщност пенсиите формират най-голям дял от доходите и на следващите три децила (от 2-ри до 4-ти децил) на доходното разпределение. Причината за това е, че огромна част от пенсионерите влизат именно във втория, третия и четвъртия децил, докато домакинствата, в които има работещи членове, получават по-високи доходи. Най-бедните 10% от българите са единствената група, която разчита в значителна степен и на социални плащания, помощи и обезщетения. Те формират 12% от общия им доход, като този относителен дял е два пъти по-висок от регистрирания във втория и третия децил, а над половината от него идва от семейни помощи за деца – следствие от многочленния характер на домакинствата, включващи най-бедните 10%.
Относителен дял на доходите от работна заплата и пенсии по децилни групи през 2016 г. (%). По данни на НСИ.

Относителен дял на доходите от работна заплата и пенсии по децилни групи през 2016 г. (%). По данни на НСИ.


Разходи на домакинствата
Структурата на разходите на българските домакинства продължава да се подобрява и през 2016 г. Между 2008 и 2016 г. относителният дял на разходите за храна и безалкохолни напитки намалява от 36.6% на 30.8%, като е напълно възможно през 2017 г. за пръв път да падне под 30%, както е във всички останали страни членки на ЕС. По-ниският дял на разходите по това перо показва подобряване на стандарта на живот, тъй като именно тук влизат стоките, които можем да определим като "стоки от първа необходимост". Дефлацията през част от наблюдавания период също подкрепя този положителен процес. Спадът важи за абсолютно всички децилни групи, като всъщност е най-ясно изразен в първата половина на доходното разпределение (т.е. по-бедните 50% от домакинствата). Най-вероятно по-малкият спад при по-високодоходните групи се дължи на преориентиране на потреблението към по-скъпи храни и напитки (т.нар. ефект на заместването, при който по-високият доход ти позволява да потребяваш по-скъпи стоки), което обяснява и бумът на специализирани магазини през последните години (най-вече в градовете), предлагащи хранителни продукти с по-високо качество.
<em>Относителен дял на разходите за храни и безалкохолни напитки от общия разход по децилни групи през 2008 и 2016 г. (%)</em>

Относителен дял на разходите за храни и безалкохолни напитки от общия разход по децилни групи през 2008 и 2016 г. (%)


Това положително развитие обаче върви ръка за ръка с негативен феномен - повишаването на относителния дял на разходите на домакинствата за данъци и осигуровки.
<em>Относителен дял на разходите за данъци и осигуровки от общия разход по децилни групи през 2008 и 2016 г. (%, данни на НСИ и изчисления на ИПИ)</em>

Относителен дял на разходите за данъци и осигуровки от общия разход по децилни групи през 2008 и 2016 г. (%, данни на НСИ и изчисления на ИПИ)


Последното е следствие както от повишаването на данъчноосигурителната тежест през разглеждания период, така и на повишаването на заетостта в икономиката – колкото повече хора работят, толкова повече домакинства плащат данъци върху труда и осигуровки. Част от ефекта е възможно да се дължи и на намаляването на сивата икономика. За целия период 2008-2016 г. покачването на относителния дял на разходите за данъци и осигуровки важи за всички групи в доходното разпределение, включително най-бедните 10% от населението. Докато през 2008 г. домакинствата са отделяли средно 6.8% от разходите си за данъци и осигуровки, стойността през 2016 г. е цели 11,7%. Най-голям е ръстът при най-богатите 40%, като при най-богатите 10% този дял достига 16.5%.
В същото време, ако разгледаме общата картина на разходите на най-богатите и най бедните 10% и направим съпоставка със средните стойности, се вижда че най-бедните 10% отделят 43% от дохода си за храна и безалкохолни напитки, а още 20% отиват за жилища, вода, електроенергия и горива. Въпреки това те дават по-голяма част от дохода си (5.4%) за алкохолни напитки и тютюневи изделия както от най-богатите 10%, така и от средните нива за страната (4.3%).
<em>Относителен дял на видовете разходи от общия разход на домакинствата през 2016 г. (%, данни на НСИ и изчисления на ИПИ)</em>

Относителен дял на видовете разходи от общия разход на домакинствата през 2016 г. (%, данни на НСИ и изчисления на ИПИ)


Като цяло, данните показват, че стандартът на живот на българските домакинства продължава да се подобрява през 2016 г., като това важи за абсолютно всички подоходни групи – от най-бедните до най-богатите. Основна причина за това са както добрият икономически растеж и ръстът на заетостта, но роля играе и дефлацията в част от наблюдавания период. Тази тенденция на повишаване на благосъстоянието на българските домакинства е дългосрочна и е в унисон с процеса на догонване на по-развитите европейски страни от страна на България.


Анализът е на Института за пазарна икономика, заглавието е променено от редакцията.

Ключови думи към статията:

Коментари (61)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1866 Весело

  Не всички Българи.
  Я тримата шишковци как са се угоили. :-)

  "Светът няма да бъде разрушен от тези, дето вършат зло, а от тези, дето ги наблюдават без да направят нещо по въпроса" Алберт Айнщайн.
 2. 2 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3338 Весело

  Плащането на повече данъци е индикация за повече доходи и собственост.
  Плащаме с кеф!

  Еретик
 3. 3 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 4827 Неутрално

  Българина още не е почнал да си плаща реалните данъци.Крие половината си доходи,плаща на майстори,градинари и продавачи без да търси документ.В същото време дава имот под наем,"бачка частно",продава контрабанда и реве ка държавата го изнудва.

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !
 4. 4 Профил на ''zms15783''
  ''zms15783''
  Рейтинг: 553 Неутрално

  Трябва ни данъчна рИформа. Менда не я бива, за тази стратегическа цел.

 5. 5 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3334 Неутрално

  когато част от храната е без данъци плащаш по малко за храна ... има ли търговец/производител който да не продава и без фактура

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 6. 6 Профил на Taiga
  Taiga
  Рейтинг: 1798 Неутрално

  Това трябва да е резултат от мегауспешното почти 10 годишно управление на вожд Бойок! Последни по всички показатели!

  "АМЕРИКАНСКИ ГЕОЛОЗИ, ПРОУЧВАЙКИ ПОРЕДНОТО НЕФТЕНО НАХОДИЩЕ НА США, С ИЗНЕНАДА УСТАНОВИХА, ЧЕ НАД НЕГО ИМА НЯКАКВА АРАБСКА ДЪРЖАВА"
 7. 7 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 1057 Неутрално

  1. "... децилни групи ... първия децил ..." Българският език се развива. Дали добилата популярност сентенция на един университетски преподавател и депутат не трябва да се коригира на "8 децилни групи от българите ..." ?
  2. "Българите дават все по-малко за храна и все повече за данъци", "...Като цяло, данните показват, че стандартът на живот на българските домакинства продължава да се подобрява през 2016 г., като това важи за абсолютно всички подоходни групи..."
  Българите разбраха основното правило как се става богат. Ядеш по-малко и работиш повече. Като разбира се си плащат данъците.
  Процесът продължава. С все по-пълно задоволяване на растящите материални, духовни и социални потребности на народа. До кога? До пълната победа? Докато българите се научат да работят, да работят, да работят, ... Като разбира се си плащат всички данъци, такси, осигуровки и т.н. Без да консумират храна?
  Магарето носело колкото му натовариш. Едно магаре дори се научило да не яде. А едни други запънали краката и отказали да теглят каруците. Без значение дали ги бият или ги хранят. А след като ги освободили за кратка почивка тръгнали в някаква посока.
  Немалко българи тръгнаха в посока терминали и ГКПП-та. Някои казват, че били 2.5 милиона. Потокът от заминаващи подобряващи стандарта си и задоволяващи потребностите си българи продължава. Казват, че много се връщали? Колко ли децилни групи?

 8. 8 Профил на Amot
  Amot
  Рейтинг: 476 Неутрално

  Това трябва да е резултат от мегауспешното почти 10 годишно управление на вожд Бойок! Последни по всички показатели!
  —цитат от коментар 6 на Taiga


  Чугунен коментар! Върза се на подвеждащото заглавие и оплю правителството, а анализът вътре подробно обяснява как и двете тенденции показват, че вървим нагоре! Ама чукчи не е читател, нали!!!!

  Цацата трябва да бъде изпържена!
 9. 9 Профил на 5149mich
  5149mich
  Рейтинг: 1063 Неутрално

  Едва ли има други племе е Европа, което да плаща почти никакви данъци и после да реве, че го били обрали. Заветите на болшевиките трудно ше се избият от главите на Матряла.

 10. 10 Профил на Чоко и Боко
  Чоко и Боко
  Рейтинг: 704 Разстроено

  Не че е съществено, но ми прави впечетление при управлението на Иван Костов, той доста заслабна към края на мандата. Човекът се беше нагърбил с непосилна задача да реформира държавата и да я направи европейска демокрация. Уви Пенка от Монтана можеш да извадиш, но Монтана от Пенка - не.

  Глей сега шишковците как растат, та нали всичко е цъфнало и вързало, та само работа на масата е останала. Ей така ги е учил патрона- бае Тодар.

  Аз лично нямам поводи да се гордея, че съм българин, но това е положението, Минке.

  Левски до Каравелов: Дочувам, че сте решили да докарате миризливият казашки бутуш в Булгурско? Ако туй е тъй то аз с моите кунки ще ви отрежа чепките.“
 11. 11 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5600 Неутрално

  До коментар [#8] от "Amot":

  тълкувай следното-
  роля играе и дефлацията в част от наблюдавания период. Тази тенденция на повишаване на благосъстоянието на българските домакинства е дългосрочна и е в унисон с процеса на догонване на по-развитите европейски страни от страна на България.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 12. 12 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1298 Любопитно

  .Аз лично нямам поводи да се гордея, че съм българин, но това е положението, Минке.
  —цитат от коментар 10 на Чоко и Боко


  АФтентично десен, да?
  Ами срамувай се тогава, кой те спира?

  Знанието е сила, информацията - власт
 13. 13 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1511 Неутрално

  Аз пък не разбирам защо плащането на повече данъци е негативно? Дори напротив, смятам че данъчните ставки в БГ за повечето данъци са ниски, което дава отражение на образование, здравеопазване и правителствени/общински социални разходи. На всички които реват че данъците били непосилни, да заповядат в странство. Да видят малки данъци, направо мъничета.

  БСП - Българофобски Сурогатни Путинисти! Гербояд - производната на успоредно осцилиращи мутирали до неузнаваемост хиперкубове!
 14. 14 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5600 Неутрално

  До коментар [#13] от "tsyrvulan":

  Заповядай тук да се радваш на ниските данъци . Защо седиш там и се мъчиш ?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 15. 15 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2806 Неутрално

  Нормално и добро явление в икономиката и то въпреки политиците.

  подпис
 16. 16 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1511 Неутрално

  До коментар [#14] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Въобще не се мъча, дори напротив, хубаво ми е. Разбира се има носталгична нотка в мене, но когато си идвам в БГ и се сблъскам с реалността, всякакво желание да се преместя обратно в Родината изчезва.

  БСП - Българофобски Сурогатни Путинисти! Гербояд - производната на успоредно осцилиращи мутирали до неузнаваемост хиперкубове!
 17. 17 Профил на Вячеслав Атанасов
  Вячеслав Атанасов
  Рейтинг: 695 Неутрално

  Някои тука им се ще държавата да има повече,но аз виждам на графиките,че само тя е на плюс за този почти 10 годишен период.
  Дереджето на най-бедните и на най-богатите не ми се коментира.Това си е личен избор-богат ли да бъдеш или беден.

 18. 18 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3449 Неутрално

  Е ми такава е добрата европейска практика.

 19. 19 Профил на Pow
  Pow
  Рейтинг: 795 Неутрално

  Ако предположим, хипотетично, че на един човек му трябват 400 лева на месец за храна, то това биха били 50% от нетния му доход, ако взема 800 лева и 20% от дохода ако взема 2 бона нето ( средна заплата в София по мои наблюдения ). Колкото по-малко са като процент парите за храна, толкова по-добър е стандарта на живот. По-голяма заплата -> повече данъци, и това е логично. Само не се споменава до каква инфланция води това, разликата в стандарта между столицата и извън нея, както и че средната класа има пари въпреки, а не заради държавата.

  Give a man a mask and he’ll tell you the truth
 20. 20 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 898 Неутрално

  Гладни данъкоплатци и работещи бедни, това само във България го има !!!

 21. 21 Профил на Huku
  Huku
  Рейтинг: 1192 Любопитно

  Аз ли нещо не схващам?!... Доходите от заплати на най-богатите 10% са 5 пъти(!) по-големи от доходите им от предприемачество?...
  Което означава:
  * или има някакви доста хора, които получават доста големи заплати (за да могат в пъти(!) да надвишат доходите от предприемачество)
  * или тотално липсва средна класа, щом дори сред най-богатите доходите от предприемачество са почти колкото доходите от... пенсии (пенсиите ли са толкова големи, предприемачеството ли - малко? Съвсем се обърках.).
  о_О

  MAD in BG
 22. 22 Профил на Ватник
  Ватник
  Рейтинг: 411 Неутрално

  Едва ли има други племе е Европа, което да плаща почти никакви данъци и после да реве, че го били обрали. Заветите на болшевиките трудно ше се избият от главите на Матряла.
  —цитат от коментар 9 на 5149mich


  Проблемът не е в размерът на данъците, а в ефективното им харчене от държавата. Когато се пръскат милиарди за нерентабилни проекти, когато стотици милиони се прибират от наши фирми за кухи или неефективни и некачествени проекти, тогава не може да искаш българинът да гледа положително на данъците като ефективен метод за социално обогатяване. Обогатяване има, само че е са конкретни лица.

  Every cradle is a grave.
 23. 23 Профил на Психонавт
  Психонавт
  Рейтинг: 489 Весело

  До коментар [#7] от "zhivko6461":
  Българите разбраха основното правило как се става богат. Ядеш по-малко и работиш повече.

  Лягаш преди вечеря и ставаш след закуска :)

  ЗАКОН ЗА ОБЯВЯВАНЕ НА КОМУНИСТИЧЕСКИЯ РЕЖИМ В БЪЛГАРИЯ ЗА ПРЕСТЪПЕН Обн. ДВ. бр.37 от 5 Май 2000г. - http://lex.bg/laws/ldoc/2134920192
 24. 24 Профил на Taiga
  Taiga
  Рейтинг: 1798 Неутрално

  До коментар [#8] от "Amot":

  Тия нереални статистики кретат едва нагоре благодарение на София, където уж животът бил по-добър. Само, че София не е България, това трябва да стане ясно веднъж завинаги. Тия дето правят тия диаграми да се поразходят из провинцията.

  "АМЕРИКАНСКИ ГЕОЛОЗИ, ПРОУЧВАЙКИ ПОРЕДНОТО НЕФТЕНО НАХОДИЩЕ НА США, С ИЗНЕНАДА УСТАНОВИХА, ЧЕ НАД НЕГО ИМА НЯКАКВА АРАБСКА ДЪРЖАВА"
 25. 25 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1511 Неутрално

  По реакциите във форума виждам че повечето Българи все още не са дорасли за да осъзнаят факта че ниски данъци също означава и ниски/некачествени или недостатъчни публични услуги. Второ, България е държавата с най-голямо неравенство в доходите от всички страни членки на ЕС, това според данните на Сцетованата Банка. Този факт от части се дължи на ниските данъчни ставки. Вижте ниските данъци задълбочават неравенството в обществото и затормозяват обществените услуги поради малък ресурс. Всички тука се възмущавате когато стане дума за калповото образование, здравеопазване и други обществени услуги, ама и дума не искате да чуете за увеличение на налозите. Ами докато не осъзнаете че има пряка зависимост между данъци и публични услуги, няма да има напредък по споменатите теми.

  БСП - Българофобски Сурогатни Путинисти! Гербояд - производната на успоредно осцилиращи мутирали до неузнаваемост хиперкубове!
 26. 26 Профил на sandman
  sandman
  Рейтинг: 1174 Любопитно

  "Тази тенденция на повишаване на благосъстоянието на българските домакинства е дългосрочна и е в унисон с процеса на догонване на по-развитите европейски страни от страна на България."

  И кога това?Когато БГ се превърне в ориенталска държава,заради структурата нанаселението си?Някъде след 30-на години.

  You always pay for what you get. Sometimes you get what you pay for.
 27. 27 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8019 Неутрално

  Мислят повече за държавата, отколкото за себе си.

 28. 28 Профил на sandman
  sandman
  Рейтинг: 1174 Любопитно

  До коментар [#25] от "tsyrvulan":

  Аха,в цял свят ножицата между богати и бедни де отваря.Това доведе Тръмп на власт/все едно на него му пука за бедните/ .Брекзит също е рожба на този процес.Колкото повече данъци,толкова повече мизерия.Държавните администрации са най-неефективния метод за разпределяне на парите в един социум.С всяка следваща година данъците растат,но придобивките срещу тях не се увеличават.
  Само че,на фона на тази разсипия,България/и повечето бивши соц страни/ рязко се очертава като администрация,чиято главна цел е присвояването на парите от данъци и ако остане нещо за социума,бива.На запад е обратно.

  Да ,на запад данъците са високи,но и доходите са в пъти по-високи.

  Все още сме примитиви,които не са дорасли за цивилизовано общество.
  Не много далеч от маймуните.

  You always pay for what you get. Sometimes you get what you pay for.
 29. 29 Профил на Oggie Petkov
  Oggie Petkov
  Рейтинг: 444 Неутрално

  До коментар [#13] от "tsyrvulan":

  В общи линии си прав, но има един гигантски данък- 20% ДДС, който на практика надхвърля многократно всички други, взети заедно. И този данък го плащат предимно бедните и средни селяни, докато по-богатичките го използват за допълнителни далавери и обогатяване за наша сметка.

 30. 30 Профил на Oggie Petkov
  Oggie Petkov
  Рейтинг: 444 Неутрално

  До коментар [#24] от "Taiga":

  Ти от името на кои "де(Б)цили се изказваш?

 31. 31 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1511 Весело

  До коментар [#28] от "sandman":

  Ами аз предлагам направо да спрете да плащате всякакви налози че най-после да се оправи държавата? Ти какво мислиш по-въпроса?

  БСП - Българофобски Сурогатни Путинисти! Гербояд - производната на успоредно осцилиращи мутирали до неузнаваемост хиперкубове!
 32. 32 Профил на Oggie Petkov
  Oggie Petkov
  Рейтинг: 444 Неутрално

  До коментар [#21] от "Huku":

  Предполагам, че в статистиката на ИПИ истински най-богатите не влизат, защото такива стъкмистики не ги ловят. Смешно е изобщо даже да се помисли, че най-богатите са богати от заплати.

 33. 33 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1511 Весело

  До коментар [#29] от "Oggie Petkov":

  Та значи при мен ДДС има по-висока ставка, но също така е диверсифициран и за повечето храни е нисък. Ето тука едно списъче да си направиш справка. Ще видиш че 20% не са чак толкова много. Само няколко държави имат малко по-нисък ДДС от БГ.

  https://www.vatlive.com/vat-rates/european-vat-rates/

  БСП - Българофобски Сурогатни Путинисти! Гербояд - производната на успоредно осцилиращи мутирали до неузнаваемост хиперкубове!
 34. 34 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1041 Неутрално

  в България официалната статистика за доходите е силно изкривена.

 35. 35 Профил на marianapopska
  marianapopska
  Рейтинг: 328 Неутрално

  С подобни статистики се доказва защо сме най-черногледи и мрънкащи в Европа

 36. 36 Профил на sortero
  sortero
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#25] от "tsyrvulan":
  данък добавена стойност (ДДС) 20%- за всичко

 37. 37 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6356 Неутрално

  Неочаквано близки резултати. За мен някои от заключенията са погрешни. Раглеждането всичко в проценти също е погрешно, макар че дава относително коректна представа за дяловете. Най-точно би било ако се сложи един минимум в абсолютни стойности и след това процентите. Пример около 6% за цигари и алкохол на бедните не значи че харчат повече като 4% на богатите защото сумата на богатоте може бие два пъти по-голяма от тази на бедните. От друга страна не значи че пият по-малко като литри от богатите, защото може да си купуват лошо качество евтин алкохол.
  И последен въпрос за държавата:
  Лекарствата към храните ли да ги пишем или към данъците :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 38. 38 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1511 Неутрално

  До коментар [#36] от "sortero":

  Не е за всичко, за хотелиерите и туроператорите е по-нисък, но за останалото съм съгласен. А знаеш ли защо е за всичко? Щото другите данъци са ниски и не могат да напълнят хазната с тях, та за това бухат 20% дори за най-елемнтарни храни, химикалки, близалки, тетрадки и за каквото още там можеш да се сетиш. Между врпочем, ние сме първенци по дял от ДДС постъпления в бюджета спрямо всички други държави в ЕС. Ама пак казвам никой в БГ не иска и да чуе за прогресивни данъци и диверсифицирани данъчни категории и ставки. Какво да се прави. Манчестърски манифактурен капитализъм от 19 век. На това ниво в момента е Родината.

  БСП - Българофобски Сурогатни Путинисти! Гербояд - производната на успоредно осцилиращи мутирали до неузнаваемост хиперкубове!
 39. 39 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1357 Неутрално

  Мисля, че има една неточност в заглавието. Българите дават същите суми пари за храна, както и през 2008 г. Не са спрели да ядат, нито пък се хранят по-малко. Просто доходите започнаха да растат и процентния дял на постоянния разход за храна намалява като част от целия доход.

  "Виж, приятелю, на този свят има два типа хора - тези със заредените пистолети и тези, които копаят. Ти копаеш!"
 40. 40 Профил на sortero
  sortero
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#38] от "tsyrvulan":
  за "останалите" за крайният потребител- другите си го връщат

 41. 41 Профил на sandman
  sandman
  Рейтинг: 1174 Неутрално

  До коментар [#31] от "tsyrvulan":

  Аз плащам с удоволствие/е умерено/ в държава,която е,да кажем доста напред в индекса за некорумпираност.Но виждам ясно,как парите в този точно социум се разпределят възможно най-справедливо/все пак от човеци де/.Плащам някои данъци и в БГ/все още/,но не виждам НИКАКЪВ смисъл от това.Парите не стигат за тези,които са в нужда,атези които ги имат,си добавят още.

  You always pay for what you get. Sometimes you get what you pay for.
 42. 42 Профил на rossen4i4o
  rossen4i4o
  Рейтинг: 301 Весело

  брей ,колко сме напреднали ? та значи падащите по улиците не са пияни а примряли от глад ? за да могат да си платят данъците

 43. 43 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 1057 Неутрално

  До коментар [#7] от "zhivko6461":Българите разбраха основното правило как се става богат. Ядеш по-малко и работиш повече.Лягаш преди вечеря и ставаш след закуска :)
  —цитат от коментар 23 на Психонавт

  Иновативно!

 44. 44 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3438 Неутрално

  До коментар [#12] от "pag":

  АФтентичен ГЕРБ-ер, нали...?! :)
  Човека е написал, че не се гордее, че е българин. Не, че се срамува...! Срам или несрам, българи сме, това е положението. Няма да станем други.
  Каква гордост, може да изпитваш, като погледнеш нивото на управляващите? Тоест елита, който сме излъчили...? Даже и министър-председателя ни, не знае две думи чужд език! Да не говорим, че и българския му е, със силен селско-шопски нюанс...!

  Бивш tww09306483.
 45. 45 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 1057 Неутрално

  По реакциите във форума виждам че повечето Българи все още не са дорасли за да осъзнаят факта че ниски данъци също означава и ниски/некачествени или недостатъчни публични услуги. Второ, България е държавата с най-голямо неравенство в доходите от всички страни членки на ЕС, това според данните на Сцетованата Банка. Този факт от части се дължи на ниските данъчни ставки. Вижте ниските данъци задълбочават неравенството в обществото и затормозяват обществените услуги поради малък ресурс. Всички тука се възмущавате когато стане дума за калповото образование, здравеопазване и други обществени услуги, ама и дума не искате да чуете за увеличение на налозите. Ами докато не осъзнаете че има пряка зависимост между данъци и публични услуги, няма да има напредък по споменатите теми.
  —цитат от коментар 25 на tsyrvulan

  Какво да се прави? Такъв е материалът. Недорасъл, неспособен да осъзнае основни постулати. Капризен. Недоволства когато в държавна институция му обяснят вежливо "Елате утре за да ви кажем кога да дойдете отново". Мърмори когато го въздишащите около клавиатурата и монитора обслужващи го служители притежават сръчност и умения за работа с компютър, които обучаващ се в курс "Начална компютърна грамотност" придобива на 3-тото занятие. Този материал роптае когато с неговите данъци се изпълняват програми и ОП на цени в пъти, често много пъти по-големи от разумните.Този материал беснее когато забележи, че държавният служител, който отговаря за програми и ОП, усвояващи средства от бюджета се придвижва със служебен автомобил, чиято цена не би трябвало да отговаря на съответното ниво в йерархията. Чувствата стават още по-силни когато се установи, че този държавен служител със заплата малко над средната за страната си е закупил още по-скъп личен амтомобил, няколко апартамента и т.н. И т.н. и т.н.
  И този низов материал вместо да изпадне във възторг, да работи още по-усърдно, да плаща всички данъци, такси и осигуровки за да гарантира все по-пълното задоволяване материалните и духовните потребности възприема максимата, че всеки лев недаден на държавата е нож в гърба на мафията.

 46. 46 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3633 Неутрално

  Българите не обичали да плащат данъци. А колко от тях реално плащат данъци? Колко от мангалите плащат данъци и осигуровки? Предприятията на Ковачки плащат ли данъци? Офшорките на ДПС къде плащат данъци? А Лукойл-Нефтохим, които са все на загуба, и непрекъснато инвестират я в хотели, я в почивни станции с офшорна регистрация? А държавата какъв процент от осигуровките на държавните служители внася в сметките на НОИ?
  Смятал съм го за граждански дълг да си плащам данъците, за да стане страната ни наистина силна и богата. Но след като си платих разноските по обжалване на разни НП на КАТ в различни градове, и не получих никакво обезщетение за направените разходи реших, че неплащането на данъци е граждански дълг на всеки българин.
  В момента даже не става дума за щуротиите на правителствата след 2001г. с АЕЦ Белене, и за данък Русия.

 47. 47 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3633 Неутрално

  Да плащаме данъци. За какво? За да харчи държавата като обезумялаз а ремонт на ремонтите? Или за похарчените във Варна 10 млн лв за камери, всяка една по 20-30 хил. лв, които се оказаха камуфлажни? Или за похарчените 8,5 млн автомати за продажба на билети, които не работят? И да няма виновни ли?
  Я чупката червени мутромилицонери!

 48. 48 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3633 Неутрално

  До коментар [#12] от "pag":

  а ти с какво се гордееш? Че цялото Шопско си построи магистрала за Гръцко, защото не харесвало българското черноморие, осрано от мутромилиционерите ли?

 49. 49 Профил на primerno
  primerno
  Рейтинг: 368 Неутрално

  Ако предположим, хипотетично, че на един човек му трябват 400 лева на месец за храна, то това биха били 50% от нетния му доход, ако взема 800 лева и 20% от дохода ако взема 2 бона нето ( средна заплата в София по мои наблюдения ). Колкото по-малко са като процент парите за храна, толкова по-добър е стандарта на живот. По-голяма заплата -> повече данъци, и това е логично. Само не се споменава до каква инфланция води това, разликата в стандарта между столицата и извън нея, както и че средната класа има пари въпреки, а не заради държавата.
  —цитат от коментар 19 на Pow


  Според НСИ средната БРУТНА заплата в София е 1400лв. Няма лошо, че твоите доходи и тези на обкръжението ти са около и над 2000лв. НЕТО, обаче не си мисли, че всички живеят така :)

 50. 50 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 9089 Неутрално

  Като гледам в училищата колко затлъстели деца има, да не говорим и за нас, това от глад ли е, или от това че полека замогваме.

 51. 51 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1511 Любопитно

  До коментар [#45] от "zhivko6461":

  Продължавайте да разсъждавате така и абсолютно съм сигурен че светлото бъдеще очаква целокупния народ Български. Само че не в БГ, ами в странство. А материала както го наричате сакат ли е, глухоням ли е, неакдърно дебилен ли е за да поиска отчет и сметка от управляващите го които ТОЙ, матр'яла, сам си избира? Или не му пука какво става в обществото, общността и хората около него. Аз да съм добре пък другите да мрат. Нали така. След мен потоп. Ден година храни. Това съм го чувал само в БГ. Та значи много пъти съм го писал и пак ще го напиша. Винаги когато си идвам в БГ се сблъсквам с овчедушие, апатия, липса на състрадание към проблемите на другите. А за да се спре с всепоглъщащата материална както и духована мизерия обхванала обществото трябва да се направят някакви стъпки. Викаш да не плащаме данъци. Супер, със сигурност тогава България ще цъфне и върже. Не само трябва да се плащат, ами обществото трябва да изисква от политици, кметове, областни управители и прочее, ясни и точни разчети и сметки за какво са отишли парите. С мрънкане нищо не се променя. Реални действия трябват. Или емигрираш, или ако избереш да останеш заемаш активна гражданска позиция след като не ти харесва ставащото.

  БСП - Българофобски Сурогатни Путинисти! Гербояд - производната на успоредно осцилиращи мутирали до неузнаваемост хиперкубове!
 52. 52 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1511 Любопитно

  До коментар [#50] от "Peni Nikol":

  От неправилно хранене с нискокачествена храна. Също и от липса на елементарна спортна култура.

  БСП - Българофобски Сурогатни Путинисти! Гербояд - производната на успоредно осцилиращи мутирали до неузнаваемост хиперкубове!
 53. 53 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1043 Неутрално

  За данъците не виждам големи опашки, ама как се бутат пълни колички в хипермаркетите сме виждали

 54. 54 Профил на Коте
  Коте
  Рейтинг: 932 Неутрално

  За да има храна трябва да се плащат данъци, иначе глад!

 55. 55 Профил на slan777
  slan777
  Рейтинг: 544 Неутрално

  Subunternehmen(немски)=фирма-подизпълнител, не знам точният превод, но така някакси трябва да е.

  Днес в новините писаха за доставчищите на пакети. Броят на пакетите до Коледа ще нарастнат драстично, а куриерите има определено време да ги доставят и понякога е недостатъчно, затова понякога звънят, ако знаят че клиента живее на 1 етаж, другите са на 3 и 4, само на този на 1 етаж и му дават пакетите за другите клиенти, без да звънят при тях. Заради натиска на времето. Понякога хвърлят уведомление в пощенската кутия, че пакета е доставен при съседа ХХХ, 6 пъти досега не съм получавал уведомление в пощенската кутия и онлайн видях името на съседа. Има един мързелив негър-куриер, който го мързи да се качи повече от първи етаж и постоянно прави номера, или доставката е при съседа или трябва да ходя в пощата, да чакам там 50 минути и да си взема пакета.

  Та страваше въпрос за един българин, който работи при DHL при фирма-подизпълнител, доставка на пакети. Официално работи на минимална заплата, крайно получава повече. Плаща за наем за колата, с която доставя пакетите, към 2000 лв. и за бензин 1000 лв. на месец. Според собствено изказване нетната му заплата е 4-5 евро на час.
  И аз съм работил за 6€/час, но в момента, когато получих Lohnabrechnung(не знам превода), казах на работодателя, че няма повече да работя при него. Нямахме сключен работен договор, тъй че веднага го напуснах.

  Es muß Geld fließen!
 56. 56 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3142 Разстроено

  "......трудовите доходи формират 66.9% от доходите на най-богатите 10% от българите...."

  Това е страшно! И още по-страшно е, че никой не го забелязва....

 57. 57 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 1057 Неутрално

  До коментар [#45] от "zhivko6461":Продължавайте да разсъждавате така и абсолютно съм сигурен че светлото бъдеще очаква целокупния народ Български. Само че не в БГ, ами в странство. А материала както го наричате сакат ли е, глухоням ли е, неакдърно дебилен ли е за да поиска отчет и сметка от управляващите го които ТОЙ, матр'яла, сам си избира? Или не му пука какво става в обществото, общността и хората около него. Аз да съм добре пък другите да мрат. Нали така. След мен потоп. Ден година храни. Това съм го чувал само в БГ. Та значи много пъти съм го писал и пак ще го напиша. Винаги когато си идвам в БГ се сблъсквам с овчедушие, апатия, липса на състрадание към проблемите на другите. А за да се спре с всепоглъщащата материална както и духована мизерия обхванала обществото трябва да се направят някакви стъпки. Викаш да не плащаме данъци. Супер, със сигурност тогава България ще цъфне и върже. Не само трябва да се плащат, ами обществото трябва да изисква от политици, кметове, областни управители и прочее, ясни и точни разчети и сметки за какво са отишли парите. С мрънкане нищо не се променя. Реални действия трябват. Или емигрираш, или ако избереш да останеш заемаш активна гражданска позиция след като не ти харесва ставащото.
  —цитат от коментар 51 на tsyrvulan

  Благодаря за мъдрите напътствия! Вживявате се в ролите на класик и анализатор, издигнал се високо над българския народ, наричан материал не от мен (не сте се концентрирал, а аз пропуснах да поясня, че цитирам), но чувстващ се задължен да поучава този народ. Действате в стила на партиен функционер, изпратен да разяснява особеностите на вътрешното и международното положение. Давате комплексна оценка на поведението и философията ми без дори да ме познавате. Приписвате ми порочни действия и идеи, които уверявам Ви не съм извършвал и не споделям. Но по този начин е удобно и лесно да ме громите. Задължавате ме да действам по указана от Вас алтернатива. Не допускате ли, че аз съм свободен човек и имам право да избера как да действам. С надеждата, че този път ще разберете правилно пояснявам, че освен указаните от Вас задължителни две възможности "или емигрираш, или ако избереш да останеш заемаш активна гражданска позиция" съществуват и други.

 58. 58 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 1057 Неутрално

  Subunternehmen(немски)=фирма-подизпълнител, не знам точният превод, но така някакси трябва да е.Днес в новините писаха за доставчищите на пакети. Броят на пакетите до Коледа ще нарастнат драстично, а куриерите има определено време да ги доставят и понякога е недостатъчно, затова понякога звънят, ако знаят че клиента живее на 1 етаж, другите са на 3 и 4, само на този на 1 етаж и му дават пакетите за другите клиенти, без да звънят при тях. Заради натиска на времето. Понякога хвърлят уведомление в пощенската кутия, че пакета е доставен при съседа ХХХ, 6 пъти досега не съм получавал уведомление в пощенската кутия и онлайн видях името на съседа. Има един мързелив негър-куриер, който го мързи да се качи повече от първи етаж и постоянно прави номера, или доставката е при съседа или трябва да ходя в пощата, да чакам там 50 минути и да си взема пакета.Та страваше въпрос за един българин, който работи при DHL при фирма-подизпълнител, доставка на пакети. Официално работи на минимална заплата, крайно получава повече. Плаща за наем за колата, с която доставя пакетите, към 2000 лв. и за бензин 1000 лв. на месец. Според собствено изказване нетната му заплата е 4-5 евро на час.И аз съм работил за 6€/час, но в момента, когато получих Lohnabrechnung(не знам превода), казах на работодателя, че няма повече да работя при него. Нямахме сключен работен договор, тъй че веднага го напуснах.
  —цитат от коментар 55 на slan777

  Благодаря за подробната информация, с която ни запознавате за някои особености на трудовото ежедневие в Германия и възможностите за допускане на хнарушения на трудовото законодатлество. Прибавяте и случаи с лично участие, когато сте демонстрирал високо съзнание и отговорна гражданска позиция. Поздравявам Ви! Без да съм убеден, че четивото Ви ще заинтригува участниците във форума. Все пак сте работили без договор
  П.П. 1. Обвинявате българина, че работи за официално декларирана заплата, която е по-малко от реално получаваната. Т.е. плаща по-малко данъци, такси, осигуровки и т.н. А Вие сте работили без договор. Т.е. не сте плащали никакви данъци, такси, осигуровки и т.н.
  2.Lohnabrechnung вероятно се превежда "фиш за заплатата".

 59. 59 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 1057 Неутрално

  За данъците не виждам големи опашки, ама как се бутат пълни колички в хипермаркетите сме виждали
  —цитат от коментар 53 на Гаргамел

  Като гледам в училищата колко затлъстели деца има, да не говорим и за нас, това от глад ли е, или от това че полека замогваме.
  —цитат от коментар 50 на Peni Nikol

  До коментар [#50] от "Peni Nikol":От неправилно хранене с нискокачествена храна. Също и от липса на елементарна спортна култура.
  —цитат от коментар 52 на tsyrvulan

  Със спестените от неплатените данъци пари народът пазарува ли пазарува. Храни се обилно с храни с аромат и вкус на холестерол. Основните физически усилия, които полага са за бутане на пълните колички в хипермаркетите. И дебелее ли, дебелее.

 60. 60 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1511 Неутрално

  До коментар [#57] от "zhivko6461":

  Партиен функционер ще викаш на себе си и на баща си. Аз няма как да съм такъв защото бях малък когато се случиха промените, и напуснах БГ в края на царуването на мадридския дядка. И съм написал че след като не ви харесва какво се случва в Родината, с мрънкане няма да се промени. Трябват действия. Аз лично съм избрал да имигрирам. За другите които са избрали да останат и не правят нищо за да променят обществената ситуация, означава че ги устройва.

  БСП - Българофобски Сурогатни Путинисти! Гербояд - производната на успоредно осцилиращи мутирали до неузнаваемост хиперкубове!
 61. 61 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 1057 Неутрално

  До коментар [#57] от "zhivko6461":Партиен функционер ще викаш на себе си и на баща си. Аз няма как да съм такъв защото бях малък когато се случиха промените, и напуснах БГ в края на царуването на мадридския дядка. И съм написал че след като не ви харесва какво се случва в Родината, с мрънкане няма да се промени. Трябват действия. Аз лично съм избрал да имигрирам. За другите които са избрали да останат и не правят нищо за да променят обществената ситуация, означава че ги устройва.
  —цитат от коментар 60 на tsyrvulan

  Отново четете без да се концентрирате, без да осмисляте. Аз не съм Ви нарекъл партиен функционер. Вие използвате квалификации. Стилът Ви е такъв. В този коментар продължавате да поучавате, да давате мъдри напътствия. Дори лични. Без да ме познавате, без да сте запознат с философията и начина ми на живот, с възрастта и местоживеенето ми.
  Партийни функционери има и след т.нар. промени. На различни партии. Не само в България. Стилът им е сходен.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK