Какво видях в ислямското училище в Момчилград

Какво видях в ислямското училище в Момчилград

© Георги Кожухаров"Ние не обучаваме терористи. Това са деца, които обичат родината си", казва директорът на ислямската гимназия в Момчилград. Репортерката на "Дойче веле" Вилдан Байрямова посети тези дни училището. Ето впечатленията ѝ.


В необичайно слънчевия и топъл декемврийски ден звънецът за голямото междучасие отприщва на талази учениците към двора. Ако не знаеш, че си в такова специално училище, няма дори да помислиш, че това са някакви по-различни деца. А те и не са. Виждам момчета с модерни прически, момичета с хиджаб, но и девойки в тесни клинове и впити тениски. Тук-таме срещам и недоверие: забрадените не позволяват да ги снимам. А ми се иска: облечени са като лалета с дългите си поли и тесните сака. Покрай мен минават две очарователни момичета, хванати за ръце - едното е забулено и в костюм, подчертаващ фината талия, другото носи тесни джинси и тиранти върху гръндж-ризата. Двата свята се държат ръка за ръка, но не бива да ги снимам: единият от тези два свята не ми позволява.


"Храмът е вътре в нас"


Унка Белчова от Велинград се е записала в училището по съвет на родителите си. Баща ѝ работи като шофьор в международния транспорт, майката - като управител на персонала в хотел. Толкова ѝ харесва тук, че направо не ѝ се иска да завършва. Желае да следва кинезитерапия в Националната спортна академия в София. "Нямаме духовници в рода, но сме религиозни хора. Вярата ни помага, самата религия ни улеснява, принципите ѝ ни правят по-силни", казва момичето. И признава, че избягва шумните места и не ходи по дискотеки, защото не я привличат особено. "Изглеждам европейски, за разлика от други момичета. Не ходя с кърпа - нашата религия не ни задължава да се покриваме, храмът е вътре в нас", разказва ми с усмивка момичето.
Али Амуров от Велинград е от семейство на мюсюлмани, които изкарват прехраната си с търговия. Смята да продължи по пътя на духовенството - иска да следва в ислямски университет в Турция, след което да се върне в България като свещенослужител. Хасан Михрин от Гоце Делчев и Юсеин Муса Кехайов от Велинград искат да се изучат за кинезитерапевти. А Омар Джихат Хатаб, също от Велинград, ми разказва, че мечтае да стане преподавател по физкултура или треньор по волейбол.


"Не всичко в интернет е истина" - хубав надпис за врата на библиотека. В нея няма служител на заплата, ученици доброволци изпълняват тази функция. А в залата за обучение по информационни технологии в този ден срещам няколко момичета, които се учат на графичен медиен дизайн. Половината от тях носят хиджаб. Първоначално са смълчани, защото шаблонни въпроси като "имате ли гадже" явно ги смущават. Ами нямам, казва едното момиче и дискретно поглежда към монитора на своята съученичка, който в момента е изпъстрен с емотикони - сърчица.


Тези тихи момичета са навсякъде - пред компютрите, на благотворителната акция за кръводаряване, в кампанията за набиране на средства за сираци, по улиците на града, където отдавна вече никой не се обръща изумен от вида им.


Какво се изучава в това училище?


Какво училище е ислямската гимназия в Момчилград? Изцяло изпълняваме програмите на българското Министерство на образованието и науката, тук много често на проверки пристигат инспектори от министерството, обяснява директорът Ахмед Бозов. Изучават се всички общообразователни предмети, които се преподават и в светските училища. Обучението се води на български език, учи се и английски. Арабският е дисциплина в първия гимназиален етап - 9-и и 10-и клас, но според поправките в закона за образованието той става задължителен предмет и вече ще се изучава от 9-и до 12-и клас. В задължителните дисциплини влизат и религиозните предмети - Коран и Керим, основи на ислямската религия, Сийер (Житие на Пратеника), история на религиите.


"Трите небесни божествени религии - християнство, юдаизъм и ислям - се изучават в 11-и клас, а в 12-и вниманието се насочва и към източните религии. Всички преподаватели са от България - по общообразователните предмети ги набираме от Кърджалийска област, а по останалите идват от цялата страна", разказва директорът Ахмед Бозов. Той самият е преподавател по история на религиите.


Училището е частно, разкрито е в съзвучие със Закона за вероизповеданията. Според този закон държавата финансира Главното мюфтийство, но не и пряко училището. Тоест субсидията се получава от мюфтийството, а после се разпределя по учебните заведения. Към тези учебни заведения българската държава има един-единствен ангажимент - да контролира учебния процес. Издръжката на един ученик струва около 15-16 лева на ден, семействата не плащат нищо. Финансирането идва от спонсори, като в различните периоди такива спонсори са например турската фондация "Диянет" и софийската "Балкани". В момента в училището учат общо 141 момчета и момичета от Кърджали, Смолян, Пловдив, Пазарджик, Благоевград и София. Много от завършилите тук следват по-късно медицина, фармация или инженерни науки в различни български университети.


Клеймото "инкубатор за ислямски терористи"


"Ние не обучаваме терористи, както се опитват да ни обрисуват. Това са деца, които обичат родината си. Нека разровят всички архиви и да видят дали завършилите тук общо 630 деца някога са попадали в криминалните хроники като крадци, убийци или заплаха за националната сигурност", казва училищният директор Ахмед Бозов. Концепцията за джихада не се изучава в това училище, добавя Бозов и дава собствено тълкувание на понятието, натоварено с толкова мрачна енергия. "Джихад означава да спасиш един човек, а не да го убиеш. Религиите винаги учат на добро, те са спасението от лошия път", обяснява учителят.


Не кради, не лъжи, не убивай, обичай ближния - това са ценностите и в исляма, и в християнството. А онези, които убиват в името на Аллах, са лъжци и терористи. И е недопустимо да се твърди, че главорезите от "Ислямска държава" представляват исляма - те не са представители на 1 милиард и 500 милиона мюсюлмани, категоричен е Бозов.


Добре, а какъв ислям се изповядва в България? На този въпрос Ахмед Бозов отговаря така: няма дефиниция за умерен, краен или радикален, за "топъл" или "студен" ислям. "Как да определим един човек, който пет пъти дневно ходи в джамията - краен или умерен е той? Какъв е един християнин, който всеки ден пали свещ в черквата? Или богомолецът в синагогата - той какъв е? Ислямът, който се изповядва в България, няма нищо общо с този в страна като Саудитска Арабия например. Там едва сега разрешават на жените да шофират, а момичетата от нашето училище отдавна карат курсове, някои вече взеха книжки", разказва директорът.


Дали ще покриват косите си с хиджаб - това е въпрос на личен избор, казва още Бозов. Според него училището има единствено ангажимента да каже, че това съществува в тази религия. Без да се налага върху свободната воля на ученичките. Защото принудата не дава плод, заключава училищният директор.


Рубриката “Анализи” представя различни гледни точки, не е задължително изразените мнения да съвпадат с редакционната позиция на “Дневник”.

Ключови думи към статията:

Коментари (67)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8588 Любопитно

  '' Ние не обучаваме терористи. ''
  ИНТЕРЕСНО ЩЕШЕ ДА Е , АКО БЕШЕ ЗАЯВИЛ - ОБРАТНОТО !!!!

  [email protected]
 2. 2 Профил на Aham Brahmasmi
  Aham Brahmasmi
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Някой ден и те ще стигнат до Истината.

 3. 3 Профил на Bedtime for Democracy
  Bedtime for Democracy
  Рейтинг: 873 Неутрално

  хубаво звучи от монитора... дано и на практика е така.

  Pure Chewing Satisfaction
 4. 4 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 341 Любопитно

  Нямах никакво съмнение, че Вилдан Байрямова би била необективна по тази сложна тема, че би скрила някакви детайли и по някаква причина обрисувала нещо по-различно от слънца и рози.

 5. 5 Профил на lustmord
  lustmord
  Рейтинг: 341 Неутрално

  а какъв ислям се изповядва в България? На този въпрос Ахмед Бозов отговаря така: няма дефиниция за умерен, краен или радикален, за "топъл" или "студен" ислям. "Как да определим един човек, който пет пъти дневно ходи в джамията - краен или умерен е той? 

  Ахмед смесва 2 много различни категории - Да има умерени мюсюлмани, няма обаче такова нещо като умерен ислям.

 6. 6 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2699 Неутрално

  Явно добре организирано училище. Спонсори, дарители и всичко безплатно за учениците.
  По нещо ми напомня за възрожденските училища.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 7. 7 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1321 Неутрално

  И все пак, добре, че е легално. Иначе всичко забранено изглежда много по-привлекателно и кой знае как може да се злоупотреби.

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 8. 8 Профил на асен георгиев
  асен георгиев
  Рейтинг: 888 Неутрално

  най ми хареса, ме джихад значело да спасиш човек... дианетът дава парата и някаква фондация „балкани“? защо не държавата?

 9. 9 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 880 Неутрално

  Интересна съпоставка: "Ислямът, който се изповядва в България, няма нищо общо с този в страна като Саудитска Арабия например. Там едва сега разрешават на жените да шофират, а момичетата от нашето училище отдавна карат курсове, някои вече взеха книжки", разказва директорът." Това ли е мерилото за "вида ислям" в ХХІ век в Европа?

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 10. 10 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1022 Любопитно

  И ние трябва да вЕрваме?
  Че чужди фондации не насаждат радикален илсям?
  Че финансирани то вън институции не насаждат сепаратизъм?
  Защо всичко това се случчва под благия погледн ан разградения ни демокртичне двор-България?
  Момчилград е в Родопите!
  Обещавал ли е агент Виктор през 1997г Родопите на Турция, срещу тяхно сългасие за Бг членство в НАТО? Само питам! А закрито ли е през 1997г поделението на вътрешни войски в Родпите и защо? Щото регионалният кореспондент Марин Делчев на РСЕ-в Хасково, твърди, че същата година е закрито!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 11. 11 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3545 Любопитно

  Ислямът, който се изповядва в България, няма нищо общо с този в страна като Саудитска Арабия например. Там едва сега разрешават на жените да шофират, а момичетата от нашето училище отдавна карат курсове,
  ========
  Поучителна статия , доизяснявайки тази част от нея.....
  Исляма е един .
  А различията които са описани , се дължат на социалните различия в съответните географски области.
  В Норвегия и щатите например различията са още по забележими .
  А в скандинавските страни, да постиш по време на Рамазана е истинско изпитание . Последния път бе 21 часа и 30 минути.

  Bukalemun
 12. 12 Профил на tiger
  tiger
  Рейтинг: 467 Неутрално

  Нямам уважение към нито една религия. Имам уважение към някои ценности, които някога са взаимствани от някои религии, но в днешно време отдавна не са тяхно притежание.
  Ако мога да съдя за обективно за една религия то това са нейните проявления в реалния живот, а не думите за нея на някой си учител или духовник от затънтено градче.
  Та да се върнем на проявленията...Какво прави исляма в днешно време, какво създава?

 13. 13 Профил на theduloclan
  theduloclan
  Рейтинг: 432 Неутрално

  Ние не обучаваме терористи
  ------------

  Епа какво да каже??? Хайде нема нужда от такива прочувствени статии, чак ми се повдига.

  В Австрия си знаят работата. Поздравления за новото им правителство. Скоро и у нас!

 14. 14 Профил на Светозар Христов
  Светозар Христов
  Рейтинг: 592 Неутрално

  Толерастка статия. Няма добър ислям. Разберете го.В корана официално си пише - избивай неверниците. На Български език означава - унищожавай всички които не са мюсюлмани и отказват да им се подчиняват. Не се заблуждавайте. Пред журналистите приказват сладки приказки, за заблуда на лековерните. За видите какво представлява исляма в чистия му вид, в неговата същност, погледнете Саудитска Арабия, Пакистан, ислямска държава и т.н. Е това е исляма. Другото са сладки приказки. Когато мюсюлманите вземат властта тук, ще стане като в тия държави. В Саудитска Арабия поне имат нефт. Тук няма нищо. Тука ще бъде, като в Афганистан, Пакистан и Бангладеш. Не бъдете толерасти.

 15. 15 Профил на bretschneider
  bretschneider
  Рейтинг: 856 Неутрално

  Очаквам скоро да видим статия какво се учи в християнските училища или в семинарията, нещо взе да ми втръсва от мюслито!

 16. 16 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 880 Неутрално

  До коментар [#11] от "eti mehter":

  Ето това винаги ми е било интересно. Обикновено всяка религия кодифицира някакви практики, които се смятат за полезни или здравословни. Откъде идва това изискване 29-30 дни да не се яде по цял ден, вкл. и 21 часа, както казвате, за да се тъпчеш след това през нощта, че и да ставаш по няколко пъти на нощ, за да ядеш? Кое е здравословното в такава практика?

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 17. 17 Профил на motochristo
  motochristo
  Рейтинг: 956 Весело

  ... А в скандинавските страни, да постиш по време на Рамазана е истинско изпитание . Последния път бе 21 часа и 30 минути.
  —цитат от коментар 11 на eti mehter


  География 1 - 0 Религия

  :):):):)

  Гласуваш за прасе - получаваш кочина.
 18. 18 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2699 Неутрално

  До коментар [#15] от "buiko":

  Ми сигурно учат как да си набавиш евтин ролекс, къде има линкълни на промоция, какви маркетингови трикове да приложим, че да изкараме повече от свадби, кръщенета и погребения, кога мъжеложството не е грях и подобни.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 19. 19 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 5838 Неутрално

  Да бе, не са терористи.
  Само искали да станат... кинезитераписти!
  Или казано иначе - да лекуват християните с кинетична взривна енергия по правилата на Пророка.
  п.п. Кинезитерапист е русизъм. На български се употребява "терапевт"!

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 20. 20 Профил на ygo11542256
  ygo11542256
  Рейтинг: 463 Неутрално

  Страхотно. В някои западни държави,например Англия има много религиозни училища и те са финансирани от държавата наравно със държавните. Всеки родител си избира дали да запише детето си в религиозно или в светско училище, като в светските държавни училища също се учи религия по желание.

 21. 21 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 5838 Неутрално

  До коментар [#14] от "Светозар Христов":
  "Няма добър ислям."
  –––––––––––––––––––––––––––
  Естествено. Ислямът не е религиозна, а политическа система. Изключително тоталитарна и изключително дискриминационна и криминална.
  И като такава трябва да бъде забранена, защото противоречи на установения конституционно правов ред!

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 22. 22 Профил на ygo11542256
  ygo11542256
  Рейтинг: 463 Неутрално

  В държави като Гърция, Италия, Испания, Турция и много други се учи задължително религия във всички училища. Ако някой ученик не е религиозен се освобождава от тия часове с декларация от родителите. Тука комунистите и соросоидите не дават така.

 23. 23 Профил на ygo11542256
  ygo11542256
  Рейтинг: 463 Неутрално

  До коментар [#15] от "buiko":

  В България има ли такива училища?

 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 25. 25 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 5838 Неутрално

  До коментар [#11] от "eti mehter":

  Поучителна статия , доизяснявайки тази част от нея.....Исляма е един . А различията които са описани , се дължат на социалните различия в съответните географски области. В Норвегия и щатите например различията са още по забележими .А в скандинавските страни, да постиш по време на Рамазана е истинско изпитание . Последния път бе 21 часа и 30 минути.
  —цитат от коментар 11 на eti mehter

  Вярно, че Ислямът е един.
  И джихадът е един.
  "Джихад "свещена война" за каузата на исляма. В основата на идеята за джихад е идеалът на исляма на единствения Аллах да се покланя единно човечество, обитатели на "дома на исляма" (Дар ал-Ислам). Правоверният мюсюлманин приема за свой дълг да съдейства за това всички да са покорни на религията на Аллах. "И се сражавайте по пътя на Аллах с онези, които се сражават с вас, и не престъпвайте! Аллах не обича престъпващите. И ги убивайте там, където ги сварите, и ги прогонете от там, откъдето те ви прогониха! Да заблуждаваш е по-тежко, отколкото да убиваш. И не се сражавайте с тях при Свещената джамия, докато не започнат там да се сражават с вас! А ако се сражават с вас, убийте ги! Такова е възмездието за неверниците. А престанат ли – Аллах е опрощаващ, милосърден. И се сражавайте с тях, докогато не ще има заблуда и религията ще е на Аллах!" (2: 190-193)
  Така ли бе, Ети?

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 26. 26 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3545 Неутрално

  До коментар [#16] от "baba_zozolana":

  за да се тъпчеш след това през нощта,
  =======
  Не е здравословно така .
  .....да чакаш с часовника и да броиш минутите до ифтара ....!
  Ако това е целта , по добре да не се пости ....
  После .....тук става въпрос най вече за душевното постене.
  Няма да търсиш поводи за кавги , псувни и други подобни....особенно за мъжете се отнася ....
  Не е състезание по гладуване постенето !
  Днес живеем в охолни и пищни времена .....докато на времето е било глад и мизерия .....и тук , отново ролята на постенето е като припомняща !

  Bukalemun
 27. 27 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 5838 Неутрално

  До коментар [#26] от "eti mehter":
  Днес живеем в охолни и пищни времена .....докато на времето е било глад и мизерия .....и тук , отново ролята на постенето е като припомняща !
  ––––––––––––––––––––––––––––––
  И това ли има припомняща роля?
  "А ако Аллах пожелае, би им отмъстил, но иска Той да изпита едни от вас чрез други. А онези, които бъдат убити по пътя на Аллах, Той не ще провали делата им. Той ще ги напъти и ще подобри положението им. И ще ги въведе в Рая, за който ги е известил. О, вярващи, ако подкрепите [делото на] Аллах, и Той ще ви подкрепи, и ще утвърди стъпките ви. А които не повярват – гибел за тях! Ще провали Той делата им" (47: 4-8).

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 28. 28 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6038 Неутрално

  До коментар [#17] от "motochristo":

  А в международната космическа станция, мюсюлманинът трябва да се моли на всеки 15-20 минути и да се върти като ветропоказател съм Мека.
  Зад Полярния кръг през лятото слънцето не залязва. При рамазан директно се мре!

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 29. 29 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2699 Неутрално

  До коментар [#26] от "eti mehter":

  Повечето български християни (аз ги наричам празнични християни, защото се сещат за вярата само на големи празници) възприемат пистенето като диета за отслабване. Както споменахте, постът е физически и духовен, като по—голяма сила върху личността оказва духовният пост. Гладен може да седи определено време да речем почти всеки, но да бъдеш благ и в добро разположение на духа, това вече е висш пилотаж.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 30. 30 Профил на bretschneider
  bretschneider
  Рейтинг: 856 Неутрално

  Не разбирам защо светски ежедневник като Дневник се занимава с религиозни глупости, тия доктрини са измислени преди хиляди години, когато хората са били толкова необразовани че са се надали на жреца или духовника да им каже кога и какво да ядат и кога да спят.

 31. 31 Профил на bretschneider
  bretschneider
  Рейтинг: 856 Неутрално

  До коментар [#23] от "ygo11542256":

  Е къде е... http://www.pravmladeji.org/node/312

  Но тъй като е православно и тъй като е християнско, няма да намериш информация за него в никоя медия :) Що ли!?

 32. 32 Профил на motochristo
  motochristo
  Рейтинг: 956 Весело

  До коментар [#30] от "buiko":

  А сега са образовани и интелигентни, и са се поучили от грешките на предишните поколения.

  ... тия доктрини са измислени преди хиляди години, когато хората са били толкова необразовани че са се надали на жреца или духовника да им каже кога и какво да ядат и кога да спят.
  —цитат от коментар 30 на buiko


  Сиреч сега хората са образовани и интелигентни, и са се поучили от грешките на предишните поколения? За един приятел питам.

  Гласуваш за прасе - получаваш кочина.
 33. 33 Профил на tach0
  tach0
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Не харесвам религиозните училища, нити муслимански, нито християнски. Не харесвам и проповедниците, от всички религии. Не съм атеист, християнин съм, по традиция, защото уважавам наследството на дедите си. Не ходя в църква или какъвто и да било храм, защото няма нужда. Бог е б нас, във всеки от нас и нямаме нужда от посредници и наставници. Както е казал и Ботев, кланям се не на Господ в небесата, а на Този в сърцето и душата. Той няма нужда от църкви, джамии, синагоги, попове, ходжи и равини.

 34. 34 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1111 Неутрално

  Да сравниш един християнин, който сутрин и вечер пали свещ в черквата с един мюсюлманин, който 5 пъти на ден се моли на килимчето си, независимо от заобикалящата го среда е доста налудничаво... дано повече хора стигнат до Истината.

 35. 35 Профил на Julius
  Julius
  Рейтинг: 293 Неутрално

  До коментар [#11] от "eti mehter":Ето това винаги ми е било интересно. Обикновено всяка религия кодифицира някакви практики, които се смятат за полезни или здравословни. Откъде идва това изискване 29-30 дни да не се яде по цял ден, вкл. и 21 часа, както казвате, за да се тъпчеш след това през нощта, че и да ставаш по няколко пъти на нощ, за да ядеш? Кое е здравословното в такава практика?
  —цитат от коментар 16 на baba_zozolana

  Явно не знаеш откъде идва? Разлисти Корана /но ти препоръчвам версията на проф. Теофанов - правена е с екип от арабисти в продължение на няколко години, не е така религиозно пропита като тази на Неджим Генчев/. Мохамед е обикалял и се е опитвал да обедини различните племена, които по цял ден са се биели. Чак след залез, когато боевете са спирали и тогава...

 36. 36 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 880 Неутрално

  До коментар [#35] от "Julius":

  Аз ако знаех, нямаше да питам. Има милиарди книги, интересни теми и въпроси, с които хората са се занимавали и продължават да се занимават, и дори и да искам, не мога да стана специалист по всичко или дори просто информиран лаик. Детайлното изучаване на Корана в момента не е в топ приоритетите ми.

  Вие пишете: "Мохамед е обикалял и се е опитвал да обедини различните племена, които по цял ден са се биели. Чак след залез, когато боевете са спирали и тогава..." Какво тогава? И ако всички не са се хранели по цял ден, защото са се биели помежду си, и са можели да се хранят само нощно време, защо такава практика, свързана с нещо, което Мохамед не е одобрявал (борбата между племената), трябва да се запазва, па макар и с обратен знак - "Няма да търсиш поводи за кавги , псувни и други подобни....особенно за мъжете се отнася ...." по думите на г-н/г-жа (?) eti mehter?

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 37. 37 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 853 Неутрално

  "Как да определим един човек, който пет пъти дневно ходи в джамията - краен или умерен е той?"

  но ислямът никак не е само ходене е джамията. нито джихадът е да "спасиш човек". сантиментално, но със съмнителна достоверност.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 38. 38 Профил на philologist
  philologist
  Рейтинг: 515 Неутрално

  "Финансирането идва от спонсори, като в различните периоди такива спонсори са например турската фондация "Диянет"..."

  След горното престанах да чета...Диянетът не е фондация, а турски правителствен орган, финансиращ и регулиращ ханефитския сунитски ислям в страната. Т.е. това е, така да се каже, официалната държавна 'църква' в Турция, явно контролираща и мюсюлманите в България....

  Защо не е забранена, за престъпленията си срещу българския народ, регистрираната на 5.IX.1945г. комунистическа партия, преименувана на БСП на 3.IV.1990г.?!
 39. 39 Профил на imaligoogle_hr
  imaligoogle_hr
  Рейтинг: 402 Весело

  До коментар [#4] от "lustmord":

  И на мен последното съмнение ми отпадна след като това е от ДВ. :)

 40. 40 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5716 Неутрално

  Демо или рекламна версия като за медии :) ?
  Истината е, че държавата е голям дълг към тези хора и само с бъдещо държавно финансиране няма как да се решат проблемите им.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 41. 41 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3761 Неутрално

  Мюслита се опитват да ни убедят колко мирна и полезна религия е ислямът, но държат да я проповядват тук в Европа, а не си стоят в къщи, където мюслита колят други мюслита.

 42. 42 Профил на imaligoogle_hr
  imaligoogle_hr
  Рейтинг: 402 Весело

  До коментар [#30] от "buiko":

  За пари.

 43. 43 Профил на imaligoogle_hr
  imaligoogle_hr
  Рейтинг: 402 Весело

  Два цитата обаче обобщават, колко рестриктивни са мохаменданите:

  ''единият от тези два свята не ми позволява''.

  Значи, не може във век на тагване, Пинтерест, Инстаграм и Фейсбук, да не можеш да сложиш снимка на приятелката си заедно?!!?
  Е в кой век живеят тия!?!?

 44. 44 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 853 Неутрално

  До коментар [#38] от "philologist":

  тук проблемът идва от "вакфъ" в названието на "диянет вакфъ" - "вакъф" в исляма е "фондация", т.е. "дарение на неотчуждаема, генерираща приходи собственост, с религиозни цели за публично или частно благо". затова и на български като го преведат с "фондация", остава грешното впечатление, че това е нещо като НПО, което няма връзка с държавата. в исляма няма такова нещо - ако и "вакъфите" от пишман изследователи се разглеждат като форма на "публичност" в пост-просвещенския европейски смисъл (пълна либерална идиотщина), реално един "вакъф" ("вакфъ" в турския му вариант), може да бъде както от държавата, така и от хора извън нейните структури. а за Диянета е безспорно вярно - държавната "дирекция на вероизповеданията", която финансира целево неща навън, включително и в България.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 45. 45 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 853 Неутрално

  До коментар [#40] от "penetrating":

  вярно е, че такива училища са прозрачни, регулирани и...до голяма степен напъхани по силата на обстоятелствата в нуждата от съжителство със светската държава: това си личи по умилителни съждения (но неверни) като това, че ислямът е пет пъти молитва джамията, джихадът е да "помогнеш" (о да, "пророкът" как е помагал...в "книгите за военните му походи" на автори като ал-Уакиди пише, в книги като "за джихада и военните походи" в Сунната също), да се облечеш модно, но целомъдрено и пр.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 46. 46 Профил на Мизийски
  Мизийски
  Рейтинг: 943 Неутрално

  Лъжа, след лъжа. На вас ли да вярваме или просто да отворим Корана и да прочетем:

  Сура 5, стих 33
  Наказанието за онези, които воюват срещу Аллах и Неговия Пратеник, и се стремят към поквара по земята, е да бъдат убити или разпънати, или да се отсекат ръцете и нозете им кръстом, или да бъдат прокудени от земята [им]. Това за тях е позор на този свят, а в отвъдния за тях има огромно мъчение.

  Сура 8, стих 39
  И се сражавайте с тях, докогато не ще има заблуда и религията ще е на Аллах!...
  Сура 8, стих 59
  И неверниците да не смятат, че са се отървали! Те не ще [Ни] убегнат.
  Сура 9, стих 5
  А изтекат ли месеците на забрана, убивайте съдружаващите, където ги сварите, и ги хващайте, и ги обграждайте, и ги причаквайте на всяко място за засада!....
  Сура 9, стих 14
  Сражавайте се с тях! Аллах ще ги накаже с вашите ръце и ще ги опозори, и ще ви помага срещу тях, и ще изцери гърдите на хора вярващи...
  Сура 9, стих 29
  Сражавайте се с онези от дарените с Писанието, които не вярват в Аллах и в Сетния ден, и не възбраняват онова, което Аллах и Неговият Пратеник са възбранили, и не изповядват правата вяра – докато не дадат налога [джизя] безусловно и с покорство.

  Спаси, Господи, Твоите чеда и благослови наследството си, като даряваш на православния български народ победа над враговете му и го запазваш с Твоя кръст. ☦
 47. 47 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5716 Неутрално

  До коментар [#45] от "abdelhaqq":

  Умиляващо демо :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 48. 48 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 975 Неутрално

  Да, не ги обучават за терористи, само ги подготвят !!!

 49. 49 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 853 Неутрално

  До коментар [#47] от "penetrating":

  ...дано само тия момичета, които имат тая представа за исляма, не се сблъскат с някое друго "демо" някой ден...

  בני אתה אני היום ילדתיך
 50. 50 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5716 Неутрално

  До коментар [#49] от "abdelhaqq":

  Дано, да са живи и здрави децата...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 51. 51 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3545 Неутрално

  До коментар [#35] от "Julius":

  но ти препоръчвам версията на проф. Теофанов
  =======
  И аз ти препоръчвам да четеш Yaşar Okuyan ..... ;)

  Bukalemun
 52. 52 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3545 Неутрално

  До коментар [#41] от "historama":

  Мюслита се опитват да ни убедят
  =====$==
  Само навиваш се ....никой в нищо няма намерение да те убеждава....

  Bukalemun
 53. 53 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3545 Неутрално

  До коментар [#9] от "baba_zozolana":

  " Това ли е мерилото за "вида ислям" в ХХІ век в Европа?
  ========
  От тая констатация се зароди и идеята за създаването на ДАЕШ.
  Исляма не бе подготвен на този подъл удар ,но в последствие се взе в ръце , включвайки защитните си механизми.
  Жалко, че истинските виновници няма да бъдат наказани. ...

  Bukalemun
 54. 54 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1537 Неутрално

  До коментар [#19] от "Депутат 241":Кинезитерапист е русизъм

  Това е международно понятие. На френски е " Kinésithérapie".

 55. 55 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 796 Неутрално

  Момчилград го посещавам още от 80-е години и винаги ми е правило впечатление,че със шалвари и забрадки се обличаха само възрастните жени.Младите жени,да не говорим пък за момичета,никога не са носили забрадка,камо ли пък хиджаб.Сега се прави опит този район да придобие практика на носене на подобно облекло и от млади жени и момичета,което естествено в перспектива няма да допринесе за интеграцята на тези хора,а само до капсулирането им.

 56. 56 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 853 Неутрално

  До коментар [#53] от "eti mehter":

  кой той подъл удар, на шиизма или на ИД?

  בני אתה אני היום ילדתיך
 57. 57 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 853 Неутрално

  До коментар [#9] от "baba_zozolana":

  много обичам тия убеждаващи наративи. "гледай ме мен, аз не съм като лошите". ама защо, никой не обяснява. с тоя релативен аршин, естествено, че турция ще е по-добра от саудитска арабия, иран ще е по-добър от ИД. и какво от това...нищо.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 58. 58 Профил на malart
  malart
  Рейтинг: 793 Неутрално

  Ако някой си напеави труда да поразгледа произхода на спонсорите, които се крият зад обикновени организации, ще разбере кой стои зад това. После ще му се изясни какви са целите, защото даването на пари за такива неща има цели

  malart.blog.bg
 59. 59 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 853 Неутрално

  До коментар [#35] от "Julius":

  как така е възможно основната свещена книга на мюсюлманите да не е "религиозно натоварена" :)

  בני אתה אני היום ילדתיך
 60. 60 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 853 Неутрално

  До коментар [#58] от "malart":

  те нали в Сърница затова затвориха медресето...

  בני אתה אני היום ילדתיך
 61. 61 Профил на ISTORIK
  ISTORIK
  Рейтинг: 1446 Неутрално

  А какъв ислям се изповядва в България?
  —цитат от коментар 5 на lustmord


  В България мюсюлманите са суннити, принадлежащи към правната школа на ханифитите (тази на Абу Ханиф или Абу Ханифа). Привържениците й допускат по-голяма свобода при тълкуването на шариатските принципи на религиозен живот и правни норми, като условието е решенията да са насочени към добруването на общността. Ханифитите преобладават в Турция, Ирак, Афганистан, Пакистан, Индия.

  Ако мислиш за 1 година напред, посей ориз, ако мислиш за 10 години напред, засади дърво, а ако мислиш за 100 години напред - образовай населението!!!
 62. 62 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 880 Весело

  До коментар [#59] от "abdelhaqq":

  Наистина би било интересно да видим някакъв "светски" Коран 🙂

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 63. 63 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 853 Неутрално

  До коментар [#61] от "ISTORIK":

  ...и в Афганистан, включително и сред талибаните ханифизмът е преобладаващ. и "свобода", и "добруване на общността" са относителни понятия.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 64. 64 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 853 Неутрално

  До коментар [#62] от "baba_zozolana":

  "ни в тоя, ни в оня свят", дето вика Коранът...

  בני אתה אני היום ילדתיך
 65. 65 Профил на васил козарев
  васил козарев
  Рейтинг: 8 Весело

  Просълзих се... Колко умилително... Има нещо много трогателно в това, ако се отнася за православно школо, да го заклеймиш като православен фашизъм, но да насърчаваш с позитивна дискриминация исляма и малцинствата...
  Но това си е нашата трагедия... "Да бъдем равни с европейските народи", го разбрахме "да отречем собствените си традиции", патриотичното чувство е изключително зло, израз на "Тъмната страна", а интернационализма-глобализма е най-великото дело сред све величави деяния.

 66. 66 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  Нещо дълбоко ме смути докато четях. Едно на ръка цветята и розите плюс обилния захарен сироп на авторката:

  "Арабският е дисциплина в първия гимназиален етап - 9-и и 10-и клас, но според поправките в закона за образованието той става задължителен предмет и вече ще се изучава от 9-и до 12-и клас. В задължителните дисциплини влизат и религиозните предмети - Коран и Керим, основи на ислямската религия, Сийер (Житие на Пратеника), история на религиите."

  ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ религиозни предмети?!? В светска държава?!? Със светско образование?!? Изобщо няма значение дали е ислям, католицизъм или православие. Религията НЯМА място в което и да е училище. Ако родителите искат децата им да получат религиозно образование, това трябва са става в ИЗВЪНУЧЕБНО време и само като свободно избираем предмет.

 67. 67 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  До коментар [#22] от "ygo11542256":

  Недей да лъжеш. Не е задължително. Училищата предоставят и такова обучение, но родителите избират дали децата им да ходят в тези часове или не.

  Задължително щеше да бъде, ако не ти дават възможност да откажеш обучението.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK