Тръмп в Йерусалим

Йерусалим

© Ronen Zvulun, Reuters

ЙерусалимВъншнополитическата програма в кампанията на Тръмп предвиждаше протяжна серия действия, които впоследствие се оказаха трудни или просто невъзможни за изпълнение. Списъкът е дълъг.


- Оттеглянето от установените международни търговски споразумения не може да стане така лесно; и не стана.


- "НАТО е излишна" изглежда секси на консервативни избиратели, които живеят в Средния запад, не са напускали границите на САЩ и гласуват в червено, но оттегляне от НАТО просто няма как да бъде допуснато от законодателния орган на САЩ.
- Масови депортирания на имигранти може на някого да му звучи много шик, но не е лека задача за около 11-те милиона нелегални имигранти в САЩ.


- Отмяна на ядреното споразумение с Иран може да бъде предприето; но и това не става с обикновен декрет или туит.


- Наказателни акции към Китай, който злоупотребява с търпението на САЩ, звучи привлекателно на среднозападен изолационист, но съвсем не е реалистична задача.


- Вдигане на санкциите срещу Русия и топли отношения с Путин, с когото "си се разбираме много добре", изглежда като решителен завой, но Конгресът застава на пътя ти и си принуден да подпишеш нов пакет санкции.


- Да накажеш Германия за нечестно използване на облекчения с изнесени в САЩ производства на автомобили може да се види като печеливш ход; и това не е така просто нещо.


И така нататък, редицата е дълга. На фона на тези безкрайни противоречия, с които Америка и светът свикнаха още на 100-тния ден от президентството на Тръмп, едно действие се откроява със своята завършеност, решителност и безапелационно изпълнение. Признаването на Йерусалим за официална столица на Израел, съпроводено от заявлението, че започва и техническата подготовка по преместване на посолството на САЩ от Тел Авив в новопризнатата столица.


Това изглежда сякаш


единственият напълно недвусмислен акт на Тръмп


Но дали е така или само изглежда?


Йерусалим е един от най-заплетените въпроси в международните отношения открай време (да не кажа от столетия, та и повече). В най-новата история с основаването на Израел през 1948 година Йерусалим не е признат за столица на новата държава. На него също нововъзникналата ООН му дава особен статус, аналогичен на онзи, който след войната има Берлин. Градът е под международно наблюдение и управление. Но още с основаването на Израел западната му част е завзета от новата държава, противно на всякакви постановления на ООН. Никой не го признава за столица, но това не смущава много Държавата Израел, която го разбира така и помества всички свои основни институции там. Разделеният град съществува до 1967 година, когато т.нар. Шестдневна война, както показва името й, приключва набързо с катастрофа за трите арабски заплахи срещу Израел - Египет, Йордания и Сирия.


На шестия ден от злополучната война Израел не само отблъсква арабските сили, но окупира територии, за които оттогава до днес се чува всекидневно по новините. Това са полуостровът Синай и ивицата Газа от страната на Египет, Голанските възвишения от Сирия и Западният бряг (на река Йордан) от Йордания. При окупацията на Западния бряг Израел завзема източната част на Йерусалим и обединява града под свое управление заедно с около 300 хиляди палестинци. На практика Йерусалим е израелска столица от 1948 година и напълно недвусмислено след 1967 година. Идеята, че съдбата на града ще се решава от международни арбитражи, институции и преговори, е напълно нереалистична и може да бъда фантазирана само в бюрократично заседнали международни ведомства като ООН.


Практическата и видимо необратима принадлежност на Йерусалим като столица на Израел частично мотивира Конгреса на САЩ още през 1995 година да реши законодателно въпроса с американското официално присъствие в Израел. Законът предвижда признаване на Йерусалим за столица и преместване на посолството на САЩ от Тел Авив в Йерусалим. На практика нищо не се променя, просто се преодолява лицемерието Израел да смята Йерусалим за своя столица и той фактически да е такава, но всички посолства на чужди държави да са в Тел Авив, на 75 километра от седалището на израелското правителство, Кнесета, Върховния съд и т.н.


Въпреки това американските президенти от 1995 година до днес отлагат изпълнението на акта на Конгреса. Отлагането става със станалите вече прочути "изпълнителни заповеди", аналогични на декретите на руския президент, с които президентите на САЩ си служат доста често. В случая изпълнителната заповед не оспорва акта на Конгреса, а отлага прилагането му поради обстоятелства, които временно го затрудняват. Това също изглежда като лицемерен театър, а и ненужен, би могло да се твърди. На всичко отгоре отлагащите изпълнителни заповеди се подписват от 22 години всеки шест месеца, тъй като имат ограничена продължителност (в противен случай биха имали валидност на отмяна, което е невъзможно, или на вето).


Тръмп още в кампанията си заяви, че ще изпълни акта на Конгреса и ще премести посолството на САЩ в Йерусалим. И на 6 декември не направи наглед нещо ексцентрично, а изпълни обещанието си.


Тогава в какво точно е проблемът?


Въпросът за Йерусалим няма непосредствено практическо значение, каквото примерно би имало едно решение за удар срещу Северна Корея или (трудно мислимото) оттегляне от НАТО. Но Йерусалим е свят град за три религии. За мюсюлманите той е свято място, каквото са Мека и Медина. Оттук и колосалното и трудно надценимо символно значение на града. Поради драматичните си символни измерения Йерусалим е точка на особен консенсус, от който почти никой не световен играч не се изключва. Наложилото се международно съгласие е същото, което кара новосъздадената ООН да определен неутрален статус на града още в 1948 година и отделянето му в специална зона, назовавана corpus separatum.


Бъдещето на града – такава е идеята – ще се реши от пряко заинтересованите общности, еврейска и арабско-палестинска (разбира се, и християнска, която обаче няма тази политическа тежест). Но за да стане това, статусът на града не трябва да се решава самостоятелно, а само в рамките на мащабно споразумение между същите общности. По този начин, с такава презумпция, статусът на града е обречен да остане отворен въпрос за неопределено време, тъй като т.нар. мирен процес в арабско-израелския конфликт няма надеждни решения в обозримо бъдеще. За Израел, една държава, живееща в перманентна окупация, подобно замръзване в неопределеност означава традиционно едно-единствено нещо: решението ще се извоюва, така както е извоювано самото съществуване на държавата и нейното оцеляване до днес.


Някои от коментарите след решението на Тръмп подхвърлиха, не съвсем без основание, че реакцията от страна на палестинците, тяхната администрация, както и на съседните арабски страни ще бъде бурна в началото, а после ще затихне и отмине като всяка друга емоция в този регион. По-вероятно е видимите бунтовни реакции да затихнат скоро. Но не в това е проблемът. По-съществена е


генерално ролята, която САЩ дефинират за себе си с този акт


Непосредствените значими реакции срещу решението на Тръмп не са толкова в арабските съседи на Израел и палестинските територии. Те са в страните на Западна Европа, останалия свят, международните организации. Френският президент Еманюел Макрон изрази веднага съжаление и определи действието като противоречащо на международните споразумения. Реакция не закъсня от страна на турския президент Ердоган. Зигмар Габриел, германският външен министър, нарече акта контрапродуктивен и подкопаващ мирния процес. В общи линии това е отговорът по целия свят.


На тези и други реакции може да се отговори, че мирен процес няма, че всичко, свързано с мирни преговори в израелско-арабския конфликт, е бутафория. В крайна сметка, както показват събитията от 1948 година до днес,


съдбата на Израел се решава на място от самата държава Израел


Международните организации се показват постоянно като безсилни по отношение на конфликта. В това отношение Израел има право да пренебрегва международните посредничества в този конкретен случай, макар иначе да не го прави и да участва в търсене на мирни решения. От друга страна, след решението на Тръмп изтече новината, че и Чехия има намерение да премести посолството си, признавайки Йерусалим за столица на Израел, макар и в границите отпреди 1967 година, т.е. западната му част. Нищо чудно да се отключи цяла серия и други държави също да се наредят след САЩ с подобни решения. Но не това е най-важното в случая.


Най-същественият ефект в решението на Тръмп може да се окаже


самоизключването на САЩ от водещата посредническа роля


в намиране на решения за решаване на конфликта.


Тази роля никой не е оспорвал до днес, тя традиционно се приема като естествена. Сега обаче Тръмп сам я поставя под съмнение. Нагласите в европейски държави, Русия, Турция могат да се четат в такъв смисъл. Те са реакции на кандидати за бъдеща посредническа роля в мирния процес. Това значение получи фразата "Америка на първо място" с първия недвусмислен външнополитически акт на Тръмп.


Признаването на Йерусалим щеше и трябваше да стане в някакъв момент, в обозримо бъдеще. Безкрайното отлагане е травеститна политика, лицемерие. Но начинът, по който Тръмп го направи, показа парадокс в самата фраза "Америка на първо място". В международната сфера водеща роля има онзи, който успява да построи широк консенсус и да обедини повече играчи около една идея и проект. По тази единствена причина САЩ още след Голямата война се заемат да изграждат глобални институции, тъй като институциите са замръзнали, трайно овеществени съгласия. След Втората световна война тази политика води до безпрецедентен успех, обозначаван като либерален международен ред.


Идеята за "Америка на първо място", както личи от решението за Йерусалим, води до едностранни решения, които заместват изграждане на консенсуси. С подобни акции може да се похвали Русия – в Сирия, в Украйна, анексията на Крим. При тези едностранни решения водещата страна, същата тази "Америка на първо място", сама себе си изключва от консенсусния процес. Това води до изолация и оттегляне, а оттам и до


"Америка назад"


Едностранните решения по болезнени въпроси те правят ненадежден партньор и те лишават от водеща роля в международния процес.


Разбира се, не трябва напълно да се изключва признаването на Йерусалим за неделима столица на държавата на "еврейския народ" да е част от по-мащабен план за решаване на конфликта. Той би могъл да включва серия тайни споразумения, особено със Саудитска Арабия, но и други противници на Иран. Това ще се разбере скоро. То би било израз на Realpolitik, каквато досега Тръмп не е практикувал успешно.


Текстът е от поредицата "Факторът Тръмп". В нея четете анализи за действията и ефектите от тях на президента на САЩ. Автор е Стефан Попов от "РискМонитор"


Всичко, което трябва да знаете за:

Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (57)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5525 Неутрално

  Тръмп свали САЩ от съдийската трибуна в Близкия Изток, като категорично взе страна !

  [email protected]
 2. 2 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 972 Весело

  С две думи "Тръмп льош, много льош!"

  Знаем бе, знаем.......

  Знанието е сила, информацията - власт
 3. 3 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Точно това писах вчера на един "специалист". Не действа Тръмп. Не умее...за разлика от Путин...
  С туитване не се прави реална политика...ХИЧ...

 4. 4 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Ако на Тръмп не му се беше паднал зет-еврейн, друго щеше да е...

 5. 5 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  И автора е прав за самоизолацията на САЩ от близкоизточните процеси. Защо го направи Тръмп?

 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 7. 7 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2772 Неутрално

  "Йерусалим е един от най-заплетените въпроси в международните отношения открай време (да не кажа от столетия, та и повече)."

  И да не иска човек се сеща за Гордиевия възел.

 8. 8 Профил на 228
  228
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Внушително количество общи приказки.

 9. 9 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1320 Неутрално

  ..."Шестдневна война, както показва името й, приключва набързо с катастрофа за трите арабски държави, нападнали Израел – Египет, Йордания и Сирия..."


  Това е единствената война, в която Израел напада пръв (превантивно, разбира се)....

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 10. 10 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 730 Неутрално

  "Но Йерусалим е свят град за три религии. За мюсюлманите той е свято място, каквото са Мека и Медина."
  Анализаторът Попов пропуска, вероятно неволно, че исторически Йерусалим е юдейски град, когато не го е имало християнството и появилия се няколко века след него ислям. А неолибералната му фиксация върху личността на американския президент е комична.

 11. 11 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 434 Неутрално


  ""Признаването на Йерусалим щеше и трябваше да стане в някакъв момент, в обозримо бъдеще. Безкрайното отлагане е травеститна политика, лицемерие. Но начинът, по който Тръмп го направи, показа парадокс в самата фраза "Америка на първо място".

  Характерно за Тръмп е да прави нещата така - когато си искам мога да се преместя от Берлин в Бон или папата да отиде от Рим в Авиньон; ако реша. С такава пъвоначална нагласа и съобразяване с един единствен вектор няма как да не възмути и дългогодишни привърженици на държавата Израел. Сложно напластените и вплетени проблеми изискват твърде голяма далновидност и моментно съобразяване при намеса в решаването им дори и частично.


 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 13. 13 Профил на slf58372252
  slf58372252
  Рейтинг: 8 Неутрално

  "Но Йерусалим е свят град за три религии. За мюсюлманите той е свято място, каквото са Мека и Медина."Анализаторът Попов пропуска, вероятно неволно, че исторически Йерусалим е юдейски град, когато не го е имало християнството и появилия се няколко века след него ислям. А неолибералната му фиксация върху личността на американския президент е комична.
  —цитат от коментар 10 на subaru


  "Остава неизвестно кой е съставил нотариален акт в този смисъл". Просто историческите аргументи няма доведат до решение.

 14. 14 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 480 Любопитно

  До коментар [#1] от "karabastun":

  На тази планета към момента няма някой който да свали САЩ от съдийската трибуна!
  Има няколко които могат да бъдат на нея заедно със САЩ.

  Модератора е неадекватен!
 15. 15 Профил на margin call
  margin call
  Рейтинг: 221 Неутрално

  "Но Йерусалим е свят град за три религии. За мюсюлманите той е свято място, каквото са Мека и Медина."Анализаторът Попов пропуска, вероятно неволно, че исторически Йерусалим е юдейски град, когато не го е имало християнството и появилия се няколко века след него ислям. А неолибералната му фиксация върху личността на американския президент е комична.
  —цитат от коментар 10 на subaru


  Той(градът) е на евусейците. Мнооого преди юдеите. Така, че се задоволете, с това което сте "постигнали" , или ще го дуфате...😉

 16. 16 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4256 Любопитно

  До коментар [#6] от "Консерватор":

  Като не ти харесва редакторската политика на Дневник, нали знаеш, че има и други български и чуждестранни медии.... чети тях вместо да си губиш времето тук. :-)

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 17. 17 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7293 Неутрално

  "САЩ още след Голямата война се заемат да изграждат глобални институции, тъй като институциите са замръзнали, трайно овеществени съгласия. След Втората световна война тази политика води до безпрецедентен успех, обозначаван като либерален международен ред."
  Толкова години градеж, а Тръмп за една година го разруши.

 18. 18 Профил на nimrod
  nimrod
  Рейтинг: 769 Неутрално

  Тръмп свали САЩ от съдийската трибуна в Близкия Изток, като категорично взе страна !
  —цитат от коментар 1 на karabastun


  Напротив , сега вече окончателно Америка стана неутрална по тоя въпрос и оттук нататък всичко зависи от поведенията на 2-те страни .

  ". . .Той(градът) е на евусейците. Мнооого преди юд. . . "

  Ми къде са йевусейците , да дойдат и да си го вземат :))) , юдеите са си там все още , въпреки желанията на някои . . .

  А иначе като град със строго религиозни функции , с първия монотеистичен храм в историята е създаден именно от юдеите .

  ! ! ! זוהי מנת חלקך
 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 20. 20 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5642 Неутрално

  С две думи, Тръмп е като спрял часовник - два пъти в денонощието ползва точното време :), но дотук ...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 21. 21 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 808 Неутрално

  До коментар [#15] от "Клуцохор":

  бтв, кои са евусейците днес, де ги.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 22. 22 Профил на vladivlad
  vladivlad
  Рейтинг: 523 Неутрално

  Попов пак е сготвил миш-маш от заклинания, пожелания и пророкувания, които нямат никакво място в един сериозен анализ.
  Основната му "теза" се заключава в: "Тръмп е лош и не може да изпълни това или онова, щото било трудно" и "Правилно е САЩ да продължат да правят това, което винаги са правили, но да чакат различни резултати"
  Явно според автора резултатите ще дойдат ей така - от само себе си, достатъчно е само да промениш местата на събираемите.
  Въобще глупотевини някакви. Again.

  Do or do not. There is no try. Yoda
 23. 23 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4212 Неутрално

  Г-н Попов явно или не познава добре историята, или пише по поръчка с подминаване на фактите. Това се доказва от фразата "Но още с основаването на Израел западната му част е завзета от новата държава, противно на всякакви постановления на ООН.", демек "лошите евреи взели и заели Ерусалим".
  Много удобно е да се забрави, че младата еврейска армия (опълчение) отразява атаката на арабите след обявяването на статуса на града като международен и в резултат на победата си във възникналата гражданска война на територията на Палестина в периода декември 1947-18 юли 1948 заема Западен Ерусалим (Йордания окупира Източен).

 24. 24 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4212 Неутрално

  До коментар [#17] от "Роси":

  Това изявление също е неверно, защото изграждането на тези институции започва по време на войната с международната конференция в Бретон Уудс, Ню Хампшир, юли 1944 . Сверка - The Bretton Woods Conference

 25. 25 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 833 Неутрално

  Проблема там е, че има доста частна палестинска собственост в Йерусалим. Особено в източната част. Има и в западната, не е пипната с пръст, но собствениците не могат да се върнат там да я стопанисват. По закон (понятни причини!). Това е първия непреодолим проблем - връщането на бежанците! На пръв поглед, няма никакъв проблем да има само една държава - Израел и всички в нея да живеят мирно и кротко. Но като се има предвид, че израелците загубиха войната "в леглото", макар и виртуално, могат да станат малцинство в държавата си. Така, че политиката на отлагане рабити в тяхна полза. Втория проблем е, че наистина Израел в границите от преди 67-ма е незащитим!! При 2 държави, Израел трябва да има железни гаранции за сигурността си. Което значи военна администрация върху независима Палестиня... Третата причина е темата на статията, статута на Йерусалим. Честно казано, не би трябвало да се пипа. Може би, обаче, именно заради подкрепата на САЩ (Тръмп), това да се окаже лакмуса за читави преговори. Странно, но логично. Най-новите причини са влиянието на Иран и Русия. Иранците не са глупави, знаят, че не могат да с а дълго в Сирия, та подготвиха една силна армия - Хизбулла, да ги замества. При откритата им подкрепа в Газа, може да се окаже и втора такава около Израел, който няма да го допусне. Засега, не знам как, но е сигурно. Русия си навря гегата в Сирия, иска влияние в Египет и Либия, но дали се сеща какво е дослук с арабин? Дали помни, че Ануар Садат беше произведен "Герой на СССР"? И това, че ако иска да остане с влияние там, трябва да води произраелска политика. Иначе рискува сериозно да я заплюят в лицето пак.
  Така, че Израел, със САЩ зад гърба си, са единствената сила в Близкия Изток. Поне в обозримо бъдеще.

 26. 26 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 754 Неутрално

  Ако на Тръмп не му се беше паднал зет-еврейн, друго щеше да е...
  —цитат от коментар 4 на ВЕЛКОВ


  Той и Путин има зет евреин.Ето го.
  http://pictures.ozy.com/pictures/768xany/6/6/9/109669_gettyimages500851726.jpg

 27. 27 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3508 Неутрално

  Но още с основаването на Израел западната му част е завзета от новата държава, противно на всякакви постановления на ООН. Никой не го признава за столица,
  ========
  Ето това е положението.
  Останалото е бош лаф под налягане !
  Тръмп иска да легализира незаконната окупация ....
  В същото време по този начин иска да възвърне зануления си престиж в БИ .....
  Само че по този начин , резила на янките става все по международен.

  Bukalemun
 28. 28 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3508 Весело

  До коментар [#13] от "slf58372252":
  Остава неизвестно кой е съставил нотариален акт в този смисъл". Просто историческите аргументи няма доведат до решение.
  ========
  Виждаш ли как са ти наредили минусите .....!
  Който е информиран , веднага минус ти е сложил !
  Всички тапии са в Османските архиви .....

  Bukalemun
 29. 29 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3508 Весело

  До коментар [#13] от "slf58372252":
  Остава неизвестно кой е съставил нотариален акт в този смисъл". Просто историческите аргументи няма доведат до решение.
  ========
  Виждаш ли как са ти наредили минусите .....!
  Който е информиран , веднага минус ти е сложил !
  Всички тапии са в Османските архиви .....

  Bukalemun
 30. 30 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3508 Неутрално

  До коментар [#23] от "daskal1":

  Но още с основаването на Израел западната му част е завзета от новата държава, противно на всякакви постановления на ООН.", демек "лошите евреи взели и заели Ерусалим".
  =========
  Точно така е !
  В резолюцията на ООН .

  Bukalemun
 31. 31 Профил на ba
  ba
  Рейтинг: 301 Неутрално

  На калпав ...., Тръмп му пречи!

 32. 32 Профил на greeneyes
  greeneyes
  Рейтинг: 2821 Неутрално

  На Попов бих препоръчал да се метне на една машина на времето и да се върне някъде към края на 1908 година. И да впрегне цялата си "интелектуална мощ", за да призове европейските сили да не признават независимостта на България, щото е обявена ненавреме и най-паче щото ще ядоса "болният човек" на Европа.

  Пазете се от доносника vesolr
 33. 33 Профил на Rhapsody of Fire
  Rhapsody of Fire
  Рейтинг: 656 Неутрално

  Тръмпи е самодоказал се елемент от 80% част от българите, според червения Христов.
  Неадекватността му е отчайваща. Правилно Юс Ей Тудей писаха, че Тръмпи не заслужава и да лъска обувките на Джордж Буш (спестявам другото сравнение).

  Путинофилите и Тръмпанарите възприемат: Учтивия- за лицемер; Възпитания-за слабак;Толерантния-за гей; Културния-за лигльо; Разумния-за будала; Образования-за соросоид.
 34. 34 Профил на sandman
  sandman
  Рейтинг: 967 Неутрално

  До коментар [#27] от "eti mehter":

  Ети,ходи да лъжеш по турските форуми.Там ще ти вярват.Г-н Попов се е поувлякъл в засилката си да ни взима за простаци.Той поне е платен да го прави,не вярвам да е чак толкоз необразован,но ти като му пригласяш безплатно е смешно-жалко.

  You always pay for what you get. Sometimes you get what you pay for.
 35. 35 Профил на sandman
  sandman
  Рейтинг: 967 Неутрално

  Няма вече филистимляни.Тези от не знам какъв зор са се нарекли така,но са си най- обикновени араби.Филистимляните са древен народ,живели и воювали с израилтяните./Голиат,Давид/Изчезват ,претопяват се в други народи по време на Александър Македонски.Та,г-н Попов,може ли да ни обясните като как тези араби,населяващи палестина са палестинци/филистимляни/ и с какво право искат град основан от израилтяните само за тях си.Защото както спомена уважаемия Даскал по- нагоре,Евреите са били съгласни да го делят отпървом.Евреите създават успешна държава/те и преди това са го правили/,докато арабите продължават да живеят на племенни начала.След всички пари наляти им от къде ли не,така и не успяват да си създадат държава,явно не искат.

  You always pay for what you get. Sometimes you get what you pay for.
 36. 36 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4286 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Хайде да не измишльотваме история.

  Йерусалим е символ на универсална глобална хуманистична религия и етика Християнска.
  Бил е в (хилядолетната) християнска "източна римска" империя основана на от Константин Велики през 4-ти век AD.
  Бил е превземан и оспорван от... монголи... и от рицари кръстоносци.

  Мохамеданството е неграмотно поганство "ерес" или "опозиция" от 6 или 7 век. Неграмотно, в частност, защото бърка Новозаветно християнство със Старозаветен юдаизъм.

  Йерусалим има непосредствено световно значение, защото е световен символ на истини, както и на лъжи; на екстремистки политически егоизъм, както и на надежди за глобално разбирателство.

  Отношението на ООН и пр. към Йерусалим като към Световна културна ценност е въпрос на самоуважение на ООН и на нациите в ООН.

  "Въпросът за Йерусалим няма непосредствено практическо значение, каквото примерно би имало едно решение за удар срещу Северна Корея или (трудно мислимото) оттегляне от НАТО. Но Йерусалим е свят град за три религии. За мюсюлманите той е свято място, каквото са Мека и Медина. Оттук и колосалното и трудно надценимо символно значение на града"

 37. 37 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4286 Неутрално

  секи 4ти км

  Папа или не, Натаняху е щастлив.
  Защо плачеш?

  До коментар [#11] от "gmbh":

  Характерно за Тръмп е да прави нещата така - когато си искам мога да се преместя от Берлин в Бон или папата да отиде от Рим в Авиньон; ако реша. С такава пъвоначална нагласа и съобразяване с един единствен вектор няма как да не възмути и дългогодишни привърженици на държавата Израел

 38. 38 Профил на margin call
  margin call
  Рейтинг: 221 Любопитно

  [quote#18:"nimrod"][/quote]

  Ти, сигурен ли си, че сегашните палестинци не са евусейците?

 39. 39 Профил на margin call
  margin call
  Рейтинг: 221 Любопитно

  Няма вече филистимляни.Тези от не знам какъв зор са се нарекли така,но са си най- обикновени араби.Филистимляните са древен народ,живели и воювали с израилтяните./Голиат,Давид/Изчезват ,претопяват се в други народи по време на Александър Македонски.Та,г-н Попов,може ли да ни обясните като как тези араби,населяващи палестина са палестинци/филистимляни/ и с какво право искат град основан от израилтяните само за тях си.Защото както спомена уважаемия Даскал по- нагоре,Евреите са били съгласни да го делят отпървом.Евреите създават успешна държава/те и преди това са го правили/,докато арабите продължават да живеят на племенни начала.След всички пари наляти им от къде ли не,така и не успяват да си създадат държава,явно не искат.
  —цитат от коментар 35 на sandman


  А как българите, след 500г. са си останали българи? Защо и палестинците да не са йевусейци/ханаанци?!

 40. 40 Профил на margin call
  margin call
  Рейтинг: 221 Любопитно

  До коментар [#15] от "Клуцохор":бтв, кои са евусейците днес, де ги.
  —цитат от коментар 21 на abdelhaqq


  Палестинците? 🤔

 41. 41 Профил на margin call
  margin call
  Рейтинг: 221 Любопитно

  До коментар [#15] от "Клуцохор":бтв, кои са евусейците днес, де ги.
  —цитат от коментар 21 на abdelhaqq


  БДУ, кои са евреите, днес?

 42. 42 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 808 Неутрално

  До коментар [#40] от "Клуцохор":

  не може да са и "филистимци", и "евусейци". разбирам напъна да се докажат някакви извъневрейски права над града на Давид, но ако спазваме поне елементарна интелектуална хигиена, следва да се придържаме към базовите правила на науката история.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 43. 43 Профил на margin call
  margin call
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#40] от "Клуцохор":не може да са и "филистимци", и "евусейци". разбирам напъна да се докажат някакви извъневрейски права над града на Давид, но ако спазваме поне елементарна интелектуална хигиена, следва да се придържаме към базовите правила на науката история.
  —цитат от коментар 42 на abdelhaqq


  Евусейците са ханаанско племе, така че няма проблеми! 😉

 44. 44 Профил на gargamel
  gargamel
  Рейтинг: 524 Неутрално

  БДУ, кои са евреите, днес?
  —цитат от коментар 41 на Клуцохор


  Е как кои ? Етнически сбирщайн , изповядващ една религия. Нещо като Халифата , ама с по голяма поддръжка. Около 80% са преселници от Русия , Полша, Украйна, Беларус - т.е. земите на Хазарския хаганат т.е. хазари. Естествено за да се изкарат чистокръвни юдеи си имат някакви митове , че след като римляните ги изгонват , една група се е преселила там. Ама нещо липсват артефакти - никой историк не е описал преселението , няма сгради , синагоги , погребения , абе нещо поне...... Естествено тези въпроси не се задават - не е политкоректно.

  Dum Spiro, Spero
 45. 45 Профил на margin call
  margin call
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Няма вече филистимляни.Тези от не знам какъв зор са се нарекли така,но са си най- обикновени араби.Филистимляните са древен народ,живели и воювали с израилтяните./Голиат,Давид/Изчезват ,претопяват се в други народи по време на Александър Македонски.Та,г-н Попов,може ли да ни обясните като как тези араби,населяващи палестина са палестинци/филистимляни/ и с какво право искат град основан от израилтяните само за тях си.Защото както спомена уважаемия Даскал по- нагоре,Евреите са били съгласни да го делят отпървом.Евреите създават успешна държава/те и преди това са го правили/,докато арабите продължават да живеят на племенни начала.След всички пари наляти им от къде ли не,така и не успяват да си създадат държава,явно не искат.
  —цитат от коментар 35 на sandman


  А, българи има ли(след 700г.)?!? 🤔

 46. 46 Профил на margin call
  margin call
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#35] от "sandman":

  П.П. Градът НЕ е основан от юдеите- те просто са го завзели, от местното население, чрез война!!!. 😉

 47. 47 Профил на nimrod
  nimrod
  Рейтинг: 769 Неутрално

  До коментар [#42] от "abdelhaqq":


  То лъжеца Арафат и Фейсал Хюсейни се опитваха да прокарат теорийката пред най - различни учени , че палестинците са йевусейци и следоват. те имат предимство в Йерусалим , но много яко удариха на камък . Предполагам , че тия форумни напъни са някакъв далечно ехо от удара .
  М/удругото според имената на някои от царете на йевусеите , а също и от най - различни надписи , някои учени правят извода , че йевусеите не са от местен ханаански произход , а от хето-хуритски . т.е. придошли в Ханаан . За по - нататъшната им съдба автори като Йоан Дамаскин твърдят , че са се претопили като ". . .един от 4-те основни клана " на самаритяните ( шомроним ) , изповядващи алтернативна версия на юдаизма

  ! ! ! זוהי מנת חלקך
 48. 48 Профил на margin call
  margin call
  Рейтинг: 221 Неутрално

  [quote#44:"gargamel"][/quote]

  Там е работата, че никой не ги е гонил! Никога. Това, че са си измислили митове, е нормално,но не е история...😉

 49. 49 Профил на nimrod
  nimrod
  Рейтинг: 769 Неутрално

  До коментар [#35] от "sandman":П.П. Градът НЕ е основан от юдеите- те просто са го завзели, от местното население, чрез война!!!. 😉
  —цитат от коментар 46 на Клуцохор  До коментар [#46] от "Клуцохор":
  Ми то почти вс . племе в историята все някога си прави някакъв тип селище . Дотука е и " заслугата " на йевусейците . Безброй пъти се е случвало и също такова селище да бива завладяно от друго племе ( народ ) - Византион --> Константинопол --> Истанбул например .
  Юдеите заселвайки се там придават нов , религиозен смисъл като СВЕЩЕН ГРАД с първия в историята монотеистичен храм . Затова и др. 2 монотеистични религии свързват свойте традиции ИМЕННО с тоя град . Това е разликата обяснявам го за трети път , дано да е на хубаво , както казваше Швейк ;))))

  ! ! ! זוהי מנת חלקך
 50. 50 Профил на margin call
  margin call
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#44] от "gargamel":

  Няма такова нещо- никой НИКОГА не ги е гонил, това са техни оправдания, за да си оправдават агресиите...

 51. 51 Профил на sandman
  sandman
  Рейтинг: 967 Неутрално

  До коментар [#39] от "Клуцохор":

  Ами българите са говорили български и продължават да го правят.Филистимляните с доста голяма вероятност идват в Палестина от Крит.Едва ли са говорили арабски,за който по онова време и намек не е имало.

  You always pay for what you get. Sometimes you get what you pay for.
 52. 52 Профил на gargamel
  gargamel
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#50] от "Клуцохор":

  Гонят ги , ама само от Йерусалим. И преименуват провинцията от Юдея на Палестина. И ето как юдеите стават палестинци. Хахаахаха. То малко като фарс става - 2000 год по-късно , самозвани юдеи( хазари) идват и започват да тормозят истинските. Под "юдеи" имам предвид племето а не религията.

  Dum Spiro, Spero
 53. 53 Профил на serafin
  serafin
  Рейтинг: 770 Неутрално

  До коментар [#15] от "Клуцохор":

  Въпрос е обач къде са евусейците...
  Щото то и константинопол (а.к.а. Цариград, Истанбул) е град на византийците...

  Ако искаш нещо да НЕ бъде свършено създай комисия
 54. 54 Профил на margin call
  margin call
  Рейтинг: 221 Весело

  До коментар [#47] от "nimrod":

  Добре, къде според теб са евусейците- не са избити до крак! Не могат да се изпарят, нито някой ги е "гонил"(като юдеите), начи би трябвало да са си там...

 55. 55
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 56. 56
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 57. 57 Профил на Peter Stoychev
  Peter Stoychev
  Рейтинг: 434 Весело

  До коментар [#38] от "Клуцохор":

  Те са побратими с нашите македонци!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK