КОНПИ дебне за вас!

КОНПИ дебне за вас!

© Надежда Чипева, КапиталНаложеният запор от Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ) върху част от имуществото на български гражданин не би представлявало особен интерес. Ще си каже човек – борим корупцията и институциите работят. Освен ако способите за налагане на запор не се позоваваха на факти и обстоятелства, изгубили правната си значимост. Първо, защото се проверени и квалифицирани като непрестъпни от съд с влязла в сила присъда. Второ, защото, дори да имаха престъпен характер, е изтекло толкова време, че правото да не ги третира като годни за започване на наказателно преследване.


По същество КОНПИ пристъпва към искане за запор на имуществото на български гражданин /качеството му на харесван и нехаресван медиен издател е без отношение към правната значимост на въпроса, но има отношение към политическата/, позовавайки се на факти и обстоятелства, настъпили през 1999 г. Законът за отнемане в полза на държавата на незаконно придобито имущество е достатъчно ясен - проверката обхваща период от 10 години назад, считано от датата на започването ѝ. Дотук предметът на проверка следва да приключи. Но КОНПИ пренебрегва срока като институт в правото и се опитва на базата на проверка на договор от 2012 г. да разследва договор от 1999 г. Накъсо казано, с непозволени от правото средства се опитва да постигне забранени от правото цели.


Другият съществен проблем е опитът на КОНПИ като държавна агенция, която няма съдебни функции, да действа като съд, преценявайки и обявявайки едно действие за незаконно. Това придава статут на КОНПИ на извънредна юрисдикция, която не зачита актовете на съда, а директно пререшава съдебни спорове в нечий интерес и според политическата ситуация.
Функционирането на каквато и да било институция по този начин поражда риск за правата на всеки български гражданин. Отсъствието на правова и демократична държава дава свобода за безграничния произвол. Ненаученият урок от 90-те години насам е ясен – провалихме се в изграждането на независими демократични институции, вкл. премахване на възможността някой да повдига обвинения срещу когото си поиска или на базата на който му поиска.
А ако твърденията на КОНПИ за незаконна приватизация бяха верни, остава въпросът какво и как е правила прокуратурата в периода 2004-2005 г., когато е съществувала правна възможност в рамките на година за възобновяване на вече решеното дело по реда на Наказателно-процесуалния кодекс /чл. 360 от НПК, прилаган към онзи момент/. Настоящите действия на КОНПИ нарушават Европейската конвенция за правата на човека, конкретно Протокол № 7, чл. 4, който разписва забраната за повторно осъждане или наказание. Така прокуратурата, веднъж внесла обвинителен акт в съда, вследствие на който обвиненият е оправдан, не може да иска повторното му осъждане. Черпенето на аргументи от удобни факти и обстоятелства не ги прави достоверни и правно значими. В конкретния случай не става въпрос за липса на достатъчно познание, а за липса на здрав разум, което води до незачитане на правни аргументи и на азбучни правила в правото, а като последица от това - до поредното силно институционално похабяване.


Ограничаването на правото на собственост на български гражданин, за да се упражни по косвен път цензура върху медиите му е добро основание да си зададем въпроса като общество: колко стойност имат следните четири текста от Конституцията на Република България?

 • Чл. 4, ал. 1: "Република България е правова държава. Тя се управлява според Конституцията и законите на страната.";
  Чл. 5, ал. 2: "Разпоредбите на Конституцията имат непосредствено действие.";
  Чл. 17, ал. 1: "Правото на собственост и на наследяване се гарантира и защитава от закона.";
  Чл. 40, ал. 1: "Печатът и другите средства за масова информация са свободни и не подлежат на цензура."
И както КОНПИ брои десетте позволени от закона години като 18, то следващата ѝ стъпка е да започне производство за отнемане на имуществото на наследниците на великите философи, измислили свободното слово и частната собственост. Това макар и да са едни дела, извършени преди столетия, КОНПИ знае как да докаже, че давност не е текла. Аристотел, Платон и Свети Тома от Аквино, страхувайте се! Хегел, Хобс - КОНПИ дебне и за вас!


Безотчетното и противоправно действие на КОНПИ или коя да е друга репресивна институция утре ще застигне и вас и ще превърне незачитането на основни човешки права от страна на правоохранителните и разследващите органи в стандарт. Това, отвъд конкретния казус, може да се изврати в посока:

 • Махаме давността върху нарушенията при шофиране и налаганите глоби от КАТ – ти преди 10 г. бе спрял неправилно, ела сега да платиш!


  Малки са глобите, които плати преди време. Вдигаме размера им със задна дата и вече ни дължиш пари, нищо че си платил!


  Не искаш да плащаш? Това е административно нарушение и те глобяваме, т.е. дължиш ни нова глоба плюс старата!


  Не плащаш и глобите, станали вече в големи размери? Това е престъпление – ти си престъпник!


  Няма доказателства, че си престъпник, но ние те осъждаме! Вече сме си назначили правилните хора за съдии – такива, дето да четат строго закона и да репресират здраво.

Изброените действия не се съчетават с прогласените принципи на правовата държава, свобода на словото и защита на собствеността. Поука за мълчанието можем да почерпим от следната история от Френската революция. Жорж Дантон по пътя към гилотината минава край дома, в който се укрива бившият му съидейник Максимилиан Робеспиер и се провиква: "Максимилиан, ти си следващият!"


Публикуваме анализа на Института за пазарна икономика.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (51)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 3001 Неутрално

  На всеки е ясно, че ПРАВНИ основания няма. Но смисълът на действията не е спазването на закона, а "тричане" на неудобните.

  *ПКП-Проста кърджалийска путка-неформално любезно обръщение на мин. председателя към председателя на Нар. събрание
 2. 2 Профил на PisnaMi
  PisnaMi
  Рейтинг: 2169 Неутрално

  Дневник, във в. Сега нямаше нито един апотеоз в полза на Сашо Дончев по време на ЦУМ гейт...

 3. 3 Профил на Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Рейтинг: 2449 Неутрално

  За тая свинщина на КОНПИджиите ще плащаме всички, но ще мине време.
  Целта май наистина е САМО "Икономедиа".

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 4. 4 Профил на Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Рейтинг: 2449 Неутрално

  До коментар [#1] от "Николай Колев":

  А това мазното, което видях в някоя телевизия си личи, че е поръчково. Затова са го сложили в КОНПИ-то.
  И нагло лъже и избягва преки отговори на ясни въпроси.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 6. 6 Профил на gun
  gun
  Рейтинг: 545 Неутрално

  Без да съм юрист, знам от обща култура, че давността не е служебна, а обвиненият има ПРАВО да се позове на нея. Има право и да не се позове. Позоваването на давност, за да не се търси и открива истината, нито е законно, нито е морално. Давността просто дава право на евентуално виновния да изисква да не му се търси сметка от закона. Но не и от морала. Така че нека да видим истината, законът ви защитава, споко.

  За свободата на словото - форумът да е без регистрация!
 7. 7 Профил на bullgar
  bullgar
  Рейтинг: 532 Весело

  Що КОНПИ ни интересува толкова през последните дни?

 8. 8 Профил на tihatastapka
  tihatastapka
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Процедурата е същата по която като те нарочат унищожават бизнеса ти чрез НАП.

  Измислят един ревизионен акт (никой не носи отговорност за писаното в него). След процедура по обжалване точеща се и с десетилетие през което са блокирани активите и банковите сметки от бизнеса така или иначе не е останало нищо без значение резултата от делото.

  Ама всички си трайкат защото Прокопиев е богат, защото се случва на друг и т.н. Да мълчете си докато почукат и на вашата врата.

 9. 9 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 3001 Неутрално

  До коментар [#6] от "gun":
  Конпи е държавен орган. Ако един държавен орган не действа в рамките на разписаните от закона правомощия, какво правим? В случая не става дума за огласяване на нещо незаконно. (Което даже е приключило в съда). А става дума за присвояване на презумпция от КОНПИ. На прост език, "сделката за Каолин е незаконна, независимо какво Е КАЗАЛ СЪДА ПРЕЗ 2003, т.е. средствата, придобити от тази собственост са незаконни".

  *ПКП-Проста кърджалийска путка-неформално любезно обръщение на мин. председателя към председателя на Нар. събрание
 10. 10 Профил на NicK
  NicK
  Рейтинг: 504 Весело

  С каква лекота от ИПИ осветиха, както писа Росен вече: "свинщините", които творят в КОНПИ!!
  Заради действия им, би трябвало да валят оставки/уволнения в КОНПИ!!!


  Да разкараме статуквото - ГЕРБ, АБВ, ДПС, БСП, ПФ, за да остане държава в България!
 11. 11 Профил на gun
  gun
  Рейтинг: 545 Неутрално

  До коментар [#9] от "Николай Колев":

  Може би не бях ясен - давността не означава да не се търси истината - във всеки казус (престъпление) могат да се появят нови факти и обстоятелства, които не могат и не бива да останат неразследвани. Давността означава, че дори и да бъде установено престъпление, престъпникът, позовавайки се на давността, няма да получи наказание. Но не означава, че ако са изминали 10 години от нещо - край, нямаме право да го разследваме - ИМАМЕ ПРАВО, просто виновният няма да получи наказание. Но правото и справедливостта изисква да бъде установена истината - дори и виновният да не бъде наказан. Това мисля, че е много важен смисъл на правото. Нека каже някой юрист, как мисли.

  За свободата на словото - форумът да е без регистрация!
 12. 12 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4958 Любопитно

  До коментар [#11] от "gun":

  "Но не означава, че ако са изминали 10 години от нещо - край, нямаме право да го разследваме - ИМАМЕ ПРАВО, просто виновният няма да получи наказание. "

  Блокиране на банкови сметки не е ли наказание?

 13. 13 Профил на Darcas
  Darcas
  Рейтинг: 1572 Неутрално

  Ако си умен, всичко ти е в офшорките и на подставени лица, както прави мамин Пеевски. Кой му е виновен на Прокопиев, че има на свое име активи? Дори и фирмата на Слави е регистрирана в офшорка.

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 14. 14 Профил на Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Рейтинг: 2449 Неутрално

  До коментар [#6] от "gun":

  Не.
  Не МОЖЕ да му се търси отговорност.

  Мисля, че за УБИЙСТВО давността е 30 години. Или поне беше.
  Да го разясня?
  Убил си някого през 1986-та година.
  Днес разбират някакси, че си ти.
  НЕ МОЖЕ да те съдят за това убийство. Или поне не можеше.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 15. 15 Профил на Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Рейтинг: 2449 Неутрално

  До коментар [#10] от "NicK":

  От тази свинщина може да падне ГЕРБ.
  Следващите са КОЙ.
  И тогава наистина сме свършени като държава с мин. пред Лъжкиня. Доказана Лъжкиня.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 16. 16 Профил на Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Рейтинг: 2449 Неутрално

  До коментар [#13] от "Darcas":

  Нещо си се объркал.
  Няма човек с повече от десет милиона, който да не си е скрил парите извън възможностите за проследяване на България.
  Прокопиев пари има.
  България и ние тук ще гризнем дръвцето. Икономедиа.
  Тя е целта.
  И за това се бори Прокопиев.
  Тоест въпроса не е за пари. Става въпрос за власт.
  Путлер не иска свободна преса в България.
  Как, обаче Путлер нарежда на ББ е....да речем хубав въпрос, който, ако получи отговор няма да има ГЕРБ.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 17. 17 Профил на gun
  gun
  Рейтинг: 545 Неутрално

  До коментар [#14] от "Росен (Путлер капут)":

  Мисля, че могат да те съдят, но не могат да те Осъдят. С това спирам, за да дам думата на юристите, извинявам се, ако не съм прав процесуално. Но мисля, че относно нуждата от истина съм прав. За когото и да се отнася тя - истината няма давност.

  За свободата на словото - форумът да е без регистрация!
 18. 18 Профил на Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Рейтинг: 2449 Неутрално

  До коментар [#7] от "bullgar":


  Що КОНПИ ни интересува толкова през последните дни?
  —цитат от коментар 7 на bullgar


  Защото някоИ от нас можем за мислим.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 19. 19 Профил на Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Рейтинг: 2449 Неутрално

  До коментар [#17] от "gun":

  А, и аз нямам представа от правото.
  Просто нещо някога трябваше да проверявам и тогава научих, че давността е КРАЯ.
  Няма разследване, няма съд. Няма нищо.
  Също така, ако си съден, но си оправдан НЕ може да бъдеш съден отново за същото нещо.
  Сега това е масова практика в България. Отправят некадърни обнинения и крадеца е оправдан. После и Бог да слезе на земята ново дело за същото нещо не може да има.
  Така ще се оттърве р.овчия за кражбите само от "Козлодуй". Ще има некадърен процес и край. Ще се оттърве напълно.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 20. 20 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 3001 Неутрално

  До коментар [#11] от "gun":
  Напротив, мисля че разбрах. Свеждането примера до по-ежедневен пример ще покаже абсурдността на подобно нещо. Ако купувам напр. строеж, за който се е водило дело за незаконни строителни книжа, съдът постанови законността им, как да съм сигурен, че някой няма да потърси "нови доказателства"?

  *ПКП-Проста кърджалийска путка-неформално любезно обръщение на мин. председателя към председателя на Нар. събрание
 21. 21 Профил на ironhorse
  ironhorse
  Рейтинг: 1091 Неутрално

  До коментар [#14] от "Росен (Путлер капут)":Мисля, че могат да те съдят, но не могат да те Осъдят. С това спирам, за да дам думата на юристите, извинявам се, ако не съм прав процесуално. Но мисля, че относно нуждата от истина съм прав. За когото и да се отнася тя - истината няма давност.
  —цитат от коментар 17 на gun


  Уважаеми г-не,
  най-накрая стигнахте до правилният извод, да питате юристи ...

  Та, давноста по НК има както за извършено престъпление, така и на изпълнителска давност, т.е. след като си осъден, ако не те намерят, след определен срок не може да се изпълни наказанието.
  Членове 79 до 84 от НК.

  Та не е случайно бягството на Галеви и подобни.
  След години ще се върнат в България и никой нищяо не може да им направи.

  И най-важното !!! в наказателното и административно право, задължително се прилага служебно давността.
  Само в гражданското право не се прилага служебно на основание чл. 120 от ЗЗД.

  Бойко Борисов и ГЕРБ са еманацията на корупцията и мафията в държавата.
 22. 22 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3761 Неутрално

  ами те всъщност не ровят 1999/2000 ..... за да сме точни . ровят продаденото 2012 г , и ще има неразбиране и 30 млн . я Гебрев как разбра и си спомни .

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 23. 23 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 3001 Неутрално

  До коментар [#22] от "дерибеев":
  Ми да си дойдем на думата. Не само Гебрев, бай Ганчев даже го "на(д)градиха" със социална функция, дадоха му публика на отбора, сега ще му дадат спортен комплекс. Вечният въпрос,
  "Дали е по-достойно за душата
  да понесеш камшиците, стрелите
  на бясната съдба, или да се
  опълчиш сам срещу море от мъки
  и да им туриш край?"

  *ПКП-Проста кърджалийска путка-неформално любезно обръщение на мин. председателя към председателя на Нар. събрание
 24. 24 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 9061 Неутрално

  Чл. 4, ал. 1: "Република България е правова държава. Тя се управлява според Конституцията и законите на страната.";
  Е точно това за България изобщо не е вярно. България не е правова държава и законите на страната са според хората.

 25. 25 Профил на Darcas
  Darcas
  Рейтинг: 1572 Неутрално

  До коментар [#13] от "Darcas":Нещо си се объркал.Няма човек с повече от десет милиона, който да не си е скрил парите извън възможностите за проследяване на България.Прокопиев пари има. България и ние тук ще гризнем дръвцето. Икономедиа.Тя е целта.И за това се бори Прокопиев.Тоест въпроса не е за пари. Става въпрос за власт. Путлер не иска свободна преса в България.Как, обаче Путлер нарежда на ББ е....да речем хубав въпрос, който, ако получи отговор няма да има ГЕРБ.
  —цитат от коментар 16 на Росен (Путлер капут)


  На Баце, освен Путлер му нареждат и от Брюксел, и от Вашингтон и от Анкара. И той се чуди накъде да се завърти като сервитьор в кафене. Почва вече да се измаря да разнася поръчките - а спрете АЕЦ-а, а го пуснете, а санкции срещу Русия, а ги свалете. А да подкрепим флот на НАТО в Черно море, а да не го подкрепим. И те така е Баце. Ама няма как да си слуга на 4 господари. Все на някой няма да можеш да угодиш и ще ти бият шута.

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 26. 26 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2510 Весело

  Що КОНПИ ни интересува толкова през последните дни?
  —цитат от коментар 7 на bullgar


  Защото е намерен подходящия носител на иновацията "Тефтерчето на Златанов". То, тефтерчето не се намери. Изчезна във вещите следователски ръце. Затова в новата иновация се разчита по-вещите съдийски ръце ... ударите да бъдат неотразими. Тъй де, няма Гришо да засрамва Баце със "ас"-ове.

 27. 27 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2510 Весело

  До коментар [#25] от "Darcas":
  " И те така е Баце"

  Сущински философ! Затънал в "борбата на противоположностите" в търсене на максималната комисионна ... от по-силната/по-правилната "противоположност".

 28. 28 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2510 Весело

  До коментар [#11] от "gun":

  "във всеки казус (престъпление) могат да се появят нови факти и обстоятелства, които не могат и не бива да останат неразследвани."

  Напротив, факти и обстоятелства, пръкнали се след "законо определеното време" не се допускат за разглеждане на казуса. Примерно, преди десет години е имало задължение счетоводният архив да се поддържа в продължение на пет години. Законът е променен преди две години като задължението за съхранение е удължено на 20 години. Така, не могат да се приемат за доказателтво счетоводни документи от преди повече от седем години, защото, де юре, те са унищожени. Сиреч, обвинението няма доказателства. На базата на исторически и архиеологически артефакти не може да се съди. в противен случай, ще си затрием Историята.
  Същият принцип важи и при образуване на дело - след като започне съдебния процес, нови "факти и обстоятелства" не се допускат с изкючение, ако има съгласие от всички страни, но само за изясняване на ситуцията, но не и като доказателство.
  Всяко нарушение/престъпление се отнася към определена дата, с доказателства от преди тази дата, а не от бъдещето.
  На всичко отгоре, съдът е постановил, че обвиняемият е "даказано невинен" (за Каолин). Решението на съда не е обжалвано, влязло е в сила и казусът е приключен. Само историята вече може да спекулира с него.
  Ао се почне с ревизия на съдебни решение, то трябва да отменим държавата, или да сме направили революция, отричаща предходните управляващи (правителството на Борисов 1). Не Ви ли е мъчно за Баце да го турим на гилотината заради правните простаци от КОНПИ?

 29. 29 Профил на kotrag
  kotrag
  Рейтинг: 524 Весело

  Нека да припомним някой чудесни факти и обстоятелства от недалечната 2012г.

  '' Премиерът Бойко Борисов предупреди, че ще се оттегли от властта, ако Законът за конфискация на имуществото, придобито по престъпен начин, не бъде приет по европейски тертип.

  "Ако не приемат Закона за конфискация на имуществото, придобито по престъпен начин, по начина, по който сме се разбрали с президента Барозу, и с Европейската комисия, на другия ден подавам оставка на правителството. Моите депутати го знаят", отсече Борисов.

  Бих искал да поздравя правителството на България за приемането на новия Закон за отнемане на незаконно придобито имущество миналата вечер, пише посланикът на САЩ Джеймс Уорлик в изявление във връзка с приетия закон за конфискация, съобщават от посолството на САЩ в страната ни.

  "Едно силно законодателство, позволяващо конфискация без осъдителна присъда, е съществен инструмент в борбата с организираната престъпност и по тази причина има подкрепата на Съединените щати. Аз съм много доволен от предприетите вчера стъпки и се надявам, че приложението на новия закон ще започне възможно най-скоро", казва посланик Уорлик.''


 30. 30 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1154 Неутрално

  То няма и медиина бухалка

 31. 31 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5728 Неутрално

  Питам се доколко това е ПР кампания и доколко наистина искат да съсипят бизнесите на И. Прокопиев.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 32. 32 Профил на Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Рейтинг: 2449 Неутрално

  НЕ чета коментари.

  "А ако твърденията на КОНПИ за незаконна приватизация бяха верни, остава въпросът какво и как е правила прокуратурата в периода 2004-2005 "

  И-и-и-и-нищо.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 33. 33 Профил на Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Рейтинг: 2449 Неутрално

  До коментар [#31] от "penetrating":

  Съсипват форума и "Икономедиа".
  Това е целта.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 34. 34 Профил на Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Рейтинг: 2449 Неутрално

  До коментар [#30] от "Гаргамел":

  Тоест няма събитие Шиле?
  Така ли?

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 35. 35 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5728 Неутрално

  До коментар [#33] от "Росен (Путлер капут)":

  :) но не е смешно...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 36. 36 Профил на bullgar
  bullgar
  Рейтинг: 532 Весело

  До коментар [#18] от "Росен (Путлер капут)":
  Мислещ Матросов не връзвай толкова...

 37. 37 Профил на Джонджо
  Джонджо
  Рейтинг: 471 Неутрално

  "Дебне за вас" не е българско изречение.

 38. 38 Профил на Bogdan Karadjov
  Bogdan Karadjov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#6] от "gun":

  Ей, много е хубаво, като се упражнявате на юридическа тематика, ама истината е, че давността в гражданското право и в наказтелното е коренно различна. Това, което говориш, се отнася за гражданското - за давност не се следи служебно, а длъжникът трябва да се позове на нея. Виж, в наказателното право изтичането на давността има такъв ефект, че държавното обвинение губи всичките си права по отношение на това преследване и единственото законосъобразно нещо, което може да направи, е да прекрати производството.

  Та, както казах, не е лошо, че има опит за размишления и аналогии, ама дайте да не се правим на по-компетентни, отколкото сме

 39. 39 Профил на gun
  gun
  Рейтинг: 545 Неутрално

  До коментар [#21] от "ironhorse":
  До коментар [#38] от "Bogdan Karadjov":

  Благодаря ви за юридическите пояснения. Аз изрично съм казал, че не съм юрист, изразявам мнението си, а специалистите като вас може да ме поправят. Но основната идея на моя коментар е неюридическа - и това е истината. Аз първи бих излязъл в Защита на Дневник и Капитал, защото свободата на словото е чл. 1 в моята "конституция" (мотото ми го потвърждава). Но това не значи безрезервно да вярвам на любимия ми издател, пък и чета и други издания, при това сериозни - във форума има линкове към някои от тях - които описват фактите от друг ъгъл. Затова защитната позиция, че е минала давността и не трябва да се говори по дадена тема, не ми е достатъчна - да, юридически явно е така, но дали след още 7-годишно пребиваване в Белград вече няма да "бива" да говорим и за Цветан Василев, защото давността му ще е изтекла? За мен е важна истината, ако я прочета тук, още по-добре - патетични "правозащитни" статии не ме удовлетворяват. С което преставам да пиша под тях.

  За свободата на словото - форумът да е без регистрация!
 40. 40 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2325 Неутрално

  Добре са написани и правилно са поставени конституционните въпроси. Остава да разберем, КОНПИ дали въобще са чували за това, че в България има върховен закон, наречен конституция.

 41. 41 Профил на vesela
  vesela
  Рейтинг: 357 Неутрално

  Обикновен фашизъм, Сър. И в Германия не е настъпил изведнъж. Първо с имуществото на евреите, а после...И Хитлер са си го избрали, даже не веднъж. Така, че мислете, какво очаква почти всеки, като си траете.

  vesela
 42. 42 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1805 Неутрално

  До коментар [#13] от "Darcas":Нещо си се объркал.Няма човек с повече от десет милиона, който да не си е скрил парите извън възможностите за проследяване на България.Прокопиев пари има. България и ние тук ще гризнем дръвцето. Икономедиа.Тя е целта.И за това се бори Прокопиев.Тоест въпроса не е за пари. Става въпрос за власт. Путлер не иска свободна преса в България.Как, обаче Путлер нарежда на ББ е....да речем хубав въпрос, който, ако получи отговор няма да има ГЕРБ.
  —цитат от коментар 16 на Росен (Путлер капут)


  А дано да падне.

  Обичам да грухтя и плюскам.
 43. 43 Профил на Armagedon
  Armagedon
  Рейтинг: 882 Неутрално

  Ами ако за престъпления срещу държавата и нейното имущество няма давност, какво следва. То е много лесно да оневиниш виновникът ограбил и унищожил живота на милиони български граждани, като му дадеш 3,5 или 10 годишна давност.Затова е нужна ревизия на прехода и на приватизацията нанесли непоправими щети на Държавата , като например повсеместна бедност граничеща с геноцид ( престъпление за което няма давност), демографска криза и т,н. Добросъвестност и добронамереност са думите а не фалшив морал и смокинов лист на срамните места в историята българска. Да , ревизия на ПРЕХОДА а не само на отделни сделки или хора "приватизирали " за себе си държавата. Виновни за националната катастрофа има и те трябва да бъдат съдени. а не престъпленията им заметени под асъра. Възмездие и справедливост . Това очакват всички .

 44. 44 Профил на Armagedon
  Armagedon
  Рейтинг: 882 Неутрално

  Учудващото в случая е ,че ИПИ излиза в защита на непазарната приватизация и на тъмната страна на Прехода. Логично е да си зададем въпросът ЗАЩО? Нима нямаше друг по-справедлив начин за Приватизиране на държавно имущество. Например чрез борсови сделки или чрез търг, а не под масата срещу 10%.

 45. 45 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4375 Неутрално

  Чудя се и не мога да си обясня защо всички коментари се въртят около правото, след като на всички е пределно ясно, че законът е брутално прегазен, силата на присъдено нещо е празно понятие и пр и пр. КОНПИ започва тази НАКАЗАТЕЛНА акция просто защото МОЖЕ - заложила е на това, че няма да има съпротива от гражданите в полза на " олигарха" Прокопиев, зад нея стои целия репресивен апарат на държавата, идват празници, никой не иска нови избори и следователно хората ще си покоментират по форумите и ще си затраят - какво да правят иначе ? У нас въпросът КОЙ отдавна вече няма никакъв смисъл. Въпросът КАКВО следва след като всеки ежедневно вижда олиго - мутро - политико - икономико - полицейско и незнам какво още "о" характер на т.нар " държава" следва да се постави. Мислите ли, че при едно категорично и открито противопоставяне и надигане на обществото КОМПИ не, ами направо ББ и то от Брюксел няма лично по микрофона да изговори правните ви аргументи на висок глас и да накаже "лошите " ? Без ЯСЕН ОТГОВОР ОТ САМОТО ГРАЖДАНСКО ОБЩЕСТВО всичко ще си е както го виждаме ! Времето вече е за КАКВО, не за КОЙ !

 46. 46 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2709 Неутрално

  За тая свинщина на КОНПИджиите ще плащаме всички, но ще мине време.Целта май наистина е САМО "Икономедиа".
  —цитат от коментар 3 на Росен (Путлер капут)  Икономедия, защото е МНОГО неудобна, като и Тони Филипов д-р по същата причина !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 47. 47 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2709 Неутрално

  Що КОНПИ ни интересува толкова през последните дни?
  —цитат от коментар 7 на bullgar  Защото е поръчковата бухалка на тримата шишковци !
  Тепер понял ?

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 48. 48 Профил на Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Рейтинг: 2449 Неутрално

  До коментар [#44] от "Armagedon":

  Трябвало е комуноидите да го направят. Имаха време, но го използваха за да фалират всички предприятия.
  След това Костов имаше една година срок или да изкара на печалба дадено предприятие или да е ПРОДАДЕНО.
  Така си замина например "Нефтохима". Само руснаците останаха на търга и го получиха.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 49. 49 Профил на Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Росен съм аз а Путлер да спасява Русия
  Рейтинг: 2449 Неутрално

  До коментар [#46] от "niksan1":

  Няма да ги бъде. Няма за могат да сложат ръка на "Икономедиа".

  Това е като опита им да сложат за шеф на ДАНС неукия и прост Мазен.
  Шефства,
  няколко часа и се наложи да го изхвърлят като краставо куче.
  А Олигархски мълча докрай КОЙ му е заповядал Мазния да е шеф.
  А знайно е, соПола беше...от сараите.

  в двубоя между Цветната телевизия и Черно-белия хладилник... печели винаги...хладилника...сеш'се...ХЛАДИЛНИКА! o_sando
 50. 50 Профил на kqv22356908
  kqv22356908
  Рейтинг: 288 Неутрално

  русия на Балканите-в това продължават да превръщат България!Систематично и перверзно!Най-перверзното е,че московците плащат на българския си слугинаж с нашите пари-от АЕЦ,изтребители,"Лукойл",газови хъб-ове и пр. и пр.Но ,товарищи и другари!,Българските пенсионери изнемогват,родителите на болни деца събират пари като модерни просяци,защото държавата не може да плати за лечението им!Да плаща на москва може,но за децата си-не!Българската Коледа-срам за която и да е цивилизована страна!

 51. 51 Профил на Armagedon
  Armagedon
  Рейтинг: 882 Неутрално

  До коментар [#48] от "Росен (Путлер капут)":
  Нито обвинявам ,нито оневинявам. Просто се налага истината да излезе наяве и сгафилите да си получат заслуженото . Така и на прехода ще се сложи край, и за в бъдеще ще се знае , че държавата не може да е частна собственост, нито пък еднолична собственост на партиен лидер или на сдружение от плутократи.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK