Меката диктатура: теория и практика

Бойко Борисов

© Велко Ангелов

Бойко БорисовМеката диктатура е полу-демокрация. Този режим представлява изключителен теоретичен, а у нас вече и практически интерес. Демокрацията е модел, в който управляващите се съобразяват с волята на народа, но при едно много важно условие: че съществуват закони, права и свободи, които позволяват на хората свободно да формират тази воля.


Меката диктатура се налага тогава, когато властта овладее всички инструменти за формиране на народната воля с изключение на изборите.


Тези инструменти включват:
- партии и движения;
- медии;
- граждански организации;
- бизнесасоциации;
- профсъюзи;


Когато властта овладее или обезсмисли и изборите, диктатурата става твърда.


Технологии


При меката диктатура "формирането на народната воля" става не с преки забрани и изпращане в трудови лагери, а по заобиколен път. Чрез подмяна, сплашване, инфилтриране на ръководството на организации, прекупуване, лишаване от ресурси, кооптиране, фалшифициране на опозицията. Ключова за реализацията на тази схема е липсата на независима съдебна власт и регулатори.


Подмяна


Тя става със създаването на политически формации, които са уж опозиционни, а всъщност целят единствено да отнемат гласове от възможната опозиция и след това да подкрепят властта. Такива формации у нас са много: "България без цензура", "Воля", "Атака". Основното за тях е радикалното опозиционно говорене преди избори и "нормализацията" и подкрепата за управлението след тях. "Патриотичният" спектър е естественото котило на подобни формации.


Сплашване


То се реализира с данъчни и прокурорски проверки или със запор на имоти. Подготовката му минава през цялостно очерняне в проправителствените медии, придружено с подкрепящи изказвания на политици срещу приватизацията, НПО-тата и пр. Най-добре е да се навърже гигантска конспирация, при която НПО-тата и опозицията чрез приватизацията и Сорос искат да унищожат нацията. Хитлер успял да събере такава световна конспирация само в една книга. Проправителствените медии у нас издават многотомници с набелязаните лица.


Инфилтриране


Инфилтрирането се получава, когато член на една партия е номинално неин представител, а е лично лоялен повече на министър-председателя от друга партия, защото, да речем, му бил приятел. Приятелството може да бъде сменено и с друга, не толкова благородна мотивация.


Прекупуване


То се получава, когато уж тръгваш да уволняваш Бойко Борисов, а после действаш като негово момче за поръчки.


Лишаване от ресурси


В Русия на НПО-тата им е забранено чуждестранно финансиране. Орбан и Сидеров харесват това. По-общият аргумент е, че НПО-тата "не бива да се занимават с политическа дейност". Като във всяка манипулация в него има и зрънце истина, а именно, че НПО-тата не могат да участват в избори чрез издигане на кандидати за управляващи органи. Но този аргумент става репресивен, когато се разшири прекомерно, за да забрани на НПО-тата да говорят по политически теми, да изразяват позиции, да излизат с доклади и всички други неща, които те правят в една демокрация. Най-общо казано, опонентите на демокрацията искат НПО-тата да спрат да говорят и да оставят това на "професионалните политици". Наскоро тази дълбоко неконституционна мисъл беше споделена у нас от бивш конституционен съдия. (Милостив е Господ, че все още пази Конституцията от нейните пазачи!).


След като се ограничат ресурсите на гражданския сектор и като му се забрани да се меси в политиката, следващата стъпка е лишаването на извънпарламентарните партии от финансиране чрез спиране на субсидията и тормоз на потенциалните им частни донори.


Кооптиране и фалшифициране на опозицията


Тази технология се реализира, когато основните парламентарни партии се дърлят за това на коя лидерът е по-корумпиран, а са съгласни по всички съдържателни политически въпроси: КТБ, антикорупционна и съдебна реформа, "Белене", ревизия на приватизацията, некупуване на нови самолети, санкциите срещу Русия и т.н.


Водачество


Има ли меката диктатура нужда от фюрер? Всяка концентрация на власт води и до естествена персонификация и превъзнасяне на "изключителните" качества на определен лидер, дори когато такива отсъстват. Меката диктатура се характеризира с опортюнизма на цяла група заинтересовани играчи да направят "своя" кандидат едноличен лидер и така да се разправят с конкуренцията. Ако тези играчи имат медийна империя, тя се "лепва" за водача и започва да го славослови до Бога. Останалите политици не стават за чеп за зеле, а той е поне канелка. А всъщност е нещо много по-голямо. И т.н.


Хитлер идва на власт, без да има мнозинство, с аргумента, че "така са ги подредили хората" и понеже правителство е необходимо, неговото е единственото възможно. Той идва на власт и с подкрепата на големия бизнес, който вижда в негово лице някакво решение срещу нестабилността и заплахата от комунистите. Точно този опортюнизъм е характерен за всеки хибриден режим, за всеки преход от демокрация към нещо друго. Чрез взаимодействие и надхитряне между потенциален лидер и неговия антураж ерозира разделението на властите, а с това си отива и демокрацията.


Не е задължително този преход да завърши с твърда, тоталитарна диктатура или с авторитарен режим като в съвременна Русия. Възможно е меката диктатура да е устойчиво състояние, при което играта между лидер и антураж продължава безсрочно. Лидерът поглежда в огледалото и вижда в него много лица. Или пък едно и също.


А лицето е убедено и има основания да мисли, че то дърпа конците.


Идеология


Меката диктатура има като цяло демократична идеология. Тя намигва на фашизма, но се крепи на избори и манипулация на общественото мнение. Защо да забраняваш изборите, ако можеш да контролираш резултата им? Защо да не се съобразяваш с народната воля, когато ти казваш на народа какво да воли чрез медии, партии, движения и т.н.?


Пример: хората смятат (с основание), че в управлението е имало и има несправедливости. Властта фокусира недоволството върху приватизацията от преди 20 години. Това е удобно, защото отговорни за този период са други. Нахъсват се медиите, започва лов на приватизатори. Идва Кристалната нощ и стъклата на офисите им са изпочупени. Може да гледате на това като на демократичен народен гняв. Може да гледате на него и като на преход към диктатура, защото става дума за извънсъдебни, политически методи за разправа с опонентите.


В този смисъл меката диктатура няма нужда от автократична или тоталитарна идеология. Тя може да се реализира и с ресурса на демокрацията в нейната "корумпирана" по Аристотел форма – охлокрацията или властта на тълпата.


Играта тук е по-сложна и се крепи на съюзничество между демократични и антидемократични елементи. Създават се коалиции с не-точно-демократи, които обаче "като цяло" и "все пак" са демократични. Границата при този синтез – който може да е "консервативен", "патриотичен", "австрийски" или "унгарски" – е много тънка. Наклонът е хлъзгав, като между "нормално" демократичното и "ненормалното" непрекъснато се случват приплъзвания. Затова помагат и някои стандартни демократични самозаблуди от рода на следните:


– Чуждестранните фашисти са по-опасни от родните фашисти.
– Приемливо е враговете на нацията да бъдат обозначавани (със звезда или като чуждестранен агент), стига да не им се ограничават правата по друг начин.
– Приемливо е опонентите да са очерняни всякак, стига да не им се взема собствеността.
– Приемливо е да им се вземе собствеността, стига да не се вкарват в затвора или лагери.
– Приемливо е да се вкарат в лагери, стига да не се убиват.
– Приемливо е да се убиват, стига държавата и народът да не носят пряка отговорност за това.
– Това у нас не може да се случи.


Власт и корупция


Другото име на меката диктатура е системно захванатата държава. Контролът над медии, независими регулатори и съдебна власт е механизмът за корумпирано овладяване на значим обществен ресурс, както в казуса КТБ. Меката диктатура се характеризира с опитите на определени икономически кръгове да добият привилегирован, ексклузивен, почти монополен статут в държавата.


Преходът от мека към твърда диктатура се случва, когато лидерът се разправи с икономическите субекти зад себе си и напълно ги подчини. Както Путин направи това, започвайки с Ходорковски. При меката диктатура играта на политическото водачество е различна – то по-скоро е балансьор и като такъв може да се съюзи с един, за да унищожи друг. Така или иначе, при меката диктатура все още няма пълен диктат върху икономиката и определени незаети от нея ниши може да останат както в индустрията, така и в медиите. Колкото повече те се свиват, толкова опасността от твърда диктатура нараства.


Власт и еротика


Меката диктатура е секси и се харесва от хората. Тя няма грозното лице на фашизма и се гнуси от него. Същевременно обаче тя задоволява фантазмите за силна власт и твърда ръка и затова се реализира обикновено чрез генерали или генералоподобни.


Някои от утопиите на демократите подпомагат меката диктатура. Например утопията, че обществото може да мине напълно без власт и авторитет, като се самоуправлява пряко – чрез референдуми, граждански форуми или фейсбук. На фона на такива абсурдни идеали, меката диктатура блести с ефективност.


Съпротива и алармизъм


Поради мимикрията си меката диктатура поставя трудни дилеми пред своите опоненти. Тези, които се тревожат от ясните негативни тенденции, могат да бъдат нападнати като "алармисти" и да бъдат неутрализирани с твърдения, че всичко е просто неизбежен и необходим театър, че демокрацията е точно такава игра и демагогия, че народът иска подобни мерки. Тези пък, които виждат меката диктатура като полу-демокрация, могат да бъдат обвинени, че "нормализират" фашизма, комунизма и т.н.


Така меката диктатура всъщност разбива своята опозиция.


Къде сме ние?


Какво става, когато либералните демокрации останат без демократи и либерали? Това е въпросът, който поставя съвременна Източна Европа. Този въпрос е изключително остър в Унгария и Полша, а все повече се възпалява и у нас. Разделението на властите може още и да съществува на книга, но конците на всички да се дърпат от едно място. Съдебната власт може да е независима формално, но да намига с едно око на определени, близки до властта хора, за които непрестанно да се пишат оправдателни актове (като "обвинителния" акт за КТБ).


Меката диктатура е посоката, в която Източна Европа се е запътила. Някои почти са стигнали, други са по-предпазливи. Ние бяхме от по-предпазливите, но напоследък се затичахме, зер да не останем по-назад. А като свърши заветното председателство на Съвета на ЕС, или пък ако – не дай Боже – вече няма какво да се председателства, можем и да хукнем да бягаме.


И дори може да подминем меката диктатура.


"Дневник" препечатва текста от портала "Култура"


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.
Коментари (69)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 630 Неутрално
 2. 2 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7633 Любопитно

  Я Смилов по-разбираемо - да разкаже и да даде примери с управлението на един лидер, на който - не знам защо му викаха ''Командира'' , че много надалеко е ходил и търсил ''меката диктатура'' !?

  [email protected]
 3. 3 Профил на mqj41586140
  mqj41586140
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Айде още един платен драскач...

 4. 4 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7482 Неутрално

  "И дори може да подминем меката диктатура."
  Както ние я поминаваме в момента.

 5. 5 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2455 Неутрално

  Ей Даниеле,

  Не се спряхте с автентичния Дайнов беее! Смучете от пръстите и пишете! Нокти не ви останаха бе човек! Шап ще ви хване! Пък и напъните ви са толкова обречени, че не си струва!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 6. 6 Профил на Dimov
  Dimov
  Рейтинг: 436 Неутрално

  Вертикалният анализ тип "разрез" не е лош...
  Но не отговаря на един въпрос, който мен ме вълнува - за рецептата. Или казано с други думи "Ко пра'йм?" Или п-нАучно "Като как да се преборим с меката диктатура?"
  Хм...? Смилов?

  VD
 7. 7 Профил на aboto
  aboto
  Рейтинг: 470 Неутрално

  "Подмяна

  Тя става със създаването на политически формации, които са уж опозиционни, а всъщност целят единствено да отнемат гласове от възможната опозиция и след това да подкрепят властта. Такива формации у нас са много: "България без цензура", "Воля", "Атака". Основното за тях е радикалното опозиционно говорене преди избори и "нормализацията" и подкрепата за управлението след тях. "Патриотичният" спектър е естественото котило на подобни формации."

  Аз си спомням и други формации които напуснаха управлението само защото то се самосвали .
  Подмяна , подмяна на истини !

 8. 8 Профил на PisnaMi
  PisnaMi
  Рейтинг: 2252 Весело

  Мека диктатура?
  Нещо като "развито социалистическо общество"?

 9. 9 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 308 Неутрално

  Плюенето по Борисов продължава.

 10. 10 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2455 Неутрално

  Плюенето по Борисов продължава.
  —цитат от коментар 9 на Jumbo Jet


  Ами като не могат да дадат никаква идея, плюят Борисов. До толкова им стигат умствените силици!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 11. 11 Профил на Дневник пропагандна газета
  Дневник пропагандна газета
  Рейтинг: 308 Неутрално

  Снимката на Баце е сложена случайно, нали??? Все по-зле и все по-надолу...

 12. 12 Профил на Morbias
  Morbias
  Рейтинг: 1155 Весело

  До коментар [#11] от "Jumbo Jet":

  Умнокрасивите не знаят на кой свят са - вчера плюваха Баце колко бил отстъпчив за илачите и как умирал от шубе, неска тънко внушават как бил хитлер.

  Кючекчийките за некой лев много ми се издигат в класацията на хората със силно лично достойнство при така създалата се ситуация :)

  The Morbias Station is a transport hub that focuses all traffic passing through Taryd's jumpgates
 13. 13 Профил на Darcas
  Darcas
  Рейтинг: 1285 Неутрално

  Политическата импотентнос на автентично жълтопаветните им пречи да бъдат фактор в политиката. Проекти, заченати с външно финансиране, и без да се интересуват от реалните проблеми на хората. АФтентично жълтопаветните няма да ги чуете да говорят срещу ЧСИ, банкови монопооли, Топлофикация. Те си плямпат по теми, които интересуват само тях. И крайният резултат го видяхме.

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 14. 14 Профил на ''zms15783''
  ''zms15783''
  Рейтинг: 474 Неутрално

  От врабчета мишелов не става. Късмет.

 15. 15 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2910 Неутрално

  уви КОНПИ и Цацаров не се влияят от анализи , гласоподаватели също . предполагам и спонсори вече

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 16. 16 Профил на sweeper
  sweeper
  Рейтинг: 417 Неутрално

  Подмяната
  В този форум го наблюдаваме непрекъснато. Под всяка тема се втурват 8-10 дежурни и явно платени драскачи, да защитават ББ, тримата шишковци и т.н. и най-вече да оплюват и изопачават изложените тези. Само да ги попитам - като не ви харесват статиите на Дневник и Капитал - какво търсите денонощно в техните форуми? Същи русофили - каква ни е хубава матушката, ама никой не отиде да живее там, а все към проклетия лош ЕС се нагласят. Та господа безсрамни тролчета - вървете си от тук, много сте досадни и нагли.

 17. 17 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 3117 Неутрално

  До коментар [#12] от "saint evlampi":
  Кючекчийките за некой лев много ми се издигат в класацията на хората със силно лично достойнство при така създалата се ситуация :)

  Кючекчии сте се наредили тук във форумето! Същи матросовци сте, но никой от вас, защитаващите Баце, не казвате една дума кое не е вярно от написаното!
  Напр.
  Промененият из основи характер Сидеров
  Бързи смени на настроението на "лъжкинята" Нинова
  Опитите за крадене на бизнес /не спират/
  Опитите за затваряне на гласа на медиите, в които киснете денонощно!?
  Да паднат санкциите към Русия /няма такива, към отделни лица са/
  Въртогъзенето за новите самолети/ ще крепим вехтите бараки/
  Купуване на гласове по изборите, помощ на бременни от комисиите :-)
  Много се пищеше за господин 10% /недоказани никога/ - сега колко са?
  Костов-командира – Боко нарежда на парламента "край на мораториума"!?!? Нали сме парламентарна, а не "премиерска" република
  И още, и още............
  ....................................................
  Чакам поне един да отговори на фактите, които всички знаем, не са от ЕЖК!


 18. 18 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 3117 Неутрално

  Герб, рспт Боко, изяде СДСто, оцапа министрите, които опитваха да променят нещата – кой с лъжи за "плажа, кой че не бил представил нищо за съдебната реформа, БХ си дерибейства съвсем "меко в съюз с Цаци, с "успелия" и напредва крачка по крачка!
  Е, сега всичко цъфти и вързва!
  Нъл тъй, г-да защитници?
  Само дето си стоим закотвени НА ДЪНОТО и подсмърчаме за доходите на европейците!

 19. 19 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 988 Неутрално

  Не бих казал, че у нас има диктатура. У нас на власт е една олигархична група, чиято единствена цел е овладяване на държавата, за да изстискват печалби. Това е модел, привнесен от Русия, има тесни връзки с нея, политически и икономически.

  *ПЦК-Проста Цинкова Кофа. Просто кофа.
 20. 20 Профил на Morbias
  Morbias
  Рейтинг: 1155 Весело

  До коментар [#18] от "Alexander97":

  "и подсмърчаме за доходите на европейците"

  Естествено че ще подсмърчате, сега я няма соц уравниловката че да зимате наготово от труда на кадърния

  The Morbias Station is a transport hub that focuses all traffic passing through Taryd's jumpgates
 21. 21 Профил на SSS
  SSS
  Рейтинг: 850 Неутрално

  До коментар [#10] от "lz2":

  Добре, ето ти идеи.
  Прокуратурата - в изпълнителната власт, не е правораздавателен орган.
  ВСС - няма квоти от Парламента.
  Намалява се бройката на милиционерите в БГ и се въвежда тест за физическа подготовка и IQ тест - минимум 120 точки, за да станеш поне пътен милиционер.
  Въвежда се тест за интелигентност на Министър - председателя - поне 180 точки и говорене поне на един чужд език.
  Въвеждане на забрана да се отмяташ от казаното сутринта, вечерта.
  Въздържане от фукане какво си направил с европейски пари. Фукане само, ако си направил нещо смислено с пари от бюджета.
  Пълна лустрация за всички постове в държавата на хора принадлежащи на бившата ДС.
  Забрана за коалиране с представители на Руската федерация и хора захлебили от Кремъл.
  Да продължавам ли бе милиционер?

  Много добра статия на Смилов - ръководство за всички гербаджиии и вифаджии.

 22. 22 Профил на Morbias
  Morbias
  Рейтинг: 1155 Весело

  До коментар [#16] от "sweeper":

  "като не ви харесват статиите на Дневник и Капитал"

  Екстра са. Умнокрасивото хленчене в коментарите обаче е черешката на коктейла

  The Morbias Station is a transport hub that focuses all traffic passing through Taryd's jumpgates
 23. 23 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Герберастките тролове са по-отвратителни и от управляващата мафиотско-герберастка хунта. Онея стават милионери, а тея си продават душите и бъдещето на децата за жълти стотинки по форумите. УПРАВЛЕНИЕТО НА БОКО Е БЕЗВРЕМИЕ И ПРОПУСНАТИ ШАНСОВЕ, които могат да доведат до нова национална катастрофа или изчезване на държавата окончателно. Напоследък се превръща и в мека диктатура, промиваща мозъците на народонаселението.

 24. 24 Профил на Tzariqt e Gol
  Tzariqt e Gol
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Анализите на Смилов-ски стават само за тоалетна хартия. Той е като бухалка на кръга Капитал

 25. 25 Профил на tucker case
  tucker case
  Рейтинг: 941 Весело

  диктатура (еле па мека) щеше да има ако некой българин имаше акъл да диктува нещо...
  тука има рушняшко робство, закотвило се в лакомо разтворените г*зове на бившото милицюйнеро-комунистическо котило на бекапето, което е яхнало (с ноухау и финансова помощ от путиновия режим) всички клонове на властта в една държава от ЕС и лъже и краде де що може да докопа...

  Now what's a few miles between the beauty and the beast...
 26. 26 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2430 Неутрално

  До коментар [#16] от "sweeper":

  А дали не допускате че има и хора които пишем във форума на капитал защото като цяло имаме десни и либерални възгледи но въпреки това не се прехласваме по Радан и Иванов ?. И въпреки че ни дразни с плитките си манипулации (особенно напоследък), този форум е далеч по-смислен от повечето други форуми на медии залети от откровени кретени ?.

 27. 27 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2430 Неутрално

  До коментар [#23] от "Дундурук":

  И как управлението на БСП и ДСП ще промени тази злощастна картинка според вас ?. Защото е ясно че "здравите сили" в лицето на Рдан и Иванов нямат шанс да управляват, дори да успеят по някакво чудо да прескочат бариерата и да влезнат в следвашия парламенент.

 28. 28 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2430 Неутрално

  До коментар [#21] от "SSS":

  Впечатлих се от идеята за поне 120 точни на тест за интелигентност за пътен полицай. Колко хора с такив коефициент мислите че ще се навият да гонят пияндурниците по нощите за 1000лв+рушвети ?. Правилно, нито един. Е всичките ви идеи са такива глупости.

 29. 29 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1286 Неутрално

  До коментар [#28] от "m17":

  Мислите ли, че 120 е висок резултат за IQ тест?
  Всъщност, като се замисля на сегашните ченгета (повечето, не на всички) IQ-то им е двуцифрено...с точка между цифрите.

 30. 30 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1286 Неутрално

  До коментар [#27] от "m17":

  Значи ако като цяло имате десни и либерални възгледи не би трябвало изобщо да поставяте горния въпрос.
  Факт е, че от ГЕРБ не става и чеп за зеле. Факт е, че от кумунягите още повече. Но това не е причина да казваме, че ГЕРБ са велики и да не ги критикуваме, нали?

 31. 31 Профил на Дундурук
  Дундурук
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#30] от "lz73":

  Благодаря! Точно същото щях да отговоря. ГЕРБ Е ОПАСНО ЗА СЪЩЕСТВУВАНЕТО НА ДЪРжАВАТА БЕЗВРЕМИЕ. Това, че на хоризонта няма по-малко зло от тях в момента, не означава, че не са безхаберни бандити.

 32. 32 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 998 Неутрално

  Видях заглавието,видях автора.Няма смисъл да се чете,нали-!Плювки по ГЕРБ,защита на честноприватизиралия Прокопи и Кака Корни,нали.Поправате ме,ако не съм познал..

 33. 33 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 998 Неутрално

  До коментар [#3] от "сминдух":

  И той и бема му все същите глупости плещят.

 34. 34 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 998 Неутрално

  До коментар [#5] от "lz2":

  Струва си-вой това работи,за това му плащат

 35. 35 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 998 Неутрално

  До коментар [#11] от "Jumbo Jet":

  Нека слагат
  Само не знам,след всичките години как не се научиха,че с плюене не става,и винаги вятърът се обръща срещу тебе.Скоро Йоло Денев ще има повече гласове от тях.

 36. 36 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 998 Весело

  До коментар [#16] от "sweeper":

  На просто платени!Мноого скъпо платени сме,! Авие сте много-милиони българи ви харесват,затова иматe милиони избиратели..oooo wait....

 37. 37 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 998 Весело

  До коментар [#24] от "Иван Иванов":

  Много мека тази бухалка-Смилов...

 38. 38 Профил на mara71
  mara71
  Рейтинг: 912 Неутрално

  Елате ни вижте, еврогости!
  Вижте ни ужантикорупционния закон, който сега бързаме да приемем с Цвък начело!
  Елате на определената фата, защото сега отдел Пропаганда бърза да постави неудобните с режима в кьошето.
  Другарите се оплетоха като патета в калчища.
  А, къде е Пеевски?

 39. 39 Профил на argira
  argira
  Рейтинг: 264 Неутрално

  До коментар [#11] от "Jumbo Jet":Нека слагатСамо не знам,след всичките години как не се научиха,че с плюене не става,и винаги вятърът се обръща срещу тебе.Скоро Йоло Денев ще има повече гласове от тях.
  —цитат от коментар 35 на yanne


  И тогава вместо 6 поредни дълбокомислени коментара, ще може да напишете 60, кеф.

 40. 40 Профил на Darcas
  Darcas
  Рейтинг: 1285 Неутрално

  Смилов ги разбира "меките" работи :)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 41. 41 Профил на султана глаушева
  султана глаушева
  Рейтинг: 320 Неутрално

  НПО трябва да е обединение от хора, които работят на ползу роду без каквото и да били възнаграждения. Членовете да си имат доход от професията си и безкористно да се занимават с обществена дейност. В свободното си време. Всякакви финансирания отвън, особено назначаване на хора на заплата, ги прави зависими и престават да имат общо с обединение на граждани с идеална цел! “Получавам заплата от НПО” е оксиморон!

  Мърфи е оптимист!
 42. 42 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2430 Неутрално

  До коментар [#31] от "Дундурук":

  В политиката точно като на пазара човек взима най-доброто от наличното. Или най-малко лошото ако така ви харесва повече.

 43. 43 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2258 Неутрално

  Смилов е прав. Третият мандат на Борисов е именно мека диктатура - защото Борисов има практически статут на несменяемост, защото няма независима съдебна система, защото се води кампания срещу неудобни медии. Не случайно в демократичните държави се практикува простестен вот - никой да не си мисли, че е несменяем. Така беше избран Тръмп, така беше избран Макрон, а Меркел, макар и преизбрана, не може да сформира правителство. Някой горе пита какво е решението за у нас. Ами, именно протестен вот - на следващите избори всички дежурни присъстващи да бъдат изритани, както не са и сънували, че може да им се случи. Но на българите ни липсва преди всичко _заинтересуваност_, за да постигнем такова нещо.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 44. 44 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2258 Неутрално

  ПодмянатаВ този форум го наблюдаваме непрекъснато. Под всяка тема се втурват 8-10 дежурни и явно платени драскачи,
  —цитат от коментар 16 на sweeper


  Не се сърди на троловете. Те си развяват байрака с активната подкрепа на модераторите. За мен е абсолютно непочтено и просташко от анонимна позиция да нападаш неанонимен колумнист с епитети като "пиянка" и "членестоного" (не говоря за тази статия), но факт е, че модераторите подкрепят такова поведение. Както и тролски коментари извън темата на статията. Не говоря за възпитано и мотивирано изразено несъгласие - то е здравословно за всяка дискусия. "Дневник" с право протестира срещу правителствената кампания срещу вестника (КОНПИ). Но толерирайки троловете подпомагат тази кампания.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 45. 45 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 998 Любопитно

  До коментар [#30] от "lz73":

  Приемаме,че ГЕРБ не става за чеп.Но,тогава за какво ставар 5 Файтонс Партис?!

 46. 46 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 998 Неутрално

  До коментар [#39] от "argira":

  И 1000 да напиша какво?!Бърка ли Ви,и кой сте,че да ми държите сметка?!Болшевици такива!

 47. 47 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 998 Неутрално

  До коментар [#41] от "султана глаушева":

  Би трябвало,ама как реваха,когато се предложи съдийските колегии да не се финансират от НПО-та!

 48. 48 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2455 Неутрално

  До коментар [#10] от "lz2":Добре, ето ти идеи.Прокуратурата - в изпълнителната власт, не е правораздавателен орган.ВСС - няма квоти от Парламента.Намалява се бройката на милиционерите в БГ и се въвежда тест за физическа подготовка и IQ тест - минимум 120 точки, за да станеш поне пътен милиционер.Въвежда се тест за интелигентност на Министър - председателя - поне 180 точки и говорене поне на един чужд език.Въвеждане на забрана да се отмяташ от казаното сутринта, вечерта.Въздържане от фукане какво си направил с европейски пари. Фукане само, ако си направил нещо смислено с пари от бюджета.Пълна лустрация за всички постове в държавата на хора принадлежащи на бившата ДС.Забрана за коалиране с представители на Руската федерация и хора захлебили от Кремъл.Да продължавам ли бе милиционер?Много добра статия на Смилов - ръководство за всички гербаджиии и вифаджии.
  —цитат от коментар 21 на SSS


  Ама това ти го пишеш. От Ристо и Рада такива неща не се чуват!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 49. 49 Профил на b_52_strato
  b_52_strato
  Рейтинг: 954 Неутрално

  До коментар [#16] от "sweeper":


  [quote#16:"sweeper"]ПодмянатаВ този форум го наблюдаваме непрекъснато. Под всяка тема се втурват 8-10 дежурни

  Не само се втурват, но са и първи!
  Всичко над твоя постинг е дежурно бокулизачество.
  Препостват директивите.
  Свръхактивни са.

  Няколко прости човекоподобни успяват да блокират коментарите, да ги пренасочат в удобна за комунягите и бандюгите посока, да унищожат смисленото.

  Проблемът, обаче, не са тези несмисленици.
  Проблемът е в нормалните хора, опитващи се да разкажат истината на тези несмисленици.
  Ама истината на несмислениците не им е нужна. И те не заради истината са тук!

  Проблемът е, че нормалните хора легитимират несмислениците.
  Като комуникират с никовете niakoi_si, karabastun, сминдух, lz2, aboto, Jumbo Jet, saint evlampi и прочие иносказателности, те, нормалните, легитимират несмислениците. Дават им основания да лющят изродщините си.

  Редно е нормалните хора да не се конущисват с несмилениците, така, както, убеден съм, не го правят и в реалния живот.
  Щото кво може да си говориш с боклук?
  Тук, обаче, го правят!
  Забранявам на бокулизачи и комуняги да четат постингите ми!
 50. 50 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2409 Неутрално

  Елате ни вижте, еврогости!Вижте ни ужантикорупционния закон, който сега бързаме да приемем с Цвък начело! Елате на определената фата, защото сега отдел Пропаганда бърза да постави неудобните с режима в кьошето. Другарите се оплетоха като патета в калчища.А, къде е Пеевски?
  —цитат от коментар 38 на mara71  Пеевски заедно с Ментата пишат антикорупционни закони и как да се спре доразграбването на КТБ, а една мутра от Банкя следва тези закони !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 51. 51 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 4459 Любопитно

  До коментар [#32] от "yanne":

  Що пишеш на Прокопи във форума бе, ченге?

  Gunter glieben glauchen globen
 52. 52 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 4459 Любопитно

  До коментар [#46] от "yanne":

  Важното е, че Пеевски е пич, а Прокопиев е лош. Нали, старши?

  Gunter glieben glauchen globen
 53. 53 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5500 Неутрално

  Меката диктатура отдавна е тук и няма намерение да отстъпва позициите си скоро...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 54. 54 Профил на Morbias
  Morbias
  Рейтинг: 1155 Весело

  До коментар [#49] от "b_52_strato":

  /------ умнокрасив шедьовър -------\
  Няколко прости човекоподобни
  несмислениците
  да лющят изродщините си
  Щото кво може да си говориш с боклук?
  \ ---------------------------------------------/

  Дами и господа - великолепен умнокрасив екземпляр, ей с такива ще пребъде Майка България!!!

  The Morbias Station is a transport hub that focuses all traffic passing through Taryd's jumpgates
 55. 55 Профил на usa88
  usa88
  Рейтинг: 302 Весело

  На Смиловски му залепва релето от време на време, с опитите си да плюе по тиквеника, всъщност го възхвалява, а даже не се и усеща, заслепен от блясъка на жълтите павета.

 56. 56 Профил на etar
  etar
  Рейтинг: 877 Неутрално

  До коментар [#49] от "b_52_strato":

  Аз такива ги подминавам и не ги чета. Нямам време за глупости. Тяхната е ясна.

 57. 57 Профил на inn
  inn
  Рейтинг: 1246 Неутрално

  Няма никаква мека диктатура. Бойко Борисов е толкова добър в политиката, колкото Азис в музиката. Азис не е диктатор, той просто си е естествено перверзен. Борисов е свинята в политиката, която не се срамува от себе си. Двамата имат най-добрия усет за това колко добре могат да си продават "таланта". В България.

 58. 58 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1291 Весело

  Смилов, добра образователна статия ..Научи се да пишеш по американски - кратко и ясно..::)))
  Почти си готов за нормален политик ..:)))
  Вече и телетата от герб , разбират - за какво пишеш , за какво става дума в България ..::))
  И затова Цецо плаща - да дрънкат глупостите си ..:))

  BIG AL
 59. 59 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1291 Весело

  А иначе, те , телетата ТРИТЕ , които са на власт , не знаят дори какво е мека или твърда диктатура ..За тях няма значение ..Не са го чели ..:))
  ТЕ си се стремят към "икономически феодализъм" - все повече пари и власт..Бандитската философия, във всяка банда на власт ..::))
  Теорията, по въпроса - не ги интересува ..:)) Не са стигнали до тези книжки ..:))
  Прости, нагли, алчни са и номерата им ще вървят ,докато им позволяваме ...НИЕ и "съдебната ни система " ...:))

  BIG AL
 60. 60 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 919 Неутрално

  Статията за мен е много добра - Смилов се е представил на ниво. Мисля, че е пропуснал нещо, по-скоро съзнателно, защото е възпитан човек, а именно, че по-лошото от диктатурите, са диктатурите налагани от прости хора. От тази гледна точка и социализмът ни беше прост, и капитализмът ни е прост, и диктатурата ни е просташка.

 61. 61 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1905 Неутрално

  До коментар [#6] от "Dimov":


  Вертикалният анализ тип "разрез" не е лош...Но не отговаря на един въпрос, който мен ме вълнува - за рецептата. Или казано с други думи "Ко пра'йм?" Или п-нАучно "Като как да се преборим с меката диктатура?"Хм...? Смилов?
  —цитат от коментар 6 на Dimov


  Правилно въпроса ви е в десятката++++++++
  Само адреса, в случая Смилов, не е основното отговорно лице. Той си е свършил работата и ни показва картината и въпроса е към всеки един от нас, който приема че анализа е верен - ние какво сме направили, правим и/или смятаме да направим, та да тръгнат нещата към по-истинска демокрация или по-твърда диктатура - т.е. а къде сме ние?

 62. 62 Профил на Ivan Tcholakov
  Ivan Tcholakov
  Рейтинг: 216 Неутрално

  С тази статия съм съгласен, но има и какво да се добави.

  Прави ми впечатление, че всички критици на ГЕРБ и Борисов много старателно избягват икономическия аспект. Само технологиите на меката диктатура не са достатъчно обяснение за мен за появата и феноменалния успех на ГЕРБ по избори, толкова много време. Една диктатура, дори да е мека, все пак прибягва до някакви форми на насилие. А насилието е рискован източник на легитимност. Ако си с власт и употребяваш насилие, с времето ще трябва да употребяваш повече и повече, дозата трябва да расте, за да въздейства. Накрая ще настроиш всички срещу теб. Допускам, че в ГЕРБ има глупаци, които да залитат в тази посока.

  Мисля си за друго обяснение това стабилно присъствие на ГЕРБ в политиката. Аз допускам, че ГЕРБ има автентична сделка с избирателите си, за които тя е легитимна. Изберете ни нас, ние ще ви намерим работа, ние ще ви осигурим поръчки през държавния и общинските бюджети, ще докараме европейски пари, земеделски субсидии ще дадем, ако сте учители, ще ви вдигнем заплатите и така нататък. Разбира се, не можеш да раздадеш благинки на всички, достатъчно е да раздадеш на критична маса от лоялни хора, за сметка на останалите. Така става, макар че е неморално. Евгений Дайнов наскоро написа една съпоставка на ГЕРБ и европейските цинности, аз пък ще опонирам, че ГЕРБ използва европейско ноу-хау. Спомням си, на първата седянка на "демократичната общност", представителят на фондацията "Конрад Аденауер" откровено изрази мнението, че коалицията е брак по сметка. За това си има думичка - "realpolitik". Брак по сметка с ГЕРБ означава приобщаване, кооптиране към техния модел на взаимотношение с избирателите.

  Пробивът в разделението на властите идва по линия на материалния интерес, друго няма какво да е. Вие какво си мислите, че когато се раздават благинки, съдебната власт просто ще гледа? Но това е дреболия. Което най-много ме притеснява, за много млади хора, които искат да правят кариера, ГЕРБ е логичен избор. И са фенове по социалните групи, и фенски шапки носят, и знамена размахват, плакати носят, тъй де, младото лице на България и Европа. И в един момент се усещам, че като критикувам ГЕРБ и Борисов, май критикувам Европейския съюз... След като нашите либерали в Европейския парламент са ДПС, ГЕРБ е "дясното", Бареков нещо беше консерватор, за социалистите не ми се говори, имам затруднение да видя ценностите на сегашния Европейски съюз. Загадъчно става с тези ценности. Истината е, че европейските партии единствено се интересуват, колко бройки евродепутати всяка поотделно ще получи от България. В едната посока текат кохезионните пари, в насрещната посока - гласове.

  Да обобщя, легитимната (защото е очевидно дълготрайна) сделка на ГЕРБ с избирателите е социалистическа. Ние ще ви предоставим някаква социална сигурност, срещу вашия глас, срещу (немалка) част от вашите пари, срещу част от вашата свобода. На гласуващите гербаджии такава сделка се вижда приемлива, но не се усещат, че тя дори не е такава, каквато се предлага. Със своите гласове те заставят себе си и всички нас с пари от данъци да храним олигархията. Това е.

  За решението ме домързя да пиша, ще се стегна при друг повод. Да има малко съспенс. :-)

 63. 63 Профил на vladivlad
  vladivlad
  Рейтинг: 518 Неутрално

  До коментар [#29] от "lz73":

  В САЩ 83% от населението е с IQ до 115 точки. Едно време за офицери в американската армия изискването е било за 120 точки, после изискването е свалено на 110 точки, после IQ-тестът е заменен с друг тест, вероятно по-политкоректен.
  За нашите полицаи 100 точки би било нормално изискване, за офицери - 110 поне.

  Do or do not. There is no try. Yoda
 64. 64 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 998 Неутрално

  До коментар [#51] от "Alarmstufe: Rot":

  Щото си искам.Където си искам ще пиша.Мина времето,когато забранявахте.

 65. 65 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 998 Неутрално

  До коментар [#52] от "Alarmstufe: Rot":

  Еднакви са.Реагирате доста детински.Като ви каже някой що за стока е Прокопи,почвате с това какъв е Пеевски.Ами такъв е.Аз не харесвам и двамата.Няма добри и лоши олигарси.

 66. 66 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1782 Неутрално

  До коментар [#65] от "yanne":Има два блока на олигарси у нас. Единият е на власт, както го е описал авторът. На другия много му се иска да дойде на власт, но са му слаби коньете. Пеевски го мразят защото много добре ги познава. В Телеграф излязоха десетина и повече книжки в които ги описва. Чакам да излезе нещо подобно и за олигарсите на власт, но Смилов е разредена вода.

 67. 67 Профил на buljubei
  buljubei
  Рейтинг: 734 Неутрално

  До коментар [#49] от "b_52_strato":

  Не само се втурват, но са и първи!
  Всичко над твоя постинг е дежурно бокулизачество.
  Препостват директивите.
  Свръхактивни са.
  ..........................
  Значи,
  явява се , примерно Смилов / или Дичев или Кюранов, или Дайнов - който и да е - все едно и също пишат/
  плюе здраво на общо основание,
  върти и суче фактите безобразно
  само и само да си прокара опорните точки
  и ако някой вземе да му възрази, веднага е обявен за "Бокулизач".
  И по каква логика , това?

  "Който не е с нас е против нас", така ли?
  и "кой не скача е червен"?

  Ама иначе , всички сте демократи и либерали, нали?
  и уважавате правото на собствено мнение?

  жалка работа, жалка


 68. 68 Профил на buljubei
  buljubei
  Рейтинг: 734 Неутрално

  До коментар [#54] от "saint evlampi":

  да му се чудиш на акъла.
  С такива талибански простотии ще гледат парламента само от вън.

  Сладури неземни

 69. 69 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 769 Неутрално

  "Какво става, когато либералните демокрации останат без демократи и либерали? Това е въпросът, който поставя съвременна Източна Европа. Този въпрос е изключително остър в Унгария и Полша, а все повече се възпалява и у нас."
  Анализът на Смилов очевидно е писан преди вчера. Защото вчера, либералът Доган, в наречените от някои журналисти "Боянски сараи", каза във вид на "поздравително слово" на своите хора от ДПС/също либерали/, че "сегашното управление няма алтернатива".
  Тоест, "мека диктатура", в БГ няма.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK