Пак за машинното гласуване - каква точно е ползата

Пак за машинното гласуване - каква точно е ползата

© Юлия ЛазароваИмам чувството, че в изборите сме в една повтаряща се реалност и ще сме в нея докато се преселим в по-добрия свят. Един си живее с мечтата за изборен регистър по настоящ адрес и вече наближава пенсия. Друг си мечтае за интернет-гласуването, с което емиграцията ще го направи депутат. Трети мисли, че като даде на бабите да гласуват с машини, те ще го заобичат, прегръщат и целуват. Говоря за всички баби, а не само за неговата собствена баба.


Машинното гласуване влезе в Изборния кодекс (ИК) със сегашната си уредба в малко смутно време. На улицата имаше протести, балерини танцуваха по асфалта, един приятел свиреше на пиано под коня срещу Парламента, имаше сценки от френската революция. Партиите бяха в лека паника и приемаха всякакви безопасни предложения, макар и внимателно. Така се промуши сегашният текст за машинното гласуване във всяка секция.


Иначе сакън! Ако няма машина даже в една секция, съдът може да касира изборите, а недоволните млади избиратели да обесят кмета, председателя на секционната изборна комисия и, да не дава Господ, някой министър. И понеже са писани набързо, за да се тушира напрежението и да се угоди на площада,
тестовете са недоносени


За неспециалисти са странни юридическите флик-флаци по темата "машинно гласуване". Значи изборите с 500 машини са законни /както бяха последните/, а избори с 5000 машини може да не са. Щото в закона пише, че трябва да има машина във всяка секция, т.е - 12 500. Излезе, че по-законно е изобщо да няма машини за гласуване. Така и стана. Никой не говори какво би станало в съда, ако в някоя секция в с. Угорелец (07290066), с Мала фуча (100400016) или в с. Лиси връх (301800010) машината е работила само преди обед или пък някой е надраскал екрана с пирон, нарисувал е с маркер или блажна боя кръгче там, където се появява любимата му партия или пък е намазал екрана на машината с нещо, че да не работи. Гореспоменатите села са само за пример.


Друг е въпросът, че този вариант на машинното гласуване е


кастрирана технология


Тя няма мрежово обвързване, няма автоматичен трансфер и обработка на данните. За да се вярва на това гласуване, трябва да има паралелно броене на разписките в поне 30% случайно подбрани секции. Да се сравни дали разписките потвърждават алгоритъма, който е изготвил машинния протокол. Единствената утеха остава, че недействителните гласове ще бъдат само бели (немаркирани), а няма да има гласове със сексуални обещания към близки роднини, любовни признания, картинки, или маркирани не по правилата.


Сега чета из нета, че едни адвокати са се амбицирали да осъдят ЦИК за липсата на машинно гласуване. ЦИК пък поискали едни 50 милиона, за да го направят. И пак недоволство – тези пари били толкова много, че държавата нямало да ги даде и това бил таен замисъл пак да се провали хубавата работа, която трябва да вкара в парламента повече учени и симпатични хора.


Това, че няма смисъл от масово въвеждане на машинно гласуване, че това е прахосничество на обществен пари и енергия, че може би има други решения не вълнува любителите на технологичните джаджи. Не ги вълнува и фактът, че никой не е направил или поне оповестил разчети нито за година, нито за 10 години. Никой не е казал


колко е цената на машинното гласуване


с цялата логистика на процеса (транспортиране, складиране, пренастройване за всеки избор, обучение на операторите, сервиз, сертифициране, охрана и защита от вмешателства между изборите и др. Никой не е казал колко ще струва одитът на машинното гласуване. Искаше се външен одит от чуждестранна фирма. Той ще се включи ли в цената и колко ще струва?


И най-важното – къде е гаранцията, че утре новият Парламент няма да прати машините за гласуване на боклука като в Ирландия. И едни 30 – 40 милиона лева да отидат в коша за боклук.


Да не мислите, че подозирам някого в лобиране в полза на някоя фирма? Сакън! Няма такова нещо. Знам, че всички застъпници за машинното гласуване са изтъкани от благородство и безкористни намерения.


Дали пък няма и други решения за разумно използване на машините
в изборния процес с по-малко пари?


Вземаме за нашия скромен анализ община Бяла, област Русе. /Там в средата на миналия век се е родил авторът на този текст. Скитал е щастливо по нивите, по лозята, продавал е череши на пазара без касова бележка и от тази търговийка има слабост към сметките и пестенето на пари./


Община Бяла има 10 села – най-близкото е Стърмен на 6 км, а най-далечното е Лом Черковна на 26 км. Селските избирателни секции са 12. Тука не са включени секциите в град Бяла. Общият брой избиратели по списък е 4265 във всичките 10 села, а гласувалите са 2316 или 54.3 %, което си е в рамките на средното за страната. От всичките 12 секции една е с под 50 гласували, 6 са с под 200 гласували и 5 са с под 300 гласували. Секция с над 300 гласували няма. Излиза, че моята родна Бяла е една средно хубава община за анализ.


Ако приемем много оптимистично, че в община Бяла в селските секции 50% от гласувалите ще гласуват с машина (1158 човека), то средната цена на един машинен глас (МГ) би била 19.22 лева по сегашните цени на наема на машините 1860 лева на парче (това ще наричам стара цена). Ако свалим наема на 1000 лева, цената става 10.34 лева (това ще наричам нова цена). Забележете, това е цената на един машинен глас и там в същата секция си има и гласуване с бюлетини. Положението е като да си сложите в хола два телевизора, но да гледате една и съща програма.


Хайде да погледнем по-отблизо, да зумнем обекта, както би казал един приятел фотограф.


В село Пет Кладенци има 29 гласували. 50% са 15 човека. По старите цени един машинен глас би струвал 124.00 лева, а по новите 66.70 лева. Оппаааа! Че това са съответно два кубика дърва за огрев или един кубик. Не са ли множко един – два кубика дърва за удоволствието на един избирател да гласува с машина. Що не го питаме иска ли да гласува на машина или иска дърва?


Сега да видим какво ще стане, ако тези 15 избиратели ги качим на таксита и ги закараме да гласуват в общинския център Бяла. Разстоянието е 9 километра, и от мене един да станат 10 за по-лесно смятане. Трябват 4 таксита, които да тръгнат от Бяла, да минат по 40 километра и пак да се върнат в Бяла за вечерната ракийка. Значи 4 коли по 40 км са 160 км по 1 лев на километър да го сложим са 160 лева. Айде още 40 лева за престой от мене. За тези 200 лева любителите на машинното гласуване от с. Пет Кладенци ще гласуват с машини в града за 13.33 на глас. Колко спестяваме? От старата цена 1660 лева, а от новата 800 лева. Значи може да ги почерпим и по една бира. Ако пък пратим малкия автобус на ДАПа в Бяла да ги докара наведнъж ще платим по 1.20 на километър или 48 лева за цялата операция. Или по 3.20 лева на глас. Хайде по едно кафе от мен да станат 4 лева за един машинен глас.


Де е Киро на кирия, уважаеми талибани на машинното гласуване! Я сметнете колко кубика дърва можем да дадем на хората от Пет Кладенци със спестените пари от машинното гласуване, което вие искате навсякъде. И пак да гласуват на машина.


Да се прехвърлим в с. Лом Черковна. То е най-отдалеченото от общинския център - на цели 26 км. Има автобус два пъти седмично. В това китно селце са гласували 160 избиратели от 281 по списък. Ако половината са фенове на високите технологии, то на машините ще разцъкат своя глас 80 човека. Ако сложим там машина по старите цени, то един глас става 23.25 лева, а по новите 12.50 ст. Внимавайте – сега автобусът, който ходи дотам два пъти седмично струва 3.60 лева. Ако вземем под наем от ДАПа в Бяла един автобус и той направи два курса ще мине общо 156 км. Хайде още 14 от мене за станат 160 за по-лесни сметки. С тези два курса на един 40 – 50 местен автобус технологичните избиратели от с. Лом Черковна ще гласуват в общинската столица на машина. Каква е цената? Ами по 1.60 лв. на 1 километър за големите автобуси на ДАПа. Излиза, че за общо 80 машинни гласа цената ще стане 256 лева или по 3.2 лева на глас. Хайде и тука по едно кафе да ги почерпим за сметка на ЦИК и да закръглим цената на 4 лева на един машинен глас. И тука спестяваме от старата цена 1540 лева, а от новата 680 лева. Значи може да дадем на хората там между 11 и 25 кубика дърва.


Хайде сега някой от радетелите на машинното гласуване да се разходи до тези две китни селца в община Бяла, Русенско и да пита хората как искат да им бъде организирано гласуването и какво да прави държавата с парите, които то би струвало.


Не се плашете от числата, драги читатели. Има още. Сега ще сметнем за цялата община Бяла.


Разстоянието от град Бяла до всяко едно от десетте села в едната посока е общо 134 км. Да ги пишем 140 км. За да се докарат хората до града и да се върнат с автобуси, които тръгват от града празни и се връщат празни, трябва да умножим това разстояние по 4. Значи общо 560 км. Ако плащаме на някого по 1.60 лв. за 1 километър, то цената на това местене на хора би била 896 лева. Хайде 1000 лева да е. По-горе приехме свръх-оптимистично, че половината от гласувалите на последните избори искат машинно гласуване. Значи трябва да возим насам – натам 1158 човека. Трябват ни 29 автобуса по 40 човека. За да гласуват машинно тези 1158 избиратели ни трябват две секции, оборудвани с машини – по 579 избиратели на секция. По старата цена това са 3720 лева, по новата 2000 лева. Добавяме към тях ония 1000 лева за транспорт и стават съответно 4720 и 3000 лева. Крайната средна цена на един машинен глас става 3.21 лева по старите цени или 2.59 лева по новата цена ако оборудваме две машинни секции в СОУ "Панайот Волов". Таман ще разгледат и историческия музей, който е наблизо.


Излиза, че ако возим селските избирателите на община Бяла към машините пестим съответно по 16.01 лева и по 7.75 лева на всеки машинен глас. Или общо 17600 по стара цена или 9000 по новата цена. Ако искате вие си ги смятайте в кубици дърва, тонове кюмюр, литри ракия или нещо друго, което ви е по приятно.


И пак повтарям – по селата пак ще си има избирателни секции с добрата стара хартиена бюлетина. Друг е въпросът дали и при това гласуване не може да се направи оптимизация, но то е друга тема.


В рамките на цялата страна има около 2000 изборни секции с под 100 подадени гласа. Има региони (габровско, видинско и др.) с много малки села, които са на малко разстояние едно от друго. Има други, които са в трудно достъпни региони. Има места с население, което е доминирано от възрастни хора. Има и такива с доста неграмотно население. Там горните калкулации ще са още по-стряскащи като цена на един глас. Да не говорим за възможността за обслужване на процеса от квалифициран персонал.


И в заключение: Трябва да е ясно, че за вкарване на машинно гласуване във всички секции на страната и в чужбина


цената е неприемливо висока и подобна мярка противоречи на здравия разум


Второ – трябва да се направи анализ и да се търси ефективна организация на изборния процес.


Могат да се направят центрове/секции за машинно гласуване или само за машинно гласуване в средищни места, с което цената на гласуването ще стане приемлива, ще се улесни логистиката и обслужването на процеса. Не е задължително това да е общинският център. Може да е най-удобната средищна локация (особено за парламентарните, президентските и евроизборите. Рязко ще нарасне броят на "санираните" гласове и ще падни броят на недействителните гласове.


Ще нарасне степента на освободеност на избирателите и ще намалее страхът, че някой контролира вота им. Този страх е силен в малките населени места. Гласовете от тях ще се размият в големи секции и брокерите няма да са сигурни в инвестициите си.


Могат да се намерят и други решения. Стига някой да седне и да мисли по тях.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (49)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2867 Неутрално

  Машинното гласуване може да се манипулира,и това е правено и в САЩ,и в Холандия.Последната се отказа от такова глясуване преди няколко години.

 2. 2 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1678 Неутрално

  Статията е призвана да ни убеди как няма смисъл от машинно гласуване. Да де , но първо решението е прието. А и хората са настроени добре , към машинно гласуване.

  SHADOWS of SOFIA
 3. 3 Профил на tokkay
  tokkay
  Рейтинг: 691 Любопитно

  Защо така се взираме в гласуването на няколко човека в разни махали и паланки, а никой не си мърда пръста да улесни гласуването на десетки хиляди образовани в трудоспособна възраст? Защо все още да не можем да гласуваме по интернет? Данъчни декларации подаваме, интернет банкиране ползваме и правим преводи без проблем, но не можело да се организира гласуване? Не вярвам! Така или иначе малцинствените гласове са купени, без значение дали ще пускат хартиени бюлетини или ще натиска някой копчето вместо тях.

  No Pain No Gain
 4. 4 Профил на ЙЕИ
  ЙЕИ
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#1] от "yanne":

  ВСЯКО ГЛАСУВАНЕ МОЖЕ ДА СЕ МАНИПУЛИРА.
  Стига да има мераклия, могат 10 начина да се намерят.

  Статията представя гласът на здравия разум. Даже и засяга безмислието на поддържане на секции с под 50 избирателя.
  Трябва да се мисли и за икономическа ефективност и да не се създават обединени секции със над 250 избирателя.

 5. 5 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 2451 Любопитно

  И аз отдавна разправям, че единствената файда от машинното гласуване е за комисията, че не брои бюлетините и не се мъчи да ги сумира !

  [email protected]
 6. 6 Профил на Quo Vadis?
  Quo Vadis?
  Рейтинг: 969 Неутрално

  Как в Естония за доста по-малко пари всички могат да гласуват през интернет ?!?

 7. 7 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1328 Неутрално

  До коментар [#3] от "tokkay":

  Аз съм съгласен с вашите доводи, но в статията става дума само за "машинно" гласуване - това е една елементарна , но за сметка на твоа скъпа алтернатива на хартиеното гласуване.
  Но е много удобно да се правят на ударени по въпроса за дистанционното гласуване, което да позволи на хората от цял свят, стига да имат връзка с мрежата да могат да гласуват.
  Ясно е защо се правят на ударени. Те знаят много добре, че с такова гласуване ще дадат възможност за избор на най-активната и/или образована част от избирателите, при това става дума за милиони хора, с което вота ще стане абсолютно непредсказуем и разните местни тарикатлъци с купени и контролирани вотове ще отиде на кино - ами страх ги е.

 8. 8 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5614 Неутрално

  Не всички сметки са верни. Например за 10 живот на машината и 6 избора с нея през този период цената на един глас ще падне. А животът и броят избори с лекота може да се удвои :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 9. 9 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Ник'ва полза.. отчитане на дейност! Нито по-евтино, нито по-бързо, нито по-сигурно..

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 10. 10 Профил на ЙЕИ
  ЙЕИ
  Рейтинг: 466 Неутрално

  До коментар [#6] от "Quo Vadis?":

  Лесно, там всички лични карти са с чип. И могат да служат за електронен подпис(идентификатор). Замяната на сегашните ни карти с нови ще струва 60 млн евра.
  Но и те се оплакват от манипулация на електронния вот.
  Ходят хора по къщята на бабите и дядовците - ги карат да гласуват по определен начин. Хеле - рускоговорящите.

 11. 11 Профил на aralambi
  aralambi
  Рейтинг: 583 Неутрално

  През 2017 имаше избори в няколко страни от ЕС, които надали са по-прости от нас - Франция, Великобритания, Германия и Холандия. Всички тези избори бяха с хартиени бюлетини. В Холандия доскоро се гласуваше с машини, но се доказа, че могат да се хакнат и вота да се манипулира, затова на последните избори се върнаха на хартиените бюлетини.
  За дистанционното гласуване - измислено е още през 19ти век. Гласуване по пощата. Технологията е разработена, остава само да се приложи. Използва се в САЩ, Великобритания, Германия, Испания, Швейцария и доста други държави. Описано е в Уикипедия (https://en.wikipedia.org/wiki/Postal_voting ) , но статията не е преведена на български, неизвестно защо.

 12. 12 Профил на Десен екстремист
  Десен екстремист
  Рейтинг: 1002 Неутрално

  Машинното гласуване е "да вземем едни пари". Да припомня покупката на принтери

  "Много съм във час! Осем години праим бюджети."- ББ ;)
 13. 13 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 881 Любопитно

  Прав е автора - напълно безсмислено упражнение.
  Може ли да ми припомни някой кои бяха тия, които по улиците вряскаха за това машинно гласуване, защото им се струвало, че така някак си ще си подобрят мизерните резултати?

  Знанието е сила, информацията - власт
 14. 14 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1435 Неутрално

  До коментар [#2] от "ka2":

  Освен умните и красивите други доволни има ли? Защо са доволни не питам. Смислен отговор няма.
  Ма да припомня все пак. Колкото пъти в щатите броиха ръчно все излизаха грешки при машинното. Та дали умните и красивите ще си признаят, че искат да излъжат яко на изборите?

  Covid live matter. Stop the genocide.
 15. 15 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1435 Неутрално

  До коментар [#7] от "tsvetko_51":

  В колко развити държави (Естония не е развита, а ако прочетете за проблемите ще се уплашите) е въведено гласуване по интернет? И кой пък би посмял да заяви, че то може да е сигурно? И как да вярвам на неизвестния написал прогламката за събиране?

  Covid live matter. Stop the genocide.
 16. 16 Профил на Никола Йорданов
  Никола Йорданов
  Рейтинг: 1447 Любопитно

  С почти всички досегашни статии на колегата Стоилов бях съгласен. тзи си е откровена пропаганда, Само се чудя защо го прави.
  ПП Колеги сме, понеже и двамата сме работили като "служители избори" за ОССЕ в БиХ и наблюдатели на избори от името на ЕК в Африка.

  Никола Йорданов
 17. 17 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 2451 Любопитно

  До коментар [#16] от "Никола Йорданов":

  Ми я кажете какъв е смисълът ?
  Моето мнение е по-горе - ком.5 - и аз участвам много пъти, и като ще има и ХАРТИЕНО, щото няма как да е само машинно - за кого друг е файдата ????

  [email protected]
 18. 18 Профил на Denis Stoyanov
  Denis Stoyanov
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Аз пък предпочитам вместо да си изгубя 3 часа в избирателна секция (и покрай тази причина съм гласувал за последно преди 10 години) да гласувам през интернет. Има си достатъчно методи за индетификация. А относно манипулирането то става еднакво лесно и през машинно, лично и интернет гласуване. Само се разходете през някое село покрай избори да видите как никой няма пари и как едни чичковци седят в центъра на селото с буквално един чувал пари и раздават на хората (които са се наредили като за топъл хляб)...

 19. 19 Профил на kumcho___valcho
  kumcho___valcho
  Рейтинг: 522 Неутрално

  До коментар [#1] от "yanne":
  До коментар [#14] от "Цецо":
  Машинноно гласуване у нас няма нищо общо с тези държави. При нас машините не са свързани в мрежа и машината разпечатва контролен лист (бюлетина с избора) и пак се пуска в урна.

 20. 20 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 891 Неутрално

  Има полза от това гласуване, за този който ще вземе поръчката за внос !!!

 21. 21 Профил на Emil Dimov
  Emil Dimov
  Рейтинг: 841 Неутрално

  Пак за машинното гласуване или каква точно е ползата?!

  Ползата е голяма, но при тази "дебилизация"/ "циганизация" в милата ни татковина където все още се краде на поразия и ниКОЙ не мисли за утре, защото всеки от тези дето са обещавали на "матреяла" че ще се оправят нещата гледат първо себе си да оправят!!!!

  До коментар [#7] от "tsvetko_51":
  .... "машинно" гласуване - това е една елементарна , но за сметка на това скъпа алтернатива на хартиеното гласуване.

  Ясно е защо се правят на ударени. Те знаят много добре, че с такова гласуване ще дадат възможност за избор на най-активната и/или образована част от избирателите, при това става дума за милиони хора, с което вота ще стане абсолютно непредсказуем и разните местни тарикатлъци с купени и контролирани вотове ще отиде на кино - ами страх ги е!

  Да страх ги е "прасчо" & со. и крумпетата (далавераджи) и иди*оти от вси паланки обединете се! Но всичко това е само тупане на топката и прах в очите на тези, които напомнят на КОЙ, кой може да кара влака, но машинистите "спициалисти" да не ги е била градушка да си вкарват таралеж в .....?! Айде холам байти Ганя да не прави за първи път избори, а иначе макар и да е важно няКОЙ ще ти обясни колко това е скъпо и даже невъзможно "като да кацнеш с дизелов двигател на Луната"!!!!

 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 23. 23 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1826 Неутрално

  Статията е призвана да ни убеди как няма смисъл от машинно гласуване. Да де , но първо решението е прието. А и хората са настроени добре , към машинно гласуване.
  —цитат от коментар 2 на ka2


  "Големи" аргументи, няма съмнение. По същата логика първо, за Белене са похарчени 3 милиарда и затова трябва да бъдат похарчени още 30 млрд. А за решението няма проблем, идиотии нашият парламент гласува всякакви, само му ги поднасяш. А и хората си го искат Белене, референдум имаше. Да не говоря колко много го искат там на място защото ги чакат тлъсти заплати в АЕЦ и уреждане на родата до десето коляно.

  Истината е,че тази мания по машинното гласуване я създаде една крайно креслива групичка хора водени от някакви свои фикс идеи и илюзии. Без въобще да се помисли и направи обективен анализ какви са реалните проблеми в изборният процес и точно машинното гласуване ли ще ги реши, няма ли пък други по-евтини и рационални начини.

  Ще го разберете но когато похарчите ОТНОВО за глупости 100-200 млн лева. Пари измъкнати от ВАШИЯТ джоб защото те тези "ентусиастите" с вашите пари искат да пробутат идеите си, не се бъркат в собственият джоб. После да не ревете че нямало пари за детска градина на детето ви или за лекарствата ви, като ги пилеете за глупости така ще е.

  Аз имам просто предложение - машинното гласуване става платено, по 10лв на човек. И тези които искат да го пробутат инвестират собствен капитал в закупуване на машините, връщат си парите от таксите. Да видите как веднага ще дадат заден ход.

  Наистина българският идиотизъм е уникален, цял свят дава заден ход от машинното и дистанционното гласуване заради редица проблеми, нашите тепърва ще го внедряват. Поредното "Белене".

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 24. 24 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1826 Неутрално

  Аз пък предпочитам вместо да си изгубя 3 часа в избирателна секция (и покрай тази причина съм гласувал за последно преди 10 години) да гласувам през интернет. Има си достатъчно методи за индетификация.
  —цитат от коментар 18 на Denis Stoyanov


  Да си чувал за DDoS /distributed denial-of-service attack/? Вече се продава като масова услуга от разни хакери и е доста евтино. Посочваш сървърите които искаш да бъдат блокирани и милиони предварително инфилтрирани компютри от цял свят ги засипват с заявки, резултатът е пълно блокиране на системата.

  Нещо повече, беше ни демонстрирано на едни от последните избори когато така бяха блокирани сървърите на ЦИК. Представи си пък какво ще стане ако в това се включат ресурсите на цяла държава, например на толкова любимият ни "Брат Освободител". Колко лесно се трият и добавят данни на твърд диск да не говоря, всеки от нас го прави ежедневно.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 25. 25 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1826 Неутрално

  Единственият реален проблем в изборният процес е броенето на бюлетините - първо в избирателната секция и после отчитането на протоколите в РИК. Говоря го като човек който е бил член на избирателна комисия за разлика от безбройните лаладжии които дават акъл отстрани.

  Отчасти това се дължи на безумно усложнените бюлетини с т.н. "преференции". Масово пренебрегвани на хората и необходими само на мижави коалицийки за да се ритат по кокалчетата един от друг. И втората причина е естествената умора в краят на един дълъг ден и въобще човешката склонност да се греши.

  Решава се елементарно, на бюлетини на принципа на тото фиш. Задраскваш с кръстче номера на партията и преференцията и готово. След това броенето на гласовете и преференциите става с автоматизирани машини, има ги вече създадени. Ще стане буквално за минути и винаги имаш хартиеното доказателство.

  И винаги можеш да повториш броенето в РИК ако има съмнения. А може дори да се изведе броенето да става само в РИК, така се елиминират далаверите по комисиите. В краят на изборният ден бюлетините се запечатват в чувал в присъствието на МВР и под охрана в РИК, там броенето с автоматизираните машини в присъствието на членовете на комисията, представители на партиите дори и на медиите. Вместо 12,000 машини ще купят само стотина и пълна прозрачност на броенето.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 26. 26 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1826 Неутрално

  До коментар [#2] от "ka2":Освен умните и красивите други доволни има ли? Защо са доволни не питам. Смислен отговор няма.Ма да припомня все пак. Колкото пъти в щатите броиха ръчно все излизаха грешки при машинното. Та дали умните и красивите ще си признаят, че искат да излъжат яко на изборите?
  —цитат от коментар 14 на Цецо

  Те дори не искат да излъжат, нямат толкова акъл за това. Просто искат да са интересни, всички тях да гледат и да им ръкопляскат а те да се къпят в лъчите на славата. Този техен ексхибиционизъм го установих още при онази имитация на протест 2013г.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 27. 27 Профил на Stoil Stoilov
  Stoil Stoilov
  Рейтинг: 59 Неутрално

  До коментар [#25] от "Fred - Дневник, защо скапахте дизайна?":

  Подкрепям казаното на 100% с изключение на оценката защо е нужна преференцията. Този вариант на преференциално гласуване е най-лошият, но все пак дажа макар и малка възможност да се избират конкретни хора. Има далеч по-добри схеми, но те не се приемат от политичите на власт.

  Да, подкрепям машинното броене със специализирани или масово произвеждани скенери. То ще елиминира до голяма степен неотчитането на преференциите, за което често има съгласие в цялата СИК (защото са само партийни номинации) и допълнителното маркиране на бюлетините, което прави невалидни или целите гласове (ако е маркирана допълнително партия) или поне преференциите (ако е маркирана втора преференция) и остава само гласа за партия и партийното подреждане на кандидатите. Подзирам, че това е основната причина вече няколко пъти ЦИК да отказва одит на недействителните гласове даже за научни цели и то от избори, които са минали преди 5 години.

 28. 28 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1727 Неутрално

  Прав е автора - напълно безсмислено упражнение.Може ли да ми припомни някой кои бяха тия, които по улиците вряскаха за това машинно гласуване, защото им се струвало, че така някак си ще си подобрят мизерните резултати?
  —цитат от коментар 13 на pag
  Машинното гласуване е просто пример колко нефелни са т.н. "десни" партии в България. Всичката пара в свирката. А, че машинното гласуване няма нищо общо с дистанционното гласуване затова изобщо никой не е помислил. То е все едно да се опитваш да лекуваш рак с антибиотик.

  От машинното гласуване единствените печеливши са производителите и вносителите на машини.

  На нас ни трябва дистанционно гласуване. Дали по интернет, дали по пощата - това е второстепенно.

 29. 29 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1727 Неутрално

  До коментар [#24] от "Fred - Дневник, защо скапахте дизайна?": Рискът от DdoS атака не е повод да се загроби една идея. Има си защити срещу такива.

  По тази логика дай да се откажем от интернет щот някой може да се опита да направи DdoS атака? Или от електричеството щото някой може да го удари ток? Всяка година хиляди хора по света загиват от токови удари, но никой сериозно не обмисля отказ от елетричество.

  Същото би трябвало да важи и за дистанционното гласуване. Не е 100% защитено от злоупотреби - най-големият риск е контролираният вот, но той така или иначе е факт. Ограничаването на дистанционното гласуване удря единствено редовните гласоподаватели.

 30. 30 Профил на Stoil Stoilov
  Stoil Stoilov
  Рейтинг: 59 Неутрално

  До коментар [#16] от "Никола Йорданов":

  Много тъжно, че се появява този коментар. Аз не знам какво точно пропагандирам. При това вече говорих и писах същото през февруари. Даже в Дневник: - http://www.dnevnik.bg/analizi/2017/02/21/2921492_oshte_malko_za_mashinnoto_glasuvane_ili_kak_moje_edna/. Машинното гласуване в този вариант рашава само три въпроса - премахва всички недействителни гласове освен немаркираните (белите гласове). Осигурява точното отчитане на гласовета за партиите и преференциите като не пуска глас с маркирани повече от една партия и повече от една преференция. Образно казано санира или дезинфекцира гласовете. Това не са малки плюсове, ако се управляват добре. Напълно възможно е с малка промяна в ИК да се даде право на ЦИК да решава къде да има машинно гласуване и къде то е безсмислено и неефективно. Може да се отиде към предварителна регистрация на хората, които искат да ползват машини (както се регистррат искащите да гласуват в чужбина). Една такава стъпка ще даде възможност да се направят изцяло машинни секции с по 600 - 800 избиратели (предимно в изборни центрове с по няколко сегашни секции). Така с по-малък брой машини ще се дезинфекцират огромен брой гласове (3000 машини по 700 гласа са 2. 1 милиона гласа. Могат да будат и повече). Да не говорим, че при такава организация може да се осигури квалифициран персонал за поддръжка на процеса през целя ден, специализирано обучение на СИК. разяснителна и мотивационна камания за ползването на машините. Това ще разтовари "хартиените секции" и те могат да будат окрупнени. Може да се мисли за машинно броене на хартиените бюлетини в регионални преброителни центрове и съкращаване на изорния ден до 17:00 часа. Така ще се намали контрилирането и сплашването на избирателите в малките населени места с по 20 - 30 или даже 100 избиратели поради смесването на гласовете.

  Така че, Никола, пропаганда няма. Както човек не си купува ТИР, за да ходи до магазина за хляб, така и изборите нямат нужда от 13000 машини, за да се максимизира ползата от тази технология.

 31. 31 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1826 Неутрално

  До коментар [#25] от "Fred - Дневник, защо скапахте дизайна?":Подкрепям казаното на 100% с изключение на оценката защо е нужна преференцията. Този вариант на преференциално гласуване е най-лошият, но все пак дажа макар и малка възможност да се избират конкретни хора. Има далеч по-добри схеми, но те не се приемат от политичите на власт.
  —цитат от коментар 27 на stoil_stoilov

  Говорех ЗАЩО и от КОИ беше толкова упорито прокарвано преференциалното гласуване ТУК, в БГ. Не за преференциите като принцип и идея.

  Съвсем не за да бъде даден избор на хората а за да се прокарват тясно партийни интереси и личности в скалъпени коалиции. Получаващо се най-добре на партии с желязна комунистическа дисциплина чийто електорат гласува единно според партийната повеля, а те са последните които биха защитавали разнообразието.

  Изборният процес беше безумно усложнен за постигане на тясно партийни цели, не от желание за даване на избор на хората и то при запазване на старата технология. От това дойдоха тези многобройни грешки на комисиите. Иначе в преференциите по принцип няма нищо лошо стига да не създава такива огромни усложнения. И дадох механизмът как това може да стане леко и елегантно.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 32. 32 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1826 Неутрално

  До коментар [#30] от "stoil_stoilov":

  Доколкото разбирам вие сте авторът на тази статия. Искам да ви благодаря за нея, защото сте един от малкото трезви гласове в това безумие обхванало всички за машинното гласуване като панацея.

  Прилича ми на същото безумие обхванало народът ни при идването на Симеон. За съжаление все още вярата в Чудото което ще реши всички проблеми и след него ще настъпи Щастието все още е много силна в мнозина. А това впрочем е признак на дълбока криза и наближаваща катастрофа, така в краят на Втората световна война немците са вярвали в Оръжието Чудо което ще ги спаси от катастрофата.

  Още веднъж Ви благодаря.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 33. 33 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1826 Неутрално

  До коментар [#24] от "Fred - Дневник, защо скапахте дизайна?": Рискът от DdoS атака не е повод да се загроби една идея. Има си защити срещу такива.По тази логика дай да се откажем от интернет щот някой може да се опита да направи DdoS атака?
  —цитат от коментар 29 на Николай Николов

  Абсолютно безсмислени сравнения. Никой няма да ти прави DDoS атака лично на теб защото си много мижава цел. Макар че разни хакерчата за да си поиграят и потренират дори такива неща правят.

  Но по-важно, ПОСЛЕДСТВИЯТА. Ако ти направят DDoS атака на теб или значително по-срещаното на някой сайт последствията са, че сайта ще бъде блокиран за ден два. Става и то доста често, при мен редовно го виждам в разни торент тракери и подобни ресурси. Неприятно но какво от това, няма да си свалиш филма днес ами след два дена.

  Но какво ще стане ако така се атакува в ИЗБОРНИЯТ ДЕН!? Проваля се ЦЕЛИЯТ изборен процес!

  Вие глупаците давате ли си сметка какво ви чака, когато милиони побеснели хора се усетят на какви пачи яйца сте ги насадили? Давате ли си сметка колко ОГРОМЕН ЗАЛОГ са едни избори и какви ресурси ще бъдат впрегнати за да бъдат те опорочени и манипулирани? Това не са разни дребни хакерчета, цели държави ще се заемат с това. И малка страна като нашата с ограничени ресурси е прекрасен полигон за трениране на технологиите за кибер войните.

  PS Идиотизма "има си защити срещу DDoS" няма да коментирам. Да, има методи за борба но те не гарантират бърз и 100% успех. И те са срещу вече започната атака, не могат да я предотвратят нито спрат мигновено. Точно такава защита бяха наели за сървъра на ЦИК и все пак той беше блокиран за часове наред.

  Вие представяте ли си избори в които часове наред натискаш копчето и неизменно получаваш отговора че сайта за гласуване е недостъпен поради DDoS атака? Колцина ще издържат на такъв тормоз? Та само стотина души да не успеят да гласуват поради такава атака и мигновено партиите /особено загубилите/ ще поискат касиране на изборите поради ненормални условия за провеждането им.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 34. 34 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1826 Неутрално

  За дистанционното гласуване - измислено е още през 19ти век. Гласуване по пощата. Технологията е разработена, остава само да се приложи.
  —цитат от коментар 11 на aralambi


  Ами по спомени в Австрия точно заради манипулации с гласуването по пощата се наложи отново да провеждат избори.

  Трябва да се разбере едно простичко нещо, Чудо НЯМА и няма да има. Каквато и система за гласуване да се приложи мързеливите и незаинтересованите няма да гласуват. Приказките че им е далеч, че им отнема време служат единствено да оправдаят собственият им мързел.

  Колкото по-сложна е една система толкова повече възможности за повреди и атаки дава. Отделно немалките разходи. Така че класиката с хартиената бюлетина подавана лично в съответната секция си остава най-доброто. Все пак става дума за нещо което се прави веднъж на 2 години, не е чек толкова фатална загуба 2 часа.

  Единствено трябва да се подобри процесът на броенето като се махне субективният човешки елемент и възложи на машините. Става елементарно, сканиращи машини и софтуер колкото искаш.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 35. 35 Профил на damianrm1
  damianrm1
  Рейтинг: 217 Весело

  Има си лесни решения за DdoS атака - само за няколко хиляди лв. за 1 ден поне 4-5 фирми ЩЕ СЕ ИЗБИЯТ да предложат услугата! И ще се справят, бъди сигурен! Стига да не са "наши" хора, дето вземат парите и предават задачата на подизпулнители за 10% от цената .. тогава става това, което виждаме. Ти чувал ли си досега - Dos на някоя банка? Там интереса по-малък ли е ? А ако е толкоз страшно DoS - ми да направят 2-3 дни за гласуване .

  Това, което БГ средна класа иска е ДИСТАНЦИОННО гласуване! За да стести време, аз работя по 12 часа на ден и ми е трудно даже за 1 час да отида до секцията /ама ходя/, ами стотиците хиляди граждани, които работят в Сф, а се водят постояннен адрес в др. град? И също за българите в чужбина ..още поне 200-400 000 ще се включат. Ама партиите не искат-защото тия нови избиратели СА ОТ ТИЯ МИСЛЕЩИ С главата си, а не от тия дето за едно кебаче отиват или подвежащи се по "стабилността" - голяма част от тия граждани са в активния живот и даже имат лични впечатления от ДА ...

 36. 36 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 884 Неутрално

  Няма значение, какви средства за подаване на вот ще се ползват. Резултатът е предвидим - Народно събрание пълно с некомпетентни персони, масовка, статисти от верни войници на партията и разбира се най-верни на собствените си интереси. Това е много лоша новина, но има и по-лоша новина - ще става все по-зле. Недоумявам - да дадеш милиони, да закупиш средство за гласуване, на което ще гласуват оглупели хора, за да вкарват в НС каймакът на некадърността. По-добре милионите да се дават за образование, за да има някаква надежда, че в близко бъдеще този народ ще започне да прави разлика между държава и бантустан, съответно между държавник и държавен храненик.

 37. 37 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1826 Неутрално

  Има си лесни решения за DdoS атака - само за няколко хиляди лв. за 1 ден поне 4-5 фирми ЩЕ СЕ ИЗБИЯТ да предложат услугата! И ще се справят, бъди сигурен! .
  —цитат от коментар 35 на damianrm1

  Голи декларации на самоуки занаятчии, неграмотни но с вирнат нос.

  Обикновени хакери блокираха сайта на ЦРУ а те гарантирано си имат специалисти доста по-добри от българските занаятчии които рекламираш. Какво ще стане ако се впрегнат ресурсите на цяла държава поставила си за цел да компрометира изборите ни.

  Те тези твоите "специалисти" един сайт за кандидатстване за детските детските градини на София не можаха да направят като хората та блокира за няколко часа jd ще ми се опънат на топ експерти. Ето заради такива неграмотници сме на това положение, вземат решения за стотици милиони а знанията им са колкото един котлон да оправят.

  https://www.digital.bg/novini/хакерите-от-anonymous-отново-блокираха-сайта-на-цру-news33400.html
  Хакерите от Anonymous отново блокираха сайта на ЦРУ

  Хакерите от Anonymous успяха отново да блокират достъпа до официалния сайт на ЦРУ в интернет. В действителност това е втората атака над сървърите на агенцията само за период от два месеца. Новото DDoS нападение провокирано от членовете на групировката е имало за резултат прекратяване на достъпа до страницата за повече от 45 минути, предаде thenextweb.

  Информацията за атаката бе разпространена от хакера Havittaja, който публикува официално съобщение в своя Twitter акаунт. Anonymous насочиха вниманието си към ЦРУ след като властите започнаха мащабно съдебно дело срещу популярния сайт за споделяне на файлове Megaupload и неговия създател, Ким Дотком. Предходното нападение срещу сървърите на агенцията, блокира страницата за над 3 дни, а според информацията сега сайта е бил офлайн в продължение на 45 мин. .
  —цитат от коментар 0 на DDoS


  Хайде тичай в ЦРУ да им предложиш "експертите си", те горките не знаят че те са тук в БГ и само за няколко хиляди долара ще ги спасят. Харчат милионите си бадева щото не са попитали великият експерт от форума на Дневник.

  И не само там, гиганти като Visa, MasterCard, PayPal също са пострадали. 33% /тридесет и три!/ от бизнеса е пострадал от DDoS атаки през 2016г, общо 124,000 атаки СЕДМИЧНО и интензивността се увеличава. И тук някакъв многознайко от Дневник казва е решението е лесно и струва няколко хиляди долара на ден. Ама тъпи милиардери, не знаят това.

  https://www.tripwire.com/state-of-security/security-data-protection/cyber-security/5-significant-ddos-attacks-2016/

  https://www.tripwire.com/state-of-security/incident-detection/attackers-launched-124000-ddos-events-per-week-over-past-18-months-finds-report/

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 38. 38 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1826 Неутрално

  Това, което БГ средна класа иска е ДИСТАНЦИОННО гласуване!
  —цитат от коментар 35 на damianrm1

  Аз пък искам почивка на Караибите и държавата да я плати но не ми дават.

  Предложих решение, понеже това е луксозна услуга да е достъпна срещу заплащане. Както всеки друг лукс. Като сте толкова сигурни, че ще има голямо търсене правите компания, закупувате оборудването и го предлагате на държавата безплатно а вие си връщате парите от таксите. Със съответната криминална отговорност и затвор ако се издъните и провалите изборите.

  Стиска ли ви? На бас, че НИКОЙ от вас няма да се бръкне в джоба за такова нещо, искате от МОЯТ джоб да излязат парите. Всички приказливци сте един дол дренки, искате ДРУГИТЕ да плащат за безумните ви идеи.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 39. 39 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1826 Неутрално

  А ако е толкоз страшно DoS - ми да направят 2-3 дни за гласуване ...
  —цитат от коментар 35 на damianrm1

  Ако и в бизнеса си влагате толкова акъл колкото в това предложение явно само на държавни поръчки оцелявате.

  Значи висим 3 дена пред компютрите и чакаме кога на хакерите ще им омръзне и прекратят DDоS атаката? И това за 1-2 милиона души? А някои ми разправяха, че и 2 часа до избирателната секция са им много.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 40. 40 Профил на Denis Stoyanov
  Denis Stoyanov
  Рейтинг: 217 Неутрално

  [quote#24:"Fred - Дневник, защо скапахте дизайна?"][/quote]

  Ти да си чувал че цели села даже не гласуват а гласовете им се броят? Ти да си чувал за бабанки с парички дето ходят от село на село? Ти да си чувал за цигани? Да си чувал с хора с едни листи на които има номерата на 100-тина лични карти? Обясни ми каква е разликата? Мислиш ли че Amazon, Google, Microsoft и т.н. не са принудени 24/7 да се справят с подобни неща? Който иска да направи нещо търси начин, който не търси оправдание :).

 41. 41 Профил на zhivko6461
  zhivko6461
  Рейтинг: 660 Неутрално

  "Ако няма машина даже в една секция, съдът може да касира изборите..."
  В България не се прави нищо за да няма такава опасност. Не се осигурява организация на за машинно гласуване, но и не се отменя закона. Може би защото има време. Ами ако изведнъж България се окаже в ситуацията след 3 месеца Бойко Борисов, респ. ГЕРБ да спечели поредните парламентарни избори!!!

 42. 42 Профил на zhoo
  zhoo
  Рейтинг: 61 Неутрално

  До коментар [#8] от "penetrating":

  Много ме съмнява. Първо защото администраторите от ЦИК имат по-голям интерес да усвояват едни 50 милиона на всеки избор, второ защото мераклиите да ги "настроят правилно" ще бъдат много и ще се сменят и трето, щат не щат няма как да бягат от онлайн гласуването дълго.

 43. 43 Профил на damianrm1
  damianrm1
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#38] от "Fred - Дневник, защо скапахте дизайна?":

  Аз съм в ИТ бранша от 2000 год. Лев държавна пара нямам взета, ама софтуера които правя ползват ТВ по целия свят и е в 24/7 и е тежко системно програмиране, не PHP, което е леко програмиране. Не съм ИТ администратор, но сам си администирам сървъри с малко натоварване.Ти - какъв ТИ е опита- в бранша ли си? Или четеш само новините от "журналисти" - хехе.

  И не ми давай за пример ДА, особено в БГ. Люмия им похват с 10% ти го описах, вижал съм го по колеги, не лично.

  Моля, дай ми пример за блокирана борса, банка, такива иституции дето загубите за минути се измерват с милиони. БГ ДА с детски градини не е походящ пример, даже ЦРУ примера не е релативен - като не им се отваря сайта-голям праз-надали влагат много ресурси за това. Тоя цитат дето си ми го постнал-отде знаеш, че не е от фалшивите новини?

  2-3 дни кесиш-колко кесиш? Пробваш за 20 сек. дали се отваря сайта- ако не - след 1 час пробваш пак. Малееееййй, какво кесене, виж, друго е-да ходиш от Сф където работиш в Русе САМО за да гласуваш ..хехе

 44. 44 Профил на damianrm1
  damianrm1
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#38] от "Fred - Дневник, защо скапахте дизайна?":

  Аз си плащам данъци от моята си фирма, срещу това се очаква бързо административно обслужване. 1 час ако работя - обикновено вземам Х лв - от тях 20-30% отиват за данъци. И работя и веекенда. Ако отида 2 дни до Русе (примерно само, Сф гражданин съм от 10 год.) аз вместо да изкарам пари и данъци-давам за път. Това разбираш ли го???

  Примера ти е смешен. ДА - и да иска работа да свърши? хехе? Че ти безплатно услугата да им предложиш няма да я вземат- ПРОЦЕНТ НЯМА! На 40 год. съм, 1/2 познатите ми са управители на фирми, навсякъде чувам - 20-30-50% - иначе НЕ Става. И дават-и затова после няма качество. Даже са стигнали до там - зам министри -искат ги ОТ ВСИЧКИ ФИРМИ ПРЕДВАРИТЕЛНО - преди търга - 8 фирми, една печели, другите 7 - който дал, дал ... хехе :-)

 45. 45 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5614 Неутрално

  До коментар [#42] от "zhoo":

  Те имат желание да "усвояват" и ще го правят, ако нямат насреща си непримиримо общество...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 46. 46 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1826 Неутрално

  Моля, дай ми пример за блокирана борса, банка, такива иституции дето загубите за минути се измерват с милиони.
  —цитат от коментар 43 на damianrm1


  Ясно какво ти е нивото след като не знаеш нищо за вредите причинявани от DDoS атаки. При това те са само част от опасностите, друга дори по-голяма е приникване в сървърите и променяне на данни. Дадох ти го примера с ЦРУ, ти за по-голям компютърен специалист от техните ли се имаш?

  Ето ти за банка щом толкова искаш. Имай предвид, че за банка такива атаки са само временно затрудняване, дори и кражбите просто си ги покриват от резервите. При избори дори един случай да има това е повод за искане за АНУЛИРАНЕ на изборите!

  Ето ти и за банка, Лойд са били са били атакувани 2 /ДВА!/ дена от DDoS атака довела до невъзможност за достъп до услугите им . Ти представяш ли си избори в които 2 дена не можеш да гласуваш? Кой ще ги признае, кой ще поеме политическата отговорност за това, че няколко кресльовци са прокарали едно безумно решение? Повтарям, това е с ресурсите на отделни хакерски групи. А ако се намеси държава?

  https://www.bankinfosecurity.com/lloyds-banking-group-reportedly-hit-by-ddos-a-9648
  Lloyds Banking Group Reportedly Hit by DDoS Attack

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 47. 47 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1826 Неутрално

  Ето и анализ на опасностите в естонската система за дистанционно гласуване.

  https://clubz.bg/25254-e_glasuvaneto_lesno_se_falshificira_hartiqta_e_po_sigurna
  Е-гласуването лесно се фалшифицира, хартията е по-сигурна

  Какво разказа пред Клуб Z Джейсън Киткат, член на екипа, разбил естонската избирателна система

  Естония от години се хвали с единствената система за електронно онлайн гласуване, използвана на всички избори. Но миналата година международен екип от независими експерти по компютърна сигурност и електронни избори публикува доклад, който посочва много ключови проблеми на естонската система. Те с лекота са пробили и проникнали в нея, в лабораторни условия, и то по метод, който не оставя никакви следи и може да се направи от разстояние. Управниците в Естония в голяма степен игнорираха доклада.

  Във връзка с референдума тази есен от Клуб Z решихме да се свържем с екипа и да открием повече детайли по темата. Откликна Джейсън Киткат, компютърен специалист, наблюдавал десетки електронни избори, включително местния вот в Естония през 2013 г. Киткат е британец, бил е общински съветник на Зелените, работи като независим консултант. Преди години разработва един от първите свободни софтуери за електронно гласуване, после обаче се отказва.

  ***

  - Г-н Киткат, през октомври българите ще гласуват на референдум за прилагане на електронното гласуване. Вие сте част от международен екип, който разучава избирателната система на единствената държава, която използва електронния вот за всички свои избори. Дори сте писал софтуер за електронно гласуване. Какво смятате? Така ли ще гласуваме в бъдещето?

  Не и в близкото бъдеще. Електронното гласуване, особено през интернет, не е добра идея с технологията, която е възможна в момента. Защото едни обвързващи избори трябва да бъдат сигурни, тайни и потвърдими. Това са всички изисквания за едни свободни и честни избори според Съвета на Европа и ООН.
  ...
  Повече можете да прочетете на сайта ни тук. Но нека обясня накратко...

  1. Открихме, че начинът, по който се провеждат изборите и се използва системата, е крайно невнимателен и води до по-лоша сигурност от тази, която би могла да бъде.

  2. Открихме слабости в системите, които биха ни позволили да ги излъжем така, че да се промени как някой е гласувал, без никой да забележи. Това означава, че можем да заобиколим сигурността, която те твърдят, че е гарантирана от електронните лични карти.

  3. Открихме, че сървърите могат да бъдат компрометирани така, че да позволят нападател да повлияе на гласовете докато се запазват. Тоест, да контролира резултатите на изборите.

  4. Има липса на прозрачност, което прави още по-трудно доверяването в системата. Тъй като онлайн гласуването е много сложно, е трудно да се разбере какво точно се случва. Как можем да сме сигурни, че хората не се опитват да манипулират резултата, когато не можем да видим какво се случва вътре в компютрите?

  Трябва да се попитаме - каква е целта да се вкара онлайн гласуването? Скъпо е - и е допълнителен разход, защото не премахва старият метод, дори и в Естония. Така че струва повече, но във всяка държава, в която е прилагано, активността не се е покачила, но се е увеличил рискът от атаки и грешки.
  —цитат от коментар 0 на 1


  Това го пише международно признат експерт /и то работещ с екип/, не някакъв самохвалко от Дневник който се тупа по гърдите колко велик бизнесмен и ИТ експерт е.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 48. 48 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1826 Неутрално

  Тоя цитат дето си ми го постнал-отде знаеш, че не е от фалшивите новини?
  —цитат от коментар 43 на damianrm1

  Наистина пълна неграмотност. Май че ти си толкова ИТ бизнесмен колкото онзи Иванчо от ЛА който се хвалеше какъв велик мениджър е. Много зает а с часове киснеше тук.

  Ами проверява се елементарно, пишеш в Гугъл "cia attack anonymous" и излиза камара от линкове. Например и от Forbes. Или и тях смяташ че публикуват фалшиви новини? Няма да се учудя ако не ги знаеш кои са.

  https://www.forbes.com/sites/davidthier/2012/02/10/cia-website-hacked/ #5767c19b4fea
  Anonymous Hacks CIA Website

  CIA.gov was taken down Friday afternoon, and Anonymous hackers seem to be taking credit for the latest in a series of high-profile internet attacks that have included the FBI, Foxconn, the State of Alabama, the Boston Police, the Oakland Police, and many more.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 49. 49 Профил на Stoil Stoilov
  Stoil Stoilov
  Рейтинг: 59 Неутрално

  До коментар [#16] от "Никола Йорданов":

  Проблемът е, че не е пропаганда. Само сметки. Така беше и при експерименталното гласуване - на един коридор в две съседни секции има коренно различен процент на ползване на машината. Ползата от машините може да ссе случи само ако има и други мерки - само машинни секции, пълно натоварване от над 500 гласа на машина, контролно паралелно броене на поне 30% от разписките и др. Това, че двама бивши депутати ще си начешат егото и ще осъдят ЦИК е бял кахър. Но като няма здрав разум едни пари ще се хвърлят на вятъра.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK