ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ 2022

 • 25.3%
 • 20.2%
 • 13.8%
 • 10.2%
 • 9.3%
 • 7.4%
 • 4.6%
 • 3.8%
 • ГЕРБ:67
 • ПП:53
 • ДПС:36
 • ВЪЗР:27
 • БСП:25
 • ДБ:20
 • БВ:12
39.4%активност

Източник: Резултатът, активността и мандатите са от ЦИК при 100% обработени протоколи

Какво ни чака в света след истината

Какво ни чака в света след истината

© Анелия НиколоваИзвестно е, че нападението е най-добрата отбрана и че крадецът вика дръжте крадеца, за да се измъкне. У нас медиите на Кой гръмогласно обвиняват тези, които се борят с вездесъщия олигарх, че те били служели на олигархията. Комунистите твърдяха, че западната демокрация била фалшива, за разлика от "народната демокрация", т.е. от еднопартийната диктатура. Но пропагандата по онова време, преди падането на Желязната завеса, беше гротескно елементарна, така че за мислещите хора беше много лесно да отличат лъжата от истината.


Днес в "следистинската" епоха (post-truth epoch), в епохата на виртуалната реалност, нещата не са толкова прозрачни. Фалшивите новини, които понякога са трудно отличими от истинските - те могат да бъдат дори фалшиви видео репортажи, се разпространяват светкавично и неясно откъде, понякога наистина като вирусна епидемия ( има вече и дума "viral" за това светкавично разпространиение на послания чрез Tуитър или Фейсбук).


Фалшивите новини са по-голяма заплаха за демократичния свят, за демокрацията изобщо, от класическата военна заплаха на диктатурите. Ефектът от хибридната война е невидим — като радиация след скрит от света ядрен взрив. Но фалшивите новини рушат демокрацията, защото разклащат доверието в свободната преса. А свободната преса, свободата на словото е основен стълб на демокрацията.
Фалшивите новини дезориентират хората както чрез така наречения "спуфинг" може да се манипулира GPS навигацията — например телефонът ви твърди, че сте на летище Внуково, ако се доближите до Кремъл. Фалшивите новини ни дезориентират в по-опасен смисъл — дезориентират ни в пространството на нашата собствена умствена дейност.


Как да различим фалшивите новини от фактите?


Тръмп нарича фалшиви всички новини, които не му изнасят. Същевременно той наскоро ре-туитна ислямофобски пропагандни видеа на крайнодясна британска група, с което разгневи британското правителство. Путинова Русия разполага с цели армии от "бойци на тихия фронт", които целенасочено създават фалшиви новини и така подкопават западната демокрация. Вече са старомодни политиците и идеолозите, които просто тълкуват фактите както на тях им изнася, както дяволът чете Евангелието. Новите радикални политици и идеолози, които се борят срещу "злините на либералната демокрация" направо създават фалшиви новини. Не си губят времето с изопачаване на фактите, а произвеждат "алтернативни факти".


Лошото е, че има милиони хора по света, които жадно поемат фалшиви новини, алтернативни факти и конспиративни теории.


Милиони нямат имунитет за този нов вирус


Този вирус ни прави неспособни да различим лъжа от истина и така де факто убива истината. Знаем отдавна, че жълтата преса, таблоидите, например "Нешънъл енкуайърър" — имат далеч по-високи тиражи от сериозните информационни издания като да кажем "Ню Йорк Таймс". Но интернет създаде неограничени възможности за разпространяване на всякакви провокации, малоумни теории и нагли лъжи, които ни заливат от сутрин до вечер в електронното пространство. Струва ми се, че все повече хора живеят в някакъв измислен (за съжаление най-често не от тях самите) след-истински свят. Както казваше Т.С.Елиът:


"Родът човешки не понася премного реалност"


При целия неограничен достъп до информация в електронното пространство, хората днес не са станали по-информирани и умни, отколкото бяха преди четвърт век, в пред-информационната епоха. Разликата между факти и конспиративни теории може да ни се струва очевидна, но не е точно така. Хората не са напълно рационални същества. Напротив, подсъзнателната и емоционалната ни мотивация е по-силна. Хората предпочитат да виждат това, което им се иска да видят, а не това, което е очевидно и логично. А днес разпространяването на конспиративни теории е толкова лесно във виртуалния свят.


Ето тук например страница на Обществото на вярващите, че земята е плоска: https://www.tfes.org/ Тази "научна вяра" изглежда има доста последователи - и то през 21-ви век, когато хиляди спътници обикалят планетата. Връщаме ли се в пред-колумбовата и пред-магеланова епоха, когато земята е била плоска и е била населена с триглави лами и зли духове?


Навлизаме ли в едно ново високотехнологично Средновековие?


В ново време на войни между религиозни фанатици, време на масова вяра в рептили, илюминати и зелени човечета?


Лошото е, че паралелно със забележимото масово оглупяване на хората, машините стават все по-умни. Те вече ни вземат работата, упътват ни както по магистралите на света, така и по личните ни житейски пътища, бият ни на шах, вземат решения вместо нас. Машините започват да мислят вместо нас, докато ние сърфираме из нета. Дали в един момент няма да им станем излишни?


Разбира се това звучи като научна фантастика, но промените в днешния свят стават все по-бързи и непредвидими. Не звучеше ли до скоро като научна фантастика електрически коли и летящи таксита не само да ни показват пътя, но сами да ни возят? Но заедно с тези главоломни научни постижения и когато на практика всички грамотни хора имат достъп до цялата световна информация, все повече хора вярват, че земята е плоска и че ни управляват хора-гущери.


Разбира се засега не машините, а крадецът, който вика дръжте крадеца, както и политикът-популист, който атакува либералната демокрация, сa тези, които се възползват от оглупяването на хората в следистинската епоха. Понякога се учудваме на наивността на тези възрастни хора, които хвърлят парите си през балкона на телефонни измамници. Но има далеч по-големи измамници. И не рискуваме ли всички да станем техни жертви, ако спрем да отличаваме фактите от лъжите?


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK