#Добротърсачи

Пред коледната елха

© Юлия Лазарова

Пред коледната елхаВсеки ден ни занимават с поредните актуални скандали, които сякаш разтърсват живота ни из основи. Социалните мрежи отдавна са се превърнали в една от новите медии, така че това се пренася и там. Животът у нас дава възможност да отворим уста и да започнем да изброяваме една безспирна върволица от проблеми. Прекалено много неща куцат в обществения и политическия живот в България. Не твърдя, че това е лошо. Напротив. Проблемите се решават, когато за тях се говори, когато се водят дискусии и се търсят решения. Това, което ме притеснява, е, че почти липсва другото. Един от най-големите дефицити е липсата на добри новини, липсата на положителни личности, вглеждането в доброто, а не в лошото.


И по своите текстове добре съзнавам, че е много по-лесно да се фокусираш в това, което стои на дневен ред. А там неизменно стои нещо лошо – поредната лоша практика, корупционен скандал, насилието, което залива дните ни, мафиотизирането на държавата и още, и още, и още... Където и да погледнем, отрицателните явления се набиват в очите ни, изпълват ни, промъкват се в устите ни. Керванът си върви, а често имаме чувството, че почти нищо добро не е останало в нашия свят. Което води до още по-голямо вторачване в отрицателното и до още по-голямо потъване в него.


А времето върви, дните се изнизват, месеците отминават. Декември вече дойде на прага ни. В края му блещукат празниците, годината изтича и тогава човек си дава сметка, че е минала още една година в същото. Да, промяна винаги има. Всеки ден е някаква промяна, която наистина е в пъти по-малка, отколкото ни се иска, но ние
някак оставаме с впечатлението, че живеем в едно спряло време


Че статуквото е несломимо. Че промяната никога няма да дойде. И продължаваме в същия добре познат дух да фокусираме вниманието си върху всички възможни дефекти, които изникнат пред погледа ни.


Тук ще трябва да се позова на клишето – каквото търсиш, това ще намериш.


Нека освен лошото да търсим и доброто. То е навсякъде около нас, просто не е огромно и лесно забележимо. И вниманието ни трудно се приковава върху него. От опит знаем, че дори настроението ни да е перфектно, достатъчно е много малко, за да започнем да мятаме гръмове и мълнии. Лошото е, че в цялото мятане на гръмове и мълнии винаги има много приятелски огън.


Често падаме, покосени единствено от себе си


Декември е празничен месец. Нека се опитаме поне мъничко да бъдем добротърсачи, нещо като нещотърсачите на Пипи, но хора, които търсят доброто около себе си. И напук на всичко лошо, говорят за него, също толкова разпалено го обсъждат, а понякога може и да се засмеят... Нека се фокусираме поне малко и върху доброто. Това не означава да забравим за всичко останало, просто да се опитаме балансираме едното с другото. Отрицателното говорене е прекалено лесно и ние сме особено податливи на него. То никога не ни оставя, затова да се опитаме да го оставим поне за няколко минути на ден.


Може да си направим списък. И да проверим колко добри инициативи, хора и изобщо колко добро ще успеем да намерим до края на декември? Ето това е истинско предизвикателство. Предлагам на всеки, който иска да се включи в тази скромна инициатива, да използва като хаштаг заглавието на тази статия. Нека търсим и малките неща, защото те също са важни и ценни. Нека бъдем #Добротърсачи.


Докато пиша този текст, на екрана ми се появяват редица заглавия от българския и световния политически живот, които се опитват да ме разконцентрират. Във "Фейсбук" изригват десетки постове, които се занимават със злободневните теми. Които направо крещят. А доброто не крещи. То тихо и кротко и върви по пътя си. То се слива със средата като хамелеон.


То, доброто е почти невидимо


Но през цялото това време аз се сещам и за друго. Сещам се за това как в офиса, който посещавам последните три недели, за да пишем разкази с едни млади хора, малко преди нас се събират едни други млади хора, за да готвят храна и да я раздават на улицата. Сещам се за приятелски пост във "Фейсбук", в който една позната търсеше мъжки обувки, защото е приютила бездомник. И по веригата на асоциативното мислене стигам до още и още позитивни истории, които по количество спрямо останалите новини представляват една дребничка сламка. И все пак са сламка, в която можеш да се вкопчиш. Която може да те усмихне. И да ти вдъхне някаква надежда, че не всичко е сиво и черно. Че има и светлина.


И така Какво ще кажете? Искате ли да бъдем #Добротърсачи? Поне до края на декември. Да си направим този експеримент. А кой може да каже? Току-виж ни харесало.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (13)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на paf
  paf
  Рейтинг: 613 Неутрално

  А защо трябва да бягаме от реалноста, такава каквато наистина е?! Да се самозалъгваме?! Нека да има и добро, но и лошото ни съпътства постоянно.

 2. 2 Профил на john_3volta
  john_3volta
  Рейтинг: 668 Неутрално

  Тази седмица намерих доброто под формата на Карла Дириликов Каналес. Жената е като Джон Атанасов - половин българка (по баща), но е доста по-известна. Тя е оперна певица и активистка. За съжаление до днес нямаше нито една страница на български в Мрежата, където тя да е спомената. Е, сега вече има - тази страница :-)

 3. 3 Профил на Сд
  Сд
  Рейтинг: 837 Неутрално

  Лошите новини са само в пресата.В разговор между хората,кой обича да слуша негативности.

 4. 4 Профил на 5ar8
  5ar8
  Рейтинг: 219 Неутрално

  Лошите новини са само в пресата.В разговор между хората,кой обича да слуша негативности.
  —цитат от коментар 3 на Сд

  Така е ,защото такава е тенденцията на управляващите.

  5ar8
 5. 5 Профил на Petko Popov
  Petko Popov
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Комунистите са символ на злото, само вижте еблематиният им паметник пред тяхния дом, ужас ,как може да ти навява радост. На всякъде тяхните паметници и символи са осеяни шмайзери,убити трупове, къде е радостта?

 6. 6 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3292 Неутрално

  Като го гледам на снимката, авторът на този материал е млад и едва ли си спомня какви "добротърсачи" бяха медиите по време на руското робство, които не бяха нищо друго , освен средства за масова пропаганда на социализма и комунизма. Новините се състояха в това да ни "информират" кои трудови колективи си били изпълнили плана, други пък са го преизпълнили , като са произвели в повече едиколко си...и се посочват няколко дефицитни продукта. Съобщаваха ни как "Първия секретар на централният комитет на българската комунистическа партия и председател да държавния съвет на народна република България другаря" Тодор Живков наградил "герои на социалистическия труд". Винаги преди да се произнесе името Живково с бавен тържествен тон се изброяваха всичките му длъжности.
  Съобщаваха ни как някой от "героите на социалистическия труд" обещал да преизпълни плана си за следващата година в чест на едикой си пореден конгрес на Българската комунистическа партия.
  Такива бяха новините тогава. Положителни и оптимистични.

 7. 7 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6811 Любопитно

  До коментар [#6] от "tacheaux":

  Иван Димитров след поредица репортажи от лагери за мигранти, които меко казано, бяха ''разкритикувани'' във форума, просто вече не смее открито да напише, че е ДОБРОТЪРСАЧ в мигрантските лагери !!!
  Не го обърквай със соцпропаганда, че съвсем ще закъса........:)

  karabastun1@abv.bg
 8. 8 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 10095 Неутрално

  Добрите новини са добре дошли :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 9. 9 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 1163 Неутрално

  Като го гледам на снимката, авторът на този материал е млад и едва ли си спомня какви "добротърсачи" бяха медиите по време на руското робство, които не бяха нищо друго , освен средства за масова пропаганда на социализма и комунизма. Новините се състояха в това да ни "информират" кои трудови колективи си били изпълнили плана, други пък са го преизпълнили , като са произвели в повече едиколко си...и се посочват няколко дефицитни продукта. Съобщаваха ни как "Първия секретар на централният комитет на българската комунистическа партия и председател да държавния съвет на народна република България другаря" Тодор Живков наградил "герои на социалистическия труд". Винаги преди да се произнесе името Живково с бавен тържествен тон се изброяваха всичките му длъжности.Съобщаваха ни как някой от "героите на социалистическия труд" обещал да преизпълни плана си за следващата година в чест на едикой си пореден конгрес на Българската комунистическа партия.Такива бяха новините тогава. Положителни и оптимистични.
  —цитат от коментар 6 на tacheaux


  Приятел румънец разказваше:
  "Купувам си вестник. На снимката Чаушеску на посещение в кварталния магазин. Втурвам се към магазина и не вярвам на очите си! На снимката пълен, а вътре празен."

 10. 10 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 1002 Неутрално

  "Нека освен лошото да търсим и доброто. То е навсякъде около нас, просто не е огромно и лесно забележимо. И вниманието ни трудно се приковава върху него."

  Почти всичко, което съществува, съдържа и добро, и лошо. То именно заради доброто може да съществува, макар и временно - ако в нещо има само лошо, то бързо се изоставя и дори разрушава.

  Естествено човек трябва да е наясно с лошите неща, за да може да реагира срещу тях. Но по същия начин трябва да има информация и за всички добри неща, за да може да ги поддържа. И наистина е добрите неща да имат в средствата за масова информация поне равностойно място.

 11. 11 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 1057 Неутрално

  "И да ти вдъхне някаква надежда, че не всичко е сиво и черно. Че има и светлина. "
  Днес ни припомниха за добротата на момиче, спасило живота на шофъор чрез навременната си намеса и оказване на първа помощ. Хвала на такова момиче. Припомниха ни за чудесната постъпка на двама млади хора, които са намерили портфейл с пари и са го върнали на собственика. Хвала на тези младежи. Но не мога да не потръпна от негодувание пред факта, че този същият собственик даже не е благоволил да се обади и да благодари на младежите. Има хора, които по никакъв случай не заслужават доброта. Спомням си за един случай, в който един баща дари органите на сина си на няколко болни и не получи от тях нито благодарност, нито подкрепа. Умря си човекът в мизерия. Гадничка е човешката природа, негативното обикновено надвива над позитивното. Аз обичам младите хора, защото само те проявяват спонтанно своята доброта, без да чакат отплата. Дано да запазят това свое качесво, което ще бъде трудно във вълчите времена, в които живеем.

 12. 12 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 8499 Неутрално

  Доброта има и лъха от всякъде, стига да се вгледам в обикновените хора, които не мислят само за пари и власт.

 13. 13 Профил на olexander
  olexander
  Рейтинг: 460 Неутрално

  Доброто не е извън, а вътре в хората. Злото много пъти се корени в желанието да изкараш на показ като морален ексибиционист "голямото си добро". Та другите да ти ръкоплещят.

  Победителите първо печелят, а след това отиват на война; победените първо отиват на война, а след това търсят начин да я спечелят.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK