Нормализирай онова

Нормализирай онова

© Анелия Николова"Дневник" публикува текста от портал "Култура".


Интервюто на лидера на "Атака" Волен Сидеров при Бойко Василев в "Панорама" напомни една паметна сцена от филма "Анализирай онова". В нея психиатърът д-р Бен Собол (Били Кристъл) се опитваше да разбере дали мафиотът Пол Вити (Робърт де Ниро) е изпаднал в истинско психо-соматично вцепенение (кататония). За целта той дори го прободе с игла, при което Вити удържа на болката и не трепна.


По същия начин Бойко Василев боцкаше Волен Сидеров и тук, и там, но героят му не се издаде, дори когато стана дума за Ердоган и Турция. Разликата с филма е, че докато при Вити въпросът беше дали той е загубил разсъдъка си, при Сидеров се тестваше дали е напълно политически нормализиран. И двата експеримента дадоха първоначален положителен резултат.
Това на пръв поглед е добра новина и надежда за либералната демокрация по целия свят. Този опит показва, че антисистемните национал-популистки партии могат да бъдат нормализирани, като бъдат вкарани в подходящи институции. В българския случай това са парламента и правителството. Всъщност тези партии може би винаги са си били "нормални"? Може би са станали жертва на предразсъдъци, дискриминация и необективни медии? (Но да не се увличаме чак дотам в автохипнозата.)


Иван Кръстев в колонката си в Ню Йорк Таймс тази седмица разви идеята за "нормализацията" като алтернативна стратегия на "радикализацията" по отношение на национал-популизма. Либералната общност по света и в частност в Източна Европа трябва да предприеме нещо като терапия по контролиране на гнева. Вместо да възприема национал-популизма, както бик приема червения плащ, да се опита да го интерпретира в други познати и по-спокойни категории – като консерватизъм, страх от неизвестното, социален протест за равенство или просто копнеж по общност. Подложени на такава терапия, либералите биха се успокоили и спрели да вдигат шум срещу законно избрани правителства.


Парадоксално, според Кръстев, "нормализацията" ще нанесе смъртен удар на популизма, защото ще отнеме основния му мобилизационен ресурс – конфронтацията и разделението на хората. Както той правилно е забелязал, протестите в Полша (а да не говорим за Унгария) не смъкват доверието в национал-популистките управляващи партии, а само консолидират подкрепата за тях. След като "радикализацията" не работи, защо да не се експериментира с "нормализация"?


"Нормализирай онова" е добър лозунг за подобна операция.


Нормализация на страховете?


Нормализацията изглежда би трябвало да започне с признаването на "легитимността" на страховете, които национал-популистите раздухват. Основният страх е този от миграцията и "нашествието" на иноверци. Нормализацията изисква този страх да се приема за легитимен, дори когато нашествие няма. Легитимен е, защото по принцип нашествие може да се случи. А дори и да не може, достатъчно е, че много хора са убедени, че то може да се случи. Възприятието е реалност в политиката.


Веднъж като се признае, че страхът е легитимен, следва изработването на "мерки" срещу миграцията. За национал-популистите първата такава мярка е да има "патриот" (да използваме политически коректния термин) в правителството.


Най-важната мярка обаче е стената по границите. Може тя да е едноредна за по-икономично. Хубаво е да няма големи дупки под нея и да не може много лесно да се прескочи, но това са екстри. Тъй като нашествие така или иначе няма, важното е стената да е изградена най-вече в главите на хората.


Третата мярка е борбата с тези, които искат да наводнят страната с мигранти. Нашествие от мигранти няма, но това не пречи да има "план" за такова нашествие. Виктор Орбан стана шампион в борбата на "тихия фронт" и въобразяването на световен пробежански заговор. (Тази част малко трудно може да се нормализира, но със самовглъбяване и пределна концентранция може и да се получи.)


Освен страховете от миграцията, друг също толкова легитимен страх е, че нацията изчезва. Демографското въображение на популизма е катастрофично – два милиона са "загубени" и след петдесет години българи изобщо няма да има. Затова в страната не трябва да влизат много чужденци, а българите не трябва да излизат.


И т.н.


Нормализация на амбициите?


Освен страховете, сигурно ще е необходимо да се нормализират и амбициите на национал-популистите. Една от тях е, че най-добре се справяме с всичко сами в рамките на националната държава. Българският опит не е точно такъв, но пък фактите не бива да пречат на визионерството. "Европа на отечествата" е алтернативата, която се предлага от национал-популистите и ако нещо ще се нормализира, навярно трябва да се започне с нея. Самият Сидеров намекна, че в една такава Европа националната сигурност може да е общоевропейска задача. Подобни заявки идват и от Орбан. Като оставим настрана абсурдността Фарадж, Льо Пен и източноевропейските им партньори да организират обща отбрана и политика за сигурност на ЕС, нека да сложим идеите им – доколкото ги има – на нормалната маса за обсъждане.


Друга подобна амбиция е изграждането на общност чрез големи проекти, по възможност ядрени – като унгарския "Пакш 2" и нашенското "Белене". Велики нации се строят с големи проекти, а не на парче – това също е нормално.


Модус вивенди либерализъм


Този телеграфен преглед на някои от най-важните елементи от национал-популистката програма демонстрира, че призивите за тяхната нормализация са позакъснели. Тази нормализация – поне в Източна Европа – вече се е случила.


Надеждата е, че въпреки тези промени, Източна Европа ще продължи да се удържа в рамките на либералната държава с модус вивенди решения. В политическата теория модус вивенди е прагматично решение, което стъпва на противоречива и идейно неиздържана основа. В конкретния контекст модус вивенди означава, че идеологически национал-популистите може да са станали нова "нормалност", но все пак на институционално ниво източноевропейските страни-членки на ЕС продължават да бъдат демокрации със система от конституционно защитени свободи.


Ако "нормализацията" търси подобно "решение", тя може да се окаже опасно пожелателно мислене. В крайна сметка събитията в Унгария са достатъчно тревожни и показват, че "нормализацията" може да доведе до трайно окопаване на определени партии във властта и сериозна ерозия на демократичните свободи. Не е трудно да си представим, че при един слаб ЕС, страните от неговата периферия полека ще започнат да се путинизират и да се трансформират в автократични режими.


В този смисъл "радикализацията" по отношение на национал-популистите изобщо не трябва да се изоставя като стратегия. Тя е единственият механизъм, който може да покаже кога определени червени граници са били преминати. Показателен е примерът с оставката на Беата Шидло в Полша. Не може безнаказано управляваща партия в ЕС да толерира и дори донякъде да окуражaва провеждането на "Поход на независимостта", съпроводен с расистки, антисемитски и ксенофобски лозунги. Ако и подобни действия се "нормализират", преходът от модус вивенди либерализъм към авторитаризъм би бил гарантиран. Новият полски премиер Матеуш Моравецки изглежда по-умерен и изборът му показва желание за постигане на някакъв компромис с Европа. Но без постоянен и твърд вътрешен и външен натиск умереност от национал-популистите не може да се очаква.


В този смисъл нито алармизмът по повод на всяка стъпка на национал-популистите, нито "нормализацията" на основните им идеи изглеждат печеливши и оправдани стратегии. Ясно е, че Пол Вити не е в истинска кататония и не е сменил нрава си в затвора. Ако не бъде внимателно следен, от друга, той със сигурност ще се забърка в някоя каша.


Тази разумна предпазливост е естествената граница на всяка "нормализация".

Коментари (50)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2126 Неутрално

  "Нормализирай онова"


  Изключено!

 2. 2 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1366 Весело

  При сидеровчето , нещата са по- прости ::))))
  Човечето ИМА три условни присъди..Има и "условен, изпитателен СРОК" -3 или 5 години- ако извърши НОВО престъпление, ще ЛЕЖИ и предните присъди, условно отложени ::))) Следоватено той трябва и е 'залегнал "- вече е Божа кравица- за тези години ::))
  Освен това , той НЕ може да бъде и кандидат депутат, ако вътре в тези три-пет години , ИМА нови избори ::)))
  Руският агент ще извиси отново глас, когато минат тези 3-5 години ...:))
  Нещо , като ДС ченегетат , които си пуснаха БРАДИ - когато дойде 1989 година ..:))) и влязоха за първи път - в черкви ...:))

  BIG AL
 3. 3 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3510 Неутрално

  Тримата глупаци!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 4. 4 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3510 Неутрално

  От трите кабинета на Борисов този е най-скапания.
  В другите поне се опитваха да направят нещо.
  В този откровено паразитират на гърба на хората!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 6. 6 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3510 Неутрално

  До коментар [#5] от "kesh":

  Много хора ги адмирират точно защото са били достатъчно хитри, та да влязат в управлението и дори не се сещат, че тези некадърници няма да им свършат никаква полезна работа.
  И като управляват какво са свършили до сега?
  Каква е ползата за обществото от това, че тези са селски хитреци?
  Ми гласувайте си за тях и подобни на тях. Продължавайте да слагате такива некадърници да вземат решения важни за цял народ.
  То България затова е на такова дередже.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 7. 7 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1366 Весело

  На прима виста- този път разочароващи , елементарни разсъждения ::)) Защо ???
  Ами защото в днешните динамични времена , са налице АСПИРАЦИИ, уви, на стари империи- руската и отчасти - турската ::))
  Тези аспирации, въжделения, няма да изчезнат , поне в бъдещите 50 години, според мен ..
  А щом тези аспирации, желания , няма да умрат скоро / Украйна, Крим , Сирия и т.н. /, то ще ИМА ПАРИ - за тези партии..::)) Проруски, обикновено ...:))
  Политиката и действията на определени държави , СА динамични , уви , и не са тези от времето на студенатавойна ..В динамични времена живеем ...Няма нищо застинало в политиката , в днешни дни ..::))
  А 'нормализация" от ТЕЗИ партии- не можем и не трябва да очакваме ...онази във франция , или сидеров- с руските мангизи..:)

  Решението е : повече ПРАВА, а не популизъм, повече справедливост, повече Демокрация за определени съсловия,повече Образование, повече КОНТРА- аргументи срещу популистите , простотията и елементарната им идеология и т.н..
  С две думи, ЕС може да се справи с тези предизвикателства - но трябва да стане по- бързо..Днешните поколение , НЕ са вчерашните - не обичат да чакат / за лада, апартамент, визи и т.н.../ ::))

  И накрая - с две думи : кръстев е един голям въздух - под нялагане, меко казано ..::)))

  BIG AL
 8. 8 Профил на ''zms15783''
  ''zms15783''
  Рейтинг: 562 Неутрално

  Ха ха смешниците. Добре, че е Валерката, та имате "тежест" иначе Баце да ви е разтурил както ДСБто нищо, че с те с гръмкото име "Патриоти".

 9. 9 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 768 Неутрално

  При Сидеров всичко е игра и опортюнизъм.Докато беше главен редактор на"Демокрация"громеше комунизма и руснаците.След това видя ниша в национализма и стана националист.Дори имаше и антируски изказвания.Накрая стана откровено проруски политик.

 10. 10 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 1817 Весело

  До коментар [#6] от "Храбър":
  ПИЧ......!!!????.....ТИ кво ПРЕДЛАГАШ.......--КОАЛИЦИЯ БСП и ДПС........или лаборанта или ЦАРА-с неговите ЮПИТА......- да се чудят каква ДАЛАВЕРА ДА ИЗВЪРТЯТ....като ВЪНШНИЯ ДЪЛГ дето сички сме ВЪТРЕ с над 2-два МИЛИЯРДА ...и КУСУР.......ааааа НЕМА НУЖДА......СТИГА ИКСПИРИМЕНТИ......нека си РАБОТЯТ ХОРАТА -.....като ДОЙДАТ ИЗБОРИ ШЕ СМЕТАМЕ..........
  те да свършат ТОВА КОЕТО СА ОБЕЩАЛИ.....БЕРЕКЕТ ВЕРСИН..........!!!!????.....

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 11. 11 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3510 Гневно

  До коментар [#10] от "kesh":

  Ти лично какво спечели от това, че тези вагабонти и руски подлоги са във властта?
  Ето това ми отговори!
  Не ми развивай глупашките ви герберски теории!
  Колкото до заплахите, че ако не били ГЕРБ щели да бъдат страшните БСП/ДПС, от едно известно време изобщо не виждам разлика между ГЕРБ и БСП.
  И едните, и другите се водят на къса каишка с ДПС.
  И едните, и другите обслужват руските интереси без дори да се замислят какво печели България от близането на руски задници!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 12. 12 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3017 Неутрално


  "Каквото и да ти казват това не е цялата истина.
  За каквото и да ти говорят винаги става дума за пари."

 13. 13 Профил на dasvidaniya
  dasvidaniya
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#10] от "kesh": Ти лично какво спечели от това, че тези вагабонти и руски подлоги са във властта? Ето това ми отговори! Не ми развивай глупашките ви герберски теории! Колкото до заплахите, че ако не били ГЕРБ щели да бъдат страшните БСП/ДПС, от едно известно време изобщо не виждам разлика между ГЕРБ и БСП. И едните, и другите се водят на къса каишка с ДПС. И едните, и другите обслужват руските интереси без дори да се замислят какво печели България от близането на руски задници!
  —цитат от коментар 11 на Храбър


  Другарю, тук мноу си сбъркал, истината е че всички се изреждаха на ГЕРБ в политическата матрица, но забравят, че накрая всяка матрица преминава през инверсия и нещата се обръщат. Закон в математиката е, а тя език на вселената... бла. След десетина години ГЕРБ пак ще са тук, да с друг лидер навярно, но прадядото на българската демокрация все още ги гледа как лазят заднешком всички други.

  Руски трол. https://мвд.рф/
 14. 14 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 7959 Неутрално

  Уха ха ха тримата от запаса :).

 15. 15 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 1225 Весело

  "Нормализирай онова..."

  Баси либерализма! Онова, доколкото е георгиевска лентичка не се нормализира. Отпрепарива се и се изолира. Добре е поименно -
  https://bgr.news-front.info/wp-content/uploads/2017/02/19309011-1024x682.jpg
  :)

 16. 16 Профил на 2LOOP
  2LOOP
  Рейтинг: 2507 Неутрално

  Вече съжалявам ,че когато се криеше под масата го дарихме с вода а не слушахме металика.

  SHADOWS of SOFIA
 17. 17 Профил на kesh
  kesh
  Рейтинг: 1817 Весело

  До коментар [#11] от "Храбър":
  АЗ ИСКАМ СПОКОЙСТВИЕ И ПРЕДВИДИМОСТ........!!!!!?????.....Това ,че сме във ЕС е най-голямото ПОСТИЖЕНИЕ в най-новата ни ИСТОРИЯ........!!!!!!.....Мога да си ходя където си ИСКАМ-основно в ЕС другаде нямам ИНТЕРЕС......децата могат да учат и да се РАЗВИВАТ КАКТО ИМ Е УГОДНО........!!!????......ПИЧ ако нещ не БЕШЕ НАРЕД С УПРАВЛЕНИЕТО .....ДАЛИ ОТ БРЮКСЕЛ ЩЯХА ДО ОСТАВЯТ ТАКА НЕЩАТА.....?????!!!!!...помниш орешарски как го ОТСВИРИХА..........това управление за момента няма АНАЛОГ.....и алтернатива..........другото е некаква аргония без ПОДКРЕПА ОТ БРЮКСЕЛ..........за хубаво или за лошо ние ОТДАВНА НЕ СМЕ СУВЕРЕННА ДЪРЖАВА.......пии си питието и не дълбай толкова.........ПРИ БАЙ ТОШО НЕМАШЕ ТАКИВА СВОБОДИ......!!!!!?????.......

  България .....!!!!!.... на ТРИ .....ПИТИЕТААА......!!!!...
 18. 18 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 1225 Весело

  "При Сидеров всичко е игра и опортюнизъм.Докато беше главен редактор на"Демокрация"громеше комунизма и руснаците.След това видя ниша в национализма и стана националист.Дори имаше и антируски изказвания.Накрая стана откровено проруски политик."

  До коментар [#9] от "mushashi":

  +х100!

  Може само снимката - http://www.faktor.bg/media/article_gallery/uploads/images/v/volen_multi2.jpg

  Може и цялата статия - http://www.faktor.bg/bg/articles/petak-13/iliya-pavlov-e-tayniyat-svatovnik-na-volen-i-dogan-11924

 19. 19 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 3299 Неутрално

  Даниеле,

  Не те чета, не си играй да пишеш. Автентичните пък те сричат и за тях е безпредметно да пишеш.

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 20. 20 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 2554 Неутрално

  Нито онова, нито онези двамата може някой да ги нормализира.

 21. 21 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3510 Неутрално

  До коментар [#11] от "Храбър":АЗ ИСКАМ СПОКОЙСТВИЕ И ПРЕДВИДИМОСТ........!!!!!?????.....Това ,че сме във ЕС е най-голямото ПОСТИЖЕНИЕ в най-новата ни ИСТОРИЯ........!!!!!!.....Мога да си ходя където си ИСКАМ-основно в ЕС другаде нямам ИНТЕРЕС......децата могат да учат и да се РАЗВИВАТ КАКТО ИМ Е УГОДНО........!!!????..."
  —цитат от коментар 17 на kesh


  За това че си в ЕС трябва да се отблагодариш точно на "лаборанта" на който се подиграваш!
  Иначе, и ти като всички останали (включително и управляващите след него) се възползвате от неговия успех, но това не ви пречи непрекъснато да го плюете!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 22. 22 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 1057 Неутрално

  Сидеров не е политик, той е пърформънс артист с месианистични девиации.
  За останалото съм съгласна със Смилов (о, чудо).
  Смятам, че кучето, като го наричаш бясно и се държиш с него като с бясно, то наистина побеснява.

  Доброто е заразно
 23. 23 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 1225 Неутрално

  До коментар [#22] от "dogwoman":

  Доги, комичното при Смилов и Дневник е опита да се опаковат всички патриоти под етикета "Сидеров". Което няма как да стане щото е евтин номер на пропагандистиката. Виж Сидеров отпрепариран е приятна тема за завладяната държава - "МУЛТИГРУП, ДПС, АТАКА – „СКАЧЕНИТЕ СЪДОВЕ“ НА ЛУКАНОВ". http://razuznavane.com/?p=19782

  Ако някой извади подобни твърдения за агент Иван /факт/ или за Симеонов, аз с удоволствие ще чета и ще припозная етикета "Сидеров" на троицата. Но за сега нищо такова не се случва. От където и усещането за пропагандистика.

 24. 24 Профил на tsyrvulan
  tsyrvulan
  Рейтинг: 1954 Неутрално

  Всички тия на снимките са политически хамелеони. Безпринципни личности начело на безпринципни парти. Вождът и той същият. Странни политически метаморфози има в БГ, които в развитите демокрации просто няма как да се случат защото ще покажат и докажат пълната липса на идеологическа принадлежност и морална принципност. А подобни липси избирателите не прощават. Виж в БГ избирателите все още не са наясно за какви идеологии гласуват, на какви принципи се подчиняват носителите на тези идеологии и колко е важно да направиш избора си въз основа на логически построени и основаващи се на реалността съждения.

  БСП - Българофобски Сурогатни Путинисти! Гербояд - производната на успоредно осцилиращи мутирали до неузнаваемост хиперкубове!
 25. 25 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3510 Неутрално

  Другарю, тук мноу си сбъркал, истината е че всички се изреждаха на ГЕРБ в политическата матрица, но забравят, че накрая всяка матрица преминава през инверсия и нещата се обръщат.
  —цитат от коментар 13 на dasvidaniya


  Другар ще казваш на онзи дето ходите заедно в клуба на БКП.
  А истината е че за да остане във властта ГЕРБ премина от дясна до лява партия която по нищо не се различава от БСП дори и в лизането на руски задници!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 26. 26 Профил на ralita68
  ralita68
  Рейтинг: 555 Неутрално

  Всичките анализатори бягат след вятъра. Борисов го е измислил.

 27. 27 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2420 Весело

  Даниелча окончателно започна да словоблудства само за хардкор умните и красивите - тия дето лягат със CNN и стават с ВВС, а през деня цъкат статийки от NYT и DW. Хем го е страх от "путинизация" на Източна Европа, хем пък плюе по Полша, която за разлика от Германия например е яростен враг на Путин. Нещо не се връзва. А лъжите за полския Марш на независимостта вече взеха да стават банални - и 1000 пъти да повторите, няма да промените факта, че за никакъв расизъм и антисемитизъм не може да се говори на този марш. Това че гореспоменатите fake news аутлети снимаха две маргинални групички от по 10 човека с расистки и антисемитски плакати и показват само тях не ме интересува - има и други начини да се разбере каква е истината. И накрая - голямата болка на Смилов и компания. Орбан, дето погна любимия им Сорос, който си мислеше, че може да се репчи на правителства и държави. Оказа се че не може и всичките му миниони (като тоя тук и Дичев) много ги боли. Кеф.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 28. 28 Профил на wnl03619584
  wnl03619584
  Рейтинг: 384 Неутрално

  ахахаха, болшевишките, леви пишман демократи, неолиберали искат да "нормализират" някого или нещо. ахахахах. Това е истински виц. Смея се, но не е смешно, тези да се смятат /дани ги пробутват/ за нормални, а трагично.

 29. 29 Профил на Мизийски
  Мизийски
  Рейтинг: 467 Неутрално

  Поредната статия, която показва колко късогледи са либералите. Нека нормализират тероризма (исляма), но първо да прочетат това-онова и най-вече Корана. Характерни за исляма са неистовата себеотдаваща се вяра и особеното отношение към тези, които изповядват друга религия, към така наречените неверници. Това се набива в главите на 1,25 милиарда души, а 10% подкрепят действията на Ислямска държва. 125 милона души са готови да умрат за Аллах и всеки от тях да убие десетки или стотици друговрци. Нормализирайте това, другари, защото когато усетите острието на ножа в гърлата си ще бъде късно.
  „И се сражавайте с тях, докато не ще има заблуда и религията ще е на Аллах” (2:193).

  Спаси, Господи, Твоите чеда и благослови наследството си, като даряваш на православния български народ победа над враговете му и го запазваш с Твоя кръст. ☦
 30. 30 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8353 Неутрално

  Нали затова има вицепремиер ,отговарящ за демографската криза. Внместо с нея, той се занимава с курортите.

 31. 31 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5144 Неутрално

  Не е добре да се представя желаното за действително или да се представят едни цели вместо други...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 32. 32 Профил на hammurabi
  hammurabi
  Рейтинг: 490 Неутрално

  Сидеров е ветропоказател. А Бойко Василев, макар и високо ерудиран журналист, е беззъб. Затова не би се осмелил както си трябва да провокира Сидеров.

 33. 33 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3459 Неутрално

  анализирай и плащащия за това

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 34. 34 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2444 Весело

  Данито продължава да весели аудиторията с хуморески и весели истории.

  Но сега сериозно. Наистина никаква "нормализация" не може да има досежно дупките, паветата, паркиранията, лифтовете, мършоядчетата, дивото къмпиране, цацаров, фандъците, булгартабаците и цялостната автентична неволя. Радикализация трябва! Либерал-популистка революция, или както е казал учителят Троцки: "Клио, музата на историята никога не е принадлежала към пацифисткте дами".

 35. 35 Профил на psz58488391
  psz58488391
  Рейтинг: 268 Весело

  До коментар [#13] от "dasvidaniya":

  Ако утре ГЕРБ бъде лишена от присъствието на вожда, всички гербаджийчета ще се разбягат, като пилета и ще потърсят друг разбойко, подобен на този за да продължат да крадат по стар народен обичай и ще остане само един хубав спомен за славните времена на ОПГ.

 36. 36 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 549 Весело

  Ако нормализирането на Сидеров е "надежда за либералната демокрация по целия свят" и като последствие, надежда за чакащите на хранилката на либералните спонсори, то аз, колкото и да ми е неприятно, бих преглътнал Сидеров да е пак ненормален! Нормално - избирам по-малкото зло!

 37. 37 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 549 Весело

  До коментар [#13] от "dasvidaniya":Ако утре ГЕРБ бъде лишена от присъствието на вожда, всички гербаджийчета ще се разбягат, като пилета и ще потърсят друг разбойко, подобен на този за да продължат да крадат по стар народен обичай и ще остане само един хубав спомен за славните времена на ОПГ.
  —цитат от коментар 35 на psz58488391


  "Ако утре ГЕРБ бъде лишена от присъствието на вожда" просто хората ще си изберат Томислав Дончев за нов председател на партията и тогава погрома срещу синьо-червената мафия ще бъде още по-голям, щото там опорните ви точки за "сикаджията" и т.н. увисват във въздуха! :)

 38. 38 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 1057 Неутрално

  До коментар [#23] от "plebs":

  Да, съгласна съм.

  Доброто е заразно
 39. 39 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2626 Неутрално

  И за туризъм не трябва да ходим в чужбина, както при Тодор Живков.

  подпис
 40. 40 Профил на Ebeneezer Goode
  Ebeneezer Goode
  Рейтинг: 718 Неутрално

  Съжалявам, но още първият параграф започва с погрешни констатации.
  Сидеров няма никакъв проблем със Турция или Ердоган в момента. Те сега са приятели на Русия, където е зачислен на хранилка ямболският палячо.

  Schrödinger's cat walks into a bar. And doesn't
 41. 41 Профил на Ebeneezer Goode
  Ebeneezer Goode
  Рейтинг: 718 Неутрално

  Съжалявам, но още първият параграф започва с погрешни констатации.
  Сидеров няма никакъв проблем със Турция или Ердоган в момента. Те сега са приятели на Русия, където е зачислен на хранилка ямболският палячо.

  Schrödinger's cat walks into a bar. And doesn't
 42. 42 Профил на Ebeneezer Goode
  Ebeneezer Goode
  Рейтинг: 718 Неутрално

  Упс, сори за двата поста. Явно ударих гредата на форума

  Schrödinger's cat walks into a bar. And doesn't
 43. 43 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3676 Весело

  До коментар [#4] от "Храбър":

  ,,....От трите кабинета на Борисов този е най-скапания.
  В другите поне се опитваха да направят нещо....,,

  Най успешин беши кабинетат, га Ристету беши министър на правосъдието. Чиелякът го казъ в прав текст, че:
  „Аз съм единственият, който може да направи правосъдната реформа”,
  Ама не му дадоа меган да я свърши, горкият Ристе

 44. 44 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4764 Весело

  Блазя на нация коят има таквиз политици кат тез на снимката!!!

  klimentm
 45. 45 Профил на psz58488391
  psz58488391
  Рейтинг: 268 Неутрално

  До коментар [#37] от "cristo_n":

  И той е от същата ОПГ!

 46. 46 Профил на parlay
  parlay
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Елементарен Смилов, в прикритие, на хонорар при патриотите...

 47. 47 Профил на c.b.o.
  c.b.o.
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Много силна статия на Смилов. Браво!

  НАЦИОНАЛИЗМЪТ Е ДА СЕ ХВАЛИШ С ЧУЖДИ УСПЕХИ И ДА ОБВИНЯВАШ ДРУГИ ЗА СВОИТЕ ГРЕШКИ
 48. 48 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2282 Неутрално

  Да оставим настрана констатациите и тъжното "Ми гласувайте си за тях"- ще се случва, каквото се случи, не може да превърти света, в случая страната около нашата ос.
  За мен по-важното е ние, които НЕ гласуваме за тях, а хич не сме малко, много повече сме от гласуващите за тях, да престанем да се дърляме кои сме по-десни ( е не като тези предмет на анализа, за мен те на са никакви десни, те са си на работа, платени) и кои сме по=автентични и да намерим нашите общи допирни точки, та ги откъснем от цицката на властта, та белким дерджето ни вземе, та се промени към по-добро де:).

 49. 49 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2068 Неутрално

  В кафенетата около жълтите павета на това му викат "Бате к*ре, народо е прост као гъдулка! Не му ли се изкендзиме у кухата глаа, неой другч' ни изпреари!"

  ГЕРБ е ДПС-то на етническите българи.
 50. 50 Профил на Hristo Koltchev
  Hristo Koltchev
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Най-напред – комплименти за BIG AL
  19:13, 09 дек 17
  „Нормализацията“ наистина е алтернативна стратегия на „радикализация“ по отношение на национал-популизма. По принцип. Но в частност, това определено определено не се отнася до родните „национал-популисти“. Те не са ненормални, напротив те са напълно адекватни за родната политическа сцена. Горната тройка представя един класически интелигент търсещ собствена ниша в политическото пространство; един „лидер“ със силен характер и недостатъчно силен интелект; и един класически номенклатурчик-клатикурчик.
  С една дума, в България няма идеология, има „далавера“. Мотивът зад всяко действие на Български „политик“ е един „Стани за да седна аз“. И когато седнат на софрата ... те се нормализират.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK